Citadella - magyar kiadás

  Normál ár: 6 490 Ft

  A Te árad: 6 490 Ft

  Értékelés:  (4.6)
  A Citadellában középkori uralkodóként fel kell építened a városodat, mielőtt ellenfeleid megelőznének. Új kerületekkel bővítheted azt, de bölcsen gazdálkodj: egyes kerületek értékesebbek másoknál, de több aranyba is kerül a felépítésük.

  A város irányítása azonban nem csak a pénzről szól. A nagyurak, hölgyek és mindenféle elöljárók egytől egyig fontos szerephez jutnak. A játék minden körben megújul, ahogy a játékosok titokban új szerepet öltenek - orgyilkos, tolvaj, varázsló, király, püspök, kereskedő, építész vagy hadúr lesz belőlük -, és élnek a vele járó hatalommal.

  A Citadella magyar kiadása tartalmazza Sötét város kiegészítőt is, mely 14 új, lila kerülettel és egy fa "király" jelzővel bővíti, még izgalmasabbá téve ezt a taktikai kártyajátékot.
  Citadella játékszabály röviden:
  A játék célja a középkori Európa egy-egy képzeletbeli nagyvárosának felépítése. A játékosok egymással versengenek, kinek lesz hatalmasabb, szebb, színesebb a városa, illetve ki fejezi be az építkezést elsőként.

  A játék kártyalapjai mind egy városelemet (kerületet) ábrázolnak, úgy mint például kikötő, gyakorlótér, palota, egyetem, vagy az egzotikusabbakból kiragadva párat: sárkánykapu, szellemváros, esetleg boszorkányiskola. A játékosok célja minél értékesebb épületek megépítése, azt is figyelembe véve, hogy a játék addig tart, míg valaki elsőként fel nem épít 8 kerületet. Ekkor összeszámolják kinek-kinek mennyit érnek a városrészei. Az egyes városrészek különböző színnel jelöltek (piros, sárga, kék, zöld, lila), ennek szerepe később lesz világos.

  A játék különlegességét a játék során körönként választott szerepek adják. Minden szerep segítségével lehet pénzt, vagy lapot kapni a banktól, illetve építeni egy-egy kerületet, ellenben a szerepek segítségével speciális képességekhez is jutunk az adott körre.
  Íme a lista:
  Szerepek – Képességek
  Orgyilkos: Egyik játékostársát kizárhatja az adott körben való valamennyi tevékenységből
  Tolvaj: Egyik játékostársa valamennyi aranyát megkaphatja
  Mágus: Egyik játékostársával kicserélheti lapjait
  Király: Ő választ a következő körben elsőként, illetve valamennyi sárga színnel jelölt épülete után kap +1 aranyat
  Kereskedő: Mindig egyel több arannyal kezdi a körét, mint a többiek, illetve valamennyi zöld színnel jelölt épülete után kap +1 aranyat
  Prédikátor: Kerületeit nem rombolhatják le, illetve valamennyi kék színnel jelölt épülete után kap +1 aranyat
  Építész: Kap két ajándék lapot, és egy körben akár 3 épületet is építhet, ha ki tudja fizetni
  Katona: Lerombolhatja egyik ellenfele épületét néhány aranyért cserébe, illetve valamennyi piros színnel jelölt épülete után kap +1 aranyat

  Mint látható a játékosok - a választott szerep képességeit felhasználva - megpróbálnak minél több erőforráshoz (pénzhez, kártyához) hozzájutni, vagy igyekeznek az ellenfeleik terveit keresztül húzni. Bonyolít a helyzeten, hogy a szerepek választása titkosan történik, tehát minden fordulóban a résztvevők igyekeznek kitalálni melyik szerep mögött, melyik vetélytársuk áll.

  A játék érdekes, és a szerepek választása miatt titokzatos hangulatot hoz, szabályai gyorsan tanulhatok javasoltan példajátékot játszva. A kártyalapok szépen kidolgozottak és egyedi hangulatúak, feltétlenül érdemes kipróbálni.
  Játéklap.hu


  Antiserver videós ismertetője az LFG.hu-ról:

  Értékelések átlaga 


  (4.6)

  Közönségdíjak

  Kezdőknek ideális 12 Gyakorlott játékosoknak 9 Családdal 8 Partijátéknak 12
  62% (13)
  38% (8)
  Rendezés:
  Értékelések: 1 - 10 (összesen: 21)
  További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  klasszikus

  Gilfanon | 2015. augusztus 28.

  Egyszerű, gyorsan megtanulható játék kellemes grafikával. A kiegészítőkkel tovább variálható, de az alap is teljesen kielégítő. Minél többen vagyunk annál jobb.
  Intrikusok előnyben

  Api1968 | 2015. augusztus 28.

  Sosem unalmas, mert a rejtett szerepválasztás izgalmassá teszi. Könnyű szabályok, gyors, pörgős játékmenet. A kártyákat tényleg érdemes védeni.
  Ismerd meg az ellenfeled...

  Novák | 2015. augusztus 27.

  Igazi pszichológiai játék. Próbálj belelátni a másikba, és aszerint dönteni. És még ha jól is tippeltél, akkor is lehet, hogy meghalsz...
  Egyszerű szabályok, gyors játékmenet jellemzi a játékot.
  Minél többen, annál jobb

  Bandi | 2015. augusztus 21.

  Olyan partijáték, melyben a stratégia is jelentős szerepet kap - ám vigyázat, nem kell nagyon túlgondolni a szerepválasztást, másképp csúnyán AP-sodhat a játék, holott nem ez a célja. Próbáljuk lazán játszani, nem arra feszülve, hogy most épp (megint) én lettem megölve vagy kirabolva.
  Szuper játék - Kártyavédő kötelező

  Áron | 2015. augusztus 20.

  Bár én az előző kiadást birtoklom, amelyik hiresen rossz minőségű kártyákat tartalmazott, így nem tudhatom, hogy itt is ez-e a helyzet, a 18 karakterlapot mindenképp kártyavédőzni KELL. Nem csak minden kör elején keverjük meg őket, de a kör közben is gyakran kevernek rajta a játékosok, hogy az előttük lapot választók ne láthassák mit hanyadik lapot választották.

  A játékszabály szerintem egyáltalán nem bonyolult. Összesen három féle dolgot tehetünk minden körben, pénzt vagy lapot húzunk, építkezünk, használjuk a karakterünk képességét. Hogy ezen a többi hozzászóló mit nevez bonyolultnak, arról elképzelésem sincsen. Karaktert úgy választunk, hogy körbeadjuk a paklit, az sem agysebészet. (Jó, előtte el kell távolítani pár lapot belőle játékosszámtól függően, de azt tulajdonképpen elég egy embernek érteni.)
  Érthetetlen számomra, hogy miért, de a játék ennek ellenére mindig hosszúra nyúlik társaságunkban, gyakran több, mint egy órás.

  A játék igazi értéke, hogy a hatékony játékhoz nem csak a szabályok adta lehetőségek jó kihasználására van szükség, de a játékostársaink ismeretére is, ezért összeszokott társasággal még nagyobb élményt nyújt.
  Sírás lesz a vége!!! :)

  Bigicket | 2015. augusztus 5.

  Na persze azért nem ilyen vészes, de azért láttam már néhány asztal csapkodást és mérges tekintetet. :) Ettől függetlenül nagyon élvezetes a játék. Nem bonyolúlt, könnyen magyarázható, megérthető és nem tart órákig. Ketten is próbáltuk, többen is, mind a kettő működik, de ha többen vagytok, sokkal jobb.
  CITADELLA

  laciatoth | 2015. augusztus 4.

  Az interakciók mennyisége elegendő, a saját kibontakozásnak is van helye. Viszonylag egyszerű szabályú kártyajáték, ahol a legvégsőkig középpontban van az izgalom. És a másikkal is remekül ki lehet szúrni. :-)
  Citadella pro és kontra

  Széchenyi | 2015. július 31.

  A játék pozitívumai:
  - szép grafikai megoldások
  - kellemes időtöltés
  - egyszerű szabályok
  - hátbadöfködős - fortélyoskodós hangulat
  - baráti társaságba kiváló

  Negatívumai:
  - a karakterkártyákra mindenképpen venni kell kártyavédőt, mert különben már a második játék után úgy néznek ki mint a saláták.
  - 6 vagy 7 játékos esetén már elég sok a holt idő
  - kiegészítő karakterekkel nekünk nem volt olyan izgalmas a játék, kiszámíthatatlanná vált a játék tőle.
  - a játék vége felé azok, akiknek már nincs esélyük a nyerésre, vagy elunják a játékot, vagy akár eldönthetik hogy ki legyen az első.

  Többen jobb

  Satya | 2015. július 28.

  Minél több játékos ül az asztalnál, annál jobb a játék. Azonban vigyázni kell, mert ha valaki megsértődik, az könnyen elronthatja a hangulatot. A játék szabályai elsőre kicsit bonyolultnak tűnnek, meg sok mindenre kell odafigyelni, de hamar beletanul az ember. A 20 perces játékidő nekem abszolút nem reális, a 40+ az, ami inkább valós. 10 éves gyerekeket meg aztán végképp nem érdemes a játék mellé odaültetni. Ez inkább 13-14 éves kortól ajánlható.
  Citadella

  Vazy | 2015. július 27.

  Egyszerű, de taktikus játék, a körönkénti szerepválasztás miatt mindig változatos szinte megunhatatlan. A kártyák szépek, de könnyen kopnak, érdemes egyből kártyavédőt is venni hozzá. Sértődősökkel inkább ne játszuk

  Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

  A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!

  Te lehetsz az ELSŐ aki hozzászól!
  Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
  Belépés