Citadella - magyar kiadás

  Normál ár: 6 490 Ft

  A Te árad: 6 490 Ft

  Értékelés:  (4.5)
  A Citadellában középkori uralkodóként fel kell építened a városodat, mielőtt ellenfeleid megelőznének. Új kerületekkel bővítheted azt, de bölcsen gazdálkodj: egyes kerületek értékesebbek másoknál, de több aranyba is kerül a felépítésük.

  A város irányítása azonban nem csak a pénzről szól. A nagyurak, hölgyek és mindenféle elöljárók egytől egyig fontos szerephez jutnak. A játék minden körben megújul, ahogy a játékosok titokban új szerepet öltenek - orgyilkos, tolvaj, varázsló, király, püspök, kereskedő, építész vagy hadúr lesz belőlük -, és élnek a vele járó hatalommal.

  A Citadella magyar kiadása tartalmazza Sötét város kiegészítőt is, mely 14 új, lila kerülettel és egy fa "király" jelzővel bővíti, még izgalmasabbá téve ezt a taktikai kártyajátékot.
  Citadella játékszabály röviden:
  A játék célja a középkori Európa egy-egy képzeletbeli nagyvárosának felépítése. A játékosok egymással versengenek, kinek lesz hatalmasabb, szebb, színesebb a városa, illetve ki fejezi be az építkezést elsőként.

  A játék kártyalapjai mind egy városelemet (kerületet) ábrázolnak, úgy mint például kikötő, gyakorlótér, palota, egyetem, vagy az egzotikusabbakból kiragadva párat: sárkánykapu, szellemváros, esetleg boszorkányiskola. A játékosok célja minél értékesebb épületek megépítése, azt is figyelembe véve, hogy a játék addig tart, míg valaki elsőként fel nem épít 8 kerületet. Ekkor összeszámolják kinek-kinek mennyit érnek a városrészei. Az egyes városrészek különböző színnel jelöltek (piros, sárga, kék, zöld, lila), ennek szerepe később lesz világos.

  A játék különlegességét a játék során körönként választott szerepek adják. Minden szerep segítségével lehet pénzt, vagy lapot kapni a banktól, illetve építeni egy-egy kerületet, ellenben a szerepek segítségével speciális képességekhez is jutunk az adott körre.
  Íme a lista:
  Szerepek – Képességek
  Orgyilkos: Egyik játékostársát kizárhatja az adott körben való valamennyi tevékenységből
  Tolvaj: Egyik játékostársa valamennyi aranyát megkaphatja
  Mágus: Egyik játékostársával kicserélheti lapjait
  Király: Ő választ a következő körben elsőként, illetve valamennyi sárga színnel jelölt épülete után kap +1 aranyat
  Kereskedő: Mindig egyel több arannyal kezdi a körét, mint a többiek, illetve valamennyi zöld színnel jelölt épülete után kap +1 aranyat
  Prédikátor: Kerületeit nem rombolhatják le, illetve valamennyi kék színnel jelölt épülete után kap +1 aranyat
  Építész: Kap két ajándék lapot, és egy körben akár 3 épületet is építhet, ha ki tudja fizetni
  Katona: Lerombolhatja egyik ellenfele épületét néhány aranyért cserébe, illetve valamennyi piros színnel jelölt épülete után kap +1 aranyat

  Mint látható a játékosok - a választott szerep képességeit felhasználva - megpróbálnak minél több erőforráshoz (pénzhez, kártyához) hozzájutni, vagy igyekeznek az ellenfeleik terveit keresztül húzni. Bonyolít a helyzeten, hogy a szerepek választása titkosan történik, tehát minden fordulóban a résztvevők igyekeznek kitalálni melyik szerep mögött, melyik vetélytársuk áll.

  A játék érdekes, és a szerepek választása miatt titokzatos hangulatot hoz, szabályai gyorsan tanulhatok javasoltan példajátékot játszva. A kártyalapok szépen kidolgozottak és egyedi hangulatúak, feltétlenül érdemes kipróbálni.
  Játéklap.hu


  Antiserver videós ismertetője az LFG.hu-ról:

  Értékelések átlaga 


  (4.5)

  Közönségdíjak

  Kezdőknek ideális 12 Gyakorlott játékosoknak 10 Családdal 10 Partijátéknak 12
  58% (14)
  33% (8)
  4% (1)
  4% (1)
  Rendezés:
  Értékelések: 1 - 10 (összesen: 24)
  További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  Citadella

  Stefi | 2015. október 5.

  Egymással kiszúrós játék. Nem tetszenek benne a pénz "tabletták" , a szépen kidolgozott lapok gyorsan kopnak , kell hozzá védő fólia. Néhány játék után az "élvezetes" faktor csökken, de néhányszor érdemes levenni a polcról. Azt mondanám rá hogy erős közepes, gyenge négyes.
  Sokat vártam tőle, lehet ez volt a baj

  krisa21 | 2015. szeptember 25.

  Egy ismerősöm harangozta be nekem a játékot, aki társasklubban próbálta ki. Arról mesélt, hogy mennyire bejött mindenkinek az asztalnál és hogy ő tuti megrendeli. Én hittem neki és a következő alkalommal a klubban ki is próbáltam nagy kíváncsisággal. Unalmas volt és túlságosan is elhúzódó. És az asztalnál nem én voltam az egyetlen, aki ezen a véleményen volt. Egy másik srác már könyörgött a mellette ülőnek, hogy nyerje már meg a játékot csak hogy mással játszhassunk. Lehet a magas játékosszám volt a probléma, de a dobozon feltűntetett 2-7 játékos intervallumon belül voltunk, szóval ez nem lehet mentség. Az egyetlen jó, tetszetős ötletnek a szerepkártyák draftingolását tartottam a körök elején, de ez is csak az első negyed órában volt szórakoztató, mert aztán rájöttem, hogy sokszor mire az ember kezébe jutnak a kártyák, már csak olyanokból választhat, amikkel semmit nem tud kezdeni majd és egymásután 2-3 ilyen kör már elég lehangoló tud lenni, miközben azt látom hogy más jókedvűen, vigyorogva építget. Egyébként azt kell mondanom, hogy sajnos akkor sem lettem volna boldogabb, ha én vagyok az az egy aki folyamatosan építget, mert egyszerűen unalmasnak találtam ezt az egész ki épít szebb város dolgot...
  Leggonoszabb

  Kiss Gabi | 2015. szeptember 18.

  Imádjuk játszani!!! A gonoszkodás művészete! Nem kicsi gyerekkel ajánlom, csak akkor, amikor már tudnak magukon nevetni.
  klasszikus

  Gilfanon | 2015. augusztus 28.

  Egyszerű, gyorsan megtanulható játék kellemes grafikával. A kiegészítőkkel tovább variálható, de az alap is teljesen kielégítő. Minél többen vagyunk annál jobb.
  Intrikusok előnyben

  Api1968 | 2015. augusztus 28.

  Sosem unalmas, mert a rejtett szerepválasztás izgalmassá teszi. Könnyű szabályok, gyors, pörgős játékmenet. A kártyákat tényleg érdemes védeni.
  Ismerd meg az ellenfeled...

  Novák | 2015. augusztus 27.

  Igazi pszichológiai játék. Próbálj belelátni a másikba, és aszerint dönteni. És még ha jól is tippeltél, akkor is lehet, hogy meghalsz...
  Egyszerű szabályok, gyors játékmenet jellemzi a játékot.
  Minél többen, annál jobb

  Bandi | 2015. augusztus 21.

  Olyan partijáték, melyben a stratégia is jelentős szerepet kap - ám vigyázat, nem kell nagyon túlgondolni a szerepválasztást, másképp csúnyán AP-sodhat a játék, holott nem ez a célja. Próbáljuk lazán játszani, nem arra feszülve, hogy most épp (megint) én lettem megölve vagy kirabolva.
  Szuper játék - Kártyavédő kötelező

  Áron | 2015. augusztus 20.

  Bár én az előző kiadást birtoklom, amelyik hiresen rossz minőségű kártyákat tartalmazott, így nem tudhatom, hogy itt is ez-e a helyzet, a 18 karakterlapot mindenképp kártyavédőzni KELL. Nem csak minden kör elején keverjük meg őket, de a kör közben is gyakran kevernek rajta a játékosok, hogy az előttük lapot választók ne láthassák mit hanyadik lapot választották.

  A játékszabály szerintem egyáltalán nem bonyolult. Összesen három féle dolgot tehetünk minden körben, pénzt vagy lapot húzunk, építkezünk, használjuk a karakterünk képességét. Hogy ezen a többi hozzászóló mit nevez bonyolultnak, arról elképzelésem sincsen. Karaktert úgy választunk, hogy körbeadjuk a paklit, az sem agysebészet. (Jó, előtte el kell távolítani pár lapot belőle játékosszámtól függően, de azt tulajdonképpen elég egy embernek érteni.)
  Érthetetlen számomra, hogy miért, de a játék ennek ellenére mindig hosszúra nyúlik társaságunkban, gyakran több, mint egy órás.

  A játék igazi értéke, hogy a hatékony játékhoz nem csak a szabályok adta lehetőségek jó kihasználására van szükség, de a játékostársaink ismeretére is, ezért összeszokott társasággal még nagyobb élményt nyújt.
  Sírás lesz a vége!!! :)

  Bigicket | 2015. augusztus 5.

  Na persze azért nem ilyen vészes, de azért láttam már néhány asztal csapkodást és mérges tekintetet. :) Ettől függetlenül nagyon élvezetes a játék. Nem bonyolúlt, könnyen magyarázható, megérthető és nem tart órákig. Ketten is próbáltuk, többen is, mind a kettő működik, de ha többen vagytok, sokkal jobb.
  CITADELLA

  laciatoth | 2015. augusztus 4.

  Az interakciók mennyisége elegendő, a saját kibontakozásnak is van helye. Viszonylag egyszerű szabályú kártyajáték, ahol a legvégsőkig középpontban van az izgalom. És a másikkal is remekül ki lehet szúrni. :-)

  Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

  A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!

  Te lehetsz az ELSŐ aki hozzászól!
  Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
  Belépés