Citadella - magyar kiadás

  • Szerző: Bruno Faidutti
  • Kiadó:

   Delta Vision Kft

  • Ajánlott életkor: 10 - 99
  • Játékosok száma: 2 - 7
  • Játékidő: 20 - 40 perc
  • Kategória:

   Aranymedálos játékok, Kártyás stratégiai társasjátékok, Fantasy társasjátékok

  • Működés: Kártyaválasztás, Kombinációgyűjtés
  • Téma: Fantasy
  • Magyar nyelvű társasjáték

  Normál ár: 6 490 Ft

  A Te árad: 6 490 Ft

  Értékelés:  (4.7)
  A Citadellában középkori uralkodóként fel kell építened a városodat, mielőtt ellenfeleid megelőznének. Új kerületekkel bővítheted azt, de bölcsen gazdálkodj: egyes kerületek értékesebbek másoknál, de több aranyba is kerül a felépítésük.

  A város irányítása azonban nem csak a pénzről szól. A nagyurak, hölgyek és mindenféle elöljárók egytől egyig fontos szerephez jutnak. A játék minden körben megújul, ahogy a játékosok titokban új szerepet öltenek - orgyilkos, tolvaj, varázsló, király, püspök, kereskedő, építész vagy hadúr lesz belőlük -, és élnek a vele járó hatalommal.

  A Citadella magyar kiadása tartalmazza Sötét város kiegészítőt is, mely 14 új, lila kerülettel és egy fa "király" jelzővel bővíti, még izgalmasabbá téve ezt a taktikai kártyajátékot.
  Citadella játékszabály röviden:
  A játék célja a középkori Európa egy-egy képzeletbeli nagyvárosának felépítése. A játékosok egymással versengenek, kinek lesz hatalmasabb, szebb, színesebb a városa, illetve ki fejezi be az építkezést elsőként.

  A játék kártyalapjai mind egy városelemet (kerületet) ábrázolnak, úgy mint például kikötő, gyakorlótér, palota, egyetem, vagy az egzotikusabbakból kiragadva párat: sárkánykapu, szellemváros, esetleg boszorkányiskola. A játékosok célja minél értékesebb épületek megépítése, azt is figyelembe véve, hogy a játék addig tart, míg valaki elsőként fel nem épít 8 kerületet. Ekkor összeszámolják kinek-kinek mennyit érnek a városrészei. Az egyes városrészek különböző színnel jelöltek (piros, sárga, kék, zöld, lila), ennek szerepe később lesz világos.

  A játék különlegességét a játék során körönként választott szerepek adják. Minden szerep segítségével lehet pénzt, vagy lapot kapni a banktól, illetve építeni egy-egy kerületet, ellenben a szerepek segítségével speciális képességekhez is jutunk az adott körre.
  Íme a lista:
  Szerepek – Képességek
  Orgyilkos: Egyik játékostársát kizárhatja az adott körben való valamennyi tevékenységből
  Tolvaj: Egyik játékostársa valamennyi aranyát megkaphatja
  Mágus: Egyik játékostársával kicserélheti lapjait
  Király: Ő választ a következő körben elsőként, illetve valamennyi sárga színnel jelölt épülete után kap +1 aranyat
  Kereskedő: Mindig egyel több arannyal kezdi a körét, mint a többiek, illetve valamennyi zöld színnel jelölt épülete után kap +1 aranyat
  Prédikátor: Kerületeit nem rombolhatják le, illetve valamennyi kék színnel jelölt épülete után kap +1 aranyat
  Építész: Kap két ajándék lapot, és egy körben akár 3 épületet is építhet, ha ki tudja fizetni
  Katona: Lerombolhatja egyik ellenfele épületét néhány aranyért cserébe, illetve valamennyi piros színnel jelölt épülete után kap +1 aranyat

  Mint látható a játékosok - a választott szerep képességeit felhasználva - megpróbálnak minél több erőforráshoz (pénzhez, kártyához) hozzájutni, vagy igyekeznek az ellenfeleik terveit keresztül húzni. Bonyolít a helyzeten, hogy a szerepek választása titkosan történik, tehát minden fordulóban a résztvevők igyekeznek kitalálni melyik szerep mögött, melyik vetélytársuk áll.

  A játék érdekes, és a szerepek választása miatt titokzatos hangulatot hoz, szabályai gyorsan tanulhatok javasoltan példajátékot játszva. A kártyalapok szépen kidolgozottak és egyedi hangulatúak, feltétlenül érdemes kipróbálni.
  Játéklap.hu


  Antiserver videós ismertetője az LFG.hu-ról:

  Értékelések átlaga 


  (4.6)

  Közönségdíjak

  Kezdőknek ideális 8 Gyakorlott játékosoknak 6 Családdal 6 Partijátéknak 10
  64% (9)
  36% (5)
  Rendezés:
  Értékelések: 1 - 10 (összesen: 14)
  További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  Citadella pro és kontra

  Széchenyi | 2015. július 31.

  A játék pozitívumai:
  - szép grafikai megoldások
  - kellemes időtöltés
  - egyszerű szabályok
  - hátbadöfködős - fortélyoskodós hangulat
  - baráti társaságba kiváló

  Negatívumai:
  - a karakterkártyákra mindenképpen venni kell kártyavédőt, mert különben már a második játék után úgy néznek ki mint a saláták.
  - 6 vagy 7 játékos esetén már elég sok a holt idő
  - kiegészítő karakterekkel nekünk nem volt olyan izgalmas a játék, kiszámíthatatlanná vált a játék tőle.
  - a játék vége felé azok, akiknek már nincs esélyük a nyerésre, vagy elunják a játékot, vagy akár eldönthetik hogy ki legyen az első.

  Többen jobb

  Satya | 2015. július 28.

  Minél több játékos ül az asztalnál, annál jobb a játék. Azonban vigyázni kell, mert ha valaki megsértődik, az könnyen elronthatja a hangulatot. A játék szabályai elsőre kicsit bonyolultnak tűnnek, meg sok mindenre kell odafigyelni, de hamar beletanul az ember. A 20 perces játékidő nekem abszolút nem reális, a 40+ az, ami inkább valós. 10 éves gyerekeket meg aztán végképp nem érdemes a játék mellé odaültetni. Ez inkább 13-14 éves kortól ajánlható.
  Citadella

  Vazy | 2015. július 27.

  Egyszerű, de taktikus játék, a körönkénti szerepválasztás miatt mindig változatos szinte megunhatatlan. A kártyák szépek, de könnyen kopnak, érdemes egyből kártyavédőt is venni hozzá. Sértődősökkel inkább ne játszuk
  hatalmi harcok

  József | 2015. július 24.

  Rejtett szerepválasztás, taktikázás, blöffölés hátbaszúrás, árulás. A középkori intrikus hatalmi harcok hangulatát hivatott visszaadni ez a remek játék. a játékszabályok könnyen elsajátíthatóak, a játékmenet pörgős. Én legalább négy játékostól ajánlom, akár bemelegítő játéknak, akár főjátéknak (többször egymás után).
  Partijátéknak vagy sértődősöknek nem ajánlott.
  Megunhatatlan

  Gepi | 2015. július 23.

  Megunhatatlan játék. A rejtett szerepválasztás miatt nem laposodik el, mindig izgulsz ki akarnak e rabolni vagy megölni, vagy ha te akarsz valakit kirabolni, megölni annak sikerül e elkerülnie azt. Egyszerre kell építkezni és pénzt keresni. Kevés erőforrással kell a legjobb lehetőséget kiválasztani.
  Szerepjátékosoknak kötelező!

  trueseeker | 2015. július 21.

  Nem egy bonyolult játék, viszont túl kell lenni pár partin, hogy ráérezzünk az apró fortélyokra. Nyolc karakterből választhatunk, ami kitünő szerepjátékot biztosít. Magadra öltheted az tolvaj, orgyilkos, mágus, király, püspök, kereskedő, hadúr illetve az építész szerepét. Az építész plusz kerületet építhet, a tolvaj pénzt lop, az orgyilkos megölheti az egyik karaktert stb. Fontos a szerencse, de jó stratégiával ellensúlyozható. Nagyobb társaságba ajánlom.
  Szellemes szerepjáték

  Attila | 2015. július 20.

  Könnyen és gyorsan elsajátítható játék, nagyobb társaságoknak ideális. Az előző hozzászólásokban említett kártyavédő beszerzésével egyetértek, mert jelentősen befolyásolhatja a játékmenetet, ha a szerepkártyák már a hátoldaluk alapján is felismerhetők. A játékot érzékeny és sértődős embereknek nem ajánlom, mert az orgyilkos könnyen megölhet minket és ilyenkor kimaradunk egy körből, illetve a hadúr bármikor eldobathatja egy elkészült épületünket, ami szintén bosszúságot okozhat. Ha ezektől eltekintünk és nem vesszük őket személyes támadásnak, akkor sok-sok kellemes percet tölhetünk a játékkal.
  Ki a király?

  sworder | 2015. július 19.

  Középkorban játszódó kártyás, szerepjátékos, építkezős. Egy város kerületeit építgethetjük, különböző karakterek bőrébe bújva. Minden karakter más-más előnnyel rendelkezik. A győzelemhez taktikusan kell választani, figyelve a többiek játékát. Szabályrendszere egyszerű, gyorsan tanulható. Kártyavédő beszerzése erősen ajánlott, főleg a karakterlapokra.
  "Ha kirabolsz, megöllek!"

  mate11 | 2015. július 19.

  Jópofa szerepválasztós játék, ötletes. Minél többen játsszuk annál jobb. A kinézete egy kicsit komor. Bár, ha belegondolok, hogy valaki kirabol, legyilkol vagy lerombolja kerületeimet, attól rossz hangulatba lehet kerülni. De nem éri meg a vendetta!
  Szólítom a...

  Guszty | 2015. július 15.

  Könnyed játék, nagy előnye, hogy akár heten is játszható. A játékban minden fordulóban mindenki választ titokban egy szerepet, majd a Király egymás után szólítja a különböző szerepeket (Orgyilkos, Tolvaj stb..) Mindenki vagy pénzt kap vagy kártyát húz, esetleg épít, majd végrehajt egy a szerepéhez tartozó egyedi cselekvést.
  Ez az egyetlen játék, ahol sajnálom, hogy nem raktam kártyavédőt a szerepkártyákra, mert csapnivaló a minőségük: néhány keverés után lekopott a fekete szélük, így most már gyakorlatilag lehetetlen a kiegészítő szerepeit belekeverni a pakliba.

  Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

  A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!

  Te lehetsz az ELSŐ aki hozzászól!
  Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
  Belépés