Concept

  Normál ár: 8 990 Ft

  A Te árad: 8 541 Ft

  Értékelés:  (4.5)
  Egyre többféle feladványmegoldó, kommunikációra építő társasjátékkal játszhatunk, mégis kevés olyan ötleteset találni, mint a Concept! A játékban a megszokott módon feladványokat húzunk, és a célunk, hogy játékostársaink mihamarabb kitalálják ezt. Viszont a klasszikusokkal ellentétben, itt nincs se mutogatás, se körülírás, se rajz, csak ikonokra támaszkodhatunk. A játéktáblán kategóriákra osztva találhatunk olyan tulajdonságokat, mint „élőlény”, „történelmi vagy kitalált személy”, „fémből készült” vagy „lyukas”, és a soron lévő játékos ezekre a mezőkre helyezhet kockákat, mintegy nyomokként, melyek a feladvány megoldásához vezetnek. A Concept elsőre nagyon egyszerű társasjátéknak tűnik, de amint az első pár feladványt sikerül megoldanunk, egyre rafináltabb megmérettetések elé állít minket a játék, aminek kirakásához és megfejtéséhez is szükségünk van a megfelelő koncepcióra.

  A játék díjai

  • Mensa Társasjátékverseny 2014 fődíjas
  • Spiel des Jahres 2014 jelölt
  Egészen új jellegű, feladvány kitalálós játék jelent meg magyarul, amit már az Év játéka (Spiel des jahres) díjra is jelöltek. Akik az Activityt szeretik, azok a Conceptet imádni fogják!
  Nagy előnye, hogy nem kell hozzá rajztudás, nem kell szerepelni sem, vagy egy perc alatt elhadarni a feladványt. A lényege mégis az önkifejezés, és kiválóan turbózza az asszociációs készséget!
  A játék egy szép, nagy, ikonokkal teli táblán történik, segítségünk pedig egy zöld kérdőjel, négy felkiáltójel és sok színes, műanyag kocka. Nem tűnik soknak, mégis meglepően jól ki lehet fejezni velük bármit a tábla ikon rendszerét használva.
  A Concept játszható egyénenként vagy csapatban is, a lényeg, hogy ki találja ki a leghamarabb a feladványt.
  A játék dobozában 110 kártyalap van könnyű, közepes és nehéz feladványokkal, mindhárom kategóriában három szóval laponként, ami csaknem ezer kitalálásra váró feladványt jelent. Ez biztosítja, hogy sokáig ne fogyjunk ki a kitalálnivalókból, legyen az személy, tárgy, fogalom vagy akár egy szólás-mondás. Persze, miután rákapunk a Concept ízére, már bármit képesek leszünk elmagyarázni az ikonok segítségével.
  A feladvány legfőbb jellemzőjét a zöld kérdőjellel mutatjuk meg a táblán, és minden rá jellemző dolgot a hozzá tartozó zöld kockákkal fejezünk ki. További kapcsolódó dolgokat a rávezetést segítő felkiáltójelekkel és a hozzájuk tartozó kockákkal jelölünk.
  Például, ha Napóleon a feladványunk, akkor rátesszük a történelmi személyre a zöld kérdőjelet, majd zöld kockát teszünk a férfi, és a harcot szimbolizáló ikonra. Egy felkiáltójelet (mondjuk a pirosat) teszünk a zászlókkal tűzdelt földgömb ikonra, ami ez esetben a nemzetiséget jelenti, majd ráteszünk a pálya szélén látható színek közül egy-egy piros kockát a piros, a fehér és a kék színekre, amivel így megmutattuk Napóleon származását az országa zászlójának színeivel. Ha ebből nem találta volna még ki senki, akkor tehetünk egy újabb rávezetést a “kicsi” vagy “alacsony” ikonra, és így tovább, egyre inkább rávezetve a többieket a megfejtésre.
  Miközben az aktuális játékos helyezgeti le a rávezető kockákat, a többiek próbálják kitalálni a feladványt, és akinek/amelyik csapatnak elsőként sikerül, az adhatja a következő feladványt.
  A Concept egy könnyed, pörgős parti játék, ami annyira képes magával ragadni a játékosokat, hogy sokan nem is foglalkoznak a pontozással, csak órákon át feladvány feladványt követ.
  Mennyi mindent tudsz elmondani mindössze néhány kép segítségével? Csak kreativitással tudod átlépni a korlátokat.
  A Conceptnek hála, nem kell beszélned ahhoz, hogy mondj is valamit!
   

  Értékelések átlaga 


  (4.5)

  Közönségdíjak

  Kezdőknek ideális 27 Gyakorlott játékosoknak 11 Ketten 10 Családdal 32 Partijátéknak 34
  62% (24)
  26% (10)
  13% (5)
  Rendezés:
  Értékelések: 1 - 10 (összesen: 39)
  További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  jobb mint az Activity

  Eszter | 2017. január 13.

  Nekünk nagyon nagy kedvenc volt a kollégiumban, főleg nagyobb társasággal volt igzi igazán, de 6-8 fővel könnyebb játszani. Ez az a játék amiben szerintem nem lehet nem kiabálni :D Nagyon ajánlom mindenkinek aki szereti az Activityt, de kicsit fel akarja dobni a már megszokott sémát :)
  A siker új mértékegysége: piktogramm

  Zsófia | 2017. január 2.

  Előkarácsonyoztunk a barátnőimmel, mikor előkerült ez a játék. Azonnal lenyűgözött a színes, szemet gyönyörködtető megjelenésével, utána pedig elkápráztatott tartalmával. A játékmenet és szabályok nagyon egyszerűek, ahogyan az egy ilyen kaliberű partyjátékhoz illlik, 5 perc alatt tökéletesen elmagyarázhatók. A játék rengeteg lehetőséget tartalmaz, a kitalálandó szavak sokasága, korszerűsége (!) szavatolja a jó szórakozást. A feladat tulajdonképpen egy asszociációs háló kiépítése képekből. Nagyon izgalmas megfigyelni, kinek éppen mi jut eszébe, mi hogyan magyaráznánk egy egy szót, fogalmat, vagy szólást mondást.
  Partyra tökéletes

  Pepe | 2016. december 31.

  Ugyan eddig csak egyszer próbáltam a játékot és akkor is módosított játékszabállyal (bárki bármikor kiabálhatott be bármit), de nagyon tetszett. Valóban hajaz kicsit az Activity-re, de mégis érdekesebb, szerintem jobban megmozgatja a fantáziát. A többi értékelést olvasva jöttem rá, hogy még annál is kreatívabb játék, mint gondoltam! Tapasztalatok alapján inkább a 16 éven felüliek élvezték, de ha saját kútfőből játszunk, lehet a fiatalabbakat is be lehet ügyesebben vonni. Hatalmasakat nevettünk, amikor a "szőke herceg fehér lovon"-ból szőke király fehér egéren lett (ne kérdezzétek hogyan), vagy "Justin Bieber"-hez elég volt a "férfi", "énekes", és "nőies száj" képeket használni.
  Jobb, mint az Activity

  Adrienn | 2016. december 28.

  Letehetetlen! 2-3 óra pilk-pakk eltelik. Inkább 15-18 az életkor, mint sem 10, hiszen egy 10 éves gyerek nem igazán tudja, hogy éppen ki kicsoda, a filmek többségét nem, hogy nem látta, nem js hallott róla. Társaságban, némi itókával egész estés szórakozás, valódi nevetés, és kreativitás fejlesztés.
  A kreativitás legyen veled!

  Minnie | 2016. december 20.

  Érdekes és kreativitásra serkent! Külön tetszik, hogy az is kap pontot aki a megfejtést el tudja elmagyarázni a különféle bábukkal, és nem csak a kitaláló játékos zsebeli be az érdemeket. A könnyebb feladványoktól a nehezebbekig is élvezhető!
  Partyjáték

  Ági | 2016. december 18.

  Jó játék, segít kicsit összehangolni a társaságot, akár még egymás gondolatmentét is jobban megértjük. Kell hozzá némi kreativitás és ennél a konkrét kiadásnál nem árt ha az ember tisztában van a manapság ismertebb médiaszereplőkkel.
  Karácsonyra (is) jó ajándék családos barátoknak

  Szigeti | 2016. december 1.

  Már többször vettem ajándékba, mert nekünk nagyon bevált. Szeretjük
  Egy jàtèk ami szórakoztat ès közben fejleszti a kommunikàciót

  Judit | 2016. november 13.

  Tegnap jàtszottunk vele, azt eddig is tudtam, hogy az activityhez hasonló,de nem gondoltam,hogy ennyire szórakoztató jàtèk. Segìt kicsit abban, hogy odafigyeljük arra,hogy màsok jobban megèrtèk amit szeretnèk közölni.
  Activity++

  lajthabalazs | 2016. november 11.

  Activity-t még tizenévesen játszottam a családdal, és a képességeink fejlődésével hamar érdektelenné vált, társaságban introvertáltként a ciki feladatok kellemetlenül érintettek, ezért hamar feledésbe merült a játék.
  A Concept ezzel szemben annyi limitációt és közben lehetőséget rejt, annyira közönségfüggő 1-1 "magyarázat" érthetősége, hogy nem hiszem hogy meg lehetne unni, talán még akkor sem, ha valaki megjegyezte az összes kártya összes szavát.
  A játék logikus fele, hogy az ember lebontja a kifejezést tulajdonságokra és viszonyokra. Ez strukturált gondolkodásra tanít, és könnyen elsajátítható. A kreatív fele, amikor feszegetve az eszközöket próbál többletet adni a "száraz" tényekhez. Akár időben felépítve, terelve a játékosokat, akár a találgatásokra reagálva. Vagy felrúgva a konvenciókat. Például a Hófehérke és a hét törpe lehet három kocka egymáson, és hét pici kocka mellette, és a táblára nem is volt szükség.
  Egy mindenkiért, mindenki mindenki ellen

  AmpeRyuu | 2016. október 10.

  Ha nem megy a rajzolás, se a mutogatás, akkor kiválthatja az Activity-t. Mikor olvastam róla, lelkes voltam, mert az Activity kezdett kiesni nálam a pixisből.
  Számomra mégis limitáltabb lehetőségeket adott, és limitáltabb élményt.
  De előre bocsátom, minden hibája ellenére nem rossz játék!
  Csak hát ott van az a pár hiba...
  A játék menete dióhélyban: A soron következő játékos húz egy lapot, arról választ egy szót vagy mondatot. Majd a táblán szereplő képek mellé jelölők lehelyezésével próbálja rávezetni a többieket, hogy mi a feladvány. Ha sikerül, ő két pontot kap, a kitaláló egyet, és jön a következő játékos.
  A kis képek, ahová a jelölők kerülhetnek, kellően változatosak, nagy teret engednek az asszociációnak.
  Néha túl nagyot is. Nehéz ráérezni, mikor nem fogják a többiek az üzenetet, és mikor kell másik szálon új magyarázatot nyitni. Ez Activity-ben már megszokottabb, mind rajzban, mind mutogatásban könnyű azt mondani, felejtsd el az előzőt, máshogy közelítem meg. Itt ez nekem nehézkesnek tűnt.
  Míg az Activity rendezett körülmények között zajlik, párok versenyeznek párokkal, vagy csapat csapattal, itt az "egy mindenkivel, mindenki mindenki ellen" a szituáció, ami nekem erősen káosz hangulatúvá tette a játékot.
  Mindenkinek mutogatsz mindig, de ők egymással versenyeznek. Mintha az Activity-t csupa 6 pontossal játszanánk. Bekiabálás, zűrzavar, nem segít a feladvány jelölőjének, se a játékosoknak.
  Ellenben sokat segít a szerencse (ez nem pozitívum), mert ha valaki látja, hogy jelölő került a színészre, és a feketére, és jó sorrendben kezdi el darálni a színes bőrű színészeket, könnyen elhappolhatja a kört az első pár másodpercben. És mivel ez nem ritka eset, bennem csak a káosz és tippelgetés érzete maradt meg, nem az asszociáció megalkotása és kitalálása.
  És sokat segít, ha emlékszel a kártyán látott szavakra, mert legközelebb, ha tippelgetni kell, lehet pont ez fog előnyhöz juttatni. Viszont ez nekem nem segített abban, hogy jobban elfogadjam a játékot.
  Nekem nem lett trónkövetelő, és bár mint mondtam, az Activity kevésbé kedvelt már nálam, ez a játék mégis alá csúszott egy picivel.

  Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

  A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!