Fedőnevek képekkel

  Normál ár: 5 990 Ft

  A Te árad: 5 691 Ft

  Értékelés:  (5.0)
  A Fedőnevek képekkel című asszociációs partijátékban a kémfőnöknek és csapatának a vizuális fantáziájukat kell használniuk.
  Hogy a fealdat izgalmas legyen, olyan fantáziadús, több tárgyat összeolvasztó képek szerepelnek a kártyákon, amelyek nem csak a lehetőségek számát növelik,
  de hihetetlenül mókásak is. Minél több játékos vesz részt a játékban, annál több agyafúrt gondolat születik, így válik a játék lehengerlően szórakoztatóvá.

  A 2016-os év legfelkapottabb partijátéka, a Fedőnevek különös újítása: valódi fedőnevek (szavak) helyett képekkel!
  Fedőnevek képekkel

  Ha már ismered a Fedőnevek című játékot, akkor lapozz a 11. (utolsó) oldalra - ezzel indít a játékszabály, és valami hasonlót javaslok én is: ha már ismered a Fedőneveket, ugorj a 4. bekezdésre.

   Egy kis gyorstalpaló azoknak, akik nem ismerik az első Fedőneveket: az asztalra kirakunk 5x5 kártyát, minden kártyán egy-egy szó olvasható. A játékosok két csapatot alkotnak, mindkét csapatban egy-egy kémfőnök lesz. Ők egymás mellé ülnek, és együtt néznek egy kódkártyát, amely a játéktérhez hasonlóan 5x5-ös. Ezen jelölve vannak a kék csapat ügynökeit rejtő fedőnevek, a piros csapathoz tartozó fedőnevek, néhány civil (azok a szavak, amelyek egyik csapathoz sem tartoznak), valamint egy bérgyilkos. A kémfőnökök a saját körükben egy szót mondanak, amellyel megpróbálnak minél több, a saját csapatukhoz tartozó fedőnevet összekötni.

  Miért jó ez? Szabály alapján messze nem érződik, mennyire ütős kis játék a Fedőnevek. Év játéka 2016-ban, legjobb partijáték titulus, cikkek garmada… De miért? A kulcs valószínűleg az asszociációkban rejlik. A kémfőnök összeköt fejben két kártyát, mond egy kulcsszót, mire a kémei találnak három kártyát, amivel összefüggésbe tudják hozni, és abból a háromból egy stimmel. Mivel pedig csapatjáték, hallhatjuk, csapatunk tagjai hogyan gondolkodnak és távolodnak el egyre jobban a mi gondolatmenetünktől. Így történhet meg, hogy a "buszvezető - 3" szóról a játékosok rájönnek, hogy a megfejtés "úr", "tábla" és "tér" …és mindhárom tipp talál!

   

  Fedőnevek képekkel ugyanez, csak képekkel... (és 5x5-ös helyett 5x4-es pályával). Hogy akkor mégis mi a különbség? Nos, más területét mozgatják meg a képek az agyunknak, mint a szavak. Az alapjátékban ugye az a varázslat, hogy egyes szavakról egészen sok mindenre lehet asszociálni. A képekben ezt úgy oldották meg, hogy egy képbe legalább két egymástól viszonylag távoli dolgot oltottak bele, mint például a dinnyeszeletbe harapó vámpír, a pepita potrohú méh vagy agerelyhajító, kezében egy óriási papírrepülővel (vagy ő kisebb, mint egy papírrepülő?). Asszociálhatunk az egyik tárgyra, a másikra, arra, amit a viszonyuk kifejez, vagy valami nagyon hasonló, de elvontabb dologra. Összességében talán kevésbé egyértelműek ezek a képek, mint a szavak, és a Fedőnevek - Képekkelben (ezért a ragozásért lehet, a magyartanárom is felképekkelt volna) pont ez a kihívás.

  Fontos összehasonlítási alap, hogy az alapjátékban tetszőleges leosztás mellett lehet Harry Pottert mondani úgy, hogy legyen értelme. Kipróbáltuk, és működött. A "Roxfort" volt a szavam, és triviális megoldásnak tűnt a bányászlámpát tartó bagoly és a vasúti sínen füstölögve sikló autó - nekem legalábbis. De kiderült, hogy van egy porszívón lovagló boszorkány az egyik képen - akit én a porszívó árnyékának néztem felülről -, így azt a kört buktuk. De sikerült visszahozni az állást a "madárház - 3": kettévágott lakótelepi épület + megasztár-papagáj + szárnyas malacperselykombóval.

   

  A játék természetesen kombinálható az eredeti, "szavas" Fedőnevekkel, és így is másféle élményt nyújt. Első nekifutásra - bármilyen nevetségesen hangzik is - nehéz összekötni őket. Könnyű beleesni abba a hibába, hogy csak a képeket nézegetem, és elsiklok egy értelmes kapcsolat vagy egy veszélyesebb szó (ellenfél ügynöke, bérgyilkos) felett, illetve fordítva.
  Emellett megjelenik egy új játékmód, a "bérgyilkosos befejezés". Egyszerű, olyan, mint a biliárd. Miután a csapat megtalálta a saját ügynökeit, "el kell tennie a feketét", vagyis meg kell találniuk a bérgyilkost is. Ez a mód természetesen az alapjátékkal is játszható…

  Woland

  Értékelések átlaga 


  (5.0)

  Közönségdíjak

  Ezt a terméket még egy közönségdíjra sem jelölték elegen.

  100% (3)
  Rendezés:
  Eddig összesen 3 értékelés
  10 éves kortól?

  Béla | 2017. július 18.

  Nálunk a 7 éves gyerekek is imádják, sok mindenre rá tudnak jönni, a képek szinte magukért (az apró részletek esetén maguk ellen :) beszélnek.
  Nyilván vannak olyan mélységű képek, amiért ráírták a 10 évet, de ily módon írhatták volna a 14-et is.
  Kiváló társasjáték, újrajátszása végtelen, egy parti nem elég sosem. Egy-egy parti nem hosszú, félóra-óra, ha "kicsikkel" is játszunk.
  Könnyen KÉPES vagy megszeretni! :)

  Adim | 2017. július 1.

  Bár a Fedőnevek alapjáték is klassz, a képes változata egyszerűen szuper!
  Sokkal több mindenre lehet asszociálni a többjelentésű képekről, ami egyben persze kicsit nehezebbé is teszi a játékot. Van benne kihívás, az biztos! De ha egyszer belejössz, nehéz abba hagyni. :) A képes változatot gyerekekkel is sokkal könnyebb játszani. Ők is érdekes módon kapcsolják össze a különböző kártyákat. De a 2-3 fős játékváltozata nem az igazi. A játékot minimum 4-6 fővel javaslom játszani (hiszen van két csapat, mindkettőnek egy-egy kémfőnöke is), úgy viszont igazi partijáték, amit nehéz abba hagyni! :)
  Lehetőségek tárháza

  Olivér | 2017. június 29.

  Nagy előnye, hogy variálható az alapkiadással, így nem kell dönteni, hogy a kettő közül melyikre van szükség. Továbbá a képek miatt talán a kisebbeknek is jó szórakozás! Nagyon szuper!

  Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

  A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!