• Teljesen magyar nyelvű
Ára: 6 490 Ft
SZÁLLÍTÁS KÖRÜLBELÜL NÉGY NAPON BELÜL Beváltható kedvezmény: 640 gémforint A vásárlásért jár: 300 gémforint
Kiszállítási díj: 450 Ft-TÓL (csomagonként értendő, ami természetesen tartalmazhat több terméket is).
További képek és videók
A Citadellában középkori uralkodóként fel kell építened a városodat, mielőtt ellenfeleid megelőznének. Új kerületekkel bővítheted azt, de bölcsen gazdálkodj: egyes kerületek értékesebbek másoknál, de több aranyba is kerül a felépítésük.

A város irányítása azonban nem csak a pénzről szól. A nagyurak, hölgyek és mindenféle elöljárók egytől egyig fontos szerephez jutnak. A játék minden körben megújul, ahogy a játékosok titokban új szerepet öltenek - orgyilkos, tolvaj, varázsló, király, püspök, kereskedő, építész vagy hadúr lesz belőlük -, és élnek a vele járó hatalommal.

A Citadella magyar kiadása tartalmazza Sötét város kiegészítőt is, mely 14 új, lila kerülettel és egy fa "király" jelzővel bővíti, még izgalmasabbá téve ezt a taktikai kártyajátékot.
Citadella játékszabály röviden:
A játék célja a középkori Európa egy-egy képzeletbeli nagyvárosának felépítése. A játékosok egymással versengenek, kinek lesz hatalmasabb, szebb, színesebb a városa, illetve ki fejezi be az építkezést elsőként.

A játék kártyalapjai mind egy városelemet (kerületet) ábrázolnak, úgy mint például kikötő, gyakorlótér, palota, egyetem, vagy az egzotikusabbakból kiragadva párat: sárkánykapu, szellemváros, esetleg boszorkányiskola. A játékosok célja minél értékesebb épületek megépítése, azt is figyelembe véve, hogy a játék addig tart, míg valaki elsőként fel nem épít 8 kerületet. Ekkor összeszámolják kinek-kinek mennyit érnek a városrészei. Az egyes városrészek különböző színnel jelöltek (piros, sárga, kék, zöld, lila), ennek szerepe később lesz világos.

A játék különlegességét a játék során körönként választott szerepek adják. Minden szerep segítségével lehet pénzt, vagy lapot kapni a banktól, illetve építeni egy-egy kerületet, ellenben a szerepek segítségével speciális képességekhez is jutunk az adott körre.
Íme a lista:
Szerepek – Képességek
Orgyilkos: Egyik játékostársát kizárhatja az adott körben való valamennyi tevékenységből
Tolvaj: Egyik játékostársa valamennyi aranyát megkaphatja
Mágus: Egyik játékostársával kicserélheti lapjait
Király: Ő választ a következő körben elsőként, illetve valamennyi sárga színnel jelölt épülete után kap +1 aranyat
Kereskedő: Mindig egyel több arannyal kezdi a körét, mint a többiek, illetve valamennyi zöld színnel jelölt épülete után kap +1 aranyat
Prédikátor: Kerületeit nem rombolhatják le, illetve valamennyi kék színnel jelölt épülete után kap +1 aranyat
Építész: Kap két ajándék lapot, és egy körben akár 3 épületet is építhet, ha ki tudja fizetni
Katona: Lerombolhatja egyik ellenfele épületét néhány aranyért cserébe, illetve valamennyi piros színnel jelölt épülete után kap +1 aranyat

Mint látható a játékosok - a választott szerep képességeit felhasználva - megpróbálnak minél több erőforráshoz (pénzhez, kártyához) hozzájutni, vagy igyekeznek az ellenfeleik terveit keresztül húzni. Bonyolít a helyzeten, hogy a szerepek választása titkosan történik, tehát minden fordulóban a résztvevők igyekeznek kitalálni melyik szerep mögött, melyik vetélytársuk áll.

A játék érdekes, és a szerepek választása miatt titokzatos hangulatot hoz, szabályai gyorsan tanulhatok javasoltan példajátékot játszva. A kártyalapok szépen kidolgozottak és egyedi hangulatúak, feltétlenül érdemes kipróbálni.
Játéklap.hu


Antiserver videós ismertetője az LFG.hu-ról:
HozzászólásokKép betöltése...
Látni szeretném az összes hozzászólást! (10db)

30. | Bigticket | 2014.07.20. 10:00

Válasz erre


Én megvettem és benne vannak.

Előzmény: 28. | Kovács Nikolett | 2014.07.19. 13:47


A játékban a kiegészítő lapok is benne vannak? Mert vannak újabb karakterek, pl. Királynő, Császár, Boszorkány, + olyan területkártyák, amik az alapban nincsenek benne...

29. | raptorrent | 2014.07.19. 14:14

Válasz erre


Szia!
Igen!
Én magam nem vagyok nagy tudora a játéknak, de a dark city kiegészítőn kívül nem tudok más kiegészítőt! Azt pedig - az utolsó mondat szerint - tartalmazza ez a kiadás! Abban pedig , ha jól tudom benne vannak ezek a karakter kártyák is.
G

Előzmény: 28. | Kovács Nikolett | 2014.07.19. 13:47


A játékban a kiegészítő lapok is benne vannak? Mert vannak újabb karakterek, pl. Királynő, Császár, Boszorkány, + olyan területkártyák, amik az alapban nincsenek benne...

28. | Kovács Nikolett | 2014.07.19. 13:47

Válasz erre


A játékban a kiegészítő lapok is benne vannak? Mert vannak újabb karakterek, pl. Királynő, Császár, Boszorkány, + olyan területkártyák, amik az alapban nincsenek benne...

27. | gemklub | 2014.03.10. 15:17

Válasz erre


Tisztelt érdeklődő!

A Citadella, a Munchkin és a Kolosszus Aréna mind egységes dobozban lettek kiadva.

22x10,5x7,5cm

26. | Laslow | 2014.03.07. 09:27

Válasz erre


Miben tér el az előző kiadástól? Látom, hogy a doboza másmilyen arányú: ez mekkora doboz? Egyéb eltérések?

25. | trolli | 2011.09.08. 20:38

Válasz erre


sok játékosnal lehet ugyan hogy lesz olyan szerep amit a tolvaj kipecez maganak, de nem biztos, hogy annak a szereplonek penze is lesz :-)
valoban, lehet nem erdemes sok jatekossal gyilkolni es rombolni, de ha rendszeresen nem teszik meg, akkor konnyen lehet hogy valaki elfut a gyozelemmel...szoval neha mindenkinek be kell valalnia a kevesbe kecsegteto szerepeket...

24. | Ángyán Balázs | 2011.09.08. 18:21

Válasz erre


A többjátékos módban a támadó szerepek nem ítélhetőek meg csak ebből a szempontból. Előfordul hogy minden adott ahhoz hogy megnyerd a játékot, és az orgyilkos pl annak ellenére hogy neked nem a legkedvezőbb szerep biztonságot nyújt abban hogy pl nem tudnak kirabolni, megölni, valamint ha megépíted a nyolcadik kerületet akkor már nem is rombolhatnak le tőled épületet, és ezzel nem hosszabíthatják meg a játékot. Vagy csak egyszerűen nem akarod elbukni az előtted heverő 5-6 pénzecskét...
Kétjátékos módban szerintem rendkívül kiszúrós jellege van a játéknak, feltéve hogy az összes taktikai lehetőséget kihasználjátok ami a szerepekben rejlik, de persze ez csak az én szubjektív véleményem néhány kétfős parti után.

23. | Laslow | 2011.09.08. 17:49

Válasz erre


Mi kettesben is sokat Citadellázunk.
Szerintem nem igaz, hogy a kezdő játékos jelentős előnyben lenne (legfeljebb egy kicsiben, de bárkiből lehet kezdőjátékos, aki a Király szerepet választja), és egyáltalán nem található ki könnyen a másik játékos által választott két szerep. Ellenben - mivel két szerepe van mindkét játékosnak - bejön egy új faktor, amit számításba kell (lehet) venni, méghozzá az, hogy a körönkénti két szerep együttesen legyen a legelőnyösebb.
A támadó szerepek 2 játékos esetén a legkiegyensúlyozottabbak. 5 játékos esetén legfeljebb egyet tudok meggyilkolni/rombolni/stb, a többi 3 semmit nem gyengül, én meg semmit nem erősödök (ellenben egy olyan szereppel, amikor a szerep tulajdonosa valamilyen bónuszt kap), ergo a másik 3 semlegesen jár, a célpontom rosszul, én pedig NEM JÓL, azaz relatíve rosszul. Két játékosnál ha ártok a másiknak, akkor azzal egyben magam felé billentem a mérleg nyelvét is, nem a többiek felé. 5-6 játékosnál szerintem nem érdemes gyilkolni vagy épületet rombolni, ha lehet, végezze a piszkos munkát inkább más.

Sok játékosnál nagyobb a holtidő is, ráadásul például bárkitől is lopjon a tolvaj, szinte biztosan lesz olyan szerep. Szerintem két fővel egyáltalán nem csillog kevésbé a játék, mint többel, sőt, épp hogy úgy az igazi. Persze, több játékossal is szeretem és bármikor kapható vagyok pár Citadella partira! :)

22. | Ángyán Balázs | 2011.09.08. 14:24

Válasz erre


Annyit tennék csak hozzá az előző hozzászólásokhoz hogy ez a játék ugyan játszható 2 fővel is de az igazi szépsége akkor jön elő amikor ennél nagyobb társasággal vesszük elő. Két fős játéknál sajnos a kiválasztott szerepek sokkal könnyebben kitalálhatók, és a kezdő játékos bizony nem kis előnyben van a másikhoz képest. Lehet hogy ki kéne taláni hozzá egy alternatív szerepválasztós szabályt, ami nehezebben kiszámíthatóvá teszi.

21. | Laslow | 2011.09.08. 11:53

Válasz erre


Igen, az orgyilkos csak tippel egy szerepet.
Épp ez adja a játék szépségét: olyan szerepet választani magamnak, ami minél hasznosabb (pl. ha sok pénzem van, de nincs épületlapom, akkor mágust vagy építészt), de ugyanakkor minél nehezebben kitalálható a többi játékos számára (pl. neki sok pénze van, de nincs épületlapja: valószínűleg ő lesz az építész, úgyhogy majd az építészt fogom legyilkolni).

Nagyon szeretem ezt a játékot, bár kicsit nehezen tanítható: kell 1-2 játék, amíg valaki megismeri a választható szerepeket, és már nem azzal tölti az idejét, hogy mit is csinál a mágus, hanem a metajátékra koncentrálhat. Na meg persze emberfüggő is, néhányan nagyon hosszasan tudnak gondolkozni a szerepválasztáson. De ha már minden játékos biztosan ismeri a lehetőségeket (a játék szabályait és a szerepek pontos használatát), akkor kiváló játékká válik. Örülök, hogy ismét kapható magyarul.