Pandemic

  Normál ár: 9 990 Ft

  A Te árad: 9 490 Ft

  Értékelés:  (4.8)
  Megvan bennetek minden, ami az emberiség megmentéséhez kell? Egy járványelhárító csapat szakképzett tagjaiként kell felfedeznetek a tomboló halálos járványok ellenszérumait, még mielőtt azok világszerte elterjednének.
  Neked és a csapat tagjainak a világot bejárva kell harcolnotok a fertőzéssel, és meg kell találnotok az ellenszerhez szükséges anyagokat. Saját szakértelmeteket latba vetve kell összedolgoznotok a siker érdekében. Az óra ketyeg, a betegségek világméretű járványok révén terjednek.
  Meg tudjátok találni mind a négy ellenszert még időben? Az emberiség sorsa a ti kezetekben van!

  A játék díjai

  Magyar Társasjáték díj 2015 jelölt

  Pandemic - Élet az örökség előtt…

  Az elmúlt hetekben mástól sem volt hangos a társasjátékokkal foglalkozó oldalak többsége, mint a 2015-ös év sikerjátékától, a Pandemic: Legacytől és a trónkövetelésétől a BoardGameGeek összesített listáján. Nem véletlen, hogy a játékot a kezdetektől hatalmas érdeklődés övezte, hiszen a 2008-ban megjelent kooperációs játék, a Pandemic és számos kiegészítője olyan utat taposott ki neki, ami egészen egyedülálló a társasjátékok között.

  Már a megjelenése évében számtalan díjra jelölték Matt Leacock világmegmentős játékát, aminek jókora részét be is zsebelte, de az érdeklődés a Pandemic játékok iránt azóta sem hagyott alább. Ezt jól mutatja, hogy a BoardGameGeek összesített listáján 7,66-al a 47., így stabilan tartva magát az első 50-ben, továbbá 2014-ben, a Gémklub jóvoltából immáron második kiadását élte meg, majd 2015-ben az év játéka díjra is jelölték Magyarországon. Feltehetően ezért gémklubos madarak azt csiripelik, hogy 2016-ban érkezik a Pandemic első kiegészítője, az On the Brink és az új teljes játék, a Pandemic: Legacy is magyar nyelven.

  A 2014-es Pandemicben a sztori nem változott. Ahogy az eredeti, úgy az új kiadásban is a játékosok célja az, hogy együttműködve, egymást segítve megmentsék a világot a globális pusztulástól, amibe egyből négy vírus taszítaná az emberiséget. Ehhez nem kell mást tenniük, mint a játék kezdetén kapott (sorsolt vagy választott) karaktereik foglalkozásuk nyújtotta képességét megfelelően kihasználva és kombinálva úgy összedolgozni, hogy végül megfékezzék a járványt és kifejlesszék az ellenszert. Izgalmasan hangzik? Persze! Egyszerű lesz? Aligha…

   

  Az új kiadás is teljesen magyar nyelvű, de számos újításon esett át, ami mind-mind még jobbá tette, az amúgy is zseniális játékot. Először is kapott egy teljes re-designt, rendkívül tetszetős, modern grafikával látták el. Az alkatrészek az angol kiadástól eltérően teljesen műanyagok, ami egyfelől tartóssá teszi őket, másfelől pedig baromi jól néznek ki, a víruskockák és a vakcinák egyaránt, ami nagyon hangulatossá teszi az egészet. Az új kiadásban kapunk két új karaktert, így már összesen 7-ből választhatunk a játék kezdetén, az orvos, a műveleti tiszt, a készenléti elemző, a diszpécser, a kutató, a mikrobiológus, és a karanténspecialista személyében. Már csak egy vírusirtó hiányzik (haha). Ezeken felül még található a dobozban kicsivel több mint 100 kártya (fertőzés- és játékoskártyák) plusz az igazán impozánsra sikerült játéktábla. No, meg a teljes magyar szabály, ami 8 oldalon keresztül, példákkal illusztrálva vezet be a játékba, tehát nem kell órákat tölteni szabályértelmezéssel. Maga a doboz kialakítása is hatékony, minden remekül elfér benne, a lapok akár kártyavédőzve is, szóval tényleg nagyon rendben van az egész.

  Kooperatív játék lévén szó, fontos, hogy a játékosok ténylegesen együtt tudjanak működni, jól kommunikáljanak egymással, mert ha mindenki csak a maga feje után megy, gyakorlatilag borítékolható a vereség. Persze az is meg tudja ölni a játék hangulatát, ha van egy "alfa játékos", aki mindenki helyett dönteni akar és ráerőlteti másokra az akaratát. Családi játékként és gémer játékként egyaránt ideális. Egyrészt családi játékként, mert a közös győzelem/vereség ténye gyakorlatilag kizárja a sértődésfaktort, a részletgazdag játéktáblának köszönhetően akár tanulhat is belőle a fiatalabb generáció (melyik város hol található), vagy akár érveléstechnikát bizonyos döntések mellett vagy épp ellen. Másrészt gémer játékként az előre gondolkodás szükségszerűsége miatt komoly mélysége van a játéknak, és bár van némi szerencsefaktor, tekintve, hogy az újra és újra körönként felfedett kártyák befolyásolják, hogy épp hol üti fel a fejét a vírus, megfelelő stratégiával, a karakterek adta lehetőségek maximális kihasználásával orvosolható a probléma. A játék adta lehetőség, miszerint tudjátok nehezíteni és könnyíteni a játékot a járványkártyák számával, abszolút korosztály- és társasjátékjártasság-függetlenné teszi a játékot, hiszen mindig az aktuális csapatra szabhatjátok a nehézséget. A dobozon lévő "8 éves kortól" jelzés abszolút reális, a 45 perces játékidő már véleményes, inkább 1 órát mondanék. A játékot 2-4 fő játszhatja, de ha csak ketten vagytok, adott a lehetőség, hogy akár egyszerre két karaktert is irányítsatok, még változatosabbá téve ezzel a játékot, kipróbálva különböző foglalkozások "kombózását".

   

  A játékhoz számos kiegészítő jelent meg, amik ugyan még csak angolul érhetőek el, de mindegyik tökéletesen passzol ehhez a kiadáshoz, és a nagy részükhöz már elérhető a neten magyar fordítás, de egyébként sem kifejezetten nyelvfüggő játék. Ha a szabályok és a karakterek képességei mindenki számára érthetőek, a továbbiakban kis túlzással nyelvfüggetlen a játék. A kiegészítők tovább színesítik a játékot laborral, petricsészékkel, és akár már többen is játszhatjátok a küldetést, akár csapatokat alkotva egymás elleni játékra is lehetőséget adnak. A bioterrorista bőrébe bújva pedig teljesen ellentétes szerepet is játszhatunk, egyedül a többiek ellen. Ha még ez sem lenne elég, a netről már magyar nyelvű küldetéseket is letölthetünk, amik kész helyzet elé állítanak minket, amit konkrét karakterekkel, konkrét idő alatt kell megoldanunk - ami a játék újrajátszhatóságát (hiszen nincs két ugyanolyan parti) még tovább növeli.

  Összességében a játék igazi ereje mégis a hangulatában van. Abban, ahogy a játékosok maximálisan bele tudják élni magukat a szerepükbe, azáltal, hogy a játék remek atmoszférát teremt, hogy elhiteti, hogy mi most csakugyan együtt jól megmentjük a világot. És bár a vírusok megfékezése lenne a cél, miközben ezzel foglalatoskodunk, maga a játék bizony szépen megfertőz minket…

  Értékelések átlaga 


  (4.7)

  Közönségdíjak

  Kezdőknek ideális 51 Gyakorlott játékosoknak 53 Euro gémereknek 20 Egyedül 5 Ketten 36 Családdal 65 Partijátéknak 29
  77% (79)
  21% (22)
  2% (2)
  Rendezés:
  Értékelések: 1 - 10 (összesen: 103)
  További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. ...
  7. 11
  izgalmas kooperációs játék

  Nikolett | 2017. július 11.

  Egyszerű , könnyen tanulható szabályok. Nagyon jó szerintem, hogy variálható a játék nehézsége tudatosan is (járványok száma), s emellett még a kihúzott szerepektől is függ, hogy mennyire nehéz megnyerni a játékot. A játék kialakítása miatt minden játékban más-más helyzetet kell megoldani, elég változatos szituációk alakulnak ki, így magas az újrajátszhatósága.
  Emellett nagyon szépen kihozza a játékosok személyiségét problémamegoldás, kommunikáció, együttműködési hajlam, stressztűrés stb. tekintetében, így ha szeretnél valakit alaposabban megismerni javaslom játssz vele egy Pandemicet :)
  A kooperatív játékok koronázatlan királya

  Balázs | 2017. június 22.

  Izgalmas tematika, letisztult játékmechanizmus: elképesztően feszes és (jó értelemben) feszültségekkel teli játékélmény versenyt futni a fertőzésekkel. Ez volt a legelső kooperatív társas amivel találkoztam, kötelező darab otthon a polcon. Amire nagyon figyelni kell a jó játékélmény érdekében, és a játékosokon, nem a játékon múlik: a csapat maradjon valóban csapat, és ne engedjenek teret a domináló, ún. "alfa" játékosoknak.
  Nem csak náthásoknak

  Zoltán | 2017. május 8.

  Kihagyhatatlan klasszikussá nőtte ki magát.
  A nagybetűs Kooperatív Játék

  Lehel | 2017. március 24.

  Ha te azt mondod, kooperatív játék, én (meg a társasjátékos közösség nagy része) azt mondom: Pandemic! Ki ne akarná közös erővel felvenni a harcot a világot fenyegető négy halálos fertőzéssel? A játék során különleges képességekkel rendelkező karaktereinket irányítva, összehangolva próbáljuk a győzelemhez szükséges ellenszereket kifejleszteni, de közben a játék mindent megtesz annak érdekében, hogy ez ne sikerüljön. Verseny az idővel és a járványkitörésekkel, garantált közösségi élmény szűk egy órában!
  Társasos kapudrog

  Dani | 2017. március 20.

  Élvezetes kooperatív játék ami nagyon sok kezdő társasosnak kifejezetten bejön és emiatt ez a ajáték alkalmas arra, hogy bevezessük a hobbiba az újoncokat. Komolyabb játékosoknak szerintem hamar ellaposodhat a játék amit mondjuk kiegészítők vagy a játék legacy változatának vásárlása orvosolhat.
  egyenlőség

  lupista | 2017. március 20.

  Nagyon érdekes játék, de fontos, hogy olyan emberek játszák, akik között nincs olyan, aki elnyomja a többieket, mert könnyen alakulhat át a játék abba, hogy egy valaki túlzottan irányítja a többieket
  A megunhatatlan

  Dóra | 2017. március 14.

  Tényleg kiváló kezdőknek is, egyszerű szabályokkal, nagyon izgalmas, pörgős játék. Hiába van sok játék, ez mindig előkerül.
  Nem tudod mit hagysz ki amíg nem próbáltad!

  Roland | 2017. március 5.

  A család egyik legnagyobb kedvence. Szinte minden héten játszunk vele. Van már hozzá kiegészítőnk is és meg van a Legaxy is. De megúnni nem lehet, gyűzni se sikerül mindig. Ilyenkor megnézzük mit rontottunk el. A stratégiai szemléletet nagyban fejleszti. A kisebb gyerkőc 8 éves nálunk, és kisebb segítséggel simán játszik vele. Csak ajánlani tudom. 5 fővel kibálló játék.
  Alap

  Dániel | 2017. március 1.

  Ketten, hárman, négyen, imádjuk megmenteni az emberiséget.
  Legalábbis megkísérelni. Mert a járványok csak jönnek. :)
  Páratlan hangulat, végtelen brainstorm

  Donát | 2017. február 26.

  Előnyök: a klasszikus versengő típusú játékokhoz képest üdítően egyedi, látványos térkép és design, remek csapatépítő, izgalmas hangulat.
  Hátrányok: a kezdő játékosoknak szokatlan, bonyolult, és értelmetlennek/monotonnak tűnik, a szerencse faktor nagyon bosszantó, ha a játék második körében megöli a csapatot, egy alkalommal csak egyszer jó vele játszani. Ha van a csapatban egy domináns személy, a többiek akarata nehezebben érvényesül, ha pedig szerencséje van az embernek, nem jelent kihívást.
  Egy játékboltban töltött séta során futottunk bele, és emlékeztem egy cikkre, melyben említették, és dicsérték nagyon. Az első játék nevetségesen egyszerű volt, mert kb. a szabályok 1/3-át elrontottuk. A következő néhány már nehezebb volt, de még mindig több szabályt kihagytunk. Amikor végre rájöttünk, mit rontottunk el, akkor tényleg nehéz lett, és elég stresszes az a pár kör, amikor a győzelem és a vereség között táncolunk pengeélen. A játék kb. 2/3-a abból áll, hogy négyen gondolkodunk hangosan egyszerre, amíg mindannyian össze nem zavarodunk, és kezdjük újra a gondolkodást. Nem érdemes annak próbálkozni, aki nem tud több lépcsőben a jövőbe építeni. Ami kicsit sajnálatos benne, hogy van egy nehezített verziója a játéknak, de nem tudni, hogy érdemes-e használni. Ha ugyanis az embernek szerencséje van, akkor unalmasan egyszerű. Ha van valami zűr, akkor az elejétől látni a végét. Páratlan a hangulata, egyik abszolút kedvenc a társasjátékos csapatunknak.

  Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

  A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!

  Pandemic játékcsalád