Splendor

  Normál ár: 8 990 Ft

  A Te árad: 8 541 Ft

  Értékelés:  (4.4)
  A Splendor egy gyorsasági gyűjtögetős és kártya fejlesztős játék.
  A játékosok reneszánsz kereskedők, akik drágakő bányákat, ehhez kapcsolódó közlekedési eszközöket, üzleteket próbálnak a legtöbb presztízspont megszerzésének reményében megvásárolni. Ha elég gazdaggá válik egy játékos még egy nemes látogatásával is növelheti presztízspontjait. A körödben gyűjthetsz drágaköveket (1), vásárolhatsz és építhetsz le kártyákat (2) vagy tartalékolhatsz kártyákat (3). Ha drágakövet gyűjtesz dönthetsz 3 különböző drágakő vagy két azonos drágakő megszerzése közül. A tartalék kártyádat magad előtt lefordítva hagyod későbbi épület kijátszásra. Minden egyes kártya amit megvásárolsz növeli a vagyonodat és egy állandó bónusz hatást ad a későbbi vásárlásokhoz vagy növeli a presztízspontjaidat. Az a játékos nyer, aki előbb éri el a 15 presztízspontot.

  A játék díjai

  • Magyar Társasjáték díj 2015 jelölt
  • Spiel des Jahres 2014 jelölt

  Csiszold a drágaköveket és a győzelem útvonalát!

  Na, már csak egy rubin hiányzik, és akkor meg tudom szerezni azt a hárompontos fejlesztéskártyát! Hacsak el nem viszik az orrom elől, amire Mesinek van is esélye… Akkor marad ez a bánya, azis rubin, akkor enyém a bal szélső nemeslapka, az is három pont! De ahhoz meg egy ónix hiányzik…

  Splendor

  Splendort játszva ilyen gondolatok suhanhatnak át az ember fején. Hogy mi a téma? Nyers drágaköveket kell gyűjtenünk, amelyekkel fejlesztési lapokat vásárolhatunk (három szinten: bányák, karavánok és drágakőcsiszolók, ill. kereskedőházak). A csavar az, hogy a nyers drágakövekért nem kapunk pontot, ám azokból tudjuk a lapokat megvenni, amelyek bár nem feltétlenül érnek pontot, de fel tudjuk őket használni további vásárlásokhoz, anélkül, hogy vissza kellene őket adnunk.

  Ötféle drágakő kétféle kivitelben

  Ha ugyanis nyers kőért veszünk lapot, a köveket vissza kell rakjuk a készletbe. (A "kövek" amúgy igényes, súlyos, színes korongok - kék zafír, zöld smaragd stb.) Meg amúgy sem vehetünk el belőlük egyszerre akármennyit: 3 darabot, ha különböző színűeket választunk, vagy 2 darabot, ha ugyanazt a színt. De utóbbit csak akkor tehetjük, ha legalább négy van abból a színből a "bányában". Ha összegyűlt egy lapra való, a vételárat vissza kell tegyük ebbe a készletbe.

  Vagyis érdemes a lapokat gyűjteni, hiszen azokat nem kell vásárláskor visszaadnunk. Persze nem a végtelenségig. Hiába van sok lapunk, amivel egyre könnyebb másik lapot szereznünk, ha a többiek hamarabb vesznek nyers kövek és lapok ügyes kombinációjából pontot is érő lapokat, hamarabb jön nekik össze a győzelemhez szükséges 15 (hírnév)pontot.

  És a tapasztalat az, hogy az olcsó lapok gyűjtögetése csak azért, hogy azokkal minél több nemesembert nyerjek meg, nem elég… Ugyanis ha különböző összetételű kollekciókra tettünk szert, 3-4 pontot szerezhetünk vele egy-egy megrendelő személyében. Ehhez viszont csak a lapok megfelelőek, a nyers drágakövekkel mehetünk a sunyiba…

  Taktika, tervezgetés - fél szemmel a többieket figyelve

  Marad tehát az ügyes egyensúlyozás, a nyers kövek gyűjtögetése (abból maximum tízet tárolhatunk), és a morfondírozás, melyik lap legyen a következő. Mivel a kollekciónk látható, ezért a többiek is figyelhetnek, és ráhajthatnak a kiszemelt fejlesztési lapra. Ezért érdemes olyanra gyúrni, amit ők nem gyűjtenek.

  De lehet gonoszkodni is: a plusz taktikai réteg a stratégiában a lefoglalás. Ha meg akarjuk a másiknak törni a pontgyűjtő stratégiáját, és színtisztán látszik, melyik lapra hajt, egy hanyag mozdulattal le is foglalhatjuk. Ezzel kivesszük a piacon lévő lapok közül, ráadásul kapunk érte egy aranyat, amit dzsókerként használhatunk nyers kő helyett!

  Az így megszerzett lapot aztán ráérünk később megvenni, ha már összegyűlt a hozzávaló. Persze ez a húzás egy lépésnyi hátrányba juttat minket saját útvonalunkon…

  Okos családi játék, könnyed stratégiai harc

  Ez hát a Splendor: félórányi gondolkodás, a 15 ponthoz vezető útvonal tervezgetése, majd újratervezése, közben hallgatjuk az egymásra potyogtatott zsetonokat, és érezzük a növekvő kollekcióval való könnyed vásárlás felett érzett örömöt. Akár négyen is játszhatunk vele, de a kétfős is nagyon jó, sőt, annyiban jobb, hogy a 15 pont felé vezető útvonal tervezhetőbb (vagyis kisebb eséllyel húzzák keresztül a számításainkat).

  Tíbaláj

  Splendor

  Értékelések átlaga 


  (4.3)

  Közönségdíjak

  Kezdőknek ideális 28 Gyakorlott játékosoknak 11 Euro gémereknek 6 Ketten 15 Családdal 24 Partijátéknak 8
  46% (16)
  43% (15)
  11% (4)
  Rendezés:
  Értékelések: 1 - 10 (összesen: 35)
  További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  1 ÉVE NYÚZOM, és imádom !!!

  Passape | 2017. augusztus 3.

  1 év rendszeres játékhasználat után az eredmény: az utóbbi 2 évből ez lett a kedvenc játékom, mert olyan kellemes, hogyha vesztek, azt sem érzem lehangolónak. Szép és igényes(!) kivitelezés, valamint grafika. Egyszerű, de szórakoztató játékdinamika, és lassú építkezés után meglepő fordulatokkal teli játékbefejezés jellemzi. Fél- egy óra egy játék játékosszámtól függően. Sok bosszantó errőforrásbeosztó stratégia, és a szokásos nagy sláger, a: "Te $Zem@, elvitted a lapot amit kinéztem!" , "Lenyúltad a nemest, akinek gyűjtöttem!", és az örökzöld "Elvitted az utolsó kék zsetont ami nekem kellett volna!" -féle beszólások folyamatos érzelmi hullámvölgyben tartanak minden játékost :D Próbáljátok ki, adjatok neki egy esélyt ! Megéri...
  Egyik kedvencem a so közül

  Zsuzsa | 2017. augusztus 1.

  Nagyon jó játék, szép a kivitelezés a lapok grafikája. 10 éves kisfiam is mindig ezzel szeretne játszani annyira szereti. Az egy fájó pontunk, hogy csak négy személyes a játék, ezért ha a baráti körben vagyunk (általában hatan vagy többen) akkor ezzel nem tud mindenki játszani. : - (
  Szerelem első játszásra

  Roland | 2017. július 25.

  Rögvest beleszerettem az első játékot követően és még mindig imádom, főleg a korongok súlyát a kezemben. :) Különböző taktikák menték lehet játszani benne, bár engem ez meglepett, mert szerintem csak egy helyes van... aztán mekkorát tévedtem, amikor az egyik idős szomszédunk teljesen máshogy játszva nyert! :)

  Ebből következik, hogy kellően egyszerűek a szabályok, hogy bárki becsatlakozhasson, és több generációt is képes lekötni. Nagyon szépek a lapok, minőségiek a komponensek. Az újrajátszhatóságot a hamarosan kijövő kiegészítő biztosan megdobja, és ahogy olvasgattam, a stratégiai oldalát is megerősíti.

  Mindenképp ajánlom, gyűjteménybe érdemes.
  splendor

  hmonka | 2017. február 16.

  Gyönyörű grafika. Gyorsan átlátható játék. Családdal és barátokkal is szeretjük játszani. Egyszerű, de mégis gondolkodásra késztet, és megunhatatlan.
  Drágakő felvásárlás

  Norbert | 2017. január 24.

  A játékmenet elég gyors, nem kell sokat várni a másikra és a szerencse faktor se túl magas. Sok múlik a saját és a többiek taktikáján, valamint, hogy menet közben ki menniyre rugalmasan tud/akar váltani.
  Nem mondanám annak a nagyon agyalós játéknak, pihentetésként kiváló.
  Beszámoló

  Diána | 2017. január 10.

  Szívből ajánlom, hogy próbáljátok ki, és amennyiben elnyeri a tetszéseteket, esetleg szerezzetek be magatoknak egy példányt belőle. A szabályok kimondottan egyszerűek, azok is könnyedén elsajátíthatják, akik egyáltalán nem járatosak a társasjátékozásban. A grafikák eszméletlenül gyönyörűek, a „zsetonos megoldás” pedig egy magasabb szintre emeli a játékélményt.
  Nem hiába díjnyertes

  István Gábor | 2016. december 13.

  A játék nagyon szép grafikával és kimagaslóan jó minőségű komponensekkel rendelkezik. A zsetonok nagyon sokat adnak a hangulathoz, sokkal jobbak, mintha kartonból vagy gyenge műanyagból lennének. A szabályok egyszerűek, pár mondattal taníthatók. Igazán könnyed, gyors játék és elég széles körben be tud válni, mert kicsik-nagyok, kezdők és tapasztaltabbak is megtalálják benne a kihívásokat.
  kedvenc

  Bri | 2016. november 24.

  Tavaly karácsony óta nincs, ami ledöntse a trónról. Bármikor, bárkivel. (Az iskolai könyvtárunkban is van egy - a gyerekek minden délután versenyeznek, hogy ki ér oda előbb, ki játszhat. Egyéb hozadéka, hogy sok szállal kapcsolható a témájához, képeihez a történelem, így gyakran társul hozzá részemről egy kis ismeretterjesztés - humanizmus, reneszánsz, földrajzi felfedezések, uralkodók = a gyerekeink elég jók már ebből a korból : )) Sokszor nem sikerül megállni 15 pontnál - addig játszunk, míg el nem fogynak a pontos kártyák - , mindenki végig akarja vinni a gondolatmenetét (így a csalódása is kisebb annak, aki nem győz) A tapasztalatunk az, hogy "partijátékként" is szórakoztató (nyilván nem vérre menő stratégiákkal, mint egy sakkversenyen), mikor párokba rendeződve játszunk (tehát max 8 fő), élvezetes megbeszélni a lépéseket, győzködni egymást, sutyorogni, hogy más ne értse, együtt szurkolni, hogy megvárjon a kiválasztott lap, vagy kárörvendeni, ha sikerül másokat akadályozni.... Mindenki szeret üzletelni, tervezgetni, vásárolni, gyűjtögetni.
  Életkori megkötést nem igazán tennék hozzá (4 éves kortól? - nyilván életkori sajátosságoknak megfelelően), enyhén matematikai, logikai készségeket fejleszt kisebb korban.
  Még valami: a pókerzsetonokat lecseréltük szép csillogó, nagy méretű gyöngyökre ("igazi" rubinra, zafírra, smaragdra gyémántra és ónixra meg aranyra) és kis tálkákba pakoljuk. Igazán igazi hatás : ))
  Splendor értékelés

  Hai | 2016. augusztus 1.

  A Splendor szabályai igen egyszerűek, könnyen megérthetőek és ezáltal gyorsan el lehet magyarázni új játékosoknak. A készlet lapokból és zsetonokból áll, felirat nincs rajtuk (számokon kívül) ezért nem kell tudni se angolul, se magyarul a játékhoz, ha egyszer megértette az ember a szabályokat. A játék egész tartós anyagból áll, a korongok színei akkor is megmaradnak, ha esetleg a matricákat lerágná az idő vasfoga, a kártyákat viszont érdemes óvni. Az elemek nagy darabok, nem gurulnak szét, nehéz őket elveszíteni, ha esetleg egy tornádó felborítaná az asztal. A dobozolást sajnos nem az IKEÁ-ban tervezték, nehezen fér el egy hátizsákban, ezért ha űrutazásra vinnénk, le kellene cserélnünk a csomagolást.

  Maga a játék amilyen egyszerűnek tűnik, olyan bonyolult is. Lehet egyszerűbb taktikákat is követni, de érdemes mindig több körre előre tervezni és bevezetni B, C, D, E, F, ... X, Y, és Z tervet az A mellé. Továbbá a jó kártyaismeret is elősegítheti a győzelmet. Sajnos a játékosok száma a 2-4 intervallumra limitált, viszont különböző játékosszám más-más stratégiákat igényel, hiszen kevesebb ember esetén könnyebben tudjuk befolyásolni a zsetonkészletet.

  A Splendor a viszonylag drágább társasjátékok közé tartozik, ezért megvásárlása előtt javaslott kipróbálni. Nekem már egy-két játék után megtetszett, és úgy gondolom hosszú távon megéri az árát.
  szép, pörgős játék

  Béla | 2016. február 4.

  Nagyon szépen kivitelezett és viszonylag gyorsan játszható.
  Amit nem sikerült sokadszorra sem megértenem, minek bele a nemesek, sosem jutottunk el odáig, mert előtte megnyeri már valaki, mielőtt összejönne egy nemes vétele.

  Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

  A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!