7 Csoda - 7 Wonders

Normál ár: 11 490 Ft

A Te árad: 10 916 Ft

Értékelés:  (4.8)
Irányítsd a 7 nagy ókori civilizáció egyikét! Biztosítsd az erőforrásaidat, fejleszd a kereskedelmet, tudományt, de ne feledkezz meg a hadseregről sem! Formáld a városod, és emelj olyan lenyűgöző építészeti csodákat, amelyek sok ezer év távlatából is ámulatba ejtik az utókort. Döntéseid nem csak saját, de ellenfeleid lehetőségeit is meghatározzák, ezért válassz körültekintően a kártyák közül, hiszen minden vezető a legdicsőségesebb civilizáció építésén fáradozik...

A 7 Csoda megunhatatlan játék az egész családnak könnyed játékmenettel, mégis mély stratégiai lehetőségekkel. Mindössze 30 perc alatt felvirágoztathatod birodalmadat, és megajándékozhatod az emberiséget az ókori világ legismertebb csodáival.

Antoine Bauza méltán híres játéka volt az első, amely 2007-ben elnyerte a rangos Kennerspiel des Jahres díjat.

A játék díjai

  • Kennerspiel des Jahres 2011 fődíjas
  • Magyar Társasjáték díj 2013 jelölt
  • Mensa Társasjátékverseny 2011 fődíjas
A Puerto Rico által divatba hozott (előtte is létező) módon itt is anyagokat és termékeket (anyagot termelő, terméket előállító kártyalapokat gyűjtünk, amelyek segítségével aztán könnyen tudunk különleges, pénzt vagy győzelmi pontot előállító épületeket emelni. A játékmenet működését visszavezethetjük a Citadellára, amikor is egy játékos a kezébe kap többféle kártyát, amelyek közül annak megfelelően választ, hogy neki melyik a legmegfelelőbb, ügyelve arra, hogy a többieknek a legkevésbé megfelelőket adja tovább – mert tovább kell adnia, mindenkihez eljut legalább egy ezek közül a kártyák közül. A 7 Wonders ezt a lapszerzős mechanizmust emeli vissza az építkezős-gazdálkodós témakörbe, többé-kevésbé történelmi tematikával.


Kezdjük az elején. Először is, mindenki kap egyet az ókor hét csodája közül: ezek „megépítése” különféle előnyökkel jár (és megakadályozza, hogy mindig ugyanolyan legyen a játék: kezdettől enyhén különböző célokkal és eszközökkel vághatunk neki a játéknak). Ezek megépítése konkrétan három fázisból áll. A játék során összesen 18 lapot fogunk szerezni; ebből hármat „beépíthetünk” a csodánkba: amikor is a kártyát nem a rajta írottak alapján használjuk ki, hanem a csodánk első, második és harmadik szintjét a hozzá szükséges anyagok befizetésével megépítjük. Ezeknek a szinteknek egy része pusztán győzelmi pontot garantál a játék végére, egy része viszont valami speciális akciót is lehetővé tesz.

Mindehhez persze fontos, hogy értsük a játékmenetet, amely rém egyszerű. Három forduló van, a három fordulóhoz három különböző készlet kártya. A forduló elején mindenki kap hét lapot, kiválaszt egyet, továbbadja balra a többit. Mindenki megépíti azt, ami a lapon látható – vagyis lerakja maga elé a lapot, aminek a kártyák többsége esetén bizonyos anyagok megléte az előfeltétele. Ezek az anyagok gyűlhetnek a játékosnál, de a szomszédainktól is vásárolhatunk két aranyért; lényeges, hogy az anyagokat nem „el-”, csak használjuk; ha van két téglánk, az minden körben rendelkezésünkre áll, sőt a szomszédaink is szabadon használhatják. Miután mindenki „leépített” egy lapot, felvesszük a jobb oldali szomszédunktól kapott hat lapot és újra választunk egyet. Így megy tovább, amíg hat-hat lapot mindenki le nem rakott, a hetedik megy a lecsóba. Jön a második forduló, ugyanígy, csak jobbra adott lapokkal, majd a harmadik, ismét balra adott lapokkal. A játék tehát egyszerű és igen gyors (mintegy fél óra alatt tényleg lezavarható), de ez nem jelenti azt, hogy tartalmatlanul egyszerű lenne.


Többféle kártya létezik. A barna lapokon nyersanyagok találhatók (négyféle lehet), a szürkéken termékek (háromféle lehet). Ezek csak az első két fordulóban elérhetők, de a játék előrehaladtával egyre nagyobb szükség lesz rájuk. Aztán vannak sárga lapok, különféle „középületek”, amelyek egyszerűbb különlegességeket kínálnak: adhatnak választható nyersanyagot, terméket, szomszédoktól olcsóbb vásárlás lehetőségét, a már kijátszott lapjainktól vagy a többiek lapjaitól függő mennyiségű pénzt, esetleg némi győzelmi ponttal kombinálva és így tovább. A kultúra kék építményei (műemlékek és emlékművek) szimplán győzelmi pontokat érnek a játék végén. A háromféle ikonnal ellátott zöld lapok a tudományos épületeket jelképezik, és egyfajta izgalmas készletgyűjtős számítással pontozódnak a játék végén: az azonos ikonnal ellátott épületek pontozása négyzetesen történik (például három zöld lap „kerék” ikonnal 9 pont), de a különböző ikonú triók is érnek 7 pontot.


Két izgalmas lapkészletről nem írtam még, az egyiknek – a piros lapoknak – a témája túlmutat az európai típusú játékokon, noha működésük nem igazán. Ezek katonai lapok, általuk egy, két vagy három katonai erő szerezhető (az első, második és harmadik fordulóban sorban). Fordulók végén összehasonlítjuk az egymás mellett ülő játékosok lapjait, és akinek nagyobb a katonai ereje, az első forduló végén egy, a második végén három, a harmadik végén öt pontot kap (akár kétszer ennyit is, ha mindkét szomszédját felülmúlja), míg a „vesztes” fél elkönyvelhet mínusz egy pontot magának minden ilyen esetben. Vagyis valójában nincs itt szó semmiféle amerikaijáték-jellegű összecsapásról, véres dobókockapartiról, simán csak az kap pontot, aki több piros ikont összegyűjtött magának.

Fontos ötlet még a játékban, ami segít abban is, hogy azt érezzük, a dolog halad előre, nem csupán lapokat gyűjtögetünk: ívet ad a dolognak, hogy a sárga, kék, zöld és piros lapok is tudnak egymásra építeni. Az első fordulóban megépített oltár nemcsak arra jó, hogy 2 pontot nyerjünk vele a játék végén: ha ez megvan, a második fordulóban már egy nyersanyag és két termék befizetése helyett ingyen építhetjük meg a templomot (persze csak ha ez a lap hozzánk kerül), ami további három pontot ér – a harmadik fordulós, templom esetén szintén ingyen építhető, egyébként már igencsak anyagigényes pantheon már 7 ponttal gazdagít minket! Ehhez hasonló lapok mind a négy színben megtalálhatók, köztük néhány különleges zöld (tudományos épület) lapkával is, amelyek megléte más színű épületek ingyenes megépítéséhez is hozzájárul.

Aztán vannak még a lila lapok, a céhek, amelyeknek a változatosság kedvéért mindig csak egy részét keverjük bele a pakliba (kizárólag a harmadik forduló paklijába). Ezek sokba kerülnek (sokféle nyersanyagnak és terméknek kell rendelkezésünkre állnia ahhoz, hogy kirakhassuk ezeket), de sokat is érhetnek: az egyik például minden barna, szürke és kék lapunk után ad egy pontot, a másik 2 pontot ad a szomszédaink minden szürke épületéért, a harmadik (a tudósok céhe) dzsókerlapnak számít a tudományos zöld lapok között és így tovább.


A lehetőségek számtalanok, a lapok viszont számosak. Ha belegondolunk, 18 lapból kell kihozni a legtöbbet: elérhetővé tenni minél többet a négyféle nyersanyagból, háromféle termékből (ezek közül egy alapból elérhető a játékos megépítendő csodájával), akár három lapot áldozni a csoda megépítésére, sárga épületekkel javítani a lehetőségeinket, áldozni a tudományra, műemlékekre és az egymással folyó hadászati versengésre, végül céhekbe lépve minél több pontot gyűjteni… Nyilvánvaló, hogy mindez egyszerre nem fog menni. Jó európai játék módjára éppen a korlátozott lehetőségek adják a játék feszültségét: meg kell találnunk, mikre fogunk specializálódni, ráhajtani, ugyanakkor rugalmasnak is kell lennünk, mert amint a szomszédunk rájön, hogy mit szeretnénk, lehetséges, hogy megpróbál minket megakadályozni ebben azzal, hogy magának tartja meg a rég áhított lapunkat. Összetett, de mégsem bonyolult; könnyed, de mégsem agyatlan vagy lapos, ráadásul mindez tényleg félóra alatt.


A leírás lacxox munkája

Értékelések átlaga 


(4.8)

Közönségdíjak

Kezdőknek ideális 70 Gyakorlott játékosoknak 96 Euro gémereknek 32 Ameri gémereknek 7 Ketten 13 Családdal 107 Partijátéknak 62
80% (131)
17% (27)
3% (5)
Rendezés:
Értékelések: 1 - 10 (összesen: 164)
További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. ...
  7. 17
Kedvenc!

Anita | 2018. december 3.

Készüljetek fel, mert ha egyszer valahol kipróbáljátok, akartok magatoknak egyet. Így jártunk mi is, hiszen nagyon összetett játék, sok mindenre kell egyszerre figyelni és ami a legjobb benne, nincs két egyforma kör. Hiszen vagy a csoda más, vagy a lapok és teljesen új stratégiát igényel. Nekünk már szinte minden kiegészítő megvan hozzá, leginkább a Leader's-t tudom ajánlani. (Csak kicsivel hosszabb tőle egy-egy játék, de sokkal érdekesebb.) Ami még számunkra egy fontos előnye a játéknak, hogy 2 játékos esetén is izgalmas és élvezetes.
Megunhatatlan

Dániel | 2018. december 2.

Nagy kedvenc már jó ideje. Izgalmas,es mindig teljesen mas,hiszen nincs egy taktika,ami minden esetben sikeresen kivitelezhető,sok függ a lapjárástól is.
Igazi családi játék.
Innovatív

István | 2018. október 29.

Azt gondolnánk, hogy kártyajátékok terén már nehéz bármi újdonsággal előállni, de ez a játék mégis innovatívra sikeredett. A szabályok elsőre bonyolultnak tűntek, de játék közben már megtanulható, igaz sokat segített az is, hogy a másik 2 játékos társam már ismerte. De a pontozást még továbbra sem vállalnám be :) Kissé bonyolult.
A játék egy civilizáció építő stratégiai kártyajáték, melynek célja, hogy civilizációnk fejlesztésével több pontot gyűjtsünk a játék végére mint a másik.
Elég pörgős a játékmenet, fél - maximum 1 óránál nem tart tovább.
A játék kártyajáték létére nagyjából kiiktatja a szerencse szerepét, mindenki hasonló esélyekkel indul a játékban és a taktika és annak az adaptálása befolyásolja a végkifejletet.
10/10

David & Peter | 2018. október 25.

Ez a játék már klasszikus. A díjai, a versenyek, a közösség rajongása mutatja, hogy nincs még egy ilyen játék. 15 perc alatt lemegy, és ennyi idő alatt át is jön a hangulat, hogy felépítettél egy birodalmat. Rengeteg féle módon lehet nyerni, meglehet 6 ember hat különböző stratégiával játszik. A csodák két oldalasak különböző képességekkel. Egyetlen egy apró kis hátránya van, hogy csak a melletted ülőkre tudsz közvetlenül hatni harc és kereskedelem útján. Ha négyen vagy többen játszotok, lesz olyan játékos, akire alig van behatásotok, csak közvetetten, ha elhúztok egy neki fontosnak tűnő lapot. Ebben a játékban nincs szerencse, minden kör komoly döntés elé állít, és csak rajtad múlik, hogyan gazdálkodsz a birodalmaddal. Holtidő semmi, szimultán választ mindenki akciót. 10/10
7 csoda 1 CSODA!

Viktor | 2018. október 19.

Én nagyon lelkesedem ezért a játékért.
Eléggé összetett, ami engem mindig magával ragad. Első próbakört persze jó játszani a szabályok tisztázását követően, ha új játékos van a csapatban... de a második játéktól már mindenkinek egyaránt nagyon élvezetes. S a karakterek, erőforrások és funkciókat széles palettán felvonultató kártyás megoldásokat is nagyon szeretem.
Szép, igényes kivitelezés, megnyerő játékritmus, és remek szórakozás.

Ezt nyújtja már a 7 Csoda - 7 Wonders alapjátéka önmagában is! ;)
Ajánlott

Zoltán | 2018. október 18.

A család minden tagj szereti. A kiegészítőkkel még változatosabb tud lenni.
(1)4 Csoda

Mano | 2018. október 15.

Csodák Csodájára a 7 Csoda egy Csodálatos játék. Nagy csoportokban, 2-en - 3-man, nem lényeges, ez a játék mindenképp a legjobbat nyújtja (feltéve ha szereted a kártyajátékokat), még azok számára is akik nem szeretik a stratégiai játékokat (pl. édesapám, aki anti strategista, de még így is gyakran leül velünk játszani 1-1 partit). A kiegészítők nem túl bonyolultak, viszont rengeteget adnak a játék élményhez. Érdemes ezeket is felhasználni a játék során. Első játékra kicsit bonyolultnak tűnhet, de 1 (- 2) játék után már rendesen bele lehet jönni. (1)4 -- 4-szer használtam a csoda szót az első mondatban, -- 14 csoda táblát lehet az beszerezni a kiegészítők és az alapjáték segítségével.
Bármikor elcsodálkozom rajta :)

BB | 2018. október 12.

Először nehezen értettem meg, hogy mit is kéne csinálni és mégis milyen kártyát kéne gyűjtenem, meg azok mit is jelentenek... De miután megértettem, nagyon megszerettem. Bármikor szívesen játszok vele, remekül kikapcsol. Ketten is könnyen tudjuk játszani, nem okoz plusz nehézséget, sőt! Még izgalmasabb a játék :)
Meleg szívvel ajánlom bárkinek. :)
Csodás játék :)

Eti | 2018. szeptember 3.

Nagyon izgalmas, pörgős játék. Folyamatos odafigyelést igényel. Imádja az egész csapat :)
Pörgős csodaépítés több úton

craslorg | 2018. szeptember 1.

Mikor magyarázták a szabályokat, nem állt össze a kép elsőre, hogy miről is van szó, de játék közben már kezdtem érezni, persze az első játék emiatt nem is volt a legjobb érzés, viszont a másodiktól kezdve nem volt probléma.
El lehet dönteni előre, hogy melyik kártyák alapján szeretnél taktikázni, melyik típusra hajtasz, főleg a csodád ismeretében, hiszen a csodák különböző kártyatípusokra adnak bónuszt, támogatást, pluszt, kinek hogy tetszik. Az is igaz, hogy sok játékosnál nehezebben tudsz erre figyelni, ott azt tudod eldönteni, hogy egy adott lapot kivegyél-e magadnak, tudván, hogy valakinek később az nagyon sokat jelenthet, cserébe bennhagysz egy olyat, ami neked lett volna kisebb segítség. Ráadásul az eltervezett taktika nem mindig fog összejönni, ezért mindig legyen B terv, amivel kompenzálni lehet a lapjárást. Nincs egyértelmű nyerő stratégia, ugyanakkor az elején egy-két rosszabb lap után is lehet javítani és nem kell "dobni" a partit. A játékidő miatt simán lehet egy visszavágót is játszani, ha úgy érezzük, hogy tudtuk volna jobban is. Valószínűleg a győztesek se fogják sajnálnni az újabb játékot.

Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!

7 Csoda játékcsalád