7 Csoda - 7 Wonders

  Normál ár: 11 490 Ft

  A Te árad: 10 916 Ft

  Értékelés:  (4.8)
  Irányítsd a 7 nagy ókori civilizáció egyikét! Biztosítsd az erőforrásaidat, fejleszd a kereskedelmet, tudományt, de ne feledkezz meg a hadseregről sem! Formáld a városod, és emelj olyan lenyűgöző építészeti csodákat, amelyek sok ezer év távlatából is ámulatba ejtik az utókort. Döntéseid nem csak saját, de ellenfeleid lehetőségeit is meghatározzák, ezért válassz körültekintően a kártyák közül, hiszen minden vezető a legdicsőségesebb civilizáció építésén fáradozik...

  A 7 Csoda megunhatatlan játék az egész családnak könnyed játékmenettel, mégis mély stratégiai lehetőségekkel. Mindössze 30 perc alatt felvirágoztathatod birodalmadat, és megajándékozhatod az emberiséget az ókori világ legismertebb csodáival.

  Antoine Bauza méltán híres játéka volt az első, amely 2007-ben elnyerte a rangos Kennerspiel des Jahres díjat.
  A Puerto Rico által divatba hozott (előtte is létező) módon itt is anyagokat és termékeket (anyagot termelő, terméket előállító kártyalapokat gyűjtünk, amelyek segítségével aztán könnyen tudunk különleges, pénzt vagy győzelmi pontot előállító épületeket emelni. A játékmenet működését visszavezethetjük a Citadellára, amikor is egy játékos a kezébe kap többféle kártyát, amelyek közül annak megfelelően választ, hogy neki melyik a legmegfelelőbb, ügyelve arra, hogy a többieknek a legkevésbé megfelelőket adja tovább – mert tovább kell adnia, mindenkihez eljut legalább egy ezek közül a kártyák közül. A 7 Wonders ezt a lapszerzős mechanizmust emeli vissza az építkezős-gazdálkodós témakörbe, többé-kevésbé történelmi tematikával.


  Kezdjük az elején. Először is, mindenki kap egyet az ókor hét csodája közül: ezek „megépítése” különféle előnyökkel jár (és megakadályozza, hogy mindig ugyanolyan legyen a játék: kezdettől enyhén különböző célokkal és eszközökkel vághatunk neki a játéknak). Ezek megépítése konkrétan három fázisból áll. A játék során összesen 18 lapot fogunk szerezni; ebből hármat „beépíthetünk” a csodánkba: amikor is a kártyát nem a rajta írottak alapján használjuk ki, hanem a csodánk első, második és harmadik szintjét a hozzá szükséges anyagok befizetésével megépítjük. Ezeknek a szinteknek egy része pusztán győzelmi pontot garantál a játék végére, egy része viszont valami speciális akciót is lehetővé tesz.

  Mindehhez persze fontos, hogy értsük a játékmenetet, amely rém egyszerű. Három forduló van, a három fordulóhoz három különböző készlet kártya. A forduló elején mindenki kap hét lapot, kiválaszt egyet, továbbadja balra a többit. Mindenki megépíti azt, ami a lapon látható – vagyis lerakja maga elé a lapot, aminek a kártyák többsége esetén bizonyos anyagok megléte az előfeltétele. Ezek az anyagok gyűlhetnek a játékosnál, de a szomszédainktól is vásárolhatunk két aranyért; lényeges, hogy az anyagokat nem „el-”, csak használjuk; ha van két téglánk, az minden körben rendelkezésünkre áll, sőt a szomszédaink is szabadon használhatják. Miután mindenki „leépített” egy lapot, felvesszük a jobb oldali szomszédunktól kapott hat lapot és újra választunk egyet. Így megy tovább, amíg hat-hat lapot mindenki le nem rakott, a hetedik megy a lecsóba. Jön a második forduló, ugyanígy, csak jobbra adott lapokkal, majd a harmadik, ismét balra adott lapokkal. A játék tehát egyszerű és igen gyors (mintegy fél óra alatt tényleg lezavarható), de ez nem jelenti azt, hogy tartalmatlanul egyszerű lenne.


  Többféle kártya létezik. A barna lapokon nyersanyagok találhatók (négyféle lehet), a szürkéken termékek (háromféle lehet). Ezek csak az első két fordulóban elérhetők, de a játék előrehaladtával egyre nagyobb szükség lesz rájuk. Aztán vannak sárga lapok, különféle „középületek”, amelyek egyszerűbb különlegességeket kínálnak: adhatnak választható nyersanyagot, terméket, szomszédoktól olcsóbb vásárlás lehetőségét, a már kijátszott lapjainktól vagy a többiek lapjaitól függő mennyiségű pénzt, esetleg némi győzelmi ponttal kombinálva és így tovább. A kultúra kék építményei (műemlékek és emlékművek) szimplán győzelmi pontokat érnek a játék végén. A háromféle ikonnal ellátott zöld lapok a tudományos épületeket jelképezik, és egyfajta izgalmas készletgyűjtős számítással pontozódnak a játék végén: az azonos ikonnal ellátott épületek pontozása négyzetesen történik (például három zöld lap „kerék” ikonnal 9 pont), de a különböző ikonú triók is érnek 7 pontot.


  Két izgalmas lapkészletről nem írtam még, az egyiknek – a piros lapoknak – a témája túlmutat az európai típusú játékokon, noha működésük nem igazán. Ezek katonai lapok, általuk egy, két vagy három katonai erő szerezhető (az első, második és harmadik fordulóban sorban). Fordulók végén összehasonlítjuk az egymás mellett ülő játékosok lapjait, és akinek nagyobb a katonai ereje, az első forduló végén egy, a második végén három, a harmadik végén öt pontot kap (akár kétszer ennyit is, ha mindkét szomszédját felülmúlja), míg a „vesztes” fél elkönyvelhet mínusz egy pontot magának minden ilyen esetben. Vagyis valójában nincs itt szó semmiféle amerikaijáték-jellegű összecsapásról, véres dobókockapartiról, simán csak az kap pontot, aki több piros ikont összegyűjtött magának.

  Fontos ötlet még a játékban, ami segít abban is, hogy azt érezzük, a dolog halad előre, nem csupán lapokat gyűjtögetünk: ívet ad a dolognak, hogy a sárga, kék, zöld és piros lapok is tudnak egymásra építeni. Az első fordulóban megépített oltár nemcsak arra jó, hogy 2 pontot nyerjünk vele a játék végén: ha ez megvan, a második fordulóban már egy nyersanyag és két termék befizetése helyett ingyen építhetjük meg a templomot (persze csak ha ez a lap hozzánk kerül), ami további három pontot ér – a harmadik fordulós, templom esetén szintén ingyen építhető, egyébként már igencsak anyagigényes pantheon már 7 ponttal gazdagít minket! Ehhez hasonló lapok mind a négy színben megtalálhatók, köztük néhány különleges zöld (tudományos épület) lapkával is, amelyek megléte más színű épületek ingyenes megépítéséhez is hozzájárul.

  Aztán vannak még a lila lapok, a céhek, amelyeknek a változatosság kedvéért mindig csak egy részét keverjük bele a pakliba (kizárólag a harmadik forduló paklijába). Ezek sokba kerülnek (sokféle nyersanyagnak és terméknek kell rendelkezésünkre állnia ahhoz, hogy kirakhassuk ezeket), de sokat is érhetnek: az egyik például minden barna, szürke és kék lapunk után ad egy pontot, a másik 2 pontot ad a szomszédaink minden szürke épületéért, a harmadik (a tudósok céhe) dzsókerlapnak számít a tudományos zöld lapok között és így tovább.


  A lehetőségek számtalanok, a lapok viszont számosak. Ha belegondolunk, 18 lapból kell kihozni a legtöbbet: elérhetővé tenni minél többet a négyféle nyersanyagból, háromféle termékből (ezek közül egy alapból elérhető a játékos megépítendő csodájával), akár három lapot áldozni a csoda megépítésére, sárga épületekkel javítani a lehetőségeinket, áldozni a tudományra, műemlékekre és az egymással folyó hadászati versengésre, végül céhekbe lépve minél több pontot gyűjteni… Nyilvánvaló, hogy mindez egyszerre nem fog menni. Jó európai játék módjára éppen a korlátozott lehetőségek adják a játék feszültségét: meg kell találnunk, mikre fogunk specializálódni, ráhajtani, ugyanakkor rugalmasnak is kell lennünk, mert amint a szomszédunk rájön, hogy mit szeretnénk, lehetséges, hogy megpróbál minket megakadályozni ebben azzal, hogy magának tartja meg a rég áhított lapunkat. Összetett, de mégsem bonyolult; könnyed, de mégsem agyatlan vagy lapos, ráadásul mindez tényleg félóra alatt.


  A leírás lacxox munkája

  Értékelések átlaga 


  (4.7)

  Közönségdíjak

  Kezdőknek ideális 55 Gyakorlott játékosoknak 73 Euro gémereknek 25 Ameri gémereknek 5 Ketten 11 Családdal 81 Partijátéknak 47
  78% (102)
  19% (25)
  3% (4)
  Rendezés:
  Értékelések: 1 - 10 (összesen: 132)
  További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. ...
  7. 14
  Lassú víz partot mos

  Krisztina | 2017. november 18.

  Izgalmas,csodás grafikájú játék, de kezdőknek nehéz, valamint szerintem családban nem jó vele játszani, a kompetitivsága miatt.
  Jó party játék...

  István | 2017. szeptember 20.

  Még nem játszottam vele olyan sokszor, de nekem nagyon tetszett. Nagyon szépen vannak kidolgozva a kártyák, ki van egyensúlyozva a játék, de kell néhány party, hogy belerázódjunk a játékba, hogy mit érdemes gyűjteni és mit nem. Győzelmi pontokat kell gyűjteni, aki többet szerez, az nyer. A szabálya egyszerű, de el lehet mélyülni benne, van benne egy kis szerencse faktor, hogy ne lehessen előre begyakorolni a lépéseket, így változatos marad...
  Nem rossz.

  Csaba | 2017. szeptember 14.

  Összességében ragyogó játék. 3-7 játékosig egyaránt pörgős és tartalmas, stratégiázást igénylő kikapcsolódást ígér. A tabló építés nagyon szórakoztató, a téma sem rossz. Viszonylag kevés euro játékban van direkt konfliktus, itt a harc mechanizmusa ezt garantálja.
  A problémáim viszont:
  1. Gateaway (újoncokat a komolyabb társasok világába bevezető) játéknak komplikált. Az amúgy faék egyszerűségű mechanizmust vagy 10-15 percig kell magyarázni, sok nem gémer megunja, besokall. Tipikus, hogy a barátaid kérnek, hogy kezdjétek el, majd menet közben minden kiderül, de ez pont nem ez a játék. Az időbeli befektetésért cserébe nem kapsz annyira nagy mélységű játékot. Más, mélyebb játékot ennél rövidebb idő alatt be lehet vezetni.
  2. Kevés az interakció a játékosok között. Max. a kártyaválasztással lehet egymást blokkolni.
  3.Nagyobb játékosszámnál nagyobb a szerencse szerepe.
  4. Az igazi stratégia kialakításához tudni kell, hogy kb. milyen kártyák vannak a játékban, és adott játékosszámnál milyen az előfordulási arányuk. Ez alkalmi játékosoknál eleve nem fog működni, mert mire fél év után újra összejöttök, már mindent elfelejtenek. Mondjuk ez általános probléma az ilyen típusú játékoknál.
  CSODÁlatos

  ANan | 2017. augusztus 21.

  Az egyik nagy kedvencünk ez a játék. 3-7 személlyel játszva is tökéletes élmény, bár minél többen vagyunk, annál nagyobb a szerencsefaktor. A szabályok 1-2 játék után gyorsan elsajátíthatóak. Rengeteg kiegészítő áll rendelkezésre, sokszor gondolkodtunk már a beszerzésükön.
  Egyetlen negatívuma, hogy a kétszemélyes változat annyira nem izgalmas, de arra ott a Párbaj :)
  A legjobb

  Zsuzsa | 2017. augusztus 1.

  Mióta megismertük ezt a játékot a barátainkkal, azóta ezzel játsszunk. Most gondolkodunk kiegészítők megvásárlásán is, de az alapjáték nagyon-nagyon tetszett!
  Jó, gyors stratégiai játék rengeteg lehetőséggel

  Anasztázia | 2017. július 26.

  Imádom a 7 csodát, mert hárman is lehet játszani, meg heten is, ami óriási előny egy játéknál. Emellett nagyon gyorsan lepörgethető, minimális a szerencsefaktor (pl. kártyák kiválasztása, továbbadása) és nagyon sokféleképpen lehet felépíteni a saját játékodat, hogy minél több győzelmi pontod legyen.
  Mindenkinek ajánlom.
  Függővé tesz

  Roland | 2017. július 23.

  Ennek a társasjátéknak köszönhető, hogy ennyire beleragadtam ebbe a világba. Nincs benne dobókocka, így a szerencsefaktor minimális, mert azért ahhoz kell egy kis szerencse, hogy milyen lapok kerülnek a kezedbe, de eléggé kiegyensúlyozott, úgyhogy minimális befolyásolja csak a végét.

  Többiekre is oda kell figyelni, hogy milyen lapjaik vannak, miként cselekszenek, így nem a saját kis világodba vagy belemerülve, és a többiekkel csak akkor van interakció, amikor a pontokat számoljátok.

  Ez a kettő a legfontosabb tulajdonsága, a harmadik pedig, hogy különböző stratégiák mentén lehet nyerni, így egyhangúvá sem válik könnyen. Ha pedig igen, számtalan nagyszerű kiegészítője létezik a piacon.
  Komplex játék, gyors partik

  András | 2017. július 18.

  Heten játszottuk a 7 csodát, és már elsőre is nagyon tetszett.
  Összetett euró játék, és már az első parti után is láttam, hogy rengeteg út vezethet győzelemhez. A partik gyorsak, és mivel két szomszédunk lapjai is sok szempontból segíthetik a győzelmet, résen kell lennünk. Szépen kidolgozott.

  Ajánlom bárkinek, aki szereti az összetett játékokat, viszont ahhoz, hogy igazán jó legyen, minél többen kellenek hozzá.
  Kiváló családi játék

  Péter | 2017. július 3.

  Gyors, könnyed kis tablóépítés, egyedi draftolással, szimultán cselekvéssel. Nagyon népszerű, talán nem is érdemtelenül. Sokáig ódzkodtam a kipróbálásától, de a legnagyobb megdöbbenésemre minden partit élvezek, annak ellenére, hogy a komplexebb játékok közelebb állnak hozzám. Ha nem is kezdőknek ajánlanám, azért 1-2 parti után tökéletesen elsajátíthatóak a szabályok, a bevezető játékok után mindenképpen a polcon a helye , kiváló családi játék., nálunk levezetőként funkcionál. Prémium kártyavédő erősen ajánlott. Számtalan kiegészítőt adtak ki hozzá, sok-sok játszma után érdemes elgondolkozni a beszerzésükön. A kétszemélyes (Párbaj) verziója tökéletes választás pároknak hétköznap estékre.
  Örök ókori klasszikus

  Balázs | 2017. június 28.

  Kevés játék van, ami ugyanolyan jól működik három és hét fővel is: a 7 csoda ezen kevés játékok egyike. A sok választási lehetőség és döntési szituáció miatt kezdő játékosoknak nem feltétlen ajánlanám, de amint valaki megismerkedik a különböző kártyákkal és játékmechanizmusokkal, nagyon hosszú időre kap egy könnyed esti szórakozást!

  Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

  A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!

  7 Csoda játékcsalád