Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

7 Csoda: Armada

Ár:
8.990 Ft
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag! (8)
Szállítási díj: 790 Ft
Várható szállítás: 2020. augusztus 13.
Elérhetőség: Raktáron

Leírás

Manapság úgy szokás a 7 Csodára tekinteni, mint a családi társasjátékokat és a komolyabb gémer élményeket összekötő „hiányzó láncszem”-re. A szimbólumokkal teletömött szabálykönyv ötvöződik a sokak számára újdonságnak számító draftolás (a játékosok mind kiválasztanak egyet egy tucatnyi lap közül, majd továbbadják a maradékot a mellettük lévő játékosnak, akik ebből választanak egyet, és így tovább) vagy épp a szimultán körök gondolatával, és az efféle mechanikák elsajátítása után keményebb/összetettebb játékok egész tárháza tárul fel előttük.

Ettől még persze nem szabad megfeledkezni arról, hogy a 7 Csoda önmagában is egy élvezetes és döntésekkel teli társasjáték, ami már jó pár éve szórakoztatja a könnyed stratégiai játékok kedvelőit. Privát gyűjteményekben ritkán áll a polcon, társasjátékos klubokban is rendszeresen előkerül, sőt, még versenyeket is szoktak belőle szervezni. És, ahogyan ez a sikeres társasjátékoknál már szinte szokás, amennyiben az alapjáték nem lenne elég, a játék további kiegészítőkkel tudja magasabb szintre emelni a civilizáció-építés gondolatát.

Milyen magas városokba vezetett minket a múlt?

A „Vezetők” kiegészítő jóval céltudatosabbá varázsolja a játékot, mivel a tituláris vezető lapok, amelyeket minden játék elején ki-kell draftolni a játékosok közt, mind csak bizonyos stratégiák mellett hasznosak. Ez kicsit irányítottabb mederbe tereli a játék korai pillanatait!

A ‘Cities’ több interakciót nyújt, a szomszéd játékosoktól technológiát lopó fekete ú.n. ‘kém’ kártyákkal, a diplomácia bevezetésével (aminek a segítségével nem kell részt venni a játék hadi szegmensében,  valamint olyan új lapokkal amelyek mindenkire hatnak (például az összes játékos veszít egy egységnyi pénzt).

Végül, a ‘Babel’ nevű dupla kiegészítő egyik modulja az asztal közepére kipakolható bábel tornyára koncentrált, amin mindenkire kiható szabályok voltak, míg a másik modul az összes játékos által közösen felépíthető nagy művek-ről szólt. Bár a torony maga polarizálta a 7Csoda kedvelők közösségét, a nagy műveket szinte csak pozitív visszajelzésnek örvend. Mivel a játék nagyrészt nyelvfüggetlen, így, bár a Cities-t és a Babel-t se fordították le magyar nyelvre, egy kis szabálymagyarázattal mind a kettő könnyedén hozzácsatolható egy 7Csodás élményhez!

Ezek a kiegészítők moduláris módon csatolhatóak rá a fő játékra, vagyis bármelyiket be lehet építeni, vagy ki lehet hagyni az adott csapat vérmérséklete szerint. A legújabb kiegészítő, az Armada is hasonlóképp van felépítve, így bármelyik kiegészítővel tetszés szerint össze lehet kombózni.

No de mire is képes ez az Armada?

Most ugrik a majom a vízbe!

A kiegészítő, nem meglepő módon, a tengeri utazással kapcsolatos tevékenységet vezeti be a      7 Csoda világába, ami a Cities egyes kártyáinak a példáját követve megpróbálja eltörölni a játék egyik legnagyobb megkötését: hogy a játékosok igazából csak a közvetlen szomszédaikkal lépnek interakcióba!

Persze adott, hogy új draftolható lapok kerülnek a játékosok kezeibe. Pár lap, mint például az inkurziós hadi lapok (amivel az adott kor végén egy játékos a szomszédjának a szomszédjátis megtámadhatja) igazán érdekes szituációkat hozhat létre, de a legtöbb kártya a kiegészítő piéce de resistance-ére, a játékosok csodája mellé elhelyezendő hajógyártáblára hatnak!

Kincset érő kikötő

A hajógyártábla lapon négy kicsiny, különböző színű csónak foglal helyet négy, azonosan színkódolt sávon. Ők képviselik az adott játékos tengeren terjeszkedő hatalmát. Minden hajó egy-egy sávon hasít előre, de ezt csak akkor teheti, amikor az adott játékos a sáv színével megegyező kártyát játszik ki, majd kifizeti az adott sáv előrehaladási költségét is! 

Amikor, példának okáért egy piros (hadi) lapot játszana ki valaki, a vörös hajója a hajózási tábla vörös sávján szintúgy előre mozoghat eggyel, már amennyiben kifizeti a táblán megjelölt nyersanyagokat is. És hogy mit kaphatnak a játékosok a hajóik előrehaladtával?

Határtalan vizek

A sávokon egyre nagyobb, a kártya típusával egybefüggő jutalmakkal szolgálnak. A vörös sáv a tengeri haderőt növeli, aminek a segítségével a kor végén található megszokott hatalmi játszma után egy tengeri csatában lehet harcolni. Ez pont olyan, mint a szomszédokkal vívott földi csata, azzal a pirinyó különbséggel, hogy a tenger bizony mindenkit elér, így az asztal összes játékosa verseng a kincset érő tengeri győzelemért!

A sárga (kereskedelmi) sávval pénzt lehet keresni majd a többieket meg lehet adóztatni, míg a kék (kulturális) sáv győzelmi pontokat ad. Végül, de nem legutolsó sorban a zöld (tudomány) sávval elérhetőek az új, eddig felfedezetlen szigetek!

Ezek olyan önálló lapok, amelyek, bár kb. a koroknak megfelelő szinten három paklira vannak osztva, kortól függetlenül elérhetőek a tudományra koncentráló játékosok számára. Így már a játék első korában is lehet másod-, vagy akár harmadkori előnyt szerezni!

Tenger ez, nem pocsolya

Az Armada a 7 Csodát fantasztikus módon megtoldja, és egy kis hozzászokás után a hajózási tábla a játék szerves részévé válik (olyannyira, hogy nem egy játékos nem hajlandó nélküle leülni a játék mellé). Logikusan és természetesen illeszkedik bele a játéksorozat élményei által festett freskóba, és a többi kiegészítővel tetszés szerint lehet kombinálni.

Félreértés ne essék, bár a 7 Csoda: Armada minden szinten emeli a játék minőségét, a 7 Csodát nem kedvelő játékosokat ez a kiegészítő se fogja meggyőzni. Ellenben azok, akik velünk együtt még hatvanadszor is lelkesen nekikezdenének egy friss birodalom kiépítésének, egy csodás lehetőséget találnak a kiegészítővel, hogy újra megszeressék ezt az igazán egyedi kis játékot!

Vélemények

5.00
8 értékelés
5
(8)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Írja meg véleményét!
| 5 / 5 csillag!
2020. 06. 25.
Kiegyensúlyozott kiegészítő

Ha valaki csak egy kiegészítőt szeretne választani, annak az Armadát ajánlanám! Mi már begyűjtöttük az összes kiegészítőt a játékhoz, de a legtöbb pluszt talán az Armada adja. Mellőzi továbbá a Bábelben és a Városokban is megtalálható büntetéseket, amik sok játékosnak nem annyira jöttek be. Az alapjáték egyik nagy hiányosságára, a játékosok közötti interakcióra is van benne orvosság, hiszen a tengeri csatáknak köszönhetően mostantól minden játékos konfliktusban áll egymássan. Mi az összes kiegészítőt egybe kombinálva szoktunk játszani, akár ketten is. Az Armada kiegészítő ugyan minimum három játékosra lett tervezve, de gond nélkül hozzáadható a kétszemélyes játékhoz is, ez esetben a szabad városnak mi nem szoktunk armada táblát osztani.
| 5 / 5 csillag!
2020. 05. 07.
Nagyon jól fel tudja dobni az alapjátékot
| 5 / 5 csillag!
2020. 04. 14.
Ha egy kiegészítő kell

A Bábelen kívül az összes 7 csoda kiegészítőt beszereztük és ez a kedvenc. Még több taktika és így már épp annyival hosszabb a játék, hogy kicsit tovább lehessen élvezni :)
| 5 / 5 csillag!
2020. 02. 13.
Kiváló kiegészítő az alapjátékhoz

Az alapjáték is kellően szórakoztató volt, de a kiegészítő által nyújtott lehetőségek még színesebbé és összetettebbé tették a játékot. Ennek ellenére 1-2 kör után könnyen megjegyezhetőek a változások, nem nehéz belejönni a játékba. Ha már kezdtek kicsit ráunni az alapjátékra, e
iegészítő által még további rengeteg alkalomra izgalmassá fog válni számotokra.
| 5 / 5 csillag!
2020. 02. 07.
Armada és a vezetők kiegészítők

Sziasztok!
Armada nagyon nagyon jó kegészítő, én nagyon féltem tőle, mert igazán bonyolultnak tűnt, DE nem az! Könnyen meglehet tanulni, nagyon feldobja a játékot. Arra figyeljetek, hogy ezzel a kiegészítővel nem lehet 2-en játszani.
#KÉRDÉS#
Van a játékszabály végén, hogy milyen kiegészítőkkel lehet még az armadát kombinálni. Ti a vezetőkkel kombináljátok? :o Vagy érdemes? Mi akadálya, hogy őket a játékszabály nem említi?
elérhetőségem: ju.dora96@gmail.com ^_^ ha valaki megírja üzenetbe a véleményét, nagyon nagyon megköszönném!!
| 5 / 5 csillag!
2019. 11. 29.
A nagybetűs KIEGÉSZÍTŐ

Ha valaki csak egy kiegészítőt vesz meg a 7 Csodához, akkor ez legyen az. Nekem mindenképpen a kedvencem (a Cities kicsivel lemardva, őt főleg a feketébb téma dobja fel), nagyon sok újdonságot hoz a játékba. Még több dologra kell ezentúl figyelni, még több gyönyörű kártya kerülhet a kezünkbe, és végre a nem egymás mellett ülő játékosok is konfrontálódhatnak. Rettentő igényesen kialakított játék, sok új elemmel - kötelező darab!
| 5 / 5 csillag!
2019. 11. 27.
Kedvenc kiegészítőm!!

Kedvenc kiegészítőm, sokat hozzáad az alapjátékhoz és még tudja bojgatni rendesen az állást. Elején kicsit nehéz volt több felé figyelni, de hamar belejön az ember, és élvezheti a játékban az új lehetőségeket.
| 5 / 5 csillag!
2019. 08. 26.
Remek kiegészítő, sokat hozzátesz
az alap játékhoz. Ajánlott beszerezni!