Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

7 Wonders: Babel

Ár:
8.990 Ft
Átlagos értékelés: 4 / 5 csillag! (14)
Szállítási díj: 790 Ft
Elérhetőség: Nincs készleten

Leírás

A Bábel kétféle játékvariációt ad az alapjátékhoz.
Ezt a kiegészítőt természetesen együtt használhatjuk bármelyik 7 csoda kiegészítővel.

A Bábel egyik játékváltozatban a játék legelején, minden más cselekedet előtt körcikkelyeket draftolnak ki a játékosok a 7 csoda alapjátékból megszokott módon. Minden cikkely egy-egy törvényt szimbolizál, ami a kijátszása után minden játékosra érvényes lesz. Például: minden olyan nyersanyagot adó kártya, ami csak egy nyersanyagot ad, onnantól végtelen mennyiségű nyersanyagot ad minden körben, vagy a háború nyertese kevesebb pontot kap, mint normális esetben járna.

Játék közben a játékosoknak van egy olyan plusz lehetősége is, hogy amikor eldobnak egy kártyát a 3 aranyért, akkor pénz helyett, egy cikkelyt helyeznek az asztal közepén lévő kör alakú táblára. Az a törvény a játék végéig érvényben lesz, vagy amíg le nem takarják egy másikkal. Maximum négy törvény lehet érvényben, az ötödik már az első tetejére kerül. A játék végén a játékosok külön pontokat kapnak az alapján, hogy hány cikkelyt tettek le.

A Bábel másik játékváltozatban, minden korszak elején ugyanezen cikkelyek közül az ötből egy véletlenszerűen játékba kerül, és a játékosok számától függően korongok kerülnek rá. Emiatt, ha a játékosok egy bizonyos színű kártyát akarnak kijátszani, akkor adózniuk kell utána. Mikor a játékos befizeti ezt az adót, elvehet egyet a cikkelyen lévő korongok közül. Ha a korszak végén minden korong elfogy, akkor a játékosok bónuszt kapnak minden korongért (amit a kártya mutat is), amit megszereztek, de ha marad korong a cikkelyen, akkor minden korong nélkül maradt játékos büntetést kap.
A befizetendő adó ára azonban minden korszak elején növekszik, ahogy a kártyák és nyersanyagok ára is.

A Bábel kiegészítővel még kombinatívabb és változatosabb lesz a 7 Csoda társasjáték.

Vélemények

4.14
14 értékelés
5
(7)
4
(3)
3
(3)
2
(1)
1
(0)
Írja meg véleményét!
| 5 / 5 csillag!
2020. 06. 25.
Keresztbe húzott számítások

Az egyik új játékelem a törvényhozás, mely segítségével kitolhatunk a többi játékossal úgy, hogy saját stratégiánkat támogató törvényeket hozunk játékba, vagy éppen egy jól álló ellenfél stratégiájának teszünk keresztbe. A másik új elem a nagy projekt, melyekért jutalmakat kaphatunk, illetve ha kimaradunk belőle büntetéseket is elszenvedhetünk. A kiegészítő komplexebbé és hosszabbá teszi a játékot, illetve összetettebb stratégia kidolgozására ösztönzi a játékosokat. Az utóbb említett okokból inkább gyakorlottabb játékosoknak ajánlanám.
| 2 / 5 csillag!
2020. 05. 08.
Felkavarja a játékot

Érdekes maga az ötlet de nem mindig ragaszkodok ehhez a kiegészítőhöz .
| 4 / 5 csillag!
2019. 11. 27.
Bábeli zűrzavar

Őszintén szólva ez az egyetlen 7csoda kiegészítő, ami nem lopta magát a szívembe. Ez volt az utolsó kiegészítő amit megvettünk és hát az első játéknál azt se tudtam hol áll a fejem... Nagyon belekavart a játékba, újraértelmezett rengeteg addigi szabályt. Ráadásul az összes kiegészítővel 5 személlyel nagyon elhúzódott a játék. Társaságon belül is megoszlik a vélemény róla: van aki imádja, van aki inkább nélküle élvezné a játékot.
| 5 / 5 csillag!
2016. 02. 23.
Szíbnesíti a játékot

Végre megvettük ezt a kiegészítőt. Mivel a többi is meg volt már, illetve a 7 csoda sorozat amúgy is nagy kedvenc kötelező volt beszerezni.
A két új variáns (Bábel torony és a Nagy projektek) nem bonyolítja meg túlságosan a játékot, inkább csak színesíti azt. A Bábel torony elég növeli a véletlen esélyét, és jobban kell figyelni a többi játékosra is. Eddig nagyjából elég volt csak a szomszédokkal törődni. A Nagy projekt kiszámíthatóbb, de itt is a többieket kell nézni. Szóval a kiegészítő nem bonyolítja túl a játékot, cserébe viszont arra ösztönöz, hogy minden játékosra egyformán figyeljünk. A mikor játék így háttérbe szorul és átfogóbban kell gondolkodni. Az új szabályok nem bonyolultak. A játékmenet természeten kicsit lassulni fog.
Összességében ajánlom mindenkinek!
| 4 / 5 csillag!
2016. 01. 26.
Bábeli zűrzavar

Ez az első olyan 7 Wonders kiegészítő, amely nem aratott osztatlan sikert a játékos közösségemben. Az elnevezése kiválóan jellemzi ezt az expanziót, a bábeli zűrzavar ugyanis tetten érhető lesz, ha vele játszunk. A kiegészítő 2, egymástól független és ily módon akár külön-külön is alkalmazható modulból áll. A nagy projektek, melyeket immáron közösen építhetünk fel elkészültükkor különös bónuszokat biztosítanak számunkra, amennyiben - némi plusz nyersanyag invesztálásával - részt vettünk megalkotásukban. Ha azonban a építmény nem készül el és ez a mi terhünkre is róható büntetésre számíthatunk. A projektek szép extra méretű kártyákon tárulnak elénk, így nem áll módunkban megfeledkezni létezésükről, azonban a megvalósításukban való részvétel a kilátásba helyezett - helyenként súlyos - hátrányok miatt inkább egy kötelező feladatnak érződik, mint egy plusz lehetőségnek a pontgyűjtésre. Ez a büntető mechanika - a Cities adósság jelzőjétől eltekintve - új elem a 7 Wondersben és véleményem szerint olyan, ami nélkül remekül megvoltunk eddig. A kiegészítő másik modulja a Bábel torony maga, mely egy lapért cserébe minden játékost befolyásoló, a kereskedést, a csatározást, vagy az építkezést érintő szabályok módosítására ad lehetőséget egy-egy Bábel elem megépítésével. Ez a torony maga a káosz, mely gyökerestől forgatja fel magunkban dédelgetett stratégiánkat. Ha valaki kedveli az effajta kiszámíthatatlanságot az élvezni fogja, míg aki nem bírja, ha kívülről rondítanak a fejében forralt tervébe azt nagyon fogja bosszantani ez a megoldás. Mondanom se kell, ha valamennyi kiegészítőt játékba dobjuk komoly koncentrációt igényel, hogy minden a helyére kerüljön és semmi ne kerülje el a figyelmünket. A kiegészítő alapkoncepciója a sokak által hiányolt játékos interakció növelése volt. Nos én nem tartozom ezen táborba, de ha valaki erre vágyik a Bábel lehet a legjobb választás számára.
| 5 / 5 csillag!
2015. 10. 12.
Nagyon

Nagyon jól sikerült kiegészítő, mind a kétfajta játékmenet, nagy élményt visz bele az amúgy is kreatív alapjátékba. Szerintem ár érték arányban ez a legjobb kiegészítő a 7 csodához.
| 5 / 5 csillag!
2015. 10. 11.
Káosz vagy fellendülés

Úgy gondolom mindkét kiegészítő a feje tetejére állíthatja a játékot. Jobban összehozza az embereket, illetve jobban egymás ellen is hangolhatja őket. Volt olyan játékmenet ahol teljes káosz alakult ki mivel el kellett dobnia mindenkinek minden pénzét. Ezután se kereskedni nem tudtunk, sem pedig építkezni, így taktikát kellett váltani. De jó volt az, hogy egy hirtelen kialakult helyzetre kellett gyorsan reagálnia mindenkinek. A torony építése, is sok lehetőséget rejt magában, sokat lendíthet a játékon.
Csak ajánlani tudom ezt a kiegészítőt, mivel hihetetlen sok fordulatot visz a játékba. Merész dolog ezt állítani, de szerintem ez a kiegészítő ad a legtöbbet az alapjátékhoz.
Kompatibilis az eddigi kiegészítőkkel, bár talán mindegyik kiegészítő már sok, eltereli a figyelmet a játékról. Nekünk a Cities kiegészítővel együtt vált be igazán, de a Leaders-el sem rossz.
| 3 / 5 csillag!
2015. 08. 26.
Félkész, mint a bábeli torony

A 7 Csoda első két kiegészítőjét nagyon szeretem, és úgy érzem sikerült sokat hozzátenniük a játékhoz, a Babel azonban nem fogott meg. Hiába van két modul benne egyik sem ad akkora pluszt, mint az előző kiegek.

1. Törvények. Ettől egy kicsit körülményesebb lesz az előkészítés, még egy játék eleji draft a törvényeknek. Amiket aztán a játékban lap kijátszása helyett lepakolhatunk módosítva a játék egyes aspektusait. Elvileg ez egy érdekes dilemma, hogy lapot játsszak, ki vagy törvényt. De általában úgy is a lapot választod előbb, néha ha nagy szükséged van egy törvényre talán leteszed.

2. Közös projektek. Itt is elvileg dilemmázni kellene, hogy érdemes-e beszállni a projektebe, vagy nem. A probléma az, hogy ha valaki egyébként is a projekt színével egyező lapokat gyűjt, ő biztosan be fog szállni, és nem járhat rosszul, míg az aki, egyáltalán nem gyűjti a projekttel azonos színű lapokat, annak nagy áldozat csak azért megépíteni egy olyan színű lapot, hogy a kör végén ne járjon rosszul.

Nem rossz kiegészítő a Babel, a játékélményen nem ront, de íztelen és nem sokat ad a játékhoz. Inkább csak kilóra van meg a 7 Csoda ezen kiegje.
| 5 / 5 csillag!
2015. 08. 15.
Káosz ami kell

Zseniális a Bábeli modul ötlete, mert teljesen megkavarja a játékmenetet. Jó stratégia is lehet mások ellen, mikor éppen a számunkra rossz lapjárások miatt előnyre tesznek szert. Egy szépen felépített nyersanyag forrást vagy kereskedelmet tejesen dugába lehet dönteni.
Az épületek megépítése is ötletes, bár nehezen kivitelezhető kevés létszámmal. Arra jó, hogy a körök végén kicsit átrendezze a "lustább" játékosok helyzetét.
E két kiegészítőt legalább 5 játékostól tudom ajánlani. Az alatt a lapok száma miatt nem élvezetes.
| 4 / 5 csillag!
2015. 08. 10.
Érdekesebb, nehezebb

1. A Torony:
Bekavar a stratégiába. Ad egy csavart a játéknak, megnehezíti a stratégia végigvitelét, és lehetőséget teremt arra, hogy kiszúrj a többiekkel. Szerintem jó kiegészítő, és a társaság körében is sikert aratott.

2. A Nagy Projekt
Érdekes megoldás, de nem annyira előnyös ha nyersz rajta, mint hátrányos, ha buksz.
Ami engem zavart az a pénzhiány. A játékban amúgy is sokszor lehet gond a pénztelenség. Ez a kiegészítő erre rá tesz egy lapáttal.
Mindenkinek kevésbé tetszett, mint a Torony.

(Mi 6-an játszottunk, a kiegészítő nem az enyém volt. Meg fogom venni.)
| 3 / 5 csillag!
2015. 08. 01.
Bábeli zavar

Felemás érzéseket hagyott bennem ez a kiegészítő, amely alapvetően 2 elemet tartalmaz.
Az egyik maga a híres torony, amelynek közös építése során beadott lapkák hatása mindenkire érvényesül. Inkább éreztem ezt hátráltató tényezőnek, mint előnynek. A plusz játékidő még nem lenne akkora gond, azonban felesleges lapkapakolgatásnak gondolom olyan jutalomért/előnyért, amelyet jobb esetben pár körig ki tudok használni, rosszabb esetben egyben sem. Sokszor utólag inkább tettem volna le lapot, mint lapkát a toronyba.
A másik rész a Nagy Munka, amelyet viszont nagyon is élveztem. Könnyen beillesztettük a játékmenetbe és kellemesen fűszerezte a birodalmak építését.
Az áráról meg ne is beszéljek. Inkább ajánlanám jobb szívvel a két kisdobozos kieg lapjait. Rajongók és gyűjtők megveszik, én elégedett vagyok a korábbi kiegekkel és nem hiányzik.
| 5 / 5 csillag!
2015. 07. 14.
Teljesen más játék

Alapvetően megváltoztatja az eredeti játékot, a megszokott stratégiák teljesen borulnak. Egyrészt a keretszabályokra is hat, másrészt vannak játék közben teljesítendő feladatok. A több modul szerintem nyugodtan alkalmazható együtt, de az összes kieget együtt (Cities+Leaders+Babel) mi még nem próbáltunk ki, szerintem az úgy simán lehet 2 óra is, és túl körülményes is lenne szerintem. De majd egyszer...
| 5 / 5 csillag!
2015. 07. 13.
Komplexebb lett!

A kiegészítő tartalmaz 1 Bábeltáblát, 24 Bábellapkát, 15 nagy projekt kártyát, valamint rengeteg új tokent. A bábel tornyát közösen építjük fel, taktikánkat befolyásolja a torony minden egyes darabja, miután együtt befejeztük, hatással lesz minden játékosra. Az épületelemek segítenek például az építkezésben, a hadsereg támogatásában, nyersanyaghoz való hozzájutáshoz vagy adóznunk kell. Egyszerű maradt, de komplexebb lett a játék, jobban kell figyelni mindenre!
| 3 / 5 csillag!
2015. 07. 10.
Babel

A legújabb kiegészítő a méltán népszerű játékhoz. Ezúttal nagy(obb) dobozban, mondhatjuk, hogy két kieg. van benne, de talán inkább csak másfél.

1. Bábel tornya
Mindenki draftol a játék elején három lapkát. Ezeket egy lap eldobásával lehet felépíteni, és amíg játékban vannak mindenkire hatnak. Általában inkább szívatnak, semmint kedveznek. Drágább a katonaság, nem lehet sárga lapokat használni, esetleg nyersanyag helyett minden guildet pénzben kell kifizetni stb. Egyszerre csak négy lehet aktív, az ötödik már a lefedi az elsőt, így épül a torony. Sajnos a torony épülésének illúziója nincs meg, mivel a lapkák normál vastagságúak.

2. Közös építmények
Minden korszakban felcsapunk egy óriás kártyákra nyomott közös építményt. Ezeken három dolog van:
- mi kell az építéshez. Ez mindig valamilyen színű lap felépítése plusz nyersanyag vagy pénz beadásával. Ha valaki teljesíti a feltételt, kap egy tokent a kártyáról
- mi jár jutalmul annak, aki részt vett az építésben, de csak akkor ha megépül az épület
- mi a bünti annak, aki nem vett részt az építésben, de csak akkor ha nem épül meg az épület.
Elég jó kis előnyök és durva büntik járnak, így általában szinte kötelező a részvétel: pl. egy ingyen építés vagy egy barna lap eldobása.

Látható, hogy inkább hátráltató dolgok kerültek be, így kevesebb pontot szerezhetünk a játék végére ha használjuk ezt a kieget. Nekem annyira nem jött be, mivel szerintem nem annyira mélyíti a játékot, inkább csak több helyre kell figyelni. Ráadásul nehezebben is tervezhető, mivel a toronyelemek alapjaiban befolyásolhatják a játékmenetet, és nehéz kiszámítani, hogy mikor mi fog kikerülni.

Figyelembe véve a horrorisztikus árát, bőven nélkülözhető darab, gyűjtőknek ajánlott.