Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A Mars Terraformálása társasjáték

Ár:
12.990 Ft
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag! (83)
Elérhetőség: Raktáron

Leírás

A Mars Terraformálása stratégiai társasjátékban a küldetésünk nem kevesebb, mint élhetővé tenni a vörös bolygót, és közben sikeresen működtetni a vállalatunkat. Ezzel a társasjátékkal egy különleges környezetben próbálhatjuk ki magunkat vállalatvezetőként és tesztelhetjük stratégiai érzékünket is. A Mars Terraformálása, avagy eredeti nevén Terraforming Mars nem véletlenül kapta meg BGG-en a stratégiai társasjátékok ranglistáján a 11., az összesített toplistán pedig a 18. helyet.

Vélemények

4.83
83 értékelés
5
(74)
4
(6)
3
(2)
2
(0)
1
(1)
Írja meg véleményét!
| 4 / 5 csillag!
Igazolt vásárlás
2021. 03. 03.
Rég óta terveztem, hogy megveszem ezt a játékot és most rászántam magam. Egyik szemem sír a másik meg nevet. A játék szerintem túl van értékelve. A legfőbb probléma, hogy a játékmenet unalmassá válik. Véletlenszerűen húzunk lapokat és azokat kijátsszuk. Mindezt bő 2 órán keresztül. Ha megunjuk akkor tudatosan feltoljuk a jelzőket, hogy legyen már vége. A tartozékok minősége is gyenge. A jelző kocka már a 2. játéknál kopni kezd. A kártyák minősége talán az egyetlen ami nem zavaró. A játékosok táblái viszont egy nevetségesen vékony kartonlap. A játék alapötlete jó. Rengeteg munka lehetett benne ennyi féle kártyát kidolgozni és mindehez külön kis háttér információt írni. A cégekről is mindről külön háttértörténet. Ezek pl. nagyon jók, de maradjunk a 4 csillagnál...
| 5 / 5 csillag!
2021. 01. 23.
Az első játék után a kedvencem lett, hamar megvettük a kiegészítőket is, amiket lassanként kezdünk el kipróbálni. Írták többen, hogy nem szép a grafika, kopnak a kockák, emiatt majdnem nem vettük meg.. Nagy hiba lett volna.. Szerintem jó a grafika, a kockák viszont idővel tényleg kopnak. A játék összetettsége, flowja azonban mindenért kárpótol. Van benne szerencsefaktor is, vitathatatlan, de alapvetően a stratégia helyes megválasztásán, esetleg játék közbeni megváltoztatásán múlik a játék. A kiegészítőkkel csökkenthető a játékidő és nagymértékben bővíthető a játék tartalma és újrajátszhatósága, érdemes idővel mindet beszerezni.
| 5 / 5 csillag!
2021. 01. 21.
Elnézést kérek, de aki szerint ebben a játékban más társasokhoz képest túl nagy a szerencsefaktor, az vagy tök hülye a társasokhoz, vagy nem érti ennek a társasjátéknak a lényegét... Ez egy zseniális társas. A játék összetettségéhez képest (vagy pont azért?!) minimális szerencsefaktorral. Az újrajátszhatósága a játék tematikájának és a sok kiegészítőnek (valamint azok variálhatóságának) köszönhetően a végtelenhez közelít. Egyszerűen megunhatatlan... Kb. 50 partin vagyok túl, és ebből sokat mondok, ha 5 alkalommal sejthető volt játék közben, hogy a végén ki fog nyerni. Volt már szerencsém jónéhány társast kipróbálni, de A Mars Terraformálása kiemelkedően a legjobb az összes közül...
| 1 / 5 csillag!
2021. 01. 11.
Én megvettem és egy játék után eladtam. A világ egyik legrosszabb játéka szerintem, és nem is értem, miért vagyok egyedül ezzel a véleményemmel. A grafika: néhol kiskutyus lefényképezve a fűben, néhol meg rajzolt scifi (???!). A szerencsefaktor óriási. Annyira nagy, hogy a játék elején láttam már, hogy ezekkel a kártyákkal ha nagyon küzdök max egy szép eredményt hozhatok ki, de nem nyerhetek. Kockáztattam, ami nem jött be. Innentől végig "ültem" a játékot, és néztem, ahogy mindenki szépen játszik. Ez nem társas, ez csak egy scifi hangulat. Egyébként jó belépő Monopoly helyett és jó hangulatban mindegy, hogy nyersz-e. De unatkozol, ha rossz kártyákat kapsz, mert van benne olyan, hogy egyszerűen "nem tudsz lépni". És nincs mit nézegetni, mert rusnya az egész. (Igen, ennek megvannak a tervezési háttér sztorijai, hogy ezt nem tapasztalt fejlesztők készítették, de nem értem, miért lett ez ekkora hype.)
| 3 / 5 csillag!
2020. 10. 13.
Fú, de szerettem volna szeretni.
Pozitívumai: 1. kikapcsolódós játékélmény, nagyon bevon, annyi felé kell figyelni, mégsem igazán versengő, így nekem tényleg "pihis" flow élményt nyújt.
2.Rengeteg különböző kártya nagy előny.

Negatívum: 1. megjelenés, elemek. Kinyitottam a dobozt és már akkor az az érzés fogott el, hogy ez lenne a monumentális Mars terraformálása játék? Beleszórva pár kártyazacsi, meg pár színes jelölő. A jelölők csúsznak jobbra balra, az erőforrás tábla pedig sima lap, még egy erősebb kartonra se áldoztak...
2. Interakciók hiánya. Olyan, mintha egyedül ülnék és játszanék 2 óráig, a többieknek annyiban van szerepe kb. amikor a végén pontozunk.
3. Szerencsefaktor: minden attól függ, milyen jó kártyákat húzok, taktikázni nem lehet megfelelően.
Kiegészítőkkel nem próbáltam, de valahogy nem is füllik rá a fogam, hogy áldozzak rájuk.

Nekem egy Stoneage is simán kenterbeveri sajnos...
| 4 / 5 csillag!
2020. 04. 25.
Megunhatatlan

Nagy kedvencünk, amit nem lehet megunni. Hatalmas az újra játszhatósági faktor, főleg a kiegészítőkkel. Sokat lehet vele tanulni is szerintem. Nálunk a 9 éves is már érti és játssza. Ajánlom mindenkinek!
| 5 / 5 csillag!
2020. 04. 18.
Az egyik kedvencünk

Ismerősömék által találtunk rá erre a játékra. Heti többször elővesszük, mert nagyon szeretjük. Nem lehet megunni :)
| 5 / 5 csillag!
2020. 04. 15.
kedvenc!

Baráti társaságunk kedvence, bár idő az kell hozzá bőven, legalább 2 inkább 3 óra. Rengeteg stratégiai lehetőség, kiegészítőkről nem is beszélve. Alapdarab!
| 5 / 5 csillag!
2020. 03. 18.
Ne tévesszen meg a grafika :)

Bevallom a grafikája nem tetszett, de amikor elkezdtem vele játszani valahogy háttérbe is szorul. Az egyik legjobb játék amivel játszottam. Újrajátszhatóság szempontjából sokat dobnak a cégek és a kártyák sokfélesége. Szuper kombókat lehet összehozni. Érdekesség, hogy több emberrel játszva pontokra megyünk és közben terraformálódik a Mars, egyszemélyes játékban a terraformálás az első és másféle stratégiát kér a játék.
| 5 / 5 csillag!
2020. 03. 03.
Nagyon ajánlom!

Szerintem az utóbbi idők egyik legjobb társasjátéka! Akár egyedül, akár társasággal remek időtöltés!
| 5 / 5 csillag!
2020. 02. 15.
Egyik legjobb 5 fős társasjáték

Ez a játék baráti társaságunk kedvence, eddig még sosem sikerült ráunni, minden játék kellően eltér az előzőtől, egyszerűen megunhatatlan. Mindenkinek ajánlom, ha szereti a kicsit összetettebb és több időt igénylő stratégiai játékokat.
| 4 / 5 csillag!
2020. 02. 09.
Kreatív

A játék csodás. Komplex, sokoldalú, kellemesen hosszú és valós. Tetszenek az apró történetek a kártyákon, a jó anyaghasználat, a szép grafika, a változatos játékmód és sok-sok cég. Viszont mindenképp vegyetek egy rendezőt hozzá, ezt valahogy a játékkészítők kihagyták...
| 5 / 5 csillag!
2020. 01. 25.
Vigyázat függőséget okoz!

Egyik kedvencünk, ha tehetnénk mindennap játszanánk vele. Elsőre összetettnek tűnt a szabálya, de játék közben kiderült, hogy mégse annyira bonyolult, mint amilyennek tűnik, illetve a kártyákon lévő leírás elég egyértelművé tette a játékmenetet. A készítők nagy gonddal és odafigyeléssel készítették a játékot, nagyon sok lehetőség áll rendelkezésünkre a különféle projektkártyáknak és cégkártyáknak köszönhetően, ráadásul az összes projektkártyán van egy kis hangulatkeltő szöveg, ami nagyban segíti a játékba való beleélést. A játékidő nekünk elég jól visszaadta, hogy nem lehet egyik pillanatról a másikra terraformálni a Marsot, mert eddig kb. mindig 5 óra hossza volt mire sikerült, ami egyébként csak 1 órának tűnt, mert nincsen üres járat, mindig gondolkodunk mit, mikor és hogyan játszunk ki, a győzelem érdekében. A győzelem egyébként nem is olyan egyértelmű, mint hihetjük játék közben, mert nem szokott sok ponteltérés lenni a helyezések között. Jó érzés egy olyan társassal játszani, ami koop, mert együtt alakítjuk a Marsot, de kompetitív is, hiszen csak egy cég győzhet.
| 5 / 5 csillag!
2019. 12. 22.
Magányosok figyelem!

Nekem nem nagyon van kivel játszanom, épp ezért ez az egyik kedvenc játékom, egyedül is remekül műkődik.
| 5 / 5 csillag!
2019. 12. 19.
Mars projekt indul

+ Nagyszerű ötlet
+ Izgalmas játékmenet
+ Stratégiai lehetőségek
+ Egyedül is játszható

- Némileg igénytelen kivitelezés
- Grafikai stílus nem egységes és szépnek sem mondható
- A pénznek használt arany, ezüst, réz kockák nagyon hamar elkezdenek kopni
- az alap eszközlapkákon a jelzők könnyen tudnak csúszkálni
- Az egyszemélyes mód szerencse faktora magasabb
| 5 / 5 csillag!
2019. 12. 16.
Kedvencem

Egy baráti társaságommal egyszer kipróbáltattam... Azóta hetente játszunk vele. Zseniális időtöltés, lehet sokat versengeni, és nem mellesleg nagyon jó agytekervényeket megmozgató játék.
| 5 / 5 csillag!
2019. 12. 10.
Nagyszerű játék euro gémereknek!

Komplex játék, ha összejön a gémer csapat, akkor a legtöbbször előkerül a Mars is! Nálam 5/5
| 4 / 5 csillag!
2019. 11. 26.
Jó játék, gyenge kivitelezés

Elöljáróban annyit tudnék elmondani, hogy a játék tetszik, jól ki van dolgozva, de....
Egy erőforrás menedzselős stratégia, amiben elég nagy szerepe van a szerencsének. Ezen a draftolással lehet javítani, de ha rossz kártyák jönnek, akkor nincs mit tenni.
Ha már a kártyáknál tartunk, akkor azt sem értettem, hogy van amin fénykép van, van amin szép a rajz, van ami meg elég gyengén sikerült.
Értem én, hogy családi vállalkozásból született, de lehet, hogy "Pistikének" nem kellett volna rajzokat készítenie. A feliratok is lehettek volna nagyobb betűvel nyomtatva.
Szerintem a cégkártyák sem hoznak akkora változatosságot (kezdj X megakredittel, meg valami tulajdonság, de azért jó ötlet), mint amekkora hype van körülöttük, de azért meghatározzák a stratégia irányát, ha sikerül kihasználni. A jelölők szintén nincsenek a top-on. A fém színű kockák nagyon tetszenek, de a sarkoknál kopnak (már nem csak a sarkoknál :( ), nem sikerült a gyártás olyan fényesen, mint a kockák (biztos lesz ebből is arany áron javított változat). Az egyéb jelölők meg nagyon hajlamosak az elcsúszásra, ha véletlenül meglökjük az asztalt vagy a táblát vagy csak nagyobb kupac jelölőhöz próbálunk hozzáadni még, ami elgurul és visz mindent (sajnos volt rá példa). Ez láttam másnak is nagy problémát okozott, egy külön iparág alakult erre. Végre megérkezett a hivatalos változat is borsos áron. Nekem az ikonok sem testszenek annyira, pl. a sárga csillagról elsőre nem a titán jut eszembe, mint ahogy a két piros körről az oxigén, vagy az egyoldalas villáskulcs (ha az akar lenni), meg a kalapács sem a legszerencsésebb választás az acélnak (nekem az étterem jut eszembe ha hirtelen ránézek), bár az még elmegy. A szabálykönyv sem kiemelkedő alkotás, nincs minden megmagyarázva (pl. különleges lapkák vagy egyéb erőforrások - lásd majd a kártyákon. Tök jó mikor először játszik vele az ember), hiányzik az összefoglaló játékossegéd is (kis kártyákon van valami két példányban, de nem az igazi). A "piros keretes ikonok" rész (15. oldal) - egy kicsit furcsán van magyarázva - lol. A doboz sincs a helyzet magaslatán. Nincs benne rendező. Jó, nem túl drága a társas, de azért egy rendező belefért volna az árba. Én erre így összességében nem igazán tudok 5*-ot adni. A négyet is csak nagyon nagy jóindulattal.
| 5 / 5 csillag!
2019. 11. 21.
Szerelem első látásra

Már jó ideje szemeztem vele, mikor agy családi összejövetelen előkerült. Elsőre mikor megláttam kibontva csak ámultam.
Hamar belejön az ember, de oda kell figyelni az apróbb részletekre. Hihetetlen élményt ad minden alkalommal mikor elővesszük, egyszerűen imádom (hiába leszek valahogy mindig utolsó :D ).
| 5 / 5 csillag!
2019. 11. 10.
Abszolút kedvenc

Összetett játék , de a szabályai egyszerűek , ideális haverokkal egy két sör mellé :D
| 5 / 5 csillag!
2019. 09. 23.
Mehet a menet!

Egyszer testvérem hozta el, ezt a játékot haza. Mondhatom egyből beleszerettem, azóta nem telik el úgy hét, hogy ne játszanék vele egy kicsit.
| 5 / 5 csillag!
2019. 09. 09.
Terraformáljunk!

Igazi modern társas! Pár kör után minden egyértelmű, de ugyan akkor szinte végtelen számú lehetőséggel. Stratégáknak és sci-fi kedvelőknek a legjobb választás!
| 5 / 5 csillag!
2019. 09. 05.
Mars

Ez a játék nagyon jó akár egyedül akár öten. Az első játék mindig nehéz de nagyon meg tudja szeretni az ember. Nagyobb gyerekekkel a családdal is ideális.
| 5 / 5 csillag!
2019. 08. 29.
"Az a cég, amelyik képes fejlesztéseket végezni, egyúttal bebiztosítást nyer a jövőbe."

Életem eddigi legjobb, legizgalmasabb játéka, mindenkinek aki szereti a gondolkodós, stratégika gondolkodást igénylő játékokat annak ajánlani tudom!
| 5 / 5 csillag!
2019. 08. 24.
Ketten is, családdal is

Zseniális játék gyakorott (és türelmes) gyerekeknek (az első partik 4 óra körül vannak), pároknak és baráti társasággal is. Izgalmas, sokféle stratégiával lehet nyerni és sokszor kell közben újratervezni. A játéköröm meg szinte független attól, hogy végül hányadik helyen végzünk. Ami még ritka a hasonló több személyes játékoknál, hogy bár öten is lehet játszani, ketten, ha lehet, még izgalmasabb, pörgősebb.
| 5 / 5 csillag!
2019. 06. 23.
Igazi hétvégi társas

Nagyon szeretem benne, hogy változatos, van háttér story, lezavarhatjátok 1 óra alatt, de nekünk a rekordunk 5 óra :) Hétvégén, amikor van idő a család leül és egy feledhetetlent játszunk. Egyedül is, de akár öten is lehet játszani. Ha követed a szorit, akkor egy igazán érdekes történetet "írhatsz". Mivel sok tényezőre kell egyszerre figyelni, így eltarthat 2-3 játék ideig, hogy már rutinosan tudd mik a lehetőségeid, mire figyelj vagy éppen mit érdemes meglépni. A tábla szépen átlátható (persze mire megtanulod mi mit jelent). A kártyák egyértelműek és nem utolsó sorban gyönyörű képek vannak rajta, ami csak még mesésebbé teszi a játékot. Egyetlen egy hátránya van, bár kinek mennyire számít, a kockák sarkai lepattogzanak.
| 5 / 5 csillag!
2019. 06. 22.
Nem szabad feladni elsőre

Gyakorlatban az első 3 játék szinte csak a szabályok megismeréséről és fejben tartásáról szól, a későbbi taktikázások ezután tudnak elkezdődni. Én nem nevezném kooperatívnak, vagy pedig mi játékosok nem voltunk azok :) Általában ott tettünk keresztbe a másiknak, ahol tudtunk, nem lebegett előttünk közös cél. A legegyüttműködőbb rész az volt, amikor először játszottam a játékkal, és szinte minden 2-3. kártyával odafordultam a szomszédomhoz, hogy ez most mire jó/mit jelent... Viszont, ha az ember átrágja magát ezeken az első körökön, akkor utána fantasztikus élményt nyújt. Egyesek írták, hogy bosszantja őket, hogy a véletlenszerűség miatt (nem a cég profiljának megfelelő lapokat húzza az ember), de van ilyen. Én külön kihívásnak tekintem, hogy ilyenkor is elérjek valamit. Ha pedig az ember elképzeli ezt a "valóságban lejátszva", akkor elég vicces tud lenni, hogy örököltem egy cuki bányászcéget, de én kis kocka vagyok, és tudós lettem.... Az értékjelölő kockákkal nagyon könnyű bánni, és szerencsére van belőle elég, hogy ha sokan játszunk, akkor kb. megfelezzük és az asztal két végére jut mindenkinek, hogy tudja pakolászni a saját lapján. Az viszont tényleg probléma, hogy elég egy kis pöccintés (a játék kipakolva eléggé helyigényes), és máris összecsúszik az egész (most 3-as vagy 4-es termelésem volt?). Ha gyerekekkel játszunk akkor erre külön érdemes figyelni, mert amíg várakozunk, hogy mi kerüljünk sorra, bizony néha szeretik rugdosni az asztalt rossz megszokásból.
| 5 / 5 csillag!
2019. 05. 28.
Teljes mértékben kiérdemelt elismerés

Véleményem szerint inkább taktikus, mintsem stratégikus, hiszen elsősorban a körönként véletlenszerűen húzott kártyák okozta káoszon történő uralkodás. Viszont ezt nagyon jól csinálja.

A játékosok közötti interakció elég magas, hiszen nagy a verseny a kritikus mezőkért a közös játéktáblán, valamint több kártya is negatívan kihat más játékosokra. Ugyanakkor számomra úgy tűnik, hogy néhány kártya megállítására (tipikusan 1 pont/állat kártyákra) kb. az egyetlen konzisztensen kivitelezhető lehetőség a játék mihamarabbi befejezése, amelyet igen sajnálatosnak találok.

Mióta beszereztük (az összes kiegészítővel egyetemben), igen erősen átformálta (szóviccet félretéve) a társasjátékokkal szemben támasztott elvárásainkat. Erősen ajánlom az összetettebb játékok kedvelőinek.
| 4 / 5 csillag!
2019. 03. 10.
Mars

Tavaly márciusában vettem, így közel egy éve megvan a játék. Véleményformálásra hagytam egy kis időt, nem akartam, hogy a kezdeti lelkesedés az objektív értékelés rovására menjen.
Gyakorlatilag ez volt az első nagyobb lélegzetvételű táblás játék amit megvettem, felélesztve újra magamban a gyermeket és elindítva egy szenvedélyt...
A játék maga igényesen összerakott s inkább a benne megbúvó mérhetetlen, összetett, tartalmas tudományos igényű munka ami lenyűgözi az embert. Ez persze csak a játékba merülve bontakozik ki szépen. A szabályrendszer faék egyszerűségű, amit a játék összetettsége kompenzál. A felmerülő nehézségeket (az első pár játék során) is ez a szerteágazása adja. Ahogy haladunk előre a játékban egyre több dologra kell, de legalábbis érdemes figyelni.
Ami kifejezetten hátránya a játéknak, az a jelölőtáblán önálló életre kelő kockák; bár lehet kapni külön remek kis kereteket (a játékkal azonos árban) amik orvosolják ezt a problémát, de alapból ez nem adott. (Másfelől van erre ingyenes applikáció, ami elég hasznos tud lenni).
Tetszik, hogy a jelölők gyakorlatilag témafüggetlenek, pusztán csak értéket mutatnak.
A játékmenet hosszadalmas, ami önmagában nem is lenne probléma, de sokszor az az érzése az embernek, hogy nincs meg a kooperáció. Kissé mintha mindenki játszaná a maga kis játékát, fejleszti a cégét, terjeszkedik. Egyre több lap kerül kijátszásra, ami egyre nagyobb figyelmet igényel, hogy azok hatásai korrekten érvényesülhessen ek a játékban. Ez többlet időt jelent, s 4-5 perc is eltelhet egy-egy játékos taktikai megfontolásával, lapjainak kijátszásával, ami több játékos esetén elég sok idő ahhoz, hogy sorra kerüljünk, s addig bizony kiesik az ember a játék ritmusából, elunhatjuk magunkat. Igaz ekkor érdemes figyelemmel kísérni a másik fél lépéseit, hogy ne maradjanak ki lépések, illetve azok helyesen legyenek megtéve.
Minőség tekintetében: a kocka jelölők kissé gyengébb minőségűek, nekem 4-5 játék után már a sarkokon jelentkeztek a kopás nyomai. A kártyán szereplő ábrák, szerintem lehetnének egységesebbek, ami jótékonyan hatna az esztétikai összhatásra. Ugyanakkor egy nagyon jól megtervezett, tudományos igényű egyértelmű jelölésekkel ellátott lapok.

Önmagában egy szórakoztató, könnyen elsajátítható játék, összetett, de nem egyáltalán nem bonyolult szabályrendszerrel.
Ketten is jól játszható, de többen talán nagyobb az élményfaktora.
| 5 / 5 csillag!
2019. 02. 25.
Irány a Mars

Összetett, koncentrációigényes, nagyszerű játék. Csak ajánlani tudom minden Sci-Fi rajongónak!
| 5 / 5 csillag!
2019. 02. 24.
Szép új világ

Ez egy nagyon izgalmas, nagyon mély és nagyon logikus játék. A szabályai kicsit bonyolultak, de egy játék után belerázódik az ember. Mi eddig csaj a 2 fős játékot próbáltuk ki, és az is minimum 2 óra, de az észrevétlenül röppen el. Imádom.
| 5 / 5 csillag!
2019. 02. 08.
A jövő nyomában....?

Az utóbbi évek egyik legjobb játéka, amivel leültem játszani és nincs olyan hónap, amikor ne kerülne elő. Maga a téma választás és tökéletes, napjaink érdeklődését ülteti bele egy játékba zseniálisan. Kimondottan az a játék, amibe beleéli magát az ember. Rengeteg lehetőség rejlik benne és nincs két ugyanolyan játék. A randomítást a körök elején végzett "kutatási fázis" - 4 új lap húzása biztosítja, ami köré kell építenünk a stratégiát, no meg az elején kapott Cég lapka köré. Általában nagyon szoros partikat szoktunk játszani és bár a játékidő akár a 2,5 - 3 órát is meghaladja, de az asztal mellett ülve ez szinte elröppen. Egyetlen negatívuma a játéknak a játékosok táblája és azon a bevételi forrás jelölése. Erre már a neten számos ötletes megoldást kitaláltak és gondolom a következő kiadásnál már erre is figyelnek majd a tervezők. Bár hosszú a játékidő ehhez a játékhoz bárki leülhet, mert a szabályai egyszerűek és hamar beszippantja az embert. Bárkinek jó szívvel ajánlom, nem beszélve arról, hogy ez a bőven megfizethető kategória!
| 5 / 5 csillag!
2019. 01. 05.
nagyon jó választás

Nagyon szeretem az összetettebb játékokat. Mondjuk azokat ahol kevesebb vagy nincsen szerencse faktor azok jobban " át jönnek". Itt a kártyák végett nagyon sok a szerencse, de nagyon jól ki van egyenlítve nem éreztük soha azt, hogy nem tudunk mit csinálni. Nagyon jól össze rakott játék. Mindenkinek csak ajánlani tudom.
| 3 / 5 csillag!
2018. 12. 20.
"Értem én, hogy év játéka, de mi hajtja?!"

Nagy várakozással tekintettünk a Mars elé, hiszen csupa jót olvastunk róla előzőleg, ismerőseink is lelkendezve meséltek róla. Kis feleségemmel kettecskén szántuk rá magunkat a kidobozolásra és az első másfél óra csak a szabály megismerésével telt. Igényességét tekintve messze nem Scythe, a jelölők univerzális használata viszont zseniális megoldás: sosem fizettem még bronzkockával, ami állat, mikróba, fém, és titán is lehet egyszerre - miután viszont nem süllyesztett a játéktábla, nagyon kell figyelni, hogy ne keveredjenek össze a kockáink a szomszéddal. A klasszikus: "Basszus, nem emlékszel hány fémem és titánom volt? Véletlenül meglöktem a táblám..." Ami nagyon zavar: a túlzottan magas szerencsefaktor. Hiába szeretnék a környezettudatos cégbirodalmamhoz öko-kártyákat, feszt csak energiatermelős lapokat húzok, és máris a hajamra kenhetem a cégem tulajdonságát. Ez elég bosszantó. Ugyanakkor a játékmenet és a játék mögött lévő tudományos alaposság előtt mindenképpen le a kalappal. Ami még nagy negatívum számomra: kooperatív játéknak hirdetik, de valójában egy pillanatig nem kell a többiekkel összedolgozni. Néha játék közben kicsit olyan érzésem van, mintha ülnénk négyen egymás mellett és ugyanazon az asztalon passziánszoznánk. Ugyanakkor kétségtelen, hogy igazán mély és tartalmas a játék. Mindent egybevéve, kipróbálásra módfelett javasolnám. S persze, én is bőven fogok még vele játszani. :)
| 5 / 5 csillag!
2018. 12. 20.
Kezdők szerencséje

Ajándékba vettem meg a társasjátékot gyakorlott társasozónak, de tudtam, hogy én is játszani fogok vele, amitől kicsit tartottam, mert valahol a Gazdálkodj okosan! játéknál leragadtam. Kezdőként is abszolút élvezhető a játék, igényes a kialakítás, bár a jelölőkre figyelni kell, mert előszeretettel csúszkálnak. Kell hozzá szerencse, de stratégia is bőven, viszont nagyon könnyű felvenni a fonalat. Hárman játszottunk, végül megvertem a fiúkat, és azt leszámítva, hogy ledobtuk az atomot, a végeredményre még a Greenpeace is büszke lenne! Bár 90-120 percre jelölik a játékidőt, de első alkalommal számítani kell egy jó 4 órás elfoglaltságra (3 fő, advanced cégek).
| 5 / 5 csillag!
2018. 12. 17.
Fantasztikus időtöltés

A sok projektkártyának köszönhetően rengeteg újrajátszási lehetőség van benne. A pandemic mellett ez is bekerült a kedvenc játékaim közé. Akár kooperatív módon nyitott lapokkal is lehet játszani és így is élvezetes sok órás időtöltést nyújt a játék. Az első játékparti a szabályok megismerésével együtt közel 4 órás volt. Nem bántuk meg a rá fordított időt. Célszerű nasit hozzákészíteni ugyanis alig tudtuk abbahagyi.
A szabálykönyv néhány játékszabály esetén nem teljesen egyértelmű vagy hiányos, de az egyes kártyákon levő leírások alapján el lehet boldogulni és ki lehet ismerni a játékot.
Csak ajánlani tudom, és már két játékos esetén is szórakoztató.
| 5 / 5 csillag!
2018. 11. 25.
Zseniális!

Nagyon esztétikus,összetett játék,nehéz megunni,hiszen mindig teljesen máshogy alakul minden,kezdve azzal,hogy melyik céget választod az elején,hiszen ez alapvetően meghatározza,hogy mire fogod helyezni a hangsúlyt a játék során. Némi hátrányt csak a néha nagyon elnyúló játékidő jelent,ha nincs sok szabadidőtök ne is kezdjetek bele. Nekunk kiegészítők nélkül is remek szórakozást jelentett mindig. A Mars terraformalasa akár már 2 játékos esetén is élvezhető.
| 5 / 5 csillag!
2018. 11. 19.
Addiktív kolonizálás

Számomra a legérdekesebb aspektus, a közös terraformálás (közös célért küzdelem) melletti öldöklő gazdasági csata érzése.. coopnak hat, de nagyon nem az.
Hihetetlen sok kártya biztosítja az újrajátszhatóságot. Sokan kritizálják az art-ot.. nekem tetszik.
A játékostáblák gyenge minőségűek és csúszkálnak rajta a jelölők, érdemes beruházni egy overlay-re.
| 5 / 5 csillag!
2018. 11. 08.
Mars terraformálása

Sci-fi fanok és stratégák kötelező játéka! Mindenképpen ajánlom, még egyedül is, hiszen remek időtöltés és nagyszerű szórakozás a vörös bolygó benépesítése. Utóbbi évek legjobb játéka.
| 5 / 5 csillag!
2018. 11. 07.
Hogy templomok lesznek-e majd a Marson?

Pesszimista vagyok, így számomra nem egyértelmű, hogy az emberiség meg - vagy vissza-? konteólehetőség! - hódítja a nem is annyira Vörös Bolygót, vagy előbb méltóztatik a saját mikroműanyagjaiba és szuperrezisztens vírusaiba belepusztulni.
De ELJÁTSZANI az ötlettel, hogy az unokáink unokái mindent túlélnek és nekiállnak a terraformálásnak - miért is ne?
A koncepció nagyszerű, a játékmenet logikus és noha elsőre annak tűnhet, nem is bonyolult. Látszik, hogy a játék az alkotó szerelemgyereke és az is, hogy a tesztek során alapos munkát végeztek. Sallangmentes, elegáns. Minden sci-fi rajongónak, gazdasági szakembernek és mérnöknek kötelező darab.
Egy dolgot nem szabad elhinni: a játékidőként megadott 90-120 percet. Hárman sem végzünk 150 perc alatt, a négy fős játékok pedig még soha nem fejeződtek be 3 órán belül. Ettől persze még simán 5 csillagos - de ne kezdjetek neki este 11 után. ;-)
| 5 / 5 csillag!
2018. 10. 18.
Szuper játék

Nagyon jó játék, aki szereti a sci-fi-t, annak különösen. A rengeteg kártyáknak köszönhetően nins két egyforma játékmenet, a cégbirodalom kártyák külön feldobják a játékot. A játékmenet viszont hosszúra elnyúlhat. Sajnos a dobozban nincs rendező a kártyáknak és kockáknak, ez ami negatívum.
| 5 / 5 csillag!
2018. 08. 17.
Idegenkedni tőle, majd függővé válni

Négyen próbáltuk ki először, én voltam az egyetlen, aki még nem játszott vele. Eleinte idegenkedtem, nem akartam ezzel játszani, hiszen túl bonyolultnak tűnt a sok különböző "új fogalom". Két három generáció alatt azonban szinte teljesen belejössz, megérted, taktikázni igazából azonban én csak a második játéknál tudtam már igazán.
Tetszett, hogy egyszerre csapatjáték és egyéni versengés, és a legjobban az, hogy amellett, hogy vannak mechanikus részei, mint az új generáció, a lépkedés, tehát minden, ami a kockákkal történik; a nagy része mégis logika, taktika... Nagyon összetett játék és minden alkalommal változatos, a sok kártyának köszönhetően... A lehetőségek szinte kimeríthetetlenek. Mindenkinek ajánlom, aki a gyerekkori Monopoly hosszúságát jól tűrte, aki szereti, ha egy játékban vannak monoton végezhető, automatikus, kiszámíthtó részek, mindamellett egy igazi stratégiai játék, amelynek nincs vesztese, hiszen a cél közös!
| 5 / 5 csillag!
2018. 08. 13.
Azt a mindenit neki

Hát, nem csalódtam. Kellően hosszú játékmenet, változatos és nagyon kiegyensúlyozott. Ketten is nagyon jó. Sokszor újra lehet játszani. Ami nem tetszett, hogy a minőség nem az igazi. Insert sincsen benne. Gondolom, így lehet alacsonyan tartani az árat. Mindenképp ajánlom megvételre.
| 4 / 5 csillag!
2018. 08. 09.
Remek időtöltés

Szuper kis stratégiai játék ,már csak a témája miatt is. Érdekes , változatos , kiegészítőkkel játszuk és ajánlom is hozzá mindenkinek. Szinte megunhatatlan partik, remek időtöltés. Sokunk kedvence . Csak azok a fránya jelölő kockák meg papír táblák. Szóval egy picit lehetett volna időtállóbb de a játék élményből szinte semmit sem vesz el . Zseniális alkotás.
| 5 / 5 csillag!
2018. 07. 25.
Mars terraformálása

Kevés játékok egyike, amit 4 embernek ugyanannyira bejön és mindig van kedvünk játszani. Sosem egyforma egy játék és általában a végéig kérdéses, ki nyer :)
| 5 / 5 csillag!
2018. 07. 16.
Nem véletlen top 5..

Régóta szemeztem vele, és hát Karácsony alkalmából meglepett vele a menyasszonyom. Mondanom sem kell, mennyire örültem neki, bár már félig sejtettem valamit. Na de a játékról.. ahogy a hozzászólás címe is jelzi, nem véletlen került BGG top5-be. A játék kivitelezéséről nem ejtenék szót, többen már több helyen leírták, hogy talán lehetett volna igényesebb, vastagabb a kialakítása, a rajzokkal / képekkel nekem nincs gondom, szerintem pont megfelelőek a játék témájához, a leírások pedig pazarok. A játék pakli és egyben motorépítős, tehát saját paklinkat halmozzuk, melyből körről-körre egy motort alakítunk ki, ezáltal működtetve saját cégünket, és ezáltal minél több akcióhoz juttatva saját magunkat. A balance szerintem fenomenális, a szerencse szerepe némelyik játékba talán kissé zavaró, de kis taktikával, megfelelő stratégia megválasztásával abszolút irányítható folyamat. Aki gondolkodik a vételen, ne habozzon, egészen biztosan beszippantja a játék és annak lenyűgöző mélysége. Egyetlen negatívumként azt tudnám felhozni, hogy talán egy picit hosszabb a kelleténél, de állítólag a Vénusz next kiegészítővel egy csökkenthető. Jó játékot mindenkinek!
| 5 / 5 csillag!
2018. 07. 09.
Jó érzés vállalatigazgatónak lenni,persze csak gondolatban...

Sziasztok ! Zseniális játék,kellően összetett,mégis viszonylag könnyen átlátható szabályrendszerrel ! A kivitelezés persze lehetne jobb, viszont a magyar kiadás ára szerintem teljesen oké,épp ezért engem nem zavar sem a tábla,sem némelyik kártya kinézete ! Külön öröm,hogy minden kártya egyedi,igy nem kell attól félni,hogy a másik lemásolja a taktikánkat ! Plusz vannak kifejezetten combos lapok,amivel borsot tudunk törni a másik orra alá !

Számomra az is tetszik,hogy egyedül is lehet játszani,ekkor én pl.nem is gyűjtök állat,baktérium stb.akció-lapot(kék),mivel ezek többnyire "csak"pontot hoznak ! Egy szó mint száz,ha valaki szereti az olyan játékokat,amik az agyunkat rendesen megdolgoztatják,akkor ez az ő játéka !

Jó játékot mindenkinek !
| 5 / 5 csillag!
2018. 07. 01.
„A vörös bolygó meghódítása”

Mindig jó hír a társasjáték rajongók táborának, ha szidott/imádott/követett BGG lista TOP10-ből valamelyik játék megjelenik magyarul. A gémerek számára kötelező kipróbálni és véleményt nyilvánítani.
A címből következik, hogy a Mars bolygót kell az emberek számára lakhatóvá tenni. Ehhez 2-5 nagyhatalmú cég „bőrébe” bújva irányítjuk vállalatunkat és akcióink végrehajtásával győzelmi pontokat szerzünk meg.
A kivitelezés felemás. A játéktábla csúnyácska, de tökéletesen betölti funkcióját. A kockák elsőre szépnek tűnnek, de folyamatosan kopnak. A játékostábla is korrekt első látásra, csak a rá helyezett jelölők csúszkálhatnak el egy óvatlan pillanatban felidegesítve tulajdonosukat. A lapok grafikája különböző, valamelyik szépnek mondható, valamelyik nem. Ami jó hír, hogy elég kevés hibával jött ki a magyar kiadás. Plusz jó hír, hogy nagyon jó áron érhető el és van benne normális szóló játékmód is.
A játék megkezdésekor a választott vállalatnak megfelelő erőforrásokat és képességeket megkapjuk, majd 10 lapból kiválasztjuk kezdő kezünket (amit ki kell fizetni). Egy fordulóban minden játékos körében 1 vagy 2 akciót hajthat végre vagy passzol, majd addig tart egy forduló, amíg mindenki nem passzolt.
Akcióinkkal tudjuk a kezünkben lévő lapokat kifizetve azokat játékba hozni vagy a már lehelyezett kártyák által biztosított akciókat végrehajtani vagy általános projekteket végrehajtani. Indulhat a gondolkodás, hogy a kezdetben kevés, majd egyre növekvő pénzügyi keretemből mit érdemes végrehajtanom, milyen sorrendben és mikor.
Egyes lapokkal más cégbirodalmában „trollkodhatunk” elcsenve, károsítva erőforrás tartalékait. Ez nem kötelezőm, de ki hagyná ki ezt? :)
Akcióink végrehajtása után termelünk, majd új forduló indul, ahol kutatásként 4 lapot kapunk és szintén választunk belőle, hogy mit érdemes megvenni.
A játékot elérhető díjak és mérföldkövek is színesítik, amelyek plusz pontokat biztosítanak a játék végén.
Amikor megfelelő a bolygó oxigén szintje, hőmérséklete és van elég vízfelület, a játék véget ér. Összeadjuk, kivonjuk a pontozási rendszer alapján amit kell és meg is van a végeredmény.
A játékidő azért több fővel már nem rövid és ezt még lehet fokozni egy draftolós játékváltozattal is, amikor a kutatásként kapott 4 lapból egyet választunk, majd továbbadjuk és abból is választunk és így tovább.
Nagyon tetszik, hogy tényleg az az érzésem volt, hogy egy kis birodalmat építek fel, aminek fejlődését az esetleges végeredménytől függetlenül jó látni.
Általános „kezdők hibájának” láttam, hogy a játék elején minden lapot meg akarnak tartani és kifizetik ennek árát, majd a játékban nem is lesz lehetőségük azt kijátszani, mert bizony pénzből mindig a több lenne a jobb és dönteni kell. Érthető, hogy nagyon nehéz egy-egy jobb lapot elengedni, de muszáj.
Mivel a játékban 200-nál több kártya van, kell pár játék, amíg megismerkedik a játékos a lehetséges kombinációkkal, lapok képességével. Talán érdemes egy kicsit jobban figyelni játékostársaink végrehajtott akcióit is tanulva belőle a következő partira.
Összességében hibái ellenére is megkedveltem, jöhetnek a kiegészítők is.
| 5 / 5 csillag!
2018. 06. 13.
Kőkemény harc és időtöltés!

A játéknak egyetlen gyenge pontja van, hogy rengeteg időt vesz igénybe míg a kb 200 esemény/stb kártyát az ember megjegyzi és átlátja.
Utána viszont kőkemény startégia az egész. A játék teljesen más minden játékosszámnál, ami működik 2 főnél, az halálra ítélt stratégia 4 főnél például. Az újrajátszhatóság maximálisan biztosított, viszont az első 3-4 játék a tanulásé! Imádjuk!!!!!!
| 5 / 5 csillag!
2018. 05. 25.
Egész jó

Ezt a játékot is haverokkal próbáltuk ki. Élveztük nagyon, bár én személy szerint kicsit unalmasnak találtam 1-2 kör után. Nagyon ügyesen kidolgozott, "megrajzolt" játék. Talán ez már nem a bevezető játékok közé tartozik, bár az elején bonyolultnak tűnhet, elég logikus a szabályrendszer. Bár korábban azt írtam, hogy unalmasnak találtam egy idő után, de azt mondanám, hogy akinek van lehetősége próbálja ki!
| 5 / 5 csillag!
2018. 05. 19.
Nagy kedvenc

Egyik nagy kendvencünk. Nehéz volt megszerezni, de megérte. Többen is és egyedül is ki lett probálva. 2-3 parti után elég gördülékenyen lehet játszani. Viszont csak akkor üljön valaki hozzá,ha van üres 2-3 órája, mert még ennél is hosszabb lehet a játék annak a függvényében mennyire ismeredet a játékot , illetve kártyaidat hogy tudod kijátszani vagy mennyi pénzed (megakredit), mivel a fejlesztésket pénzért is meg tudod venni, de nem célszerű teljesen erre hagyatkozni. S rengeteg tényező befolyolja ki lesz a végén a nyertes, mivel ezer módon tudsz pontokat szerezni és bizonyos kijátszot kártyák plusz -minusz pontokat is adhatnak,szóval a végszámolás is okozhatnak meglepetést. Ahogy elkezded játszani megszippant a világ ,így az idő múlása nem fog feltűnni.Szóval keresetek jó és kényelmes helyett mert nem fogjátok ott hagyni és a végére teljesen elgémberedhetek. : ) Csak ajánlani tudom, még nincsenek meg a kiegészítők, de már listán van.
(Nekünk csak egy dolog nem igazán világos a játékban a baktériumok és állatok szerepe ,mivel ezzel kapcsolatban az alapjátéknak nincsenek elvárásai, bizonyos kártyákhoz kell csupán, így első időkben simán eldobáltuk az ilyen kártyákat. )
| 5 / 5 csillag!
2018. 05. 07.
Meglátni, kipróbálni, beszerezni

Egy barátom kezdte el emlegetni nemrégiben, hogy szívesen kipróbálná, ismerem-e. Merthogy kettőn közül én ismerek több társast. Hát nem ismertem, de rákerestem, és végignéztünk egy bemutató videót. Azonnal megfogott, és megállapítottam, hogy ezt ki kell próbálni. Amikor legközelebb a klubba mentem, azonnal levettem a polcról és átnétem élőben is a játék elemeit, majd alig pár nappal később lehetőségünk is adódott kipróbálni egy tapasztalt, meg egy hozzánk hasonló tapasztalatlan játékos társaságában. Egy élmény volt, mégpedig határozottan pozitív, olyan, ami az 'Ez kell nekem!' érzést váltja ki az emberből.
A játék elég összetett, sok mindenre kell figyelni, és amikor először meghallod a szabályokat, akkor bonyolultnak és nehéznek hangzik. De már az első játk alatt rájössz, hogy bár összetett, ennek ellenére nem bonyolult. Persze figyelned kell, előre tervezni, de mégis csak terraformálunk, ami nem két órás meló, évtizedek, századok történéseit irányítjuk. Ebben rengeteg kártya, események és erőforrások vannak a segítségünkre, melyek számtalan újrajátszási lehetőséget biztosítanak. Egy biztos, egyhamar nem fogjuk megunni.
Tetszett benne, hogy egyszerre versengünk és kooperálunk. Ugyanis közösen dolgozunk a fő célért,a Mars lakhatósvá tételéért, minden játékos hozzá teszi a maga részét. Közben persze igyekszünk minél jobban járni és minél nagyobb nyereséget kikanyarítani magunknak. A végső győztest nehéz menet közben megjósolni. Az első játéknál csak néztem, hogy húz el mindenki előre a pontozótáblán, én meg szomorúan kullogtam sereghajtóként. Aztán a végső pontszámítás négyszeres döntetlent hozott. Ott néztünk mindannyian egy nagyot.
Arra persze fel kell készülni, hogy hosszú játék, főleg az első játékok, amikor még minden új és ismeretlen, de nekem egyáltalán fel sem tűnt az idő múlása, amíg rá nem kellett néznem az órámra. A játék képes teljesen magába szippantani (na nem úgy, mint a Jumanji), viszont az idő relativitását meg lehet tapasztalni, számomra teljesen megállt az idő, amíg játszottunk, és nem akartam elhinni, hogy már két órája játszunk. Végig érdekes volt, egy percig se unatkoztam, azt az időt is lehet hasznosan tölteni, amíg a többiekre várunk.
Már alig várom, hogy kibonthassam és felavathassam a saját példányomat!
| 5 / 5 csillag!
2018. 05. 05.
Mars Terraformálása

Barátokkal többen játszottuk, remek játék, igényes kialakítás, tetszett a kártyák változatossága. Egyedül játszva is kiváló! A szabálykönyv elolvasása teljesen elégséges, hamar elsajátítható vele a játék. Szerintem 2-en, vagy 3-an a legélvezetesebb, 5 embernél már sokat kell várni a sorodra, én emiatt jobban szeretem kevesebb emberrel játszani. Az alapkoncepció fantasztikus, tényleg úgy érzi az ember, mintha küldetése lenne. Minden kártya egyedi, így sokadik játékra sem unalmas!
| 5 / 5 csillag!
2018. 04. 17.
Azonnal kedvenc lett

Jómagam a co-op játékok nagy szerelmese vagyok, de a Mars azonnal megnyerte a csapatot és engem is. Már az alapjáték is többféle játéklehetőséget rejt magába, hogy a gyakorlatlanabb játékosok is tudják követni az amúgy elég széles eszközkészlettel dolgozó játék menetét. A játék nagyon egyszerű, mégis összetett. Ezt úgy kell érteni, hogy minden része, szabály egyszerű, de rengeteg lehetőséget ad a játékos kezébe, ezáltal nehéz mindenre figyelni és mindent figyelembe véve építeni a (győztes) stratégiánkat. Mindenképp javaslom mindenkinek, de számoljatok vele, hogy nem fogjátok a kiegészítőket sem a boltban hagyni :D
| 5 / 5 csillag!
2018. 04. 14.
Komoly jatek komoly jatekosoknak.

Nagyon komolyan kidolgozott jatek, erezni rajta a belefektetett hatalmas munkat. A tematika nagyon eros, a lapok abszolut hozzak a terraformalas hangulatat.
Nemelyik jatekelem (pl. a kockak) minosege lehetne jobb, illetve az eroforrasnyilvantarto lapkahoz mindenkepp erdemes egy 3D nyomtatott sablon hogy ne tudjanak elmozdulni a kis kockak.
Egyedul is meglepoen jo elmenyt ad!
| 5 / 5 csillag!
2018. 04. 14.
Mars terraformálása

Fantasztikus játék rengeteg lehetőség van benne viszonylag bonyolult de logikus szabályokkal mindíg élvezetes játékot nyújt.
| 5 / 5 csillag!
2018. 04. 13.
Tegyük lakhatóvá a Marsot!

A játék kivitelezése jó. A kellékek könnyen kezelhetők, viszont a dobozban nincs kialakítva tárolási forma, így a kellékek tároláskor sérülhetnek.

A játékszabály közepesen volt értelmezhető, viszont az első játék után már egyszerű lesz a játék. A társas többször újrajátszható, nincs két egyforma játékmenet.
A játékosoktól függ, de alapvetően nem interaktív. A játék menete nem vontatott, nagyon élvezhető, ugyanakkor eléggé összetett és hosszú. Legalább 2 órás. A játékidő hosszúsága a játékélményt viszont nem rontja, sőt fel se tűnik.
A díjak és mérföldkövek alapítása miatt sokszor elő kell venni a játékszabályt. Ugyanakkor meglepődve tapasztaltam, hogy a játék nagyon kiegyensúlyozott a győzelmi pontok megszerzésében. Kiszámíthatatlan a győztes személye a játék során.
A pontozás egy kicsit bonyolult, de nem vészes.
Többször játszottam már vele, de még mindig nagyon élvezetes. Csak ajánlani tudom mindenkinek.
| 5 / 5 csillag!
2018. 03. 30.
A Mars Terraformálása

Néhány partin vagyok túl (párszor játszottam egyedül, hármasban és ketten is), de ennek ellenére megkockáztatom, hogy az egyik legjobb játék amivel dolgom volt. Zseniális benne, hogy annak ellenére, hogy alapvetően versengésre alapul és a végén csak egy nyertes lehet, közösen teszitek egyre élhetőbbé a Marsot és a játék végén bármi történik, ez az élmény megmarad, plusz a táblán sok dolog hozzád tartozik, Te építetted meg.

Annak ellenére, hogy sokan nagyon bonyolultnak tartják, nem feltétlenül a szabályrendszere teszi azzá (ennek ellenére én javaslom, hogy minimum 1 tapasztaltabb játékos legyen a társaságban, aki betéve ismeri a szabályokat), hanem a rengeteg lehetőség, kombináció és kártya. Nagyon jól kiegyensúlyozták azt, hogy habár bőven lehet előre tervezni, bizonyos aspektusok a többiektől is függnek és a maratoni idő miatt rengeteg lehetőséged van átgondolni a terveidet és esetleg módosítani rajtuk. Az Agricólával ellentétben itt egyáltalán nem érződik az, hogy sürget az idő, nincsen meghatározva egy fix körszám, ami véget vetne a játéknak, csak rajtatok múlik, hogy mennyi idő alatt terraformájátok a bolygót, a játék elején mindenki azon lesz, hogy megalapozza a cégét, minél több erőforrást gyűjtsön stb. Szinte végtelen az újrajátszhatósági faktor és beletelik jó néhány partiba, mire megismerkedtek mind a 230+ kártyával, de ha ez esetleg meg is történik, utána is a számtalan mechanika miatt újabb és újabb szituációkat szül a játék.

Az egyetlen negatívum maga a kiadás: ízlés kérdése, de a dizájn helyenként rendkívül low budget szagot áraszt, nem egységesek a kártyák, valahol kifejezetten szép illusztrációk vannak, máshol pedig Google-ről kikukázott valódi képek, a tábla egyes elemei pedig néha olyanok, mintha a PowerPointból vettek volna át valami ocsmány, párkattintásos hátteret. Ennél nagyobb baj a komponensekkel van: újonnan vásárolt játéknál a kibontás után vettem észre, hogy jó néhány kocka sarka le van törve, az arany, ezüst, bronz kockákról már most kezd letörödezni a "színes" felület. A játékostáblák kis túlzással papírvékonyak, a jelölők pedig egy véletlen asztaldöntéstől szanaszét repülhetnek, nincs rajtuk bemélyedés, hogy abba helyezhesd a kockákat, a dobozban pedig egyáltalán nincs insert, így vagy építesz magadnak egyet, vagy pedig mindent bezacskózol, hogy aztán össze vissza csúszkáljanak az elemek a dobozban. A kártyák szerintem jó minőségűek, bár nem árt őket befóliázni (63,5*88 mm).

Mindent összevetve a Mars Terraformálása egy minden ízében modern társasjáték: a témát remekül illesztették rá a mechnaikákra, zseniális ötletek vannak benne, minden kártya egyedi, alacsony benne a szerencsefaktor és nagyon mély, átgondolt stratégiákat lehet benne kidolgozni. Látszik, hogy alaposan megtervezték és minden oldalról igyekezték letesztelni, a végeredmény pedig egy végtelenül átgondolt, esszenciális sci-fi milliőt hordózó mestermű lett, amely kis időbefektetéssel gyorsan megtanulható. Egyedül szerintem nem akkor szórakozás (rendkívül frusztráló, hogy mindössze 14 kör alatt kell elvégezni az egész terraformálás), de már két főtől is zseniális élmény, csak ajánlani tudom.

ui.: Azzal számoljatok, hogy nem egy rövid játék, simán elhúzódhat akár 3-4 óráig is egy parti, de ha rákaptok, garantálom, hogy szinte elrepül ez az idő és nagyon sokszor le fogjátok venni a polcról!
| 5 / 5 csillag!
2018. 03. 21.
Szuper játék

Nagyon jó, ötletes játék. Kidolgozása többnyire szép.
| 5 / 5 csillag!
2018. 03. 21.
Nagyszerű!

Imádom, rengeteget fogom még terraformálni a Marsot! :)
| 5 / 5 csillag!
2018. 03. 18.
Remek, összetett játék

Szuper, jól összerakott játék, ajánlani tudom minden nem kezdő, komplexebb játék kedvelőnek! A Ráday Gémklubban próbáltuk ki, és annyira tetszett, hogy amint újra elérhető lesz, szerzünk be saját példányt! Ketten próbáltuk, így is élvezetes volt. Szabályok átolvasásához/elmagyarázásához kb. 1 óra szükséges, de megéri az előkészületeket, utána már egyértelműek lesznek a dolgok. 2-2,5 óra volt az első játékunk.
Ami nem tetszett: csúszkáló jelölők.
| 5 / 5 csillag!
2018. 03. 06.
Mars kipróbálni!

Nagyon király játék, összetett és mégsem bonyolult! Sajnos mivel egy társasjátékos est utolsó játékaként jött elő(előtte játszottunk 4 másik játékot), ráadásul elég későn, dekoncentrált voltam és nem mindig hoztam jó döntéseket, illetve voltak olyan dolgok amikről lemaradtam, pedig az ellenfelem jó fej volt és még súgni is próbált, de én nem vettem észre. Összességében egy nagyon jó játék, próbáljátok ki!
| 5 / 5 csillag!
2018. 03. 05.
A kedvenc bolygónk
| 2018. március 5.


Hamar az egyik kedvenc társasjátékunkká nőtte ki magát: a remek hangulatnak és a rengeteg lehetőségnek köszönhetően közel végtelen játék rejlik benne. Első ránézésre összetettnek tűnhet, de nem rendelkezik igazán bonyolult szabályokkal, az első játékot követően szinte minden magától értetődő, az egyedüli nehézséget csupán az jelenti, hogy sok apróságra kell odafigyelni, mind a játék közben, mint a pontozásnál. Mivel több szálon zajlik a küzdelem, és több egymástól független elem is beleszámít a végső pontszámba, ritkán lehet biztos az ember a győzelmébe, így az elejétől a végéig izgalmas szórakozás. Ketten is megéri leülni vele, így talán egy-egy játékos számára még monumentálisabb stratégiák megvalósítására nyílik lehetőség.
| 5 / 5 csillag!
2018. 03. 02.
Minden nyelven

Barátok angol példányával sokat játszottunk, csak azért vettem magyar nyelvűt, hogy szüleimnek is bemutathassam.

Kezdőknek is jó, csak valakinek meg kell mutatnia, hogy nem bonyolult. Haladók meg folyamatosan fedezhetik fel a taktikai mélységét, nagy az újrajátszási értéke.
| 5 / 5 csillag!
2018. 02. 14.
Az egyik legjobb errőforrás menedzselő társasjáték

Hosszú órákra leköt akár ketten is. Párommal rengeteget játszuk, szinte megunhatatlan. Két játékos esetén repetitív tud lenni 10 játszma után, könnyen kiszámíthatóak a legjobb lépések, döntések, ahhoz, hogy nyerj. Több játékos esetén teljesen megváltozik a játék sebessége, irama, valamint a győzelmi esély. Opcionálisan draftolhatóak a lapok, ez lelassítja a játékot és teljesen felesleges rendszernek tartom, mert ígyis, úgyis egyenlő esélyekkel kapja minden játékos a lapokat.
A játék tempója nagyon jó, egy játékos egyszerre 2 dolgot csinálhat egymás után, majd tovább megy a kör, melynek végén, újra elvégezhet 1 vagy 2 cselekvés és a kör végével ismételten cselekedhet, ha akar/tud, így nem kell arra várnia a többi játékosnak, hogy valaki mind a 4-6 cselekvését megtegye, ezzel nem válik senkinek sem unalmassá egy-egy generáció.
A lapok grafikája nagyon szép és hangulatos, kár hogy vegítették valós képekkel is, de ez egy hangyányi részlet.
Az egész játékot csak ajánlani tudom.
| 5 / 5 csillag!
2018. 01. 11.
Lenyűgöző

Hosszú órákon át leköti a figyelmet. Nem lehet megunni a változatos kártyák miatt. Mindig más stratégiát kell követni. Ajánlom minden stratégiát kedvelő játékosnak.
| 5 / 5 csillag!
2017. 11. 10.
Kolonisták előre

Remek játék. Nagy figyelmet igénylő, könnyen tanulható, sok lehetséges szabály variánssal. Ami külön a kedvencem hogy a rengeteg kártya között nem találtam 2 egyformat. A hátaskeltő szövegek fantasztikus hangulatot teremtenek játék közben. Sci-fi rajongóknak kötelező mindenki másnak ajánlott :)
| 5 / 5 csillag!
2017. 10. 12.
Space élmény

Space rajongóknak kötelező!
Rendkívül összetett játék, de ez ne riasszon el senkit. A játék folyamatos figyelmet igényel, hiszen sok tényezőre kell figyelni, amikre a játékostársak lépései,döntései is befolyással vannak. A nagy számú kártyák adnak a játéknak egyfajta szerencsén alapuló irányt, valamint azt is, hogy nincs két egyforma játék.
A cégkártyák nagyon változatosak, bár nagy-nagy különbségek vannak és némelyik túl erősnek is mondható.
Egyetlen negatívuma, hogy a jelölők a játékostáblán nagyon könnyen elmozdulhatnak. Remélhetőleg a fejlesztés vagy újabb kiadás után gondolnak erre és hasonló módon, mint a Scythe-nál süllyesztve lehet majd a jelölőket rögzíteni a nyersanyagoknál.
Nagyon izgalmas, jól átgondolt játék. És teljesen beleélheti magát az ember lánya a végrehajtott terraformálási folyamatokba.
Ajánlom azoknak, akik szeretik a hosszú (több órás, akár 4-6 óra is lehet), összetett stratégiai játékokat és hát nem utolsósorban a Mars rajongóknak!
| 5 / 5 csillag!
2017. 10. 11.
Kiváló játék

Az utóbbi évek egyik kedvenc játéka nálam. Mechanikában erősen hajaz a Cheaty Mages-re, de kivitelezésben felülmúlja azt.

Előnyök:
- Remek taktikai lehetőségek (0, 1, vagy 2 akció mint taktikai elem, vagy éppen a pozíció. Díjak megvételének időzítése, stb.)
- Újrajátszhatósági faktor: (Céges, standard céges változat, szóló, kártyavásárlós, draft, stb...)
- Nem enged unatkozni: Figyelemhiánnyal küszködők se fogják elunni a játékot, amíg más van körön, mert folyamatosan gondolkodni kell, tervezni a következő lépést.
- Kevés szívatós kártya (a veszekedések elkerülése végett)
- Nagyon eltalált tematika

Hátrányok:
- Egyes kártyák túl erősek, így érdemes rájuk házi szabályt alkalmazni (pl. Rendvédelmi flotta, Marsi általános vasutak)
- Néhány mérföldkő és díj is javításra szorulna: (pl.: bankár díj a pénztermelés alapján kerül kiosztásra, de játék végére szinte minden játékos 10-esen van. TR rátás mérföldkő elérhetetlen a többihez képest.)
- Van egy bizonyos fokú szerencse faktor, amit nem lehet kikerülni. (a kártyák húzásával)
- A magyar szabálykönyv 1-2 esetben nem teljesen egyértelmű
| 5 / 5 csillag!
2017. 10. 05.
Elon Musk ajánlásával

Röviden: Megunhatatlan. Bármikor szívesen leülök vele játszani. A játék lényege, hogy 3 paramétert kell annyira megnövelni (hőmérséklet, oxigénszint, víz), hogy már élhető legyen a bolygó az emberek számára. Ezeket különböző - hihető - megoldásokkal lehet megtenni. Mindamellett a játék megnyeréséhez nem elég a terraformálásban jeleskedni, különböző egyéb módokon is lehet pontokhoz jutni (díjak, mérföldkövek, kártyák). A játék a kártyák nagy száma miatt nagyon sokszor újrajátszható, és ha így is megunná valaki, megjelent az első kiegészítő, ami két új térképet ad, új mérföldkövekkel és díjakkal. Egyedül is jó szórakozás, se nem túl könnyű, se nem túl nehéz: általában vagy éppen sikerül teljesíteni a feltételeket, vagy éppen egy forduló hiányzik. Ez utóbbi esetben már alig várja az ember, hogy újrapróbálkozhasson. :-)
| 5 / 5 csillag!
2017. 10. 01.
Hónapok óta terítéken

A magyar megjelenése óta játsszuk ezt a játékot, képtelenség megunni. Egyelőre csak az alapjáték van a társaságban, de be fogjuk szerezni a táblakiegészítőt is, illetve a Venus érkezését is nagyon várjuk.
Remek enginebuilder játék, a 6 nyersanyag kellő variációs lehetőséget ad a felépítésére. Minden játék más, főleg hogy a véletlenszerűen kapott lapokból teljesen más irányokba fogsz tudni elindulni. Ez egy nagy előnye a játéknak, ugyanis erre a véletlen környezetre kell optimalizálnod.

Corporatonök közül talán a Tharsis és az Ecoline túl erős.
| 5 / 5 csillag!
2017. 09. 28.
Sci-fi fanoknak kötelező

Volt szerencsém kipróbálni, és teljesen magába szippantott a játék.

Elég összetett játék, ami igazából abban rejlik, hogy nagyon sokféle módon lehet játszani, minden játék más és más.
Elsősorban mindenki a saját kis birodalmát építi, nem az a másikkal kiszúrós játék.
A játékidő nem rövid, de a kártyák kidolgozottsága, sokszínűsége teljesen magával ragad és hamar eltelik az az 1-1,5 órás játékidő.

Aki szereti a stratégiai játékokat és az űrös világot, annak mindenképpen egy kihagyhatatlan ajánlat.
Figyelembe véve, hogy mennyire kidolgozottak a játékban található lapok, illetve mindegyik darab egyedi, nagyon baráti áron van :)
| 5 / 5 csillag!
2017. 09. 22.
Formáljuk!!

Számomra egy kellemes csalódás volt ez a játék, ugyanis nem szeretem a hosszas bonyolult játékokat, de amilyen sokáig tartott a szabálymagyarázat, olyan gyorsan pörgött a játék! Szerintem egy remek stratégiai játék, semi-coop elemekkel, én a zöld céget húztam első játékalkalommal, és második lettem! Remek az egész! Nagyon ajánlom mindenkinek!
| 5 / 5 csillag!
2017. 09. 19.
Egyszerűen zseniális!

Nagyon kitalálták ezt a játékot!Zseniális,hogy mennyi minden összefügg egymással ebben a játékban.Sok mindenre kell figyelni de,mégis egyszerű.A sok apró dolog miatt mégis összetett.Nem tudom leírni,ezt ki kell próbálni!Aki szereti az űrt,a stratégiát annak alap ez a játék!
| 5 / 5 csillag!
2017. 09. 03.
Cégek korszaka

Nagyon kellemes meglepetés volt a játék, egészen kiválóan gyúrták egybe az ismert mechanikákat. Az első játszmák után mindenképpen a cégek korszaka játékvariánst és a draftolós verziót ajánlom a teljes játékélményhez. Tematikus, szórakoztató, elgondolkodtató, jó hangulatú, gyönyörű íve van a cég menedzselésén keresztül a Mars terraformálásának. Remekül eltalálták a komplexitást, az egyedi kártyák gyakorlatilag végtelen újrajátszhatóságot biztosítanak. A mérföldföldkövek elérését, díjak alapítást remekül integrálták, ádáz versenyre kényszerítve a játékosokat. A (saját)játéktábla, a kártyák grafikája, a jelölők minősége maximum közepes, prémium kártyavédő szerintem elengedhetetlen. Különféle megoldások elérhetők, amelyek megakadályozzák, hogy a játékostáblán elmozduljanak a jelölők és az erőforrások. Az ár/érték arány jónak mondható, inzertet nem tartalmaz a doboz. Ha a FFG vagy Stonemaier Games adta volna ki a játékot akkor a vizuális megjelenés is 5 csillagos lenne. Haladó játékosoknak ajánlanám, kombó királyok, projekt managerek, leendő cégvezérek, Mars imádók előnyben.
| 5 / 5 csillag!
2017. 08. 16.
Mars a Földről! Ültessünk Mikróbát! Tereljünk üstökösöket!

Kíváncsi vagy milyen sivatagos a Mars?
Hát semennyire!
Mert a játék végén járunk, vannak városaink, az oxigén 8%-on áll, az átlaghőmérséklet már bőven 0°C felett van, és megolvadtak a sarkok, a bolygó 6%-át víz borítja! Városok vannak a holdakon, és a bolygó minden sarkában, erdők és növényzet tarkít mindent. Állatok termelnek elégedett jóllakott lakosokat, akik dicsőítik a neved, és boldogan élnek, szaporodnak, fizetnek, és dolgoznak a valaha élt legnagyobb hódító termékenyítő keze alatt....
A tiéd alatt. HISZEN MEGNYERTED A JÁTÉKOT!
Azt hiszed túlzok? Akkor próbáld ki! És ha ráérzel, hogy nem csak egy hatszögletű terültet raksz le egy kartonlapra, hanem a Mars felszínének 1%-át reprezentáló döntést hozol a polgáraid erős környezetének érdekében, akkor érteni fogsz.
Mikróba, kis és nagy üstökös, hőerőmű, tehenek, mindenféle hyper erőmű, és üstökösterelés, csak néhány fogalom, ha még nem keltettem volna fel az érdeklődésed.
Szülinapomra kaptam, és imádom.
A 2 óra játékidő talán 4.-5. játékra igaz, eleinte megvan az 4-5 óra is ha ketten vagytok. Négyen 3 óra alatt lemegy, ha ügyesek vagytok elsőre is.
| 5 / 5 csillag!
2017. 08. 04.
Sokszínű, több stratégia, izgalmas újrajátszani

Már többször játszottunk vele és minden újrajátszásnál más volt a fejlődési irány. Egyszerre sok mindenre kell figyelni, így kell hozzá pár játék, míg az ember megszokja. A kártyákon érdemes a szöveget is elolvasni, okosan átgondolt, tudományos, jó koncepciójú játék. Türelem kell hozzá, nekünk 3 óra is meg szokott lenni egy játékidő.
| 5 / 5 csillag!
2017. 07. 17.
Szuper

Viszonylag könnyen tanulható játék - külön kiemelném, hogy a temérdek kártya mindegyikén találni leírást, segíséget, mit is jelent.
Sosem lesz ugyanoylan a játszma - báe az első néhány partinál a hőmérségletet gyorsan emeltük, egy másik játéknál pont azt volt nehezebb, lassabb. Kiegyensúlyozott, odafigyleve lehet érezni ki vezet. Benne van a véletlen faktor, gyengébb lapjárásnál is előny kovácsolható. Akit nem zavar a játék sci-fi természete annak nagyon ajánlom!
| 5 / 5 csillag!
2017. 07. 10.
Mars terraformálni!

Végre egy olyan eurogame, aminek teljesen átjön a tematikája, és nem érzem úgy, hogy valójában egy matematikai egyenletet akarnak lenyomni a torkomon. Nagyon megfontoltan kell játszanunk, ha azt szeretnénk, hogy mind a három globális feltétel teljesüljön, és még valamennyi extra pontot is termeljünk. Éppen ezért nem könnyű darab, ezért csak tapasztaltabb játékosoknak ajánlható. A játék több mechanizmust is ötvöz (LCG, erőforrás menedzselés, lapkalerakás), amiket nagyon jól kibalanszoltak. Talán a kártyahúzás az, amit negatívumként tudnék felhozni, ugyanis előfordul, hogy sokáig nagyon egyoldalú kombinációkat tudunk csak összehozni, ami meggátolja, hogy a 14. körig minden feltételt teljesíteni tudjunk. Ezt leszámítva egy szinte tökéletes játék, ami megérdemelten kúszik felfelé a BGG listáján, és ami gamereknek illetve sci-fi rajongóknak kötelező vétel!
| 5 / 5 csillag!
2017. 07. 04.
Végtelen kombináció

Amikor kézhez vettem és átlapoztam a kétszáznál is több, teljesen különböző projektkártyát, azt gondoltam, a fele biztos insta kidobás lesz. Azóta máshogy látom. Számtalan féle győzelmi kondícióra rá lehet gyúrni! A kártyahúzások egy enyhe szerencsefaktort adnak a játékba, de a hosszúsága és a rengeteg kombinációs lehetőség ezt ellensúlyozza. Minden esetre fontos, hogy rugalmasan kezeljük az adódó lehetőségeket. Ez nekem duplán bejött, mert a civil életben is projektvezető a szakmám :D :D A menyasszonyom kedvenc játéka lett, ahogy ő fogalmaz "nem baj, ha nem is nyerek, de olyan jó érzés lerakni a sok kártyát és látni, ahogy nő a cégbirodalmam".

Negatívum csupán a játék fizikai minősége (nekem a látvánnyal nincs bajom), de ez sajnos minden kiadásnál megegyező. Pár csomag kártyvaédő elkél. És lehet idővel a jelölőket is érdemes neten kapható fa jelölőkkel lecserélni.

DE! Ennek ellenére is jár az 5/5.
| 5 / 5 csillag!
2017. 06. 02.
Várva várt játék

Az angol megjelenés óta szemeztem a játékkal, de utána jöttek a hírek a magyar verzióról, így megvártam azt. Nagyon jó játék. Eddig 1 kétszemélyes és 2 szóló játékon vagyunk túl. Sokféle lehetőség van a pontszerzésre, jól kiegyensúlyozott mind a játékosok között, mind a nehézségét tekintve. A két szóló játékból az elsőnél éppen nem sikerült teljesíteni, a másodiknál pedig éppen sikerült. Várom a kiegészítő megjelenését. A kártyák kicsit vékonyak, ezért érdemes védőbe rakni őket, de a többi komponens megfelelő minőségű (a doboz lehetne vastagabb anyagból). Az ára pedig különösen kellemes meglepetés volt.
| 5 / 5 csillag!
2017. 05. 28.
Aki fát ültet, az bízik a jövőben

Már elég régóta várok erre a játékra, így intenzív nyúzásnak vetettünk alá mihelyst beérkezett. (Érdekes módon a magyar kiadás vált elérhetővé hamarabb, az angol sokfelé még mindig hiánycikk.) Eddig 1x sikerült játszani 4-esben, 2x 2-esben, és egy alkalommal a cégépítős szóló verziót is kipróbáltam. A játék egy nagyon finomra hangolt gazdasági motor építő alappal rendelkezik, korrektül átgondolt és feltálalt sci-fi köntösbe bújtatva. Alapvetően hand managmentről és erőforrás felhasználásról/előállításról van szó, persze alkalmazkodni is kell a többi játékos stratégiájához is, ha nyerni akarunk. Maga a termelés meglehetősen összetett, van is választási lehetőségünk bőven (érthető, hiszen egy egész bolygó terraformálása bokros és szerteágazó teendőkkel jár). Annak is nagy a szerepe, hogy milyen kártyákat szeretnénk kézben tartani, hiszen ez határozza meg, hogy mely projekteket favorizáljuk, melyeket tudunk olcsóbban véghezvinni. Ugyanakkor nem vagyunk teljesen meglőve ha nem húztunk jó lapokat: az alap akciók mindenkinek a rendelkezésére állnak (persze drágán) illetve - bízva a következő kör szerencsésebb laphúzásában - el is dobhatjuk őket, megspórolva egy csomó pénzt. Egy generációnyi időkiesés soknak tűnik, de a termelés eközben kumulálódik, ezért abszolút van létjogosultsága passzolni is. A kör mechanizmusa és a generációk váltakozása elsőre kicsit nyögvenyelősnek tűnt de hamar belejöttünk és aztán ráéreztünk, milyen finom stratégiai lehetőségek rejlenek az akciók megfelelő időzítésében.

A beletanulás amúgy nagyon könnyű, a szabálykönyv kb. 15 oldal és nagyon tisztességesen meg van írva, ennek ellenére a komplexitás folytán azért születnek időnként kérdéses helyzetek, ilyenkor csak a FAQ segíthet. Az első játékot draftolás nélkül játszottuk (úgysem értettük volna mire kell odafigyelni a lapoknál), a többit draftolva (amikor már jól jött, hogy az ember nagyobb lap merítésből válogathat). A laphúzogatás összességében jól el van találva, pont annyi szerencsefaktort iktat be ami kizárja a verhetetlen stratégiákat, de kellemesen izgalmassá teszi a várakozást ha egy adott, rizikósabb projektet szeretnénk mozgásba hozni. Az akciók kijátszásánál már el lehet veszni, igaz de nem annyira mint mondjuk az Agricolában. Rengetegféle lépésünk lehet, de (tekintettel a kezünkben lévő lapok nem túl nagy számára) egyszerre mindig csak egy pár jó lépésből kell döntenünk. Aztán lehet, hogy a következő körben ölünkbe hullik egy sokkal kecsegtetőbb projekt is, ezért meg kell tartani a cégünk alkalmazkodóképességét. Mi döntjük el, mennyire akarunk versengeni egy-egy játkostársunkkal (átrendezkedünk egy másik feladat teljesítésére, vagy megpróbáljuk inkább felülmúlni az adott téren) de néhány lappal némi borsot is törhetük az orra alá. Azért a játékélményt vitathatatlanul feldobja némi meteor adok-kapok, esetleg hangya farmokkal kivitelezett biológiai hadviselés, vagy a másik erdőinek benyúlása egy jól elhelyezett buborékvárossal.

Az alkatrészek kiváló kidolgozásúak, hexákat is lehet nyomkodni bőven, ha valakinek ez szempont. :) A vagyon jelölőkből 3 szín van (arany, ezüst, bronz), melyek egyszerre jelenthetnek bármit, attól függően, hogy milyen mezőn vannak (mint pl. a Korokon Át esetén is). Ezért egyetlen tüsszentés rekonstruálhatatlan károkat tud okozni a Mars-cégek iparában. A bronz jelölők némelyikét sikerült megkoptatnunk 4 játszma után, egyébként szemet gyönyörködtető a fémes felületük. Lapból valami egészen horribilis mennyiségű van (MTG/Netrunner standard kártyavédő méret), bár a negyede a hosszabb cégépítős verzióhoz kell csak. Érdemes valami alkatrésztartót és kártyavédőket beszerezni hozzá, rekeszek nincsenek a dobozban csak zacsik. Maradt még pontenciál esetleges jövőbeni kiegészítőknek is.

Összefoglalva, a játék nagyon gördülékeny és élvezetes, a kimenetel többnyire elég szoros volt annak ellenére, hogy nincsen gátló mechanizmus a legjobban állónak (sőt). Azoknak is nagyon tetszett, akik lecsúsztak a győzelemről. Jó látni, ahogy a kezünk alatt zöldül ki a bolygó, na! Nem mondom, hogy mindenkinek bejön, de ha a társaságtól nem idegen a sci-fi vonal, akkor egyértelműen ez a legjobb Marsos játék. Azok is megtalálják benne a számításukat akik mondjuk Katan szintről szeretnének továbblépni, de azért mégsem egésznapos, egymással harcolós stratégiát keresnek (egy meccs kb 2,5 óra, de max 1,5-nek érződik :). Párosban is elég jó, a különféle megacégek pedig eléggé eltérő speciális képességekkel rendelkeznek ahhoz, hogy regneteg játék lemehessen teljesen eltérő fejlődési vonalon. Az árszabása kimondottan baráti a mai viszonyok között, szerencsére nem egy méregdrága FantasyFlight iparosmunka. :D
| 5 / 5 csillag!
2017. 05. 17.
Meggyőző...

Pár napja van szerencsém birtokolni a játékot. Egy-két apróbb kivitelezési hiba ellenére a játék nagyon jó. Egyedüli módban 1 - 1 óra 15 perc a játékidő, 2 személlyel az első játék 2,5 óra volt 3 fővel már csak 2 óra. Természetesen ezt a játékidőt is le lehet csökkenteni, ha a termelés fázist egyszerre csinálják a játékosok! A játék kártya-vezérelt és kicsit tartottunk a random laphúzás miatt, de hosszútávon a sok kártya miatt ez kiegyenlítődik. Van benne egy kevés interakció is, amivel egy picit lehet lassítani az ellenfelet, de teljesen megakadályozni nem. Pont elegendő - nincs benne "király csinálás" metódus. (Nincs benne az a frusztráló érzés, hogy mindenki rád száll. De ha mégis, akkor is kemény MegaKreditjébe kerül a másiknak és közben saját maga nem fejlődik). Több taktika vezet a végső győzelemhez, és nem volt olyan érzése senkinek, hogy a játék elején egy rossz döntés miatt behozhatatlanul lemaradt volna. A játék végig kiélezett és érdekes volt és a végső értékelésnél is csak 1-2 pont döntött. Összességében nagyon jó ár-érték arányt képvisel a játék, bátran ajánlom mindenkinek.