Star Wars X-Wing: Az Ébredő Erő figurás játék

Normál ár: 12 990 Ft

Akciós ár: 4 990 Ft

Értékelés:  (5.0)
Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban....
A bizonytalanság korát éljük. Egyre fokozódó feszültség fojtogatja a galaxist, ahogy a birodalmi
vezetőkből újraszerveződő Első Rend befolyása egyre csak növekszik, de a köztársaságpártiakból létrejött Ellenállásnak még van egy halvány reménysugara. A bátor hősök küzdelme a sötétség erői ellen még felélesztheti bennük a képességet, hogy egy új jövőt kovácsoljanak...
Az ébredő erő legyen veled

A 2015-ös év egyik meghatározó eseménye az új Star Wars film - Az ébredő erő - érkezése, így nem csoda, hogy idén kezünkbe vehetjük a Fantasy Flight szerteágazó Star Wars (X-Wing) univerzumának legújabb üdvöskéjét, a Star Wars X-Wing: Az ébredő erő társasjátékot, méghozzá most először teljesen magyar nyelven.

 A magyar kiadás dobozán ez áll: "Stratégiai űrszimulációs figurás játék két fő részére. A Star Wars - Az ébred erő film alapján". Ízig-vérig Star Wars rajongóként, nagy lelkesedéssel vártam, hogy kipróbálhassam mennyiben tesz eleget a játék a feltüntetett tartalomnak. Haladjunk kívülről befele.

Doboz

Már ennek is nagyon megnyerő a kialakítása, a marketingeseknek nagy pacsi, hogy a kis ablaknak köszönhetőn látható, kicsomagolás nélkül is az alapdoboz 3 figurája, a 2 Tie vadász és az X-szárnyú, minek köszönhetően minden rajongónál sanszos az instant libabőr/azonnal a kezembe akarom venni érzés. Gyönyörű és igazán részletgazdag a gépek megjelenítése, precíz a tárolódoboz, a kártyák jó minőségűek, így nem feltétlen szükséges kártyavédőzni őket, a további játékelemek szintén strapabírók és rendkívül dizájnosak, maximálisan visszaadják a csillagok háborúja hangulatot. Szóval a külcsín kétség kívül csillagos 5-ös. Bár egy-két simítózáras tasak elfért volna még a dobozban a különböző elemek szortírozása végett, de ezt utólag nem nehéz pótolni.

Belbecs

Ugyebár teljesen magyar nyelvű a játék, így megtaláljuk benne az alapjáték, sőt a kiegészítők szabályát is teljes részletességgel, illetve pár küldetést, amit már az alapjátékkal is játszhatunk. A szabályfüzet, ahogy az Andor Legendáiban, itt is arra buzdít, hogy játszva tanuljunk, és egy "bevezető" játék során sajátítsuk el az alapszabályokat. Ez a teljes játéknak egy nagyon durván leegyszerűsített változata. Kipróbáltuk, és hát... "Jaj tervezőm.." ez így tényleg nagyon egyszerű. A szabály (tekintve, hogy nincs játéktábla) azt javasolja, hogy legalább egy 1 négyzetméteres sima felületen kezdjünk neki a játéknak, de ezzel kb. ledegradálja a csatát egy szimpla űrfogócskává, tekintve, hogy mindössze a 3 űrhajó van a felületen és semmi más, ez így maximum arra jó, hogy mindenki begyakorolja az alap mozgásokat a különböző mozgássablonokkal, ezért 15 percnél többet nem is szántunk rá.

Jöjjön a teljes játék

A további szabályoknak köszönhetően már van realitása a doboz által sugallt űrszimulációnak és stratégiának egyaránt. Előkerülnek a különböző akadályok, jelen esetben az aszteroida mező, amivel minden alkalommal egyedivé tehetjük a pályánkat. Itt már van előre tervezés, ki-hogy állítja össze a "saját raját", milyen plusz cuccokkal ruházza fel a hajóját/hajóit. Van itt proton torpedótól kezdve a különböző droidokon át mindenféle dolog, baromi jó hangulatot kölcsönöz az egésznek. Mindenki külön pilóta kártyát választ magának a játék kezdetén, ezek nem csupán sablongépeket, hanem a filmekből ismert karaktereket is tartalmaznak, ettől egyediek. Az előre egyeztetett pont érték alapján választhattok hajókat és szerelhetitek fel őket, így biztosítva a kiegyensúlyozott játékot, ezután pedig nincs más hátra, kezdődhet a csata.

 

A szabályokba nem mennék bele túl részletesen, egészen egyszerűek, 1-2 játék után már csak ritkán kell elővenni a szabálykönyvet, könnyen belerázódhat bárki. A harcrendszer kockadobásokkal működik, de mielőtt még az eurósok felszisszennének, ezeknek az eredményét jócskán tudjuk befolyásolni különböző képességekkel. Számít a távolság is, van e hajók között akadály stb., ami még realisztikusabb wargame-et eredményez, de tény, hogy egy rosszabbul sikerült dobás sokba kerülhet…

Összességében elmondható, hogy a rendkívül sikeres Star Wars: X-Wing játékoknak (a BoardGameGeeken a több mint előkelő 27. helyet foglalja el az összesített listán 7.71-el) egy nagyon jól összerakott, kompakt kis alapszettjét kapjuk, ami egészen új ablakot nyit a wargame-ek világában Magyarországon, immáron teljesen magyar nyelven. Az Illuminati szerint a Delta Visionnek köszönhetően a további kiegészítőket is beszerezhetjük majd magyarul, amik által olyan klasszikus hajókra tehetünk szert, mint az Ezeréves Sólyom többek között… Persze ez az alapjáték is teljesen kompatibilis a korábban megjelent kiegészítőkkel, szóval, ha valaki nem szeretné megvárni a további magyar megjelenéseket és bővítené a rendelkezésre álló hajóit (amíg a pénztárcája engedi), könnyű szerrel megteheti, hiszen a játékhoz már közel 30 kiegészítő jelent meg, ami ugyancsak igazolja az átütő sikerét.

A játékot 10 éves kor felett ajánlanám, star wars rajongónak, wargémereknek és a stratégiai játékokat kedvelőknek egyaránt. A fiatalabb korosztálynál tartok tőle, hogy inkább csak a klasszikus értelemben vett játékot látnák az űrhajókban, és nem lehetne velük érdemben játszani, de ha úgy gondoljátok, hogy a saját buckalakótok megérett a feladatra, tegyetek vele egy próbát. Hátha ezek azok a droidok, amiket kerestek…

Zsigmond Balázs

 
 

Értékelések átlaga 


(4.9)

Közönségdíjak

Kezdőknek ideális 17 Gyakorlott játékosoknak 19 Ameri gémereknek 5 Ketten 24
94% (29)
6% (2)
Rendezés:
Értékelések: 1 - 10 (összesen: 31)
További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
Rajongóknak feltétlen !

Tamás | 2018. november 23.

Star Wars rajongóknak kifejezetten ajánlott, ezen az áron mindenképp ! Már az alapjáték is beszippant és kielégítő játékélményt ad. Több hajóval még változatosabb a játék de kellő taktikai érzékkel, pár véleménnyel ellentétben szerintem az alapjáték is sokáig használható.
Persze már nézem mik lesznek a következő hajók :D
nem elég csak ez

Soma | 2018. október 18.

Az egyetlen gond a játékkal, hogy miután játszol vele egyet-kettőt ráébredsz venned kell még és még.
Erre pedig van is lehetőség bőven. Nagyszerű játék és a térben való csatározás nagyszerű star wars hangulatot ad.
Mindenkinek jó

Zoltán | 2018. október 10.

Az alap dolgokat tartalmazza a v1-hez.
Már önmagában is jól lehet vele játszani.
Kérdés

Tamás | 2018. október 6.

Sziasztok!
Igazából érdeklődnék, mert tetszik a játék és az akció megadhatja a kezdő lökést.
Kérdésem lenne, hogy van e valami jelölés, amivel be lehet lőni az egyensúlyt a 2 oldal között?
Opcionálisan gondoltam kezdésnek 2 alap szettet és 1-1 nagyobb hajót a 2 oldalra. Ez így megállja a helyét vagy baromság?
Az új kiadás kompatibilis e a rég magyarral és ez utóbbi támogatva van e még vagy már csak az új lesz kapható?
Köszönöm a válaszokat..
Star Wars fanoknak kötelező

Ákos | 2018. július 1.

Ha egyszer megveszed és ráérzel a rabja leszel és venned kell...még.....nagyon sokat :D
Karácsonyi akció

István | 2018. január 12.

A csomag alapból tartalmas, kell is minden belőle. Ez egy új változat, a régi is hasznos, de játék szinten az új kártyák és repülők jobban teljesítenek. Karácsonyi akcióban közel fél áron jutottam hozzá, aminek nagyon örülők és elégedett vagyok vele nagyon!
A birodalom visszavág

Krisztián | 2018. január 11.

Az alapcsomag nem kecsegtet sok hajóval, így érthető hogy félő belevágni mivel látszik hogy mennyi kiegészítő van hozzá és akár pénznyelő is lehet ( legalábbis annak mondják) de én kifejezetten élveztem, az alap csomaggal is nem 1 menetet lehet játszani, a másik játékostól függ hogy mennyire lesz egyhangú vagy változatos és a mi taktikánktól valamint változtatható a térfél is ugye... én Star Wars és Társas fanoknak ajánlom! :)
A birodalom visszavág?

Lacus | 2018. január 9.

Réges, régen egy messz,i messzi... Vagy talán nem is olyan régen és nem is olyan messzi. Mert most, itt és most tényleg egy valódi SW játékról beszélhetünk.
Az X-wing nem csak emlékeztet a csillagok háborújára, hanem maga a galaktikus küzdelem a birodalom és a lázadó erők között.Egy igaz két fős társasjáték.
Már az alapjáték is kellő izgalmakat tartogat, nem beszélve a rengeteg féle-fajta kiegészítőkről amiket kiadtak hozzá.
A játék, grandiózus alkotás, nincs hozzá játéktábla, mivel a játéknak egész asztalos helyigénye van.
Az űrhajók fantasztikus részletességgel vannak kidolgozva. A játékmenet végig magas adrenalin szintet tart fent a szervezetben.
Nincs más hátra, mint bepattanni egy X-szárnyúba, az erő legyen veletek.
Ha eddig nem voltál Star Wars függő...

Xanax | 2018. január 3.

... és lenne rá igényed, akkor ez a játék kiváló lehetőséget biztosít erre.
Pozitívum:
- gyorsan tanulható szabályok az alapjátékban, később se túl vészes,
- sok magyar tartalom, segítség érhető el hozzá,
- részletgazdag, szép modellek.

Negatívumok:
- nehezebb elrejteni az újabb szerzeményeket a kevésbé megértő párunk elől, mint egy kártyajáték esetében,
- a Tantive IV nélküli gyűjtemény fantomfájdalmat okoz,
- rövid távon is el lehet verni egy vagyont a játékra (sörre át se mertem még számolni),
- hiába van benne Han Solo, egyedül nem megy.
...és egy kérdés

ney | 2017. december 31.

A játék kiváló minőségű, gyorsan tanulható, Star Wars rajongóknak kötelező.Eddig csak néhány partit játszottunk le, de az már biztos, hogy bővíteni fogjuk a kezdő készletet.
Az lenne a kérdésem, hogy a játékszabály említ egy beszerezhető "gyári" játéktáblát, amit nem találok a kiadó honlapján sem, és itt sem (bár lehet, hogy én vagyok az ügyetlen). Tudna ebben segíteni valaki?

Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

Sajnos ehhez a játékhoz nincsen letölthető játékszabályunk.

Star Wars: X-Wing játékcsalád