Aranyásók kártyajáték (Saboteur)

Normál ár: 2 590 Ft


A Te árad: 2 461 Ft

Értékelés: 
(4.6)
A törpék regéjének két sajátossága: egyrészt, Duracell-nyuszit megszégyenítő kitartással elkezdenek túrni, mihelyt egy kapa kerül a kezükbe; másrészt a beteges féltékenység a hasonszőrűek érc- és nemesfém leletei iránt. Ezek valamelyikét gyakorolják szorgalmasan az ellenálló kőzetbe vájt tárnák egyikében, mialatt egyik vagy másik szabotőr a háttérben/ valahol hátul máris a tárnadúcolást fűrészeli.

Az Aranyásók szórakoztató parti játék, ahol nem tudni kik a kincskereső törpék, és kik azok, akik szabotálják a hőn vágyott arany megszerzését! A szerepkártyákat a játék elején sorsoljuk ki egymás között, és csak sejteni lehet, ki kivel van. Amikor aztán elindul a földalatti járatok ásása a kincshez, beindulhat a rosszalkodás. Valaki eltör egy csákányt, lefogva ezzel a tulajdonosát, míg mások folyosót ásnak. Valaki kijátszik egy térkép kártyát, hogy meglesse, melyik lelőhelyen lehet a valódi arany, valaki járatot omlaszt, míg valaki megjavítja az imént eltört csákányt. De vajon jól sejti, hogy akin segített, az vele van, vagy az ellenfelén segített? Ez legtöbbször csak akkor derül ki, amikor a törpék megtalálják az aranyat. És ha az mégsem sikerülne, akkor is győzhetsz, feltéve, ha a szabotőrök csapatában voltál.
Aranyásók játékszabály:
Ebben a kártyajátékban a játékosok egy-egy törpe szerepébe bújnak bele. Mint bányászok kutatnak a bánya mélyén rejlő arany után. Hirtelen meglendül egy csákány és összezúzza a bányászlámpát. A szabotőr akcióba lépett. De kiből lesz szabotőr és kiből becsületes bányász? Erről a törpe-kártyák döntenek. Ezeket a szerepeket a játék elején kell kihúzni és csak a kör végén szabad felfedni.
Játék közben azért általában rá lehet jönni, ki melyik csapatot erősíti, ám vaskos meglepetések is érhetik az embert!
A kezdőkártyát és a három célkártyát az asztalra kell helyezni úgy, hogy a két különböző típus között 7 kártyányi távolságot kell tartani. (Ráérünk akkor pontosítani, ha már közel a cél!)
Ez az a távolság, amelyet meg kell tenniük a bányászoknak az arany megtalálásához.
A célkártyák arccal lefelé vannak fordítva. Az arany a három közül csak az egyik kártyán található, de senki sem tudja melyik a jó választás.
A játékosok kezükben tartják lapjaikat. Egy körben három dolgot tehetnek: lerakhatnak egy útvonalkártyát a bányába, kijátszhatnak egy akciókártyát, vagy passzolhatnak.
Az útvonalkártyák a célkártyákhoz vezetnek és mindig, egy már kijátszott másik útvonal folytatásaként lehet csak letenni. Tehát érintkezniük kell. Ami fontos, hogy a kártyák csak egy irányba állhatnak, ezért forgatva illesztgetni nem szabad őket.
A bányászok megpróbálnak egy folyamatos alagutat kiépíteni a kezdőkártyától a célig, mialatt a szabotőrök megpróbálják ezt megakadályozni. Persze igyekeznek ezt nem rögtön nyilvánvalóvá tenni.
Az akciókártyák bármelyik játékos elé odahelyezhetők. A játékos segíthet, vagy akadályozhat vele valakit, továbbá információhoz juttathatnak az arany hol létét illetően. (Egy ilyen térképpel jelzett akciókártyával meg lehet nézni a három közül az egyik célkártyát.)
Mihelyt egy játékos egy útvonalkártya lehelyezésével eljut az aranyig, vége van a körnek. A bányászok nyertek és jutalmul megkapják az aranyat. (Erre 1-3 aranyrögöt ábrázoló kártyák szolgálnak.) Mindig az elsőnek célba jutó bányász választhat először és tőle jobbra tartva a többiek.
A körnek akkor is vége van, ha nem sikerül eljutni az aranyig, addig, amíg el nem fogynak a húzó lapok vagy minden alagút zsákutcába torkollik.
Ebben az esetben a szabotőrök nyernek, és ők osztozkodhatnak az aranyon.
Ha az arany szétosztásra került, megkezdődik a következő kör. A játék akkor ér véget, ha lement három kör, és az nyer, akinek a legtöbb aranya gyűlt össze.

Maga a játék egy igazi „fun game”. Elég sokan lehet vele egyszerre játszani. Egyszerű, nem igényel túl sok gondolkodást és elég gyorsan játszható. Ezért kifejezetten szórakoztató. Jókat „gonoszkodhat” az ember játék közben. Remek móka egy-egy bányász vagy szabotőr kivonása a forgalomból akciókártyák segítségével.
Talán egy kicsit túl erősek a szabotőrök. Tehát 6 játékosnál, ha összejön egy partiban 3 szabotőr, akkor szinte esélytelen a cél elérése. Persze ez teljesen véletlenszerű. Előfordulhat, hogy 6 bányász tevékenykedik egyszerre a kincs megszerzésén.
Játéklap.hu - Bidu cikke

Értékelések átlaga 


(4.5)

Közönségdíjak

Kezdőknek ideális 85 Gyakorlott játékosoknak 17 Euro gémereknek 8 Családdal 73 Partijátéknak 81
61% (64)
32% (34)
7% (7)
Rendezés:
Értékelések: 1 - 10 (összesen: 105)
További oldalak:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. ...
 11. 11
Aranyásók értékelés

Tamás | 2020. február 2.

Ár-érték arányban szerintem kiváló társasjáték. Mi játszottuk már hárman is, de tíz fővel is. Szerintem 5-6 főtől lesz a játékélmény a legjobb, hiszen három főnél az is előfordulhat, hogy nincs a törpök között szabotőr, négy játékosnál pedig az, hogy egyedül van, ami nagyon megnehezíti a dolgát.
Véleményem szerint, ha a szabotőr(ök) jól taktikáznak/taktikázik, akkor nem derül ki hamar, hogy ki-kivel van. Nálunk gyakran előkerül a játék és mindig hatalmas nevetésekkel telik a játékidő. A kiegészítő valóban új színt hoz be a játékba, azzal, hogy a játékosok érdekei jobban elkülönülhetnek egymástól. Mindenképpen ajánlom.
Furfangos kis turpisságok

Márton | 2020. január 7.

Igazi partijáték. A társaságban segít jobban megismerni, hogy tudsz-e füllenteni. :) Ha ügyes vagy nem fogsz lebukni. :D
kedves partijáték

B | 2020. január 1.

Kedves hangulatú, aranyos grafikájú játék. 4-6 fővel a legideálisabb játszani, hogy érvényesülni tudjanak a különböző szerepkörök és ne is legyen vontatott. Pofon egyszerű a játékszabály, pillanatok alatt tanulható. Kezdőknek és vegyes társaságnak abszolút ideális, a mérete miatt utazós játéknak is megfelelő. Ár-érték arányban szinte verhetetlen. Több játék után azért ki tud üresedni, el tud laposodik, javasolt mihamarabb beszerezni a kiegészítőjét, mert az remekül felpörgeti (és árban még így is szuper).
gonosz törpék?

Viktor | 2019. december 5.

Kedves kis filler játék, de tapasztaltabb társasággal nálunk már ritkán vesszük elő, mert mindig hamar lebuknak a szabotőrök. De előnye mindenképpen hogy kis helyet foglal és sok játékossal is játszható
Jófiú / Rosszfiú / Megtévesztés nagymestere?

Peter | 2019. október 24.

A játék alap 5lete pofon egyszerű: Alakíts ki egy alagút rendszert többed magaddal a kincshez. Igen ám, de nem tudod, hogy a 3 lehetséges hely közül melyiknél az arany. És azt sem tudod, hogy ki dolgozik veled együtt azon, hogy elérjétek a kincset és ki dolgozik ellenetek. A társas pikantériája abban rejlik, hogy meg lehet egymást nyíltan vádolni, hogy már pediglen "ő biztos szabotálni akarja a tervünket, emiatt eltöröm a csákányát, hogy ne tudjon új alagút szakaszt építeni a rossz irányba". A társas kellően egyszerű és szórakoztató ahhoz, hogy bármilyen társaságban bevethető legyen.
Az egyik első

Ádi | 2019. szeptember 22.

Ez volt az egyik első játék még jó sok évvel ezelőtt, amivel felnőttként leültem a barátimmal játszani. Remek időtöltés és 4-5 fővel is jó. A kiegészítő szinesíti, de nélküle is nagyon jól működik, ár értékarányban pedig főleg remek.
Jó élmény!

Donát | 2019. szeptember 6.

Az első játékaim között volt, és leginkább valóban erre a legmegfelelőbb -szerintem-. Megvan a maga kis zsenialitása, és remek hangulatot teremt, de minden pozitívumhoz hozzá lehet tenni az "a maga nemében" kifejezést.
Azért négy csillag, mert a kiegészítő után már sokkal üresebbnek tűnt az egész, néhány végig aranyásózott este után felüdülés bedobni az Aranyásók kettőt, szerintem sokat tett hozzá, és innen visszanézve az alapjáték már nem is volt annyira hűdeizgalmas kategória.
De összességében tényleg jár a négy csillag, és előnyös jól időzítve bedobni a második részt.
Az egyik, legjobb ár-érték arányú játék!
Aki bújt aki nem

Tamás | 2019. május 21.

Nagyon hangulatos parti játék egy kis dobozba zsúfolva, kicsiknek és nagyoknak, fiataloknak és időseknek egyaránt. Könnyen és gyorsan megtanulható a játékszabály. Viszonylag pörgős a játék, jól lehet benne szórakozni a másikkal, megtéveszteni egymást. Egyetlen hátránya hogy hosszú távon kicsit unalmassá válhat a jatek.
Nagyon megéri és érdemes a kiegészítőt is beszerezni

M. | 2019. május 21.

A szabályok viszonylag egyszerűek, gyorsan tanulható játék. Szerintem nagyon megérte ennyi pénzért, jókat szórakozunk vele. Nagyobb társasággal még jobb az élmény, lehet füllenteni, gyanúsítani, másokat bosszantani, egymásnak keresztbe tenni. A játék hozza a jó hangulatot és a pimaszkodást. :) Annyit hozzátennék, hogy mióta megvan a kiegészítő, azóta csak azzal együtt játsszuk. A kiegészítő kipróbálása után, az alapjáték egy kicsit unalmasnak tűnik. Maximum kis létszám esetén hagyjuk el a kiegészítőt.
Egyszerű, kis helyen is elfér és jó játék

Róbert | 2019. január 25.

Először egy táborban találkoztam a játékkal, ahol egy pár hozta és szimpatikus volt, hogy igen nagy létszámban lehetett játszani. Van benne némi stratégia, kis cselszövés és természetesen bosszankodás :P ha éppen nem jól épül a járat, vagy ha nem találod az aranyat.

Only registered users can write reviews. Please, log in or register

Sajnos ehhez a játékhoz nincsen letölthető játékszabályunk.

Aranyásók játékcsalád