A kis herceg - Az én kis bolygóm

Normál ár: 6 990 Ft


A Te árad: 6 641 Ft

Értékelés: 
(4.7)
Könnyed taktikai társasjáték az egész családnak!

Antoine de Saint-Exupéry ikonikus regényét mindenki ismeri – most pedig testközelből is megtapasztalhatja, milyen az, ha az embernek saját bolygója van!
A játékosok mindegyike saját bolygót épít ugyanis a közös lapkakészletből, az ismerős szereplők (a Lámpagyújtogató , a Csillagász) által szabott saját kis pontozási rendszerrel, így mindenkinek más taktikát kell választania a győzelemhez. Ettől lesz A kis herceg – Az én kis bolygóm egyszerre különleges és végtelenül egyszerű családi társasjáték, amelyben nem csak számolni, de taktikázni is érdemes egy kicsit!
A játék célja, hogy a legszebb bolygót építsd meg/hozd létre, amit csak lehetséges. Olyat, amely megfelelő menedék lehet a Kis hercegnek, a barátainak, és élőlényeinek számára.
A bolygónk 12 részből áll, amiből körönként juthatunk egy-egy darabkához, a 4x4-es területünk sarkait pedig a történetből ismert karakterekkel egészíthetjük ki. Ezek a karakterek mutatják meg, mi hány pontot ér a bolygónkon, amin egyébként sok minden előfordulhat: bárányok, elefánt, róka, lámpaoszlop és persze a rózsa, ami akkor éri a legtöbb pontot, ha csak egyetlen van belőle. Minden bolygón vannak vulkánok, és ez csak akkor okozhat gondot, ha neked van belőle a legtöbb, mert akkor már mínusz pontot ér. Másik érdekesség a majomkenyérfa, amivel addig nincs gond, amíg nem terem belőle három. Ekkor ugyanis az összes majomkenyérfa lapkánk megfordul, így elveszítjük a rajtuk lévő, pontot érő figurákat. A játékot az nyeri, akinek a legtöbb pontja van, de ha ügyesen taktikázol, még a lefordított lapkáidból is szerezhetsz pontokat!
 

Tíbaláj cikke: Égitestek versenye szabálytalan körökben

Ki ne szeretné a kedves kis herceg figuráját, a rókáját, a bárányait és a végzetes majomkenyérfákat? Persze mindenkinek a könyvben szereplő rajzok ugranak be először, és a jól ismert idézetek. És tényleg: A kis herceg - az én kis bolygóm című társasjátékban az író saját maga által készített rajzai köszönnek vissza. A kis utazó történetei elevenednek meg a lapkákon, viszontlátjuk a rózsát, a vulkánokat, a naplementéket, és persze a szereplőket is: a vadászt, a csillagászt és magát a kis utazót is.

A kis herceg

A játék folyamán mindenkinek egy-egy 12 elemből álló bolygót kell megépítenie. Minden lapkán szerepel egy vagy több dolog a könyvből, ami a játék végén a teljes bolygó értékét határozza meg. Hogy a bolygón lévő bárányokat, majomkenyérfákat vagy a bolygót körbevevő csillagokat kell-e összeszámlálnunk, azt a bolygó négy sarkára kerülő szereplők fogják megadni. A lámpagyújtogató - logikusan - minden lámpás után ad egy pontot. A csillagász a naplementékért, darabonként kettőt. A hiú ember minden kígyó után négy pontot. És így tovább, mind a tizenegy karakterrel.

A kis herceg

Nem baj, ha nem tudsz bárányt rajzolni

A cél persze semmi más, mint a legtöbb pontot érő kisbolygó felépítése. No, persze nem olyan egyszerű ez, építkezés közben kártyavárként össze is omolhat ponthegyünk. A kertész például 7 pontot ad minden majomkenyérfa után - de csak két példányig, mert a harmadik esetén az összes, fát is ábrázoló lapkát le kell, hogy fordítsuk. És ezzel persze elveszítünk minden, a kártyán lévő további elemet is: a bárányt rejtő ládákat, a rózsákat, elefántot… Még az is előfordulhat, hogy a bolygó négy sarkára elhelyezett négy szereplő közül egyik vagy akár több is feleslegesen került oda, nem kapunk érte pontot… Hiába ellensúlyoz az iszákos, aki a lefordított lapok után (laplemente, hehe) 3-3 pontot ajándékoz.

A geográfus is hasznos lehet, ha majomkenyérfa miatt lefordított lapjaink vannak, ő ugyanis minden vulkánmentes területért ad egy pontot. De nem csak emiatt kell arra figyelnünk, hogy ne kerüljön túl sok vulkán a kisbolygónkra. Azért is, mert annak a bolygónak a pontszámából, amelyen a legtöbb (pucolt vagy pucolatlan) tűzhányó van, le kell vonnunk azok számát!

A kis herceg

Itt nem a szívével kell jól lásson az ember…

De ne tévesszen meg senkit a külső - A kis herceg egyáltalán nem egy kedves kis játék, amely arról szól, hogy egymással párhuzamosan építgeti mindenki a saját világát. Merthogy az, ki milyen lapot kap a kezébe, egyáltalán nem a sors kezétől függ. Sőt, komoly taktikázás van (lehet) mögötte. A játék menete ugyanis a következő:

A bolygólapkákból négy kupacot kell képezni: bolygó közepe, bolygó emelkedő széle, bolygó lejtős széle és a szereplők. A kezdő játékos kiválaszt egy kupacot, amiből leemel annyi lapot, ahányan játszanak. Kiteríti a lapkákat az asztal közepére, majd kiválaszt közülük egyet, amit megtart, végül a választás jogát továbbadja - nem a soron következő játékosnak, hanem annak, akit ő jelöl ki!

És itt van a taktika lényege: egyrészt nem biztos, hogy azt a lapot választom, ami nekem a legjobb, az is lehet, hogy azt, ami az egyik ellenfelemnek lenne nagyon jó… Másrészt az, hogy kinek adom, is dönthet arról, kinek milyen lap jut, hiszen lehet, hogy két másik játékos is ugyanarra a kártyára hajt. (Példának okáért bárányos lappal növelhetjük pontjaink számát, ha vadászunk van, de a kis herceg és az üzletember is örül neki!)

És nem utolsó sorban: az a játékos, akinek az utolsó lapka marad a kör végére, fogja a következő kört kezdeni, azaz egy kupacot kiszemelni és a bolygódarabok közül elsőként választani. Így tudja hátrányos helyzetét javítani - és a többiek esélyeit rontani. És ez így megy, amíg mindenkinek fel nem épül a bolygója.

A kis herceg

Kombinálás, kiszúrás, blöff

Az eredmény: egy rövid (25 perces) fejtörés, villogó szemek a mások bolygójára, morfondírozás a kézben lévő lapkák fölött… Szürkeállomány-bizsergető, izgalmas játék!

Aki úgy érzi, hogy ez így neki nem elég izgalmas, választhatja a rejtett szereplős játékváltozatot is. Ebben az esetben, ha a szereplők kupacát választja a kezdőjátékos, nem köteles azokat felfordítani, csak választ közülük, és továbbadja valakinek a maradékot. Így a játékosok nem tudhatják, a többiek melyik irányba terelik bolygóépítésüket.

A kétszemélyes játékban a szabályt ügyesen megcsavarták, így az sem nélkülözi a fenti izgalmakat. Itt a kezdőjátékosnak három lapot kell felhúznia, és a háromból csak kettőt terít ki, a harmadikat lefordítva teszi oda, és a másik játékos választ először. Aki aztán törheti a fejét: vajon blöfföl ellenfele, vagy tényleg elrejt előle egy fontos lapot?! Végső soron olyan ez, mintha három játékot kaptunk volna egy dobozban.

Tíbaláj

 
 

Értékelések átlaga 


(4.6)

Közönségdíjak

Kezdőknek ideális 19 Gyakorlott játékosoknak 11 Ketten 10 Családdal 21 Partijátéknak 8
70% (19)
22% (6)
7% (2)
Rendezés:
Értékelések: 1 - 10 (összesen: 27)
További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
Megtévesztő

szandoo | 2020. február 2.

Adok-veszek csoportban sikerült nagyon jó áron lecsapnom rá, teljes áron biztos nem vettem volna meg, valahogy nem vonzott. Szerintem ez az a játék, ami tök jól működik olyan társaságban, akik imádják egymást szívatni. Sértődékenyeknek semmiképpen nem ajánlom és emiatt gyerekeknek sem annyira. Legkisebb unokatesómmal játszottam és először élvezte, majd mikor rájött, hogy én is kitudok vele szúrni, nem csak ő velem, már ment a hiszti. :D A témája meg szerintem nagyjából mindegy, de ez a grafika nagyon aranyos. :)
Bolygóépítés

Zoltán | 2019. október 10.

Először kicsit szkeptikus voltam, de kellemes csalódást okozott a játék. Egyszerű szabályok, gyors, pörgős játékmenet jellemzi. 2-3-4 fővel egyaránt jól játszható. Lehet benne taktikázni, 3-4 főnél kimondottan jó lehetőségeket biztosít erre a játék. A játékosok között folyamatos az interakció, elég sokszor akad konfrontáció is, amikor a sokadik vulkánt, a harmadik majomkenyérfát, vagy épp a második és harmadik rózsát hagyják az embernek, a kedves játékostársak, de mi magunk is ugyanezt csináljuk, így sértődés nincs belőle. És a kezdőjátékos szerep megnyerése elég jól kárpótolhat az előző kör negatívumáért. Összességében egy nagyon jó kis játék, ahol sorra visszaköszönnek a Kis Herceg jól ismert figurái. Könnyed kikapcsolódás, gyorsan lejátszható, így még visszavágóra is jut idő. A kivitelezés igényes, a grafika a mesekönyvet idézi, ami nekem szintén tetszik benne.
Csalóka, sokkal jobb mint gondolnád

Krisztina | 2018. június 15.

Elsőre amikor láttuk a párommal a játékot, azt gondoltuk, hogy gyerekeknek való. Az itt olvasható pozitív hozzászólások hatására vettük meg, és milyen jól tettük. Az első kör után megkedveltük. Nagyon jó taktikai játék. Keresztbe lehet tenni a másik játékosnak azzal, hogy megpróbálod az ő bolygóját tönkre tenni, a sajátod pedig javítani. Szerintem ketten is tökéletes játék, nálunk gyakran előkerül. Az egyik kedvencünk lett!
Pozitív csalódás a javából!

Dániel | 2018. május 12.

Barátnőm mesélt erről a játékról, hogy társasjátékesteken kipróbálta többször is, és hogy mennyire jó... Amikor utána néztem, hát leírás és grafika alapján nem nagyon fogott meg, sőt... De gondoltam karácsonyra meglepem vele, mert nagyon szerette, és hát utána természetesen ki is próbáltam vele. Amennyire azt vártam, hogy nem fog bejönni, annyira tetszett mégis! Jó kis taktikai játék, ahol a lehető legtöbb pontot kell összeszedni. Persze a legnagyobb öröm az volt, ahogy láttam a páromat, hogy mennyire örül a játéknak, és látszott mennyire élvezi is :D Már ezért megérte megvenni, de én is megkedveltem, úgyhogy játékra fel! ;)
sokkal több mint amit elsőre belelátunk!!!

Jiling | 2017. november 23.

Egyik legnagyobb csalódás számomra! Na persze pozitív értelemben...
Hihetetlen taktikai érzék kell hozzá, folyamatos fejszámolás, és minden lapka beillesztésével borul az egész, (tehát lehet újratervezni, és számolni mindent)! Ketten nem egy nagy élmény játszani, de négyen, vagy öten már feledhetetlen élményekkel gazdagodunk!
K

M | 2017. október 8.

Érdekes játéknak mondanám.
Azért az érdekesség az első szó ami eszembe jut erről a játékról, mert a témája, a könyvet idéző grafikája miatt gyerek játéknak gondolnánk elsőre, azonban, felnőttek, gyakorlott játékosok számára is egy nagyszerű játék.

Gyerekekkel még nem volt szerencsém játszani, de el tudom képzelni, hogy a játék grafikája magával ragadja őket, és szépen építgetik a saját bolygójukat.
Azonban ha felnőtteknél kerül elő a játék indulhat a taktikai harc.
A fő érdekességet a játékmenet adja, ahol 4 lapkát választ le a kezdő játékos, majd ő határozza meg ki legyen a következő, aki pedig a végére marad egyrészt a maradék lapkát építi be a bolygójába, másrészt ő kezdi a következő kört.
Önmagában ez még nem annyira lenne izgalmas, de vannak olyan elemek a játékban (majomkenyérfa, vulkán) amiből nem előnyös túl sokat beszedni, így ezzel a játékmechanizmussal lehet úgy okoskodni, hogy kitoljunk ellenfeleinkkel.
Arról még nem is beszélve, hogy a különböző szereplők miatt, minden játékos különböző dolgokra kaphat pontot, így a lapka és a sorrend kiválasztásnál ezeket is érdemes figyelembe venni, így a könnyed kis 5 perc alatt megtanulható gyerekjátékból máris egy nagy taktikai csata alakul ki.
Sértődős játékosokkal nem ajánlott! :)
Az a %@?& majomkenyérfa!

Inchay | 2017. július 23.

Ezt a társast gyerekjátéknak titulálni olyan mint a kis herceget gyerek mesének. Élvezhető gyerekként is de komoly játékosokkal igazi taktikai játékká alakul át. A legnagyobb taktikai részt az biztosítja hogy a megmaradt lapkák közül nem a következő játékos választ hanem az akit a legutóbb soron lévő kiválaszt. Így ki lehet sakkozni, hogy a majomkenyérfák és vulkánok olyanokhoz kerüljenek akik nagyon nem szeretnék ;)
Családiasan stratégiai

Ginny | 2017. április 1.

Kedves, aranyos kis társasnak tűnik elsőre.... aztán leülsz komolyabb játékosokkal és vérremenő másfél órás küzdelmet vívtok azért, hogy minél jobban elszúrjátok a másik bolygóját és a saját malmotokra hajtások a vizet. Nagyon szórakoztató tud lenni, és könnyen tanulható.
Pozitív csalódás

József | 2017. február 10.

Nagyon elragadó játék! A szabályzat egyszerű. Gyakran előkerül! :-)
Bárányok és rózsák

Buckamom | 2017. január 2.

Nagyon jó kis játék. Témája ellenére felnőtteknek is élvezhető. Egyetértek avval, aki azt írta, hogy bár nagyon egyszerűek a szabályok inkább a nagyobb (10+) gyerekeknek ajánlanám, mert elég sok faktorra kell egyszerre figyelni, ami a kiebbeknek nem mindig megy és nincs sikerélményük, ha a játékostársak nem kedveznek nekik . Sokadszorra sem unalmas, mert mindig más és más karakter kombinációkkal játszik az ember, amik más-más stratégiát kívánnak meg.

Only registered users can write reviews. Please, log in or register

A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!