Csodapalota

Normál ár: 7 490 Ft


A Te árad: 7 116 Ft

Értékelés: 
(4.0)
A Csodapalota Zubály Sándor térlátást fejlesztő játéka és a Gém Klub Gondolkodó Játékok sorozatának tagja.
Az aprócska tündérek mindenhol csodálatos palotákat építenek. A bokrok alján, a fák tövében, a magas fű között bukkanhatsz rájuk, ha elég szemfüles vagy. Ez köztudott. Azonban most rajtad van a sor, hogy kipróbáld, milyen ügyes építőmester vagy! Akár a barátaiddal játszol, akár egyedül, mindenképpen tudásod legjavát kell adnod, ha jó eredményt akarsz elérni.
A játék négy szinten, egyre nehezedő építőmesteri feladványokat tartalmaz, amiket egyedül vagy másokkal versenyezve is megépíthetünk a különböző méretű, színes faelemekből. Emellett lehetőségünk van csapatjátékra is, melyben a gyorsabban elkészülő építész páros szerezhet pontot, amennyiben helyesen is oldotta meg a feladatot, nem csak a leghamarabb. Csodapalotákat már a legkisebbek is építhetnek, azonban a harmadik és negyedik szintű feladványok már a felnőtteknek is igen komoly kihívást rejtenek.

 

Csodapalota - Azt hittük, csak egy gyerekjáték…

Négy (!) éves kortól ajánlott, de családi, és igaz, hogy ez a szöveg nem véletlenül szerepel a borítón, de azért egy tündérpalotás játékról nehezen hiszi el, hogy egy felnőttet is szórakoztathat - pedig de!

Csodapalota

A kihívás adott, éppen ezért én is a 25-30-as korosztálynál próbálkoztam vele. Persze visszakézből jött a "Ne már!", ami valahol érthető: mit fárasztok én egy felnőtt, társasjátékozni vágyó bandát gyerekjátékkal? Végül is belementek...
Ha azt mondom, hogy 5 perc után kezdtünk sikítva röhögni, akkor szerintem sokat mondok.

A titok a "mester és tanítványok" elevezésű csapatverseny volt. Az a legszórakoztatóbb játékmód… de kezdjük mégis inkább az elején:

Nehézségi szinttől függően magunkhoz veszünk egy feladatkártyát és 3-16 (!) építőkockát, majd ezekből megpróbáljuk felépíteni a képen látható palotát. De nem azt a képet nézzük, amin az ezen kockákból felépített valami látható - fenét, az a megfejtés -, hanem az illusztrációt:
egy igazi, "domb tövén, hol nyúl szalad"típusú csinos kis tündérépítészeti remekművet, bevakolva, lefestve, tetőcserép, ablak, homlokdísz, harangvirágok…
A lényeg, hogy amellett, hogy a dekor alatt ki kell figyelni a formát, míg a mi építményünk kockaelemek halma lesz, a kép, amit látunk egységes, egész testet ábrázol.

Ha valamelyik torony egy kicsivel hosszabb a képen, akkor az valamivel valószínűleg alá van polcolva. Figyelni kell a falak hosszúságát, szélességét, mert abból lehet kikövetkeztetni, hogy hány darab és milyen elemből van felépítve.

Csodapalota

A legkönnyebb feladványoknál ez azért nem olyan nagy kihívás: csak 3 építőkockát használunk. De valójában ezek a feladványok - azon túl, hogy egy-kettőt közülük első alkalommal egyfajta tutorialként át lehet pörgetni - elsősorban a kicsiknek szólnak. A kis építészinas ugyanis azokat a kártyákat jelöli, amelyeket a "megoldás" oldal alapján akár 4 évesek is fel tudnak építeni. A palotaoldal alapján pedig valamivel nagyobb gyerekek is próbálkozhatnak.
Általánosságban véve az ember két-három egyszerűbb feladvány után ráérez arra, hogy mit kell figyelni, és már jöhetnek is a húzósabbak.
Az egyes fokozatokat a kártya sarkában ülő tündérek jelzik. A nehezebb feladatok (2. szint - 6 építőelem, 3. szint - 11, 4. szint - 16) végrehajtása egyébként tényleg kihívás, főleg, ha nem rendelkezünk végtelen idővel. Mert az ember úgy elszöszölget egy nehezebben átlátható, összetett darabbal pár percet, és tulajdonképpen gond nélkül megoldja, persze az igazi élvezeti faktort a többszemélyes játékmód teszi a dologba.

Csodapalota

Az építészek bajnokságánál mindenki kap egy készlet építőkockát, középre teszünk egy feladványt, és aki először megoldja, azé a kártya. És igen, itt a legegyszerűbb feladványokkal is dolgozhatunk, mert mindegy, hogy azt egy 6 éves is meg tudja-e oldani (lásd: Dobble), a kérdés az, hogy ki van meg vele a leggyorsabban. A második szintű feladványok nagyobb gyerekek vagy felnőttek társaságának is tökéletesen megfelelnek, és pörgős játékmenetet biztosítanak.
Mégis a Mester és Tanítványok magasan a legjobb játékmód. A játékosok kétfős csapatokat alkotnak, minden csapatban lesz egy mester - ők kapják a feladatkártyát; és lesz egy tanítvány - ők pedig az pedig egy-egy készlet építőelemet. A mester a kép alapján instrukciókat ad a tanítványnak, aki az alapján próbál építkezni. Ráadásul a mester sem látja, hogy mit épít a tanítvány, mivel… háttal van neki!

Szóval senki nem lát semmit, az egyik fél csak instruál, a másik meg próbálja követni, feltéve, hogy oda tud egyáltalán figyelni, mert persze ez csapatverseny, az ellenfél is adja az utasításokat, adott esetben próbálva egymást túlharsogni, és persze mindezt kapkodva, hiszen elsőként kellene elkészülni.
Ilyenkor születnek az olyan mondatok, mint "a hosszú izé mellé tedd a sárgát - asszem sárga -, a nem olyan rövidet, felfelé, és arra a tetőt, de na, most úgy, hogy a tetőablak kifelé nézzen, már hogy balra - az neked is balra..." - a tanítvány meg csak bámul a kezében lévő piros fadarabra, és remélhetőleg nem keresi rajta a tetőablakot...

Csodapalota

A Csodapalota remekül játszható gyerekekkel - is. Ugyanakkor felnőtt társaságban 4 fővel igazi röhögős partijátékká tud alakulni, de egyszemélyes logikai feladványok gyűjteményeként is megállja a helyét. Mivel pedig a játék élvezhetősége korosztályokon ível át, családi játéknak kifejezetten ideális.

Woland

Értékelések átlaga 


(4.0)

Közönségdíjak

Kezdőknek ideális 8 Egyedül 5 Ketten 9 Családdal 8
23% (3)
54% (7)
23% (3)
Rendezés:
Értékelések: 1 - 10 (összesen: 13)
További oldalak:
  1. 1
  2. 2
Kiváló fejlesztőjáték

Nándor | 2019. november 28.

A kockák rakosgatása is érdekes a kisebbeknek, így akár 3 éves gyereknek is oda lehet adni. A játékot teljes funkciójában csak idősebb gyerekek tudják. A játék nagyszerűsége abban is rejlik, hogy valamennyire a szülőket is le tudja kötni, így gyakrabban kerül elő. Többen említették a színeltérés problémáját, amit én nem érzek annak sőt, így nem válik automatikussá az elemek színek szerint való felismerése, azaz valódi térbeli gondolkodást tesz szükségessé. Ha hiányolnék valamit az esetleg egy továbbfejlesztett verzió, vagy kiegészítő lenne, amivel a nagyobbak is szívesen játszanának.
Építőjáték

Dóra | 2018. július 26.

Zseniális egy játék , így felnőtt fejjel is, de a 4 éves korosztálynak szerintem a térbeli látás még nem annyira megy, legalábbis papírról. Ettől függetlenül már 4 évesen is jót lehet játszani az építőkockákkal, és lassan, hála az egyszerű kezdő kártyáknak át lehet térni a térbeli feladványokra. Társasjátékként nem szoktuk játszani, inkább egyéni kihívásos módon. A különböző szinteknek hála, simán tud együtt játszani a 4 és a 6 éves is. Szuper a látványvilág, és maga az ötlet is.
Percek alatt kisebb csoda

HeFe | 2018. április 17.

Ha éppen senkinek nincs kedve társasozni a családban, akkor elő szoktam venni, mert Csodapalotát egyedül is jó játszani. Persze néhány feladvány után csatlakozik hozzám az egyik gyermekem, de az is előfordult, hogy nekem kellet más szórakozás után néznem. Az, hogy a színek a kártyán és az építőelemeken nem egyformák, nehezítik a játékot, de nekünk nem igazán probléma. Ez is egy olyan játék, amelyet magáért az építésért, a játékélményért jó játszani.
Akkor is jó elővenni, amikor csak rövid ideig tudunk játszani, mert bármikor abbahagyható.
Érdekes

Nadi | 2017. december 21.

Nagyon jó kicsiknek és nagyoknak a játék maga nagyon szép is de kár hogy nem egyforma elemek ugyanolyan színüek
csodapalota

hmonka | 2017. február 19.

Kreatív játék kicsiknek is. Ami szerintem nagy probléma, hogy a színek nem egyeznek. Egy kisgyereknél ez nagyon fontos szempont lenne. A játék maga nagyon jó. Kár, hogy ilyesmivel sikerült rontani a színvonalát.
kár a minőségért

Balthis | 2017. február 12.

Jó játék, jó a gondolata, hogy a pici tündérekkel játszva a térlátást fejleszti. Tetszik,hogy egyedül is játszható, és párban is.
Én személy szerint rettenetes hátrányban kéem meg, hogy nem ehhez a minőséghez, kivitelezéshez szoktam a játékoknál. A feladatok ellenőrzése is van, hogy kevésbé sikeredik.
"Térfigyelő"

Api1968 | 2016. február 16.

Térlátás, megfigyelés, főleg kicsiknek ajánlható. Szép kivetelezés, bár a kártyák színe nem mindig egyezik a fa elemek színével.
nem hiányozhat

Cecilia | 2015. október 29.

Klasszikus és nem hiányozhat egy családi házból
Klassz

Boly | 2015. október 12.

Klassz kis játék, ha a színek nem is egyeznek a képeken és a kockákon, annak ellenére elég kreatív időtöltés a gyerekeknek.
szép

M | 2015. szeptember 26.

A játék nagyon szép, ötletes, nagyon jól fejlesztik a térlátást, viszont mivel el vannak csúszva a színek a kártyákon (más a kockák színe és más a kártyán levő) ezért nagyon zavaró és megtévesztő, ezért nem szeretik a gyerekeink

Only registered users can write reviews. Please, log in or register

A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!

Gondolkodó játékcsalád