Dice Forge - A sors kovácsai

Normál ár: 12 990 Ft


A Te árad: 12 341 Ft

Értékelés: 
(4.5)
Az istenek, unaloműzés gyanánt, különböző szórakozásokat eszelnek ki. Ez alkalommal nagyszabású viadalt rendeznek a Mennyei Szigeteken, amelyen vitéz hősök mérkőznek meg egymással, hogy félistenekké válhassanak.
A jutalom elnyeréséhez dicső próbákon kell helytállniuk, majd áldozatokat bemutatniuk a szentélyekben, hogy az istenektől kapott ajándékaikat kockáikba kovácsolják, így téve egyre erősebbé és hatalmasabbá azokat.
Készen állsz elnyerni az istenek ajándékát? Akkor ragadj kockát, és bizonyítsd rátermettségedet!

Dice Forge

.

Nem a kedvenceim a kockajátékok, de a Dice Forge mindent megváltoztatott. Az esseni játékkiállítás egyik éjszakáján próbálhattuk ki, teljes titoktartást vállalva. A fátyol lehullhat végre! Soha nem vártam még türelmetlenebbül egy játék megjelenését, hogy játszhassak vele, és már az segít kicsit a feszültséget oszlatni, hogy megoszthatom róla, amit a felfedezés nevezetes éjjelén megtapasztaltam.

Dice Forge

Az örömhír és a páratlan élmény (mondhatnám, egyfajta megvilágosodás) abban áll, hogy a sors szeszélye és a szerencse nem csak leküzdhető, hanem kifejezetten jól esik lépésről lépésre olyan képességekkel felruházni a dobókockát, amellyel egyre inkább érezhetem magam a saját sorsom kovácsának.

Valójában nem is a dobókockát nem kedvelem, hanem a szerencse meghatározó szerepét, és nyilván nem a Dice Forge az első játék, melyben a kocka nem csupán a szerencse forgandóságát testesíti meg. Lecse Máténak az Űrcsempészek című játékában is az fogott meg, hogy a kockát teljesen új módon, egyfajta gyorsasági licitálásra használjuk. Tényleg, egy játékos kérdés a játékos olvasóhoz: milyen játékokat tudtok még, amelyben a dobókocka a döntés eszköze?

Dice Forge

…szóval játékszerzőként engem különösen izgat minden eredeti mechanizmus. Imádom a teljesen új, szellemes ötleteket. A társasjátékok világában olyanok ezek, mint a való világban a kerék vagy a villanykörte feltalálása. Illetve a társasjátékok nagyon is valóságos világában az igazán jó új mechanizmusok teljesen új élményt is nyújtanak. Dimenziókapukat nyitnak ki. Ilyen volt egykor a dobókocka feltalálása, amit Hermész Triszmegisztosz legendás alakjának tulajdonítanak. Vagy az ősi go játékban a kövek bekerítéses levétele. A sakkban, hogy a különböző bábukhoz egyedi lépésmódok társulnak. A ki nevet a végén… ősében, az indiai Pachisiben, hogy ugyanarra a mezőre lépve le lehet ütni, és újra elindítani a figurákat. A Monopolyban, hogy a játékosok egymásnak adnak el. A Rizikóban a többség alapú területfoglalás. A Hase und Igelben, hogy az előrelépésért fizetni kell. A Heimlich & Co.-ban fordultak elő először a titkos szerepek. A Dominionban a pakliépítés. A 7 Csodában a draftolás (a paklinkból egy lapot kiválasztunk, a többit továbbadjuk). A Dixitben, hogy egymás fantáziaképeire tippelünk. És a Dice Forge-ban, hogy a kockáinkat fejleszthetjük.

Dice Forge

A saját sorsunk kovácsaivá úgy válhatunk, hogy amit a kockánkkal dobunk, azt erőforrásként megkapjuk, és ezt egy kis táblán jelöljük. Az erőforrásainkból aztán olyan kis lapkák beszerzésére költhetünk, amit a kockáink oldalára lehet pattintani. Kiválaszthatjuk, melyik oldalt szedjük le, és a helyébe betesszük azt, amit szereztünk, és ami mind értékében, mind típusában hasznosabb lesz nekünk. Minél több ilyen értékesebb oldaluk van a kockáinknak, annál nagyobb eséllyel dobunk egyre ütősebb kombinációkat. Persze így meseszép és nagyon hasznos kártyákhoz is juthatunk. Hatványozottan gazdagodunk, egyre több lehetőséggel. Mindezek mellett az illusztrációk hangulatosak, magukkal ragadóak, és teljesen átadják azt az érzést, a sorsot meghatározó isteni képességekkel rendelkezünk. Imádom! Kell! Azonnal! …de még egy kicsit várni kell…

Aczél Zoli

Értékelések átlaga 


(4.5)

Közönségdíjak

Kezdőknek ideális 14 Gyakorlott játékosoknak 8 Ketten 6 Családdal 14 Partijátéknak 7
55% (11)
40% (8)
5% (1)
Rendezés:
Értékelések: 1 - 10 (összesen: 20)
További oldalak:
  1. 1
  2. 2
Nekem kicsit túl "sok"

Orsi | 2020. május 27.

Nekem kicsit sok: Túl szines, túl aprólékos a játék dizájnja, a letisztultabb formákat jobban kedvelem. A doboz apró rekeszei meg egyenesen őrületbe kergetnek az elpakolásnál, erről is azt gondolom, a kevesebb több lett volna. Kicsit variálnék a stratégián is, de aki egy könnyed, színes, gyerekekkel is könnyen játszató, közepesen gyors partira vágyik, annak ajánlom. A dobókockák oldalainak kovácsolása jópofa ötlet és a kivitelezés is tartósnak tűnik.
Úton a komolyabb társasok felé

petipajti | 2019. december 11.

A Dice Forge tekinthető pakliépítős játéknak (egy 12 lapos paklid van), amit folyamatosan fejlesztesz és alakítasz, a kockadobás izgalma viszont jóval intenzívebb, mint a kártyahúzásé. Az alapötlet nem bonyolult, a játék hangulata leginkább a Disney féle Herculeshez hasonlítható, egy parti kb. 40-50 perc alatt lezajlik és a játékszabályok sem bonyolultak.
A kártyavariációk minimális mélységet adnak a játéknak, de ebből lehetne több, ezt inkább családi játéknak mondanám, akár fiatalabbakkal együtt is játszható vagy olyanokkal, akik még csak ismerkednek a felnőtt társasjátékokkal.
Fordulatos játék

Tinki | 2019. november 3.

Nagyon tetszik a játék, mert bár szerepe van benne a szerencsének, de valamennyire te irányítod azzal, hogy milyen kocka-oldalakat választasz. Abszolút feldobja a szokásos stratégiai típusú játékmenetet és nagyon fordulatos. Lehetne kicsit több kör is, mert pont mire teljesen beleéled magad és már nagyon extra dolgokat tudsz dobni, akkor véget ér. De persze a többiekkel megbeszélve lehet hosszabb és akkor már nincs is semmi negatív része :)
A szerencse forgandó

Zoltán | 2019. október 8.

A szerencse alapú játékokat nem nekem találták ki. Épp ezért, amikor néztem, hogy itt kockákat kell dobálni, hát... De azért adtam neki egy esélyt. És milyen jól tettem! Nagyon megtetszett, ahogy a játék újraértelmezte a kockahasználatot, az új mechanizmus kifejezetten bejött. Még mindig nagy hangsúlyt kap a szerencse, de a játékosoknak számtalan lehetőségük van arra, hogy minél kedvezőbb irányba befolyásolják azt. Új és jó kockaoldalakkal nő az esély, hogy a szerencse mellénk áll, és a kártyák egy része is megfelelően kompenzál. Ezen túl pedig egy könnyen tanulható, közepesen hosszú játék, ami alatt garantáltan nem fog unatkozni az ember. A kivitelezés igényes, a dobozban minden tökéletesen elfér, mindennek meg van a helye, ami szintén nagy előny. CSaládoknak, baráti társaságoknak, de akár ketten is remek választás egy könnyed kikapcsolódásra.
kellő mennyiségű kockázás

Donát | 2019. július 30.

Nagyon tetszik a játékmechanikai újítás, hogy a kockát lehet fejleszteni. Nem tűnik el a játékból a szerencsefaktor, de külön stratégiai elem lesz a véletlen csökkentése, vagy legalábbis a "rossz" dobások minimalizálása. Egy idő után, ha jól csinálod, nem tudsz igazán rosszat dobni, maximum a dobás utáni cselekvések közül más irányba indulsz. Aki ki nem állhatja a szerencsét a játékokban ezt sem fogja élvezni, mert nem veszik ki belőle, de aki olyan mint én és a túl sok szerencsét nem szereti, annak tökéletes játék.
Sokkal több benne a stratégia mint a szerencse! A kocka fejlesztés és a kártya vásárlás között folyamatosan kell lavírozni, egyiket sem lehet elhanyagolni. Az erőforrások is fontosak, de a győzelmi pontok is. Jól át kell gondolni mit csinálsz és előre tervezni 1-2 körrel.
Ketten is élvezetes, annyi hogy szerintünk érdemes minden kockalapot felhasználni 2 és 3 játékos esetén is, illetve keverni a szörnyek kártyáit, nem mindenhez csak 1 félét használni, szemben a szabálykönyvben leírtakkal. A játék negatívuma, hogy túl rövid a 9-10 kör, érdemes lett volna ezt még tesztelgetni. Pont mire felfejleszted a kockát és kezded igazán élvezni az erőforrás menedzsmentet és a kártya vásárlást véget is ér a játék. Ajánlom mindenkinek, hogy inkább 15 kört nyomjatok le, sokkal jobb hosszúság. Egyszerűen tanulható így kezdőknek is tetszeni fog, de kellő mélységű stratégia van benne ahhoz, hogy tapasztalt játékosok is élvezzék, így ideális vegyes társasággal is.
Tényleg szerencse

Gábor | 2019. március 6.

Amióta meg van sokat nem játszottunk vele (sajnos). A párom választotta a játékot. Én jobban szeretem amikor kicsit kevesebb szerencse van a játékban, de úgy ültem le, hogy tudtam körülbelül mit ad a játék. Maga a játék külleme nagyon szép. Csodálatos grafikája van szép doboza, nagyon jól megvan mindennek a helye. A szerencse faktor nagyon nagy, de ezt adja a játék. Taktikázni azért lehet benne. Attól függetlenül nagyon jó játék élményt biztosít azoknak akik egy könnyedebb társasjátékot szeretnének. Ami engem zavart, hogy sokat ad a játék és el vesznek a szilánkok és az arany. Mire valakire rá került a sor addigra volt úgy mindene tele volt, ezért el vesztek azok amiket dobot. Kicsit még ki kell tapasztalnunk, de ez zavaró volt benne. Meg az is, hogy van pár kártya amit muszáj az elején be szerezni. Ahhoz képest, hogy mennyi lap van benne annyira kevés lehetőség. Szerintem ha ezeket a hibákat nem nagyítjuk fel, egy nagyon kellemes kikapcsolódást nyújt a játék.
gurulj...gurulj....ááá!

Messier | 2019. február 7.

Nagyon szép kivitelezésű családi játék, ami bár kocka alapú mégis jól illeszkedik a játékba. A kockáink oldalát fejleszthetjük a kockával kidobott aranyból és szilánkokból. A szilánkokból kártyákat vásárolhatunk, amik egyre dráguló, de értékesebb lehetőségekhez és győzelmi pontokhoz juttatnak minket. Egyetlen bajom van csak a játékkal, a játék végi hosszú setup, vagy uram bocsánat, ha két partit szeretnénk játszani. Ez majd fele idő, míg maga a játék tart...bár lehet, hogy én vagyok lassú és nagyon alapos a visszapakolásnál... Családoknak mindenképpen ajánlott, nem nyúlhatsz vele mellé....
Próbált

László | 2019. január 5.

Ismerősnél játszottam vele, nálam is bekerült a vásárlási listába. Nagyon ajánlom!
Nem rossz

Blaze | 2018. június 7.

Nekem kellemes csalódás volt ez a játék, mert sokat nem vártam tőle. Oké, nincs benne mély stratégia, de agykikapcsolónak egész jó, el lehet vele lenni.
Könnyed társas

Noémi | 2018. május 22.

Tényleg nagyon szép kivitel, a doboz elrendezés egyik legjobb amit láttam. Elsőre eltart mire minden a helyére kerül. A szabálykönyv nagyon egyszerű a mérete is ennek megfelelően egy csöpp amint félbe van hajtva és mellette van a segédlet nekem ez a része nem jönn be annyira. Maga a játék nagyon egyszerű, egész családdal játszható. Senki ne várjon tőle nagy fordulatos stratégiai párbajt.

Only registered users can write reviews. Please, log in or register

A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!