Vélemény részletei

Dixit Odyssey

Átlagos vevői értékelés:

Dixit Odyssey

Termék értékelése:

Értékelés
Termék vélemény (létrehozva 2018. szeptember 3.):
Mi egy családi összejövetelen találkoztunk először a játékkal, és mindannyiunknak megtetszett. A hozzászólások számából egyértelmű, hogy nem mi vagyunk az egyetlenek. Aztán úgy alakult, hogy mi is beszereztük magunknak. Ez lett az első vásárolt társasunk.
A tizedik jubileumát ünneplő társas valószínűleg egyedi játékmenetének és gyönyörű kártyáinak köszönheti a sikerét, illetve magával ragadó hangulatának.
Igazán művészi a megvalósítása, nagyon hangulatos, számtalan asszociációnak teret engedő kártyákat készítettek hozzá. A többsége aranyos és jópofa, de ugyanúgy akadnak bizarr atmoszférájúak is. Nagyon változatos, pusztán gyönyörködni bennük is, szórakoztató.
Gyorsan megtanulható, egyedül a pontszámítása bonyolultabb, de az is csak elsőre tűnik.
Alapvetően, minden körben van egy mesélő, aki kiválaszt egy kártyát a kezében lévők közül és mond róla valamit a többieknek. Ez lehet egy szó, egy mondat, de akár egy rövid történet is. A többi játékos pedig a sajátjai közül választ olyanokat, amikre szerinte illik az, amit a mesélő elmondott. Eztán szavaznak a lerakott kártyákra. Pontot pedig az kap, aki kitalált melyik volt a mesélő kártyája. A dolog csavarja az, hogy a mesélőnek úgy kell beszélnie a választott kártyájáról, hogy mindenki ne jöhessen rá, melyik az övé, de az se forduljon elő, hogy senki sem találja ki. Mert akkor ő nem kap pontot. Emellé még azok is pontokat kapnak, akiknek a kártyájára érkezett szavazat. Az nyer akinek a kis fanyula először éri el a harminc pontot.
Klassz kis játék, de nem az mérhetetlen izgalmakban bővelkedő, viszont játszani vele tényleg különleges élmény, de azt hiszem, hogy ennek egyetlen igazi oka, a magával ragadó kártyákban rejlik. Amik sok játék után talán túlságosan kiismerhetőek lesznek - szerencsére azért nincs belőlük kevés, ráadásul számos kiegészítő is kapható az alapjátékhoz - ezáltal már macerás és nehéz újabb "meséket" kitalálni hozzájuk. Igazán azok élvezhetik, akiknek jó asszociációs képességeik vannak, és mély fantáziájuk.
Ennél fogva a gyerekek számára nem valószínű, hogy sikerekben fog bővelkedni a játék, mivel a kisebbek még nem tudnak elvontan gondolkodni. A megadandó információ - ne mindenki találja ki, de azért valaki igen - arany középútja sem megy nekik könnyen. Ez inkább felnőtteknek való játék, bár az én lányom ennek ellenére nagyon élvezi, ha játszunk.
Az is biztos, hogy a minimum létszámmal nem annyira szórakoztató, mint többen. Ha már öten-hatan vannak hozzá, akkor igazán mókás. Hármasban nem az igazi, izgalmasabb, ha több kártyából lehet választani, jobban oszlanak a pontok is.
Szerintem érdemes az Odyssey változatot megvenni, mert abban három fakk van, gondolva a további kiegészítőkre, amiket szerintem érdemes is beszerezni a változatosság kedvéért.
Összességében egy nagyon fantáziadús, eltalált játék, amit érdemes beszerezni, könnyed, szórakoztató mivolta miatt.