Puerto Rico

Normál ár: 9 990 Ft


A Te árad: 9 490 Ft

Értékelés:  (5.0)
A játékosok Puerto Rico szigetének telepeseiként próbálnak boldogulni a termékeny vidéken. Értékes helyi termékeket állítanak elő, új épületeket húznak fel, okosan befektetve a pénzüket és a rendelkezésükre álló munkásaikat, és nem utolsó sorban arról is gondoskodniuk kell, hogy jókor legyenek jó helyen – az Óvilágba induló kereskedőhajókon igencsak szűkös a hely!

A Puerto Rico igazi civilizációépítő stratégiai játék tehát, ahol több körre előre érdemes tervezni. Összetettségéből adódóan elsősorban gyakorlottabb játékosoknak ajánlott, de kis türelemmel bárki számára megtanulható. Az összetett, akcióválasztós stratégiai társasjátékok atyjaként is emlegetik – és nem véletlenül!

A doboz tartalmazza az Új épületek és a Nemesek kiegészítőt is!

A játék díjai

Mensa Társasjátékverseny 2014 fődíjas

A játék Közép-Amerikában játszódik, ahol a résztvevők európai telepeseket "alakítanak". A játék célja minél több győzelmi pont megszerzése azzal, hogy növeled kolóniáid működését, hatékonyságát a termelésben, népességben, kereskedelmben és gazdaságban. Jó észben tartani, hogy a pénz, a termelés, a kereskedelem és a telepesek csak hozzá segítenek a győzelmi pontokhoz, de nem fontosak magához a győzelemhez.

Sajátos és újszerű a körök menete: minden játékos választhat néhány foglalkozás közül, amik mindegyike lehetőséget az összes játékosnak, hogy végrehajtson egy akciót, valamint biztosít egy külön bónuszt annak, aki az adott foglalkozást választotta. Például, ha új ültetvényre van szükséged, akkor a telepes kártyát kell elvenned: tiéd az előny, hogy először válassz olyan ültetvényt, amire szükséged van, de azután a többi játékosnak is megvan a lehetősége, hogy bármelyiket elvegye a maradékból. Ez a rendszer lehetővé teszi különböző stratégiák kidolgozását, például arra alapozva, hogy az ellenfél gyengeségét használjuk fel előnyszerzésre, vagy úgy választunk szerepet, hogy csak nekünk van belőle hasznunk.

Az öt különböző ültetvényen árukat termelhetsz, amiből pénzt csinálhatsz vagy akár győzelmi pontokat is. A különböző áruk értéke eltérő attól függően, milyen bonyolult az előállításuk. Ennek megfelelően a kukorica a legolcsóbb és a termelése nem igényel gyárat, míg az indigó, a cukor, a dohány és a kávé sokkal értékesebb és szükségük van a megfelelő előállítási felszerelésre. Az ültetvények mellett sokszor különböző épületket is fel kell építeniük a játékosoknak: néhány közülük szoros kapcsolatban van a termeléssel, míg mások az árutermeléshez vagy a telepesek számához (stb.) kapcsolódó különleges bónuszokat ad. Sőt mi több, az épületek már önmagukban is győzelmi pontokat érnek. Ennek megfelelően fontos a termelést és építkezést egyensúlyban tartani, hogy a maximális hasznot tudjuk kitermelni. Meg kell fontolni azt is, hogy minden épület csak úgy működik, ha legalább egy telepest elhelyezünk rajta, így a kolónia népességi tényezőjét is számban kell venni.
Egy másik fontos szempont, hogy azok az áruk, amelyeket hajóval szállítunk el az "anyaországba", azok rögtön győzelmi pontokat érnek, míg az, amit a piacon adsz el, az pénzt hoz: fontos, hogy ezt a két akciót egyensúlyban tartsuk.

A játék időtartamát nem könnyű előre megmondani, mivel három dologtól is függhet: akkor van vége, ha elfogynak a telepes bábuk, ha elfogy a győzelmi pontokat jelző zseton, vagy ha egy játékos betölti az épületek számára kijelölt helyeket. Általában ha hárman vagy négyen játszanak, valószínű, hogy a telepes bábuk fogynak el, míg 5 játékosnál sokkal változóbb a helyzet. Vannak akikazt ajánlják, hogy 3-4 játékos esetében 10-15-tel növeljük a telepesek számát.

Az a tény, hogy a játékosokat az első játékos választása befolyásolja, nagyon újszerű és talán a legjobb része a Puerto Rico játékrendszerének. Végül is ez nem egy megszokott mechanizmus, ami a német játékokra jellemző, ahol minden választás két vagy három lehetőségre korlátozódik. Megfordítva, a Puerto Rico több különböző lehetőséget kínál. Ne feledjük, hogy a szerencse faktor teljesen hiányzik ebből a játékból, szinte semmit nem befolyásol a szerencse. A néhány véletlenszerű dolog, mint például az ültetés, nagyon kevéssé befolyásolja a játékot. A Puerto Ricoban a gyenge teljesítményt mindig a nem megfelelő döntés határozza meg.

Játéklap.hu - Sir Muki cikke

Értékelések átlaga 


(5.0)

Közönségdíjak

Kezdőknek ideális 6 Gyakorlott játékosoknak 26 Euro gémereknek 21 Ketten 8 Családdal 14
98% (40)
2% (1)
Rendezés:
Értékelések: 1 - 10 (összesen: 41)
További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Áru termelés

Otimotesz | 2019. július 17.

Könnyed, szórakoztató, 2-5 fő között bárhogy élvezhető (minél többen játszák annál jobb), karibi hangulatú, nagyobb gyerekeknek is ajánlott.
az öreg puerto rico :)

Roland | 2019. január 8.

Régebben játszottam vele és nagyon tetszett. Most hogy rátalaltam meg is vettem es egy ket party utan ki is merem jelenteni, hogy semmit nem veszitett az elmenybol :) nagyon jo jateknak tartom, nem veletlen a BBG s jo helyezese!
Régi klasszikus, még most is topon

craslorg | 2018. augusztus 31.

Amikor először játszottam vele évekkel ezelőtt, azonnal megszerettem. Sokáig ez számított nekem a No 1-nek, pedig egyre több játékot ismertem meg. Féltem tőle, hogy kis kihagyás után újra elővéve már nem lesz az a frenetikus érzés, de szerencsére visszajött és továbbra is nagyon szeretem ezt a játékot.
Ötletes az egész felépítése, termesztés, építkezés, munkások felfogadása, hogy egyáltalán mindez működjön. Rakodás hajóra, amelyek csak 1 féle árut visznek el, így lehet taktikázni a többiek ellen is. A véletlennek szinte semmi szerepe, azon kívül, hogy aktuálisan épp melyik ültetvény lapkák közül választhatsz, de ez minimális. Nem véletlen, hogy még mindig favorit a toplistákon is ez a játék.
Persze nem egyszerű. Haladó gamereknek ajánlott. Kezdőket először mással vezessük be a társasok világába, de ez semmiképp se maradjon ki a később bemutatandóak közül. Szerencsére a magyar kiadás már kiegészítőt is tartalmaz, még változatosabbá téve a játékot.
Örök klasszikus

Blaze | 2018. május 7.

Nem vagyok még egy nagy gémer, de szerintem ez a játék semmit sem vesztett a fényéből az elmúlt évek alatt, nagyon élvezetes mind a mai napig. A szabályok nem bonyolultak (csak az épületek megtanulása kíván picit több időt), de kellően gondolkoztató, agyalós játék. Ráadásul ár/érték arányban szinte verhetetlen, pláne úgy hogy két kiegészítőt is tartalmaz a doboz. Mindenkinek ajánlom, aki bele akar kóstolni a komplexebb játékok világába.
Kinek nagyobb az ültetvénye?

Imre | 2018. április 18.

A doboz kialakítása nagyon praktikus, jól pakolható.
A játékszabály nehezen érthető, de maga a játék mechanizmusa könnyen elsajátítható.
Nekem a két kiegészítővel van meg. Folyamatosan taktikázni kell és figyelni a többi játékosra. Mert nem mindegy ki melyik karakterrel van. Ugyanis a termelés, az építkezés, a kereskedés, rakományok berakása a hajóba, az új dolgozók érkezése nem mindegy milyen sorrendben következik. Ha nem teremelünk nem tudunk kereskedni, hajóba berakodni, így nem lesz pénz, és győzelmi pont. A karakterek az adott tevékenységükhöz kedvezményt kapnak másokkal szemben. Viszont a minden kör végén a karakterek újra kiválasztásra kerülnek.
A játék eléggé összetett, nagyon kell figyelni a saját és társaink dolgaira. A termények, épületek, emberek után is kapunk győzelmi pontot.
A játék lényege, hogy terményeket kell előállítani és azokat a hajóval elszállítani, amihez földek, épületek, emberek és persze pénz kell. Ezek ügyes kombinálásával folyamatosan változik a játék.
Nagyon jó az újrajátszhatóság és nagyon élvezetes. A játékidő 2 órás, de nem feltünő.
A játék nagyon élvezetes, ajanlom mindenkinek!
Nagy kedvenc

Esme | 2018. február 26.

Az egyik kedvenc társasjátékom, kicsit időigényesebb, de mindenképpen megéri. Gyakorlottabb játékosoknak ajánlanám ,nem első társasként. Szép a grafikája, taktikázni kell benne, itt nem lehet a szerencsére hagyatkozni.
Új világ

Dániel | 2018. január 16.

Amikor bevittem a baráti körömbe, nehezen akarták megérteni a játék menetét (?!) aztán hamar beletanultak, ahogy elkezdtük a játékot. Pozitívum hogy minden apró épületen rajta van, hogy mit hogyan csinál, milyen 'bónuszt' ad neked, és a hátulján még érthetőbben le van írva. Nagyon jó stratégiai játék, semmi feszültség nincs a játékosok között, ugyanakkor nagyon sok izgalmat rejt a játék! Ajánlom minden családnak, nálunk mindenki szereti!
Stratégia

M | 2017. október 10.

Nálam a Puerto Rico hatalmas kedvenc.
Inkább gyakorlottabb, stratégiai játékokat kedvelőknek ajánlanám, de volt szerencsém új játékosokat is bevonni a játékba, és ők is nagyon élvezték.

Maga ez a szerepválasztós játékmenet, szerintem hatalmas ötlet.
Úgy kell építenünk a saját kis szigetünket (telepeseink rendezgetésével, épületek felhúzásával, ültetvények telepítésével), hogy azért fél szemmel jó ha figyelünk mások építményeire, terményeire is, hogy nekik melyik szerep milyen előnyökkel járhat.

Maguk a szabályok nem bonyolultak igazából, csak sok mindenre oda kell figyelni, nagyon sok féle taktikát lehet választani a játék folyamán, sok féle esemény vethet véget a játéknak.
Ezért első alkalommal általában valaki mindig megjegyzi, hogy hát de ezt ő nem is tudta, nem mondtam el a játék elején (valójában, de csak ahogy említettem sok mindenre kell figyelni), ezért kell 1-2 kör mire mindenki teljes gőzzel rá tud koncentrálni a játékra és a taktikázásra, de pont ez a szép ebben a játékban.
Egyszóval egy remek stratégiai játék azoknak, akik valami komplexebbre vágynak és szeretnek gondolkodni.
A modern klasszikusok nagy öregje

Csaba | 2017. augusztus 29.

A játék nem véletlenül van még mindig a geek toplistájának élvonalában. Euro játékhoz képest óriási az interakció a játékosok között. Egyrészt nagy szerepet kap a másikat blokkoló lépések sorozat (pl. elfoglalom a hajót olyan termékekkel, amije a többieknek nincs, rákényszerítem az ellenfelet, hogy behajózza a számára értékes terméket, elviszem a korlátozott számú épületek egyikét stb.) Másrészt a szerepek választásával járó akciót mindenki végrehajthatja, nem csak én. Mindig nézni kell, hogy a döntésem legalább annyira fájdalmas legyen a többiek számra, mint amennyire nyereség az én számomra. Nagy erénye a játéknak, hogy végtelen az újrajátszhatósága, nincs domináló stratégia, a kiegészítők használatával pedig ezek az erények tovább fokozhatók.
Imádtam

András | 2017. augusztus 3.

Izgalmas, gondolkodtató és taktikázós játék. A grafikája gyönyörű, egyből beleszerettem nem túl hosdzú, ahhoz képest, hogy összetett gazdasági játék.
Csak ajánlani tudom.

Only registered users can write reviews. Please, log in or register

A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!