Az idő hullámai

Normál ár: 3 990 Ft

A Te árad: 3 791 Ft

Értékelés:  (4.3)
Ősi civilizációk születnek, virágoznak, majd tűnnek el a történelem süllyesztőjében. Állíts lenyűgöző emlékműveket, hogy maradjon valami mementó a birodalmadból hosszú idővel annak bukása után.

Az idő hullámai egy mindössze 18 lapból álló, kétszemélyes kártyajáték, amelyben három korszakon át irányítjátok ősi királyságotokat. Minden korszakban épületeket emeltek, amelyekből csak egy állhatja ki az idő próbáját, hogy segítségetekre legyen a későbbiekben. A kártyák 5 különböző színben különféleképpen érhetnek pontokat a számotokra, ezért válasszatok körültekintően, hogy a játék végére a ti birodalmatok legyen az, amely felett nem csaphatnak át egykönnyen az idő hullámai.

2 csoda!

Elnézést a szójátékért, de jelen helyzetben több, mint indokolt. A félreértések elkerülése végett, a cikk nem a közkedvelt 7 csoda egy újabb kiegészítőjéről és nem is a kétszemélyes változatáról, a 7 Wonders: Duelről fog szólni. Az alábbiakban a Portal Gamesnek az idei Portal Conon bemutatott legújabb kártyajátékáról, Az idő hullámairól olvashattok, ami decembertől már itthon is kapható, méghozzá teljesen magyar nyelven.

A lengyelek az elmúlt években sikert sikerre halmoztak a Robinson Crusoe: Adventure on the Cursed Islanddel, a Birodalmi Telepesekkel, valamit a Tajemnicze Domostwo (Mysterium)-mal, így nem csoda, hogy nagy várakozás övezte legújabb játékukat is.

Az idő hullámai alapsztorija, hogy a játékosok civilizációkat irányítanak-építenek, amelyek felemelkednek, virágzanak, majd idővel - némi nyomot hagyva maguk után - elbuknak. (Bár kis túlzással bármilyen köntöst rá lehetne húzni a rendszerre, amit a BoardGameGeeken pár lelkes rajongó meg is tesz, amivel a játék PnP - kinyomtatható - verziója már 3, illetve 4 fővel is játszható.)

De hogyan is néz ki ez a gyakorlatban? Adott 18 lap, amiket három fordulón keresztül draftolnak (választanak) a játékosok, igyekezve minél jobb kombinációkat összehozni. Az 1. fordulóban kapunk 5-5 lapot, kiválasztunk 1-et, a maradék 4-et továbbadjuk, majd felfedjük, mit választottunk. Ez így megy tovább, amíg mindkettőnk előtt 5-5 lap nem lesz. Ekkor véget ér az első forduló, amikor is felvesszük az előttünk lévő lapokat, kiválasztunk 1-et titokban, ami fixen a birodalmunkban marad, illetve 1-et, ami kikerül a játékból, ezután húzunk 2-2 lapot, felfedjük a választott lapokat, és kezdődik elölről az egész. A 3. forduló végén értelemszerűen már nem kell felvenni semmit. Minden forduló végén győzelmi pontokat kapunk a lapok különböző hatásainak eredményeként. Aki a legtöbb pontot gyűjti, megnyeri a játékot.

A dobozban (ami egyébként kívül-belül nagyon szép lett), mint már korábban említettem, 18 nagyobb méretű lapot találunk, jó minőséggel és szép grafikával (plusz egy "súgó" lapot az alapszabályokkal). A kártya alján találjuk a helyszín nevét, aminek egyébként a betűtípus-választása nem volt túl szerencsés, egy részük elég nehezen olvasható, a bal felső sarokban a lapok "színét/fajtáját", míg a jobb felső sarokban a képességüket/hatásukat. A kártyákon kívül kapunk még egy meglehetősen vastag, a játékhoz passzoló jegyzettömböt, amin tudjuk rögzíteni az aktuális játékot, illetve egy ceruzát. Ezen felől 4 műanyag jelzőt, amivel a forduló végén kiválasztott helyszíneket tudjuk jelölni, amik szintén nagyon patentek. Illetve nem utolsó sorban a magyar szabályzatot, ami már a frissített szabályzat, nem az először hibásan megjelent angol szabály fordítása, amiért jár a süti. Egy-két elgépeléstől eltekintve teljesen jól használható, ha valamelyik pont mégsem lenne egyértelmű, akkor a BoardGameGeeken, a játék oldalán minden részletesen ki van fejtve az odavágó fórumokon, ahol maga a készítő, Kristian Curla is válaszolt minden kérdésre.

Ha már BoardGameGeek, a játék nagyon népszerű! 7.1-en áll, ami egy ilyen kategóriájú játéknál különösen erősnek mondható, de abszolút nem indokolatlan, mert tényleg nagyon jól működik a játék. Jó a mechanika, pörgős, a szabályai egyszerűek, ezért bárki leülhet vele játszani, de mégis van a játéknak mélysége. Tekintve, hogy minden egyes lap kiválasztása előtt mérlegelni kell, hogy a döntésünk nekünk segít, vagy az ellenfelünknek árt-e többet, ezért a gyakorlottabb játékosoknak is megfelelő szórakozást nyújthat. Nem utolsó sorban kicsit bele kell látni a másikba, hogy ő vajon mit fog preferálni velünk szemben, és mit ad tovább nekünk, ezért még némi blöffölésre is van lehetőség. Kompakt mérete és gyors játékideje (hozzávetőlegesen 15 perc) miatt gyakorlatilag bárhol/bármikor játszható.

Ár/érték arányban az egyik legjobb kétszemélyes játék, szóval 86' után újra hullámozzatok.

Zsigmond Balázs

Értékelések átlaga 


(4.3)

Közönségdíjak

Kezdőknek ideális 14 Ketten 15 Családdal 5
44% (7)
44% (7)
13% (2)
Rendezés:
Értékelések: 1 - 10 (összesen: 16)
További oldalak:
  1. 1
  2. 2
Egyszerű, de nagyszerű, de sovány

Geri | 2018. november 28.

Ez egy remek kétszemélyes kártyajáték, ám tény és való, hogy kicsit kevés a tartalom ezért az árért. A kidolgozás viszont nagyon igényes. Ha egy egyszerű kétszemélyes játékot keresel, csapj le rá!
*

Eszter | 2018. február 20.

Megoszlanak nálunk a vélemények, én szeretem, izgalmas, taktikus, gyönyörű. Az egész koncepció jópofa. Párom szerint viszont kicsit unalmas. Hát... ízlések és pofonok, majd játszom mással ;)
Szép grafika, de kevés lap

Károly Imre | 2017. október 10.

Sziasztok!
Kártyamániás lévén, a kiváncsiságom győzött, és megvettem! Háát mit is mondjak!

Pozitivumok: Gyönyörű képek, gyors játékmenet, kellően sokféle taktikai lehetőség, és a 7-csodában használt draft-rendszer, ami biztositja, hogy 2-szer meggondolod melyik épületet épited fel az adott körben!

DE!

Negativumok: 18 lap, egy jegyzetfüzet, egy fél ceruza, és 4 token, na jó 2 db zárható zacskó, potom majd 4000-ért!

Értem én, hogy az ötlet számit, tényleg remek játék, csak mondjuk tehettek volna bele még, kb. 3-szor ennyi lapot, és akkor szavam nem lenne!

Lehet, hogy csak nekem gond egyedül, ezért adok 1 csillaggal kevesebbet, mert ezt leszámitva, tényleg szórakoztató, könnyű fel-, és lepakolni, és tényleg max.20 perc egy játék!
Majdnem

Noly | 2017. augusztus 21.

Semmi gondom ezzel a játékkal azon kívül, hogy ha választhatok, akkor mást játszom. Könnyed kikapcsolódás, bár nekem kicsit lapos. Ajánlom a Tides of madness című játékot megnézni ezzel párhuzamosan, azonos játék csak más tematikával és egy kis csavarral ami izgalmasabbá teszi.
Szuper 2 fős játék!

Balthis | 2017. február 11.

Nagyon könnyed, jó szórakozást nyújt két személy részére. Csodálatosan szép a megjelenése a játéknak! Szeretjük, mert nem hosszú , könnyű, de mégis elég izgalmat nyújt a játék, a jó szórakozáshoz este.. a párommal :-)
Vonaton is jó

Dalma | 2017. január 25.

Kis helyen is elfér nagyon jó játék
Pörgős két személyes

Csaba | 2017. január 9.

Van, hogy egy hosszú játékest után már csak ketten maradunk a legkitartóbb játékostársunkkal. S felmerül a kérdés: Hoztál még valamit, ami rövid, s két fővel is játszható? Válaszként sokszor ezt a dobozt rántom elő még a táskámból. Kiváló kis kétfős játék. Az első körben, vagy játék alatt megtanuljuk, melyik kártya milyen különleges képességgel bír, s hogy mit érdemes gyűjtenünk. Valamennyi taktikázásra is lehetőséget ad, szóval levezetésnek kiváló. Ha kezdő játékossal ülünk le vele játszani, azért kellhet 1-2 kör míg belerázódik, de megnyugtatásul mondom, hogy a játék ideje rövid, szóval hamar fel lehet zárkózni ;)
Gyors és szórakoztató!

Alvaro David | 2016. november 7.

Párommal mindig, ha van egy kis időnk (legyen az csak 5-10 perc például főzés közben), mindig játszunk. Senki ne várjon nagy csatákat, hatalmas izgalmakat és órákon át tartó játékot! De 1-2 játék mindig jól jön, és tényleg ötletes játék.
Tetszik, hogy minden lépésünknek hatalmas súlya van, amit bizony át kell rendesen gondolni.
Pörgős kétszemélyes kártyajáték

Balázs | 2016. szeptember 17.

Összességében vegyes érzéseim vannak a játékkal kapcsolatban. Röviden összefoglalva egy könnyed, gyors kártyajáték két személy részére, mely draftolós mechanikára épít.

Pozitívumok:
+Gyors, könnyen tanulható
+ Gyönyörű a lapok grafikája
+ Ügyes, ahogy az adott színű lapok mindig csak más színű lapokra adnak pontot
+ Van lehetőség benne a taktikázásra

Negatívumok:
- A játékmechanikának köze sincs a tematikához
- Egy idő után csökken az újrajátszhatósága a kevés lap miatt
- Szerencse szerepe azért magas

Összességében könnyed kikapcsolódásra vágyóknak mindenképpen megér egy próbát.
2 csoda

Onkie | 2016. május 21.

Amikor elolvastam a szabályokat, egyből a 7 csoda ugrott be, és nem is tévedtem nagyot. :) Nekem nagyon megtetszett, mert gyors, egyszerű, és pontokat számolni sem nehéz (bár néha el lehet veszni, ez nem zavaró).
Van egy brutál erős kombó, amihez persze szerencse is kell: Az elátkozottak útvesztője 13 pontot ad, ha minden színből van legalább 1 lapod. Ezt megkaptam az első körben és meg is tartottam, erre építettem az egész további taktikámat. Második fordulóban kijött mellé A mana-kút, ami 9 ponttal jutalmazza, ha 3 adott színem megvan (de ha az előző lap teljesül, akkor ez is). Innentől egy kis taktikával úgy intéztem, hogy biztosan meglegyen minden színem, innentől az utolsó fordulóban csak egy picit kellett odafigyelni. Volt akkora szerencsém, hogy kijött melléjük Az ég oszlopai (5 pont ha megvan 2 adott szín), és A vakondtúrás (8 pont, ha többségem van egylapos színekből, és mivel az volt a cél, hogy mindenből 1 legyen, ez könnyen teljesült). Az egyéb lapokból jövő pontokkal együtt a harmadik fordulóban 48 pontot gyűjtöttem, és az ellenfelemnek összesen volt 50 pontja. A taktika hátránya volt, hogy az első két körben kevés pont gyűlt össze, és sok múlt a szerencsén.
Megtetszett, mert könnyed, nem vérre menő, gyorsan lehet visszavágót kérni. :) Egyetlen negatívumként csak annyit mondanék, hogy a kártyák nevei ezzel a betűtípussal nehezen olvashatóak.

Only registered users can write reviews. Please, log in or register

A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!