Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Birodalmi telepesek

Ár:
12.990 Ft
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag! (32)
NEM KAPHATÓ!
Kifutás dátuma:
2021-02-28

Leírás

Kártyákból lehet birodalmat építeni – csak össze ne omoljon! A Birodalmi telepesek szép kivitelű, összetett, „tablóépítő” társasjáték. A játékosok a saját, ókori népüket erősítik a többféle módon felhasználható kártyáikkal. Tablóépítés: a korlátozott számban megszerezhető kártyákból kell, azok egymásra hatásait figyelembe véve, a legértékesebb kombinációkat létrehozni.

Vélemények

4.53
32 értékelés
5
(18)
4
(13)
3
(1)
2
(0)
1
(0)
Írja meg véleményét!
| 3 / 5 csillag!
2020. 12. 21.
Settlers 2-höz hasonlították sokan, ezért magas elvárással indítottam, de hatalmasat kellett csalódnom. Kaptam egy 12 egy tucat tablóépítő játékot 5 nyersanyaggal, nehezen tanítható szabályokkal (más nép, más szabály), semmi egyedi mechanikával, nulla interakcióval, rengeteg holtidővel. Aki Settlers 2 feelinget akar, annak a királyi árut ajánlom. Interakció ott sincs sok, de legalább holtidő sincs, mert egyszerre lépünk.
| 4 / 5 csillag!
2019. 12. 11.
Hosszútávon

A magyar kiadás megjelenése óta játszom ezzel a játékkal, beszerzésekor heti öt játékot is kiharcolt az élménye, ma már ritkábban. Az alapjáték nálunk nagy sikert aratott, a Dominiont váltotta a naponta több kört is lejátszhatnánk pozícióban. Minden játékos számmal alaposan kipróbáltuk más-más élményt nyújt, négy fővel elhúzódik, akár két órán át is. Tablóépítős kártyajáték, a kritikus szerencse és balszerencse a legnagyobb ellensége: unalmassá teheti ha neked eszméletlen jól megy(mert jó kezdőlapokat húztál), míg másoknak pár romon vagy falucskán kívül szinte semmit nem sikerül összehozni, vagy a fordított helyzet, amikor mindenkinek gurul a tele szekere, te meg még csak az első kereket vetted meg.
Azért ajánlom ezt a játékot, mert A Telepesek megéri a befektetett pénzt, időt (Gyorsan megy a szabályok betanulása, de érdemes a barbár+római kezdő felállást betartani. Második játéknál már komoly elképzelésetek lesz arról, hogy mit és hogyan szeretnétek a birodalmatokba.), szellemi kapacitást (A szabályok egyszerű keretében a népek eléggé változatosak. Előfordul, hogy a saját birodalmadat kell fokozottan figyelned, van ahol mindet).
A játékhoz angol nyelvű kiegészítések vannak, ezekkel már lehet „verseny” módban és „ömlesztve” játszani, mindkét verzió kellemes, a nagy pakliépítés élményre viszont nem kell számítani, nekem ez az egy csalódásom volt a kiegészítésekkel kapcsolatban.
| 4 / 5 csillag!
2018. 12. 28.
A Birodalom Visszavág

Akik szeretik az aránylag hosszú játékokat, amiben nincs túl sok harc a többi játékos ellen, azoknak ezt jó szívvel ajánlom. Viszont figyelembe kell venni, hogy a játékban nagy szerepet játszik a szerencse, hiszen az egész játék kártyákra épül. A játék kivitelezése, grafikája viszont szép. Nekem nagyon bejött, de lehet, hogy csak azért mert szerencsém volt es nyertem. ;)
| 4 / 5 csillag!
2018. 10. 20.
birodalom

nagyszerű birodalomépítő játék ahol az a cél hogy neked legyen a legnagyobb birodalmad azaz a legtöbb pontod. azért négy csillag mert túl nagy a szerencsefaktor és nem kiggyenlítettek a különböző népek de szerintem ha ilyen fajta játékot szeretnél akkor vedd meg a village-t.
| 5 / 5 csillag!
2018. 10. 10.
Mindenkinek jó

Az alap dolgokat tartalmazza a v1-hez.
Már önmagában is jól lehet vele játszani.
| 4 / 5 csillag!
2017. 11. 19.
Hogyan építsünk birodalmat?

Nagyon szép kivitelezésű, komplex, de nem túl bonyolult, érdekes történelmi társas. Biztos, hogy sokat fogunk vele játszani, az egyik kedvenc a családban és még rengeteg lehetőség van benne,
| 5 / 5 csillag!
2017. 05. 01.
The Imperial March

Számolgatós, odafigyelős, de egyáltalán nem nehéz. Csak azon kell agyalni, hogy milyen lapvariációval tudjuk kinyerni a legtöbb pontot, azaz a jó kombó megtalálása a lényeg. Kezdőknek azért okozhat némi problémát. Sok kártyával a kézben kifolyhat az ember szeme, szétéghet az agya, hogy megtalálja az optimális lépést! :-) De pont ez a szép benne! Egy kis vigasz, hogy jól elmagyarázható a játékmenet szinte bárkinek, aki játszott már modern társasjátékkal. Vonakodtam beszerezni, mert elrettentett a hossza, legalábbis amiket olvastam róla. pedig egyáltalán nem vészes: ketten 70 perc alatt letudtuk a partit. Sőt! Még kevésnek is találom az ötkörös menetet. Hatalmas újrajátszhatóságot látok benne. Új kedvenc született, örülök, hogy megvettem!
| 5 / 5 csillag!
2016. 06. 12.
Építsünk birodalmat könnyedén

Hangulatos birodalomépítős, munkáslehelyező játék, mindig öröm elővenni nálunk. Alapvetően egy pontozótáblán való helyezés az ami a motivációt jelenti a játékosoknak. Itt tudjuk nagyjából követni, hogyan haladunk a többi birodalomhoz képest, mert a játék során nem igazán lehet a másik játékosok építésere koncentrálni, mind inkább a saját lapjaidat elemzed, hogyan célszerű őket kijátszani, mi hoz több pontot. Nagyon sok variációt kinél a játék, és ha kezdjük felfedezni az egyes népekben rejlő potenciált, nagyon élvezetes játékokat ad, hogy ki mennyire tudja kihasználni ezeket. Célszerű azonban nagyon odafigyelni arra, hogyan szerez pontot az ellenfél, hisz 1-1 jól ütemezett támadással, könnyen bajba tudjuk hozni társainkat. Egy kicsit azonban mégis úgy érzem kevés az interakció a játékosok között. Ha lenne kereskedelem másik játékosok között, vagy sokkal inkább hatnánk egymás birodalmára a döntéseinkkel akkor szerintem még élvezetesebb lehetne.
| 4 / 5 csillag!
2016. 05. 05.
Passziánsz settler

Jó kis birodalomépítő, könnyen tanulható passziánsz, erőforrás menedzselés. Az tetszik benne, hogy intuitívan is el lehet kezdeni játszani vele, vár egy végigagyalóssal szemben esélye sincs így az embernek. Feleségemet azonnal megfogta a játék, hiszen nem nagyon konfrontatív. Nekem pont emiatt csak 4 csillag.
| 5 / 5 csillag!
2016. 05. 02.
Nekünk bejött...

Az egész család nagyon szereti! Sajnos kevés időnk van sokszemélyes partikat játszani vele... De én az egyszemélyest is élvezem, az a fránya virtuális ellenfél egész hatékonyan működik, hogy a franc essen bele :-)
| 4 / 5 csillag!
2016. 04. 11.
Nem egymással, inkább egymás mellett

A játékválasztásunkat mindig befolyásolja, hogy az adott játékot élvezetesen lehessen két fővel is játszani. Áll ez a Birodalmi telepesekre is, ám bizonyos értelemben számomra csalódás volt a társas: inkább egymás mellett, nem pedig egymással játszunk. Vannak természetesen "támadási" lehetőségek, mégis, miközben valaki pakolgatja a maga körében a dolgokat, a másik inkább a saját következő körét tervezi, vagyis az interakció szerintem nem működik igazán. Ami még fontos, hogy egyes népek erősebbek másoknál -- legalábbis, ha az ember nem jön rá a titkukra, vagyis hogyan lehet előnyt kovácsolni jellemző tulajdonságaikból, nyersanyagaikból. Nekem annyira az sem jött be, hogy bizonyos esetekben a végletekig lehet halmozni az épületekből nyerhető tevékenységeket, nyersanyagokat stb., és tényleg nem túl élvezetes hallgatni, amíg a másik sorolgatja, hogy akkor még egy ez, meg még egy az, miközben tűkön ülünk, hogy csinálhassuk már a saját körünket. Több játékossal nem próbáltam, két játékossal ugyanakkor nagyon jól játszható, még az említett visszásságok ellenére is.
| 5 / 5 csillag!
2016. 02. 01.
Élet és Birodalom

A Birodalmi telepesek egy klasszikus, nyersanyag-menedzsment központú civilizáció építő kártyajáték, melyben célunk 5 kör alatt a legtöbb győzelmi pont megszerzésével ellenfeleink fölé kerekedni 4, egymástól markánsan különböző náció valamelyikének élén. A népek diverzitását a hozzájuk rendelt egyedi paklik szavatolják, melyek a többitől eltérő, speciális tulajdonságokkal bíró építmények használatát teszik lehetővé. A sokszínűséget – és ezáltal a játék élettartamát – növeli, hogy 3 különböző alaptípusú lap közül válogathatunk, melyeket többféleképp hasznosíthatunk, ugyanakkor a rendelkezésre álló kártyák nagy száma miatt sokukkal így sem találkozunk egy-egy party alkalmával. A játék kiválóan skálázódik, a viszonylag egyszerű döntési helyzeteknek köszönhetően kevés a holtidő, így ugyanolyan élvezetet nyújt 4, mint 2 fővel, sőt akár egyedül is kipróbálhatjuk magunkat. A grafikai megvalósításra nem lehet panasz, kedves, rajzfilmszerű (a Settlers számítógépes játékra emlékeztető) illusztráció színesíti a játékot, mely környezetemben eddig mindenki tetszését elnyerte. Tény azonban, hogy a kártyákon található szövegek elég apró betűsek, mely az idősebb generáció számára okozhat némi fejfájást. Elsősorban azoknak ajánlom a Telepeseket, akiknek élvezetet okoz formálódó birodalmukat jelképező tablójukat építgetni és nem szívesen keresztezik, avagy nehezen viselik, ha mások hiúsítják meg terveiket, lévén a játékos interakció elég szűk körű és egy szabályvariánsnak köszönhetően akár még ez is kiiktatható.
| 5 / 5 csillag!
2015. 12. 11.
Méltán dícsérik

Végre kipróbáltuk, és nem csalódtunk. Grafikája szép, elsőre kicsit komplex, de hamar kitisztul a kép. Agyalós, számolgatós játék. Egyetlen hátránya, hogy tulajdonképpen úgy is lejátszható, hogy nem nagyon figyelsz a többi játékosra. Két játékossal még nem próbáltam, de azt mondják, ugyanolyan jó, ezt el tudom képzelni.
| 5 / 5 csillag!
2015. 11. 30.
Settlers

Fantasztikus játék. A grafika és a játék kidolgozása magáért beszél. A szabály egyáltalán nem bonyolult, egy kör után már jól lehet érteni a játék mechanikáját. A négy nép képességeit tekintve eltérő, de kiegyensúlyozott. Érzésem szerint nincs olyan nép, amely a másiknál erősebb lenne. Eltérő taktikákat lehet választani, de mindenre érdemes folyamatosan figyelni. Az kétségtelen tény, hogy nagyjából a második kör felétől/harmadik kör elejétől a játék egyre bonyolultabbá válik. Érdemes mindent többször átszámolni, az akciókat a lehető legtöbb alkalommal kihasználni. A kérdés, hogy mivel tudunk többet haladni? Épületek, akciók, esetleg előnyt szerzünk a másik megtámadásával? A népek különböző képességei sokoldalúvá teszik a játékot, tehát egyetlen nép ismerete nem elegendő a győzelemhez. Tisztában kell lenni az ellenfél plusz lépéslehetőségeivel is.
| 4 / 5 csillag!
2015. 10. 31.
Érdekes játék

Rengeteg jót olvastam róla, szerintem lassan benevezek egyre.
| 5 / 5 csillag!
2015. 10. 08.
Settlers2 kártyán

Többen említették korábbi társasokhoz való hasonlóságát, de engem teljesen más miatt fogott meg. Amikor először megláttam azonnal a kilencvenes évek nagysikerű stratégiája jutott eszembe, a Settlers2. Egyik kedvenc játékom volt, így nem volt nehéz megszeretni ezt a társast sem, annak ellére hogy nem nagyon kedvelem a kártyás játékokat. Az alapanyag managelés, a különböző nemzetek, mind a settlers hangulatát hozza vissza, nagyon szépen megrajzolt kártyákon. Minden régi Settlers2 rajongónak ajánlom. :)
| 4 / 5 csillag!
2015. 10. 02.
B.t.

Az elődöket (51 játékok) nem próbáltam, de ez tetszik, könnyed, gyors, aszimmetrikus kissé, de egész kiegyensúlyozott, van interakció is. + 1 pont a magyar megjelenésért, bár a kártyák kissé apró betűsek lettek, de amúgy rendbe van.
Imperial setlers-es SW polo a Portaltol nagyon menő
| 5 / 5 csillag!
2015. 10. 01.
Kieg lenne jó

A játék megvétele után, a hétvégét csak ez a játék töltötte ki. A csapat minden tagjának sikerült elnyernie a tetszését. Sajnos valamiért úgy érzem, nem teljesen kiegyensúlyozott, mert a barbárok, szerintem nagyon erősek, míg a kínaiak jóval gyengébbek. Ennek ellenére sikerül éles végpontozást összehozni. Aminek nagyon örülnék, ha a kiegészítők magyarul is megjelennének.
| 5 / 5 csillag!
2015. 09. 21.
Egyéb meglátások

Számtalan hozzászóló említette már a játék pozitívumait és néhány negatívumát. Amiről azonban eddig nem sok szó esett, az maga a játék "utóélete". Már az alapjáték szabálykönyve említi, hogy jönnek kiegészítők. Azóta beszerezhetővé vált a Why can't we be friends? című kis kiegészítő, ami kötelező vétel azoknak akik tudnak angolul (magyarul ugye nem jelent meg). Külföldön már egy újabb játszható nép, az atlantisziak is kapott egy kiegészítőt, ennek magyarországi (persze angol nyelvű) megjelenését reményeim szerint a közeljövőben várhatjuk. Szinte már LCG jelleggel jönnek a játékhoz az újabb kártyalapok, ami szerintem pozitívum, mert nem túl drágán juthatunk hozzá olyan kisebb csomagokhoz rendszeres időközönként, amik frissen tartják a játékélményt és taktikai mélységeket adnak a játékhoz ( az újabb lapokkal lehetőségünk van tudatosan összeállítani a saját népünk pakliját, nem kötelező mindent belehajítani ami megjelenik.)
Ami pedig egy külön óriási bónusz a játékhoz, az a szerző által kiadott INGYENES, hivatalos egyszemélyes kampány kiegészítő. Internetről letölthető ( boardgamegeek-ről kártya formátumban is szépen kinyomtatható) dokumentum, ami a solo játéknak ad egy végtelenített kampány módot. Ebben egy kiválasztott néppel haladunk, minden menet előtt véletlenszerű módosítókat kapunk események formájában (például járvány tör ki a birodalmadban, ezért ebben a körben étel helyett csak aranyat fogadnak el a kereskedők az üzletek megkötésénél). A győztes menet után véletlenszerűen kapunk újabb provinciákat, amik bónuszokat adnak, de fenntartási költségük van. Ezen költségek kifizetése után a maradék győzelmi pontjainkból achievmenteket vehetünk, amik szintén bónuszokat adnak. A maradék pontjainkat pedig átvisszük a következő menetbe. A hozzánk csatolt provinciák költségei miatt egyre nehezebb győzni, a birodalmunk végül összeomlik. A cél, hogy minél nagyobb birodalomig eljussunk. Sokkal több taktikai elemmel bővíti az egyszemélyes játékot, ráadásul hangsúlyozom, hogy HIVATALOS kiegészítő, tehát tökéletesen megtartja a játék egyensúlyát, Ignaczy Trzewiczek elképzeléseit a játékkal kapocsolatban. Bátran ajánlom mindenkinek aki néha egyedül is játszana ezzel a játékkal. Ezzel a kiegészítővel a legjobb solo játékok közé avanzsálódott a birodalmi telepesek.
| 5 / 5 csillag!
2015. 09. 10.
Birodalmak egymással szemben

Érdekes mechanika, az 51th State továbbfejleszett változata. A módosítások jót tettek a játéknak. A szabályok egyszerűbbek, a feliratoknak köszönhetően nem kell az ikonokkal bajlódni, minden rajta van a kártyán.
| 5 / 5 csillag!
2015. 08. 28.
Sokak kedvence lehet

Ez egy nagyon szuper birodalomépítős kártyajáték, ami szinte megunhatatlan. Eleve 4 fajta népcsoportot kapunk, amikkel különböző úton-módon fejleszthetjük a saját birodalmunkat, ill. törhetünk borsot az ellenfeleink orra alá. Eleinte kicsit elveszünk a lehetőségek útvesztőiben, de ez ne rettentsen el senkit, mert ha rájövünk, hogy melyik kártyát mire érdemes használni, akkor onnantól kezdve nagyon élvezetes lesz minden partink. Én kezdőknek is ajánlom, mert ezért a játékélményért megéri egy kicsit szenvedni. :) Az árát abszolút megéri, főleg, hogy ennél drágább játékoknak sokkal alacsonyabb az újrajátszhatósági értéke.
| 5 / 5 csillag!
2015. 08. 27.
miniciv

Sokkal bonyolultabb, mint azt a doboza alapján gondolná az ember. A kidolgozás és a grafika nagyon szép és végre magyar! NAgyon oda kell figyelni, ha nyerni akarsz.
| 5 / 5 csillag!
2015. 08. 20.
Kártya

Nagyon jó civilizáció építő kártyajáték különböző karakterekkel, és nagyon nagyon jó mechanikával. A dizájn nagyon szép, tele élettel a sok emberke miatt. Engem a mások által említett hátrányok nem zavarnak.
| 4 / 5 csillag!
2015. 08. 08.
Hajrá telepesek

Az 51st state alkotója ezúttal nagyon jól eltalált könnyed stratégiai játékot adott nekünk. A játszható népek változatosak, a szabályok egyszerűek a grafika szép. Mi kellhet még?
| 5 / 5 csillag!
2015. 08. 05.
Kötelező darab

A szabályok könnyedén elsajátíthatók, a játék nem bonyolúlt, de megvan a taktikai mélysége. Nem túl hosszú, 1 óra alatt lezavarható és nagyon jó az újrajátszhatósági szintje. Ilyennek kell lennie egy jó játéknak. Ketten próbáltuk és nagyon jó.
| 4 / 5 csillag!
2015. 07. 20.
Egész jó

Nekem kellemes csalódás az 51'st state után. Letisztultabb, szebb és a valós téma is jobban bejön. Aki szereti a kombózgatást, az feltétlenül próbálja ki. Lehet benne szemétkedni, de nem ez a jellemző szerintem. Minél többen játsszuk, annál hosszabb, 4-en már nem biztos hogy kipróbálnám. Ketten egész rövid (1-2 óra).
| 4 / 5 csillag!
2015. 07. 18.
összetett játék

Gyönyürűszépen kivitelezett összetett stratégiai játék.
Nekem egy kicsit túl bonyolult volt.
| 5 / 5 csillag!
2015. 07. 17.
Szuper

Rendkívül szórakoztató, kártyás stratégiai játék. Négy játszható népcsoport, ezáltal négy eltérő taktika. A szabályok letisztultak, elsajátítás után a kártyákon szereplő szövegek teljesen logikusak. A rajzok eszméletlen jók, érdemes elmerülni a részletekben, míg például egy másik játékos van soron. Az újrajátszhatósági faktora elég nagy, mindig más és más kártyákból és azok kombinációiból kell kihozni a legtöbb győzelmi pontot.

(Kedves Gémklub! Kérem, hogy fontoljátok meg a kiegészítő kiadását is magyarul!)
| 5 / 5 csillag!
2015. 07. 13.
Bevált

Nálunk gyakran előkerülő játék, érdemes volt beszerezni, ideértve a kiegészítőt is. Egyiptom talán egy kicsit erősebb a többi birodalomnál, itt nagyobb eséllyel alakul ki jó lapkombináció
| 5 / 5 csillag!
2015. 07. 13.
Kezdők is könnyen magtanulják!

Mindenki egy-egy népet irányít a győzelem felé. Különböző akciók közül választhatunk, például ÉPÍTÉS, ekkor a kijátszott kártyád további segítséget nyujt számodra (nyersanyagot, új akciót, egyéb képességet). FOSZTOGATÁS, itt fegyver tokenekkel fizetsz és vagy eldobsz egy erre a célra alkalmas lapot, akár lerombolhatod a játékos társad építményét is. ÜZLETELSZ a kártyáddal, a kereskedődet megeteted minden kör elején és minden körben megtermeli a rajta látható nyersanyagot. Minden egyes nép más gondolkodást igényel, magával hozza a birodalom építős játékok hangulatát. A legtöbb pontot felhalmozó játékos lesz a győztes. Meseszerű grafika, jó minőségű tartozékok. Mindenkinek ajlánlom aki szereti a stratégiai játékokat!
| 4 / 5 csillag!
2015. 07. 10.
ahol a kettő több, mnit négy

Uram atyám mi ez a doboz?:D Ha a kiskutyát meg a jóparasztembört figyelmen kívül hagyjuk egy igan izgalmas játék kerül szemünk elé. A mechanikák ugyan nem hatnak az újdonság erejével, de a gyöngyörűre letisztított játék megragadja a fantáziát. A kártyák illusztrációi gyönyörűek és egyszerre humorosak. Egy gond van vele: a játékidő játékosonként 45 perc is lehet, és a holtidő 4 játékos esetén gyakran felüti a fejét. Nem egyszer fordult elő, hogy már három körömet sejtettem előre, míg másnak olyan választási lehetőség vihara dámadt több körön keresztül, hogy majdnem egy órára előadássá zsugorodott a játék. Ezért inkább két főnek ajánlanám, ahol egyértelmű az adok-kapok, oda-vissza pörög a civilizáció építés.
| 4 / 5 csillag!
2015. 07. 10.
Mit adtak nekünk a rómaiak... akarom mondani a lengyelek?!

Az Essenből 2014-ben hazahozott 4 nagydobozos játékomból ezt az egyet tartottam meg. No persze ez önmagában még nem jelenti azt, hogy a játék jó, ezért most külön leírom: Az Imperial Settlers egy jól sikerült game. Nem kiemelkedő, nem korszakalkotó és nem is paradigmaváltó, de egy jól működő kártyajáték. Érződik, hogy a szerző évek óta érlelte magában a motort. Nagy előnye az elődökhöz (51st State, New Era) képest, hogy letisztult a mechanika, egyszerűsödtek a szabályok, és örvendetes, hogy az ikonokat angol szövegre cserélték ezzel egyértelművé tették a kártyákat. Külön izgalmas, hogy a 4 különböző civilizációt különböző módokon kell menedzselni: A barbárok fosztogatásban erősek, a rómaiak építkeznek, a japánok kereskedők stb. A játékban végig izgulunk, hogy milyen lapokat húzunk, aztán folyton dilemmázunk, hogy melyik lapot mire használjuk: Építsem meg? Legyen belőle alku? Netán fosszam ki? Az erőforrásaink azonban végesek, így aztán agyalunk, és próbáljuk kitalálni, hogy az adott kezet hogyan lehet optimálisan kijátszani, úgy hogy a lehető legtöbb ponthoz jussunk.

Ami a témát illeti, azt nem mondanám, hogy ez lett a “Settlers: a társasjáték”, mivel a játék ugyanúgy működhetne mondjuk kifőzde menedzselős témával, mint ahogy korábban ráhúzták a posztapokaliptikus cyberpunk világot. Ugyanakkor a kártyagrafikák kedvesek és aranyosak, megidézik az egykori Settlers számítógépes játék hangulatát. Ráadásul a kiterített kártyák segítségével látom ahogy épül és szépül a birodalmam.

Hogy mi van az árnyékos részeken? Nem az elefánttemető, de egy-két negatívum azért felmerült a “túl apró betűkön” kívül is. Az első, hogy a játék nem túl interaktív, mindenki a saját kis birodalmát építgeti, és azon töpreng, hogy a megfelelő sorrendben játssza ki a lapjait. Ugyan a kártyák felvételénél van egy minimális lehetőség taktikázni, illetve lerombolhatjuk az ellenfél helyszíneit , de nem ez a játék vezérmotívuma. Ez nem mindenkinek probléma, de biztosan akadnak olyanok akiket ez zavar. (Az 1. kiegészítő által játékba hozott “nyitott termelés” azonban biztosan javítani fogja az interakciót.) Néha az is előfordul, hogy egy játékos beragad, mert képtelen felhúzni a megfelelő kártyáit. Ez viszont egy apró háziszabállyal módosítható, hogy a játék elején mindenki termelő lapokkal a kezében indulhat. Továbbá azt is érdemes megjegyezni, hogy a játékidő 4 töprengő játékos esetén simán 2 óra fölé nyúlhat, már ha ez valakinek probléma.

Mindezek ellenére továbbra is úgy gondolom, hogy a játék jó: nem túl bonyolult, de bőven ad lehetőséget taktikázni. Az egyszerűsödött szabályok és barátságos témaválasztás miatt szélesebb körben játszható, mint a korábban felsorolt elődök, így azok is nagyon élvezték, akik a 51st State-et és a New Era-t egyáltalán nem szerették. Összességében egy Kennerspiel súlyú játékkal van dolgunk, és nem csodálkoznék, ha kapna is Kennerspiel des Jahres jelölést a későbbiekben. Ezért aztán bátran ajánlom mindenkinek, akit nem zavar az alacsony interakció.

(http://lfg.hu/67669/ismerteto/imperial-settlers-tarsasjatek-ismerteto/)