Webáruházunkban sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk a weboldalhasználatra vonatkozó adataidat, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket te adtál meg számukra vagy az általad használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek.

26.990 Ft

Brass - Birmingham

26.990 Ft
Webáruház készlet: Raktáron
Átlagos értékelés: (22)

Leírás

Ki lesz a legsikeresebb iparmágnás Angliában? 
A Brass: Birmingham különleges atmoszférájú, összetett stratégiai társasjáték. A játékosok az ipari forradalom idején igyekeznek sikeres üzletemberekké válni szállítási útvonalak kiépítésével, gyárak telepítésével és pénzük okos forgatásával – egy nagyon izgalmas akciókártya-mechanizmus segítségével.

Játékbemutató videó

Vélemények

4.18
22 értékelés
(11)
(3)
(0)
(1)
(2)
Értékeld a játékot!
2023. 10. 29.
Mivel a játék jelenleg a BGG első helyén szerepel, úgy voltunk vele, hogy ki kell próbálni. A játék egy hálózatépítős gazdasági stratégiai játék, ami az angol ipari forradalom idején játszódik. A társast kibontva nagyon szép látvány fogadott, igazi mestermű. A szabályfüzet is szépen megszerkesztett, viszont a játék tanulásához szerintem kevés. Egy-két dolgot jobban ki kellett volna bontani. A neten van egy csomó szabálymagyarázó videó, mindenképpen meg kell őket nézni!! A játékszabályt megtanulni nem nehéz, főleg a videók után, de játszani már annál nehezebb. Az első játékunk három fővel, kb. négy óra volt, és azt sem tudtuk mit csinálunk, hatalmas csalódással álltunk fel az asztaltól. Ráadásul egy csomó mindent benéztünk, így újra átvettük a szabályokat. Második játékunk sem lett jobb, de már kevesebbet hibáztunk. Itt említeném meg, hogy nagyon sok apró szabály van, nem nehezek, csak nagy odafigyelést igényelnek. Van, hogy három kör után vettük észre, hogy kimaradt valami, és az már borította is az egész játékot, és ez még csak a szabály, nem maga a játék stratégiai átláthatósága.
Nem adtuk fel, kitartóan küzdöttünk, és az ötödik játék után úgy álltunk fel, hogy ez a társas egy mestermű! A tematika zseniálisan hozza a korhűséget, mindennek van értelme, amit csinálsz. A szabályok rögzültek annyira, hogy már nem néztünk el semmit, felfedeztük a játék mechanikai mélységét, miért érdemes szénbányát építeni, vagy sörgyárat, az későbbiekben, hogy épül be a stratégiánkba…stb. Játszottunk már pár euro játékkal, de ez lepipál mindent. Lehet, hogy van jobb, de én még nem találkoztam vele. A játékosok között folyamatos interakció van, nem úgy, mint a Mars terraformálásánál, hogy ülünk három órát szótlanul és mindenki sütögeti a pecsenyéjét, hanem itt segítek a másikon, de azzal magamnak is előnyt szerzek. Folyamatosan változik a piac, ahogy tesszük le az iparlapkákat, fel kell mérni az igényeket, és ahhoz mérten kell stratégiát felállítani. Nagyon kiszúrni nem lehet a másikkal, max. valaki gyorsabban reagál egy helyzetre és előbb teszi le az adott tokent. A játék jól balanszolt, mi még nem találtuk meg a gyenge pontját, nem látunk nyerő stratégiát. Nincs olyan, hogy elhappolom a tuti helyeket a térképen, mert számos lehetőség van a nyerésre. Pontozásnál a győztes és a legutolsó helyezett között legutóbb 8 pont különbség volt, úgy hogy itt jóval száz felett van a pontozás. A szerencse elhanyagolható, mindig nyolc random iparkártyát húzunk a kezünkbe, és ahhoz mérten próbálunk stratégiát felállítani. Lehet, hogy nem jön olyan lap a kezünkbe, amire vártunk, de Joker kártyákkal ezt orvosolhatjuk.
Az újrajátszhatóság szerintem végtelen, ezt a random iparkártyák és a változó piaci tokenek teszik azzá, amik minden játéknál máshová kerülnek.
A játéknak hátránya, mert sajnos ilyen is van, hogy a setup idegtépően hosszú. Az iparlapkák felhelyezése nem kis szórakozás. Illetve a győzelmi pont és a bevétel jelölőt is jobban elkülöníthették volna egymástól. Vagy mi voltunk bénák, de ezt többször is benéztük, és véletlenül rossz koronggal léptünk előre, és ez azonnal haza is vágta a játékot. Mi ezt úgy oldottuk meg, hogy papírra írjuk, kinek mennyi győzelmi pontja van, nem is tettük a jelölőket a táblára. Még jobb is így játszani, mert nem stresszel senki, hogy ki hol tart a játékban.
Összesítve, ez egy nagyon nehéz összetett euro játék, és nem a szabályok, hanem a játék mélységét átlátni nehéz, bele kell tenni pár játékot. Nem ajánlom kezdő játékosoknak. Három fővel, akik ismerik is a szabályokat nekünk olyan 2-2,5 óra alatt lemegy egy játék. Hogy megérdemli-e a BGG első helyet? Nem tudom, de nálunk euro játékban a toplistára került nagyon magasan.
2023. 10. 23.
Kedves játékosok!

A kinyomóívekkel kapcsolatos minőségi problémák a 2020-as legelső kiadást érintették. Ez egyedi eset volt, a hibát egy életlen vágószerszám okozta a gyártás során. A hibás elemeket rövid időn belül sikerült a gyár segítségével orvosolni, így a kinyomóívekkel és azok pótlásával kapcsolatos bejegyzések már nem relevánsak a jelenleg elérhető kiadás szempontjából.

Köszönjük szépen a visszajelzéseiteket, és további jó játékot kívánunk! :)
2023. 10. 22.
Elsőre picit nehéz átlátni. Érdekes és egyszerre furcsa is az, hogy minden nyersanyag közös, szóval bármikor elvehetem egy másik játékos bányájáról is a szenet vagy a vasat. Egészen biztosan kell hozzá 2-3 játék, ameddig berögzülnek a lehetőségek, de miután ez megvan nagyon jó élményt nyújt.
2022. 10. 22.
Nem kezdőknek való játék, mégis egyszerű és gyorsan érthető szabályai vannak.
Eurós játék, nincs története, mégis magával viszi az embert az angol iparosodás korszakába.
Én idén vettem a játékot és minden rendben volt az alkatrészekkel.
2022. 02. 19.
Nagyon jó euro, megfelelô nehézséggel és alkatrész minôséggel. 2-4 fôig minden létszàmmal mûködik. A grafika jó, bár kicsit sötét ami néhányaknak zavaró lehet. Ha sikerül megérteni a kicsit kusza szabálykönyvbôl a játékot, nagyon jó élményt ad. Értékelésünk: ajánlott.
2021. 12. 13.
Igazolt vásárlás
Az egyik kedvenc játékom lett. A szabályrendszer nem túl bonyolult (azért kezdőknek nem ajánlom), viszont elképesztő mélységei vannak. Tipikusan olyan játék, amelyben rengetg úton elindulhatsz és a másik lépése is befolyásolja a stratégiádat. Minden egyes parti után tanultam valamit a játékról a randomfaktor pont annyira varriálja, hogy az újrajátszhatóságot kb. végteleníti. Minden lépésednek súlya van, azonban van annyira nyitott a játék, hogy lehet korrigálni, de bőven van agyalnivaló.

A minőségről: olvastam, hogy az első magyar nyomás katasztrófálisra sikerült. Nekem a második van meg, itt már nem voltak nagy problémák, azonban a kártyákat mindenképpen védőzzétek be, mert nem tűnnek túl strapabíróknak. A tokeneket könnyen ki tudtam nyomkodni, ám volt olyan ív, amikor óvatosan kellett dolgozni, szerencsére semmi sem sérült meg, de az egyik játékosjelölő sérült volt.

Maga a játék szerintem elképesztően jó, az eurókat kedvelőknek kötelező darab, de a minőségén még mindig lehetne dolgozni.
2021. 07. 26.
Igazolt vásárlás
A játék nagyon jó, de a tokenek szélei már 1 (nem elírás!) próba játék után is kopottak. Ebben az árfekvésben azért szerintem ez nem elfogadható!
A másik fájó hiány az insert. Egy ennyi alkatrészt tartalmazó játék esetében azért legalább kartonból készült alap rendszerezésre alkalmas rendezőre szükség lenne.
2021. 03. 16.
Nemrégiben az utolsó (elvileg készleten sem levő) darabot hoztuk el. Szerencsére az itt felsorolt hibák egyikével sem találkoztunk, tehát a tábla, kinyomóívek épségben voltak. Rendkívül jó agyalós strategikus játék, nagyon jól ki van egyensúlyozva (kártyák eldobása). Külcsínre is szép, a setup kicsit hosszadalmas. Rá kell szánni az időt a megismerésre, mikor, hogyan, mit lehet csinálni (nyersanyaggyűjtés, kártya mechanizmus, iparlapkák, kereskedés), ebben videók is segítséget nyújtanak. Önmagában nem nehéz, csak sok kis apró szabály van, amire oda kell figyelni. A kártyák furcsa hatású anyagból készültek, erre csak kártyavédő ad megoldást. Tehát a setup és a kártya miatt kap tőlem egy négyest! Egyébként csillagos ötös lenne a szép grafika, a remek mechanizmus, a kellőképp stratégiát, agyalást illő mélység miatt. Jópofák a sörös hordók. Egyébként érthető a sok lehúzó pont, de ez alapján nem ítélhető el a játék, nyilván engem is rosszul érintene a hibás alkatrészek miatt, de ha csak emiatt kap negatív pontokat, az nem valós eredményt produkál.
2021. 02. 28.
A játék nagyon jó, de a magyar kiadás minősége rettenetes. A tokenek sérülnek, a kártyák széle hamar kirojtosodik. Méltatlan a kiadóhoz és ehhez a játékhoz.
2021. 02. 24.
Igazolt vásárlás
Zseniális játék! Rendkívül jól ki van találva. Minden összefügg mindennel és mégsem billen el a mérleg jelentősen. Látszik, hogy rendesen le van tesztelve. Sajnos egyelőre leginkább ketten játszottunk, néhány alkalommal hárman, de érezhető hogy más lesz a játékélmény, de minden esetben izgalmas! A kártyákra rögtön vettem védőt mert biztosan kopnának a sok használattól. A kártyák és kiegészítők minőségére egyáltalán nincs panasz!
2020. 12. 15.
Igazolt vásárlás
Múlt csütörtökön vásároltam egy Brass Birmingham társasjátékot Gémklubtól. Sajnos én is tapasztaltam a kinyomkodó íveknél problémát. Felvettem a kapcsolatot a Gémklubbal. Ennél gyorsabb és kedvesebb hozzáállást, ahogy az én problémámat kezelték elképzelni is nehezen tudtam volna. Ma már egy sérülésmentes tokencsomag tulajdonosa vagyok.
2020. 11. 23.
Nagyon jó játék! Előttem már mindent leírtak. Viszont a kártyák minősége....szóval nem tudom megérteni, hogy egy ilyen kaliberű játékot miért nem lehetett minőségebbi kártyákkal kiadni. A többi része hibátlan , és igényes.
2020. 10. 31.
Gábor,
Én betelefonáltam és végtelenül segítőkész ügyfélszolgálatuk van. Kedvesen tájékoztattak, hogy a kés amivel a kinyomóíveket készítették az egyik szériánál, életlen volt. Sok érintett termék van. A csere több hét is lehet. Egyébként a játék fantasztikus. Azonban az egyetlen változás a magyar kiadásban a magyar játékszabály. Semmilyen komponensen a játékban (Kártyák, tábla stb..) nincsen szöveg a városneveken kívül. A magyar játékszabály pedig elérhető a neten. Innentől kezdve én ajánlom az angol kiadást, ugyanitt náluk kapható.
(Eyébként nem a magyar kiadás ellen szeretnék beszélni, hiszen énis megvártam amég megjelenik és ezt vettem. De ez sajnos így alakult. Nekem nem csak a kinyomóívekkel volt probléma, hanem a játéktábla és a játékostáblák is sérültek. Erre pedig azt mondták, hogy ez még egy kör lesz, hiszen első sorban most a kinyomóívekkel foglalkoznak. )
2020. 10. 31.
Tisztelt Gémklub!
Lehet már tudni, hogy általános hibáról van-e szó a kinyomóívekkel kapcsolatban?
Nagyon szeretném megrendelni a játékot, de olvasva a negatív tapasztalatokat kissé elbizonytalanodtam...
2020. 10. 21.
Tájékoztatás a Brass: Birmingham-mel kapcsolatban!

Kérjük azon kedves Vásárlóinkat, akik a Brass: Birmingham kinyomóívével kapcsolatban bármi eltérést tapasztaltak, készítsenek fotót a vélt hibáról és írják is le röviden. Kérjük, hogy az emailt az info@gemklub.hu címre küldjék a Gémklub ügyfélszolgálatának. A mailben kérjük, hogy tüntessék fel a megrendelés számot, illetve bolti vásárlás esetén a számlaszámot. Ha pedig nem nálunk vásárolták a terméket, akkor a vásárlás helyét tüntessék fel. Előre is köszönjük a segítséget. Igyekszünk mihamarabb áttekinteni a visszajelzéseket és tájékoztatni a továbbiakról.
2020. 10. 20.
Remek jàték, kitűnő minőség. A többiek által jelzett probléma nálam szerencsére nem fordult elő!
2020. 10. 19.
A minőséggel sajnos nálunk is van probléma, a kártyák szélei az első keverés után kirojtosodtak (azóta védőben vannak), a tábla közepénél a hajtásnál a két réteg ragasztása szétjött és sajnos a kinyomkodósokból 1-2 nálunk is megsérült, pedig már 100+ játékot bontottunk. Szomorú, hogy ez az egyébként jó játék ilyen állapotban van az első játék után.
2020. 10. 16.
Kell pár alkalom, ameddig teljesen össze nem áll, hogyan érdemes benne stratégiázni, de megéri a belefektetett időt, nagyon jó, és nem utolsó sorban gyönyörű a játék.
2020. 10. 16.
Csodás jàték, kitűnő minőség
2020. 10. 15.
Kedves Péter! Sajnáljuk, hogy rossz tapasztalatod volt, ez teljesen egyedi eset. Ügyfélszolgálatunk felvette veled a kapcsolatot a rendelésnél megadott email címeden. Elnézésedet kérjük!
2020. 10. 14.
Valami rossz vicc ez a minőség? A doboz sérült, a kartonelemek több rétegben, minden token széle rojtos... Fél éve várom a magyar megjelenést, erre ez fogad. Kiábrándító!
2020. 05. 25.
Rövid mégis nagyszerű játék. Akkora élményt ad mint egy 3-4 órás.

Legnagyobb meglepetésre úgy nyűgöz le a játék, hogy közben nem 3 órás. Mégis olyan mélysége van, olyan kombinációk, hogy kielégítő olyankor is amikor valami nagyra vágysz. Nem csak egy 50 perces kitöltőre.A hálózatépítés nagymestere. A grafika lenyűgöző és megunhatatlan. A setup kicsit hosszadalmas, mert a saját kartonodra ki kell pakolnod az összes tokent sorba rendezve. Érdekes benne, hogy egymás épületeiből is költötök ezzel a másiknak és magadnak is pontot szerzel. Tehát nem csak eljátszik egymás mellett pár ember hanem nagyon is függtök egymástól. Pótolhatatlan minden gyűjteménybe.