Bűnügyi krónikák

Normál ár: 9 990 Ft


A Te árad: 9 490 Ft

Értékelés: 
(4.2)
London, napjainkban. Gondterhelten lépsz ki a főnök irodájából az őrsön. Egy holttestet találtak a Hyde Parkban, és a kapitány neked adta az ügyet. Nem ez lesz az első nyomozásod, valahogy mégis rossz előérzeted támad az üggyel kapcsolatban... Lerázod magadról a baljós hangulatot, beszállsz a kocsiba, és elindulsz a tett helyszínére. Muszáj ezt az ügyet (is) megoldanod!

Bár a technológia és minden körülötte elképesztő iramban fejlődik, a társasjátékok látszólag nem változtak semmit az elmúlt évtizedekben. Legalábbis a laikus szem számára biztosan nem, hiszen ahogy 50 évvel ezelőtt, a társasok most is ugyanabban a formában érkeznek. Egy karton dobozban, papírból készült komponensek lapulnak, az egyedüli különbség, ami sugall némi változást, az a szebb grafika. Ameddig ki nem nyitunk egy dobozt és el nem olvassuk a szabályokat, addig azt hihetnénk, hogy a társasjátékok megrekedtek a fejlődésben.

Ennél nagyobbat viszont nem is tévedhetnénk, hiszen a társasjátékok most élik igazi reneszánszukat és olyan történeteket képesek elmesélni, amit soha korábban. Igen, még mindig karton dobozban érkeznek és a kártyák papírból készülnek, de a lapok és elemek egy jóval sokszínűbb világot tárnak elénk, mint a régi klasszikusok. A Bűnügyi krónikák pedig tökéletes példa arra, hogy a társasjátékok legalább olyan mértékben fejlődnek és haladnak a korral, mint minden más körülöttünk.

 

Egy új világ

A Bűnügyi krónikák egy telefonos applikáció által vezérelt társasjáték, amelyben a játékosok a méltán híres Scotland Yard nyomozóit alakítják. A cél megoldani különböző bűneseteket és megtalálni az elkövetőket, hogy azok megismerhessék a börtön kosztot. A játék alapdobozában egy bevezető történet mellett, öt nagy nyomozásba áshatjuk bele magunkat és válhatunk pillanatok alatt hétköznapi emberekből elit nyomozókká. Bár a Bűnügyi krónikák kezdetben öt nyomozást tár elénk, de a játék kialakításának köszönhetően a végtelenségig bővíthető, ezt hamarosan megértitek miért, előbb viszont lássuk, hogyan működik a játék.

Amint készen állunk elkezdeni egy nyomozást, nincs más dolgunk, mint elindítani az applikációt és kiválasztani egyet a bűnesetek közül. A játéknak nem sok előkészülete van, hiszen a játékelemek többsége fokozatosan kerül a játékba, ahogy halad előre a történet. Amire kezdésből mindig szűkségünk lesz, az a nagy bizonyíték tábla, amelyre szépen lassan nyomokat és bizonyítékokat gyűjtünk, továbbá e köré kerülnek majd a helyszínek és karakterek, amelyekkel egytől egyig kapcsolatba léphetünk.

 

Virtuális segédek

Minden játék során továbbá már a kezdetektől négy törvényszéki kapcsolat is rendelkezésünkre áll, akik segítségét bármikor szabadon kikérhetjük, a négy szakértőnek külön táblája is van, amelyen jól láthatóan ki van emelve, milyen kérdésekkel fordulhatunk hozzájuk a játék során. Pl. az orvosszakértőnket, Dr. Jeremy King-et akkor fogjuk keresni, ha valamilyen kórbonctani kérdésünk lesz, de rácsöröghetünk Eric-re is, aki hírszerzéssel kapcsolatos infókkal tud majd szolgálni, vagy Harvey-re, ha jellemrajzokat szeretnénk egy-egy gyanúsítottról, ne feledkezzünk meg viszont az egyik legfontosabb kapcsolatunkról, a törvényszéki laboratórium lelkes munkatársáról Lou Chin-ről sem, aki szakértelmének köszönhetően átvizsgálja azokat a leleteket a laborban, amit beküldünk neki. Az ő segítségük nélkülözhetetlen lesz a bűnesetek feltárásában.

 

Lépj kapcsolatba a történettel!

A történet során felbukkanó szereplőkkel, helyszínekkel és nyomokkal az applikáció segítségével léphetünk kapcsolatba. A Bűnügyi krónikák úgy van kialakítva, hogy egyetlen kártyán sem található szöveg, csak QR kódok. Attól függően, melyik általunk kiválasztott bűnesetben nyomozunk, a QR kódok mást és mást fognak rejteni, így az is megtörténhet, hogy egy karakter vagy helyszín akár több történetben is megjelenik, mégis teljesen mást fog rejteni (most már értitek, miért bővíthető ez a társasjáték a végtelenségig új történetekkel?). Amikor kommunikálni szeretnénk valakivel, akkor csak be kell szkennelnünk a karakter QR kódját, ezzel megszólítva őt, minden további kérdést úgy tehetünk fel, hogy újabb kártyákat olvasunk be, így tudunk rákérdezni és kapcsolatba hozni az áltatunk megszólított karaktert más személyekkel és nyomokkal. Mindenre lesznek válaszok, a mi célunk ezekből leszűrni az ügy megoldásához nélkülözhetetlen infókat. Mivel egy történet több kihallgatást és vallomást is tartalmaz, ezért ajánlott, hogy mint az igazi nyomozók ti is készítsetek jegyzeteket, annak érdekében, hogy könnyebben megtaláljátok az összefüggéseket, mert lesznek személyek, akik a lényegre térve válaszolnak, de olyanok is, akik elmesélik a fél életüket.

 

Van bizonyítékod?

Ahhoz, hogy elfogjuk a tettest függetlenül attól, hogy egy gyilkost vagy rablót keresünk, meg kell találnunk nem csak a bizonyítékokat, de az indítékot is. Ezek feltárása teszi a Bűnügyi krónikákat igazán érdekessé. A nyomok felkutatása szintén az applikációban történik, de olyan megvalósításban, hogy egy pillanatra mi is a helyszínen érezhessük magunkat. Amikor ellátogatunk például egy áldozat lakására, akkor lehetőségünk van nyomok után kutatni, ha ezt az opciót választjuk, akkor egy kiterjesztett valóságban körbe nézhetünk a tetthelyen. A telefont 360 fokban mozgatva úgy érezhetjük egy pillanatra, mintha valóban ott állnánk a helyszínen. A gyors vizsgálódás után kell a lehető legtöbb nyomot megtalálnunk, amelyekkel előrébb mozdíthatjuk a nyomozást. A nyomok megtalálása még nem adja meg a válaszokat, ami kezdetben biztos nyomnak tűnik, néha csak azért van ott, hogy elterelje a figyelmünk.

A nyomok megtalálása még nem egyenes út a sikerhez, azokat ki is kell elemezni, ilyenkor lesznek nagy segítségünkre a törvényszéki kapcsolataink, akikről már korábban szó esett. Ők tudnak választ adni olyan kérdésekre, amelyeket elsőre nem láthatunk, példának okáért, mi okozta a halált, ha nem található külsérelmi nyom az áldozat testén. Az ilyen infók nagyban segíthetik a nyomozás előre mozgatását.

 

Háttér tevékenységek

Az applikáció minden mozzanatotokat rögzíti és minden cselekvésetek előre mozgatja a játék képzeletbeli óráját, ha beszéltek valakivel, vagy utaztok a helyszínek között, azok mind-mind időbe telnek, ahogy a valóságban is. Ez azért lesz kulcsfontosságú, mert bizonyos nyomozások során az időnek fontos szerepe lesz. Ha nem vagytok elég hatékonyak, akkor eltűnhetnek nyomok, személyek és teljesen megváltozhat a játék felállása, remélem nem gondoltátok azt, hogy a tettes ölbe tett kézzel várja, hogy elfogjátok őt, na még mit nem… Szemrebbenés nélkül az arcotokba hazudik és ahogy elmentetek tőle máris munkába áll, hogy kimentse magát a kutyaszorítóból. Pontosan ezért minden történet során mérlegelni kell, mire érdemes több vagy kevesebb időt fordítani és egyáltalán kinek a vallomását lehet elhinni.

 

Ki nevet a végén?

Amennyiben sikerült megtalálni a válaszokat, úgy visszamehetünk a kiindulópontra és jelentést tehetünk, ilyenkor nem elég csak rábökni az elkövetőre, de alá is kell támasztani a vádaskodást. Mi volt az indíték? Mivel történt a gyilkosság? és így tovább. Ha jól válaszolunk a felmerülő kérdésekre, sikeresen megoldottuk az ügyet, de addig nem kevés együttműködésre van szükség, hogy rájöjjünk, mi is történhetett valójában.

A Bűnügyi Krónikák egy olyan társasjáték, ami tényleg egy picit a jövőbe mutat és bebizonyítja, ez a szegmens is éppen olyan iramban fejlődött és haladt a korral, mint bármi más körülöttünk. Nem árt tehát néha a dolgok mögé nézni, hogy felfedezzük a valóságot, ez pedig érvényes a nyomozásra is.   

Értékelések átlaga 


(4.2)

Közönségdíjak

Ezt a terméket még egy közönségdíjra sem jelölték elegen.

50% (3)
33% (2)
17% (1)
Rendezés:
Eddig összesen 6 értékelés
Ha szeretsz nyomzni, akkor ne hagyd ki!

Zoltán | 2020. február 25.

Szerintem nagyon ötletes "társasjáték".Ahogy járkálsz egyik helyszínről, a másikra, kérdezgeted az emberek és próbálsz rájönni ki volt a gyilkos szerintem nagyon jó!Figyelni kell minden részletre, átbeszélni a csapattal a nyomokat, összerakni a történetet.Mint valami bűnügyi film/könyv amiben ti vagytok a nyomozók. :) Remélem, hogy lesz még küldetés lefordítva magyarra?!
Egyedi és modern

Péter | 2020. január 20.

Reagálva Gerisone értékelésére.
Ez a játék társasjáték. Egy telefonon fut az app., igen de a telefont át lehet adni másnak, hogy ő szkenneljen (ez benne is van a szabályban). A látottakat és hallottakat pedig kötelező megbeszélni, mert együtt sokkal nagyobb esély van az ügy megoldására. Illetve a helyszíneken EGYSZERRE 2 telefonon is körbe lehet nézni, ha a két telefon egy hálózaton van... Az meg hab a tortán, akinek lehetősége van rá, tévére simán tükrözni lehet a telefont és mindenki mindent lát. A BGG-es értékelés abszolút reális. Aki teheti próbálja ki! Az egyik legjobb kooperatív TÁRSASJÁTÉK.
Szereted a krimiket? Itt a helyed!

Arthur | 2020. január 9.

4,4 csillag

Kombinálás, nyomkeresés, tudományos és orvosszakértői vizsgálatok - ezek kellenek ahhoz, hogy az ügyek végére járjunk. Alapvetően pozitív élmény volt a játék, hiszen tényleg visszaadja a nyomozás hangulatát, de azért vannak buktatói. Az egyiket pl. azért buktuk - félig-meddig -, mert kérdezni akartuk az egyik szereplőt. Fejben már összeállt a dolog, de nem éreztük úgy, hogy elég bizonyítékunk van, nem voltunk benne teljesen biztosak. Ám amikor kikérdeztük egy adott dologról, az app úgy vette, hogy azt mondtuk, itt van a bomba és meneküljenek, holott azt már tudtuk, hogy nem ott lesz. Persze nem is ott volt, és a bomba felrobbant, sokan meghaltak. Így bár végül megoldottuk az ügyet, rájöttünk, hogy ki mit miért hol, de mivel az app nem kérdezett vissza, vagy nem informált, hogy ezzel a lehetőséggel azt mondjuk, hogy itt a bomba és fuss, ezért nem tudtunk már mit tenni. A megerősítést hiányolom, illetve a visszalépés lehetőségét. Olyan is volt, hogy egy véletlen érintés miatt továbbnyomtuk a programot, és muszáj volt visszamenni, újból rákérdezni, mert azt láttuk, hogy egy új személyt vagy helyszínt hoz a játékba, de nem jutottunk el odáig olvasásban, mert véletlenül továbbnyomtuk. Ilyen esetekre egy "vissza" gomb sokat segítene. Szóval azt tudom javasolni, ha beszerzitek a játékot (amit egyébként részemről ajánlok, tényleg jó játék), hogy figyeljetek oda, amennyire tudtok, mert nem nagyon van hibára lehetőség!

Fizikailag a játék magyar kiadása egész jó minőségű, szép, kompakt, a későbbi fizikai kiegészítőknek is helyet hagyó, erős inserttel rendelkező doboza van, amin még kis bepattintható műanyag "fedő" is van, ami szállítás esetén megakadályozza, hogy a kártyák kiessenek a helyükről.

Társaságtól függ, hogy több játékossal jó-e a játék. Ha mindannyian odáig vannak a nyomozásokért, a krimikért, és van lehetőség mondjuk arra, hogy nagy képernyőn, együtt nézzék át a helyszíneket, akkor simán jó lehet társaságnak is, ugyanakkor nagyon sok a telefonos betöltögetés, így lehet, hogy több játékos esetén nem élvezhető, akkor sem, ha felolvassuk a leírtakat - ami alap -, hiszen egyszerre egyikük kezelheti csak a telefont. Tényleg társaságfüggő. Viszont 1-2 játékos számára minden további nélkül ajánlhatom.

Alig várod a következő küldetést!

tádé | 2019. november 3.

Ez valóban nem társas. Nincsenek körök, csak az izgalom van, hogy megoldjatok az ügyet. Lényegtelen hányan játszotok, mert ha jó a társaság akkor imádni fogjátok. Elkepesztően izgalmas nyomozasokat kell lefolytatni és nem mellesleg hála istennek nem könnyű a játék. Ajánlom mindenkinek és alig várjuk hogy legyenek újabb magyar nyelvű sztorik!
Ilyen társasjáték is kell!

Krisz | 2019. október 22.

Engem nagyon megfogott a társasjáték! Szerintem izgalmas, ahogyan ötvözi a társasjátékos elemeket a virtuális valósággal. Nekem már az Unlockban is tetszett az applikáció jelenléte, és szerintem ennek a játéknak is jól áll a digitális támogatás.
Ez nem társasjáték

Gerisone | 2019. október 14.

Ez egy játék és nem társas. Egyedül el lehet lenni vele, de mivel 1 telefonon fut az app, amit TÚLZOTTAN gyakran kell használni így mindenki másnak unalmas. Az egész játékmenet qr kódok szkennelgetésével telik. Túl nagy szerepet kapott a telefon ebben a játékban. A BGG-s értékelés szerintem igencsak félrevezető. Társasjátéknak semmiképp nem nevezném. A beltartalom meg pláne nem indokolja a doboz méretet. 2 pakli kártya, 1 tábla és pár helyszín és karakterlap. Lehet valakinek jó, de semmiképp nem az én játékom.

Only registered users can write reviews. Please, log in or register

A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!