Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Büszkeségünk: a Spicy-t a Spiel des Jahres zsűrije ajánlja!

Büszkeségünk: a Spicy-t a Spiel des Jahres zsűrije ajánlja! A társasjátékok nagy díját, a Spiel des Jahrest (az Év Játéka) minden évben egy szakmai zsűri adományozza a legjobb társasjátéknak azok közül, amelyek Németországban az utóbbi egy évben megjelentek.

 

Pontosabban az utóbbi években már három díjat is kiosztanak, az Év Játéka mellett az Év gyerekjátékát és az Év (ha úgy tetszik) gémerjátékát is

De persze nem csak ez a három darab lesz kiemelve, ha már dolgozik vele a zsűri, valamivel bővebb ajánlást kapunk:

A zsűri ugyanis első körben előválogat néhány játékot minden kategóriában, ez az úgynevezett hosszú lista. Majd ezek közül a játékok közül 3-at kiemelnek, ami a fődíjért verseng majd, ezek lesznek a jelöltek. A többi pedig ajánlott játék marad, hiszen ezeket már kiválogatták, vagyis a zsűri bátran ajánlja ezek bármelyikét, mint az év társasjáték-kiválóságait. Ez a válogatás történt meg ma, és büszkén jelentjük, hogy Idén először magyar szerzők alkotásai is szerepelnek az ajánlottak között, mégpedig Turczy Dávid Vangelis Bagiartakisszal közös játéka, a Kitchen Rush (revised edition) valamint Győri Zoltán a Gémklub gondozásában megjelent a Spicy című játéka.


A játékok szerzőinek nagyon gratulálunk, Győri Zolira és a közös sikerre pedig különösen büszkék vagyunk. Annak idején a Gémklub volt az első magyar alapítású társasjáték kiadó, elsőként a Gémklub adott ki Magyarországon saját fejlesztésű (szerzői) társasjátékot, elsőként jutatott ilyet nemzetközi piacra, és most pedig örömmel jelenthetjük, hogy az első teljesen magyar magyar szerző által jegyzett játék, amit a Spiel des Jahres zsűrije ajánl, a Gémklub szárnyai alól repült ki.

A Spicyt a német zsűri nagyjából ezekkel a szavakkal ajánlja:

Spicy egy gyors blöff játék, amelyben könnyen megégethetjük magunkat. A játékosok titkosan játszanak ki emelkedő erősségű wasabi-, chili- és borskártyákat, és sumákolnak a kijátszott lap értékéről. A megfelelő fűszer nem mindig van kéznél, ezért kénytelen az ember becsempészni a pakliba nem oda illő hozzávalókat is. Aki ellen a csalfaság gyanúja felmerül, felszólítható, hogy kóstolót adjon, de a gyanakvónak pontosan meg kell neveznie, hogy a fűszernek vagy az erősség fokának megfelelőségét vitatja-e.  A sikeres gyanúsítónak jutalom jár, de rizikót is vállal magára: ha a megnevezett fűszer vagy érték mégis megfelelt az elvárásoknak, akkor az ártatlanul meggyanúsítottnak jár a jutalom. Csípős blöff-ínyencség!