Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Carcassonne: 1. kiegészítés - Fogadók és katedrálisok

Ár:
3.290 Ft
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag! (30)
Elérhetőség: Nincs készleten

Vélemények

4.83
30 értékelés
5
(25)
4
(5)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Írja meg véleményét!
| 4 / 5 csillag!
2020. 05. 21.
Egyszerű de nagyszerű

Nem sok, nem bonyolult, viszont szépet csavar az alapjátékon. Szinte kötelező!
| 5 / 5 csillag!
2020. 05. 06.
Erősen ajánlott kiegészítő

Van benne pár speciális területlapka, amik az alapjátékból hiányoztak, pedig remekül ki lehet velük zárni a várunkból a hívatlan vedégeket. A katedrális plusz rizikót visz egy vár építésébe, de többlet kockázatért cserébe többlet pontokat is ad. További előnye, hogy további tájegységekre is lehet figurát tenni, kibővítve a lehetőségeket. Aki már jól kiismeri magát az alapjátékkal, annak csak javasolni tudom ezt a kis extrát hozzá.
| 5 / 5 csillag!
2020. 01. 09.
Alap

Ez a kiegészítés igazán sokat dob az alapjátékon. 6 személyessé teszi a játékot és a pontozó lapkák megkönnyítik a pontozást. Az új lapkák pedig növelik a lehetőségeket és a játékidőt.
| 5 / 5 csillag!
2020. 01. 07.
szinte már kötelező az alapjátékhoz

A Carcassonne már önmagában is egy remek játék, azonban egy két kiegészítő beszerzését elengedhetetlennek tartom. Az új és valamelyest egyedi tájlapkák több stratégiai döntést adnak a játékos kezébe, ami még érdekesebbé teszi a játékmenetet. Rengeteg Carcassonne party után ki merem jelenteni, hogy az első kiegészítő nélkül szinte már el se tudnám képzelni a játékot.
| 5 / 5 csillag!
2019. 12. 06.
Kötelező kiegészítő

Olvasva a hozzászólásokat ezt a kiegészítést választottuk az alapjátékhoz, és nem csalódtunk! Még nem minden részét használjuk ki, de még élvezetesebbé tette az eddig is nagyon jó játékot!
| 5 / 5 csillag!
2019. 11. 27.
Szinte kötelező kiegészítő

Carcassonne kiegészítők nélkül is nagyon szórakoztató és sokszínű játék, ezzel a kiegészítővel sikerült színesíteni a lehetőségeket.
Szabályokat nem bonyolítja túl,és a plusz játéklapkák mindigjól jönnek. Pontozást nagy mértékben könnyítik az ebben található kiegészítő elemek. Nagy alatvalót jó lehetőségeket ad.
Vásárlás előtt utána olvastam,és ezt mindenhol ajánlották.
| 5 / 5 csillag!
2019. 11. 17.
Még egy plusz

Az alapjáték is már zseniális, de ezzel a kiegészítővel még emeltek a mércén. Kockázatosabb a pontszerzés, vagy mindent vagy semmit alapon.
Az alapjáték kötelező ez meg a ráadás.
| 5 / 5 csillag!
2019. 08. 03.
Kötelező

Az első, és talán a legjobb kiegeszítés. Ezt mindenképp be kell szerezni az alapjátékhoz!
| 4 / 5 csillag!
2019. 07. 28.
Érdekes kiegészítő

Ez a kiegészítő érdekes színt visz az alapjátékba. Nagyobb kockázattal lehet építeni, de nagyobb a siker lehetősége is,
mind út mind várépítésnél. A nagy követő jó ötlet volt a készítők részéről, illetve a 6. játékosjelölők is hasznosak, nyilván ha többen játszunk.
Nem érzem annyira erősnek ezt a kiegészítőt például az Építőmesterek kieghez képest, de nem bántam meg, hogy megvettem.
| 5 / 5 csillag!
2019. 05. 06.
Szorosan kapcsolódik az alapjátékhoz

Szerintem aki megvásárolja az alapjátékot, annak elsőként és minél hamarabb célszerű beszereznie ezt a kiegészítést. A pontozólapkák megkönnyítik a számolást, főleg 2 játékos esetén, ahol bőven lehet pontjuk a feleknek.
Pluszt ad az alapjátékhoz, hisz van benn egy kis izgalom, hogy be tudjuk-e fejezni a dupla annyit vagy semmit érő utat, vagy a katedrálisos várost. Illetve itt már ki lehet szúrni kicsit az ellenféllel is, ha keresztbe teszünk neki, és nem tudja befejezni mondjuk a városát a játék végéig, hisz az neki 0 pont lesz.
Ugyan így hasznos a nagy meeple is, lehet vele ,,lopni", jól használva sok pontot szerezhetünk vele ellenfelünktől.
| 4 / 5 csillag!
2019. 04. 30.
ezzel kezd!

Nagyon jól illeszkedik az alapjátékhoz, és ha kiegészítő vásárlásán gondolkodunk, akkor ezzel kezdjük. Alapjaiban nem változtatja meg a játékot, de itt már lehet egy kicsit kockáztatni, vagy akár keresztbetenni a másiknak.
| 5 / 5 csillag!
2019. 01. 23.
A játék másik fele

+ nagyon jó új lapok
+ hatodik játékosnak is figurák, plusz FAT MEEPLE!
+ a pontozólapkák megkönnyítik az értékelést
+ új lehetőségek a kooperációra...
- ...és új lehetőségek a genyózásra

Egy kiegészítő értékelésénél mindig leírom negatívumként, hogy aki az eredeti játékot nem szerette, jó eséllyel nem az adott expansion miatt fogja megszeretni. Na a Carcassonne kieg dobozainál ez duplán nem igaz. Ezek a dobozok ui. sok helyen belenyúlnak az eddig felépített stratégiákba és taktikákba, ami egyeseknek vonzóbbá teheti a játékot, míg másokat pont hogy elidegenít, "régen minden jobb v'ót" címszóval. Az én játékosközösségemnek nagy részben bejött ez a kiegészítő, így ennek függvényében értékelem.

ÚJ LAPOK
A 18 új kártya nem tűnik soknak, de rendkívül jól eltalálták, hogy olyan dolgokat kombináljanak, amire a játékosoknak szükségük van - pl. sarok városból kivezető út, lapon átívelő lezáró, stb. Egyik-másik pedig plusz taktikázásra is lehetőséget ad, pl. a teljesen körbezárt kert, vagy a térelválasztó utak. Mind kapott egy egyedi jelölést, így szükség esetén könnyen kiválogatható a pakliból.

A "FAT MEEPLE"
A nagydarab figura, amiből minden játékos egyet kap, 1 helyett 2 követőnek számít. Ez stratégiai nyersanyaggá lépteti elő, hiszen nagyon nem lesz mindegy, hogy hol és mikor tesszük le. A városépítéstől az útonálláson át a parasztokkal történő területfoglalásig sok mindenben lesz kulcsszerepe már kezdetektől fogva. A vége felé pedig biztosan megy majd a sasolás, hogy kinél van még kint a "kövér figura" egy utolsó pillanatos területfoglalásra.
A hatodik játékosnak adott figuraszett kellemes figyelmesség - igazából azt nem értem, az eredetiből hogyan maradhatott ki.

KATEDRÁLIS
Ez a (két darab) lap az, ami szerintem sokaknál fogja borítani a bilit. A működése egyszerű - csak városba építhető, és 2(4) pont helyett 3(6) pontot fognak érni a város (pajzsos) lapkái. Viszont ha a város nyitva marad, senki sem ír pontot érte. Mivel minimum 5 lap egy ilyen város elkészítése, innentől fogva adott a lehetőség a kooperálásra... és természetesen egymás hátba szúrására is, ha az utolsó pillanatban mégsem tudunk záróelemet felhúzni, a másik meg igen, és elcsaklizza előlünk a pontokat. Plusz a játék előrehaladtával egyre inkább orosz rulettre fog hasonlítani a katedrális kihúzása, és bizony sokszor fog lehetőséget adni trollkodásra, hogy az ellenfél városát használhatatlanná tegyük. A végjátékban ez különösen erős fegyver lehet, és hajlok rá, hogy a negatív interakciókat ellenzőknél ki fog kerülni ez a lap a pakliból.

FOGADÓK
A fogadók a katedrálisok kistestvérei - legalábbis működésükben. Ha egy útba beépíted, onnantól fogva az út darabja nem 1, hanem két pontot ér. Nyitott út esetén azonban nem jár érte pont a végén. Ez jócskán felértékeli az egyébként lenézett utak és kereszteződések értékét; most már a térelválasztáson kívül az aktív pontszerzésben is komoly szerepük lesz. És nem, két fogadó nem négyszerezi meg az értékét (ezzel valamiért minden új játékos bepróbálkozik nálunk :)).

Összességében kötelező ez a kiegészítő - lényegében a játék második fele (vagy hatodik hatoda). Ugyan sok helyen hozhat változást, de ha valami túlzottan borítaná az egyensúlyt, nyugodtan alkossatok rá háziszabályokat, vagy egyszerűen vegyétek ki a dobozból.
| 5 / 5 csillag!
2019. 01. 01.
Carcassonne

Az egyik kötelező kiegészítő az alap játékhoz! A kedvenc játékunk lett!
| 5 / 5 csillag!
2018. 09. 03.
Elsőnek kifejezetten jó

Jó kiegészítővel kezdték a kiegészítők gyártását. Több pont szerezhető, de kockázatosabb. Pláne, ha valaki szeret keresztbe tenni a másiknak, hiszen egy nagy várhoz hozzáépítve egy katedrálist, majd 1-2 olyan lapot hozzárakva, ami után nagyon nehéz befejezni, hosszú munkát lehet tönkretenni. Pláne, ha esetleg ketten is versengtek a várért. Persze ha mégis összejön, akkor lefagyhat az arcunkról a kárörvendő mosoly és a várurak képén fog ugyanez megjelenni dupla hatásfokkal.
Javaslom használni, akár más kiegészítőkkel is, megéri.
| 5 / 5 csillag!
2018. 06. 06.
Alap

Az egyik legalapabb kiegészítő a játékhoz. Nem csavar igazán a játékmeneten, csak érdekesebbé teszi. Szerintem érdemes beszerezni.
| 5 / 5 csillag!
2018. 05. 22.
Fogadók és katedrálisok

Az alapjátékot én tökéletes "kapudrognak" és családi játéknak tartom. Annak ellenére, hogy már majdnem 20 éves játék, mindig élvezettel vesszük le a polcról, ketten és többen is nagyon élvezetes, pörgős, agyalós, de mégse zsibbaszt le, kellemes kikapcsolódást nyújt. Annak ellenére, hogy szerintem az alapjáték nem igazán tud kikopni, kb. 2 év után megvettem az első kiegészítőjét, ami két fontos újítást hoz be: a 6. játékos lehetőségét és az utak/várak szerepének növelését.

Az első újítás egyértelmű, innentől kezdve már akár hatan is játszhattok a játékkal (én szerintem max 5 emberrel játszottam eddig, nagyon lerövidül a játékidő, de szerintem így is élvezetes, nagyobb a konfrontáció). A másik újítás kicsit csavar a játékon: ha sikerül beépítenetek egy katedrálist a váratokba, megháromszorozzátok az értékét, azonban ha a játék végéig nem sikerül befejezni, akkor az egész megy a kukába, nulla pont. Az utakkal hasonló a helyzet: ha az utatokba legalább egy fogadóval ellátott elemet betudtok építeni és befejezitek az utat, akkor kétszer annyit kaptok érte, ám ha nem sikerül befejeznetek, szintén nulla pont. Ezen kívül még néhány érdekes út/templom/vár lapka is bekerült a játékba.

Szerintem mindenképpen érdemes beszerezni ezt a kiegészítőt, hiszen egyrészt többen tudjátok innentől kezdve játszani az alapjátékot, másrészt pedig beemelhetitek a 'mindent vagy semmit' effektust is. Az ára szerintem kifejezetten barátságos, a dizájn teljesen egységes. Sok "fölösleges" kiegészítő jelent meg azóta a Carcassonnehoz, de ez abszolút kötelező vétel!
| 4 / 5 csillag!
2018. 01. 12.
+1 játékos

A plusz egy játékos eléggé jól tud jönni és ezért kötelező vétel lehet nagyobb társaságok esetében! :)
| 5 / 5 csillag!
2018. 01. 08.
Legjobb kiegészítő

Legjobb kiegészítő az alapjátékhoz. Nem nyúl bele nagyon az eredeti játékba, a nevéhez méltóan kiegészíti azt.
A plusz lapocskák és a 6. játékos miatt feltétlenül ajánlott.
| 5 / 5 csillag!
2018. 01. 04.
Mindent vagy semmit!

Ebben a kiegészítőben vannak a legfontosabb elemek, amik mindenképpen hasznosak, már-már szinte szükségesek az alapjáték mellé. A pontozólapkák, a 6. játékos szett kényelmesebbé teszik a játékot, míg a nagy figura plusz izgalmat (és gonoszkodási lehetőséget), a katedrális lapkák és a fogadók pedig a "mindent vagy semmit" elvén fűszerezik meg a játékot, különösen, ha hozzánk hasonlóan más szeret vérremenő csaták árán pontokat elcsaklizni a másik orra elől. :)
| 5 / 5 csillag!
2017. 05. 21.
nincs nagy változás

Az alapjáték szabályain nem változtat. Nem ad extra csavart a játékhoz. Mégis érdemes megvenni a plusz pontszerzési lehetőségek és a plusz lapkák miatt. Nálunk ez a kieg már ki sincs véve az alapjáték mellől-kb 15 perccel növeli meg a játékidőt.
| 5 / 5 csillag!
2017. 02. 09.
Kötelező kiegészítő

Az alapjátékhoz kapcsolódó, csak vele játszható. Más önálló játékokhoz nem használható! De így is nagyon megéri, mert az alapjátékot jól kiegészíti új elemekkel, és a pontozásban is változtat. Az utak értékesebbek lesznek. Kicsit így hosszabb is a játék idő, de szerintem ez is előny. Nálunk nem kiegészítője a játéknak. Mindig ezzel játsszuk!
| 5 / 5 csillag!
2017. 01. 30.
Fontos első kiegészítő

A 6. jatékos miatt már alapból javasolt, de a többi bővítés is érdekes.
| 5 / 5 csillag!
2016. 12. 18.
Valóban alap-kiegészítő

Annyira jó és olyan fontos kiegészítő ez, amelyet az alapjátékhoz elsőként kell beszerezni!
| 5 / 5 csillag!
2016. 11. 24.
Nagyon feldobja a játékot

Szerettük az alapjátékot, de ez a kiegészítő egészen feldobta.
Érdemes lesz több kiegészítőt is vásárolni.
Nem tudhatod mikor veszi át valaki a többséget hirtelen a nagy követővel. Az új lapkák érdekesebbé, értékesebbé teszik az elemeket de bele is lehet bukni, ha a többiek nem engedik lezárni például a várost amiben katedrális áll.
Szuper kiegészítő, sokkal izgalmasabb így a játék.
Már várom a sárkányokat is.
| 5 / 5 csillag!
2016. 10. 13.
Új köntösben.

Az új szabályok mellett (az alapjátékhoz hasonlóan) apát mezőket is kapunk némelyik lapkára, ami hosszú távon kiegyensúlyozottabbá teszi a játékot.
| 5 / 5 csillag!
2016. 01. 09.
A MUST kiegészítő!

Az első és legfontosabb kiegészítő! Az alapjátékkal együtt vettük meg, és milyen jól tettük! A nagy alattvaló dob egy kis csavart a dominancia kiszámításába; az 50/100 pontozólapka nagyon praktikus; a kibővítés hat játékos részére meg magáért beszél! A székesegyház és út menti fogadó is megbolygatja az eredeti szabályokat, izgalmat csempészve a bábulehelyezési döntésekbe. Gyakorlatilag kihagyhatatlan!
| 5 / 5 csillag!
2015. 11. 28.
Kötelező vétel

Ha szereted a Carcassonne-t, ezt muszáj megvenni hozzá! Sokkal érdekesebb lesz a játék a nagy bábúval és az új lapkák is érdekesek.
| 5 / 5 csillag!
2015. 11. 02.
Kötelező darab

Értelemszerűen elsőkánt szereztük be ezt a kiegészítőt. Az utakat értékesebbé teszi, a katedrálissal pedig nemcsak a saját várost lehet értékesebbé tenni, hanem a végjátékban lenullázni egy ellenfél nagyvárosát. "Kötelező" beszerezni.
| 5 / 5 csillag!
2015. 10. 15.
Alap

Ez az a kiegészítő, amit gyakorlatilag nem is kiegészítőként, hanem az alapjáték részeként tartunk számon. Mindenképpen érdemes beszerezni.
| 4 / 5 csillag!
2015. 10. 03.
annyira nem jött be

Nem rossz, igényes kiegészítő, de nálunk nem kerül gyakran elő, sokat nem módosít a játékon. Az utakra jobban koncentrál, kb ennyi.