Carcassonne: 1. kiegészítés - Fogadók és katedrálisok

Normál ár: 2 990 Ft


A Te árad: 2 840 Ft

Értékelés:  (4.9)
Ez a kiegészítés csak az alapjátékkal együtt játszható! Kombinálható más kiegészítésekkel együtt. A fogadók és katedrálisok értékesebbé teszik az utakat és a városokat.
 

Értékelések átlaga 


(4.8)

Közönségdíjak

Kezdőknek ideális 16 Gyakorlott játékosoknak 10 Euro gémereknek 9 Ketten 14 Családdal 17 Partijátéknak 5
84% (21)
16% (4)
Rendezés:
Értékelések: 1 - 10 (összesen: 25)
További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
Kötelező

Reka | 2019. augusztus 3.

Az első, és talán a legjobb kiegeszítés. Ezt mindenképp be kell szerezni az alapjátékhoz!
Érdekes kiegészítő

Ricsi | 2019. július 28.

Ez a kiegészítő érdekes színt visz az alapjátékba. Nagyobb kockázattal lehet építeni, de nagyobb a siker lehetősége is,
mind út mind várépítésnél. A nagy követő jó ötlet volt a készítők részéről, illetve a 6. játékosjelölők is hasznosak, nyilván ha többen játszunk.
Nem érzem annyira erősnek ezt a kiegészítőt például az Építőmesterek kieghez képest, de nem bántam meg, hogy megvettem.
Szorosan kapcsolódik az alapjátékhoz

Niki | 2019. május 6.

Szerintem aki megvásárolja az alapjátékot, annak elsőként és minél hamarabb célszerű beszereznie ezt a kiegészítést. A pontozólapkák megkönnyítik a számolást, főleg 2 játékos esetén, ahol bőven lehet pontjuk a feleknek.
Pluszt ad az alapjátékhoz, hisz van benn egy kis izgalom, hogy be tudjuk-e fejezni a dupla annyit vagy semmit érő utat, vagy a katedrálisos várost. Illetve itt már ki lehet szúrni kicsit az ellenféllel is, ha keresztbe teszünk neki, és nem tudja befejezni mondjuk a városát a játék végéig, hisz az neki 0 pont lesz.
Ugyan így hasznos a nagy meeple is, lehet vele ,,lopni", jól használva sok pontot szerezhetünk vele ellenfelünktől.
ezzel kezd!

Imre | 2019. április 30.

Nagyon jól illeszkedik az alapjátékhoz, és ha kiegészítő vásárlásán gondolkodunk, akkor ezzel kezdjük. Alapjaiban nem változtatja meg a játékot, de itt már lehet egy kicsit kockáztatni, vagy akár keresztbetenni a másiknak.
A játék másik fele

Péter | 2019. január 23.

+ nagyon jó új lapok
+ hatodik játékosnak is figurák, plusz FAT MEEPLE!
+ a pontozólapkák megkönnyítik az értékelést
+ új lehetőségek a kooperációra...
- ...és új lehetőségek a genyózásra

Egy kiegészítő értékelésénél mindig leírom negatívumként, hogy aki az eredeti játékot nem szerette, jó eséllyel nem az adott expansion miatt fogja megszeretni. Na a Carcassonne kieg dobozainál ez duplán nem igaz. Ezek a dobozok ui. sok helyen belenyúlnak az eddig felépített stratégiákba és taktikákba, ami egyeseknek vonzóbbá teheti a játékot, míg másokat pont hogy elidegenít, "régen minden jobb v'ót" címszóval. Az én játékosközösségemnek nagy részben bejött ez a kiegészítő, így ennek függvényében értékelem.

ÚJ LAPOK
A 18 új kártya nem tűnik soknak, de rendkívül jól eltalálták, hogy olyan dolgokat kombináljanak, amire a játékosoknak szükségük van - pl. sarok városból kivezető út, lapon átívelő lezáró, stb. Egyik-másik pedig plusz taktikázásra is lehetőséget ad, pl. a teljesen körbezárt kert, vagy a térelválasztó utak. Mind kapott egy egyedi jelölést, így szükség esetén könnyen kiválogatható a pakliból.

A "FAT MEEPLE"
A nagydarab figura, amiből minden játékos egyet kap, 1 helyett 2 követőnek számít. Ez stratégiai nyersanyaggá lépteti elő, hiszen nagyon nem lesz mindegy, hogy hol és mikor tesszük le. A városépítéstől az útonálláson át a parasztokkal történő területfoglalásig sok mindenben lesz kulcsszerepe már kezdetektől fogva. A vége felé pedig biztosan megy majd a sasolás, hogy kinél van még kint a "kövér figura" egy utolsó pillanatos területfoglalásra.
A hatodik játékosnak adott figuraszett kellemes figyelmesség - igazából azt nem értem, az eredetiből hogyan maradhatott ki.

KATEDRÁLIS
Ez a (két darab) lap az, ami szerintem sokaknál fogja borítani a bilit. A működése egyszerű - csak városba építhető, és 2(4) pont helyett 3(6) pontot fognak érni a város (pajzsos) lapkái. Viszont ha a város nyitva marad, senki sem ír pontot érte. Mivel minimum 5 lap egy ilyen város elkészítése, innentől fogva adott a lehetőség a kooperálásra... és természetesen egymás hátba szúrására is, ha az utolsó pillanatban mégsem tudunk záróelemet felhúzni, a másik meg igen, és elcsaklizza előlünk a pontokat. Plusz a játék előrehaladtával egyre inkább orosz rulettre fog hasonlítani a katedrális kihúzása, és bizony sokszor fog lehetőséget adni trollkodásra, hogy az ellenfél városát használhatatlanná tegyük. A végjátékban ez különösen erős fegyver lehet, és hajlok rá, hogy a negatív interakciókat ellenzőknél ki fog kerülni ez a lap a pakliból.

FOGADÓK
A fogadók a katedrálisok kistestvérei - legalábbis működésükben. Ha egy útba beépíted, onnantól fogva az út darabja nem 1, hanem két pontot ér. Nyitott út esetén azonban nem jár érte pont a végén. Ez jócskán felértékeli az egyébként lenézett utak és kereszteződések értékét; most már a térelválasztáson kívül az aktív pontszerzésben is komoly szerepük lesz. És nem, két fogadó nem négyszerezi meg az értékét (ezzel valamiért minden új játékos bepróbálkozik nálunk :)).

Összességében kötelező ez a kiegészítő - lényegében a játék második fele (vagy hatodik hatoda). Ugyan sok helyen hozhat változást, de ha valami túlzottan borítaná az egyensúlyt, nyugodtan alkossatok rá háziszabályokat, vagy egyszerűen vegyétek ki a dobozból.
Carcassonne

László | 2019. január 1.

Az egyik kötelező kiegészítő az alap játékhoz! A kedvenc játékunk lett!
Elsőnek kifejezetten jó

craslorg | 2018. szeptember 3.

Jó kiegészítővel kezdték a kiegészítők gyártását. Több pont szerezhető, de kockázatosabb. Pláne, ha valaki szeret keresztbe tenni a másiknak, hiszen egy nagy várhoz hozzáépítve egy katedrálist, majd 1-2 olyan lapot hozzárakva, ami után nagyon nehéz befejezni, hosszú munkát lehet tönkretenni. Pláne, ha esetleg ketten is versengtek a várért. Persze ha mégis összejön, akkor lefagyhat az arcunkról a kárörvendő mosoly és a várurak képén fog ugyanez megjelenni dupla hatásfokkal.
Javaslom használni, akár más kiegészítőkkel is, megéri.
Alap

Blaze | 2018. június 6.

Az egyik legalapabb kiegészítő a játékhoz. Nem csavar igazán a játékmeneten, csak érdekesebbé teszi. Szerintem érdemes beszerezni.
Fogadók és katedrálisok

Dávid | 2018. május 22.

Az alapjátékot én tökéletes "kapudrognak" és családi játéknak tartom. Annak ellenére, hogy már majdnem 20 éves játék, mindig élvezettel vesszük le a polcról, ketten és többen is nagyon élvezetes, pörgős, agyalós, de mégse zsibbaszt le, kellemes kikapcsolódást nyújt. Annak ellenére, hogy szerintem az alapjáték nem igazán tud kikopni, kb. 2 év után megvettem az első kiegészítőjét, ami két fontos újítást hoz be: a 6. játékos lehetőségét és az utak/várak szerepének növelését.

Az első újítás egyértelmű, innentől kezdve már akár hatan is játszhattok a játékkal (én szerintem max 5 emberrel játszottam eddig, nagyon lerövidül a játékidő, de szerintem így is élvezetes, nagyobb a konfrontáció). A másik újítás kicsit csavar a játékon: ha sikerül beépítenetek egy katedrálist a váratokba, megháromszorozzátok az értékét, azonban ha a játék végéig nem sikerül befejezni, akkor az egész megy a kukába, nulla pont. Az utakkal hasonló a helyzet: ha az utatokba legalább egy fogadóval ellátott elemet betudtok építeni és befejezitek az utat, akkor kétszer annyit kaptok érte, ám ha nem sikerül befejeznetek, szintén nulla pont. Ezen kívül még néhány érdekes út/templom/vár lapka is bekerült a játékba.

Szerintem mindenképpen érdemes beszerezni ezt a kiegészítőt, hiszen egyrészt többen tudjátok innentől kezdve játszani az alapjátékot, másrészt pedig beemelhetitek a 'mindent vagy semmit' effektust is. Az ára szerintem kifejezetten barátságos, a dizájn teljesen egységes. Sok "fölösleges" kiegészítő jelent meg azóta a Carcassonnehoz, de ez abszolút kötelező vétel!
+1 játékos

Krisztián | 2018. január 12.

A plusz egy játékos eléggé jól tud jönni és ezért kötelező vétel lehet nagyobb társaságok esetében! :)

Only registered users can write reviews. Please, log in or register

A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!

Carcassonne játékcsalád