Carcassonne Új kiadás mini kiegészítéssel - A folyó+Az apát

Normál ár: 6 590 Ft

A Te árad: 6 261 Ft

Értékelés:  (4.8)
A népszerű és ismert társasjáték új kiadása, két mini kiegészítővel!
A játékszabály nem változott, a grafika új, a két mini kiegészítővel még nagyobb élményt és változatosabb játékélményt nyújt.

Carcassonne egy dél-franciaországi város mely messze földön híres volt impozáns és tekintélyes váráról. Ebben a taktikai játékban a játékosok a lovagok és a kelyhek világába kerülnek, abba a korba, amikor minden elkezdődött. A játékosok a vazallusaikkal (parasztok, lovagok, útonállók, barátok) együtt városokat, utakat, várakat, kolostorokat építenek. Az egyes építmények különböző pontokat érnek s a játék végére kiderül ki terjeszkedett e legügyesebben. A 2001-es Év Játéka!
Carcassone játékszabály röviden:
A játékot egy hasonló nevű középkori francia város ihlette. Külön kezelhető részekből áll a tábla, különböző terepmozaikokból, melyket a játékosok helyeznek el a játék folyamán; a térképépítés a legfontosabb stratégiai elem és ez biztosítja azt is, hogy nagyon változatos helyzetek alakulhassanak ki. A legfőbb cél a győzelmi pontok begyűjtése, mielőtt a tereplapok elfogynának.

Minden játékosnak van 7 fabábuja (a nyolcadikat csak a pontozótáblán használja), amiket elhelyezhet a térképen abból a célból, hogy saját birtokait jelezze. A tereplapok hasonlóak, de mégis különböznek egymástól attól függően, hogy mit ábrázolnak: mezők, városok, utak és kolostorok. Amikor egy játékos elhelyez egy mozaikot, meg van a lehetősége arra, hogy elhelyezze saját bábuját valahol a lapocskán azért, hogy győzelmi pontokat gyűjtsön attól függően, hogy melyik adott elemre (út, mező stb.) helyezte a bábut.
Az útra vagy városra helyezett bábu értéke nőni fog az út hosszától, a város növekedésétől függően; a legnagyobb különbség az, hogy a játék végén egy befejezetlen út is jelent győzelmi pontokat, míg a befejezetlen város csak a felét éri. Ezen kívül az útra vagy városra helyezett bábuk még használhatók lesznek ugyanabban a játékoban, (mivel levehetők, ha az út vagy város befejezett), ami növeli stratégiai értéküket. Másrészről azokat a bábukat, amiket mezőre helyezünk, csak a játék végén értékelhetjük. Végül több pontot érnek, de amelyiket egyszer mezőre helyeztük, játék végéig ott marad, nem lehet újból használni.
A bábukat olyan területre lehet helyezni, ahová más játékos még nem rakott; mindenesetre, ahogy a térkép növekszik méretben és egyre bonyolultabbá válik, bizonyos területek összeolvadhatnak egyetlen zónába, tehát előfordulhat, hogy különböző játékosokhoz tartozó bábuk osztoznak ugyanazon az úton, városon, mezőn és a győzelmi pontok is megoszlanak vagy megsemmisülnek. Ebben a helyzetben nagyon hasznos a kolostor, mivel azok külön tereplapon vannak és ha egy játékos elhelyezi rajta a bábuját, akkor soha nem kell osztoznia győzelmi pontokon; másrészről viszont kolostorral nehéz magasabb pontszámot elérni.

Egy másik interakciós lehetőség a játékosok között, a terepmozaikok elhelyezése. Mivel a lapokat nem lehet „nem természetes” módon elhelyezni (pl.: egy út hirtelen véget ér a mező közepén), rákényszerülhetsz arra, hogy az elhelyezéssel az ellenfelednek előnyt adsz. Viszont van egy olyan változata a játéknak, ami lehetővé teszi a játékosoknak, hogy három lapocska legyen a kezükbe ahelyett, hogy azt az egyet kell elhelyezni, amit húzott. Ez a verzió csökkenti a szerencse szerepét és több lehetőséget ad a játékosoknak stratégiai szempontból is.

A Carcassonne ugyanolyan jó játék két embernek (ritka eset!), mint több játékosnak, óriási változatossággal, ami annak köszönhető, hogy a játéktábla darabokból áll. A játék összetevői nagyon jó minőségűek, a képek is egyszerűek és érdekesek.

A kiegészítések szintén nagyon jók. A Folyónál nagyobb szerepet kap a stratégia az új folyó- és tólapocskákkal, míg a Fejlesztés támogatja a 6 emberes játékot és egy-egy új bábut kap minden egyes játékos. Ha élvezted a Carcassonne-t, valószínűleg mindkét kiegészítőre szükséged lesz.

A játék nagyon erősen a szerencsén múlik, mivel minden játékos egyetlen véletlenszerű mozaikot húz körönként: tehát lehet, hogy a rossz szerencsének köszönhetően nem leszel képes kivitelezni terveidet és stratégiádat. Mindenesetre néha az ellenfeleid adnak némi segítséget azzal, hogy ha olyan kártyát kell letenniük, amire épp szükséged van.

Játéklap.hu - Sir Muki

Értékelések átlaga 


(4.8)

Közönségdíjak

Kezdőknek ideális 81 Gyakorlott játékosoknak 35 Euro gémereknek 20 Ketten 61 Családdal 79 Partijátéknak 30
80% (84)
17% (18)
3% (3)
Rendezés:
Értékelések: 1 - 10 (összesen: 105)
További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. ...
  7. 11
Kedvenc

Laci | 2018. december 30.

Már több kiegészítőt is vettünk hozzá. Nekünk nagyon bejött. Idáig max 4-en játszottuk de úgy sem unalmas. Ajánlom mindenkinek!
Klasszik,mégis megunhatatlan

Dani | 2018. november 28.

Ez az a játék amit mindenkinek ajánlok. Nem találkoztam még olyannal aki ne szerette volna. Ketten is élvezhető,de azért jobb ha van 3-4 játékos. A kiegészítőkkel fel lehet dobni,ha szükséges.
(nem csak) ugródeszka a modern társasok világába

Péter | 2018. november 26.

+ tökéletes belépőjáték
+ könnyű megtanulni, nehéz kiismerni
+ 2 kiegészítő már az alapdobozban, a további csomagokkal pedig a végtelenségig bővíthető
- ha egyáltalán nem szereted, hogy kibabrálhatnak veled, akkor ez nem a te játékod
- minél kevesbben játszátok, annál nagyobb a szerencsefaktor (de nem vészesen)

Nem tartom magam hardcore gamernek, aki enyhe lesajnálással tekinti a méltán klasszikus darabokat. Mégis, rengeteget filóztam, hogy betegyem-e a kosárba a Carcassone-t, pedig nem játszottam még vele. OK, klasszikus, "Spiel des Jahres 2001", de annyi újabb van már, mint ez... aztán rászántam magam, és átkozom a fejem, hogy eddig vártam.

A játék puritán, de tetszetős külsővel rendelkezik: vastag kartonlapok, fa bábuk és okosan kialakított dobozbelső. Az újradolgozott szabály kitűnő, szépen adagolva, fokozatosan vezeti be a kezdő játékosokat a Carcassone rejtelmeibe. Hatalmas pirospont érte.

A Carcassone a dominó és a területfoglalós játékok szerelemgyereke, megspékelve egy kis erőforrás és kockázat-manageléssel.
- Húzol egy lapot, és leteszed a már lent lévőkhöz.
- Ha akarsz, ráteszed az egyik figurádat.
- Ha az adott lappal sikerült pontot szerezned (teljesen felépítettél egy várost, körbeépítettél egy templomot, vagy építettél 2 végpont közt egy utat), akkor beírod az érte kapott pontokat.

Egyszerű, igaz? A gond csak az, hogy az ellenfeled is ugyanebben mesterkedik, plusz az állítható követők száma is véges. Ha pedig többen versenyeztek ugyanazért a területért, akkor az nyer, akinek több figurája van lent a pontírás pillanatában. És igen, az is igaz, hogy a Carcassone szerencsefüggő is, hiszen nem tudhatod, milyen lapot fogsz felhúzni. Amikor a hosszú körök óta építgetett városodhoz szükséges egyetlen jó záróelemet végül az ellenfeled húzza ki - na az valóban dühítő.

De pont itt jön be a fent említett "easy to learn-hard to master" dolog, amikor a vak szerencse helyett esélyeket latolgatsz, tervezel, mérlegelsz, hogy meddig érdemes egy adott területre ráhajtanod, mikor menj rá a játék végi pontírásra, vagy hogyan helyezkedj úgy, hogy az ellenfelednek segítenie kelljen téged, ha ő is akar pontokat írni.
Ezek azok a dolgok, a Carcassone akkor is szórakoztató marad, ha már sokszor játszottál vele. Persze, ennek a játéknak az élménye is erősen társaságfüggő. Lehet, hogy olyan csapat fog összeülni, ahol mindenki elépítget önmagában, és minimális lesz az interakció (akár pozitív, akár negatív előjelű), de a mi partijainkon nem ez a jellemző.

Végül csak annyit, hogy már bőven 10 éves kor alatt is ajánlható, 6-8 éves gyerekeknek is rendre sirekült rommá alázniuk a felnőtteket.
Egyik kedvenc játékunk

F16falcon | 2018. november 19.

Gyors, szórakoztató, változatos, egyik nagy kedvencünk!
Változatos építkezés lapkákból - foglald el, vedd el, túrd ki

craslorg | 2018. szeptember 3.

A lapkalehelyezéses játékok alapműve. kevesebb fővel több a taktikázási lehetőség, mint többel, de ugyanolyan szórakoztató 5 fővel is. dönteni kell, hogy a saját pecsenyédet sütögeted vagy mások pecsenyéjét sózod túl. Néha utóbbi többet érhet. Egyszerű játékmenete és viszonylag gyors játékideje ideális játékká teszi bevezetőnek a társasjátékok világába.
Sértődés lehet, de utána kell visszavágó és hajrá!
A kiegészítőkkel az újrajátszhatóság végtelen, hiszen egyszerre akár többet is lehet használni, igaz, jelentősen bonyolíthatja a játékot, de aki kapható rá, azzal ki kell próbálni.
Ha már többet játszottunk, akkor jöhetnek a komolyabb, nagyobb mélységű játékok is.
Taktikus épitgetés

Balázs | 2018. augusztus 17.

Előny: A szépen kidolgozott hangulatos lapkák mellett a szabály könnyen érthető. Szeretem, hogy az agy megdolgoztatása mellett az egyre bővülő pályában is lehet gyönyörködni. A játékfelület a játék vége felé válik igazán egyedivé: mezők, vizek, utak, várak(...) mindenfelé. További előnye, hogy a sokféle kiegészítő a játék változékonysága mellett a játékélményt is fokozza.

Hátrány: A játék vége felé a lerakás során kínálkozó rengeteg lehetőségek átgondolása elnyújthatja a játékot. Egy idő után monotonná válhat (a Hercegnő és sárkány kiegészítő eléggé fel tudja dobni a játékot)
Középkor csillaga.

Dani | 2018. augusztus 9.

A kedvenc stratégia játékom imádom hogy ennyire vissza tud reptetni az időben .
Ajánlom minden középkor fanatikusnak.
Az állócsillag.

Gerisone | 2018. július 11.

Ez egy mérföldkő. Tökéletes első lépés, a modernebb társasok felé. Kezdőknek és profiknak egyaránt tökéletes. Mindenképpen érdemes kiegészítőkkel pimpelni. :)
Egyszerű mégis szórakoztató

Krisztian | 2018. június 12.

Egyszerű de nagyszerű játék. Pillanatok alatt elmagyarázható a szabályrendszere. A lapok nem tartalmaznak szöveget, így külföldiekkel is játszható. Szimpatikus benne az útvonallapokkal való "szívatása" az ellenfeleknek. Kevés olyan jó társas van, amit már két személy is tud játszani. Ez ilyen.

Bár alapvetően jó játéknak tartom, valamiért mégsem lesz a kedvencem, de ez már ízlés kérdése. Ezért is adtam neki csak 4 csillagot.
Alapmű

Blaze | 2018. május 19.

Aki most ismerkedik a társasjátékokkal, annak ez az egyik legjobb választás első játéknak. Aki már gyakorlottabb, annak javaslom hogy úgy játssza, hogy 3 lapkát húz 1 helyett, és abból választ, a többit visszateszi. Így jóval taktikusabb lesz, bár az időt is megnyújtja picit.

Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

Sajnos ehhez a játékhoz nincsen letölthető játékszabályunk.

Carcassonne játékcsalád