Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Catan telepesei

Ár:
11.990 Ft
Átlagos értékelés: 4 / 5 csillag! (144)
Elérhetőség: Raktáron

Vélemények

4.42
144 értékelés
5
(85)
4
(42)
3
(12)
2
(3)
1
(2)
Írja meg véleményét!
| 4 / 5 csillag!
2020. 06. 17.
A nagy klasszikus

Hosszú éveken át úgy tartottam, hogy ez a tökéletes játék. Hatalmas újrajátszhatósági mélységgel és egymásra épülő kiegészítőkkel. Aztán rádöbbentem, hogy tapasztalt gamerként már nem tudok úgy viszonyulni a Catanhoz mint régen. Egy szerencsefaktor orientált gyenge stratégiai játék. Az emlékek viszont mindig szépek maradnak.
| 5 / 5 csillag!
2020. 06. 16.
Remek bevezetés a stratégiai játékokba

Szerintem az egyik legjobb klasszikus a témában.
Szeretjük játszani az 5-6 fős kiegészítővel illetve a Lovagok és Városok kiegészítővel együtt felépítve a pályát.
Elég sok party van már mögöttem, valóban nem unalmas így sem
Bátran ajánlom azoknak akik el akarnak indulni a stratégiai játékok témájában.
| 4 / 5 csillag!
2019. 10. 04.
Nehezen megunható, hisz a pálya változatos, minden körben más a felállás. A szerencse faktor miatt néha "igazságtalan", de ha ügyes az ember, ez valamennyire korrigálható. Kicsit kooperatív, de mégis egymás ellen kell játszani. Nagyon szeretem, csak kár, hogy maximum négyen játszható. :)
| 5 / 5 csillag!
2019. 09. 29.
Kötelező darab a gyűjteménybe

Ha valakit vissza szeretnél csábítani a társasjáték függők közé, akkor érdemes pl a Catannal kezdeni. Kicsit stratégia, kicsit kereskedős, kicsit koperativ, kicsit kártya, kicsit tábla, egész estés és nem nehéz. Kiegészítői is jók, bár sokat dobnak a játékidőn.
| 5 / 5 csillag!
2019. 09. 04.
Ma is izgalmas

A stratégiai játékok alapja. Máig izgalmas játék
menetekkel, nem idejét múlt darab.
Méltán lett '95-ben az év játéka.
| 5 / 5 csillag!
2019. 08. 13.
Addiktív

Egyik barátomnál próbáltam ki, ahol egymás után 3 játékot lenyomtunk. Azért nem volt több, mert menni kellett az egyikünknek haza és csak hárman voltunk. Annyira megfogott a játék, hogy amint lehetett megvettem. Egy apró gondom van vele, hogy ha sorozatosan rosszak a számodra kidobott értékek, nem tudsz mit csinálni, csak ülni és várni. Bár ezt egy másik kiegészítőben ha jól tudom már kiküszöbölték.
| 5 / 5 csillag!
2019. 08. 03.
Megunhatatlan!

Barátaiddal, családoddal, bárkivel tudod játszani. Könnyen tanulható, és kifogástalan a játékélmény!
| 5 / 5 csillag!
2019. 07. 18.
A stratégiai játékok klasszikusa

Stratégiai játékot keresel? Vedd meg! Alapjáték.
Bővíthető kiegészítőkkel később, az áruk adás-vételét, területek elfoglalását mindenki szereti és egyéb plusz pontok szerzésére is van lehetőség.
A tábla kihelyezése a játékosok döntése, minden játszma más és más. Építs várost, utakat, legyen szerencséd!
| 4 / 5 csillag!
2019. 06. 14.
Kötelező darab

Mondhatjuk, hogy a Catan a modern társasjátékok egyik klasszikusa, amelyet már csak a jelentősége miatti tiszteletből is illik kipróbálni, még ha nem is lesz a kedvencünk.
Nagyon jó kapujáték, rengeteg embert (köztük engem is) húzott be a társasok világába.
Mivel a kockák szerepe alapvető, ezért a szerencse faktor igen nagy a játékban. Hiába a rutin és a jól kidolgozott stratégia, ha Fortuna ellenünk van, de ezzel alapvetően nincs baj, ha senkinek nincs kifejezett pech- vagy sikerszériája, akkor előtérbe kerülnek a taktikák. :)
Nehezen megunható játék, mert a pálya változatossága és a szerencse faktor miatt minden játék más és más, de ha még is rongyosra játszottuk az alapjátékot, akkor számos kiegészítőt találunk hozzá a piacon, amelyek kombinálásával a lehetőségek tárháza szinte végtelen. :)
Mindenféle képen ajánlanám első lépésnek családoknak kisebb társaságoknak, nagyon jó kezdés azoknak, akik első babacipős lépteiket teszik meg a társasok hímes mezején. :)
| 4 / 5 csillag!
2019. 06. 08.
Azzal főzünk, ami van!

Nagyon szeretem ebben a játékban, hogy végtelenségig variálható! A pályát eleve minden játék alkalmával máshogyan építjük fel, a rákerülő számkártyák pedig tovább fokozzák a véletlen hatásokat. Itt van a játék egyetlen bökkenője a számomra: Ha felfordítjuk a véletlenszerűen lepakolt számokat és főleg nagyon kicsi és nagyon nagy számok jutottak nekem, rögtön érezhetem azt, hogy ezt a partit felesleges végigjátszanom, vesztettem. Ha még mellé betársul az is, hogy olyan emberekkel játszom, akik nem is annyira hajlandóak velem kereskedelmet folytatni, mert gonoszkodni szeretnének egy kicsit, akkor abszolút kellemetlen élményeket hagyhat a játékosban.
A játék nagy idejében mindenki gyűjtögeti szorgosan a nyersanyagait, de a viszonylag szűkös pálya miatt elég nagy a játékosok közötti interakció. Komoly versengések folynak 1-1 pontokért is.
Összességében társaság függő ez a játék és magas benne a szerencsefaktor, de nagyon élvezetes és jó látni, hogy a végére mindenféle képen felépül egy kis úthálózata falvakkal és városokkal.
| 4 / 5 csillag!
2019. 05. 18.
Bevezető játék!

Ideális játék azoknak, akik most ismerkednek a társasjátékok világával. Bár nagy a szerencsefaktor, de a jó elhelyezkedéssel, kereskedéssel növelheted az esélyeidet. És pont a szerencse miatt is lehet a kezdőknek is sikerélménye.
| 5 / 5 csillag!
2019. 05. 03.
:)

Ezzel a játékkal fedeztem fel újra a társasok világát. Rengeteg parti Hotel, Ki nevet a végén? és Gazdálkodj okosan! után teljesen elbűvölt a hatszögletű lapokból újra és újra kirakható játéktér. Sajnos két fővel tényleg nem működik olyan jól.
| 5 / 5 csillag!
2019. 04. 26.
Klasszikus

Remek családi játék nagyobb gyerekekkel, vagy baráti társasággal. Sajnos nálunk soká tartott, mire a legnagyobb belenőtt, hogy érdemi partner legyen, és a többiek is tűrjék, kettesben meg nem működik olyan jól...
| 4 / 5 csillag!
2019. 04. 19.
Örök klasszikus

Kezdő és gyakorlott játékosoknak egyaránt egy remek játék. Bár a területekért és a pontokért egymás ellen kell küzdeni, a kereskedés az ami össze vonja a játékosokat hogy egy fantasztikus közös élmény legyen.
Amit érdemes megemlíteni, hogy sajnos az alapjáték csak 3-4 főre jó (próbáltuk 2-vel de egyértelműen nem működött olyan jól), ezért a több játékos kiegészítő mindenképpen ajánlott, ha pedig az alapjáték tűl egyszerűnek tűnik, akkor még egy kiegészítő is illik mellé, viszont így egyre drágább is lesz a vétel (ám hosszú távon ennyit meg is érhet a játék). Ezen kívül elkerülhetetlen hogy, bár ritkán, de egyszer-kétszer egy meccs sorsát a szerencse dönti el a játékosok helyett.
| 5 / 5 csillag!
2019. 04. 04.
Nincs vele két egyforma játék. Nagyon jól ki van találva, viszont nagy társasággal sajnos nem lehet játszani.
| 5 / 5 csillag!
2019. 02. 25.
Még mindig...

Többen írták, h eljárt felette az idő...
Lehet, de mi még mindig nagyon szeretjük, vannak barátaink, akik mostanában kezdik felfedezni és velünk (család) együtt élvezik a játékot!
Szerintem családi, baráti összejövetelkor kitűnő választás, a profik meg játszanak csak azzal, amivel ők szeretnének! :)
| 5 / 5 csillag!
2019. 02. 13.
Szuper játék

Remek társasjáték, barátokkal és családdal egyaránt szórakoztató, vérengzés mentes :)
| 4 / 5 csillag!
2019. 01. 19.
Egyszerű, de nem is rossz

Amolyan "ős"gazdálkodós játék, aminél azért vannak már összetettebbek és jobbak is a piacon, de belépőjátéknak nem rossz. Ezt könnyű egy-egy családi összejövetelen bedobni, gyorsan fel tudjuk idézni a szabályokat, szóval nem kell sokat vacakolni az előkészítéssel, meg nem is olyan horribilisen hosszú a játékideje. A hátránya, hogy az alapjáték nagyon egyszerű és max. csak négyen játszható, szóval ha bonyolítani akarjuk, ha bővíteni akarjuk, akkor kemény pénzeket kell érte fizetni. Az összes kiegészítő beszerzése ezért csak nagy Catan-fanoknak ajánlott, ennyiért már sokkal jobb játékokat is lehet venni, ha már.
| 4 / 5 csillag!
2019. 01. 17.
Ugródeszka

Régen rengeteget játszottunk ezzel. Aztán szépen lassan háttérbe szorult majd teljesen el is tűnt a baráti körben, mert túlságosan is a kockadobásra vagyis a szerencsére épül. Rutinosabb játékosok között már az első kockadobás előtt elkezdődik a sírás, hogy kinek milyen kezdőpozíció jutott és nincs is értelme elkezdeni az egészet, mert valaki már alapból esélytelen... aztán persze a szerencse ezt fel tudja borítani.
Szóval évek óta nem játszottam ezzel, de most a 10 éves unokaöcsém kapott karácsonyra egy Catant és játszani "kellett" a családdal. Pikk pakk visszatértek az emlékek meg a rutin és szerencse ide vagy oda a nyomomba sem tudtak érni a többiek. Nem arról van szó, hogy örömmel nyomok le gyerekeket, hanem azt mondták, hogy mutassam meg, hogy is kell ezt csinálni, ne hagyjam magam, elvégre én vagyok a nagy társasos a családban. Azért folyamatosan segítettem nekik közben, meg adtam tanácsokat a kezdő pozíciót meg a terjeszkedést illetően, sokszor magyaráztam, hogy mi alapján hozok meg döntéseket, cseréket és bár általam egy abszolút szerencsejátéknak titulált társas ez - az elmúlt évek sok sok társasozásának árnyékában - kiderült, hogy azért mégis csak kell egy kis fifika ehhez és egy gyereknek illetve amatőr szülőknek családi körben nagyon jó ugródeszka a komolyabb társasok felé.
| 5 / 5 csillag!
2019. 01. 07.
Stratégia, szerencse

Egyik kedvenc játékunk barátokkal. Nagy szerepe van a szerencsének, de jó stratégia választásával jóval megnövelhető a győzelmi esély. Az a játékos, aki képes manipulálni a társakat, nagy eséllyel indul minden játékban:) Kis negatívum, hogy összefogással könnyen meg lehet akadályozni valakit a győzelemben, de úgy sejtem, ez a többi, hasonló tematikájú játékban is így van.
| 5 / 5 csillag!
2019. 01. 04.
alap!

Remek belepo jatek! Csaladnak, baratoknak barkinek ajanlom!
| 5 / 5 csillag!
2018. 12. 30.
Kezdőknek

Akik szeretnék megismerni, hogy milyenek a modern társasjátékok, a monopolyhoz vagy a ki nevet a végénhez képest, azoknak ideális választás.
| 4 / 5 csillag!
2018. 12. 30.
Szuper esti jatek:)

Baratokkal jatszottam először akik ismertek mar a jatekot. Elsore bonyolultnak tunt de aztan hamar megertettem es nagyon megtetszett. A sok kiegeszitőt is szeretem mert igy valtozatossa valik!
| 5 / 5 csillag!
2018. 12. 18.
Egyszerű, de nagyszerű

Az egyik kedvenc családi társasunk, változatos kiegészítőkkel.
Megfelelő a szerencse-taktika arány.
| 5 / 5 csillag!
2018. 11. 23.
Örök kedvenc

Nagyon tetszik a dizájn (akár a régi, akár az újabb kiadásról van szó), már ezzel lekenyereztek a készítők.
Izgalmas, változatos, jócskán teret enged a taktikázásnak (szeretteink szívatásának :D ). Eddig az újrajátszhatóságban is verhetetlennek bizonyult, hiszen tökéletesen új pályát teremthetünk egy kis célzott újrarendezéssel (a kiegészítőkről nem is beszélve).
Örök kedvencem marad, bármikor, bármilyen társaságban szívesen előveszem a Catan alapjátékot.
| 3 / 5 csillag!
2018. 11. 20.
Jó volt szép volt..

Sajnos eljárt már felette az idő.
Az első modern játék amivel játszottam, és mint ilyen tökéletes gateway volt 15 éve.
Néhány hónapja játszottunk barátokkal, minden kiegészítővel, és folyamatosan az járt az eszembe, hogy inkább egy Castles of Burgundy mellett ülnék.
Jó társasággal (családdal - nagymamával) ezerszer jobb választás mint a monopoly, vagy a gazdálkod okosan, de egy pici utánajárással már sokkal frissebb játékok is vásárolhatók
| 5 / 5 csillag!
2018. 11. 19.
Az egyik legjobb társasjáték

Változatos és nagyon jó játék. A kiegészítőkkel tovább bonyolódik egyre izgalmasabb lesz. Bátran ajánlom mindenkinek, először az alapot, aztán később a kiegészítőket is. :)
| 5 / 5 csillag!
2018. 11. 17.
Ez az a játék, amit igazából nem kell senkinek bemutatni. Rendkívül jó stratégiai elemekkel rendelkezik. Ügyes helyezkedéssel a szerencsefaktor csökkenthető. A kiegészítővel akár 6 főre lehet hízlalni. Nagyon ajánlom :)
| 5 / 5 csillag!
2018. 11. 08.
Sokoldalú

Nagyon jó játék és változatos, mert a pályákat úgy alakítod ahogy szeretnéd. A kiegészítői megsokszorozzák ezeket a kombinációkat és tovább bonyolodik a játék, még izgalmasabb lesz :) Én azt javaslom, hogy egyszer csak az alapjátékot vegyétek meg és játsszatok vele úgy 1-2 hónapot, majd aztán a kiegészítőket, így már ismerni fogjátok a szabályokat és könnyebb lesz az új tartalom kiismerése is :)
| 5 / 5 csillag!
2018. 09. 12.
kedvencem

ez szerintem 7 vagy 8 csillagot is megérdemelne, én azt mondom hogy ez mindenkinek tetszeni fog főleg ha még kiegészítőt is használtok
| 4 / 5 csillag!
2018. 09. 04.
Építkezős-gazdaság-stratégiai játék, nagy variálhatóság és szerencsefaktor egyetlen játékban!

SZUBJEKTÍVEN: Ha ezt játszuk, a baráti társaság előszeretettel ezzel szivat, de a játék mellett szól, hogy ennek ellenére is nagyon szeretem! Ennek oka, hogy hihetetlenül jól közelíti azoknak az építkezős, fejlesztgetős, játékoknak a stílusát, amelyeket igazán csak számítógépen tapasztalhattam e játék megismerését megelőzően.

SOKOLDALÚ: Már az alapjáték is állandóan változó pályát eredményez a fix tábla helyett eltérő típusú mezőkártyákból felépülő pálya mentén, ami lehet véletlenszerű, vagy irányított kialakítású a játékosok döntésétől függően. Kiegészítőkkel ez tovább bővíthető, gazdagítható, de anno csináltunk olyan rajongóis fanatikus játékot is, mikor 4 alapjátékból hoztunk létre hatalmas játékteret.
LEFUTÁS: nem rövid, de változatos. Két fővel is játszható, de azért a 3-4 fővel tűnt az legizgalmasabbnak.

JÁTÉK LOGIKÁJA:
- mezőkre épül, melyek külön nyersanyagtípusokat biztosítanak. A mező határai azok a rácspontok és élek, melyek mentén (a továbbiakban is fejleszthető) településeket és utakat lehet létrehozni. A mezők által biztosított erőforrásokat a határán álló települések jogán lehet realizálni.
- a saját gazdaságunk és infrastruktúránk építése és fejlesztése a bevonni sikerült erőforrások segítségével fejleszthetők. KRITIKA lehet, hogy az időjárás és gazdasági/termelési kitettséget szimulálni hivatott szerencse néha valóban kicsit erős túlsúllyal nyom a latba, ami a legjobb stratégiát is csődbe képes vinni. De valahol ezért is lesz életszerű a játék.
- kezdő lépésként a játéktér felállítása, majd több körben, játékosonként a kiinduló településeink elhelyezésének kiválasztásával kezdődik. Ez kulcskérdés és erősen kihat és meghatározó a játék további részére, ezért nagy körültekintést igényel.
- számos stratégia is a sikerre, győzelemre vihet. Ráadásul a játékostársak akadályozására is van lehetőség, akár összefogásra is a másik ellen.
- további érdekesség, a fekete bábu, mellyel a leggyümölcsözőbb és leghatékonyabbra kiépített mező produktivitása is dugába dönthető... míg a bábu az adott mezőn tartózkodik: néha akár az adott játékos által kiépített rendszerre komoly, igazi belső válságot szimuláló vészt hozva... amíg ez az akadályozó körülmény valamilyen módon elhárításra nem kerülhet.

A játék tehát igazán élvezetes, nagyon változatos, nagy variálhatóságot biztosít, különösen a kiegészítőkre támaszkodva.

AJÁNLOM: azoknak, akik szeretik a stratégia gyártást, a társasági játékokat, nem riadnak meg vagy törnek össze, ha "rájuk jár" a rúd, s nem veszik zokon, hogy azért a szerencsefaktor is játszik. Kitűnő ELSŐ JÁTÉK azok számára akik kezdőkkel szeretnék megismertetni a nem egyszerű, ám nagyszerő, komplex építkezős társasjátékok típusát, melynél a CATAN szinte KÖTELEZŐ ALAP JÁTÉKNAK nevezhető!
| 3 / 5 csillag!
2018. 09. 04.
Szerencsés építkezés Catanon

Régi játék. Valóban régi. Ma már nem biztos, hogy megvenném, de valaha még a magyar bajnoki fordulókra is eljártam játszani.
A maga nemében egyébként most se rossz. Ha úgy ülünk le játszani, hogy van szerencsefaktor, ami jelentős is lehet, akkor nem fog nagy meglepetés érni. Cserébe persze lehetne rövidebb a játékidő, szerintem akkor több, mostani gémer is picit pozitívabban állna hozzá, mondván, 2 komoly játék között átvezetőnek megteszi vagy akár a családdal leülni játszani.
Az elején az első települések (és utak) lerakása döntő fontosságú, hiszen ezen áll vagy bukik sok minden, de egy jó pályánál ez azért nem végletes. Jó pálya alatt azt értem, hogy jól szét vannak szórva a területek és így senki nem kerülhet előnybe, függetlenül a kezdő pozíciójától.
Kiegészítőket ehhez is sokat gyártottak, vannak közöttük jobbak is és kevésbé jobbak, de mind ad a játékélményhez. A neten még nem hivatalos kiegészítőkkel is lehet találkozni, melyek közül 1-2 kifejezetten jót tehet a játéknak, még akár olyanok számára is, akik a szerencsefaktor miatt már rég nem játszák.
Családoknak, kezdőknek is ajánlott.
Persze tény, hogy eljárt felette az idő, de azért elfér a polcomon.
| 5 / 5 csillag!
2018. 08. 02.
Catannal kezdődött az 'új' társasjátékok iránti szenvedélyem, nem tudok rá nem ötöst adni.
Persze mostanában kevesebbet kerül elő, megvan az összes fabábus kiegészítő hozzá :)
| 4 / 5 csillag!
2018. 07. 04.
Megvan a maga varázsa

Amikor először játszottam vele a társasjátékok új világát nyitotta meg számomra. Nem tökéletes (túl nagy a szerencse faktor), de ha még nem játszottál vele mindenképp próbáld ki!
| 5 / 5 csillag!
2018. 07. 04.
A legjobb játék

Mi nagyon szeretjük, izgalmas és vannak hirtelen fordulatok, ezenkívül jó kis csapatjáték is :)
| 4 / 5 csillag!
2018. 06. 14.
Ha még nem társasoztál, kezd ezzel!

Számomra ez az egyik igazi klasszikus társasjáték hangulatot adó táblás játék. Van benne minden, ami szem-szájnak ingere: nyersanyaggyűjtés, csere-bere, fejlesztések, kocka által megszemélyesített kiszámíthatatlanság és izgalom, egymás szívatása, játékon kívüli diplomácia.
A szabályok egyszerűek és hamar megtanulhatóak, a játékmenet pedig gördülékeny, nincs idegesítő, lassító szekció benne.

Van pár apróság, ami miatt viszont nálam nem üti meg az 5-ös értékelés szintjét:
- Behatárolt játékosszám: Az alapjátékot 3-4 ember játszhatja csak. Igaz ez a kiegészítővel 6-ra emelkedik ugyan.
- Eljárt felette az idő: Akármilyen ötletes, aranyos játék is, meglátszik rajta, hogy a 90-es években tervezték. Manapság már mások az igények egy társassal szemben.
- Röghöz kötöttség: Előállhatnak bizonyos esetek, amikor egy játékos lehetőségei erősen beszűkülnek. Kevés nyersanyaga van, vagy hiánycikk, ami kellene a terveihez, esetleg többször 7-est dob. Ilyenkor jó pár körből kieshet, és nagyon könnyen végzetesen lemaradhat a többiektől. Az ilyen esetekre nem ad mentőövet a játék.

Leginkább családi társasnak ajánlom. Egy átlagos család létszáma úgyis 3-4 személy közé esik.
| 1 / 5 csillag!
2018. 06. 10.
esetleg kezdoknek

Legfeljebb kezdoknak ajanlom. Klasszikus, 90es evekben sok ujitast hozott a tarsasjatekok vilagaba ez teny, de eljart felette az ido az utobbi ket evtizedben. Szerencse faktor szerepe tul nagy, aminek kivedesere semmilyen eszkoz nem all a jatekosok reszere. Aki kezdo es most ismerkedik a tarsasjatekokkal, inkabb olvasson el par cikket amik nepszeru tarsasjatekokat mutatnak be, ahelyett hogy ebbe ugrana bele. Garantaltan nem fogja megbanni. Ez a jatek csak a nosztalgiarol szol; maga a jatekmenet nem tul izgalmas.
| 5 / 5 csillag!
2018. 05. 22.
Izgalmas jatek, taktikusnak kell lenni, nagy az interakcio a jatekosok kozott.
| 5 / 5 csillag!
2018. 04. 12.
tudom, hogy klasszikus de nekem teljesen új

A minap találkoztam ezzel a játékkal és eddig azt gondoltam, hogy csak túl nagy a felhajtás körülötte. Egy társasos este folyamán invitáltak játszani, és gondoltam így végre van lehetőségem kipróbálni. Aztán hamar megértettem, hogy miért is ilyen népszerű ez a játék. Tökéletes kombinációja a szerencsének és a stratégiának és igazán remek hangulata van! Remek családi és baráti játék, tényleg nem lehet vele melléfogni :)
| 5 / 5 csillag!
2018. 04. 11.
Szilveszterre vettem, hogy játszunk valami komolyabb társassal. Kellemes meglepetés volt, hogy egész este játszottunk vele, mindenkinek tetszett.

+ gyorsan tanulható szabályok
+ szép grafika
+ jó minőségű papír
+ nem a legnehezebb stratégia játék, de lehet cifra taktikákat kiagyalni

- előfordulhat ha szerencsétlen a dobás, hogy nem jutsz nyersanyaghoz vagy például volt olyan eset velünk hogy 6-szor dobtunk egymás után 7-et

A fent említett negatívum nem is negatívum csak egy fajta megjegyzés azok számára akik az ilyentől falra másznak, egy saját szabályvezetése rá megoldást nyújthat az ilyen esetek elkerülésére. (Bár ez a kockás játékok vele járója :) )

Mindenkinek ajánlom aki szereti a stratégiai játékokat.
| 5 / 5 csillag!
2018. 03. 11.
Mindig azt kell szívatni akinek a legtöbb pontja van

Bevezetésnek tökéletes, kiegészítőkkel együtt pedig már elég komoly kis párharcok alakulnak ki családtagok/barátok között. Csak ajánlani tudom.
| 4 / 5 csillag!
2018. 02. 08.
Örökzöld játék

Egy játék, amiben nem csak a szerencsének van szerepe, hanem a stratégiának, logikának is. A játékmenet hosszabb, akár 1 óránál is továbbtarthat. Az még sosem fordult elő, hogy egymás után két partit lejátszottunk volna. Minimum 3, maximum 4 fővel játszható az alapjáték. Ha nem sikerül megfelelő számot kidobnia senkinek, illetve stratégiai okokból a társak nem kereskednek Veled, akkor ott vannak a fejlesztés kártyák, amik hozzásegíthetnek a végső győzelemhez.
| 5 / 5 csillag!
2018. 02. 07.
Mérföldkő

Ahogy sokaknak, nálam is ez a játék hozta el újra a társasozás élményét. Könnyen érthető és tanulható szabályok. Nagyon örülök, hogy évekkel ezelőtt egy barátom elhozta egy iszogatásra.
| 4 / 5 csillag!
2018. 02. 01.
Szuper játék

Egy nagyon jó játék, kezdőknek ideális. Logikán és szerencsén is múlik a nyerés. Egyetlen egy baj vele hogy legalább 3-an kellenek hozzá hogy izgalmas legyen, viszont 4-nél többen nem lehet játszani csak ha van bővítményed.
| 5 / 5 csillag!
2018. 01. 28.
Klasszikus

Annak ellenére, hogy 1995-ös játékról van szó, még mindig népszerű. Nem véletlenül kapta meg akkor az év játéka címet. Jól átgondolt a mezők számozása. Kell taktikázni, de a szerencse is szerepet játszik, különösen, mert a 7-essel mozgó tolvajt van legnagyobb esélyünk dobni.
| 5 / 5 csillag!
2018. 01. 25.
Imádom

Szuper társasjáték az egész család imádja, mindenkinek, csak ajánlani tudom. Könnyen megtanulható és a játékidő is pont megfelelő hosszúságú, a legjobb négyen játszva :)
| 5 / 5 csillag!
2018. 01. 15.
nagyon jó

Én nagyon szeretem mert jól kell stratégiázni benne és lehet vele szivatni is másokat bár kicsit hosszú a játékmenet
| 5 / 5 csillag!
2017. 12. 28.
Kettős
Szeretem ezt a játékot egy igazi klasszikus, ami még manapság is megállja a helyét. Könnyen megtanulható, hogyan kell játszani, egyenesen beszippant a játék. Sajnos amennyiben, nem megfelelő a kockajárás vagy nem olyan számot nyersanyagkártya van a közeledben, az nagyon megnehezítheti a fejlesztést.
| 5 / 5 csillag!
2017. 12. 28.
Megunhatatlan

Folyamatosan változtani kell a taktikát, mert semmi sem úgy alakul, ahogy előre eltervezed. Sok múlik a szerencsén, és azon mennyire kereskedsz jól.
| 5 / 5 csillag!
2017. 12. 27.
Stratégiai alapok

Már első alkalommal megszerettem a játékot. Nagyon jó.
| 4 / 5 csillag!
2017. 12. 21.
Gazdálkodj!

Szeretem ezt a játékot, és bár régóta megvan, még mindig előkerül időnként. Tényleg sok múlik a stratégián, de azért sokszor éreztem, hogy azon is, hogy hogyan dobok. Ettől függetlenül jó érzés építgetni a saját kis gazdaságunkat.
| 5 / 5 csillag!
2017. 12. 21.
Kollégium sztárja

Egy játék amiben a nyers anyag olyan, mint a veteményes kiszámíthatatlan. A szerencse a termés rovására. Viszont a játékot még vesztes helyzetből is lehet fordítani egy két ügyes fejlesztés kártya használattal. Ez a legelőnyösebb ezért szeretem én is. Itt nem csak az early game számít. Itt rámész az early oké csak vas érc és búza. Meg van az a káosz benne, amitől a vereség is édes. Kivéve a nyersanyag blokkolás az még, mindig az olajat a tűzre.
| 4 / 5 csillag!
2017. 12. 09.
Egy szerelem kezdete

Kezdő játékosként ezzel a játékkal sikerült megismerkednem először a testvérem révén. A szabályzata pofon egyszerű, könnyen elsajátítható. tipikusan az a játék, hogy amikor vége van, akkor már várod a következőt. Grafikailag szépen kivitelezett, "nem tart sokáig", szinte tökéletes bevezető játék azoknak, akik szeretik a stratégiai játékokat. Annyi hátránya viszont van, hogy egy idő után "vmivel többre" vágyik az ember, ezért szükségessé válnak a kiegészítők. :) Akik szeretik a stratégiát, azoknak szerintem kötelező darab, akik nem, azok viszont messze kerüljék el. Számomra ezzel a játékkal kezdődött a társasjátékőrület.
| 5 / 5 csillag!
2017. 12. 08.
Mindig izgalmas

Szerintem ez egy megunhatatlan játék. Szinte bárki meg tudja tanulni és minden játékos és minden játék/pálya más és más így mindig izgalmas, mindig alakítani kell a stratégiád a körülményekhez. Fiataloknak és idősebbeknek egyaránt izgalmas és szórakoztató játék lehet. A kiegészítőkkel tovább növelhető a játék sokszínűsége.
| 5 / 5 csillag!
2017. 12. 05.
Kötelező darab

Ezt a játékot mindenkinek be kellene szereznie. Minden játék más, de mivel a szerencse is befolyásoló...nem biztos, hogy a tapasztaltabb játékos nyer:) Könnyen tanulhatók a szabályok, és sok benne a kommunikáció, amit mi a barátokkal, családdal kifejezetten értékelünk.
| 5 / 5 csillag!
2017. 10. 31.
Kezdő játékosoknak tökéletes

A korábbi kiadás szebb, kár hogy műanyagból vannak a "bábuk". A gyerekeim egyik kedvenc játéka, megfelelően izgalmas és közepesen hosszú. Felnőttek számára már vannak izgalmasabb társasok.
| 5 / 5 csillag!
2017. 10. 05.
Hihetetlenül jó játék

A játték teljesen elvarázsolt, mikor előzör játszhattam vele.. Kell hozzá egy nagy adag szerencse, de jó taktikai, logikai érzék is...
Rengeteg alkalommal fel lehet háborodni, mikor kitaláltad végre, hogy melyik körökben miket fogsz vásárolni, majd hirtelen le kell raknod az összes gyapjút a kezedből ... :D
| 5 / 5 csillag!
2017. 09. 13.
Örök klasszikus

Stratégia, kommunikáció, szerencse... A Catan telepeseiben minden megvan, ami egy jó társasjátékhoz kell. Nagyon régóta játsszuk már, és úgy érzem még egy pár évtizedig nem fogjuk megunni. Csak ajánlani tudom!
| 5 / 5 csillag!
2017. 08. 16.
Bevezetés a Gémer világba , nosztalgia, rugalmas családi szórakozás

Évekkel ezelőtt játszottuk valakinél, ahova csak a véletlen folytán estem be. Mégis volt hely, hát játszottam egy kört. A játék vitathatatlan érdeme, hogy az első olyan játék volt ami vetekedhetett az akkor sikeres stratégia számítógépes játékokkal mint a Starcraft és társai.
Azóta sok év eltelt, és amikor végre olyan társaság alakult ki aki szerettek volna együtt játszani, jó alapja volt az "Össznépi" társasjáték-esteknek. aztán kiegészítők, kis kereskedők, kis tenger, azaz több mint 10 játékmód(plusz házi szabályok). Így jutottunk el a nagyon gémer játékok határára...
Ha te is társasozásra akarsz invitálni barátokat komolyabb játékcélokkal a fejedben akkor ez az ideális alap, nem a "party társasok"(azok zenés bulihoz, vagy bemelegítéshez kellhetnek maximum)
| 5 / 5 csillag!
2017. 07. 07.
Az Örök

Évekig szemezgettem vele a boltok polcain... Aztán rászántam magam a vásárlásra. Azóta ÖRÖK KEDVENC!
Az összes kiegészítő megvan, természetesen kártya és kocka változatok is, valamint olyan kurrensek is mint a Merchants of Europe, vagy a Csillagutazó Catan, de sorolhatnám.
| 2 / 5 csillag!
2017. 06. 25.
belépő szint

Ma már nem játszanék vele, de tény, hogy az újabb játékmechanizmusok felé a 90-es években ez volt az egyik első lépés.
Az, hogy a tábla maga hatszögekből áll és változékony, nagy újdonságnak számított, és mára több ezer játék indult el ezen a nyomvonalon.
Mára sokkal jobb játékok vannak a piacon, amik egymástól is tanulva még tovább és még tovább fejlődtek, így sokkal kreatívabb megoldások társításaival találkozhatunk, de nosztalgiából érdemes lehet visszatérni az első kiadás fa játékelemekkel szállított verziójához is.
Ha azonban a régi hangulatba kerülni és nosztalgiázni már nem fontos, inkább válasszunk helyette valami mást.
Túl nagy a szerencse szerepe a játékban, és már az elején nagyjából eldől, milyen lehetőségekkel fogunk tudni élni.
Ma pedig már a nagy szerencse faktorú játékok is igyekeznek olyan ellenpontozó mechanizmusokat létrehozni a játékon belül,
amivel nem szolgáltatnak ki minket a szerencsénknek. Ennek a játéknak a megtervezése ennyire még nem volt fejlett, és ez normális is, hiszen a modern játékok világához ez volt a kapu.
| 5 / 5 csillag!
2017. 06. 22.
Egyik legjobb játék

Mindegy hány játékot játszok mindig is az egyik kedvencem lesz. Ellenfelek befolyásolása, folyamatos taktikázás unalmas várakozási idő nélkül. A játék 4-en vagy 6 fős kiegészítővel 5-en, 6-an a legjobb, személy szerint más kiegészítőket nem ajánlok hozzá.
| 5 / 5 csillag!
2017. 06. 21.
Egy új világ, egy új játék

Tény, hogy már évek teltek el, de számomra a bevezetést az új típusú társasjátékok világába a Catan jelentette.
A Ki nevet a végén örökre a polcon maradt, mert itt van valami új.

Kezdőknek is ajánlom, akik nem ismerik a mai játékokat, mert bár elsőre szokatlannak tűnhet a sok szabály, könnyen tanulható, és számomra azóta is örök kedvenc maradt.

Rengeteg kiegészítő látott napvilágot, hivatalosak és fanok által készítettek, de van olyan is, melyet az alkotó fejlesztett ki, pl. Vulkán, melyet gyorsan legyártva házilag, és kicserélve a sivataggal, teljesen más játékmenetet kapunk.

A játékosok közötti csere-bere interakció csak még izgalmasabbá teszi, és bár sokszor a kocka dobások miatt nem jutunk az általunk vágyott nyersanyaghoz, ne csüggedjünk.
| 4 / 5 csillag!
2017. 06. 15.
Régi kedvenc

Régen volt, amikor megismertem, gyerekként nagyon izgalmas volt számomra mind a gyűjtögetés, mind a taktikázás. A szerencse szerepe ma már egyre jobban zavar, illetve nagyon sok múlhat a kezdeti lehelyezésen. Kisebb gyerekekkel sajnos egy-egy út vagy város építése is nagy sértődéseket okoz, legalábbis többször élték már meg az efféle konfrontációt tragikusan (talán azért mert körökön át egy-egy célra gyűjtöget az ember, majd egy szerencsés dobással a másik egy kör alatt elfoglalhatja kiszemelt helyet). Bevezető játéknak kötelező darab, egy generációt vezetett a társasjátékok világába. Ugyanúgy adja a gyűjtögető, életérzést, mint a sokat szidott Monopoli vagy a gazdálkodj okosan, de velük ellentétben itt van döntési lehetőség, nem csak igen-nem szinten.
| 5 / 5 csillag!
2017. 06. 12.
Jól skálázható

A Catan telepesei nálunk hatalmas klasszikusnak számít. Az alap játék első pár körben elég lehet, de nagyobb gyerekekkel családosan, vagy társasjátékos körben hamar igény lesz többre. A különböző kiegészítők elég jól variálhatók, és lényegesen javítják a játék élményét. Nálunk 3 kiegészítő van meg, ezekből sokszor közösen el lehet dönteni, hogy mi az, amit használunk és mi az amit nem (pl kereskedős-barbáros kiegészítő esetében.) Emiatt megfelelő játékszám és ismeretek után jól társaságra szabható, és mindenki megtalálhatja benne a megfelelő játékelemeket. Az interneten nem hivatalos kiegészítők is vannak, én már egy ilyet is készítettem hozzá (boszorkányos-vallásos,) nagyon szeretjük. Én csak ajánlani tudom, persze a kiegészítőkkel már jelentős beruházást igényelhet.
| 5 / 5 csillag!
2017. 06. 11.
Városomat két kőért

Jó társaságban kiváló szórakozás, akár csapatokban is játszható - de nagyon akaratos embereknél komoly vitákhoz vezethet. Egyik első társasunk, ami örök kedvenc.
| 5 / 5 csillag!
2017. 05. 30.
hosszu

Azok kedvéért,akik szeretik ezt a játékot,de nem mindig tudnak akár 3 embert is összeszedni írom,hogy a 2 személyes catan kártyajáték is teljesen jól hozza a "catan" feelinget! Megéri megvenni. Jól kiegyensúlyozott,hamar átlátható,talán egyetlen gondom,hogy kicsit hosszú játék.
| 3 / 5 csillag!
2017. 05. 06.
Bevezetés a társasok világába

Sokat játszottunk vele, de miután pár komolyabbhoz is volt szerencsém nekem már egy kicsit kevés a benne lévő lehetőség. A kockadobáson túl nagy a hangsúly. A kezdésnek gyerekekkel együtt játszva, viszont igen jó kis játék.
| 4 / 5 csillag!
2017. 04. 24.
Klasszikus

Nekem egy nagy klasszikusnak számít, az egyik gyakran játszott játék volt gyerekkoromban. Jó hangulat, kellően kompetitív, egyszerű játékmechanizmusok, kisebb szerencsefaktor. Mindenkinek ajánlom, egy kezdő bevezető játék a gazdasági társasjátékok közé. :) A kiegészítők is feldobhatják később az esetleg megunt játékmenetet.
| 4 / 5 csillag!
2017. 03. 07.
Csak azok a rablók...

Dobtam egy hetest, aztán kijátszottam a lovag-kártyám, építettem még két utat, és megnyertem a játékot, mindezt az első játékomban. Azóta nem akarnak velem játszani.
| 5 / 5 csillag!
2017. 03. 02.
Ki adna ércet tégláért?

Ez volt az első stratégiai játék, amit megszerettem, azóta családdal és barátokkal rendszeresen játszunk. Van egy baráti társaság, akikkel kifejezetten Catanozni ülünk össze. Azt vettük észre, hogy ha a korongokat abc-rendben tesszük fel a táblára, ahogy a szabály írja, sokkal lassabban pörög fel a játék, ezért átálltunk a random lepakolásra. Szerintem így sokkal jobb, javaslom mindenkinek, hogy próbálja ki így. A kiegészítők is nagyon jók, főleg a Lovagok és városok, ha esetleg valaki már unná az alapjátékot, bár ezt nehezen tudom elképzelni :)
| 5 / 5 csillag!
2017. 02. 24.
Méltán sikeres

Sokáig váratott magára, mire beszereztük ezt az alapjátékot, de nem csalódtunk benne: méltán lett az egyik legnépszerűbb játék, és sok hasonlót ver a kategóriájában. Még azoknál is kedvenc lett, akik egyébként nem rajonganak annyira a stratégiai játékokért, és már 7 éves gyerek is képes vele játszani. Egyszerű, jól átgondolt szabályok (bár kissé fura volt, hogy három körben magyarázzák el a szabályt), de sokféleképpen variálható maga a kezdő felállás is, ami után többféleképpen is lehet nyerni. A szerencsének azért nagy szerepe van, bár az egymással való kereskedelem és a kikötők azért ellentételezik a termelésre dobott értékeket. Még nem vettünk hozzá kiegészítőt, de mindenképp kipróbáljuk majd azokat is (bár jó lenne olyan, amivel lehet befolyásolni bizonyos feltételek teljesülése után a termelésre dobott kockaértéket, mert én személy szerint utálom ha a szerencse jobban érvényesül, mint az intellektus tiszta pengéje.)
| 4 / 5 csillag!
2017. 02. 17.
Első stratégiai játékom

Első ilyen stílusú játék, amivel játszottam. Teljesen magával ragadott minden télen előkerül azóta is. Alapvetően 3 fő játszhatja, mi megvettük a +3 fős kiegészítőt így barátaink szenvedélyévé is vált. Nagyon tetszett, hogy a pálya olyan amilyennek kialakítjuk, nem egy sablonhoz kötött. Területfoglalás, fejlődés a cél, külön akciókártyák dobják fel a hangulatot, lehet benne kereskedni, különböző küldetésekért versengeni és sok sok kiegészítője van, gyakorlatilag megunhatatlan. Viszonylag sokféle úton indulhatunk el a győzelem felé. :)
| 3 / 5 csillag!
2017. 02. 13.
bárányért fát

Gyűjts minél több nyersanyagot és építs minél többet. Tulajdonképpen ennyi a Catan. Persze ennél azért kicsit árnyaltabb a dolog. Vannak mini célok amik elérésével könnyebben teljesítheted a győzelmi feltételeket és persze vannak hátráltató körülmények is. Remek belépő szintű játék lehet a gyerekeknek, de a kiegészítők ellenére is hamar megunható.
| 5 / 5 csillag!
2017. 02. 13.
Klasszikus!
Nagyon jó családi társas! Szerintem mindenképpen érdemes kettőnél többen játszani. Ketten kicsit monoton.
| 5 / 5 csillag!
2017. 02. 04.
Nagyon jó kis családi játék. Gyerekek a Catan junior után nagyon könnyen átálltak rá és imádják Ők is.
| 5 / 5 csillag!
2017. 01. 23.
Alap

Belépő szintű stratégiai játék, nekem személy szerint ez volt az első komolyabb lépés a Monopoly és társai után és a mai napig szívesen vesszük elő, 3-4 emberrel jön ki igazán a játék, van benne szerencse, taktika és társaink elleni merénylet is, szerintem aki most ismerkedik a társasjátékokkal annak kötelező darab.
| 4 / 5 csillag!
2017. 01. 22.
Katán

Amikor először játszottam Catant, akkor nagyon nem sikerült magával ragadnia. Ma már tudom, hogy azért, mert a társaságban rajtam kívül mindenki gyakorlott volt, én pedig teljesen kezdő, a szabályokat is menet közben értettem meg igazán, amikor már késő volt. Így természetesen vesztettem, méghozzá csúfosan, ami kicsit elvette a kedvem. Aztán eltelt 1-2 év, újból játszottam egy kört, de ekkor már a szabályokat ismerve, pontos stratégiát felépítve. Ekkor volt csak izgalmas és megértettem, miért rajonganak érte annyian valójában! Hozzá kell tenni, hogy igen, a szerencsén sok múlik, de a végén, az összegzésnél így is sok a meglepetés olykor. ;)
| 3 / 5 csillag!
2017. 01. 21.
Túlságosan nagy kihatása van a dobókockának

Nagyon nehézkessé válik bárminemű cselekvés ha épp rossz a kockajárás...
Két fővel játszhatatlan sajnos
| 5 / 5 csillag!
2017. 01. 13.
Csudajóó

Remek játék azoknak akik még kezdők a stratégiai társasok világában. Viszonylag egyszerű, könnyed játék, rengeteg nevetéssel és alkudozással! :)
| 4 / 5 csillag!
2017. 01. 11.
A kocka el van vetve

Egyike az örök klasszikus társasoknak. Sikerének oka, hogy nem igazán van hozzá hasonló játék. Bár a kockák miatt a szerencse faktor nem elhanyagolható, de hosszú távon megmutatkozik, kinek van érzéke leginkább ahhoz, hogy a megfelelő lépéseket tegye meg.
| 5 / 5 csillag!
2016. 12. 16.
Catan a legjobb

Catan telepesei (fás)
Nagyon jó játék ,minden party más és más.. Ha aznap nincs szerencséd akkor is lehet nyerni ha odafigyelsz a játékra,a vége mindig izgalmas a különböző taktikák miatt ....
Ebben a játékban csak az első játszma a tanulókör a második játék már STRATÉGIAI JÁTÉK! Csak ajánlani tudom!
| 4 / 5 csillag!
2016. 12. 13.
örök kedvenc

évek óta játszunk vele a férjemmel, idő közben a gyerekek is megtanulták :)
| 5 / 5 csillag!
2016. 12. 13.
Stratégia, nem csak PC-n

Én gyerekkorom nagy részét a gép előtt töltöttem, imádtam a stratégiai játékokat. Társasjátékból hasonlónk nem is volt, ezért imádom, hogy az asztalnál is kiélhetem ezt a szenvedélyemet most már. Úgy azért mégis más :)
| 4 / 5 csillag!
2016. 12. 07.
Alap

sokan mondják, hogy ha össze akarsz veszni valakivel, játsszatok le néhány parti Catant. Ez részben igaz, ugyanakkor ha nem veszitek túl komolyan, akkor alap darabja lehet ez a játék a társasjáték készleteteknek
| 5 / 5 csillag!
2016. 12. 06.
Régi kedvenc

Régi kedvenc, bár saját példányom (még) nincs :)
Tetszik, hogy bár kell hozzá szerencse is, de sokkal több múlik a játékoson, mint egy átlagos kockás társasnál.
| 5 / 5 csillag!
2016. 11. 29.
Kedvenc

Párommal nagyon szeretjük a társasjátékokat. Ez olyan, ami két fő esetén is izgalmas. 4 főnek picit zsúfolt.
| 5 / 5 csillag!
2016. 11. 28.
Hagyományos társasjáték

Már sokat elmond az a tény egy társasjátékról, hogy az itt kommentelők 10-20 év távlatában emlékeznek rá vissza (és többnyire pozitívan). Részletgazdag, jól kidolgozott stratégiai játék, amit mindig újból és újból elő lehet venni. Azért érdemes megjegyezni, hogy kedélyállapottól és fáradságtól függően érdemes vele játszani, mert odafigyelést és időt igényel. Egy játék után már magabiztosan tud játszani az ember, de sok játék kell hozzá, hogy igazán profi legyen az ember (minden relatív). Jó szórakozást mindenkinek!
| 5 / 5 csillag!
2016. 11. 27.
nagyon jó
Kb 15 éve van meg még a fás kiadás, azóta rendszeresen játszunk vele. Nagyon be tud rántani a játék.
| 4 / 5 csillag!
2016. 11. 01.
Még mindig....

Ha jól emlékszem ez volt a második játék, amit 15-16 éve megvettem. Csak az alapjáték van meg, de még most is elő szokott kerülni, és akkor jó szórakozást nyújt. Első társasnak is kiváló, egy kis átmenet a dobókockás és a munkás lehelyezős játékok között. Egy 8-9 éves gyermek is hamar megérti a szabályokat, ami nem túl bonyolult. A dobókockák miatt van benne egy kis szerencsefaktor, így az elején jól kell kezdeni, ellenkező esetben kisebb hátrányba kerülhetünk. A "rabló" miatt van benne interakció, tehát ki lehet tolni a másikkal, ez a gyengébb kezdést próbálja meg ellensúlyozni. Összességében kezdő társasjátéknak kimondottan ajánlom!
| 5 / 5 csillag!
2016. 10. 10.
A család kedvence

Már nem is emlékszem, mikor és hol vettük meg a Catan telepesei társasjátékot, de azóta szinte minden családi összejövetelen előkerül. Előjön közben a kereskedő, a rabló is az emberből, miközben próbálja összegyűjteni a győzelemhez szükséges pontokat. Stratégiai, taktikai játék mi nagyon szeretjük.
| 4 / 5 csillag!
2016. 08. 28.
Fortuna

Nekem nagyon tetszik, ha tehetem, evvel játszok. A legnagyobb hátránya, hogy ha úgy hozza a szerencse, esélyed sincs győzni és nagyon megnyúlhat a játékidő. Ajánlom hozzá a lovagok és városok kiegészítőt, plusz élményt hoz a játékba.
| 4 / 5 csillag!
2016. 07. 23.
régi kedvenc

rengeteget játszottam vele, nem tudtam megunni:)
| 5 / 5 csillag!
2016. 03. 19.
Gondolkodás és taktika

Már az egyetemen is összeültünk játszani. Már a családomat is "megfertőztem" a játékkal. :-)
| 5 / 5 csillag!
2015. 12. 12.
Kötelező
Szerintem ez egy olyan játék aminek mindenkinél lenni kéne.Nagyon szeretünk vele játszani és nem tudjuk megunni.Mindenkinek csak ajánlani tudom!!!
| 3 / 5 csillag!
2015. 12. 01.
A szerencse telepesei

Aki szereti a jól összerakott, nyersanyaggyűjtögetős, építkezős játékokat, az nem fog benne csalódni. Viszont akit nem szeret a kocka, az nézzen valami mást... Ez ugyanis alapvetően kockadobáson alapszik!
| 5 / 5 csillag!
2015. 11. 26.
Klasszikus

Izgalmas stratégiai játék, ajánlani tudom mindenkinek.
| 5 / 5 csillag!
2015. 11. 26.
Az első nagy stratégiai társasunk

Kb 10 éve vettük és még mindig sokszor elővesszük pedig csak két kiegészítőnk van meg hozzá. Bár elég hosszú, de szerintem pontosan eltalálták benne az egyensúlyt ami egy stratégiai játéknál nagyon lényeges.
| 5 / 5 csillag!
2015. 11. 23.
A család kedvence

Ahogy a címben is említettem a családban mindenki játszik vele még a szülők is. Egyáltalán nem bonyolult és hosszú játék ezért mindig elő lehet venni ha a társaságnak egy kis ideje van a társasozáshoz. Nagyon élvezetes a játékmenet. Nem nagyon van benne konfrontáció a többiekkel ezért elég békés és jó hangulat szokott lenni a játékülés alatt.
| 4 / 5 csillag!
2015. 11. 19.
telepedj, de hogyan?!

Kellemes játék, vendégségben játszuk, így sosem unalmas. Személy szerint a Carcassonne-t jobban szeretem, de ettől még ez egy jól játszható, nem bonyolult, de változatos darab. Klasszikusnak mondható - érdemes kipróbálni!
| 5 / 5 csillag!
2015. 11. 12.
Remek játék, de kell egy kis tapasztalat hozzá

Régóta játszom vele az egyik kedvenc játékom.
| 5 / 5 csillag!
2015. 11. 10.
Karácsonyi ajándék

Karácsonyi ajándéknak szánom lányomnak. Iskolai társasjáték napon ismerkedtünk meg vele és nagyon tetszett. Szórakoztató, gondolkodtató játék.
| 2 / 5 csillag!
2015. 11. 03.
Sosem lett kedvenc

Bár a családban többen szeretik és régen sokat játszottul, nekem sosem nyerte el a tetszésem.
Rendkívül jó stratégiai játék és jó ötletekkel dolgozik, de a kereskedés kérdése hagy maga után kívánni valót, túl sok múlik a szerencsén és nagyon lassú a játékmenet.
Mindezek ellenére valóban népszerű klasszikus, de biztosan nem a legjobb társasjáték, sőt!
A családban én untam rá legelőször -majdhogyem azonnal- de már évek óta egyáltalán nem játszunk vele.
A tengeri utazót még játszottuk, de a lovagok és városokat már ki sem bontottuk.
Kis keresgéléssel sokkal jobbra akadhat az ember! :)
| 5 / 5 csillag!
2015. 10. 31.
Örök klasszikus

Örök darab, kismilliószor játszottam már vele :)
Ez a játék repített be a társasjátékok világába majdnem majd 8 éve. Azóta is töretlen sikerre van. Csak az ami háttérbe szorítja, hogy rengeteg újabb mechanikájú és összetettebb játék van, ami sokat nyom a latba kiválasztáskor
| 5 / 5 csillag!
2015. 10. 28.
klasszikus

Sok a véletlen benne, de a taktika és a gondolkodás is szerepet kaphat a játékban :)
| 5 / 5 csillag!
2015. 10. 21.
Izgalmas

Remek játék, emlékszem nekem ez volt az első igazi társasjátékélményem, ezért nagyon sok kiváló pillanatom kapcsolódik ehhez a játékhoz. Egy idő után azonban megunható, de szerencsére van sok kiegészítő amivel még izgalmasabbá lehet tenni. Csak ritkábban kerül elő a játék, de ettől függetlenül sokan szeretjük.
Izgalmas, ám megvan benne a szerencsefaktor, illetve kellő interakció is van benne, amivel visszaszoríthatjuk a sok pontot szerző játékosokat.
| 4 / 5 csillag!
2015. 10. 20.
Telepedj le okosan!

Remek stratégiai játék, élvezetes játékmenet, szerencsefaktor. Ideális baráti társaságoknak, családi kikapcsolódásra.
| 5 / 5 csillag!
2015. 10. 19.
Leges legjobb

Hiheteletenül jó startégiai, logikai és családi társas egyben! Mindenkinek csak ajánlani tudom! :)
| 3 / 5 csillag!
2015. 10. 14.
Jó játék, de...

Az első Euro játékom volt. Sokat játszottunk vele, eleinte ezen a játékon keresztül próbáltam a "kívülállókkal" megismertetni a modern társasjátékok világát.

Továbbra is jó játéknak tartom, izgalmas látni, ahogy terjeszkedik az ember birodalma, jó drukkolni, hogy a jó kockadobás jöjjön ki, vagy hogy elkerülje az ember a rablót, és a kereskedős-alkudozós résznek is megvan a maga hangulata, szóval alkalmanként még most is szívesen leülnék vele játszani - ha nem adtam volna már túl rajta.

De egyre kevesebbet került elő, gémer haverokkal már komolyabbakat játszottunk, kezdőkkel meg inkább mást játszottunk (Carcassone-et vagy Ticket to Ride-ot ). A Catanban kicsit túl nagy a véletlen szerepe a kockadobások miatt, de indok az volt, hogy ha valaki jobban elhúz, akkor mivel nagyobb területet ellenőriz, még több erőforrása lesz, így csak még jobban elhúz. Emiatt a kezdők vagy még kicsit rutintalanabbak könnyen frusztáltak lehetnek.
| 5 / 5 csillag!
2015. 10. 13.
Építkezz okosan!

Családban és fiatal barátaink közt is népszerű játék, szerintem ideálisan találkozik benne a jó stratégia és a szerencse faktor. Szívesen ajánlom...
| 4 / 5 csillag!
2015. 10. 04.
alap

Igazi "gateway", azaz bevezető játék. Azok számára, akik azt hiszik, hogy a társasjáték még mindig a gazdálkodj okosant és a ki nevet a végént jelenti, ideális indulás a komolyabb játékok felé. A játék mechanikája mára kicsit elavult, ráadásul túl nagy a szerencsefaktor, de ettől függetlenül nagyon élvezetes szórakozás lehet, gyakorlatilag 7-8 éves kortól bárkinek.
| 5 / 5 csillag!
2015. 09. 22.
Az első

Nekem is ez volt az első komolyabb játék,amivel játszottam-így lehet,hogy elfogult vagyok.A kilencvenes években nem megszokott dolog volt,hogy ne dobókockára,szerencsére épüljön egy játék-igazi felüdülés volt:gyüjtögetni,cserélgetni és ne csak saját pontjaidra összpontosítani.Akkor,nem ajánlottam volna kezdőknek,de a mai játékok mellett,bárki könnyen elsajátíthatja.
| 4 / 5 csillag!
2015. 09. 18.
Telepedj le!

Mivel a pálya hatszögeit bárhogy letehetjük egymás mellé, így nincs két egyforma játék. Könnyed építkezős, építőanyag gyűjtős játék. Keress magadnak egy jó helyet 3 terület csomópontjában és gyűjtsd a sok alapanyagot, hogy megépíthesd falvaidat, majd várossá fejleszd őket. Városaid között pedig utakat építs. De vigyázz nehogy a rabló a te területedre kerüljön.
Értékelés:
Grafika: 4
Minőség: 5
Újrajátszhatóság: 4
Hangulat: 4
Nehézségi szint: könnyű
| 5 / 5 csillag!
2015. 09. 18.
Alap

Nekem ez volt az első stratégiai játékom, ez az alap. Még a fafigurás változat van meg, nagyon vigyázok rá, mert az új kiadás (a műanyag figurás) nekem nem annyira tetszik.
| 5 / 5 csillag!
2015. 09. 17.
Nem csak telepeseknek

Nagyon szórakoztató játék, megadja azt, ami egy családi társasjátékoktól elvárható. Szépen kidolgozottak a térkép részei, valamint magas újrajátszhatóságot tesz hozzá, hogy bármilyen sorrendben el lehet rendezni a játékteret. Könnyen megtanulható, szórakoztató játék kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Mindenkinek csak ajánlani tudom.
| 5 / 5 csillag!
2015. 09. 15.
Egy darab történelem

A Catan telepesei volt az a játék ami még gyerek koromban megmutatta, hogy van több lehetőség a társasjátékokban, mint a Monopoly vagy a Gazdálkodj okosan. Még a régi fa figurás kiadás van meg, az valahogy közelebb is áll a szívemhez, bár el kell ismerni, rendkívül szépek lettek a figurák az új kiadásban. Most már kevesebbszer vesszük elő, azonban ha egy barátodat be akarod vezetni a társasok világába ez a játék remek lehetőségeket rejt.
| 5 / 5 csillag!
2015. 09. 13.
A társasjáték

A társasjáték, ami nem a hagyományos (Monopoly, Gazdálkodj okosan stb.) de mégis talán a legtöbbek által ismert játék. Az év játéka címet méltán megszolgálta, nagyon jó, könnyed szórakozást kínál, a stratégia játékok közül a könnyebbek közé tartozik, tanuló játéknak kiváló! Meg amúgy is :)
| 4 / 5 csillag!
2015. 09. 10.
Szigetelés!

Egy játék amelyet gyorsan meg lehet tanítani majdnem mindenkinek és már kezdődhet is az üzletelés:) Mivel a sziget minden játéknál változik, nem használható ugyanaz a taktika. Valóban van bőven szerencsefaktor, de a jól taktikázó játékosok mégis mindig győztesként végeznek... Nagyon jó az egymással való alkudozás, jó hangulatot ad a játéknak, a rabló pedig lehetőséget biztosít egy kis gonoszkodásra. Nem állítom hogy a kedvenc játékom, vagy hogy nincs nála jobb, mert van. De kérdés hogy van-e idő arra a jobb játékra, hajlandóak-e az új játékosok 1 órán át szabályokat tanulni, és mi hajlandóak vagyunk-e 15-20 ezer forintot kiadni rá:) Ha ezekből bármelyikre is nem a válaszod, ott a Catan. Minden évben többször előkerül, nyelvfüggetlen, és mindig jó móka!
| 4 / 5 csillag!
2015. 08. 29.
Sokak számára alap társasjáték, letisztult szabályokkal nagyon jó döntés lehet azoknak, akik most ismerkednek a stratégiai játékokkal.
Nagyon praktikus a megújuló játéktér, azóta csak ilyen játékokat keresünk, melyek nem válnak unalmassá néhány alkalom után.
Tagadhatatlan hátránya viszont a szerencse-kezdő sorrend kérdése: aki 6-os vagy 10-es mező mellett van, szinte biztos, hogy végig vezetni fog a játékban, ez sokadig alkalommal bosszantó lehet.
A kereskedelem lehetősége is ad egy pluszt a játéknak, összességében érthető, hogy 1995-ben óriási sikert aratott.
Miután sok hozzászólásnál láttam, hogy 2015-ben ennél sokkal izgalmasabb játékokat is kapni, kíváncsian várom a még jobb játékokat!!!
| 4 / 5 csillag!
2015. 08. 24.
műanyaggal is

próbáltam az alap fajátékot műanyag kiegészítőkkel és nem volt akadálya. Kicsit más a grafika, de ennyi
| 5 / 5 csillag!
2015. 08. 22.
Az egyik legjobb

A játék klasszikusnak számít már, alapanyagokat kell szerezni, építkezni. Az egyik nagy kedvenc, mert egyrészt a saját utadat kell egyengetned, pár lépéssel előre gondolkodnod, mi lesz a legjobb (és legvalószínűbb), közben a játékostársakat kell hátráltatnod, és versengened velük úgy, hogy ráadásul üzletelni is kell velük, úgy hogy mindenki jól járjon. Nálunk maga a kereskedés dobja fel az egészet annyira, hogy egyszerűen nem lehet ráunni. A pálya minden esetben máshogy épül fel, nincs ugyanolyan játék. A szerencse benne van a dologban, de még az is könnyítve, hogy a stratégián nagyobb legyen a hangsúly. Mindenkinek ajánlom, aki kedveli a könnyed stratégiát! :) Ja, és nagy plusz, hogy kezdők is simán tudnak nyerni benne tapasztaltabbak ellen!
| 3 / 5 csillag!
2015. 08. 18.
Egész jó, de...

Kiváló játék, nagyon élveztem, mikor először játszottam az 1995ös változattal az egyik barátomnál. Viszont én két kiegészítője is volt hozzá és szerintem ezek nélkül egy kicsit kevés lett volna, viszont miután megnéztem ezeket, arra jutottam, hogy annyira azért mégsem érik meg a 7000Ft-ot, ahhoz képest, hogy mennyit javítanak a játékomeneten. És ahogy az ezelőtti hozzászólásban is írják, nagyon sok minden függ a szerencsétől és a kezdő sorrendtől.
| 2 / 5 csillag!
2015. 08. 16.
Újfajta társasjátékok ősanyja

1995-ben jelent meg, és hozott új színt a felnőtt társasjátékok világába, ami akkor nagyon jó volt. De ma már ez sajnos kevés. Vannak hibái a játéknak. Túl nagy a szerencse szerepe, aki az elején jól járt, azt már nem lehet megelőzni, csak aszisztálni a győzelméhez. A téma és játék menet amugy nagyon családbarát, igazán jó lenne, ha felújítanák kicsit, és kijavítanák a hibáit.
| 4 / 5 csillag!
2015. 08. 11.
Új ösvény

Szerintem kiváló játék azoknak, akik a bonyolítani, nehezíteni szeretnék a hagyományos dobálós-lépkedős játékélményeket.
Egy új utat nyit meg a társasjátékosok életében. Irányt is mutat azoknak aki tovább akarják nehezíteni az "életüket"
| 4 / 5 csillag!
2015. 08. 05.
még mindig jó

Jó pár éve nem játszottam Catannal, inkább újabb menőbb játékokra fókuszáltam, de most előkerült a családi nyaraláson. Újra kellemesen csalódtam benne, még mindig tartja a szintet. Megfelelő arányban van ötvözve benne játékos interakció és stratégia, újaknak 5 perc alatt meg lehet tanítani, letisztult játék egyszerű elemekkel. Ez az egyik legjobb kezdő stratégiai játék amit ismerek. Valóban iszonyat nagy szerepet játszik a szerencse de ennek ellenére valamilyen szinten mindenki tud előrehaladni a játékban. Gyakorlott gémereknek lehet unalmas de családi nyaralásra tök jó. A kezdő pozícionálás rendkívül fontos de nem írja elő a játék végkimenetelét. Ha olyan ember vagy aki mindenáron mindig nyerni akar vagy nagyon sértődős vagy, akkor lehet ez nem neked való. Viszont ha jól tudod magad érezni kb 60 percig úgy hogy stratégia és szerencse erősen vegyülnek miközben lehet párszor kitolnak veled (különösen ha te állsz nyerésre) akkor mindenképp ajánlom. Ami a legkevésbé tetszik a játékkal kapcsolatban, hogy a doboz kb 2/3-a légüres tér, engem az ilyesmi bosszant.
| 3 / 5 csillag!
2015. 07. 28.
Elmúlt 20 év

A játék 1995-ben lett az év játéka, akkoriban újszerű, a korábbi játékoktól merőben eltérő tulajdonságokkal bírt. Azóta eltelt 20 év alatt azonban sokat fejlődött a társasjáték ipar, és véleményem szerint már nem tudja játékmenetben - játékélményben azt nyújtani, mint mai társai. Nekem a kiegészítők sem adtak 'sokat' a játékhoz.

Összefoglalva, ha most ismerkedsz a társasjátékokkal, akkor érdemes kipróbálnod. Ellenben, ha már számos korszerű társasjátékot kipróbáltál, akkor nem fog annyira lekötni.
| 1 / 5 csillag!
2015. 07. 26.
Köszi, de nem!

Nagyon sokan lelkendezve beszélnek erről a játékról, ami felkeltette a kíváncsiságomat. Egy baráti társaságban találkoztam vele először, és nagyon hamar csodálkozni kezdtem, hogy mi ebben a jó. Hihetetlenül nagy a szerencse szerepe, egy rossz döntés a játék elején azt eredményezheti, hogy csak várni lehet arra, hogy legyen már végre egy számunkra kedvező dobás, és hozzájussunk valami nyersanyaghoz amire szükség lenne. Ellenben a hatosokat, heteseket élvező játékostárs dúskál a földi javakban, és ami a legdühítőbb, hogy nem tehetsz ellene semmit. Két party után vált előttem világossá, hogy lehet, hogy velem van a baj, de soha többé nem akarok Catant játszani.
| 4 / 5 csillag!
2015. 07. 24.
Minden kezdőnek kötelező

Akik most ismerkednek a "monopolyn túli társasjáték világgal" azoknak tökéletes bevezető darab, A szerencse szerepe elég magas de Catan barátunknak még ezt is elnézzük. :)
| 3 / 5 csillag!
2015. 07. 24.
too much luck

Korábban nagyon szerettem vele játszani, most már kevésbé, zavar, hogy nagyon sok múlik a szerencsén. Fiatalabbaknak inkább ajánlom egy könnyed társas parti keretében.
| 4 / 5 csillag!
2015. 07. 20.
Jó szórakozás

Ez egy kellemes kis játék, jó szórakozás. Nem kell végigagyalni az egész játékot. Csak dobálunk a kockával és ha kidobják a számodat nagyon tudsz neki örülni h kapsz valamit ajándékba. Azért nem árt ha egy kicsit gondolkodsz is de azért nem fáraszt le teljesen. Azért ne nagyon hibázz mert kijavítani nemigen lehet.
| 5 / 5 csillag!
2015. 07. 19.
Szerintem megérdemelte a díjat. Nagyon jó stratégiai társasjáték.
| 4 / 5 csillag!
2015. 07. 17.
Nem lehet nem szeretni

Nem a legnagyobb kedvencem, de nem lehet nem szeretni. Talán kicsit túl sok szerep jut a szerencsének (kocka), de játékötlet mindenképpen ellensúlyozza ezt. Rengeteg variációs lehetőség és a sok interakció miatt minden parti más és más. A szerző, Teuber korszakalkotót készített, így egy igazi "gémer" polcán ott a helye!
| 3 / 5 csillag!
2015. 07. 17.
alapjáték

Aki most ismerkedik a társasjátékokkal annak tökéletes választás. Könnyed játékmenet, van benne szerencse és interakció is. Vigyázni a kiegészítőkkel! (műanyag vagy fabásbus) ;-)
| 5 / 5 csillag!
2015. 07. 16.
Búzát bariért?

Bármikor le tudunk ülni egy játszmára, mivel kellően szórakoztató és nincs tuti nyerő stratégia.
Egy hibája lenne csak, hogy ha valaki nagyobb hátrányba kerül a játék elején, akkor már nincs esélye utolérni a többieket, így számára érdektelenné válhat az adott játék.
A kockadobás eléggé meghatározza a játék kimenetelét, de még elfogadható kereteken belül marad a szerencse szerepe. Családoknak, baráti társaságoknak ideális kezdő játék lehet.
| 3 / 5 csillag!
2015. 07. 16.
Családi

Egy igazi klasszikus, ami talán az első játékok közt volt, amik jelentősen eltértek a korábbi lóverseny és ki nevet a végén játékoktól és egy egészen új dimenziót nyitott meg a társasjátékok előtt. Emiatt nagyra tartom, viszont számomra túl nagy a szerencse szerepe a játékban (ami egyébként nem baj, ha gyerekekkel játszunk, mert ez jól kompenzálja a stratégiai tudást) és viszonylag korlátozott az interakció is. Nehéz valakit megállítani, ha nagyon elhúz.
Bevezető játéknak és családi szórakozásnak remek választás lehet, de gémereknek nem ajánlom.
| 4 / 5 csillag!
2015. 07. 16.
Klasszikus

A Catan a legjobb bevezető játék, mivel kellően kiegyensúlyozott benne a szerencse, stratégia és interakció. Családoknak, barátoknak, kezdőknek, haladóknak egyaránt. Egyedül az új kiadás megjelenésével nem vagyok kibékülve. Sokkal jobban szerettem a fa alkatrészeket és egyszerűbb, nem olyan cirádás grafikát. Valahogy jobban átlátható volt. De ez személyes preferencia kérdése.
| 5 / 5 csillag!
2015. 07. 13.
Nagyon jó kis családi és baráti játék. Csak ajánlani tudom. Minden korosztálynak érdekes. :)
| 4 / 5 csillag!
2015. 07. 13.
Na még egy utolsót !

Kezdő játékosként benne volt meg az az igazi " na játszunk mégegyet " érzés. Ezt az érzést más játékok is tudják produkálni , de a kezdőknél ezt az érzést sokáig tartani is tudja. Ma már nem igazán kerül elő, igaz megvan hozzá az egyszer probált tengeri utazó, a még bontatlan lovagok és városok. Elvileg velük majd ismét beleteszünk 1-2 órát, de valamiért még várattat magára. Kezdők szeretik , szerették, és szeretni is fogják.
| 4 / 5 csillag!
2015. 07. 12.
Igazi klasszikus.
A Catan esetében a szabályok elsajátítására, tanulmányozására nem kell napokat áldozni az életünkből. De még órákat sem. Ez nem jelenti, hogy nem lehetnek vitás kérdések. :D Elég könnyen átlátható akár már első próbálkozásra. Lássuk be, rendkívül nagy a szerencse szerepe ebben a játékban is. Hiába próbálunk úgy helyezkedni, hogy a könnyebben kidobható számokat tartalmazó mezőkkel érintkezzen a településünk, városunk, ha utána mégis ritkán jönnek elő azok a számok. Szerencsére azért ez nem egy felturbózott szerencsejáték csupán. A kereskedéssel meg kell próbálni a céljaink eléréséhez nélkülözhetetlen nyersanyagok beszerzését. Ez jó kis interakciót biztosít a játékostársak között. A győzelemhez szükséges 10 pontot meg egyáltalán nem olyan könnyű elérni.
Az tetszik a Catanban, hogy ha egy család úgy dönt, hogy csak az alapjátékot veszi meg, akkor is rengetegszer újra játszható a társas, mert a területlapkák elhelyezése szabadon variálható, meg persze az azokon szereplő számok is. Ez is olyan játék, ahol több úton is el lehet jutni a győzelemhez. Van, aki csak a települések, városok építésére áll rá, van aki a fejlesztési kártyákat gyűjti, van, aki mindenféleképpen birtokolni szeretné a leghosszabb út címét, stb. Ráadásul nagyon hangulatosak az illusztrációk. Nekünk már a műanyag figurás változat van meg, de nem érzem gagyinak ezt sem. Biztosan más érzés fabábukkal játszani, de nekem ezzel sincs gondom, itt legalább részletesebb egy-egy elem kidolgozása.
Azért 4 fővel ez sem a legrövidebb játék, mind a két menet kb. másfél óra volt.
Egyébként az, hogy minden egyes dobásnál figyelsz, hogy kapsz-e nyersanyagot, minimálisra csökkenti az üresjáratot két köröd között. Persze előfordulnak olyan szerencsétlen szériák, hogy akár két teljes kör is végig megy, te meg csak ülsz és szomorúan nézed az egy szál erőforrásodat a kezedben, ami sehogyan sem képes az osztódással szaporodásra.
| 5 / 5 csillag!
2015. 07. 11.
Ahol a stratégia/családi társasjáték kezdődik.

A Catan méltán lett Évjátéka díjas,, rengeteg kihívással és izgalmas, ám könnyed stratégiázással töltött órát adott eddig az egész családnak, és barátoknak is.
A szerencse faktor nem annyira játékdöntő, mint sok hasonló címnél, ügyes helyezkedéssel kompenzálhatóak a rosszabb dobósorozatok is. Kiváló játék minden korosztály számára, és remek csapatépítő is, hisz a kereskedelem közvetlen kommunikációra ösztönöz. a Küllem stílusos, szép, a kártyák strapabíróak, a tábla hatalmas számú kombinációban kirakható.
Nekem az első kiadás van meg, és eléggé sérelmezem, hogy a 3. kiadással a Kiadó áttért a fröccsöntött műanyag figurákra, szerintem nagy hiba volt, a fafigurák hozzátartoznak a Catan Hangulathoz.
| 5 / 5 csillag!
2015. 07. 10.
Alapjáték! Gyerekek-felnőttek együtt is játszhatják. Szabályok elsőre bonyolultnak tűnnek, de játék közben minden természetessé és élvezetessé válik. Ha már jól megy az alapjáték, akkor mindenképpen érdemes kiegészítővel játszani (a Tengeri utazó nagyon sokat dob a játékélményen).
| 5 / 5 csillag!
2015. 07. 09.
Könnyed, szerethető társas!

Catan szabályai nem bonyolultak, miután összeraktátok a pályát, csak dobni kell, nyersanyagot kiosztani, és abból építkezni. A Catan nagy eré­nye, hogy a va­ri­ál­ha­tó já­ték­tér mi­att nincs min­den hely­zet­ben győ­zel­met ho­zó stra­té­gia. Hát­rá­nya, hogy csak hár­man vagy né­gyen játsz­hat­ják, viszont kapható 6 fő­re bő­ví­tett ki­egé­szí­tője is, így na­gyobb tár­sa­ság szá­má­ra is ideális vá­lasz­tás. A szerencsefaktor elég magas a kockadobásoknak köszönhetően, ettől függetlenül remek családi társas.
| 5 / 5 csillag!
2015. 07. 09.
A Legjobb

Az eddig játszott társasok közül ez hozta leginkább az érzést, hogy húúúúúúú ez nagyon jó :)
| 5 / 5 csillag!
2015. 07. 09.
ajánlás
Izgalmas, fordulatos társas. Ha lefeküdtek a gyerekek, a felnőttek is jót játszhatnak vele.