Webáruházunkban sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk a weboldalhasználatra vonatkozó adataidat, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket te adtál meg számukra vagy az általad használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek.

37.990 Ft

Caverna: The Cave Farmers

37.990 Ft
Webáruház készlet: Raktáron
Átlagos értékelés: (14)

Vélemények

4.64
14 értékelés
(10)
(3)
(1)
(0)
(0)
Értékeld a játékot!
2019. 10. 04.
A törpék nem csak a bányában dolgoznak

Nagyon szeretjük ezt a játékot a sokszínűség miatt. Az egyetlen gond vele, hogy mire kiepitjuk a működő kis gazdaságot, már vége is a játéknak. Nem elég saját jatekodra figyelni, másokra is figyelni kell, mert a szomszéd legeloje mindig zöldebb... Annyi lehetőség van hogy könnyű élvezni benne. A szabálykonyv elsőre nekünk kicsit bonyolultnak tűnt, de ez is olyan mint minden társas általában,... 1-2 kor után már egészen atlathato a rendszer. Mi nagyon meg szerettük. Eddig max 6an játszottuk és akkor is tok jó móka volt. Ketten is élvezetes, de 4 5 6 fővel igazán üdítő... Akkor valaki már tuti arra rák amire te akartál.
2017. 11. 04.
A törpék a bányában dolgoznak...és a földeken is

Ex-falusi révén egyből megfogott a játék tematikája. Ráadásul minden komponense autentikus, így pedig pláne nagyon izgalmasnak ígérkezett. Kicsit riasztó volt a 24 oldalas játékszabály, de annyira adja magát minden cselekedet, hogy hamar át lehet rágni, szinte semmi nincs benne túlbonyolítva. Persze kell azért hozzá némi idő, hogy memorizáljuk, de 1-2 demojáték után már menni fog mindenkinek. Kezdetben tök izgalmas volt, hogy meddig tudjuk felfejleszteni a táblánkat, azonban a barlang lapkák kiismerése után már mindig ugyanazt a stratégiát fogjuk követni. (ami sajnos pár játék után bekövetkezik) Ez sajnos nem túl jó, főleg ha a játék árát nézzük. Tipikusan az a játék, aminek a motorját mi építjük össze, és ha kiismertük az algoritmusát, akkor onnantól már nincs benne kihívás. Főleg a rutinosabb gamerek fogják nagyon hamar megunni, vagy aki szeret huzamosabb ideig egy játékkal játszani.
2017. 08. 08.
Pakolás művészete

Igazi munkás lehelyező/Worker Placement játék, amely nagy ereje a rengeteg lehetőségben rejlik, hogy ki mit szeretne csinálni az adott körben, játékban. Fő célunk lehet a barlang beépítés, sikeres mezőgazdaság kiépítés, nagy család alapítás vagy erős kalandorok akarunk-e lenni, de egy biztos, hogy 100%-osan sose fogjuk tudni végig vinni a korábban kialakított terveinkhet, hiszen a többi játékos is folyton bele-bele fognak rondítani az elképzeléseinkbe, amelyek miatt folyamatosan résen kell lennünk és gondosan végig gondolni, hogy mi is legyen a következő lépésünk.
A játék gyönyörű. Rengeteg sok apró kis alkatrésszel, szép kinézettel, időálló táblákkal. A sok kis alkatrészt ki-be pakolása a játék elején és végén igazi mini csapatépítés, mert egyedül beleőszül az ember. Viszont cserébe eszméletlenül látványos minden és maximálisan megéri. (Ajánlott hozzá beszerezni egy rendszerezőt a dobozon belül, mert anélkül kb 20-25 kis műanyag tasakot fogunk minden alkalommal ki-be pakolgatni.)
Játék élményre nagyon jó. Igazi gondolkodós, stratégiai játék. Tapasztalataim alapján első körökben az új játékosok szeme keresztbe áll a szabályok mennyisége hallatán, de már a legelső játék első felében már tisztázódik minden és a második felére már mini stratégiákat is ki tudnak alakítani. Persze mint minden munkás lehelyezős játéknál, itt is idő kell amíg az embere bele rázódik, de már a második, harmadik játéknál már bőven mennek a taktikázások. (Na meg a figyelemfelkeltő szavak félhangos mormogása, amikor a korábban szuperül kitalált stratégiánkba valaki csúnyán belerondít, mert pont előttünk foglalta el azt a mezőt, ami számunkra is szükséges lett volna.)
Vegyétek figyelembe, hogy a játék nagy helyet igényel és valós, hogy ahány fő annyiszor 30 perc a játékidő.
Csakis ajánlani tudom! Mi rendszeresen csinálunk kis baráti versenyeket, hogy ki lesz a legjobb és mindig nagyon változatosan alakultak a végkifejletek.
2017. 08. 05.
Uwe rajongó

Én imádom az Agricolát, de a Cavernát is nagyon megszerettem. Tényleg nagyon hasonlít egymásra a két játék, de az én polcomon nagyon is megfér egymás mellett mindkettő. És rendszeres időközönként elővesszük hol az egyiket, hol a másikat. Csak biztatni tudok mindenkit mind az Agricola, mind a Caverna kipróbálására, vásárlására. Hiába játszható 7 fővel is én 4-5 főnél többel már nem játszanám, mert nagyon elnyúlhat a játék.
2016. 02. 15.
Farm ahol élünk

Ha valaki szereti a "worker placer" jellegű játékokat, és például a Stone Age-nél szerteágazóbb, komplexebb élményre vágyik, akkor a játék "mindenképpen megvásárlós" kategória! ;)
Rengeteg apró szabály van, viszont mindegyik logikus, kiválóan illeszkedik a tematikába és a 24 oldalas szabálykönyv érthetően és gyorsan tanítja meg őket. A játék ikonrendszere könnyedén átlátható.
Persze ettől még a választási lehetőségek száma először nyomasztóan sok. Bőven van tér a különféle stratégiáknak, és kötelező körökkel előre gondolkodni. Az első néhány játéknál folyamatosan utólag jöttem csak rá, hogy két körrel azelőtt milyen hülyeségeket csináltam. :)
Minden körben rengeteg opció van, amiről úgy érzed, hogy meg kell kaparintanod, de idő természetesen nincs a negyedére sem.
A vizuális tematika nagyon jól működik, élővé és könnyedén elképzelhetővé teszi a játékot.
Ami pedig a játékmenetben hibátlanul visz előre: az a fejlődés. Egy kopár player board van induláskor, ami fokozatosan alakul át, népesedik be, telik meg mindenféle kézzel fogható "értékkel". Gyarapodni pedig mindig jó...
A játék nagyon szépen van skálázva. 1-2 emberrel is nagyjából ugyanolyan élvezetes, mint többel.
Tény, hogy nem az olcsó kategóriába tartozik a játék, a pénzünkért cserébe viszont akkora csomagot kapunk, amivel egy karizomerősítő edzést könnyedén lenyomhatunk.
2016. 02. 01.
Az egyetlen hibája....

...hogy a Zuram többször nyer, mint én. Korábban nem játszottunk a kistestvér Agricolával (sem más, hasonló mechanizmusú Rosenberg játékkal), ezért nekünk teljesen új volt az egész. Kellett hozzá egy tutorial videó, de azzal már könnyen értelmezhetővé váltak a szabályok, a második játék már nagyon pörgősen ment. Szép játék rengeteg fa mütyűrrel, egy kis gyakorlattal a setup is csak pár perc, és a legjobb benne a komplexitása! Ajánlom mindenkinek, aki szeret elmerülni mindenféle kombinációs lehetőségek tengerében, nem zavarja, hogy kevés (nincs) interakció. Mi eddig csak ketten játszottuk, úgy simán bejön a fejenként félórás játékidő, 6-7 fővel talán nem mernék belemenni, a várhatóan (sokkal) több várakozási idő miatt, de egy kisebb társaságnak mindenképpen ideális játék, és ketten is teljesen élvezhető.
2016. 01. 03.
Gyakorlatilag hibátlan!

Megérte a mesternek ennyit finomítania rajta. Gondoltam, hogy szórakoztató lesz, de nem számítottam rá, hogy ennyire. Társas még nem lepett meg ennyire. :)
2015. 11. 28.
Caverna vagy Agricola

Ahogyan mások is írták, ez a játék az Agricola mása, bizonyos szempotból javított változata (nincsenek random kártyák, átláthatóbb, jobb az erőforrások elosztása). Ennek ellenére, unalmas az Agricola után, mert túlságosan hasonlít. További hátrány, hogy nyelvfüggő (míg az Agricolának legalább a családi változata nem az). És a kis lapocskák szortírozása és a játék előkészületei türelmes embereknek való.
2015. 09. 22.
tényleg Agricola 2.0 és ez...

...jó, aki az Agricolát szerette nagy eséllyel ez a játékot is szeretni fogja. Ami számomra talán a legnagyobb meglepetés volt, az, hogy minden játékosszámnál meglehetősen eltérő stratégiákat kell alkalmazni, ami az újra játszhatóságot jelentősen növeli (ami ugyanannál a játékosszámnál is meglehetősen nagy). Az alkatrészek minőségiek, az elő- és elpakolás pedig felér egy csapatépítő tréninggel. Mivel az akciók jelentős többségénél egyszerre többféle nyersanyag/erőforrás szerezhető sokkal kevésbé van az embernek beragadás-érzése. Emiatt viszont a kombinációk száma praktikusak végtelen, ami az analízis-paralízisre hajlamos játékosokkal elég hosszú játékidőt eredményezhet.
2015. 08. 27.
Caverna

Nekünk nem nyerte el tetszésünket, gyorsan egyhangúvá válik, 3-4 játék ugyanaz az érzés, monoton.
2015. 08. 14.
Agricola-klón

Azért az kicsit durva, ha egy szabályban elhangzik ilyesmi, hogy "aki az Agricolát ismeri, az bizonyos részeket átugorhat, mert konkrétan ugyanaz a játékszabály fele"... Ezt leszámítva jó játék, mivel az Agricola is egy jó játék, de nagyon durva lehúzásnak érzem majdnem ugyanazt kétszer kiadni. Szerintem Agricola+Caverna együtt felesleges egy gyűjteményben, hacsak valaki nem Uwe fanatikus. De azt nehezen tudnám megmondani, melyiket vegye meg a kettő közül, akinek egyik sincs meg. Agricolában sok a kártya, Cavernában ez nincs meg, ezért jóval kiszámíthatóbb szerintem. Ja van egy túl erős épület benne: ami a pályáról kilógó építéseket pontozza. Gyakorlott Cavernásoktól hallottam, hogy ez az épület kicsit felborítja az egyensúlyt, ezért talán célszerű hagyni a játékból. Amúgy a játékban kevésbé szűkösek az erőforrások, mint Agricolában. A 7 fős játékot nem tudom próbálta-e valaki, de szerintem brutál hosszú lehet:) Csak azért adok rá büntető 4-est, mert klón. Amúgy objektíven
2015. 08. 11.
Fantasztikus törpbarlang!

Egy rendkívül élvezetes, változatos és összetett játék, Uwe Rosenbergtől megszokott magas színvonalon. Aki ismeri és szereti az Agricolát, imádni fogja ezt a játékot. Vannak elemek melyek visszaköszönnek, és a játék mechnikája is hasonló az Agricolához, mégsem lehet azt mondani, hogy akinek megvan az egyik a másikat nem lenne érdemes megszereznie:) Sőt...
A szabályok elsajátítása türelmet igényel, de én mindig azt mondom, minél összetettebb a játék, annál élvezetesebb és többszöri újrajátszás után is az marad. Már legalább 20 játékon túl vagyok (egyedük, ketten és több játékossal is), és mindig találok benne egy új taktikát amit muszáj kipróbálnom. Meglepően tapasztaltam, hogy az egyszemélyes játék is nagyon élvezetes, és ha ez ember áhítozik egy kis társasozásra de nincs kivel, jó alternatíva:) Nagyon sokat játszink ketten a játékkal és változatossága miatt szerintem megunhatatlan.
Szép kidolgozás, igényes elemek és ötletes megvalósítás. A kirakása kicsit hosszadalmasnak tűnhet elsőre, de én egy habkarton rendező készítésével gyakorlatilag 3 perc alatt felállíthatóvá tettem :) Aki szereti a kihívást, logikát és az összetett stratégiák kieszelését megtalálta a neki megfelelőt. Gazdálkodás, állattenyésztés, kincskeresés, expedíciók melyekhez fegyvert kovácsolhatunk, tárnák feltárása és berendezése és megannyi faladat mely kis - ám egyre bővülő - törp családunkra vár.
Abszolút megér minden rááldozott forintot, és garantáltan az egyik kedvenc játékoddá fog előlépni!
2015. 07. 15.
Hát nem teljesen.....

Persze, igz, hogy az agricolára sokban hasonlít, de épp annyira mint Feld játékai egymásra. Amiben teljesen más az a súlypontok, teljesen máshová teszi őket a szerző, így érzésre is mást ad. Számomra teljesen megfér az agricola mellett. Talán ez egy fokkal könnyedebb és befogadhatóbb a nem gémereknek is. Sok, minőségi alapanyag bújik meg a fedél alatt, így mégcsak drágának sem mondanám.:)
2015. 07. 12.
Agricola 2.0

Mint azt a címből is következtetni lehet, a játék nagyon hajaz az Agricolára, ami a worker-placement játékok egyik ősatyja. De hát mit is várunk, ha ugyanaz játéktervező jegyzi őket? :-)
A játékban egy törpe-családot kell irányítani 12 körön keresztül. Eleinte kétfős ez a család, de a megfelelő akciók választásával ez idővel feltornázható 5-ig. Minden családtag minden körben egy akciót hajthat végre. Ezek között van ami nyersanyagot hoz, van ami szánt-vet, van ami a törpék otthonául szolgáló barlangot bővíti újabb folyosókkal, szobákkal és bányákkal, van ami kalandozni küldi a törpét, stb.
Hihetetlenül sok kombinációs lehetőség van a játékon belül, és az, hogy ki nyeri meg szintén számtalan faktortól függ.
Még csak párszor játszottam vele, de biztos vagyok benne, hogy a sokadik partiban is fog tudni újat mutatni a játék.
Egyszóval mindenkinek csaj ajánlani tudom, aki szereti a komplex gazdasági stratégiákat.