Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Azeroth az asztalon - Small World of Warcraft társasjáték bemutató

Azeroth az asztalon - Small World of Warcraft társasjáték bemutató A World of Warcraft világában minden nap a harc napja. A Horda és a Szövetség véget nem érő küzdelmet folytat egymással, zászlóik alatt fajok sokasága esik egymásnak baltával, karddal meg mindenféle mágikus fegyverekkel.

Nem hasonlít ez egy kicsit egy másik, hasonlóan csatározós világra? Egy egészen kicsi világra, ahol mindig mindenki nekiesik mindenkinek? Szerencsére ez a véletlen egybeesés a készítőknek is feltűnt, és így a két világ találkozásából megszületett a Small World of Warcraft!

 

Pár szó azokhoz, akik nem ismerik a Small World-öt.

 

A Small World (tükörfordításban: kicsi világ) lényege, hogy kicsi, így sajnos nem jut elég hely mindenkinek. Az alapjátékban minden játékos egy-egy népet irányít, akik szeretnének letelepedni, kicsit terjeszkedni, aztán békésen élni a földjeiken (csak az a föld lehetőleg legyen minél nagyobb). Ebből adódóan a népek folyamatos csatározásban hódítják el a területeket egymástól körről körre, a megszerzett és uralt területekért győzelmi pontként funkcionáló érméket zsebelnek be, és mindeközben azt tervezgetik, hogyan szerezhetnének meg újabb területeket, mikor ismét rájuk kerül a sor.

 

A játék izgalmát két dolog adja, az egyik, hogy ki fog megtámadni legközelebb és merről, illetve kit lesz érdemes megtámadni. A körről körre begyűjtött győzelmi érmék épp ezért titkosak. Sosem tudjuk, ki áll épp nyerésre, így nem ritka jelenség, hogy két játékos összefog egy harmadik ellen. Persze egy ilyen szövetség sem tarthat egy-két körnél tovább, hiszen egymást addig hagyják erősödni. A mindenki-mindenki ellen az egyetlen igazán érvényes elv ebben a játékban.

 

Érdemes megemlíteni, hogy a játék működését tekintve rendkívül egyszerű: mikor hódítani kezdünk egy új néppel, kapunk 8-10 hozzájuk tartozó egységlapkát. Üres területet két lapkával hódítunk el, ha van rajta más egység, hegy, erőd stb. akkor a lapkák száma nő. Alapjában véve a játék törzse mechanikailag ennyi, és a többi szabály sem bonyolult, viszont rengeteg változatosságot hoznak mindebbe a népek tulajdonságai és a különleges képességek.

 

És el is érkezünk az izgalom/újrajátszhatóság-faktor másik komponenséhez: a nép-képesség kombinációkhoz. Minden ilyen kombináció valamilyen szabályt az adott népre nézve módosít, vagy valamilyen bónuszokat ad bizonyos cselekedetekért, vagy bizonyos speciális területek birtoklásáért. A játék során eljön a pillanat (jellemzően nem is egyszer), hogy az aktuális népünkkel már nem tudunk érdemben terjeszkedni. Ilyenkor ezeknek elengedjük a kezét kicsit, és új népet választunk. A népeket egy közös készletből vesszük ki, így van abban verseny, hogy melyiket szerezzük meg magunknak, ráadásul, köszönhetően a kombinációknak, a népek minden játékban egy kicsit mások. Egyszer erdei patkányemberek küzdenek a diplomatikus csontvázakkal, máskor a diplomatikus félszerzetek a kereskedő patkányemberekkel, a csontvázak meg valami egész mást csinálnak.

 

Pár szó azokhoz is, akik (most már) ismerik a Small World-öt

 

A Small World of Warcraft egy önmagában játszható játék, vagyis az alapjátékra nincsen hozzá szükség, sőt, ha úgy tetszik ez egy alternatív alapjáték, mint amilyen a Small World Underground volt.

Ennek megfelelően akad itt néhány új játékelem és új szabály is. Ami elsőre szembetűnik, hogy nem egy táblán játszunk, hanem kisebb-nagyobb szigetek alkotják a játékteret, számuk és méretük a játékosok számától függ. Egy játékos, mikor terjeszkedni kezd, megjelenhet bármely szigeten, de csak a szigetnek csak a vasmacskával jelölt területén (itt tud partra szállni) és ha egy másik szigetre szeretne terjeszkedni, azt is ilyeneken keresztül tudja megtenni, ráadásul ezen területek elfoglalásához eggyel több egységlapkára van szükség. Emellett megjelennek a legendás helyek és az ereklyék, szigetenként összesen egy, amiket meg lehet szerezni (és persze el lehet egymástól hódítani) és ezek is különleges előnyökhöz juttatják az őket birtokló játékost. Kb. úgy, mintha az általa irányított faj egy újabb különleges képességre tett volna szert menet közben.

 

 

Meg aztán ott van az ellentét a Horda és a Szövetség között. Ha az ember - mármint izé, a játékos, legyen akár ork, blood elf, tauren, vagy akármi - szóval ha a játékos épp egy Szövetséghez tartozó fajt irányít, és azzal területet szerez egy a Hordához tartozó fajtól, azért kap egy extra jutalompontot. Persze mondhatnánk, hogy az az egy pont jelzésértékű, de ne aggódjunk, a két nagy csoportosulás egymásnak feszülése nem merül ki ennyiben.

 

Azeroth népei Kicsinyföldén

 

Aki ismeri a Small World-öt, abban biztos felvetődött a kérdés, hogy mennyire tér el ez a játék az eredetitől, különösen ami a képességeket illeti. Van-e valódi különbség, vagy csak a külcsín változott? A válasz az, hogy persze, kinézetre egészen más csapatok játszanak ezen a pályán, de annak ellenére, hogy egy-két képesség azért ismerős lesz (a vadonjárók az erdőkért kapnak pontot, pont mint az erdeiek az alapjátékban, a helyőrségbeliek pedig erődöket építenek, amik egy pontnyi védelmet hoznak, mint az erődépítők az alapjátékban), de alig egy-kettő lesz csak ilyen. A túlnyomó többségük egészen új, és egészen tematikus.

 

 

Hogy mennyire WoW és mennyire Azeroth népei?

 

Csak néhány példa: Az orkok akkor kapnak bónuszt, ha a Szövetséghez tartozó fajtól hódítanak el területet, míg az emberek megjelölhetnek két területet, amit ha bárki olyan foglal el, aki nem a Hordához tartozik, ők bónusz pontokat szereznek. A Taurenek egy alapvetően békés népség, de ha beindulnak, mindent letarolnak, és csordában közlekednek ennek megfelelően a játékban rengetegen lesznek, de nem maradnak meg két egységnél kevesebben területenként, A Trollok vadászok, akik remekül kiismerik magukat Azeroth vadonjában, így ha nem üres területet foglalnak el, ahoz nekik eggyel kevesebb lapka is elég, mint másoknak. Személyes kedvenceim, a Goblinok igazi kis mérnökök, de a munkájuk gyakran selejtes. Ebben a játékban bombákat helyezhetnek el szomszédos területeken, amik aztán vagy felrobbannak - lepucolva nekünk az adott területet - vagy nem.

 

Szövetség vagy Horda - Te melyik oldalra állsz?

 

A Small World of Warcraft-ban van egy különleges játékmód, a “Harc Azerothért”. Ebben a játékosok nem választhatnak bármilyen fajt csak úgy, hanem mindenki be lesz osztva vagy a Hordába, vagy a Szövetségbe, vagy semlegesnek, és csak a csapatának megfelelő fajokkal játszhat. Azért az egymás elől elhúzás élménye megmarad, ugyani a különleges képességeket egy közös készletből szerezzük, azokat folyamatosan egymás orra elől fogjuk elhúzni, vagyis a képesség-faj kombinációk folyamatosan változni fognak, amint valaki új fajjal indul hódítani.

 

Ez a játékmód 4 vagy 5 játékos esetén csapatjátékként működik (két hordás a két szövetséges ellen, illetve az ötödik független csak gyűjtögeti magának a pontokat), és bár a pontjaikat külön gyűjtik, a győzelmet közösen szerzik meg.

 

Akár ezt, akár a hagyományos játékmódot választjuk, hamisítatlan Small World-élményben lehet részünk, ami azért eléggé különbözik az alapjátéktól, és mindemellé hamisítatlan WoW hangulatot kapunk, ami át- meg átszövi azt a felhőtlen, pusztító csatározást, ami a Small World játékok sajátja.

 

Woland