Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Bang! Kockajáték - Egy véres város vadregénye

Bang! Kockajáték - Egy véres város vadregénye
Elég nagy bizonyossággal állíthatjuk, hogy a titkos szerepes játékok mostani elterjedéséért nem kis részben a BANG! – a felkiáltójel a cím végén természetesen kötelező – tehet.

Bang! Kockajáték és kiegészítők

Aki valamilyen csoda folytán nem futott volna bele ebbe a spagettiwesterneket idéző partijátékba, az alapkoncepció eléggé egyszerű: egy játékos seriffként, a többiek pedig banditákként, seriffhelyettesként, vagy a két csapatot kölcsönösen kihasználó renegátként vesznek részt egy kártyaalapú lövöldözésben. A banditák célja, hogy a seriff feldobja a talpát, a kopók a törvényen kívüli karaktereket szeretnék mind elsöpörni, míg a renegát a seriff pozíciójára feni a fogát! A gond csupán az, hogy bár a seriffnek rögtön fel kell fednie magát, a többiek szerepe egészen a játék végéig vagy haláluk pillanatáig, rejtve marad!

Az alapjáték seperc alatt megragadta a játékosközösség fantáziáját, sikere hosszú éveken át töretlenül növekedett. Ennek egyben bizonyítéka és velejárója a játék élményét százféleképpen gazdagító kiegészítők kisebb tengere!

Ahogy egyre nőtt a játék rajongói tábora, úgy támadtak egyre újabb és újabb igények a játék iránt. A Bang! játékosszáma és hossza családi játéknak tökéletes, de a siker egyre többféle ember figyelmét felkeltette. A játék kiegészítői a maguk módján mind újféle élményt nyújtottak, de ezek általában a játékmenetet összetettebbé, terebélyesebbé, vagyis egy szóban: hosszabbá tették.

Mit tehetne akkor az a játékos, aki a Bang! élményét imádta, de összetettsége helyett épphogy kompaktabb, gyorsabb játékra vágyna? Nos, ezeknek a partijátékos lelkűeknek itt van a BANG! Kockajáték!

Bang! Kockajáték és kiegészítők

 

Csak egy dobás, és robbanás!

A Bang! Kockajáték megragadta az elődje kártyáit, és öt kockába belegyúrta a bennük található támadás, trükközés és taktikázás lényegét. A seriff, bandita és renegát szerepek attól még természetesen változatlanul megjelennek, és hozzák a megszokott, titkos szerepes egymással kikezdést. És bár búcsút kell inteni a lapokat szétosztó szatócsboltnak és a másokat lefegyverző Cat Ballou-nak, cserébe a játék akkor is lepörög röpke tizenöt-húsz perc alatt, ha egyszerre akár nyolcan játszotok vele!

A játék lényegében a feljebb említett kockák körül forog. Az aktív játékos háromszor dobhat a kockákkal úgy, hogy két dobás között kiveheti a számára kedvezőket a körforgásból.

Klasszikus Bang! veteránoknak újdonság lehet a „nyílvessző” oldala a kockáknak: ebbe a játékba már bizony az őslakosok is beleszólnak, és amint nyílvesszőt dob valaki, magához kell vennie egy, az indiánok dühét jelző nyílvesszőlapkát.

Bang! Kockajáték és kiegészítők

 Ezek a lapkák egészen addig csupán fenyegetően gyülekeznek, míg a legutolsót is elveszi valaki az asztal közepéről. Na, ekkor támadnak az indiánok, és minden nyílvessző egy sebzést fog okozni!

Érdekes továbbá a „dinamit” oldal hatása is, ami ahelyett, hogy forró krumpli módjára tovább pattogna játékosról játékosra (mint a kártyajátékban), rögtön lezárja az egyik kockátokat. Ha egy balszerencsés dobássorozattal három dinamitot is összegyűjtötök, akkor az biza az arcotokba robban!

A kockák további oldalai kissé szokványosabbak, szomszédok vagy szomszédok szomszédjait sebző BANG!-ektől kezdve az életerőt visszaadó sörön keresztül a Gatling-géppuskáig (ez utóbbi azon kívül, hogy mindenki mást megsebez, elsöpri az általatok összegyűjtött nyílvesszőket is). Az már csak hab a tortán, hogy ebbe az egyszerű, de ütős kis rendszerbe a karakterek különleges képességei további színt hoznak, hiszen a maguk módján mind megszeghetik a többieket kordában tartó szabályokat!

Miután leül a puskapor

A Bang! Kockajáték gyorsabb és intenzívebb játékmenete elég szép sikert aratott, így elkerülhetetlen volt a kiegészítők előbb vagy utóbbi felbukkanása. Felmerült a kérdés, hogy míg a Bang! kiegészítői „egyszerűen” új kártyák hozzáadásával meg tudják változtatni az élményt, a kockaverzió kiegészítői mit hoznak majd az asztalra?

Bang! Kockajáték és kiegészítők

A VÉN CSEHÓ egyszerre több irányból közelítette meg az alapélmény toldását, így a csomagban öt, akár önállóan is használható modul található. Mindegyik modul a játék más-más elemét tupírozza fel (a karakterpakk például egész egyszerűen új szereplőket hoz a csetepatéba), bár a kiegészítő sztárja egész biztosan a Nagyszájú és Nyúlszívű kockapáros. Az éppen aktív játékos a köre elején dönthet úgy, hogy az öt normális kockájának egyikét lecseréli vagy az agresszív, de egyben veszélyesebb Nagyszájú, vagy a kissé passzívabb, de biztonságosabb Nyúlszívű kockával. Mind a két kockán új szimbólumokat is találhattok, és a döntés, hogy az adott körben a játékosok épp bátrabbak vagy gyávábbak szeretnének lenni, jóval irányíthatóbbá varázsolja a játékmenetet. Ezzel a Vén Csehó a kockadobálós játékokban elkerülhetetlen szerencsét még inkább taktikai döntésekre cseréli le.

A Törzsfőnök nyílvesszője szintúgy irányíthatóbbá, de egyben kockázatosabbá teszi a játékot: aki ezt az amúgy többet sebző nyílvesszőt felhúzza, teljes egészében kikerülheti az indiánok támadását – amennyiben a támadáskor nála van a legtöbb nyílvessző!

De igazából a Bang! titkos szerepes játékmenetét leginkább a Különleges Szerepek modul állítja a feje tetejére, mivel, ha ezekkel a szerepekkel játszotok, felfedhetitek magatokat a játék alatt, amiért cserébe egy egyszer használható, különleges képességre tesztek szert! Ezeknek a szerepeknek a használatával nemcsak azon fog járni az eszetek, hogy mikor derül ki a többiek számára, hogy kivel vagytok, hanem lopva leshetitek a pillanatot, hogy mikor érdemes felfedni magatokat!

Bang! Kockajáték és kiegészítők

Érdemes kitérnünk még a Szellem modulra, amit csak öt vagy több játékos esetén érdemes használni. Ekkor az első játékos, aki kiesik kísértetként folytathatja a játékot! A szellemnek be kell vallania titkos szerepét, és minden különleges karakterképességét elveszíti. Amikor ő kerül sorra, kevesebb kockával dobhat, ám azoknak a hatásait átruházhatja egy másik játékosra!

Érezhető, hogy a Vén csehó, jó első kiegészítő módján, elsősorban az eredeti játék játékmenetét próbálja tovább csiszolni. De mi történik akkor, amikor már mindenki jól kiismerte a játékot, és készen állnak akár a természet rendjét is felborítani egy kis kalandért cserébe?

Bang! Kockajáték és kiegészítők

 

A nyugtalan vadnyugat

A második kiegészítő, ÉLVE VAGY ÉLŐHOLTAN szintúgy öt különleges modullal egészen vad irányba viszi el a játékot.

A legszembeötlőbb újdonság minden bizonnyal a párbajkocka-páros lesz. Ezek az új fekete fenevadak két normális kockát teljes egészében lecserélnek. Erejük elsősorban a PÁRBAJ dobásban rejlik, aminek a segítségével egy tetszőleges játékossal szembeszállhattok egy gyors (természetesen kockadobálós) minijáték erejéig! A vesztes nem csak, hogy egyet sérül, de húznia kell egy párbajsérülés-jelzőt is, ami a következő dobásának bizonyos eredményeit hatástalanítja! Így, kis szerencsével, akár a gyógyító sört is kilőheted ellenfeleid ujjai közül!

Minden eddigi modul érezhető módon irányíthatóbbá varázsolja a játékot, aminek az egyik furcsa mellékhatása az, hogy a játékosok védtelenebbé válnak: hiszen minél kisebb a szerencsefaktor, annál céltudatosabban lehet valakit kivégezni! Ennek a kiküszöbölésére a kiegészítő Dühkártya modulja egy paklinyi kártyát vezet be, amiből a játékosok akkor húznak lapokat, amikor egy körön belül többet is sebződnek. A dühkártyákon a kocka oldalaival megegyező szimbólumok találhatók, és ezek a sebesült játékos köre alatt új (hatodik, hetedik) kockákként viselkednek!

Bang! Kockajáték és kiegészítők

Érdemes kitérni a Vadnyugat örökségére is, ami okos átvezető szabályokat iktat be azoknak, akik együltükben több menetet akarnak végigjátszani. Persze a kiegészítő sztárja a címadó Élve vagy Élőholtan, amelyben minden játékos kiesésekor beindulhat egy zombijárvány! Amikor ez megtörténik, az összes kiesett játékos zombiként tér vissza a játékba, és a csetepaté hirtelen nem a banditák és a törvény, hanem az élők és holtak közt fog folyni! Amennyiben az élők egymásnak vállvetve túl tudják élni a zombihadat, övék a győzelem!

Bang! Kockajáték és kiegészítők

Az elvetett kocka

Egy szó, mint száz: a Bang! Kockajáték gyors, ütős, és inkább a hangulatról, mint a játékmenet vasmarokkal történő irányításáról szól. Ettől függetlenül az eredeti Bang! dedukcióját és fergeteges élményét megtartotta, és a kiegészítők moduljai mind egyedi módon tesznek egyre nagyobb rendet a kaotikus vadnyugati kalandban! Kisebb csomag, gyorsabb játék, változatlan hangulat: mi mást kívánhatnánk egy kockajátéktól? Próbáljátok ki ti is, és meglátjátok, hogy titeket is be fog szippantani a spagettiwestern!