Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

2022 – mi vár még ránk a nagyszerű játékok évében?

2022 – mi vár még ránk a nagyszerű játékok évében?
Még alig érkezett meg az Azul 4. része, és a lelkes társasjátékosok még bőszen koptatják az Arnak expedícióvezetőit is.

Sokan pedig nemrég indították el a rakétáikat a Hold felé, de még az Oroszlánfalka és a Végzetek sem hűlt ki a gémerek kezei között. Az Álomház Napsugár útja még csak pár partit érhetett meg a családi játékok kedvelőinél…  De még rengeteg újdonság vár mindenkire, messze még az év vége, és hihetetlen kilátások várnak mindenkire…
 

És ez nem marketinges, de nem is költői túlzás: az idei megjelenéssel érkező újdonságok listájából próbáltam kiválogatni számotokra a legérdekesebb, legizgalmasabb játékokat, és rengeteg játék maradt fenn a rostán.
Lássuk csak, mik azok a játékok, amelyek kipróbálását már most be kell írnotok a naptárotokba!

 

Vigyázz, készülj – mindjárt itt van!

Hetek-hónapok kérdése, és már be is léphettek a harsogó zöld legelők, az emelkedő hegyek világába, ahol kukoricával, kakaóval kereskedhettek, és lámákat játszhattok ki legelészni. (Nem mellékesen a köpködő kedvencek annál többet érnek, minél magasabban téblábolhatnak!) Ez a Lámák földje… A neves játékszerző, Phil Walker-Harding (többek között a Kütyük, az Imhotep, a Medvepark, a Sushi Go! és a Kakaó atyja) a könnyed játékokat szerető játékosokat célozta meg új játékával.

Irány a vadon! Na nem egy nyári túrára akarunk titeket meghívni, inkább Észak-Amerikába, amelynek állatfajait kell okoson sorokba és oszlopokba rendezve, azokat minél nagyobb harmóniába hozva értékesebb ökoszisztémákat… azaz tablót építeni. Az Irány a vadon! társasjátékot a kicsit több gondolkodást és rugalmas tervezést kedvelő családi játékosoknak ajánljuk.

És ha van tömött fogatok vagy volt valaha végtagtörésetek, az sem gond: Az X bolygó nyomában ugyanis nem várja el, hogy a szökési sebesség eléréséhez szükséges több G az ülésbe préseljen titeket. Elég, ha vigyázó szemetek a csillagos égboltra vetitek, és egy csillagászati versenyfutásban teszitek magatokat próbára. Ebben a dedukciós játékban különböző logikai kitételek alapján kell elsőként beazonosítanotok a keresett bolygó lelőhelyét.

A sci-fi rajongók legnagyobb örömére ezúttal a távoli jövőben élhetitek át a nyomozás életközeli élményét: a Bűnügyi krónikák 2400 is hamarosan megérkezik, és a Lavel család egy újabb 500 éves ugrással fog bele egy bűntény feltárásába. Kutya és „modern” újságírás helyett kiberimplantátumok lesznek a segítségetekre.

A jövőből a múltba: akit jobban izgat a sós tengeri levegő, a déli napsütés és a halotti máglyák szagának keveréke, az majd a nagy pestisjárvány első európai városába utazhat a Messina 1347-tel. Vladimir Suchy, a Víz alatti városok és a Praga Caput Regni szerzője újabb összetett játékot készített, amelyben a játékosok embereiket irányítva erőforrásokat gyűjtenek a járvány sújtotta városban, és  kimentik az egészséges városlakókat, hogy minél hamarabb minél több városrész váljon újra lakhatóvá.

A történelem egy kevésbé ismert szegletébe kalauzol minket a Brazil birodalom. A nagy dél-amerikai ország leghíresebb történelmi személyiségeinek irányításával fedezhetjük fel az ismeretlen területeket, hogy aztán termelőépületeket húzzunk fel azokon, amelyek segítségével újabb egységeket állíthatunk a táblára – hogy felkészülhessünk a szomszédos birodalmak katonai fenyegetésére.

Egy birodalom romjain építkezve versenghetünk majd egymással az After the Empire-ben, amelyben minden játékos maga építi és fejleszti várkastélyát, tölti meg a falakat különböző katonai egységekkel, hogy a nagy birodalom szétesése után megvédje birtokát a fosztogató hordák támadásaitól.

És végül, de messze nem utolsó sorban: az összetett játékok szerelmeseit szólítja meg az Ark Nova is! Ha azt hinnénk, hogy egy állatkertet egyszerű igazgatni, bővíteni, akkor messze állunk az igazságtól. Ráadásul a modern állatkertek egyik legfontosabb feladata a tudományos tevékenység és a természetvédelmi projektek támogatása. Az Ark Nova egyik legizgalmasabb eleme az, hogy két, ellentétes irányból induló jelzővel gyűjtjük pontjainkat – az állatkert vonzereje (és ezzel bevételeink nagysága) a tábla egyik oldalán növekszik, míg a kemény munkával szerzett természetvédelmi pontok a másik oldalon poroszkálnak.

 

Nyár közepétől ősz elejéig

Még a nyár folyamán, de legkésőbb szeptember végéig is nagyon izgalmas játékok várnak rátok!

Rögtön elsőnek itt van az Everdell: Bellfaire, a gyönyörű és okos családi játék színpompás és változatos kiegészítője, amely magyarul a Virágfesztivál címet kapta, és nemcsak játékostáblákat, de új eseményeket és különleges eseményeket, valamint a játékosokat különleges képességekkel felruházó sok-sok állatkártyát is tartalmaz!

Hasonlóan bájos környezetben találjuk magunkat a Lángművesek (eredeti címén Flamecraft) társasjátékban is, amely egy kisvárosban játszódik, ahol kis sárkányok serénykednek… na nem azért, hogy leromboljanak bármit is, inkább szorgosan hasznosítják a bennük rejlő tüzet: van, aki kovácsnál, van, aki péknél és van, aki egy ékszerésznél segít be tüzes leheletével!

A cicarajongók már sok játékban láthatják viszont kedvenceiket… De mi van a kutyákkal? Azokat ki viszi ki sétálni?! Ha szeretitek a kutyákat, és alig várjátok, hogy egy könnyed családi játékban viselhessétek gondjukat, akkor a Dog Parkban kiélhetitek a vágyaitokat.

Szeretnétek hősies kalandokat véghez vinni? Szeretnétek egy erődítmény romjai között tanyázva megvédeni a környék lakosságát – és azokat krónikákba illő módon megörökíteni? Az Oltréé – Az őrszemek krónikái könnyed, gyönyörűen illusztrált játék, amelyet akár családi körben is lejátszhattok.

Ha a családban kisebb gyerekek is vannak, ők sem maradnak játék nélkül: érkezik ugyanis a Bűnügyi krónikák gyerekeknek szóló verziója! A Kid’s Chronicles (a magyar kiadásban Varázslatos krónikák – A holdkövek nyomában) játékosai egy mesebeli birodalomban kutatnak az eltűnt holdkövek után.

Tetszett, hogy áttetsző lapokból festményeket állítasz össze, miközben elnyered a zsűri elismerését, és párosával zsebeled be érte a díjakat? Mit szólnál egy nagy csavarhoz? A Canvas – Tükörképek kártyái kétoldalasak, és egy újfajta díjat is gyűjthettek benne.

Nyáron mindenki egy nyugodt tengerpartról álmodozik, egy félreeső szigeten… feltéve, hogy ott nem a túlélésért kell küzdenie. Pedig a Robinson Crusoe – Gyűjtői kiadás nem kínál mást, mint állandó és kilátástalan küzdelmet az elemek és a vadállatok ellen. A Kalandkönyv segítségével lépésről lépésre ismerkedhettek meg a játékkal, így a vaskos szabálykönyvet sem kell folyamatosan lapozgatni.

A történelmi párharcok (és az egyszemélyes játékok) szerelmeseinek szól az Imperium – Ókori birodalmak. Az összetett pakliépítős játékban nem lehet felelőtlenül bővíteni a kártyaállományunkat, mivel minden új lappal nő a nyugtalanság birodalmunkban. Népünket a barbárság szintjéről kell kivezetni, és minden előnyt ki kell használni, hogy felülemelkedhessünk vetélytársainkon. A társasjáték az elismert magyar szerző, Turczi Dávid munkája.

A Paper Dungeons játékosai egymással párhuzamosan versenyeznek, mindenki a saját kazamatájában: ki győz le több ellenfelet, és gyűjt össze több kincset, miközben 4 karakterét (a varázslót, a papot, a harcost, no és a tolvajt) fejlesztve könnyebben nézhet szembe a labirintusban szembejövő nagy szörnyekkel. Mindez egy könnyed „válassz és írj" típusú játék formájában, azaz mindenki a saját fegyv… ceruzájával jegyzi le döntéseit a saját kazamatájában.

És aki a rekkenő hőség elől egy fagyos, havas helyre menekülne, annak is van egy jó tippünk: Végtelen tél – Amerika őslakosai! A jégkorszak végén kell törzsetekkel beosztani a készleteket, és megszervezni a vadászok és a gyűjtögetők feladatait – hogy a felfedezett területeken megfelelő élőhelyet biztosítsatok magatoknak. A gyakorlott családi játékosok egyszerre élvezhetik a pakliépítés és a munkáslehelyezés élvezetes mechanizmusait.

 

Messze még az év vége…

Szép lista, nem igaz? És még nincs vége… Az év végéig még olyan nyalánkságok érkeznek majd, mint a sikeres Kickstarter-kampányt maga mögött tudó, gyönyörűen illusztrált Earth. A játékban egy 4x4 kártyából álló tablót kell építenetek, amellyel erőforrásokat termeltek – az erőforrásokkal pedig aztán ültettek, komposztáltok és öntöztök, hogy – egy bolygó kialakuló ökológiai rendszerét szimulálva – létrehozzátok saját szigeteteket.

Az Encyclopedia egy másfajta utazásra hív – a játékosok egy 18. századi kulturális misszióban vesznek részt, és utaznak a Föld ismert és ismeretlen tájaira, hogy növény- és állatmintákat gyűjtve részt vehessenek az új természetrajzi enciklopédia megalkotásában. A gyönyörű akvarellekkel illusztrált játék fő mechanizmusa a munkáslehelyezés – a munkásokat jelen esetben különböző színű kockák képviselik. A kockák okos beosztásával, értéküktől függően erősödő akciókat választva, számtalan utat bejárva előzhetitek meg versenytársaitokat!

Utazni lehet majd a legkedveltebb családi játék babérjaiért induló Everdell legújabb kiegészítőjében, a Newleafben is, méghozzá vonattal. Az új táblakiegészítésen új erdőlakók és épületek érkeznek az Örökfa árnyékában épült városotokba, illetve olyan látogatók is, akik a legendás erdei városra kíváncsiak.

Vonatra szálltok a Vagrantsongban is, de nem önszántatokból… Egy kísértetjárta vidékről menekültök, hogy a vonaton a saját lelketekért küzdhessetek meg. Vagonról vagonra haladva egy zenei utalásokkal átitatott történet rajzolódik ki előttetek, a nyomasztó hangulatot – valamint az állandó feszültséget – pedig újabb és újabb rémek felbukkanása biztosítja majd.

A könnyed családi játékok rajongóinál biztosan gyakran előkerül a Calico vagy a Cascadia vadvilága. A két játékot készítő kiadó harmadik játékában saját kis lakásunkat kell berendeznünk – növényekkel. A Verdant játékosai sakktáblaszerűen raknak szobalapkák mellett növényeket, méghozzá úgy, hogy a szoba fényviszonyaival megegyező fényigényű növényeket ültetnek oda. Legalábbis, ha azt szeretnék, hogy azok szépen fejlődjenek…

 

Minden jó, ha… de mikor lesz vége?

Az idei évben ezek a legjobban várt újdonságaink – de lesz még mellettük sok egyéb érdekes és színes társasjáték is. Ezek csak a legjobban vártak. Szerintünk. Ez a mi „kis”, khm, „rövid”, szubjektív listánk. De ha megnézitek az idén várt játékok listáját, lehet, hogy találtok olyat, amire ti akár a témája, akár a kinézete miatt kíváncsibbak vagytok.

Ezt az oldalt figyelni egyébként is érdemes szemmel tartani, ugyanis, ha bármelyik játék felkeltette a figyelmeteket, itt nyomon követhetitek, mikor érkezik…

 

Tíbaláj