Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Király játékok: meghalt az óév – éljen az új év!

Az elmúlt években nagyot ugrott a társasjátékok népszerűsége, és bár egy hosszú ideje felfelé haladó tendenciáról van szó, a járványhelyzet miatti karantén is nagyot lökött rajta. Így vagy úgy, egyre többen keresik a tartalmasabb közösségi szórakozást, ezen belül a jó társasjátékokat. Abból pedig egyre több van: nem csak a magyar, a nemzetközi piac is bővülő tendenciát mutat.

Mi, a Gémklub is majd’ hatvan játékkal örvendeztettünk meg benneteket, annak a küldetéstudatnak köszönhetően, amivel több mint harminc éve válogatjuk ki a nemzetközi kínálatból a legjobb játékokat. Persze egy ilyen mezőnyben is vannak jók és jobbak –ha nem beszélünk arról, hogy ízlések és pofonok, ugye. Mert hát van, aki a könnyed, frenetikus partijátékokat keresi, van, aki a partijátékok között is az agymunkás verziót szereti, és hát a taktikai, stratégiai társasjátékok között is lehet bőven válogatni. Ettől függetlenül minden évben vannak „leg”-ek, lássuk hát, mi melyik játékokat tartottuk a legjobbaknak – és melyeknek örültetek ti a leginkább!

 

2021 – ha azt hinnéd, partijátékban már nincs új

Kezdjük a legkönnyedebbel: a partijátékokkal. Bár hosszú ideje megjelent már idegen nyelven, a Time’s up-ot csak tavaly adtuk ki. A hezitálást egy dolog szüntette meg: fenntartásaink ellenére kipróbáltuk, és azonnal kapituláltunk. Az Activity-alapokra helyezett játék három fordulója szenzációs hangulatot garantál, és játék közben döbbentünk rá mi is, mekkora kreativitást (és némi memóriát) igényel!

Times up party

A Boldog kicsi dinók azonnal megnyert minket a bájos küllemével és fekete humorával. De titeket sem kellett győzködni: hamar a legkedveltebbek közé került a játék, amelyben egymást próbáljuk megelőzni, letaposni, hátralökdösni – csak hogy ne a mi dinónk sorsa legyen a kihalás.

Boldog kicsi dínók

A Szókötő trükkös feladata is sokakat megnyert: a négylevelű lóherék levelein 2-2 szót összefűző utalások kibogozása mókás (sőt, néha szinte betegesen vicces) félórákat tud adni, miközben megpróbáljuk egy csapatként kitalálni, melyik játékos milyen logika szerint találta ki a saját szavait.

Szókötő

 

2021 – az Azul nyomdokán

A könnyed, családi stratégiai játékok közül az Azul volt az, ami pillanatok alatt tömegeket vonzott át a partijátékok közül a stratégiai játékok világába – bármennyire absztrakt, azaz tematikát nagyjából nélkülöző játékról is van szó. Persze a lapkalehelyezés/kiválasztás annál szórakoztatóbb, minél színesebb a játék maga – hát, erre is csak jó példákat tudunk felmutatni.

Azul

Kezdhetjük a Calico – Foltok, cicák, takarókkal, amelyben hatféle színű és mintázatú hatszögekből kell takarót varrnunk úgy, hogy a többieknél több cicát csalogathassunk magunkhoz vagy gombot biggyeszthessünk rá.

calico

Hasonlóan hatszögekből, de nem szegélyek közé szorítva kell építkezzünk a Cascadia vadvilágában, méghozzá természetes tájat, hogy minél több vadállatot tudjunk oda beköltöztetni, az adott játékban érvényes feltételkártyáknak megfelelően.

Cascadia vadvilága
A Canvas: Festői vásznak is először a szépségével szólít meg minket, de miközben az áttetsző lapokból érdekes festményeket hozunk létre, jövünk rá, hogy bár a játék könnyed, nagyon oda kell figyelnünk, hogy a versenytársaknál több elismerést söpörjünk be a játékonként más felfogású zsűritől.

Canvas - festői vásznak

A 2017-es Év játéka (azaz Spiel des Jahres) Kingdomino családok és gyakorlott játékosok tömegeit győzte meg a negyedórás okos tervezés szépségeiről. De a királyságépítést még érdekesebb és izgalmasabb feladattá tette a Kingdomino: Kezdetek, amelyben a dominókon koronák helyett tábortüzek szerepelnek – és amelyeknek a számát a zsarátnokot köpködő vulkánok tetszésünk szerinti területen növelhetik.

Kingdomino kezdetek

És itt még mindig nem ért véget a szép és okos játékok sora. A Zöldellő mezők békés kirándulásokra invitál minket, amelyben okosan kell tablót építenünk a megszerzett kártyákból. És aki el akar mélyedni a természetismeretben, az könnyen megteheti, mert az egyedi, festett képpel díszített kártyák mindegyike okkal illeszkedni egy másikhoz – ez a játékszabályból is kiderül.

Zöldellő mezők

Az Ébredő erdő a klasszikus családi játékok mintapéldája: a mutatós játék működtetése könnyű, de jól játszani már agymunkát igényel. Nem mindegy, hogyan építjük a paklinkat, és mire használjuk fel a kijátszott lapokon lévő erőforrásokat: tűzoltásra, faültetésre vagy a többiek utolérésére a réten – ezzel ugyanis úgy szerezhetünk előnyöket, hogy tőlük vesszük el azokat…

Ébredő erdő

Népszerű játékaink kaptak hozzájuk méltó „folytatást”: a legmenőbb játékoknak menő kiegek dukálnak, így jelent meg a 7 Csoda: Párbaj – Agora című kiegészítője, amit a Panteonnal is lehet kombinálni. A Bűnügyi Krónikák: 1900 új fejezetet nyitott az Egy évezred rejtélyei sorozatban. Sokak kedvence, az Örökfa játéka sem maradt árván, az Everdell – Fagybérc az első magyarul is megjelent kiegészítője az időjárási viszonyokkal nehezíti, de a kis állatkáknak óriási állattársakkal kombinálva megkönnyíti Örökvölgy benépesítését.

Everdell - Fagybérc

 

2021 – hosszú estékre, családoknak és társasjátékfüggőknek egyaránt

A gyönyörű kivitelű Arnak elveszett romjai Indiana Jonesszá tehet bárkit. A szemgyönyörködtető küllem egy nagyon jól összerakott játékot takar: a munkáslehelyezős-erőforrásgazdálkodós stratégiai játékban Arnak szigetét kell a többieknél gyorsabban és okosabban felfedezzük.

Arnak elveszett romjai


A vírusirtós klasszikus, a Pandemic már két örökségjáték-testvért is kapott, de a két „filmhez” most egy előzményfilm szereplőivé is válhatunk, a Pandemic: Legacy – 0. évad ugyanis a hidegháború korszakába repít minket vissza.
A Praga Caput Regni is egy időutazás: IV. Károly korában vehetünk részt a Károly-híd, a Vitus székesegyház, az Éhezők fala – vagyis gyakorlatilag egy nagyszabású birodalmi központ, Prága városának építkezésében.

Prága Capvt Regni

Aki egy mesésebb tájra vágyik, társasival megküzdhet a Fagykirállyal. A World of Warcraft: Wrath of the Lich King sok, a számítógépes játékok iránt rajongónak nyújthat új(szerű) élményt.

World of warcarf: Wrath of the Lich King

A Summoner Wars már másfajta kihívás, a fantasynépek csatája röviden leírva egy mágussakk (bár nem a Harry Potter-i értelemben).

Summoner wars

A múlt és mesés tájak helyett a jövőbe ruccanhatunk ki, ha a Víz alatti városok kerül az asztalra. Az összetett stratégiai játékban egymással versengve kell az óceán fenekét benépesítenünk.

Víz alatti városok

Ez hát röviden a tavalyi év. De mik azok a játékok, amelyeket nagyon várunk idén? Megtudjátok nemsokára a következő cikkünkből!