Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Közeleg a társasjátékok Oscar-ja – az idei Spiel des Jahres jelöltjei

2022. 05. 23. 16:46:40
Közeleg a társasjátékok Oscar-ja – az idei Spiel des Jahres jelöltjei
2022-ben is összeült a zsűri, amely az elmúlt évben a német piacon megjelent játékok közül választja ki a legjobbakat, 3 kategóriában.

A három kategóriát hosszú évek (évtizedek) óta figyelők között is megosztó a vélemény, hogy melyik kategória pontosan mit takar.

Az Év gyerekjátéka

Nos, ezen nincs mit vitatkozni. Ezeket a játékokat a gyerekek (gyerekes szülők) figyelmébe ajánlják, és az idei válogatás nagyon érdekes. A (nyilván) nagyon színes kínálatból a három dobogós játék közül kettő is egy nagysikerű (sőt, Spiel des Jahres nevezett és nyertes) játék gyerekverziója. A Ganz Schön Clever 5 éves kortól ajánlott verziója mellett a Kuruzslók Quedlinburgból is kapott gyerekváltozatot, így Wolfgang Warsch idén is több játékkal kapott esélyt egy díjra. A Zauberberg, vagy Varázshegy (na nem Thomas Mann-tól) üveggolyós kooperatív játéka a harmadik jelölt.


Forrás: https://www.facebook.com/spieldesjahres


Az Év játéka (Spiel des Jahres)

A legtöbbre tartott, vásárlók által legkeresettebb díj évek óta vita tárgyát képezi a rendszeresen asztalhoz ülő játékosok között. Sokat kritizálják, bár egyértelműen látszik, hogy elsősorban azok a játékok kapják a piros bábus plecsnit, amellyel a lehető legszélesebb körben lehet megszólítani olyanokat is, akik még nem társasoznak rendszeresen (vagy nem sokat).
Az idei kiemelt játékok között van a Szókötő című kooperatív partijáték, és a széles körben ismert 7 Csoda lazább, (még) családbarát(abb) verziója, a 7 Csoda: Építészek. De a dobogóra került hármas még érdekesebb: A Top Ten egy könnyed asszociációs, beszélgetős partijáték. A Scout egy könnyed kártyajáték, amelyben a játék elején kapott lapokat nem rendezhetjük át a kezünkben – max. fejjel lefelé fordíthatjuk az összeset, ugyanis az értékek a lapon fent és lent különböznek, majd okosan kell beosszuk lapjainkat, hogy az ellenfél kijátszott lapjait felül tudjuk ütni a kombinációinkkal – de csak úgy, hogy egymás mellett lévő lapokat használhatunk hozzá. A harmadik játékot, a Cascadia vadvilágát talán nem kell bemutatnunk, hiszen tavaly decemberi gémklubos (magyar nyelvű) megjelenése óta a családi játékosok óriási kedvence lett a „nemzeti park-építős”, állatbetelepítős játék.

 

Az Év játéka gyakorlott játékosoknak (Kennerspiel des Jahres)

Ez az a díj, amit azok, akik rendszeresen társasoznak, nagyon figyelik. És sokszor tévesen gémer-díjnak tartanak. Pedig a „Kenner-” kitétel valójában csak arról szól, hogy sok játékot ismerő, gyakorlott játékosoknak szól, akik keresik a kiemelkedő újdonságokat.
Ennek a díjnak a dobogóján egy érdekes helyzet alakult ki. A három között szerepel a dedukciós absztrakt játék, a Cryptid, ami ugyan már 4 éve megjelent, de csak nem régen került a német piacra. A Dűne: Impérium a tavaly moziba került filmmel a legjobbkor jelent meg a hype-hullám tetején, de nem a mozisiker miatt került a lista élére: az összetett pakliépítős játék nagyon izgalmas és küzdelmes partikat garantál a gyakorlott (felső családi kategóriás) játékosoknak. Könnyedebb az Ébredő erdő (Living Forest), amely egy ugyancsak pakliépítős, „feszítsd a húrt” (eredeti nevén push your luck) mechanikával kiegészítve. Nagyon szép, színes illusztráció könnyen megtévesztik az embert, ugyanis egy különleges versenyben vehetnek részt a játékosok, ahol többféleképpen izgalmas módon lehet a játékosok közti versenyben helytállni, és a 3 győzelmi feltétel egyik fele gyorsabban haladni (vagy abban a többieket lassítani).

Végül, de nem utolsó sorban

Muszáj itt kitérni még egyszer a Kennerspiel-re, annak az ajánlott játékaira. Nem csak a nemsokára magyarul is megjelenő Ark Nova szerepel itt, bár összetettségben messze az egész mezőny felett van, de a Witchstone is, amely egy különleges, dominó-lapkákkal operáló játék. A Witchstone és az Ébredő erdő tipikus mintái annak, hogy amellett, hogy könnyen elsajátítható, egy könnyed családi játék mélységeit egy tapasztaltabb játékos milyen mélyen tudja kiaknázni, mennyire tudja azt élvezni.

 

És hogy mi marad hátra? Találgatni, vitatkozni – és várni június 20-ig a Kinder, július 16-ig a Spiel és a Kennerspiel győztesére.