Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Lépten-nyomon: Amszterdam

Lépten-nyomon: Amszterdam
Amszterdam városában bűntény történt, a rendőrség elkezdett nyomozni, de vakvágányra futottak.

Lépten-nyomon Amszterdam társasjáték

Előttetek áll a nagy lehetőség, hogy profi magánnyomozóként előbb megtaláljátok az összes nyomot, és ezzel hamarabb megoldjátok a bűntényt, mint a rendőrség. Azonban egy másik magánnyomozó társaság is a ringbe szállt. Vajon gyorsabbak vagytok náluk? Vagy túl nehéz lesz megfejteni az informátorok üzeneteit? Az asszociációs képességeitek és gyorsaságotok most nem mehet szabadságra. Íme a Lépten-nyomon: Amszterdam, a képasszociációs nyomozós csapatjáték!

Lépten-nyomon Amszterdam társasjáték

 

Képasszociáció felsőfokon

A Lépten-nyomon: Amszterdam játékmenete a képasszociáció és a csapatmunka közös összefogásán alapszik, amely mechanikák már ismerősek lehetnek más játékokból, de még sosem voltak így vegyítve. Amszterdam városa hatszögletű képlapkákból áll, és az információ, amit a nyomozók kapnak szintén képek, tehát a játékosoknak egyik képről kell a másik képre asszociálni, és megtalálni azt a céllapot, amit a csapatuk hírszerzője gondolt ki. A Lépten-nyomon: Amszterdam azonban az eddigi készségek mellett bizony komoly kreativitást is igényel, hiszen ahhoz, hogy megláss két kép között valami olyasmit, amivel egyértelműen egymásra utalnak, kreatívnak kell lenni, és meg kell tudni látni az apróságokat is a képekben, amelyek ott lapulnak és segítenek nyerni.

Lépten-nyomon Amszterdam társasjáték

 

Ki a jobb nyomozó?

Természetesen nem úgy működik, hogy egy bűnténynél csak pár magánnyomozó ered útnak a babérokat learatni. A rendőrség is nyomoz a városban, és bizony ők nem kimondottan szívlelnek titeket. Ezért vigyázni kell, hogy nehogy túl sokszor keresztezzétek az útjaikat, amire az informátoroknak kiemelt figyelemmel kell lenniük. Továbbá ott a másik csapat is, aki szélsebesen vágtázik át a városon, és akár hamarabb is megtalálhatja a három nyomot. A Lépten-nyomon: Amszterdam nyomozóinak két legmeghatározóbb tulajdonsága a pontosság és a gyorsaság. A játékban nincsenek körök, az informátor abban a pillanatban adhat már kártyát a nyomozóinak, amint ők lelépték az előző kártya után a lépést, így megvan a lehetőség arra, hogy gyorsabbak legyenek a másik csapat játékosainál.

Lépten-nyomon Amszterdam társasjáték

 

A szereplők

A játékban kétféle szereplő létezik csapatonként. A korábban már említett informátorok feladata, hogy a kis térképük alapján megfelelő információval, azaz képekkel lássák el a nyomozó társaikat, hogy ők minél előbb megtaláljanak három nyomot a hatból, majd neki kell elvezetnie a nyomozókat a megbízóhoz, hogy jelenthessék, hogy sikerült megoldaniuk a bűnügyet. Az informátornak nagyon kell figyelnie arra, hogy semmilyen más módon ne kommunikáljanak, csak a kártyák átadásával, illetve, hogy azokkal ne tévesszék meg a nyomozótársaikat. És akkor beszéljünk a csapat másik feléről, a nyomozókról, akiknek a feladata az információk alapján a bűntény megoldása. Annak függvényében, hogy az informátortól egy vagy két lapot kapnak, fognak tudni mozogni a karakterükkel a táblán egy vagy két mezőnyi távolságra. Fontos a nyomozóknál az egyetértés, hiszen akárhányan is vannak, csak egy bábut mozgathatnak. Könnyedén lehet, hogy eltévednek, akkor azonban vagy az informátornak kell taktikát váltania, vagy a nyomozóknak rájönniük a hibára, ám vigyázniuk kell arra is, hogy ez az idő ne adjon túl nagy előnyt a másik csapatnak.

Lépten-nyomon Amszterdam társasjáték

 

Lépten, nyomon

A Lépten-nyomon: Amszterdam az asszociációs partijátékok egy remek tagja, amely bárkit be tud vonni, hiszen mesebeli ábrái rendkívül részletesek, és komoly kihívást tudnak okozni a legagyafúrtabb játékosoknak is. A játék kettőtől nyolc főig játszható és 10 éves kortól ajánlott, az igazi versenyérzéshez, azonban ajánlott a minimum négy játékos. Vajon kiderül, hogy közületek kik a legjobb informátorok és nyomozók? Képesek vagytok képek alapján meglátni azt, amit nem lehet elmondani szavakkal? Jó nyomozást kívánok mindenkinek Amszterdam városában!

Joni