Webáruházunkban sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk a weboldalhasználatra vonatkozó adataidat, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket te adtál meg számukra vagy az általad használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek.

Nektárgyűjtő méhek okos tánca az Azul kiadójától

Nektárgyűjtő méhek okos tánca az Azul kiadójától

Portugál mozaikok után kerge méhek versenye

Beez - mééz társasjáték

Az elmúlt évek egyik legnagyobb slágerjátéka az Azul. A családi stratégiai játékot nemcsak a társasjátékozással most ismerkedők szerették meg azonnal, de azok is, akik rendszeresen ülnek le társasozni. Nemcsak az Év játéka díjas játék, de annak két testvére, a Sintra üvegcsodái és A királyi pavilon is nagy népszerűségnek örvend.

Ezek után nem meglepő, ha mindenki kíváncsian figyeli, a játék kiadója milyen újdonságokkal jelenik meg. A látványos és okos játékok sorát tavaly a Beez – Mééz folytatta. Annak, aki még nem találkozott vele, szeretnénk megmutatni ezt az Azulhoz hasonlóan színes, és élvezetes agymunkát igénylő társasjátékot.

Beez - mééz társasjáték

 

Egy méh – egy kaptár

A Beez – Mééz egy absztrakt játék, a sztori a játékhoz rövid. Képzeljük magunkat egy virágokkal tarkított rétre, és bújjunk egy méhecske bőrébe. Na jó, kitinpáncéljába. A játék nem kooperatív, amelyben a kaptár csapataként közösen kell felkészülnünk a télre. Ehelyett mindenki a maga malmára, azaz lépére hajtja a… nektárt.

Ráadásul ehhez nem méhcsapatot irányítunk, hanem egyetlen méhet. Okés, persze, nyilvánvaló, hogy egy játék a valóságot csak modellezi. Szóval a játékban mindenki egy méhhel versenyez, hogy a saját kaptárját minél ügyesebben töltse meg.

Ügyesebben – de ez persze nem ügyességi játék. Tervezni kell. Méghozzá röppályát. Ugyanis a rét virágain nektárkorongok vannak, ezeket próbáljuk begyűjteni – nem egyszerűen minél többet, hanem a megfelelő színűt a kaptár megfelelő helyére. És hogy hova kerül, az attól függ, merre mozogva szerezzük meg. Merthogy ugye a méhecskék, mint tudjuk, akármerre repülhetnek.

Beez - mééz társasjáték

 

A méz íze… izé, értéke

A legérdekesebb az, hogy kis állataink a hatszög(szerű) mezőkre osztott réten tudnak balra-előre vagy jobbra-hátra repülni, sőt, akár rükvercelni is – csak előre nem. És attól függően, hogy merre indulnak el, léphetnek egytől ötös távolságig. Aztán nektárt gyűjtenek, amit a kaptár azon sorába raktározhatnak el, amelyik ugyanazt a számot viseli, mint amennyit léptünk.

Miért is fontos ez? Mert a pontokat nem azért kapjuk, hány nektárt gyűjtöttünk be, hanem hogy milyen színűt és milyen elrendezésben. Erre szolgálnak a célkártyák. Ezek három csoportba (színbe) vannak osztva. Az egyik az a nektárok kaptáron belüli elrendezését jutalmazza (például egy teljes sort, vagy hogy a szélére minél több kerüljön), a másik az eltárolt mézalapanyagok kis csoportjait, míg a harmadik az eltárolt színeket.

Ezekből a kártyacsoportokból egy-egy ki van rakva, jól látható helyre, ezek után ugye mindenki kap pontot. Ezen felül mindenki kap egyet-egyet mindhárom színű feladatból, de ezekből csak kettőt tarthat meg. Szemek ugrálnak a központi és a saját kártyák között, kattognak az agyak, tervezik az útvonalakat… és jöhet a döntés, melyekre van jobb esély, melyiket dobjuk el. Ezután már indulhat is a gyűjtögetés – mindenki kapjon szárnyra!

Beez - mééz társasjáték

 

Amikor a legrövidebb út nem az egyenes

És már pattognak is a szemek, megy a kalkuláció fejben: ha hátralépek hármat, szerzek egy sárgát, onnan egy balra-előrével ötöt, azzal a következő körben pont egy vízcseppre lépek, ami miatt újra léphetek, onnan, ha egy jobbra-hátrával négyet lépek, egy, a külső körben lévő virágon landolok – az király, akkor két nektárt is elvehetek!

És a lázas tervezés boldog heuréka-pillanataira árnyékot vetnek a kártyáink: ó, hát az nem jó! Akkor a két fehér nem egymás mellé kerül, és még csak nem is a külső körbe – márpedig mindkettőért zsíros pontokat kapnék. Akkor újratervezés indul!

Ezt látja a kívülálló: 2-3-4 ember ül egy színes fajelzőkkel tarkított „virágos rét” felett, és ide-oda pattog mindenkinek a szeme, és közben halkan mormogva kalkulál. (Ha kicsit magasabb lenne a frekvencia, akár méhzümmögésnek is lehetne venni :D )

Majd elindul az első méh, és elkezd cikázni a virágok felett. Eredmény: a következő játékos(ok) szájáról egy sóhaj… és indul az újratervezés!

 

Szárnyakat adunk terveinek

Így körönként mindenki szépen megnézi, merre mennyit lépve milyen lehetőségekhez juthat, ezek mennyire segítik a teveit – illetve a többiek mennyit happoltak el előle. Pár játék után persze már a többiek gyűjtögetése alapján azt is felismerhetjük, ki mire gyúr – vagyis következtethetünk akár a titokban kiválasztott küldetéseire is.

Emellett sajnos sietnünk is kell… A játék ugyanis nem fix körökből áll. Amint valaki betárol a köre végén egy vagy két nektárcseppet, a táblája tetején lévő jelzővel annyit lépnie is kell. És ha valaki a táblája jobb szélére ér a jelzővel, a játék véget ér (persze a forduló még körbejár, hogy mindenki ugyanannyiszor kerüljön sorra).

Így a tempónak fontos része van a játékban: hiába tervezgetek kényelmesen, ha lemaradok, a többiek lazán rám csukják a nagykaput. Ők fürdenek a pempőben, én meg ülhetek ott félig üres kaptárral, teljesítetlen célkártyákkal. Ezzel szemben fontos apróság, hogy ha valaki okosan tervez, és az utolsó fordulóban nem egy, hanem két nektárt szerez, szépen betárolhatja mind a kettőt.

Beez - mééz társasjáték

Aki a méézet szereti, rossz ember nem lehet…

Szóval senkit se tévesszenek meg a szép színes játékelemek – a virágok és a csinos, áttetsző szárnyú, kaptártalapzatra helyezett méhfigurák – , itt bizony egy gondolkodós játékról van szó. Persze nem agyzsibbasztó nehézségű, így tökéletesen passzol a kiadó korábbi játékaihoz (Azul, Reef). A változatosságot a modulárisan felépíthető tábla, azaz a rét minden játékalkalommal különböző összerakása adja.

A játék jó kezelhetőségét nem csak a kényelmes méretű – nem túl nagy, de nem meeple-méretű – méhecskék, vagy a kétrétegű játékostáblák biztosítják, amelyeken a mélyedésekbe helyett nektárkorongok nem mozdulnak el. A virágos rét lapkái is jópofák, ugyanis a viráglapkák széle „fogazott”, azaz egy-egy rosszul sikerült mozdulat, vagy asztallökő felállás után sem csúsznak szét egymás mellől.

Az már csak finom extra mindezekre, hogy az inzertben mindennek megvan a helye, nem csúszkálnak-borulnak benne össze a dolgok. Azaz a kábé háromnegyedórás játékot akár utazáshoz is magunkkal vihetjük.

Tíbaláj