Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Spicy – csípős, de finom!

Spicy – csípős, de finom!

Tanuld meg egy perc alatt, és élvezd ezt a remek blöffölős parti játékot!

Győri Zoltán harmadik társasjátéka, melyet nemzetközi kiadásban indított útra a HeidelBÄR és a Gémklub kiadó, gyönyörű ázsiai stílust kapott. Ez a társas díszes tünemény lesz mindenki polcán!
A társas egyszerre jelent meg magyar, angol és német nyelven, valamint kiadásra kerül más nyelveken is több európai, amerikai és ázsiai országban. Blöffölős kártyajáték, ami során kártyákat játszunk ki, lehetőleg póker arccal és persze figyelve a többieket, keresve a füllentés jeleit.

 

 

Csípni fogod?

A játékban nagymacskák klánjai mennek szembe egymással, hogy kiderüljön, ki bírja jobban az erőset? Jimin Kim rajzai humorosan mutatják be azt a szenvedést, amit a tigrisek élnek át annak érdekében, hogy mindenképp ők vállalják a lehető legtöbb csípős fűszer elfogyasztását, akár a taknyuk-nyáluk összefolyását is kockáztatva.

 

Scoville-skálán hányas?

A kezdésnél mindenkinek kiosztunk hat lapot, majd a játékosok számának megfelelően adott helyre behelyezzük a húzópakliba a világvége kártyát, ami a játék végét jelenti majd.

A kezdő játékos képpel lefordítva kitesz egy lapot, majd egyes és hármas érték között megnevez egy fűszert, pl.: wazabi három. Ez után a következő játékos letesz egy új kártyát a korábbi fűszer nagyobb értékű bemondásával, pl.: wazabi négy, vagy a lapkijátszás helyett passzol és húz egy lapot. De eközben bármelyik játékos kétségbe vonhatja a hármas wazabi igazságtartalmát, kezét a paklira téve kihívja vagy a fűszert, vagy a lap értékét: „Ez nem hármas!”, majd felfordítja a lapot. Ilyenkor csak a számot vesszük figyelembe, mindegy, hogy a színben blöffölt-e a kártyát kijátszó játékos.

Ha a gyanú beigazolódik és valóban nem hármast (vagy ha a fűszert vonta a kihívó kétségbe: nem wazabit) játszott ki a lapot kijátszó játékos, akkor a kihívó nyert, és az addig kijátszott összes lapot maga elé teszi képpel lefelé.
A játék egy nagy csavarja, hogy amennyiben fülön csípünk valakit blöffölés közben, megvan rá a lehetőség, hogy ettől még ő fogja kapni a győzelmi pontot jelentő kártyákat, hisz nem csak azt kell tudni, ki blöffölt, azt is jól kell megtippelni, hogy a kijátszott kártyáján a szám vagy a fűszer típusa nem tükrözi a valóságot.

Spicy magyar fejlesztésű társasjáték

 

Logikus blöff és pókerarc

Fontos, hogy a lapokat mindig emelkedő sorrendben kell bemondani, a fűszernek mindig egyeznie kell, kilences után szigorúan csak tízes jöhet, majd elölről indul a számsorrend. Számomra az első pár játék folyamán a legnagyobb nehézséget az okozta, hogy ne a tényleges fűszer-szám párost mondjam a kártyáról. Nem volt könnyű rábírni az agyam, hogy „bors négy”-et mondjak „wazabi kilenc” helyett (ez persze elég hamar lebuktatott a blöffölés közben). Némi idő után persze sikerült ráhangolódni.

A játék során számomra hatalmas élményt jelentett, amikor valakit sikerült blöffölésen kapni, de a legjobb mégis az, amikor blöffölök és valaki ki is hív, de fűszer helyett számmal tippel, ilyen széles önelégült mosoly még sosem volt az arcomon! Persze amikor a következő körben én járok ugyanígy pórul akkor egész gyorsan arcomra fagy ez a vigyor. 

Amennyiben egy játékosnak az összes kártyája elfogyott a kezéből (és senki nem hívja ki), kap egy trófeát, majd 6 lapot húz a húzópakliból a kezébe. A játék akkor ér véget, amikor valaki begyűjt két trófeát, vagy mindhárom trófea begyűjtésre került, illetve ha osztás során valakinek a kezébe kerül a világvége kártya.

A játék végén összeadjuk a pontjainkat: minden megszerzett trófea 10, minden kihívás útján szerzett kártya egy pontot ér. A játék végén minden kézben maradt lap -1 pontot fog jelenteni.

Spicy magyar fejlesztésű társasjáték

 

Kétszer fog csípni!

Úgy érzem, a Spicy egy a maga nemében kiemelkedő alkotás. Szülinapok, kirándulások és táborok méltó főszereplője lehet! Parti játék lévén nagyobb létszámmal az igazi, de akár 2-3 főnek is szórakoztató lehet. Lehetetlen kettőnél kevesebb partit játszani vele!

A játékot a Joker kártyák is megfűszerezik, ezek a kártyák bármely számot vagy fűszert tudják helyettesíteni. A további változatosságról a játékmódot változtató piros kártyalapok gondoskodnak.

Bors