Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Citadella (2017-es kiadás)

Ár:
10.490 Ft
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag! (16)
Elérhetőség: Raktáron

Leírás

Építsd fel a legszebb középkori várost, és vesd be a leghatékonyabb támogatókat! A Citadella népszerű, titkos szerepes családi partijáték nagyobb társaságoknak is. A játékosok fordulóról fordulóra más és más szerepet öltve (építész, püspök vagy akár orgyilkos...) próbálják akadályozni egymást, és igyekeznek kikövetkeztetni, ki kicsoda éppen... Mások szándékainak felismerését fejlesztő társasjáték.

Vélemények

4.56
16 értékelés
5
(12)
4
(3)
3
(0)
2
(0)
1
(1)
Írja meg véleményét!
| 4 / 5 csillag!
2020. 06. 05.
Citadella

Nagyon szórakoztató és agytekerő játék, túl nagy az interakció, emiatt nehezen lehet haladni. Legalább 1,5 óra.
| 5 / 5 csillag!
2019. 12. 18.
Mert kell egy kis intrika :)

Nagyon kiváló kártyás társasjáték, nekünk a régebbi kadás van meg, gyakran elővesszük. Nagyon tetszik hogy a gyilkos és a tolvaj nem közvetlenül játékost tud megjelölni csak szerepet, vagyis tippelni, következtetni kell hogy kinél mi lehet. Így aki nagyon gazdag vagy nagyon vezet, annak már nem éri meg a legjobb megoldást választani, mert ha könnyű kitalálni mit választott könnyen pórul járhat.

Nagyon gyorsan tanulható, minden játéknak más a kifutása, máshogy lehet játszani kezdőkkel mint rutinos citadella játékosokkal (plusz karakterek, illetve csillagozott lila épületek) Volt idő amikor nagyon nehéz volt megtalálni a boltokban, úgyhogy nagyon megérdemelt már egy újra kiadást. Az új kiadás minőségéről nem tudok írni, de a régi teljesen rendben volt, kártyavédők nélkül és gyakori használat mellett is kifogástalan állapotban van a miénk.
| 5 / 5 csillag!
2019. 12. 17.
Tökéletes választás

Családdal barátokkal is remek szórakozás csak ajánlani tudom mindenkinek.
| 4 / 5 csillag!
2019. 10. 11.
Kártyákból várost

A Citadella az a játék, ami egyszerre pakliépítős, ahol végig újabb épületeket gyűjtünk a poliszunk számára, azokból pedig egy városépítős játékká változik. Szerintem ez a legideálisabb játék, ha szeretnénk a Monopoly-n nevelkedett kezdőket valami kissé bonyolultabbra is ránevelni. Ennek ellenére változatos stratégiák kialalkítására ad lehetőséget, úgy, hogy közben a kártyahúzás nem érződik totál randomfaktornak. Jól tervezhető, akár még gyakorló eurósok is vígan játszhatják.
| 5 / 5 csillag!
2019. 09. 10.
Az egyik legjobb

Ez a játék a maga egyszerű de nagyszerű módján mindig lenyűgöz engem és a társaságot is. Két pakli kártyából egy izgalmas, pörgős, de mégis gondolkodtató taktikai és kicsit party játékot hozott létre Bruno Faidutti az első verzióval amelyet azóta bővített is. A karakterek és egymásra hatásuk zseniális, a választásnál alaposan végig kell gondolni kit válasszunk erre a körre, mert könnyen azon kapjunk magunkat, hogy mindegyik karakter jó lenne a körre. Az új karakterek nem rosszak, de mi mindig jobban kedveljük a régieket azok a legjobban megtervezettek, egymással legideálisabb kölcsönhatásban lévők. Ma már az összetettebb, bonyolultabb játékok irányába tolódott az ízlésünk, de időről időre elővesszük ezt is. Mindenkinek ajánlom, itt a célcsoport szerintem mindenki.
| 5 / 5 csillag!
2019. 06. 12.
Bármilyen társasághoz

A játékszabály nagyon könnyen elsajátítható, a játékmenet mégis izgalmas (már-már idegtépő néha). Rengeteg ármány, intrika szorult ebbe a dobozba, eddig valamennyi baráti társasággal próbáltuk a játékot, mindig hatalmas sikert aratott. Gyakran kicsit erős szóváltásokat eredményez a kiélezett küzdelem, de ez is csak azt mutatja, mennyire magával ragadó a társasjáték. Minden társaságnak, minden korosztálynak ajánlom. (Citadella utánra azért érdemes egy könnyed, gyors egyéb játékot is elővenni, ami kicsit megnyugtatja a taktikázásban felborzolódott kedélyeket. :) )
A dizájn gyönyörű, csodaszépek a rajzok is.
| 5 / 5 csillag!
2019. 06. 02.
Még az is szerette, aki utál társasozni

A baráti társaságomban akadnak olyan emberek, akik nem rajonganak akkora hévvel a társasozásért, mint én, de némi noszogatás után rávehetők egy-egy kipróbálására. A Citadella azonnal befutott! Már a második körben átlátták a taktikai lehetőségeket és úgy kérdeztek vissza, hogy "Csak ennyi? Hát ez baromi jó!"
A kártyák grafikája nagyon szép! A karakterek változatosak, izgalmasan variálhatóak. Szinte nincs két egyforma játék.
Ketten különösen élvezetes.
| 5 / 5 csillag!
2019. 03. 31.
Régi kedvenc

Az előző kiadást nagyon elkoptattuk már, tehát ezt a változatot kártyavédővel használnám, ami a szerepkártyákat illeti. 3-an is lehet már játszani, és sokan is. Kifejezetten gondolkodós-kombinálós szerintem, amit a társak majd jól keresztülhúznak. Lehet pörgős, ha megbeszélitek, hogy mindenki időben gondolkodik. Így nekünk 15 perc alatt megvolt egy 4 személyes meccs, és jöhetett a visszavágó. Nem tipikusan invazív, alapvetően könnyed játék, és nagyon durva sem tud lenni.
| 5 / 5 csillag!
2019. 02. 28.
Városépítés

Városépítős stratégiai játék, 4 fővel remek, nagyjából 40 perc alatt játszottuk le. Az új és a régi verziónak is nagyon szépek a kártyái. Gyors és pörgős stratégiai játék, az viszont kevésbé tetszett benne, hogy a korona jelző nem vándorol minden körben a következő játékosra (akinél van a korona, ő választhat legelőször a karakterek közül), mivel ha a koronával rendelkező játékos mindig a királyt választja (tehát ő választhat először karaktert) - ami persze nem biztos, hogy a legjobb taktika -, a körben az utolsó játékos elég nagy hátrányba kerülhet, ugyanis az utolsó játékos már csak két karakter közül választhat. Én eddig csak a régi változattal játszottam. Egyébként szuper játék, bátran ajánlom!
| 5 / 5 csillag!
2018. 12. 11.
Kiválló

Gyors és könnyed játékmenet, korlátlan újrajátszhatóság. Kezdőknek is kifejezetten ajánlom.
| 5 / 5 csillag!
2018. 12. 09.
Kedvenc

Szemetgyönyörködtető grafika, szórakoztató játék, kényelmes játékidővel.
Az előre elkészített karakterlisták végtelenítik az újrajátszhatóság lehetőségét, valamint többféle játékstílushoz is ideálisak, így annak is bátran ajánlom, aki nem kifejezetten rajong a konfrontatív stílusért. Mindenki megtalálhatja a maga kedvenc variációját.
Kezdőknek is ideális.
| 4 / 5 csillag!
2018. 09. 04.
Könnyed építkezés interaktívan

A játékidő valós, nem túlzó, sőt, gyakorlottabb játékosokkal még hamarabb is be lehet fejezni. Azonban minél többen vagyunk, annál nehezebb megfelelő számú gyakorlott játékost összehozni és a játék valóban akkor jobb, ha sok játékossal mérkőzünk meg.
A szerepek jópofák, bár meg lehet keseríteni mások életét, de ez azért kivédhető. Nem mindig a számunkra legelőnyösebb szerepet kell választani, mert esélyes, hogy azt az orgyilkos elkapja. A kiegészítő szerepek jelentősen növelik az újrajátszhatóságát a játéknak. Kell hozzá előre gondolkodni, de azért inkább a szórakozás a lényeg ennél a játéknál, nem kell agysebészi képzettség.
Családoki játéknak, partijátéknak is megfelelő, új játékosok is könnyen megértik a szabályait és a grafikák még inkább vonzzák a tekinteteket, mert jól néznek ki.
| 5 / 5 csillag!
2018. 08. 25.
Titkos szerep körönként

Számomra egy parijáték sok taktikázással. Egy olyan játék, ahol kicsit bízhatod magadat a szerencsére, törhetsz borsot a másik orra alá, vagy mindig kihozhatod a pillanatnyi helyzetből a legtöbbet, hiszen mégiscsak így nyerhető meg a játék. Nincsen jó vagy rossz szerep, és lehet, hogy minden körben más karakter az igazán nyerő. Nagy előny számomra, hogy nem játékosokat, hanem karaktereket támad a legtöbb képesség, így ritkán fajul személyes bosszúba a dolog. Társasághoz lehet igazítani a szerepkártyákat, így a békés építkezés számomra kicsit 7 csodás élményét vagy a Munchkin kibabrálós világát is kihozhatjuk egyazon játékból. Kevésbé és gyakorlottabb játékosoknak is van benne élmény bőven. Jól szintezhető a karakterválogatással.
| 1 / 5 csillag!
2018. 07. 23.
Vagy nagyon vagy nagyon nem fogod szeretni

Én a "nagyon nem szeretem ezt a játékot" játékosok közé tartozom. Számomra átláthatatlan, szerencsejáték az egész (mikor milyen kártyák jutnak neked). Szóval kipróbálni érdemes, hátha pont azok közé fogsz tartozni, aki imádja!
| 5 / 5 csillag!
2018. 07. 06.
Vár a fellegvár

Jómagam első körben a régebbi változattal játszottam első körben, azonban az új kiadás igaz hogy méretében és súlyát tekintve is nagyobb, de sokkal jobb és több változóval kooperál az elődjénél. A játék menete nem bonyolult, követni kell csak a számokat, azonban az új játék új karaktereket is felvonultat, éppen ezért sokkal többféleképpen lehet egy egy kört végig játszani. A szabály könyv is rendkívül jól és kövezetesen van megírva és hála Istennek még a karaktereket is össze állítja a kezdő pár játék alkalmával. Véleményem szerint egy csodás játék, amit csak még jobb, sokkalta jobbá tett az idő és az újratervezés adta lehetőség!
| 5 / 5 csillag!
2018. 04. 15.
Építs várost!

Nekem a korább változata van meg, amit szintén sokan lehet játszani.
A játékszabály könnyen érthető, egyszerű.
A karakterek és az épületkártyák variálhatósága jó játékélményt ad.
Többször újrajátszható és nem unalmas.
Könnyed, szórakoztató játék. Építkezős stratégiai játék. Egyszerű, gyors rövid játékidővel.
Ajánlom mindenkinek.