Colt Express

  Normál ár: 10 990 Ft

  A Te árad: 10 441 Ft

  Értékelés:  (4.4)
  A poros vadnyugat hőskora elevenedik meg a Colt Express kártyás társasjátékban. A játékosok banditákat alakítanak, akik egyedi képességeiket kihasználva igyekeznek kirabolni a száguldó vonat utasait. De vigyázat! Kijátszott akciókártyáik utasításait nem azonnal, hanem csak a forduló végén hajthatják végre! Így nem csak azt kell megtervezniük, ők maguk milyen akciót hajtsanak végre, de kétes barátaik lapjaira is figyelniük (és emlékezniük) kell, nehogy egy vaskos pénztárca helyett egy pisztoly csövével találják szembe magukat…

  Megéri-e felmászni a tetőre és eltűnni a vagonokat felügyelő marsall szeme elől, vagy jobb inkább egyenesen a szomszéd kocsiba ugrani egy kis pénzért? Bárhogy is döntesz, az izgalom és a fergeteges szórakozás garantált!

  Ötletes, újszerű mechanika, egyedülálló, háromdimenziós vonatmodell, taktika és szerencse tökéletes egyensúlya!
  Ezek azok a tulajdonságok, amelyeknek köszönhetően a Colt Express 2015-ben a nemzetközi Év játéka-díj nyertese lett!

  A játék díjai

  • Mensa Társasjátékverseny 2015 fődíjas
  • Spiel des Jahres 2015 fődíjas

  Colt Express

  "Ez a társasjáték új szintre emeli a partyjátékokat." Ez volt az a mondat, amire először felkaptam a fejem a Colt Express kapcsán. Ekkor döntöttem úgy, hogy alaposabban is utána járok Christophe Raimbault szerzeményének.

  Colt Express

  Az akkor még csak angol verzióban elérhető vadnyugati adok-kapok szabályát elolvasva már kétségem sem volt: Ennek a gyűjteményemben a helye…

  A Colt Express a vadnyugat örökké poros vidékeire és rosszarcú banditái közé kalauzol minket. Bár nem vagyok a távoli Amerika e régmúlt történelmi szegletének a híve, mégis elég spagetti Westernt láttam ahhoz, hogy bele tudjam élni magam a nagy vonatrablásba, amit a dobozgrafika is ígért, és szerencsére nem kellett csalódnom…

  Már az első party előtt is egy kisebb meglepetés várt: A vonatot ugyanis magunknak kellett összeszerelnünk a mellékelt kartonelemekből. A LEGO-t szerető gyerekként és IKEA bútorkon edződött felnőttként számomra külön élmény volt, ahogy a lapos darabkák apránként háromdimenziós vontszerelvénnyé változtak. Nekem már elég lenne a hangulat megteremtéséhez, de a tervezők nem fukarkodtak a doboz megtöltésekor: A vonat köré ugyanis talpra állítható kaktuszokat és sziklákat állíthatunk, hogy könnyebben a vadnyugatra képzelhessük magunkat. Ezeknek nincs szerepe a játékban egyszerű hangulati elem, amiért jár a kiadónak a dicséret.


  Forrás: boardgamegeek.com, lacxox

  Persze a Colt Express nem csak a szép körítésről szól, a dobozban egy remek társas lapul. A cselekvésprogramozás mechanika kitűnően illik a játék témájához: A fordulók tervezés fázisában nekünk, játékosoknak lehetőségünk van agyafúrt terveket szövögetni arról, hogyan kaparintsunk meg egy pénzeszsákot, kire lövöldözzünk, felmásszunk-e a vonat tetejére, lövöldözzünk a társainkra, netán húzzunk be valakinek? Ezeknek megfelelően kell lepakolnunk a kártyákat. Aztán a forduló második felében - amikor a vonaton lejátsszuk az akciólapoknak megfelelően az eseményeket - kiderül, hogy a briliánsnak hitt terveinkbe be-becsúszott egy-egy hiba, ezek pedig könnyes nevetésbe torkollanak. Mindig lesz egy melletted ülő játékos, aki az előbb még vigyorogva magyarázta, hogy mekkora pofont fog kiosztani ebben a körben, aztán karlendítés pillanatában döbben rá, hogy teljesen egyedül van vagonban, és a pofonból semmi sem lesz. Te pedig eközben örülsz, hogy sikerült megcsípned a bőröndöt, de következő pillanatban beront a marsall, és rájössz, hogy mégsem minden úgy zajlik ahogy kigondoltad...

  Colt Express
  Forrás: boargamedeek.com, punkin312

  Az agyafúrt akciók tervezése és kalandos kivitelezés közben elillan az egy óra, és a vonat befut a végállomásra. Akár hányszor ültem le eddig Colt Expressezni, a végén a dollárjaim számolgatása közben, már alig várom, hogy újra felülhessek a Colt Expressre. És ezzel nem csak én vagyok így. Karácsonykor hiába vittem haza egy táskányi játékot mindenki folyton vonatot akart rabolni a családban és a barátok között is. Mondhatni bunyó (karácsonytól) karácsonyig. Csak ajánlani tudom!

  Hauszknecht Imre

  Értékelések átlaga 


  (4.4)

  Közönségdíjak

  Kezdőknek ideális 37 Gyakorlott játékosoknak 12 Euro gémereknek 6 Ameri gémereknek 8 Családdal 38 Partijátéknak 39
  50% (25)
  38% (19)
  10% (5)
  2% (1)
  Rendezés:
  Értékelések: 1 - 10 (összesen: 50)
  További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  Izgalmas

  Ágnes | 2017. december 12.

  Könnyen megérthető, izgalmas játék. Bár nagyon jól ki van találva és elég összetett, mégis bármikor van az embernek kedve játszani vele, mert mindig más és izgalmas, és nem nehéz:) Mindenkinek ajánlom!
  Vadnyugati kaland

  András | 2017. december 3.

  A Társasjáték Ünnepen próbáltam ki. Elsőre nyilván a Bang! jut mindenkinek az eszébe róla, de szerintem ez egy jóval okosabb játék. Izgalmas a bizonytalanság benne, hogy a többi játékos lépései nyomán neked is újra kell tervezned a folytatást. A kiegészítő is érdekes lehet, ott a seriffel is lehetsz.
  Játékszabály

  Gémklub | 2017. november 23.

  Kedves Péter!
  A Gémklub által kiadott Colt Expressz társasjáték (a dobozon rajta van a Gémklub logo, és fel van tüntetve a Gémker-Gémklub Kft., mint magyarországi forgalmazó) doboza rendes, nagyméretű, színes, magyar nyelvű játékszabályt tartalmaz. Ez a szabály ide is fel van töltve.
  Bonyolultabb, mint amilyennek látszik

  Péter | 2017. november 14.

  + fergeteges hangulat
  + nagyon jó komponensek
  + 2-4 játékossal taktikus, 5-6 játékossal igazi partijáték
  - az előkészületek kicsit hosszabbak, mint más "parti" játéknál
  - igénytelen magyar szabálykönyv
  - az egyes karakterek szereplők képességei nem kiegyenlítettek

  A beírtak szemben az én tapasztalatom, hogy már 2 játékossal is játszható, viszont messze nem fogja azt a hangulatot hozni, mint 3, vagy több résztvevővel. A játékosok koncentrálóképességétől függően 3-4 játékosig megmaradhat a taktikus játékmenet, lehet figyelni, ki mit csinál, ellene dolgozni a másiknak, netán vész-forgatókönyvet felállítani. 5-6 játékosnál már inkább amolyan ereszd el a hajammá módosul a dolog.

  Más partijátékokhoz képest, amit próbáltam, ez mind időtartamában, mind előkészületében kicsit hosszadalmasabb. Emellett nem árt, ha van legalább egy fő tapasztalt játékos, aki kicsit tudja gardírozni a többieket. Én többségében olyanokkal próbáltam, akik a hagyományos dobok-lépek társasok világából jöttek, és nekik elsőre kicsit szokatlan az a szabadság, amit a játék a kezükbe ad. Az egyes karakterek képességei sem mindig kiegyenlítettek, szóval nem árt, ha a partik között a szereplőkártyákat is át-átcserélgetik a játékosok.

  Ami az egyetlen fájdalmam: az általam vett példányban a magyar szabály 6 db fekete-fehér, a doboz hátulján a celofánra összehajtogatott fecni volt, botrányos felbontású képekkel. A német szabály tökéletes minőségben volt benne a dobozban; az angol online letölthető nagy felbontásban... Remélem,a későbbi kiadásokban vették a fáradságot, és magyar nyelven is hasonló minőségben mellékelték a játékhoz. A fentieket leszámítva viszont valóban nagyon jó vétel.
  Látok benne fantáziát, de nem favorit

  András | 2017. július 16.

  A játék helyszíne, a vonat egyedi és ötletes. 4-en játszottuk, az akciók kijátszásál az, hogy láttuk mit tett a másik számomra rontott az élményen, persze vannak titkos körök is. Jók voltak a dupla lapos körök.
  A játékmenet alapján szerintem ez tipikusan az a játék, amit minél többen kell játszani, hogy jó legyen, valószínűleg ketten sokkal unalmasabb, ami bár sok játékra igaz, de sokszor nem könnyű 4 vagy 6 embert összeszedni.

  Összegezve: nem volt rossz játék, de nem érzem úgy, hogy a polcomon lenne a helye.
  Boxold arcba! Lődd fenékbe! (ketten nem az igazi)

  Zsolt | 2017. július 8.

  Egy vicces és izgalmas de igazán parti játék. Mi eddig max 3-an játszottuk de ott már megmutatta hogy 4-6 játékossal lesz ez az igazi. A két személyes mód kicsit lapos (és a szabályleírás sem túl egyértelmű), nem pörög mert kevesebb lap kerül ki körönként és így nincs annyi aktivitás a táblán (vonaton).
  A kialakítás egyedi és igényes. Az első összeállítás kicsit hosszadalmas volt, de utána már 5-10 perc alatt előpakolható.
  A karakterek elég jól ki vannak egyenlítve talán Ghost aki egy kicsit erősebb, de őt ki is lehet hagyni mert hat bandita van.
  Teljesen nyelvfüggetlen, a játék mehanikája alapvetően a kézben lévő lapok kijátszásán alapul. Memória fejlesztőnek sem rossz mert a többi játékos álltal kijátszott lapokat érdemes észben tartani. A taktika része inkább csak a haladó szabályokkal jön elő, az alap játékban elég magas a szerencse faktor.
  Családoknak és baráti társasábnak ideális. Én is várom más az alkalmat hogy kipróbálhassuk nagyobb játékos számmal.
  Colt Express

  Dávid | 2017. április 22.

  Nagyon igényes, élvezetes partijáték. A kialakítás csillagos ötös, jó minőségű, és részletesen kidolgozottak a játékelemek. A játékmenet végig izgalmas tud lenni, a karakterek szerintem kellően ki vannak balanszírozva (talán Tuco képessége a leggyengébb). 2 fővel is játszható, ám az igazi oldalát 4-5 főnél mutatja meg . Pörgős, kicsit taktikát is igénylő játék, a szerencsefaktor éppen annyira van jelen, hogy kicsit megmozgassa az agyunkat. Egy tapasztaltabb játékos 5-10 perc után el tudja magyarázni a szabályokat.

  Nem tudom itt milyen kiadás van, nekem egy német nyelvű van, amibe egy nagyon igénytelen, és borzalmasan lefordított magyar szabályzatot mellékeltek. Gyakorlatilag a nyersfordítást kinyomtatták pár A/4-es lapra és ennyi. A neten található nem hivatalos fordítás, én azt ajánlom, mert amit a dobozhoz adnak, az gyakorlatilag használhatatlan (elírások, magyartalan mondatok, szabályzat egyes elemeinek kihagyása stb.).

  Összegezve: Gyorsan megtanulható, élvezetes partijáték, amellyel garantáltan jól fog szórakozni az egész család, vagy a baráti társaság. Én minimum 4 fővel ajánlanám, minél többen vagytok, annál nagyobb lesz a káosz a vonaton, ami ez esetben kifejezetten pozitív!
  Könnyű, gyors, jó

  Attila | 2017. április 12.

  Családi összejöveteleknél elővesszük, mindig élvezet vele a játék. Igaz, a karakterek nem túl balanszosak, de ettől eltekintve ez egy hibátlan partijáték.
  Többen játszva izgalmasabb

  józsef | 2017. február 20.

  Már nagyon vártam a játékot és izgatottan raktam össze a vagonokat, a kiegészítőket és rájöttem a gyerekkorom élem át újból. Azok akik az Old Shatterhand, Winnetou könyveken nőtt fel és szereti az ilyen jellegű filmeket is, véleményem szerint bejön majd neki a Colt Express.
  Ajánlom

  Zsolt | 2017. február 6.

  Minél többen annál fordulatosabb a 2 játékos mód is élvezhető ha inkább 2-2 karakterrel külön játszanak az emberek és a végén az nyer akinek a kevesebb pontszámú játékosának több pontja van, így több akció lesz a játékban.

  Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

  A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!