Hírek

 • Homályrév – évekre elegendő kaland

  Homályrév – évekre elegendő kaland

  2020. 03. 19.  

  A Witchernek köszönhetően a szerepjátékok újra a fénykorukat élik manapság és olyanok is leülnek szerepjátékkal játszani, akik korábban tartottak tőle. Bár a szerepjátékok mindig is ott voltak a társasjátékos és számítógépes világban, de ezekkel tényleg csak a legelszántabb játékosok, az igazi „gémerek” játszottak, mivel ez az a műfaj, amihez a legtöbb belefektetett idő és energia szükséges. Bár lejátszhatunk egy gyors partit bármelyik szerepjátékban, függetlenül attól, hogy ezt számítógépen vagy társasjáték formában szeretnénk megtenni, de ezek a kis rövid betekintések szinte semmit nem fognak megmutatni abból, hogy miért olyan népszerű ez a műfaj.

 • Vadnyugati legendák – nem gyáváknak való vidék

  Vadnyugati legendák – nem gyáváknak való vidék

  2020. 03. 19.  

  Bármilyen oldalról is közelítjük meg, az 1800-as évek Nyugat-Amerikája minden volt, csak éppen nem barátságos vidék. Ahogy az Egyesült Államok fokozatosan megvásárolta ezeket a területeket az európai gyarmatosító országoktól, úgy vágott neki az új, közel ismeretlen helyek felfedezésének több ezer telepes. Sokan a kaland, mások egy új élet reményében vágtak neki a kietlen prériknek. Mindenki úgy próbált boldogulni, ahogy tudott, és mivel a törvény keze sokkal kevésbé volt képes átfogni ezt a vidéket, így nem meglepő módon a bűnözés is egyre elterjedtebb lett. Jessy James vagy Billy, a kölyök, a Vadnyugat többek között ezeknek a banditáknak köszönheti a nevét és a hírnevét is egyben. Persze az indiánok jelenléte sem tette barátságosabbá a környéket a telepesek számára.

 • Everdell – Az Örökfa árnyékában - Fontos a tematika?

  Everdell – Az Örökfa árnyékában - Fontos a tematika?

  2020. 03. 05.  

  Üljetek körbe, elmesélem nektek az Örökvölgy legendáját. Az egész történet egy olyan kisegérről szól, aki a nehézségek közepette is hitt abban, hogy a dolgok lehetnek jobbak. Ez a kisegér Gildin földjén született, ahol a béke és harmónia már régen nem volt jelen, ő viszont még ezek ellenére is pozitívan tekintett a jövőbe. A messzi távolban magasodó hegyekre meresztve szemeit elképzelte, hogy azokon túl talán egy jobb világ rejtőzhet. Bár az élete viszontagságokkal volt tele, egy percig sem felejtette el azt, hogy a dolgok mindig lehetnek jobbak, így több évvel később, amikor végre lehetősége nyílt rá, elindult pár társával együtt, hogy felfedezze az ismeretlen hegyeken túli világot. Az út bár roppant nehéz volt és veszteségekkel teli, de végül megtalálta azt, amit keresett. Egy olyan helyet, amit az álmaiban látott, ami új otthonként szolgálhat azoknak, akik a békét és a kényelmet keresik. Ekkor még nem sejtette, hogy a gyökerek, amelyek közé leheveredett, annak az Örökfának a gyökerei, ami később az új világ rendíthetetlen jelképévé vált.

 • A Bűnügyi krónikák – zsebedben a megoldás

  A Bűnügyi krónikák – zsebedben a megoldás

  2020. 02. 17.  

  Bár a technológia és minden körülötte elképesztő iramban fejlődik, a társasjátékok látszólag nem változtak semmit az elmúlt évtizedekben. Legalábbis a laikus szem számára biztosan nem, hiszen ahogy 50 évvel ezelőtt, a társasok most is ugyanabban a formában érkeznek. Egy karton dobozban, papírból készült komponensek lapulnak, az egyedüli különbség, ami sugall némi változást, az a szebb grafika. Ameddig ki nem nyitunk egy dobozt és el nem olvassuk a szabályokat, addig azt hihetnénk, hogy a társasjátékok megrekedtek a fejlődésben.

 • Ticket to Ride - kis doboz, nagy utazás

  Ticket to Ride - kis doboz, nagy utazás

  2020. 01. 14.  

  A Ticket to Ride az egyik legismertebb társasjáték család, amivel valaha találkoztam. Egyszerű szabályai, izgalmas játékmenete és igényes kivitelezése a tökéletes családi játékká lépteti elő, amit a mai napig bátran ajánlok mindenkinek. A játékmenet egy régi klasszikusra épül, amit garantáltan azok is ismernek, akik egyáltalán nem mozognak otthonosan a társasjátékok világában. Ez a régi klasszikus nem más, mint a römi. Ha ez az összehasonlítás még nem jutott eszedbe, akkor egy kicsit gondolkodj el rajta. A játékosok sorokat gyűjtenek több színből, majd lepakolják őket a játéktérre, ezzel pontokat gyűjtve, a lepakolás nem történhet meg egyesével, csak kizárólag szettekben. Ebben az egy mondatban, ha kissé minimalistán is, de leírtam lényegében majdnem mindkét játék lényegét. Erre az egyszerű és ismerős játékmenetre épült fel a Ticket to Ride közel 200 milliós eladást megélt birodalma.

 • Bang! Kockajáték és A vén csehó

  Bang! Kockajáték és A vén csehó

  2019. 12. 18.  

  A perzselő nap már lenyugodóban volt, éppen hazafele indultam, de gondoltam előtte még bedobok egy sört a szalonban. Forróság lengett körül mindent, még annak ellenére is, hogy kezdett besötétedni, így jól esett volna lehűteni magam. Már a szalon bejáratánál álltam és nyúltam volna az ajtó felé, amikor lövések hangjára lettem figyelmes. Bár az első pillanatban nem tudtam, honnan érkeztek a lövések, a válaszra nem sokat kellett várnom. Ahogy megfordultam, Billyt a kölyköt láttam meg teljes valójában a bandája élén, elég egyértelművé tették, hogy a seriffre pályáznak, talán volt valami lezáratlan ügyük a múltból, ezért jöttek a városba. Ez engem viszont egy cseppet sem érdekelt, csak arra tudtam gondolni, hogy ennél jobb pillanatot keresve se találhatnék, arra, hogy kihasználva a csetepatét, elintézzem a seriffet, egyszerűen banditatámadásnak álcázva az egészet.

 • Apró figyelmességek karácsonyra

  Apró figyelmességek karácsonyra

  2019. 12. 05.  

  Apró figyelmességek

  A december az a hónapja az évnek, amikor akarva akaratlanul is, de figyelmesebbek leszünk. Mindenkit megérint az ünnepi hangulat és ilyenkor egy kicsivel jobban odafigyelünk nem csak magunkra és azokra, akik igazán közel állnak hozzánk, de azokra is, akikről megfeledkeztünk az év folyamán. Olyan emberekről is, akik bizonyos okoknál fogva egy kicsit háttérbe szorultak. Legyenek azok távoli rokonok, vagy olyan barátok és számunkra meghatározó emberek, akik már nem laknak közel hozzánk. Az advent kezdetével belépünk egy olyan időszakba, amikor minden és mindenki eszünkbe jut, ilyenkor pedig egyértelműen nem a rossz emlékeken van a hangsúly, hanem az örömteli pillanatokon, amiket átéltünk a lassan lezáruló évben. A társasjátékozás is lehet egy ilyen örömteli pillanat, amire szívesen visszaemlékszünk, főleg akkor, ha hozzánk közelálló emberekkel osztoztunk az élményeken. A társasjátékok ezáltal nem csak játékélményt, de feledhetetlen közös perceket is biztosítanak a számunkra fontos emberekkel.

 • Gépregény – van elég energiád?

  Gépregény – van elég energiád?

  2019. 11. 20.  

  Amikor kicsi voltam és születésnapi ajándékba megkaptam életem első távirányítós autóját, akkor madarat lehetett volna fogatni velem. Olyan szinten újdonság volt, az egész család összegyűlt, annak érdekében, hogy megfejtsük, miként működhet a kis szerkezet. Ott voltak a szüleim, aztán a testvérem is megérkezett, aki bár sokkal nagyobb volt nálam, mégis érdeklődve szemlélte és próbálta megkaparintani az autó távirányítóját. Mivel pár pillanat erejéig mindketten magunknak szerettük volna az irányítót, így a kis autó össze vissza cikázott a szoba közepén, hol egyik falnak csapódott, hol a lábunkra próbált felkapaszkodni. Egészen addig civakodtunk, ameddig nagy nevetésbe nem torkolt az egész, mivel a vita hevében véletlenül belekönyököltem a saját tortámba.

 • Rejtett szerepkörös társasjátékok – te tudod, kikkel ülsz egy asztalnál?

  Rejtett szerepkörös társasjátékok – te tudod, kikkel ülsz egy asztalnál?

  2019. 11. 05.  

  Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de engem vonzanak az olyan dolgok, amikre nincsenek egyértelmű válaszaim. A rejtélyek, a titkok és minden olyan dolog, ami elsőre kiismerhetetlennek tűnik. Ezzel szerintem minden ember így van, minden, ami rejtett vagy titkos az megmagyarázhatatlanul vonz afelé, hogy megismerjük. Például, hogy mi rejtőzik az 1-es ajtó mögött egy vetélkedőn, vagy mit gondolhat az a személy rólunk, akivel éppen randiztunk. Sőt, ha már az embereknél tartunk, csak gondoljunk bele, hányszor elmélkedtünk már azon, hogy vajon mi járhat a velünk szemben ülő fejében.

 • Kozmosz Művek – Káoszban formálódó élet

  Kozmosz Művek – Káoszban formálódó élet

  2019. 10. 30.  

  Mióta világ a világ, azóta érdekli az emberiséget, hogyan keletkezhetett az univerzum, milyen események összessége volt szükséges ahhoz, hogy a világ úgy nézzen ki, ahogy mi ismerjük. Minek köszönhető maga az élet és miért van ott a bolygónk, ahol.

  A választ a miértekre sajnos nem tudom megadni nektek (azon még én is meglepődtem volna) arra viszont tudom a  választ, hogyan tudjátok társasjátékos környezetben újra meg újra eljátszani, ha úgy tetszik családi légkörre leegyszerűsítve szimulálni ennek folyamatát, hiszen a Kozmosz Művekben a kezeitek alatt fognak formálódni a galaxisok, fordulóról-fordulóra.