Hírek

 • Csillagvadászok Társasjáték

  Csillagvadászok Társasjáték

  2019. 08. 01.  

  Egy jó családi társasjátéknak nehezebb dolga van, mint szinte bármelyik másik játéktípus tagjának. Egy családi játéknak a több tányért egyszerre pörgető akrobata ügyességével kell mind a gyerekeknek, mind a felnőtteknek megfelelnie! Sajnos ezt a magas mércét nem sikerül mindenkinek elérnie, és nem egy olyan családi játékot lehet találni, ahol tíz perc alatt vagy elvesznek a gyerekek, vagy unatkoznak a felnőttek.

  A Csillagvadászoknak vajon sikerült megtalálni az arany középutat?

 • Szabadulópakli A zsebünkből is szabadulna, ha engednénk!

  Szabadulópakli A zsebünkből is szabadulna, ha engednénk!

  2019. 06. 20.  

  A szabadulószobák pincék és alagsorokból való nagyszobába költöztetése gőzerővel halad, és az utóbbi évben jó pár játék bedobta a nevét a ringbe. Az Escape the Room-ok tárcsákkal és más fizikai puzzle elemekkel próbálják fogva tartani a játékost, míg az Unlock! széria minden dobozában több kaland található, amit egy telefonos app segítségével kell megoldani!

  Persze van egy társasjáték sorozat, ami a versenytársaival ellentétben nem a túlzott komplexitásra vagy digitális segédeszközökre támaszkodik, hanem a felhasználóbarát kivitelezésre fekteti a hangsúlyt. Egy játékorozat, amit épp kisméretű mivolta miatt visznek, mint a cukrot. Egy játéksorozat, ami már egy perccel a doboz kinyitása után rabul ejti a játékosait, és a játék végéig el nem engedi őket. A sorozat neve? Szabadulópakli.

 • Fehér doboz, garantált minőség!

  Fehér doboz, garantált minőség!

  2019. 06. 06.  

  Még tavaly felmerült a kérdés, hogy miért fehér a doboz, mivel egyre több fejlesztő és kiadó a szépen letisztult külcsínt választja valami zajosabb, olykor-olykor gyerekesebb kinézet helyett. Igen, jól tudjuk, nem illik egy könyvet a borítója alapján megítélni, mégis akarva-akaratlanul ez nagyban befolyásolja a döntéseinket, és a fehér dobozos játékok minden tőlük telhetőt megtettek, hogy elegancia és profizmus áradjon a dobozuk legkisebb sarkából is!

  Kövess minket, kedves olvasó, hogy bemutathassunk pár patyolatra hajazó dobozban rejtőzködő játékot, amelyek között találni fogsz régi ismerőst, és ravasz újdonságot is!

 • Na mi az ábra? - fergeteges firkajáték felnőtteknek is!

  Na mi az ábra? - fergeteges firkajáték felnőtteknek is!

  2019. 06. 04.  

  Ez vajon mi lehet? Vonalak, tetején egy karikával? Áhá, ez egy pálcikaember, egy pálcikaember valami szögletes izével a.. hátán? Igen, a hátán! Akkor ez nem lehet más, mint a köpönyeg!

  Nem, nem az óvodából hazahozott gyermek legújabb alkotásán ámulunk, hanem az egyik legpörgősebb partijáték legújabb változatáról, a Skiccről fogunk mesélni egy kicsit!

 • Köszöntünk… a Roll & Write (dobsz oszt firkantasz) játékok világában!

  Köszöntünk… a Roll & Write (dobsz oszt firkantasz) játékok világában!

  2019. 06. 04.  

  Sokkoló vallomás következik: egy társasjáték az esetek többségében kartonlapok és szabályok egyvelege, és bár a szabályokat nehéz lenne összekoszolni, a karton előbb vagy utóbb bepiszkolódik, megrongálódik és emiatt néha visszavonhatatlanul átalakul! Ez a gondolat jó sokáig rémülettel töltötte meg a legtöbb társasjátékozó szívét, de manapság két erősen terjedő játéktípus épp a játékok végleges eltorzításán alapszik!

 • Tökéletes útitársak témákra bontva

  Tökéletes útitársak témákra bontva

  2019. 05. 21.  

  Zsebjátékok potom áron

  Bár kényelmes a nagyszoba vagy épp egy klubház termének a biztonsága, a világ manapság egyre gyorsabban dübörög, és néha egyszerűen nincs időnk lélegzethez jutni, hát még leülni egy Korokon át-ra, vagy Terra Mystica-t játszani egy kicsit.

 • A (gyerek)napi adag túllépése ajánlott!

  A (gyerek)napi adag túllépése ajánlott!

  2019. 05. 09.  

  Társas-játékos próba-tételek

  Játszani jó, sőt, merem állítani, hogy játszani fontos, hát még ha gyerekről van szó! Hiszen a játék nem más, mint érdekes élmények átélése egy biztonságos, hiba esetén akár végtelenszer megismételhető környezetben. Persze van különbség játék és játék között, főleg manapság, amikor az ártatlan virágelhelyezős Okos kertész akár egy nyolc embert igénybevevő Captain Sonar-ral virulhat egy polcon!

  Szerencsére ahány gyerkőc, annyi játék, és vérmérséklettől függően más-más élményt tudunk Nektek ajánlani, amivel feldobhatjátok csemetéitek, vagy épp magatok napját!

 • Üveglap-üveglapon nem marad

  Üveglap-üveglapon nem marad

  2019. 05. 07.  

  Na, beszélgessünk egy kicsit megint az Azulról!

  Bizony, bár tavaly karácsonykor a vásárlók cukorka módjára kapkodták le ezt az okos absztrakt családi stratégiai játékot a polcokról, a fejlesztők eldöntötték, hogy ez nekik nem volt elég! Míg a játékosközösség (minket is beleértve) ámult-bámult az Azulon, Michael Kiesling és társai elhozták nekünk a megnyugtatóan ismerős, de mégis frissítően új utódot: az Azul: Sintra üvegcsodáit!

 • Forró nyomon: A játszma elkezdődött!

  Forró nyomon: A játszma elkezdődött!

  2019. 04. 25.  

  Mondok egyet: a bűntény vonzó.

  Persze nem úgy, mint egy ínycsiklandó ebéd vagy egy kecses-becses partner, de az egyik legalapvetőbb emberi tulajdonság a kíváncsiság. A tudás vonzereje szinte ellenállhatatlan, és ha egy rejtéllyel találjuk szembe magunkat, egészen addig szokásunk rágódni rajta, amíg fel nem csillan a megoldás!

 • A Delta Vision Nagyágyúi

  A Delta Vision Nagyágyúi

  2019. 04. 04.  

  Az előző cikkünkben bemutattuk, hogy a Delta Vision gémerjátékai között igazán sok szép, könyedebb élmény is rejtőzik. De a fantasy regényeken és szerepjátékokon nevelkedett rajongótáboruk nem egy Szerelmes levél vagy más kis falatka miatt maradt hű a kiadóhoz.
  Ebben a cikkben két nemzetközi nagyágyú magyar változatát fogjuk példaként használni, így minden szószátyárságot félretéve, essünk is neki!

 • Fókuszban: Magával ragadó világok, kezdőknek és haladóknak

  Fókuszban: Magával ragadó világok, kezdőknek és haladóknak

  2019. 03. 26.  

  A több, mint két évtizede működő Delta Vision kiadó neve közismert a magyar fantasy és sci-fi imádók közt, és 2003 óta a társasjátékok világában is egyre nagyobb teret nyernek. Az érdekes ebben az, hogy játékaik szinte mind öszetettebb, fantasy témájú alkotások, mégis meglepő sebességgel kapkodják őket le a polcokról!

 • Bűnjelek: Gyilkosság Hongkongban

  Bűnjelek: Gyilkosság Hongkongban

  2019. 03. 21.  

  Egy gyilkosság önmagában is vérfagyasztó eset, hát még ha tudná a nagyközönség, hogy a gyilkos az ügyön dolgozó detektívek egyike! Csak a bűntettet alaposan kielemző törvényszéki szakértőben bízhat mindenki, de a jelek értelmezése már a nyomozóktól függ.
  Vajon hangosan érvelő detektívtársunk valóban rájött a megfejtésre, vagy épp a gaztettét próbálja valaki másra kenni? Mi egyezik meg a szakértő bizonyítékaival? És amikor valami új bizonyítékot tár fel a bűntényről, vajon megerősíti vagy kilövi az alibinkat?

 • Zsebrevaló taktikai-stratégiai játékok

  Zsebrevaló taktikai-stratégiai játékok

  2019. 02. 28.  

  Beszéljünk csak egy kicsit a taktikai-stratégiai játékokról!

  A taktikai játékok legegyszerűbb definíciója az, hogy a pillanatnyi felállásból kell minél jobb eredményt kihozni. Ez persze nem jelenti azt, hogy taktikai játékban képtelenség lenne összetett terveket szövögetni (stratégiai behatás), de a játékmenet (a vakszerencsének, vagy a másik játékosnak köszönhetően) egyszerűen túlságosan sokat változik minden lépéssel, hogy vaskemény stratégiát fejleszthessünk ki. Az a játékos lesz igazán legény a gáton, aki lankadatlan figyelemmel észreveszi az ellenfele által elkövetett hibákat, és kihasználja őket!

 • Játssz ma, hekker! – avagy ki folytatja a kódot ügyesebben?

  Játssz ma, hekker! – avagy ki folytatja a kódot ügyesebben?

  2019. 01. 31.  

  A mai, számítógépekkel behálózott világban a „hacker” kifejezés vagy egy profi, ijesztő kiberterroristát, vagy olyan, szinte imádnivalóan bugyuta filmeket idéz fel, amelyekben valaki egy Excel táblázat segítségével töri fel a pentagon védelmi rendszerét (hack the planet!).

  Ne félj, bár Dorsonczky József Hacker Játszmájában létfontosságú nemzetközi szerverek fölött próbáljuk átvenni a hatalmat, igazán mély informatikai tudásra nem lesz szükségünk! Sőt, ez a tíz-tizenötperces, két játékos kis élmény valójában az absztrakt stratégiai játékok díszes gárdáját bővíti, ahol a lényeg magában a játékmenetben, és nem a körítésben rejlik!

 • Dr. Fondor, avagy a (mű)kincs, ami nincs (ha nem sietünk!)

  Dr. Fondor, avagy a (mű)kincs, ami nincs (ha nem sietünk!)

  2019. 01. 10.  

  Figyelem, figyelem! A Dr. Fondor és az idő fellegvárában a világ műkincsei mind kámforrá válnak! Csak egy sátáni alak állhat e világot behálózó bűncselekmény-sorozat  mögött! Bizony, úgy tűnik a gaz Fondor doktort megszállta a gyűjtögetési mánia, és egészen addig nem nyugszik, amíg a világ összes ereklyéje az ő feltörhetetlen széfjében nem landol. Szerencsére a széfje csak egyenként tudja elnyelni a műkincseket, így nincs még minden veszve! A műkincsek a híres-hírhedt Idő Fellegvárában várják a sorsukat, csapdákkal, zárt ajtókkal és nem legutolsó sorban, magával a dokival védve. 

 • Savanyú a szőlő Baker Streeten túl

  Savanyú a szőlő Baker Streeten túl

  2018. 12. 10.  

  A viktoriánus Angliában sosincs hiány a bűntettekből. Szerencsére Sir Arthur Conan Doyle legyőzhetetlen Sherlock Holmes-ja fáradhatatlanul lohol a bűntevők ellen, és bár minden törvénytisztelő ember hálás a konzulens detektív odaadásáért, London konkurens detektívei unják már a folytonos másodrendűséget!

 • Nyolcadik utas a vérfarkas

  Nyolcadik utas a vérfarkas

  2018. 12. 06.  

  A rejtett szereplős játékokból manapság nincs hiány (gondoljunk csak a Bang!-re, az Avalonra, a Bűnjelek: Hong Kong-ra vagy éppen az Álmodj Velem!-re), de megéri újra meglátogatni a klasszikusokat, főleg ha azok felújítva, új szabályokkal toldva érkeznek megint körünkbe!

 • Elszánt kereskedő keresi kenyerét Concordia kegyelmével

  Elszánt kereskedő keresi kenyerét Concordia kegyelmével

  2018. 11. 29.  

  Az ókori Rómát már nem egy játékban látogattuk meg, de ez nem is meglepő: Romulus és Remus birodalma beleégette magát a nyugati világ történelmébe. Számtalanszor harcoltunk gaz barbárok és lázadó légiók ellen, vagy döftünk tőröket egymás hátába a szenátusban. Bármilyen ókorról szóló játékban, mint a 7 csoda: Párbajban, a Sponsio-ban vagy A világ történetében a mindent leigázó Róma előbb vagy utóbb felbukkan. No de lépjünk csak egy kicsit távolabb a csatákkal pettyezett határvidéktől, és nézzük meg, hogy mitől pezsgett az élet igazán Róma szívében!

 • A koponyák virágkora

  A koponyák virágkora

  2018. 11. 29.  

  Vannak olyan játékok, amelyek hatvan kis alkatrésszel és húsz oldalas szabállyal próbálnak egyedivé válni; és vannak olyanok, amelyek egyetlen egy játék-mechanikát, egy ötletet a lehető leg-lecsiszoltabb változatában mutatnak be.

 • Mentsük meg párszor a világot!

  Mentsük meg párszor a világot!

  2018. 11. 22.  

  Gondolnám, hogy a Pandemicet senkinek se kell bemutatni, de szerencsére gémer soraink napról napra gyarapodnak, így mindig vannak köztünk újak. Szóval: aki ismeri a Pandemicet, ugorja át az itt következő bekezdést, aki pedig nem, az nem árt, ha átolvassa, mielőtt a – nyilván izgalmasabbnak tűnő – többi szövegnek nekiesik.

 • The Mind – Telepátiakurzus kezdőknek

  The Mind – Telepátiakurzus kezdőknek

  2018. 10. 25.  

  Közismert, hogy a társasjátékok reneszánszát éljük, és a figyelmünkért vetekedő játékok tengeréből egyre gyakrabban bukkan fel az élő ellenfél nélküli, más néven kooperatív játék. Ez nem meglepő, hiszen egy kooperatív játék más élményt biztosít, mint egy „klasszikus”, és az este végén egyik játékos se fogja a másikat a háta közepére kívánni. Lássuk be, van, hogy jobb érzés közösen harcolni és akár veszteni a kegyetlen szabályrendszer vagy a vakszerencse ellen, mint nézni, ahogyan Pisti már megint elver mindenkit, hogy a fene enné meg, kellett neki húznia a +4-et...