Hírek

 • Kodama: Az erdő szellemei

  Kodama: Az erdő szellemei

  2020. 07. 13.  

  Növessz a fádra ágakat, és tedd boldoggá az erdő szellemeit!

  Az erdőben óriási fák állnak, göcsörtös, hosszú ágakat növesztettek, és azokon virágok, gombák telepedtek meg, bogarak bujkálnak. De nem csak ők: láthatatlan kis szellemek is vannak közöttük, akiket boldog mosolyra csal minden hatalmas fa és a rajtuk élő kis erdőlakók látványa.

  A japán hiedelemvilág ezen szellemeinek, a kodamáknak kell a kedvére tennünk a Kodama: Az erdő szellemei társasjátékban, amelyben körről körre, felváltva egy-egy faágat illeszthetünk vaskos fatörzsünkhöz. Persze nem muszáj a kegyeiket keresni – de akkor bizony le fogunk maradni a pontgyűjtögetésben…

 • Tea 2 főre - Vegyél a pitéből, tekerd az óra mutatóját – gyűjtsd a lapokat!

  Tea 2 főre - Vegyél a pitéből, tekerd az óra mutatóját – gyűjtsd a lapokat!

  2020. 07. 06.  

  Kártyagyűjtögetős párbaj az „Alice csodaországban” világában.

  Sokunknak volt meghatározó gyerekkori élmény Alice meséje, a furcsa és bolondos világ, amelybe a fehér nyuszit (véletlenül, mondta Neo) követve jut, és ahol együtt teázik Április bolondjával, a Kalapossal, és amelyben a kártyalapok a királyi udvar szereplőjeiként kelnek életre.

  De még ha nem is volt a kedvencünk a történet, a történet alapján készült Tea 2 főre akkor is magával fog ragadni – és még csak apróra sem kell zsugorodni hozzá! Az álomvilág furcsaságai kedves és bohó formában köszönnek vissza ebben a társasjátékban, és vidám díszletet vonnak a könnyed párbaj köré!

 • Csak egy - Szójáték és egymásra hangolódás a 2019-es Év játékában

  Csak egy - Szójáték és egymásra hangolódás a 2019-es Év játékában

  2020. 07. 06.  

  Évről-évre rengeteg új partijáték születik, és ilyen sok társasjáték között nehéz kimagaslóan érdekeset, újszerűt kitalálni. A Csak egy készítőinek sikerült ez, nem is véletlenül kapta meg 2019-ben az Év játéka díjat! És hogy mi volt sikerének a titka?

 • Tippek: hogyan társasjátékozzunk (és mit játsszunk) azokkal, akikkel nem lakunk együtt?

  Tippek: hogyan társasjátékozzunk (és mit játsszunk) azokkal, akikkel nem lakunk együtt?

  2020. 04. 14.  

  Vegyétek elő kedvenc társasjátékaitokat, és kapcsolódjatok össze játékostársaitokkal – bárhol legyenek is a karantén alatt!

  Mi, akik imádunk társasjátékozni, többszörösen megérezzük a jelenlegi bezártságot. Hiszen milyen jó lenne kiereszteni egy jó kis partijátékkal vagy egy többórás stratégiai csatával – a barátainkkal, játszótársainkkal… akik ugyanúgy lakásukba zárkózva várják a pandemia elmúltát. De senki ne higgye azt, hogy a XXI. században nincsenek arra jó megoldások, hogy halljuk és lássuk egymás arcát, miközben együtt vagy egymással versenyezve oldunk meg szórakoztató feladatokat!

 • Ez a Húsvét olyan ünnep; bábuk, kockák megperdülnek

  Ez a Húsvét olyan ünnep; bábuk, kockák megperdülnek

  2020. 04. 02.  

  Csokinyuszi – pipa, hímestojás – pipa, ajándék… ?

  Közeledik az év második legfontosabb ünnepe, amely – bár vallási eredete van – a családokról, sőt, azon belül a gyerekekről szól legfőképpen. Felnőttek számára már az is öröm, hogy újra látják egymást, kicsit nyugodtan együtt lehetnek, de a gyerekeknek muszáj mással is örömöt okozni.  Sok kedves ajándékot ki lehet ötölni, és persze azok a legjobbak, amelyekkel kismanónk nem egyedül fog játszani, de a jelenlegi helyzetben a focilabda helyett valami praktikusabbat ajánlanánk. Hm, igen, kedves olvasóm, sejtheted: valamilyen társasjáték lesz az!

 • Kapcsoljatok ki otthon a családdal – társasjáték-ajánló

  Kapcsoljatok ki otthon a családdal – társasjáték-ajánló

  2020. 03. 31.  

  Négy fal, egy család – sok játékos élmény!

  Nincs vita: mindenki akkor jár a legjobban, ha nem hagyja el otthona védelmét. Persze mondani könnyű ezt, de megélni, az önuralmat gyakorolni már nehezebb. Főleg azoknak, akiknek egy (vagy több) energiával teli, kalandra éhes lurkó ugrál a nyakán.

  De ilyen akadály minket nem riaszt vissza

 • Mivel tudjuk visszacsábítani a gyerekeket a virtuális világból?

  Mivel tudjuk visszacsábítani a gyerekeket a virtuális világból?

  2020. 03. 25.  

  A bal sarokban a számítógép, a jobb sarokban a társasjáték

  Gyakorló szülőként be kell valljam, igen, van létjogosultsága annak, hogy a szülők elektronikus cumit nyomnak a gyerekek szájába… Persze itt is széles a repertoár: ki hangjáték elé vagy tévé elé ülteti le őket, ki okostelót vagy tabletet nyom a kezébe. Aztán a kapanyél visszafelé sül el – utána küzdelmek árán lehet csak elrángatni a kicsiket a számukra létrehozott „kockából”.

  De mi a Gémklubnál hiszünk benne (mi több: tapasztaljuk!), hogy minden célra lehet jó társasjátékot találni! Arra is, hogy visszarángassuk gyermekeinket a virtuális világból a valóságba!

 • A la carte kínálat a családi társasjátékok világából

  A la carte kínálat a családi társasjátékok világából

  2020. 02. 03.  

  Színes és vidám újdonságok a Gémklub válogatásában

  Tavaly hétről hétre jelentettünk be azokat a játékokat, amelyeket a legjobbaknak tartunk – és ezért a magyar nyelvű kiadása mellett döntöttünk. De mi történik azokkal a társasjátékokkal, amelyek hasonlóan kellemes és vidám perceket adhatnak bármelyik családnak? Ezeket is elérhetővé tesszük magyar szabállyal.

  Álljon most itt egy rövid válogatás, a francia Blue Orange kiadótól, akiknek a Kingdomino-t, a Nem én voltam!-ot és a Photosynthesis-t is köszönhetjük!

 • A közös társasjátékozás nosztalgikus emléke

  A közös társasjátékozás nosztalgikus emléke

  2019. 12. 10.  

  Egy csokor modern társasjáték azoknak, akik a régen megélt játékélmény után vágynak

  Sokan őrzünk olyan emléket gyerekkorunkból, amikor hasunkat fogva nevettünk a saját vagy játékostársunk hibáin, tévedésén, rosszul alakult tervén… Megmaradt a közös szórakozás, a jó hangulat, és kedvünk lenne újra elővenni azokat a játékokat, hogy saját gyerekeinkkel vagy az unokaöccsel és hugival újra átélhessük. Felnőttként aztán meghökkenve tapasztaljuk, hogy a „ki nevet a végén?”, vagy a képpár-keresős memória már kevéssé szórakoztat minket…

 • Mit kapjanak a kismanók karácsonykor?

  Mit kapjanak a kismanók karácsonykor?

  2019. 12. 06.  

  Válogatás azok számára, akiknek még a Jézuska hozza…

  Karácsonykor mindig a gyerekekre figyelünk legjobban, hiszen őket nem csak a sok ajándék, hanem az ünnep körüli varázslat is élteti – eleve a tény, hogy a legtöbbjük számára még a Jézuska varázsolja az ajándékokat a fa alá.

  Biztosra kell tehát mennünk, hogy nem csak a hangulat, de az ajándék is telibe találjon. De vajon mi is az, ami biztos mosolyt varázsol az arcukra, és nem csak szenteste, hanem minden alkalommal? Te, aki e sorokat olvasod, nyilván nem véletlenül vagy itt: egyetértesz velünk, hogy a társasjáték a legjobb szórakozás, hiszen te is azt élvezed legjobban, ha egy asztal körül együtt nevettek, morfondíroztok, játszotok…

 • Csúcsjátékok és játékcsúcsok: bizonyítékok arra, hogy a játék élmény!

  Csúcsjátékok és játékcsúcsok: bizonyítékok arra, hogy a játék élmény!

  2019. 09. 02.  

  2019-es magyar nyelvű társasjátékaink – a Gémklub idei termése

  Mi, a Gémklub csapata minden évben igyekszünk nektek elhozni a legjobb társasjáték-újdonságokat és klasszikusokat, legyen az stratégiaicsaládi vagy partijáték
  Na, álljon meg a menet! Ezek a sorok, ezek a mondatok ismerősen hangzanak! Igen, utoljára egy éve vetettük honlapra őket, és bár a küldetés, az üzenet azonos, a játékok sora teljesen új – olvassátok hát, mit hoztunk el nektek idén, és még melyek megérkezésére várhattok év végéig!

 • Kedvenc társasjátékaink kicsiben és nagyban

  Kedvenc társasjátékaink kicsiben és nagyban

  2019. 08. 01.  

  Klasszikus társasjátékok – és gyerekek számára készült verzióik

  Sok társasjátékos családban a gyerekek alig várják, hogy részt vehessenek a közös hobbi élvezetében. Persze a szülők sem gondolhatják, hogy a kicsik hirtelen éveket okosodjanak – de ezekre a gondokra van megoldás! Méghozzá a játékok junior verziója, amelyekben az eredeti játék egyszerűsített szabályokkal, kisebbek számára is érthető játékmenettel kedveskednek nekik a kiadók. Hogy pontosan mire is gondolunk?

 • Kooperatív társasjátékok – az együttizgulás játékélménye

  Kooperatív társasjátékok – az együttizgulás játékélménye

  2019. 07. 08.  

  Amikor nem a többi játékos legyőzése a cél

  Miről szól a társasjátékozás? Szeretjük összemérni tudásunkat, hol vasút-, hol csempefal-építésben, vagy esetleg a gyorsaságunkat párkeresésben, logikai feladatokban… De van, hogy másfajta izgalomra vágyunk: vajon helytállunk-e vállat vállnak vetve, ki tudjuk-e vágni magunkat egy rendkívüli helyzetből?

  Semmi gond, hiszen ma már sok, és egyre több olyan társasjáték jelenik meg, amelyben nem egymás vetélytársai vagyunk, hanem csapatként, összefogva kell legyőznünk a játékot. A választék egyre színesebb, így nem kell aggódnunk, hogy a játékosok kora, a téma vagy a játék jellege miatt nem tudjuk a barátainkat, a családunkat egy együttműködős játékkal asztalhoz ültetni.

 • A sokrétű Dobble

  A sokrétű Dobble

  2019. 05. 24.  

  A Dobble 55 árnyalata

  Sárga kerek kapu a társasjátékos élmények világába.
  Kicsi sárga fémdoboz, rajta lila integető kéz – mi az? Hát a társasjátékos világ egyik leghíresebb hírnöke! A kis lila kéz hívogatva integet, és nem csak a régi ismerősöknek, hanem mindenkinek – még azoknak is, akik soha nem társasjátékoztak!

 • Anyu, gyere te is játszani!

  Anyu, gyere te is játszani!

  2019. 04. 29.  

  Vajon csak sztereotípia, hogy az anyukáknak több háztartási munka jut, és kevesebb játékidő? Persze biztos vannak jó ellenpéldák, de alapjában véve ez a helyzet…
  Hagyjunk hát nekik most egy lehetőséget: válasszanak ők, mit lenne kedvük játszani! Lepjük hát meg őket egy csokorra való társasjátékkal, hogy kiválaszthassák a kedvükre valót!

 • Tavaszi fények, húsvéti formák – színes játékok

  Tavaszi fények, húsvéti formák – színes játékok

  2019. 04. 09.  

  Tavaszköszöntő társasjátékok – hadd mozogjon az agy és a kéz!


  Végre itt a jó idő, lehet nagykabát nélkül mászókázni, homokozni, amíg a szülők a padon süttetik magukat a tavaszi napfényben… De ha a naiv felmenők azt hinnék, utána már kifáradnak a gyerekek, és nyugtuk lesz otthon (is), hát csalódhatnak – a mozgás a friss levegőn csak felpörgeti a gyerekeket. Mivel tudjuk hát őket otthon lefoglalni, napfénnyel gyűjtött energiáikat hasznos mederbe terelni?

 • Nőnapi bokréta hölgyjátékosoknak

  Nőnapi bokréta hölgyjátékosoknak

  2019. 03. 04.  

  Kedves hölgyolvasóink! Ne ijedjetek meg: nem fakanalas, porszívós és pelenkás játékokat szeretnénk nektek mutatni! A nők napján az irántatok való megbecsülést és tiszteletet szeretnénk kifejezni, ahogy ebben a cikkben is olyan játékokat szedtünk össze, amelyek biztosan megszólítanak titeket.
  Olyan kalandokat ajánlunk, amelyekkel azonosulni tudtok, hiszen ti, nők, ezerféle szerepben jelentek meg a világban…

 • Lassan véget ér a tél – vonulnak a Gémek!

  Lassan véget ér a tél – vonulnak a Gémek!

  2019. 03. 01.  

  2019-es társasjáték-újdonságaink első hulláma

  Bár még alig kezdődött el az idei év, mi már távcsővel figyeljük, milyen magyar társasjátékok érkeznek Gémországból. Persze mindig meg is osztjuk veletek, de gondoltuk, érdemes most egy cikkben összefoglalni, hogy ne felejtsétek, mi vár rátok ;-)

 • Társas utazáshoz társasjáték – Szórakoztató útitársak télen-nyáron

  Társas utazáshoz társasjáték – Szórakoztató útitársak télen-nyáron

  2019. 02. 18.  

  Családi utazás a vidéken élő nagyszülőkhöz? Egy kirándulásos hétvége a barátokkal? Hosszú zötyögés a vonaton, ebéd utáni csendespihenő vagy egy pihegős óra a kirándulás után… utazás belföldön vagy külföldre? Mivel foglaljuk le addig a gyerekeket, a politizáló szülőket vagy mivel pörgessük fel a társaságot?

 • Párosan szép az élet

  Párosan szép az élet

  2019. 02. 08.  

  A társasjátékok, ahogy a nevük is kifejezik, társasági szórakozásra vannak kitalálva – legyen az baráti kör vagy család. De vajon hány főtől lehet egy embertömeget társaságnak hívni? Öt? Három? És mi van, ha csak a párommal, testvéremmel, stb. szeretnénk játszani?! Korunk elfogadó és polkorrekt szellemében meg szeretnénk védeni azokat a „társaságokat”, amelyek csupán csak kétfősek…

 • Partijátékok utószilveszterre és tovább

  Partijátékok utószilveszterre és tovább

  2018. 12. 19.  

  Partijátékokkal az Újévbe – és tovább!

  Szilveszter. Lássuk csak: délután (van, ahol már délelőtt is) elkezd szállingózni a társaság, 16 óra magasságában már leszünk vagy nyolcan… Kéne pár játék, amivel sokan tudunk játszani, és nem kell sokat magyarázni a szabályokat, mert Liliék és Sanyiék nem nagy játékosok…

  Végül is nem nagy ügy, annyi és annyiféle partijátékból lehet válogatni! Hogy mit értek az alatt, „annyiféle”? Hát lássuk csak:

 • Kiemelt ajánlatunk: hét csoda vezetőkkel fűszerezve

  Kiemelt ajánlatunk: hét csoda vezetőkkel fűszerezve

  2018. 12. 13.  

  7 csoda, 7 szín... most mindenből plusz még 1!

  Bár a 7 csoda borítóján egy feketés-szürke „Az Év Gémerjátéka” kitüntetés díszeleg, ma, 7 évvel később már mint családi társasjátékra tekintünk. Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy az egyik legnépszerűbb stratégiai játék a komolyabb játékélményt keresők körében is.

 • 2018-as újdonságok – meg- és (be)jelent(ett)

  2018-as újdonságok – meg- és (be)jelent(ett)

  2018. 12. 13.  

  Szemezgessetek gazdag idei termésünkből – íme a Gémklubos mézesbödön legjava!

  A 90-es évek közepétől beindult a modern társasjátékok aranykora. Egyre-másra születnek a jobbnál-jobb és szebbnél-szebb (sőt, még inkább szebbnél-jobb) társasjátékok, amelyek között egyre nehezebb válogatni… Ezért próbáljuk meg évről-évre kiválogatni és elhozni számotokra az új és klasszikus játékok legjavát. Lássuk csak, 2018-ban melyek voltak ezek!

 • Lehet-e élvezetes a bizonytalanság érzése?

  Lehet-e élvezetes a bizonytalanság érzése?

  2018. 10. 04.  

  Egy álarcosbál, ahol azt sem tudod, te magad ki vagy!


  Miért szeretjük a partijátékokat? Mert egy partijátékot játszva egy vicces helyzetet vállalunk, amiből az eszünk vagy az ügyességünk (vagy a kettő együtt) segíthet ki. Akár győztesként is, bár egy partijátéknál együtt nevetünk, akárki is fog győzni. Persze ettől függetlenül a játék akkor működik, ha a játékosok a győzelemre törekednek.

 • Szatíra a királyok erkölcséről – amikor a nő bolondítja meg a világot

  Szatíra a királyok erkölcséről – amikor a nő bolondítja meg a világot

  2018. 09. 21.  

  A sztori, ami kilóra megvett

  A történet: királyként vetélkedtek abban, kinek lesz értékesebb az újonnan felépült birodalma, amit dominószerű elemekből kell megépítsetek egy 5x5-ös területen. Királyságotok erdőkből, tavakból, búzamezőkből, satöbbi áll. (Eddig ismerős, ugye? Elég kingdominosan hangzik. De most jön a lényeg!)

 • Asztali szabadulószobák – gólya helyett a Gém hozta

  Asztali szabadulószobák – gólya helyett a Gém hozta

  2018. 09. 14.  

  A felszabadító érzés diadala

  Gombamód szaporodtak el hazánkban a szabadulószobák – baráti társaságok, családok teszik magukat bennük próbára, és csapatépítő tréningekre is sokan használják. Az is egy érdekes kérdés, hogy ha vadidegeneket tennénk ki egy ilyen helyzetnek, mi sülne ki belőle, de az biztos, hogy népszerűvé vált az oldjuk-meg-együtt kaland.

 • A növekvő fák árnyéka és a kerengő nap tánca

  A növekvő fák árnyéka és a kerengő nap tánca

  2018. 08. 27.  

  Erdőgazdálkodás – ne fázzunk, nem papír lesz belőle!

  Egyre-másra születnek a meglepő ötletek, miket lehet társasjátékkal modellezni, de ritka az olyan jó hangulatú játék, mint a Photosynthesis. Nem csak a „minik” látványosak benne: a szokásos, határozott játékosszín (kék-piros-zöld stb.) helyett 4 különböző árnyalatú (és formájú – köszönik a színvakok) fafajta különböző méretű makettjeit kapják kézhez a játékosok. Nem csak az egész játék zöld alaphangulata, patakkal szegélyezett erdőtáblája, leveles korongjai fogja meg a játékosokat. Ami igazán jópofa benne, az a mechanizmus egyediségét megadó, a táblát körbejáró napkorong-szelet.

 • A tudatos rángatózás öröme: Panic Mansion

  A tudatos rángatózás öröme: Panic Mansion

  2018. 08. 09.  

  Gyerekkorunk szóló-játéka társas kivitelben

  A minap próbaképpen hazavittem pár ügyességi gyerekjátékot, hátha rákap végre az óvodás kisfiam a társasjátékokra (igen, ne is mondjátok…). Hogy mi lett a vége? Hogy a gimnazista testvéreivel röhögtük magunkat könnyesre, miközben egy 25 centi széles kartondobozkát rázogattunk jobbra-balra.

 • Rakjátok le… de mind!

  Rakjátok le… de mind!

  2018. 08. 09.  

  Ezotéria vagy kompetencia?

  Az idei Spiel des Jahres előtt a társasjátékos társadalom sokat rágcsálta azt a kérdést, vajon az Azul vagy a The Mind nyeri-e az Év (családi) Játéka díjat. Végül az Azul nyert, de előtte sokan meg voltak győződve róla, hogy a The Mind: Érezz rá! lesz a dobogó legfelső fokán, pusztán amiatt, hogy teljesen szokatlan a játékmechanizmusa.

 • A Fantasztikus Négyes – az asszociációs szuperGémek

  A Fantasztikus Négyes – az asszociációs szuperGémek

  2018. 07. 25.  

  Az asszociációs partijátékok aranykora

  Tegye fel a kezét, aki még nem játszott a Dixit-tel! Utána ezek közül csak az tartsa fenn a kezét a levegőben, aki nem is hallott még róla! Abban egyetérthetünk, hogy nem sok kezet láthatunk lelki szemeinkkel. Az idén tíz éves játék gyakorlatilag azonnal klasszikussá vált, pedig sok partijáték jelent meg előtte is, azóta is. Mi a titka, mitől olyan különleges?

 • Ne rombold le a nosztalgikus emlékeket – élj meg új kalandokat! Klasszikus játékok modern újragondolása 2. rész

  Ne rombold le a nosztalgikus emlékeket – élj meg új kalandokat! Klasszikus játékok modern újragondolása 2. rész

  2018. 07. 12.  

  Klassz, klasszikus, még klasszabb (és klasszikusabb)

  Aki játszott a 80-as években a Csillagok háborújával, és még mindig megdobbantja a szívét ez a filmsorozat, ne aggódjon: itt is van modern alternatíva! Akár a híres karakterek párharcait szeretné újraélni (Star Wars: Sorsok), akár az ellenállók megmaradt egységeivel szeretné a lázadás magvait galaxisszerte elhinteni (vagy épp ellenkezőleg: a hatalmas birodalmi hadigépezettel szeretné eltaposni az ellenállás utolsó védőbástyáit), nem fog csalódni! A Star Wars: Lázadásban miniatűr lépegetőkkel és csillagrombolókkal, készülő és működőképes Halálcsillaggal kergethetünk X-szárnyúakat és Organa szenátor cirkálóját (vagy menekülhetünk utóbbiakkal).

 • Ne rombold le a nosztalgikus emlékeket – élj meg új kalandokat! – Klasszikus játékok modern újragondolása – 1. rész

  Ne rombold le a nosztalgikus emlékeket – élj meg új kalandokat! – Klasszikus játékok modern újragondolása – 1. rész

  2018. 07. 12.  

  Hányszor éltük meg azt, hogy elővettük gyerekkorunk kedvenc könyvét, vagy újra megnéztük azt a filmet, ami évekig átitatta mindennapjainkat – és aztán rájövünk, hogy felnőttként már inkább nosztalgiával nézünk arra, amit annak idején rongyosra koptattunk, mint élvezettel?

 • Úti társa(so)k

  Úti társa(so)k

  2018. 06. 13.  

  Közeleg a nyár, a tanév és a vizsgaidőszak vége, egyre többet kacsingatunk a hétvégi kirándulás, utazás (vízitúra, biciklizés stb.) felé. Akárhová készülünk, mindig arra gondolunk: mi lesz este? Vagy a napközbeni nagy pihenő alatt? Nem kéne esetleg… egy… társasjátékot is vinni magunkkal?
  (Te, aki e honlapot rendszeresen keresed fel, biztos bűntudat és pontpontpont-ok nélkül teszed fel ezt a kérdést – illetve nem is kérdezed, csak kijelented)

 • Jógi esetek – ki követi el az évszázad legröhejesebb végtagmasniját?

  Jógi esetek – ki követi el az évszázad legröhejesebb végtagmasniját?

  2018. 06. 06.  

  Tekerem és csavarom – az ügyességi partijáték

  Fojtogat a feltörő nevetés, hullámokban próbál felgurgulázni a torkomon, pedig nem szabad… Nem szabad, mert akkor biztos elejtem azt a lapot, amit a leszorított könyökű jobb kezemmel a bal szememnél tartok… Hogy miért a jobbal? Mert a bal alkaromon is egyensúlyozok egy lapot, miközben magasabbra kéne tartanom a kézfejemet, mint a jobbat.

 • Kedvenceitek a mi kedvenceink!

  Kedvenceitek a mi kedvenceink!

  2018. 01. 24.  

  2017 legnépszerűbb gémklubos játékai

  Minden évben igyekszünk számotokra elhozni a legjobb új játékokat, illetve biztosítani azt, hogy a legjobb játékok minden játékbolt polcán ott legyenek – természetesen magyarul. Igen, küldetésünk az, hogy minél több olyan játékot adjunk ki, amellyel – a rendszeresen társasozó közösség mellett –még több játékos embert, családot tudunk megszólítani. Az újak kiadása mellett természetesen kitartunk a klasszikusok mellett, amelyek iránt évek óta töretlen a lelkesedés.

 • Partijátékot szilveszterre – kedvezményesen 10% kedvezmény a partijátékokra, amely összevonható saját kedvezménnyel!

  Partijátékot szilveszterre – kedvezményesen 10% kedvezmény a partijátékokra, amely összevonható saját kedvezménnyel!

  2017. 12. 27.  

  Mitől lesz rövidebb a várakozás és hosszabb az óév?

  Várod már a szilvesztert? Vagy nincs bajod az óévvel, azon kívül, hogy mindjárt véget ér? Van rá pár módszer, hogyan tedd tartalmasabbá az utolsó napokat… vagy órákat. Utóbbi azért fog könnyebben menni, mert 31-én azért csak összejön a baráti társaság, hogy együtt számolja éjfélkor a másodperceket.

  De mielőtt a végső visszaszámlálásba fognánk, csináljunk valamit közösen. Közös nevezőnek ott van a modern társasjátékok végtelen világa…

 • Ötris, avagy a fejtörő tér- és időtöltés

  Ötris, avagy a fejtörő tér- és időtöltés

  2017. 06. 29.  

  Tetrisezés ötegységnyi elemekkel

  Ha egyszemélyes logikai játékokról beszélünk, abszolút dobogós helye van köztük a tetrisnek. A potyogó ágas-bogas alakzatok forgatása, hogy betöltve a lukakat teljes sorokat hozzunk létre, mélyen beleivódott több generáció gyerekkorába.

 • A töprengés lecsupaszított élvezete

  A töprengés lecsupaszított élvezete

  2017. 06. 22.  

  Az absztrakt stratégiai játékok híres klasszikusai

  Hányan fognak neki úgy egy játéknak: na lássuk, ki a furfangosabb viking? Vagy hogy melyikünk épít ügyesebben vasútvonalat? Esetleg kinek lesz több aranya a kakaószüretelésből? Jó érzés valakinek a bőrébe bújni, és úgy egy feladatot megoldani. Jó, azaz jobb, hiszen végtére is egy feladat: gondolkodni kell rajta, hogyan tudunk valamit hamarabb, ügyesebben megcsinálni, mint a vetélytársunk vagy -társaink.

 • Csiszold a drágaköveket és a győzelem útvonalát!

  Csiszold a drágaköveket és a győzelem útvonalát!

  2017. 05. 16.  

  Na, már csak egy rubin hiányzik, és akkor meg tudom szerezni azt a hárompontos fejlesztéskártyát! Hacsak el nem viszik az orrom elől, amire Mesinek van is esélye… Akkor marad ez a bánya, azis rubin, akkor enyém a bal szélső nemeslapka, az is három pont! De ahhoz meg egy ónix hiányzik…

 • Tedd rá, forgasd meg, variáld át – olasz fagylalt okosan!

  Tedd rá, forgasd meg, variáld át – olasz fagylalt okosan!

  2017. 04. 19.  

  avagy összeakad-e agyunkban a mozgáskoordináció és a logika?

  Aha, zöldet a kékre, ez az… gyorsan, rózsaszínt a sárgára, megvan! (Ha! Milyen laza csuklómozdulattal oldottam meg!) De milyen sorrendben is kéne átrendezzem a maradék tölcséreket?! 

 • Itt a tavasz, itt a nyúl! – avagy mit rejtsünk a fűbe a csokitojás mellé?

  Itt a tavasz, itt a nyúl! – avagy mit rejtsünk a fűbe a csokitojás mellé?

  2017. 04. 10.  

  Közeledik a húsvét, és remélhetőleg elég meleg lesz ahhoz, hogy a kertben dughassuk el a csokinyuszit a gyerekeknek, de annyira azért nem, hogy el is olvadjon. (Ahogy elnézem az előrejelzéseket, jól ki van találva ez a tavaszi időpont…)

 • Miből lesz a csokoládé? – a Kakaó hosszantartó íze

  Miből lesz a csokoládé? – a Kakaó hosszantartó íze

  2017. 04. 10.  

  A Kakaó című könnyed stratégiai társasjáték nagy népszerűségre tett szert tavalyi megjelenése óta. A nyolcéves kortól ajánlott családi társasjátékban a játékosok egymással vetélkedő kakaóbab-termelő törzsek irányítását kell ellássák.

 • Sárkány farka, maci tolla, virág porzója – hol a különbség?

  Sárkány farka, maci tolla, virág porzója – hol a különbség?

  2017. 03. 27.  

  Mindannyiunk nagy gyerekkori kedvence volt a „keresd a tíz különbséget a két kép között”. A játékot nem lehetett megunni, mert a gyerekújságok és ifjúsági lapok minden friss számában volt egy új. Bámultuk a kép részleteit, pattogott a szemünk a két kép között, és jóleső érzéssel töltött el minket, amikor ráakadtunk egy hiányzó rúdra, óramutatóra vagy masnira.

 • Városállamok versenye – mire jó egy világcsoda?

  Városállamok versenye – mire jó egy világcsoda?

  2017. 03. 19.  

  A dicsőséges ókori civilizációk félórája

  A 7 Csoda már az első alkalom után kedvenc társasjátékunkká vált a családban. Könnyed(nek tűnő) félórás küzdelem, gyakorlatilag várakozási idő nélkül. A játék alapvető mechanizmusa a válogatás a színes (minő csoda: hétféle színű) kártyák között, amiből (meglepetés!) hét darabot kap mindenki egy korszak elején. 

 • Kifordítom, befordítom – akárhogy nézem, mégsem bunda!

  Kifordítom, befordítom – akárhogy nézem, mégsem bunda!

  2017. 03. 19.  

  Hogyan irányítsunk egy focimeccset legálisan – hogy mi nyerjük a legtöbb pénzt?

  Hányszor nézünk úgy focimeccset, hogy miközben kedvenc csapatunknak szurkolunk, arra gondolunk: de jó lenne most egy varázspálcával besegíteni… A Focifogadásban ilyesmire van lehetőségünk, ha nem is varázspálcával – mégsem kviddics… A másik gondolat, ami mindenki fejében megfordult már: de jó lenne pénzt nyerni. Pééénzt, sok pééénzt! Na, a Focifogadásban erre is van lehetőség!

 • Amikor az 5x5 nem feltétlenül 25

  Amikor az 5x5 nem feltétlenül 25

  2017. 03. 17.  

  Királyságépítő dominójáték

  Mindig örülök neki, ha olyan okos játékokkal találkozok, amelyeknek rövid a játékideje, de látványosan épül benne valamit. Ha még ráadásul szép is, akkor tuti nyerő!

 • Nem kell a mese habbal – sakkon innen, kerettörténeten túl

  Nem kell a mese habbal – sakkon innen, kerettörténeten túl

  2017. 01. 25.  

  Avagy játsszunk absztrakt stratégiai játékokat – kicsikkel és nagyokkal!

  Absztrakt stratégiai játék – az meg mi? Nyugodt szívvel feltehetnénk ezt a kérdést, mert ha már játszani akarunk, akkor ne dobáljanak meg minket ilyen szavakkal. Hogy mit is takarnak?

  Megszokhattuk a stratégiai játékoktól, hogy a cél elérése, az akciólehetőségek valami kerettörténetbe vannak foglalva („kakaóbabgyűjtő törzs főnökei vagytok”, „feladatod az, hogy a te világcsodád városállama legyen a legfejlettebb” stb.). A keretben az eszközöknek is nevük van (munkás, aranypénz, tulajdonságkártya). De próbálta-e már bárki úgy leültetni az ismerősét, gyerekét sakkozni, hogy előtte történetet mondott az iráni sahokról, azok hadseregeiről?!

 • Vegyél részt Kína születésében – légy te a legsikeresebb fejedelem!

  Vegyél részt Kína születésében – légy te a legsikeresebb fejedelem!

  2017. 01. 03.  

  Alapíts és bővíts tartományokat, kebelezd be ellenfeled birodalmát!

  Kína hatalmas területén erős városok és három kis tartomány várja, hogy meghódítsák őket a hadakozó fejedelmek. Az ő bőrükbe bújhatunk bele ebben a játékban. A cél: melyikük lesz végül a Csin-dinasztia megalapítója? 

 • Játékrajongók karácsonya – 2016 ínyencségei

  Játékrajongók karácsonya – 2016 ínyencségei

  2016. 12. 15.  

  A Gémklub idén sok olyan játékot adott ki magyar nyelven, amellyel gyakorlott játékosoknak igyekszik a kedvére tenni. Ezek a játékok nem csak a Gémklub csapatának ízlését fedik: a nemzetközi játékrajongói honlap, a boardgamegeek.com ranglistáján is előkelő helyet foglalnak el. Gyakorlott játékosoknak igazi karácsonyi csodák!

 • Biztos befutók karácsonyra az egész családnak – a 2016-os év újdonságai!

  Biztos befutók karácsonyra az egész családnak – a 2016-os év újdonságai!

  2016. 12. 15.  

  A Gémklub igyekszik az eddiginél is több, újabb, illatosabb-színesebb játékokkal szolgálni azoknak a családoknak, akik az esti szórakozást tartalmasan szeretnék eltölteni. Ahogy közeledik az év vége, a karácsony, nem hagyjuk nevetésre és tudásra éhes játékosainkat újdonságok nélkül. 

 • Leo fodrászhoz megy

  Leo fodrászhoz megy

  2016. 12. 15.  

  Bozontos oroszlán keresi gyerekek segítségét

  Leo, az oroszlán, úgy dönt, itt az ideje fodrászhoz mennie. Reggel nyolckor frissen ki is pattan az ágyból, mert hosszú az út: Bobo, a majom a dzsungel másik végén fogadja a loboncos látogatókat. Leo az ösvény mentén sok jóbaráttal találkozik, és ha mindegyikőjükkel szóba elegyedik, bizony, nem lesz elég az idő, hogy odaérjen este nyolcig, amikor is a fodrászat bezár…

 • Karácsonyi fények, avagy a gyermekszemek ragyogása

  Karácsonyi fények, avagy a gyermekszemek ragyogása

  2016. 12. 10.  

  A legkisebbektől a legnagyobbakig – karácsonyi ajándékötletek gyerekeinknek

  Mindannyian a legjobbat szeretnénk a gyermekeinknek: a legjobb falatokat, a legjobb iskolát – és persze a legjobb karácsonyi ajándékot. Ehhez nyújtunk most segítséget egy összeállítással a legkiválóbb társasjátékokról.
  Persze tudjuk, ahány család, annyi felállás: egy gyerek vagy több testvér, mozgékony vagy a fenekén megülő, eszes vagy szeles, a memóriája jó vagy a reflexe…

 • Karácsony szemtől szembe – páros játszmák

  Karácsony szemtől szembe – páros játszmák

  2016. 12. 10.  

  Társas ötletek (nem csak) kétfős társaságoknak

  Sokan vagyunk úgy vele, hogy nehezen hozunk össze egy asztalnyi csapatot a társasjátékozáshoz, de van egy állandó társunk, aki szívesen osztozik kedvenc szórakozásunkban, legyen az a szomszéd, a barátom vagy a barátnőm. Azoknak, akik jó, kifejezetten kétszemélyes társasjátékokat keresnek, összeállítottunk egy kis válogatást – használjátok egészséggel, akár karácsonyi ajándékötletnek is!

 • Adventtal indul a számolás – a közös nevező: a karácsony

  Adventtal indul a számolás – a közös nevező: a karácsony

  2016. 12. 01.  

  Ezt add össze: már csak 24-et kell aludnunk…

  Nincs olyan ember, aki ezekben a napokban ne gondolna a karácsonyra. A keresztény ünnep világiasodott formája áthatja mindennapjainkat, mindannyian várjuk a szentestét, bár sokan már nem Krisztus eljövetelére készülünk, hanem egymás megajándékozására, a családi örömszerzésre.

 • Tartsd kézben az egyensúlyt – test és lélek harmóniája

  Tartsd kézben az egyensúlyt – test és lélek harmóniája

  2016. 11. 28.  

  A Gémklub és a Taó – ügyességi és meditációs játék

  Különleges játék a Jin-Jang. Bár a Gémklub olvasói és vevői megszokhatták, hogy kínálatunkban csupa olyan játékot találnak, amelyek szórakoztató kikapcsolódást nyújtanak, és közben készségeiket is fejlesztik. Legtöbb ügyességi játékunk általában ügyességi ÉS logikai vagy absztrakt stratégiai, de a Jin-Jang-gal játszva, nevéhez híven a test és lélek közötti harmónia megteremtése a cél...

 • Fekete péntek, fehér karácsony – piros betűs ünnepek jönnek

  Fekete péntek, fehér karácsony – piros betűs ünnepek jönnek

  2016. 11. 22.  

  Miért fekete, miért péntek, és miért jó?

  Egyre többet lehet hallani a fekete péntekről, főleg az online médiában. Annyit talán már mindenki tud, hogy ez egy óriási kedvezménydömping, amit november utolsó hétvégéjére időzít egyre több kereskedő.

  Hogy miért pont ekkor? Hiszen csak most kezdődik a karácsonyi bevásárlás csúcsidőszaka – miért kínálnak meg hát minket nagy, akár fél árnál is magasabb kedvezményekkel? Abban minden online forrás egyetért, hogy valamikor a 20-30-as években indult a dolog, és persze honnan máshonnan, mint az Egyesült Államokból.


 • Változó szelekkel a memória tengerén

  Változó szelekkel a memória tengerén

  2016. 11. 22.  

  A legfürgébb kalóz lesz a leggazdagabb

  Nem nagyon tudok olyan családot, ahol nem dívott a klasszikus párkeresős memóriajáték. Körbeültük a kis négyzetes lapokat és sasoltuk a többi játékos kezét, mit fordít fel, majd próbáltuk beégetni a szürkébe a felfedett lapokat, és alig tudtuk kivárni a sorunkat, hogy lecsaphassunk az elfeledett lappárokra.

  Hát az El Capitan-ban nem kell várnunk. Ebben a játékban ugyanis nem egymás után következünk, hanem egymással párhuzamosan csapunk le a párokra – győzzön a gyorsabbik!

 • Gyorsasági taktikai játék – bolygónyi pontok várnak!

  Gyorsasági taktikai játék – bolygónyi pontok várnak!

  2016. 11. 22.  

  Taktika és a reflex – az űrcsempész nyeresége pillanatokon múlhat

  Ha valaha vágytál Han Solo és szőrős társa bőrébe, hát itt az alkalom! Az Űrcsempészek című játékban hamar kiderül, hogy nem elég a nagy mellény és a vagány duma: egy űrhajós dugárusnak gyorsnak is kell lennie, és kereskedők módjára kell kombináljon.

 • Egyszemélyes útvesztő játékok – láthatatlan labirintusok

  Egyszemélyes útvesztő játékok – láthatatlan labirintusok

  2016. 11. 11.  

  A ThinkFun játékkiadó stabilan és menetrend szerint szállítja azokat a jófajta fejtörőket, amelyeket egyszemélyes játék formájában kell megoldjunk. A sok logikai játék között az egyik legérdekesebb csoportot azok a labirintus játékok képviselik, amelyekben nem egy útvesztőből kell kiszabadulni, hanem magunknak kell azt felépíteni, hogy a megoldást megkapjuk.


 • A Legacy-mítosz – és ami a dobozban van!

  A Legacy-mítosz – és ami a dobozban van!

  2016. 11. 07.  

  Sok mindent lehet hallani és olvasni a Pandemic Legacyról, sokan szkeptikusan állnak hozzá, sokan értetlenkednek, de egy vitathatatlan: azok, akik kipróbálták és végigjátszották a játékot, megfellebbezhetetlenül lelkesek és elégedettek. Teljes az egyetértés, hogy életük egyik, ha nem A legmeghatározóbb társasjátékélménye volt.

  Nem csoda hát, ha a játék azonnal az első helyre került a boardgamegeek rangsorában, és töretlenül uralja azt. Mégis mi ennyire különleges a játékban? És mi az, amit mindenki tud, vagy legalábbis tudni vél róla? Leplezzük le a mítoszt lépésről lépésre!

 • Szabadulószoba az asztalon – él(v)ezd a logikát!

  Szabadulószoba az asztalon – él(v)ezd a logikát!

  2016. 10. 11.  

  Falak helyett az asztal lapja

  Nagy divattá vált mostanában a szabadulós játék. Számtalan pincehelyiség és ipari épület kapott új rendeltetést, amikor baráti társaságok, családok vagy osztályok állnak neki jeleket és összefüggéseket keresni egy zárt helyiségben, amelyek segítségével kijuthatnak.

  A játékok lényege, hogy a képességeinket az elrejtett elemekből összerakott elvont logikai feladványok megtalálására és megoldására kell használnunk. A megtalálás persze maga egy megoldás, vagyis az egész játék keresés, felismerés és összekapcsolás. A siker titka, hogy az erre elkülönített tér, helyiség, illetve az, hogy kiszakadunk a megszokott környezetből, játékos légkört hoz létre.

 • Foghíjak az időben – a szakadozott időegyenes befoltozása

  Foghíjak az időben – a szakadozott időegyenes befoltozása

  2016. 09. 27.  

  A Timeline sorozat játékainak szabálya egyszerű: mindenki kap négy lapot, melyen egy évszámhoz köthető esemény, történés szerepel. A kártyák két oldala ugyanúgy néz ki, egy apró különbséggel: az egyik oldalon az évszám is szerepel. Ezzel a felével lefelé kell a lapokat kiosztani, csak az asztal közepén lévő kezdőlapon látható az évszám.

 • Oszd meg (a bárányaidat) és uralkodj (a réten)!

  Oszd meg (a bárányaidat) és uralkodj (a réten)!

  2016. 09. 13.  

  Egy gyors családi stratégiai legeltetés

  Mókás kis játéknak tűnik a Battle Sheep, már a neve is tréfás – pedig a vidám külső furmányos kis játékot takar! A doboz majáliszöldben tündököl, és rajta bolondos pofákat vágó barik állnak egymás hegyén-hátán.

  A játék egyszerű szabályokon nyugvó, gyors kis taktikai játék, amely kettő, három vagy négy fővel játszható. A játék célja az, hogy saját színű növényevőink minél nagyobb területet harapjanak ki a fűből… azaz a legelőből. Ehhez persze nem kell az ellenfélnek fűbe harapnia (!), elég, ha kiszorítjuk, azaz inkább be(ee).

 • Az izgalom négy új oldala – még közelebb a világvége!

  Az izgalom négy új oldala – még közelebb a világvége!

  2016. 08. 30.  

  A Pandemic megjelenése óta lelkes rajongótábort gyűjtött, mind a családok, mind a játékfüggő gémerek körében. (Aki nem találkozott még a játékkal, annak ajánlom korábbi cikkünket.)

  A Pandemic: Pengeélen címmel most magyarul is megjelent kiegészítő új szintre emeli ezt a küzdelmet: mostantól borotvaélen táncol a világ, és hogy a négy kihívás közül melyikkel (vagy melyikekkel) szeretnénk szembenézni, csak rajtunk áll!

 • Már egy hete csak az áramra gondolok…

  Már egy hete csak az áramra gondolok…

  2016. 08. 11.  

  Mi egy jó játék alapja? A hangulat, az elvarázsolt világ, amibe átléphetünk, ha leülünk vele játszani. Vajon elsőre kinek hangzik az jól, hogy „gyere velem egy világba, ahol erőműveket építhetsz, és árammal láthatsz el városokat”?

  Pedig erről szól a Nagyfeszültség. Ezzel a magyar címmel jelent most meg, az eredeti német címe Funkenschlag, angol címe pedig Power Grid (talán ez utóbbi jobban illik a témára). És persze ez csak az egymondatos összefoglaló, és ha nem is hangzik elsőre jól, nagyon izgalmas, nagyon okos játék.


 • Építsünk vasutat családi vállalkozásban!

  Építsünk vasutat családi vállalkozásban!

  2016. 08. 10.  

  Bár a gőzmozdonyok kora leáldozott, hőskoruk kitörölhetetlen nyomot hagyott az emberiség életében. És talán nem csak a füstös-fekete mozdonyok zakatolása ébreszt mindenkiben eufóriát, hanem a korszak, amelyben dinoszauruszként uralkodtak. A Ticket to Ride ezt a nosztalgiát lovagolja meg.  


 • Granna – a könnyed családi játékok kiadója

  Granna – a könnyed családi játékok kiadója

  2016. 08. 07.  

  Okos rákok, éhes pingvinek és ugráló békák - bájos és okos családi játékok

  Negyedórás társas mulatságok a Grannától

  A nyári estéken jól esik egy kis pihenés az egész napos fürdőzés, tollasozás és focizás után. A hűvösebb estéken hívogat minket az asztal, amit körbeülhet az egész család, és ismét együtt szórakozhat. Azért nem árt, ha már kicsit lelassulnak a gyerekek, és a derűbe egy kis fejtörést is viszünk.

 • Frissítő vitaminfröccs – tudsz ötig számolni?

  Frissítő vitaminfröccs – tudsz ötig számolni?

  2016. 08. 02.  

  Nyári gyümölcskosár a Kék Narancstól

  A Blue Orange már jó pár játékkal bizonyított, hogy értenek a pergő menetű logikai és az éles agyat igénylő partijátékokhoz. A Mi mennyi? egy jól sikerült partijáték, amelyhez elsőre azt gondolnánk: elég, ha ötig tudunk számolni. Hiszen egy narancsot csak meg tudunk különböztetni egy ananásztól, epret a málnától?! 

 • Bambuszrügyet az egész családnak – japán kertépítészet és pandahizlalda!

  Bambuszrügyet az egész családnak – japán kertépítészet és pandahizlalda!

  2016. 07. 27.  

  Mókás kis cucc ez a Takenoko. Ennivaló a kis haspók pandamaci, cuki a hapsi, aki a kertet ápolja – és gyönyörű színekben pompázik a kert, ahol mindketten fel-alá rohangálnak, és élénk színű bambusznádak törnek a magasba. 

 • Ki kit ismer jobban? - az empátia derűs világa

  Ki kit ismer jobban? - az empátia derűs világa

  2016. 07. 12.  

  Hogy miről szól a Lélekpillangó című társasjáték? Arról, mennyire ismerjük játékostársainkat. Nem a műveltségüket, nem a taktikus elméjüket, és nem is az ügyességüket kell ismerjük – de mindegyiket egyben! Tudnunk kell, kik ülnek velünk szemben, vagy legalábbis gyorsan meg kell ismerjük őket, ha azt szeretnénk, hogy előrébb léphessünk a színes és kacskaringós pálya mezőin.

 • Az ültetvényezés agybizsergető gyönyörűsége

  Az ültetvényezés agybizsergető gyönyörűsége

  2016. 07. 04.  

  Az összetett stratégiai játékok öreg királya

  Puerto Rico, a gazdag kikötő. Kávé, dohány és cukor illata. A szélben csattogó vitorlák és a zöld kukoricaszárak susogása. Ebben a hangulatban zajlik a klasszikussá vált stratégiai játék, amelyben a hajdani gyarmatállam egyik szigetén kell felépítsük ültetvényes gazdaságunkat – természetesen a legnagyobbra.

 • Hogyan ütközhetünk láthatatlan falakba?

  Hogyan ütközhetünk láthatatlan falakba?

  2016. 06. 21.  

  A Drei Magier Spiele három fekete varázslósipkája a garancia jele arra, hogy a játék, amit a kezünkben tartunk, valami szokatlan elemet vagy mechanizmust rejt. Egy csavar a memórián, a mozgatás hatásán, a megszokott szabályokon… Így van ez Az elvarázsolt labirintussal is.

  Ebben a társasjátékban a játékosok varázslótanoncokat irányítanak, akik egy különös kert oszlopai között bolyongva kell összeszedjenek öt varázsjelet. Hogy mi ebben a kihívás? Az, hogy az oszlopok között néhol falakba ütközhetünk. Na, nem a bábunkkal. Bár lépés közben érezni fogjuk, hogy valamit elveszítünk…

 • A civilizációk fejlődésének élvezetes sokszínűsége

  A civilizációk fejlődésének élvezetes sokszínűsége

  2016. 06. 15.  

  Through the Ages – ez a név nem hangzik ismeretlenül sok gémer számára. A Korokon át viszont valami új. Igen: végre magyarul is megjelent a Through the Ages!


 • A felülmúlhatatlan stratégiai kártyajáték

  A felülmúlhatatlan stratégiai kártyajáték

  2016. 06. 13.  

  Egyszerűen nagyszerű – a pakliépítős klasszikus

  Mi az, ami miatt lelkesedni tudunk egy játékért? Mitől jó, élvezetes egy stratégiai játék? Valószínűleg kevesebben gondolkodunk rajta tudatosan. Egyrészt meg kell fogjon minket a hangulata, másrészt a játék folyamata le kell, hogy foglaljon minket – tudatosan és tudat alatt is mozgatja a szürkeállományt. Ehhez jön általában az, hogy a játék nézzen jól ki, típusától függően legyen tele jópofa figurákkal, rajzokkal, látványos kiegészítő elemekkel.

 • Radioaktív adok-kapok, avagy vidám csihi-puhi egy könnyed stratégiai játékban

  Radioaktív adok-kapok, avagy vidám csihi-puhi egy könnyed stratégiai játékban

  2016. 06. 06.  

  Nem tudom, melyik család hogy van vele, nálunk kevés az idő. Iskola, különórák, sport. Hétvégén is hasonló a kép. Komolyabb stratégiai játékokra egyszerűen nincs idő. Pedig kedvenceink állnak ott a polcon, de egy, másfél, két óránk nincs egy játékra. Ezért (is) ideális játék a Tokió királya. Maximum félórás játékidő, és a dobókockák ellenére lehet benne jókat taktikázni.

 • Mindegyik dobozban egy jó adag nyár van

  Mindegyik dobozban egy jó adag nyár van

  2016. 05. 19.  

  Hogy mire vágyik minden szülő? Hogy végre vége legyen az egész évi hajtásnak, biflázásnak és leckeellenőrzésnek, a ha-tanultál-menjél-fürődni-késő-van-feküdj-le taposómalomnak… És nem mellesleg a gyerekek is csak erre vágynak. Mert milyen kép marad a szülőből tanév végére? A folyamatos noszogatás, zaklatás – bármennyire tudják a gyerekek, hogy csak jót akarunk nekik…

  A június a megváltás az egész családnak – május végén megíratják az utolsó komolyabb dolgozatokat, már közeleg az évvége, senki nem veszi a sulit komolyan. És bár nem tudni, a genfi Gyermekjóléti Konferencia (az ENSz csak három évtizeddel később tette ezt) miért jelölte ki június elsejét, de ugródeszkának a nyárba ott van a gyereknap!


 • Ha végre itt a nyár, és meleg az idő

  Ha végre itt a nyár, és meleg az idő

  2016. 05. 19.  

  A téli hideg és a tavaszi özönvíz után már mindenki várja a nyári napsütést. Rövid ujjú, rövidnadrág, pokróc – és irány a természet! Mindenki a szabadba vágyik, madárcsicsergéssel és nyári lubickolással feltöltődni. Na és jó társasággal! A szép idő többeket csábít ki, nagyobb csapat gyűlik össze. És ha kibeszéltük és kiheverésztük magunkat, emeljük tovább a hangulatot! Maradjunk a pléden, és játszunk egyet!  

 • Az asszociációs játékok megkoronázott királya

  Az asszociációs játékok megkoronázott királya

  2016. 05. 09.  

  Ha asszociációs játék, akkor Dixit. A születése óta eltelt nyolc évben rengeteg család és baráti társaság szívét nyerte el ez a játék, és természetesen rengeteg nemzetközi díjat is nyert. Nem csak a legismertebb német Spiel des Jahres-díjat, még a Magyar Társasjáték-díj fődíját is megkapta ugyanabban az évben. 

 • Állábbál a laboratóriumban

  Állábbál a laboratóriumban

  2016. 05. 05.  

  Három információ – annyit már csak megjegyzek, nem?! Híres utolsó mondat kezdő partijátékosok szájából. Aztán az első körben kicsúszik a talaj a lábuk alól. Aztán a második körben már röhögve próbálja felvenni az elvesztett fonalat…

 • Égitestek versenye szabálytalan körökben

  Égitestek versenye szabálytalan körökben

  2016. 05. 02.  

  Ki ne szeretné a kedves kis herceg figuráját, a rókáját, a bárányait és a végzetes majomkenyérfákat? Persze mindenkinek a könyvben szereplő rajzok ugranak be először, és a jól ismert idézetek. És tényleg: A kis herceg – az én kis bolygóm című társasjátékban az író saját maga által készített rajzai köszönnek vissza. A kis utazó történetei elevenednek meg a lapkákon, viszontlátjuk a rózsát, a vulkánokat, a naplementéket, és persze a szereplőket is: a vadászt, a csillagászt és magát a kis utazót is.

 • Csodás napok jönnek

  Csodás napok jönnek

  2016. 04. 22.  

  Ha csak annyit mondok, Ticket to Ride, rengetegen bólintanak. Az is lehet, hogy nem mindenki játszott a bólogatók közül vele, de biztosan hallott róla. Ez a könnyed, de szövedelmes taktikákkal is játszható játék mindenhol felbukkan: családi nappalikban, baráti hétvégéken, társasházakban, sőt a gémerek világában is fontos szerepet játszik (2015-ben versenyszám volt a Társasjátékos Olimpián).

  Azt valószínűleg jóval kevesebben tudják, hogy ki a játék kiadója. A Days of Wonder egy amerikai cég, és idén már 14. éve hódítja meg a játékrajongók szívét. Ó, nem, nem csak a Ticket to Ride-dal. Gémerek ezreit látom csillogó szemmel bólogatni, ahogy sorolják a játékok, azaz játéksorozatok neveit: BattleLore, Gang of Four, SmallWorld, Memoir ’44, Shadows over Camelot, Five Tribes

 • Be kell golyózni

  Be kell golyózni

  2016. 04. 20.  

  Sokszor mondják valakire, hogy egy kerékkel több van neki a kelleténél, ha az illetőnek fura szokásai vannak, bár sokkal okosabb az átlagnál. Így lehetett ez Arkhimédésszel is, aki a legendák szerint fürdés közben jött rá híres fizikai tételre (aki sokat járt nyári táborokba, már dúdolja is: Minden vízbe mártott test, kisangyalom…), és a kádból kiugorva meztelenül futott az utcára, hogy megossza találmányát a világgal.

  Nos, ez a játék olyan okosakat tesz próbára, akik nem csak egy területen kimagaslóak. Mert akinek penge logikájához nem járul kézügyesség, már vesztett is…

 • Nálatok laknak-e állatok?

  Nálatok laknak-e állatok?

  2016. 04. 13.  

  Hölgyeim és uraim, a 2007-es év játékának, a Zoolorettónak kistestvérét tartják kezükben! Hogy mitől kistestvér? No igen, elsőre a jóval kisebb doboz a szembeötlő. Aztán, ha kinyitjuk, azt is láthatjuk, hogy ebben a játékban kicsi állatkerteket igazgathatunk: három kifutót.

 • Tuti kis találgatós totó

  Tuti kis találgatós totó

  2016. 04. 12.  

  No, az rendben volna, hogy a napszemüveg és másik két kép stimmel az „Afrikára”, csak az a baj, hogy ebből a földgömb és a térkép is az A oszlopban van. Ráadásul a földgömbön épp Afrika látszik… de erre vajon Zsófi is gondolt? És vajh’ a harmadik oszlopban melyik passzol a legöregebb kontinenshez?! Talán a kaktusz?

 • Egys(z)avas kémhatás

  Egys(z)avas kémhatás

  2016. 04. 06.  

  Figyeltem, ahogy felnőtt emberek csillogó szemekkel vitték tonnaszámra a Dobble-t a boltból, mondván: olyan sok jót hallottak erről a partijátékról. Na persze, még nem ismerik a Mysteriumot… Ácsi! És a Dixit megvan? Concept? Cash ’n’ Guns? A közismert, közkedvelt társasági játékoknak sora nem ér véget. Azt gondolnánk, nehéz ilyen klasszis játékok után újat felmutatni.

 • Építs és egyensúlyozz – légy kétszer (is) gyorsabb!

  Építs és egyensúlyozz – légy kétszer (is) gyorsabb!

  2016. 04. 04.  

  Az Észvesztő útvesztő szokatlan társasjáték: egyszerre teszi próbára a kreativitást, a logikát és az ügyességet. Sokan szeretik a labirintusokat: vagy szeretnek futkosni egy kastélypark formára nyírt sövényei között, vagy szerepjátékosként fegyverrel a kézben kóricálnának a virtuális kazamata falai között.

 • Ki kopog?!

  Ki kopog?!

  2016. 03. 19.  

  Asszociációs kooperatív nyomozás spiritiszta szeánszba oltva

  Ritka nagy sikert tudhat maga mögött az az ukrán páros, akik egy orosz grafikussal kiegészülve elkészítették a Tajemnicze Domostwo-t. Gémerek világszerte rajonganak a játékért, nem csoda hát, ha az eredeti, 2013-as kiadás után tavaly megjelent a kisebb fejlesztéseken átesett verziója, amelyet a Dixit kiadója, a Libellud karolt fel.

 • Cukormázas fejtörők

  Cukormázas fejtörők

  2016. 03. 16.  

  Képzeljünk el egy bonbonos tálat, amelyen kilenc kicsi csoki csücsül, három ízben, mindegyik íz három formában. És most képzeljük el, hogy ez a gusztusos látvány egy logikai játék. Persze műanyagból, nem igazi csokiból…

 • Tavaszi játéközön

  Tavaszi játéközön

  2016. 03. 09.  

  Ahogy duzzadnak az első rügyek, és érezzük a tél végét, nekünk, gémereknek is a megújulás jut eszünkbe… Itt a tavasz, itt van az új társasjátékok ideje is! De vajon mi az, amire érdemes figyelni? Milyen virágok bújnak ki a talajból, amelyeket érdemes lesz megszagolnunk?

 • Okos kertész

  Okos kertész

  2016. 03. 07.  

  Sok szülő nem szereti az olyan játékot, amit a gyerekek hamar kinőnek. Szeretik viszont az olyanokat, amelyek játék közben tanítják is a gyerekeket. Az Okos kertész ideális választás: a játékos színtanulást és formaegyeztetést nem csak óvodás korban élvezhetik vele a gyerekek, de kisiskolásként is tanulhatják vele a számolgatás alapműveleteit, sőt, családi verzió is van benne, ami tulajdonképpen felnőtt logikai partijáték!

 • Egymásra hangolva – Bálint-napi ajándékötletek

  Egymásra hangolva – Bálint-napi ajándékötletek

  2016. 02. 11.  

  Közeledik a Bálint-nap. Bocs, Valentin – kinek hogy. Bár ez az ünnep csak az elmúlt évtizedekben lett világszerte népszerű, nagyon sokan kerülnek évről évre a hatása alá. Hát igen, elsősorban a szerető szívek. Február 14-én minden boldog lázban égő ember kitalál valami apró meglepetést, amivel megörvendeztetheti szíve választottját.

 • Mivel alapozzunk a szilveszteri házibulin barátainkkal?

  Mivel alapozzunk a szilveszteri házibulin barátainkkal?

  2015. 12. 23.  

  Nem, nem a pálinkára gondolok, bár a szesz kézenfekvő. És hát éjféltájt úgyis ott van az ünnephez tartozó pohár pezsgő. De én a hangulatra gondoltam, és azt nem csak szesszel lehet megalapozni. Mi tudjuk, hogy lehet a közös jó hangulat alapja a játék is. (Azt persze senki nem mondta, hogy ahhoz tilos inni egy pohárkával…)

 • Miért a társasjáték az ideális ajándék karácsonykor?

  Miért a társasjáték az ideális ajándék karácsonykor?

  2015. 12. 14.  

  Minden évben ugyanaz a verkli: november végén nekiállunk a fejünket törni, mivel is lephetnénk meg szeretteinket karácsonykor; nekiállunk kitalálni, mi a szívük vágya, minek fognak nagyon örülni. Hogy miért? A szeretet ünnepén szeretteink mosolyát, örömtől fénylő arcát szeretnénk látni, a nevetésüket hallani…


 • Lehet-e izgalmas a „közlekedjünk okosan”?

  Lehet-e izgalmas a „közlekedjünk okosan”?

  2015. 11. 09.  

  Nem, nem húzom fel az utolsó célkártyát… Hogy is ne, hiszen már csak három utazókártyám maradt… És ha jól emlékszem, a Vásárcsarnok az utolsó, én pedig a Vidám Parkban vagyok, nem érem el egy kör alatt. Utánam Emese következik, ha én felhúzom az utolsó célt, az ő lépése után véget ér a játék!

  Ki gondolta volna, hogy egy játék, amiben Budapest tömegközlekedésével kell elérni úti célokat, ennyire izgalmas is lehet? Amikor először ültünk le ketten az Amíg utazunkkal játszani, a meccs negyven percig tartott, lassan megtanultunk eligazodni a sok színes csíkkal tarkított Budapest-térképen. A következő játékban már hárman voltunk, és a harmadik játéknál már négyen – végül az egész család ott ült az asztalnál.

 • Sztorikockákkal a végtelenbe – és tovább!

  Sztorikockákkal a végtelenbe – és tovább!

  2015. 10. 02.  

  Talán nincs is olyan ember, aki még ne hallott volna a sztorikockák ötletéről – ha esetleg nem is játszott vele: Kilenc kocka, amiken a kockák dobása után a szerencse által kiválasztott kilenc kép segítségével kell történetet alkotni. Neki lehetne állni kiszámolni, az 54 rajzból kilencet hányféleképpen lehet kidobni és sorrendbe rakni (ki emlékszik még a permutációra?) – de nem szükséges matekoznunk, mert már többféle alap- és kiegészítő készlet is megjelent.

 • Mit lehet kihozni egy mágnesből, egy méhecskéből és egy piramisból?

  Mit lehet kihozni egy mágnesből, egy méhecskéből és egy piramisból?

  2015. 09. 23.  

  Amikor megláttam a barátom kezében a mindenféle rajzokkal díszített kockákat, nem tudtam, mire gondoljak. Régi motorosként már sokféle társasjáték megfordult a kezemben: komoly stratégiaitól a könnyed partijátékokig, és amikor azt gondoltam, hogy már nem tudnak újat mutatni, mindig jött egy újabb, ami meglepett, és újra belelkesített. Az új játékokat aztán végkimerülésig játszottuk, ízekre szedtük, elemeztük, és megbeszéltük, mi benne az új, az újszerű.

 • Őrült (jó) hajsza az időgép-alkatrészekért

  Őrült (jó) hajsza az időgép-alkatrészekért

  2015. 09. 17.  

  Kisebbik lányunk imádja az Időfutár regényt. Mi is elolvastuk, mert kíváncsiak voltunk, mi ez az új őrület. És a könyv tényleg jó. Könnyed, olvasmányos, izgalmas. Az egész család habzsolja a teljes Időfutár-sorozatot. Innen egyenes út vezetett oda, hogy a társasjátékot is kipróbáljuk.

  Kíváncsian nyitottuk ki a dobozt, felállítottuk a pályán a történet öt főszereplőjét, húzott mindenki egy szerepkártyát, és átnéztük a vastag kártyapaklit:

 • Csak úgy nyerhettek, ha összedolgoztok - hét harcos a tengernyi bandita ellen!

  Csak úgy nyerhettek, ha összedolgoztok - hét harcos a tengernyi bandita ellen!

  2015. 07. 21.  

  Hogy miért jók a kooperációs társasjátékok? Mert nincs a játékosok között rivalizálás, sértődés a megjegyzések miatt … de leginkább azért, mert mindegyiknek hihetetlen jó a hangulata! Mert az együttműködős játékok lényege a hangulat: beleéljük-e magunkat a feladatba, a szerepbe, hogy aztán együtt oldhassuk meg.

 • Kakaó

  Kakaó

  2015. 07. 16.  

  Ez a társasjáték pontosan olyan, mint a forró kakaó: könnyed és mégis tartalmas, jóllakat és még fel is dob! Pontosan ezt az ígéretet kapjuk a doboz fedelén: egy mosolygós, (kakaó)barna bőrű bennszülött lány kínál minket az istenek eledelével: egy kakaóbabokkal teli gyümölccsel… 

 • Evolúció

  Evolúció

  2015. 07. 07.  

  Az Evolúció neve és doboza is sejteti, hogy változatos és izgalmas játékot rejt. Feladatunk az, hogy állatfajok fennmaradását biztosítsuk a fajok küzdelmében. A dobozt kibontva rengeteg élelmet, a játékosok számánál jóval több fajkártyát és egy vastag pakli képességkártyát találunk. Hogy ebből mire és mennyire lesz szükség, senki sem tudhatja előre: nincs egyértelműen nyerő stratégia!