Hírek

  • Év játéka az Azul!

   Év játéka az Azul!

   2018.07.23.  

   Rettenetesen gyötrődtem, hogy mégis mit írjak. Írtam már a Spiel des Jahres-ről, írtam már az Azulról (meg Aczél Zoli is írt róla, meg videó is készült, amúgy is téma volt), mire nagy kínlódásomban Aczél Zoli csak ennyit mondott:

   "Írd, azt, hogy igen. Csak így: Igen."

   És tulajdonképpen igaza volt.

  • A mézeshetek labirintusában, avagy a Maze-es hetek

   A mézeshetek labirintusában, avagy a Maze-es hetek

   2018.07.19.  

   Nekem ez a szóvicc először tetszett. Aztán azt mondták – ó igen, szerinted ez vicces? Akkor írjál róla cikket, tessék! Hát, valahogy így kezdődött… De legyünk egyenesek: van most ez a mézeshetek akció (a poén szomorú része, hogy lesz itt szó egyfős játékokról is, nos, ezeket azért nem első sorban nászútra ajánljuk), amelynek keretén belül ezek a játékok kedvezményesen megvásárolhatók. Hogy miért pont a maze-ek? Hát mert volt ez a szóvicc és… (igen, tényleg így kezdődött)

  • 10 stratégiai játék a javából

   10 stratégiai játék a javából

   2018.07.12.  

   Azzal a feladattal ültem le megírni ezt a cikket, hogy mutassak be 10 stratégiai játékot, amit szeretek. Hamar be kellett látnom, hogy egy összetettebb stratégiai játék bemutatása már önmagában megkövetelne egy cikknyi terjedelmet (és akkor részletekbe nem nagyon bocsátkoztam), 10-et belezsúfolni érdemben egy cikkbe lehetetlennel határosnak tűnt. Szóval úgy döntöttem, kicsit személyesebbre veszem a figurát, és összehozok egy 10-es listát – mindegyik játékból azt emelve ki, amiért én szeretem őket.

  • A márittvanok, a jönnekmárok és a többiek - az első féléves megjelenéseinkről

   A márittvanok, a jönnekmárok és a többiek - az első féléves megjelenéseinkről

   2018.07.10.  

   Tartalmas félévnek nézünk elébe… vagyis utánába. Hetente jelentjük be a játékokat, és sorban érkeznek is. Most azok kedvért, akiknek egyik-másik bejelentett játék felkeltette az érdeklődését, de kezdi lassan elveszteni a fonalat – az igazat megvallva, ez néha házon belül is megesik, szóval ne essetek kétségbe –, álljon itt egy gyors áttekintés arról, hogy mi érkezett meg eddig idén, és mi az, amit még várunk:

  • Kiben bízhatsz, aki nem költő, mégis álmot magyaráz?

   Kiben bízhatsz, aki nem költő, mégis álmot magyaráz?

   2018.06.06.  

   Az álmodó fülébe mumusok és tündérek suttognak, míg az álommanók az egyensúly fenntartójának intrikus szerepében tetszelegnek. Milyen álom lesz ebből? Az Álmodj velem!-ben minden alkalommal más és más. Színes, lenyűgöző (és gyakran kifejezetten vicces)!

  • Miért fehér az a doboz?

   Miért fehér az a doboz?

   2018.06.06.  

   A T.I.M.E. Stories egyik védjegye a hatalmas, majdnem teljesen hófehér doboz. Amikor bejelentettük a magyar megjelenést, valaki megkérdezte tőlem, hogy most akkor divatba jöttek a fehér dobozok? És akkor elgondolkodtam rajta, hogy igen, nekem is ez volt az érzésem, de igazándiból már évek óta itt vannak velünk a fehér dobozok.

  • A teve, a dzsinn és a gesztenye

   A teve, a dzsinn és a gesztenye

   2018.05.30.  

   Vár Ezeregyéj! Fátylak, turbánok, sok-sok homok, karaván sajt (ugye?), szitár, vízipipa, olajlámpás. Valamint némi számolgatás, izgalmas hajsza a legjobb kínálkozó lehetőségekért, a pálmás oázisokkal tarkított sivatagban, ahol a homokbuckák között paloták emelkednek, az árusok egzotikus portékáikat kínálják, és… És dzsinnek. Sok-sok dzsinn.

  • Az agyat megdolgoztató játékokról – II. rész: Az „agyégetők”

   Az agyat megdolgoztató játékokról – II. rész: Az „agyégetők”

   2018.05.23.  

   Az „agyégető” (brain burner) nem egy termékcsalád vagy hivatalos kategória, inkább szakzsargon, ami gémer körökben használatos. Jellemzően összetettek, hosszúak és komoly szellemi teljesítményt igényelnek. Játék közben, különösen, ha nyerni akarunk, annyira pörgetni kell az agyunkat, hogy az már-már felizzik és lángra kap. Miért éri ez meg? Nos azért, mert ami az előtt történik, hogy elfüstöl a processzor, valami csodálatos.

  • Gyereknapi játékajánló

   Gyereknapi játékajánló

   2018.05.16.  

   Gyereknek gyerekjátékot. De a gyerek dobblézik. Az meg nem gyerekjáték? Az 6 éves kortól ajánlott… Miért hány éves kortól van a „nem gyerekjáték”? Tizenkettő. Az nem gyerek? Hogy is van ez?

  • Ragadd meg a történelem gyeplőjét, és törd be az egész világot!

   Ragadd meg a történelem gyeplőjét, és törd be az egész világot!

   2018.05.09.  

   A balanszhinta nagyokat lengett hol e felé, hol a felé a játékos felé, de – és egy-egy nagyobb lendülésnél úgy is voltunk vele, hogy „hő”, de aztán, ahogy hintától elvárható, ugyanannyit lendült az ellenkező irányba is – megnyugodtunk. Mármint a végén.

  • 10 év Dixit

   10 év Dixit

   2018.05.03.  

   2008-at írunk. A modern társasjátékozás mondhatni dübörög már évtizedek óta, ha nem is mindenhol a világon, és még a geek [kocka] kultúra sem vált teljes mértékben elfogadottá (főleg nem divattá) a nem-geekek körében, de azért van már Catan (évek óta), sőt Agricola is meg Rettegés Arkhamban, szóval vannak modern társasok. Ebben az évben jelenik meg a Pandemic, a Dominion is. Már ismerjük az ameri–euró kategorizálást, a fanatikusok között él már a vita, hogy a dobókocka-é az üdvözítő vagy a sok számolás… Mire valakinek eszébe jut: mi lenne, ha csinálnánk egy játékot, amiben se számok, se szövegek, se kocka, se… nos, csak a képzelet, meg egy rakás izgalmas festmény. Oké, a gondolat alighanem korábban fogalmazódott meg, 2008-ban ugyanis megjelent az ebből kicsírázott játék, a Dixit.

  • Játékmechanizmusok – 2. rész – A kockák védelmében

   Játékmechanizmusok – 2. rész – A kockák védelmében

   2018.04.25.  

   Lassan fél éve, hogy ennek a cikksorozatnak az első része megjelent, úgyhogy ideje volt folytatni. Ráadásul ezt a részt egy olyan témának fogom szentelni, ami időnként fel-felmerül, ha komolyabban társasjátékozók közé keveredik az ember. Ez a téma pedig a kocka. Nem, nem a kockaság, hanem a dobókocka maga. Ez a cikk őróla szól.

  • A zseb-szabadulószoba

   A zseb-szabadulószoba

   2018.04.19.  

   Spoilermentes szabadulópakli-bemutató

   A szabadulószobák továbbra sem veszítettek népszerűségükből, épp ezért az okos eszközökön való megjelenésüket röviddel követve megjelentek a dobozba gyömöszölt szabadulószobák, most pedig itt a zsebben is elférős.

  • Reszket a bokor, mert… ott bujkál!

   Reszket a bokor, mert… ott bujkál!

   2018.04.11.  

   Mit lehet írni egy újabb gyorsasági, észrevevős-lecsapós társasról? Ott volt a Jungle Speed, aztán jött a Dobble, ami egyszerű volt, kompakt, majd a Cortex volt a nagy durranás, ami IQ-feladatokkal csavart egyet az ismert csapkodós mechanikán. Most azon túl, hogy „ú, de cuki” – kapnak valami újat a műfaj rajongói? Bizony, egy egészen új szintet!

  • Azult kék játszani

   Azult kék játszani

   2018.04.05.  

   Az absztrakt játékok nem állnak hozzám túl közel, így azon túl, hogy elismerem, hogy jó játék, nem lelkesedek különösebben. De! Amikor megjelent az Azul, a hozzám hasonló nem-absztraktos ismerősök is körberajongták, de nekem valahogy kimaradt. Aztán most végre én is kipróbáltam. Elmesélem, milyen volt…

  • CIV – Carta la Victoria siempre!

   CIV – Carta la Victoria siempre!

   2018.03.28.  

   Lehet-e taktikából civilizációt építeni? Vagy lehet-e komoly stratégiát építeni egy olyan játékban, amiben az összes kártyánkat látatlanban szerezzük, és a játék is mindössze 20 percig tart. Nem-e? Azért ez nem olyan egyértelmű…

  • Idén ne csak a sonkát üljük körül

   Idén ne csak a sonkát üljük körül

   2018.03.21.  

   Kinek mit jelent a húsvét? Hát ez evidens, mondanák sokan, és jó páran közülük különböző választ adnának a kérdésre. Idén úgy fest, az a nap lesz az, amelyen a gyerekek, miután hazaértek a korcsolyázásból, szétszélednek a kertben megkeresni a hóember által elrejtett ajándékokat… vagy valami ilyesmi?

  • Kereskedjetek ketten a (Közel helyett) Távol-Keleten

   Kereskedjetek ketten a (Közel helyett) Távol-Keleten

   2018.03.14.  

   Taktikai játék, amiben erős a szerencse, vagy szerencsejáték, amiben erős a taktika szerepe? Ez a kérdés merült fel bennem a második Jaipur-játszmám után. Hirtelen annyit tudtam magamnak válaszolni, hogy ehhez le kell játszanom még pár meccset. Úgyhogy játszottam még egyet, meg még egyet… meg még párat.

  • Fedőnevek messze nem csak négy-szemközt

   Fedőnevek messze nem csak négy-szemközt

   2018.02.15.  

   Őszintén szólva kicsit szkeptikus voltam, amikor először játszottam vele, mert hát az alap Fedőnevek játéknak is volt kétfős változata, és lássuk be, az alapjáték nagyon nem két emberre van kitalálva. Szóval nem vártam sokat. Nagyobbat nem is tévedhettem volna!

  • Párosan szép a játék… is

   Párosan szép a játék… is

   2018.02.09.  

   Van úgy, hogy otthon találjátok magatokat egy esős napon, kettesben, és olyankor persze egy dolgot érdemes csinálni... Társasozni! Csak ugye mivel? Sok játék van, ami eleve nem játszható két játékossal, van, amivel meg nem igazán érdemes, mert nem kettővel az igazi. Persze van, ami kifejezetten jó ketten is, illetve vannak kifejezetten kétszemélyes játékok is.

  • Kalandjaitok az elátkozott szigeten

   Kalandjaitok az elátkozott szigeten

   2017.12.19.  

   Könnyes szemmel nézem az óceánt. Három hajó halad el erre az évnek ebben a szakában. Kettőt már láttam elmenni. A tábor romokban. Élelmünk alig maradt, a veremcsapdában sem várt semmi reggelre. A tagjaimat alig bírom már mozdítani, érzem, lassan végez velem a kiszáradás, az éhség vagy a millió seb, ami a testemet lepi. Lépéseket hallok. Patrícia két hatalmas, száraz faággal tért vissza. Épp ennyi kell a máglyához. Ha jön az utolsó hajó, így már észre fognak venni! És akkor, akkor megmenekülünk!

  • Társasjátékos ajándékötletek gyerekeknek

   Társasjátékos ajándékötletek gyerekeknek

   2017.12.18.  

   Egy korábbi cikkben már röviden értekeztem arról, miért is fontos, hogy társasjátékozzunk a gyerekekkel. Így hát ezt most el is hagyom, és rögtön a tárgyra térek. Ha társasjátékot kerestek a gyerekeiteknek vagy rokonaitok gyerekeinek, ez a cikk segít tájékozódni (a cikkben minden játék címe mögött zárójelben feltüntettem, hogy hány éves kortól ajánlott).

   A cikkben felsorolt játékok közül többet megtalálsz a karácsonyi akcióink között, amelyeket a cikk végén fel is tüntettünk. Ha rögtön az akciós ajánlatokat szeretnéd látni, kattints IDE.

  • Miért ajándékozz társasjátékot – és kinek?

   Miért ajándékozz társasjátékot – és kinek?

   2017.12.08.  

   Igen, most jönne az a rész, hogy elkezdelek győzködni, hogy mindenáron társasjátékot vegyél karácsonyra, bárkinek keresel is ajándékot. De ettől inkább eltekintek. Kezdjük rögtön azzal, hogy kinek NE vegyél társasjátékot:

  • Holtak tele – „Most tél van és csend és hó és halál”… és gyanús a csend

   Holtak tele – „Most tél van és csend és hó és halál”… és gyanús a csend

   2017.12.06.  

   Hull a pelyhes fehér hó, csurom véres a plató. Mindenki rettegve vár, vicsorog ránk a halál…

   Kemény tél?!… Fogalmad sincs, milyen az…

  • „De… én bíztam benned”

   „De… én bíztam benned”

   2017.12.05.  

   Erre a mondatra talán minden normális élethelyzetben feszült csend, drámai kitörés vagy egy kínos beszélgetés a válasz. Ha egy Avalon-parti után hangzik el (márpedig van, hogy elhangzik), akkor hahotaorkán – és az is felszabadultan nevet, aki bízott – igen, tényleg.

  • Small World – Egy kis konfliktus egy kis világban

   Small World – Egy kis konfliktus egy kis világban

   2017.11.23.  

   A Diplomata Trollok ideiglenesen békét kötöttek az Alkimista Amazonokkal, így ők kénytelen-kelletlen megtámadják a Rettenthetetlen Félszerzeteket, majd seregeiket összevonják a velük közös határon, remélve, hogy a Sárkánylovas Törpök majd nem ütnek rajtuk a hegyek felől… Támadniuk márpedig muszáj, mert ez a világ túl kicsi ennyi népnek!

  • Nyomozás az asztal körül: válogatás nyomozós és krimijátékokból

   Nyomozás az asztal körül: válogatás nyomozós és krimijátékokból

   2017.11.08.  

   Gyilkosság! A csendes házban, az Orient Expressen, a könyvvásáron, rendelésre, karácsonyra, fekete (és fehér) foltok, gyöngyöző cián és valami extra a pokolból. Ilyen világot élünk. De ha Poirot a bajszával bajlódik, Sherlock Bartókot tanul, Columbo pedig sosem látott élete párjával múlatja az idő, akkor rajtatok a sor, hogy nyomozatok egy keveset!

  • Az agyat megdolgoztató játékokról – Bevezetőktől az agyégetőkig – I. rész

   Az agyat megdolgoztató játékokról – Bevezetőktől az agyégetőkig – I. rész

   2017.11.03.  

   „Mindegyik az. Még az egyszerűen kockával dobálós is - elvégre a mozgást is az agy szabályozza...” Na igen, ilyen elven ide vehetnénk a reflexjátékokat, amikor a megfigyelésen, a gyors reakció, különbségek vagy hasonlóságok felfedezésén van a hangsúly, de most nem ezekről az agyterületekről lesz szó. Hanem azokról a játékokról, amik gondolkodást, morfondírozást, tervezgetést igényelnek. Tehát stratégiai játékokról lesz szó.

  • Kincsre fel! – a Dobble Indiana Jonesnak öltözött, vagy azért többről van szó?

   Kincsre fel! – a Dobble Indiana Jonesnak öltözött, vagy azért többről van szó?

   2017.10.03.  

   Persze, hogy többről, de nem kell aggódni, nem sokkal bonyolultabb a Dobblénél, a kerek dobozt – és kártyákat – leszámítva azonban egy egészen más játékról beszélünk. Kincsre fogunk vadászni. És ezt a vadászatot az asztalt körülvevők közül – dobpergés – a leggyorsabb archeológus-kalandor fogja megnyerni.

  • Játékmechanizmusok – 1. rész

   Játékmechanizmusok – 1. rész

   2017.10.02.  

   Hol is kezdjem? Amikor eldöntöttem, hogy belevágok, még vigyorogva emeltem a kezem a billentyűzet fölé: egy tisztességes gémer csípőből kivág 20-at legalább. Aztán belém hasított a felismerés: az a 20 nem biztos, hogy a legfontosabb 20 lesz – vagy a legérdekesebb, vagy a legaktuálisabb. Hát felmentem a BGG-re, a társasjátékvilág Bibliotheca Alexandriájába, és megnéztem, hány mechanizmust tart számon. 51-et. Nem is vészes.

  • Dr. Fagyi és Go Go Labor, avagy ügyességi pályaválasztás gyerekeknek

   Dr. Fagyi és Go Go Labor, avagy ügyességi pályaválasztás gyerekeknek

   2017.09.18.  

   A Dr. Euréka sikere után borítékolható volt, hogy a jópofa ügyességi-logikai játék kombót viszontlátjuk még új köntösben, és mindössze remélni lehetett, hogy ezek a köntösök színen és szabáson túl hoznak még valami újat. Így lett? Így lett. :)

  • Álomkönnyű otthontervezés kezdő álmodozóknak

   Álomkönnyű otthontervezés kezdő álmodozóknak

   2017.09.15.  

   Keserű expozíció ez, de sajnos legtöbbünknek be kell látnia, hogy álmai otthonát csak igen kis eséllyel fogja tudni megépíteni. Kompromisszumokat kötünk, erről-arról lemondunk, hogy az álomból mi marad, az egy dolog – ha benőtt a fejünk lágya, nem ez lesz az elsődleges szempont. Ilyen a valóság. De milyen jól esik néha mégis kicsit eljátszani a gondolattal, hogy milyen lenne, ha csak úgy berendezhetnénk álmaink házát…

  • Veszíthet-e varázsából a vadnyugat?

   Veszíthet-e varázsából a vadnyugat?

   2017.09.06.  

   Valahogy vonakodva veszem… vagy velem van valami?

   A végtelen préri, vonatok, lovak, mindenkin sarape, nagy kalapok, nagyobb pisztolyok, és mindenkinek a saját igazsága, aminek golyóval érvényt is szerezhet, vagy a serifnél húzza ki a gyufát – igen, itt a mustangot még meg is kellett tudni ülni… A Winchester még vérpettyek voltak, nem torrentfile-ok, a Remingtonnal pedgi nem hajat vasaltak, hanem lőttek, ja és a sör adta az életet... vagy mi…Hogy ez most is így van?

  • Kézzel, lábbal, de főleg szájjal – kommunikációs társasjátékok

   Kézzel, lábbal, de főleg szájjal – kommunikációs társasjátékok

   2017.08.23.  

   Mivel kezdd, ha le akarod ültetni társasozni azokat, akiknek a társas csak a Gazdálkodj okosan!-t vagy a Ki nevet a végén?-t jelentette? Mik azok a játékok, amiknél a nevetés lényegében garantált, és mindenkinek képességében áll jónak lenni benne? Mihez nyúlj szilveszterkor, ha az Activityt már unjátok, de a Dobblénál több ideig kéne lekötni a csapatot? A válasz egyszerű: markolj fel egy jó kommunikációs társasjátékot!

  • Magic Maze – Ocean’s four

   Magic Maze – Ocean’s four

   2017.08.09.  

   Azt ismered, hogy egy törp, egy tünde, egy barbár és egy varázsló kirabolnak egy plázát? Nem? Pedig érdemes!

  • Dice Forge – A kocka- és szerencsekovácsolás élvezetes művészete

   Dice Forge – A kocka- és szerencsekovácsolás élvezetes művészete

   2017.07.26.  

   Hol is kezdjem? Kezdhetném a doboz belső kialakításával, de akkor már arra is kellene szánni pár mondatot, hogy itt egy olyan játékról lesz szó, aminek még az insertje (dobozbelső) is megér egy bekezdést… Kezdhetném azzal, hogy az istenek tornát rendeztek az ez alkalomból teremtett mennyei szigeteken, amelynek győztese maga is bekerülhet az istenek közé. De akár azzal is kezdhetném, hogy mennyire vártam a Dice Forge-ot, mert gyönyörű, mert innovatív, mert dobókockát lehet benne fejleszteni és, és… okozhatott volna csalódást, még azzal is, ha nem olyan, mint amilyennek elképzeltem. Nem okozott. Nagyon nem. Na, ezzel fogom kezdeni.

  • Hogyan válasszunk társasjátékot?

   Hogyan válasszunk társasjátékot?

   2017.07.26.  

   A kérdés hasonló ahhoz, mintha azt kérdeznénk, hogyan válasszunk édességet. Sok van, széles a skála, és valaki amint megkóstolja az egyiket, azonnal tudja, hogy ízlik-e neki vagy sem. Persze vannak végtelenül népszerű darabok, amikkel nehéz mellényúlni, és vannak olyan ínyencségek, amik „csak a haladóknak” címkéért kiáltanak.

  • Ticket to Ride: Az első utazás – Európai vonatkörút kicsiknek

   Ticket to Ride: Az első utazás – Európai vonatkörút kicsiknek

   2017.07.13.  

   Ha kedvenc Ticket to Ride-otokba nem tudtátok bevonni a legkisebbet, mert még egy-két évet várni kell vele, jó hírünk van: nem kell várni! Tudniillik a Ticket to Ride: Az első utazás pontosan úgy lett kialakítva, hogy már 6 éves kortól játszani lehessen.

  • Minek ez nekem? Ilyet a telefonom is tud… - Lonpos(z) játékcsalád - I. rész

   Minek ez nekem? Ilyet a telefonom is tud… - Lonpos(z) játékcsalád - I. rész

   2017.07.07.  

   Ez a kérdés visszhangzott a fejemben, amikor leültem, hogy kipróbáljam a Lonpos játékokat, hogy ezt a cikket meg tudjam írni. Az a pillanat billentett ki, amikor az egyik kollégám megkérdezte: „Te azóta is azzal játszol?” Igen. Hát ez az: nemhogy a játékcsaláddal, de az elsővel, amit kipróbáltam, a Crazy Collecttel. Egyszerűen beszippantott. Nem volt menekvés, nagyon élveztem.

   Szinte megmagyarázhatatlan. Sosem volt bajom a tangram típusú játékokkal, de… Egy-egy feladvány valami érdekes fejtörőjáték-gyűjteményben (mobilon) jöhet, de ennyi. Erre jött ez, és én azon gondolkodtam, mi kapott el ennyire.


  • Kedvenceink képernyőről az asztalra – könnyed játékok tévés, mozis tematikával

   Kedvenceink képernyőről az asztalra – könnyed játékok tévés, mozis tematikával

   2017.06.30.  

   Vannak dolgok, amik nem hiányozhatnak egy igazi rajongó polcáról… vannak, amik igen. Hogy mi a különbség? Ezt talán bízzuk a rajongókra. Van, aki szerint a csubakkás műanyag pohárfedő a moziból nélkülözhetetlen kegytárgy. Van, aki szerint nélkülözhető.

  • Csodapalota – Azt hittük, csak egy gyerekjáték…

   Csodapalota – Azt hittük, csak egy gyerekjáték…

   2017.06.16.  

   Négy (!) éves kortól ajánlott, de családi, és igaz, hogy ez a szöveg nem véletlenül szerepel a borítón, de azért egy tündérpalotás játékról nehezen hiszi el, hogy egy felnőttet is szórakoztathat – pedig de!

  • Cash 'n Guns – a „Most mér’ én?!” játéka

   Cash 'n Guns – a „Most mér’ én?!” játéka

   2017.06.16.  

   Szivacspisztolyok. Ha egy csapatnak új játékot mutatok, általában ránéznek az alkatrészekre – és persze lesz majd valaki, aki elmerül kicsit a dizájnaban – de hamar jön az „oké, akkor mondj róla valamit”. A Cash 'n Gunsnál ráteszik a kezüket a szivacspisztolyra, és máris mindenkit elvesztettem. Tuti siker: pipa. Játékmester: 5 perc szünet.

  • Könnyen, gyorsan stratéga

   Könnyen, gyorsan stratéga

   2017.06.06.  

   Vonzanak a szép, összetett, komoly játékok, de ott motoszkál a kisördög, hogy túl nehezek, átláthatatlanul bonyolultak, s úgy érzed, hogy egy fél élet kellene ahhoz, hogy beletanulj valamelyikbe? Semmi ok az aggodalomra, ugyanis van egy út… nem is olyan hosszú, nem is olyan rögös, ráadásul kifejezetten játékos!

  • Abalone

   Abalone

   2017.05.15.  

   Elegáns külső, egyszerű szabályok, rövid játékidő és valódi mélység. Egy jó absztrakt játék alapfeltételei lehetnének. A legnehezebb ezek közül valószínűleg az utolsó pontnak való megfelelés. Az Abalone megugrotta ezt a lécet azzal a trükkel, hogy valami nagyon ősi, elemi játékalaphoz nyúl vissza…

  • Gyereknap – Ne csak egy napig tartson

   Gyereknap – Ne csak egy napig tartson

   2017.05.15.  

   Miről is szól a gyereknap? Kinek miről – vagy hol miről. Sokféleképpen hívták már ezt az eseményt (Universal Children’s Dayen kívül). Vannak, akik a gyermekek szabadságjogaira való figyelemfelhívásként/emlékeztetésként értelmezik.

  • Cortex – IQ-Parti/IQ-Fight

   Cortex – IQ-Parti/IQ-Fight

   2017.05.03.  

   A Cortex – IQ-Parti egy agydolgoztató partijáték. Persze mondhatnánk, hogy végül is a Dobble is az, de itt a „végülisnél” azért többről van szó. Kis agymasszázs ez az IQ-Parti, ami néha IQ-Fightba torkollik, de sosem haraggal, csak lendülettel – de kezdjük az elején: agyaláson innen, masszázson túl.

  • Pende - Absztrakt agytorna az ötszög élein

   Pende - Absztrakt agytorna az ötszög élein

   2017.05.02.  

   Amikor az ember először ül le vele játszani, azt hiszi, érti. Aztán rájön, hogy nem. A játék végére érzi, hogy másodjára tiszta lesz, aztán kezdi csak látni, hogy van, amire nem gondolt, van, amire nem figyelt, és ha nagyon gonoszkodott, akkor hogyan szúrt ki saját magával…

  • BANG! BANG! BANG!

   BANG! BANG! BANG!

   2017.04.19.  

   BANG! Dereng valami? BANG! És most? BANG! BANG! BANG!
   BANG! - Dodge City
   BANG! - Aranyláz
   BANG! - A kockajáték
   BANG! - A párbaj

   Igen, sok lövést leadtunk az évek folyamán. És nem nagyon mentek mellé. Ki ne ismerné a BANG! című kártyajátékot? Valaki? Akkor röviden:

  • Fókuszban a Delta Vision játékai

   Fókuszban a Delta Vision játékai

   2017.04.10.  

   Régóta keressük az alkalmat, hogy megfelelő kontextusban tárjuk elétek a kedvenc deltás játékainkat, illetve valamennyit arról a különleges kapcsolatról, amit a Gémklub ápol a Delta Visionnel és viszont.

  • Minden a toborzáson múlik

   Minden a toborzáson múlik

   2017.03.29.  

   Ha fosztogatni készülsz, tudd, hogy minden a toborzáson múlik! Nemcsak a megfelelő embereken, hanem inkább a lojalitásukon! Ha a portyát a te embered vezeti, te választhatsz először a zsákmányból, így építve a birodalmadat.

  • Fedőnevek képekkel

   Fedőnevek képekkel

   2017.03.27.  

   Ha már ismered a Fedőnevek című játékot, akkor lapozz a 11. (utolsó) oldalra – ezzel indít a játékszabály, és valami hasonlót javaslok én is: ha már ismered a Fedőneveket, ugorj a 4. bekezdésre.

  • Sponsio – fogadás életre-halálra

   Sponsio – fogadás életre-halálra

   2017.03.19.  

   Az emberélet olyan törékeny dolog… Ez valószínűleg sosem volt kérdés, de mások halálán már a ókori rómaiak is nagyon jól tudtak szórakozni. Csak az ő idejükben még nem voltak zombis filmek és akcióhősök, így kénytelenek voltak az arénában igazi hús-vér emberek harcán szurkolniés fogadásokat kötni rájuk. Ezeket a fogadásokat nevezték sponsiónak.

  • Essen 2016 - Második nap

   Essen 2016 - Második nap

   2016.10.16.  

   A "leülünk játszani valamivel, ami megtetszik" második nap már nem működött. Ezt maximum nyitáskor lehet megcsinálni utána kivárásos módszer van, esetleg üres helyek reménytelen vadászata.
   Ha az ember közelebbi kapcsolatba akar kerülni egy játékkal, a legjobb, amit tehet, hogy megkér egy szabad játékmestert, hogy mondjon róla pár szót. Ha szerencséje van, talál olyat, aki épp szabad - és nem az a válasza a kérdéseire, hogy, bocsi, én meg csak tegnap óta vagyok itt, és hát...

  • Essen 2016 - Első nap

   Essen 2016 - Első nap

   2016.10.14.  

   Hogy megértsük, milyen nagyszabású rendezvényről van is itt szó, tudnunk kell, dramaturgiailag mennyire szépen fel van építve az egész. Szemfüles játékosok számolva dugóval fél-egy órával nyitás előtt érkeznek. Kevés. A csarnok nem túl szűk vonzáskörzete be van állva, mint a szög. Persze van idő megszokni. Ezerkét-háromszáz méter, egy óra alatt. Ezzel építik fel a sorbanállást.