Cortex Challenge - IQ party

  Normál ár: 4 290 Ft

  A Te árad: 4 076 Ft

  Értékelés:  (4.3)
  Egy partijáték, ami garantáltan megmozgatja az agyad minden részét: válaszd ki a hiányzó elemet, párosíts, találj ki labirintusokból, tapints ki valósághű felületű lapokat – és ezzel a kihívásoknak még nincs végük!
  Memóriában erős vagy, de megfigyelésben kevésbé? A térlátásod nem az igazi, de a logikád verhetetlen? Mindenkinek van rá esélye, hogy megszerezzen egy kirakódarabot, ha elég gyors! Az első játékos, aki össze tudja rakni az „agyát”, megnyeri a játékot!

  Cortex - IQ-Parti egy agydolgoztató partijáték. Persze mondhatnánk, hogy végül is a Dobble is az, de itt a "végülisnél" azért többről van szó. Kis agymasszázs ez az IQ-Parti, ami néha IQ-Fightba torkollik, de sosem haraggal, csak lendülettel - de kezdjük az elején: agyaláson innen, masszázson túl.

  Cortex Challenge - IQ party

  A játékmenet egészen egyszerű.

  A kezdőjátékos felfordít egy lapot, ezen látunk egy feladványt. Ezt fejben mindenki megoldja, majd rácsap a lapra, úgy, hogy eltakarja azt, majd bemondja a megoldást.

  Cortex Challenge - IQ party

  Fontos, hogy a megoldást előbb találjuk ki, mint hogy rácsapunk a lapra. Ugyanis ha tévedünk, akkor az adott lap elveszik, a következő körből pedig kimaradunk, így a játékot nemigen érdemes széttrollkodni... Mondjuk Tíbaláj eljátszotta, hogy reflexből csapott 3-ra egymás után, "B"-t mondott, és bejött neki, de aztán jött a memóriafeladvány, ami nem betűs, így arra ügyesen már én csaptam le mindenki más előtt, és be is mondtam a kártyán látható - és megjegyzendő - 4 figurát. A gond csak az volt, hogy volt ott egy 5. figura is, amit meg kellett volna jegyezni. A memóriásnak többször futottam neki, abban a biztos tudatban, hogy megjegyeztem az 5 képet, pedig csak négyet sikerült. Egyszer 5-öt, de akkor kegyetlen volt az esküdtszék, és nem fogadták el a ráját. "A lapon nincs is rája. Az egy hal." "Nem mindegy? Egy cég." Különben is hasonlítottak...

  Szóval a lényeg: gyorsaság és logika/megfigyelés/memória/koordináció stb. A játék feladattípusonként más készséget tesz próbára. A győzelemhez mindössze négy pár feladat megoldására lesz szükség. Ugyanis, ha sikerrel végrehajtottunk egy feladatot, akkor a kártyát megkapjuk, két egyforma kártyát pedig beválthatunk egy agynegyedre. Négy ilyennel teljes agyat alkotva meg is nyerjük a játékot. Nem is olyan bonyolult. Ráadásul mivel egy párt egy típusból szedünk össze, ezért ha egy készség az erősségünk, egy-két agydarabkát abból is össze tudunk szedni. És itt jön be egy hajszálnyi taktika a játékba (egyáltalán nem ez a domináns vonal, csak amolyan enyhe fűszerezés gyanánt):

  Cortex Challenge - IQ party

  A lapok hátulján a következő feladvány ikonját látunk. Ha elég gyorsak akarunk lenni, néha a megoldás pontosságát kockáztatjuk. Viszont, ha egy olyan feladvány van kint, amiből még nincs lapom, viszont tudom, hogy nem vagyok benne erős, az ellenfelem viszont az, azt hagyhatom menni, míg lelkileg készülök a következőre, amiből már egyem van, és amúgy is jobb vagyok belőle.

  A játék egyik különlegessége a tapintható lapok - persze, minden lap tapintható, de: olyan lapoktól van szó, amelyeken különböző dolgok textúráját szimulálták a készítők: kosárlabdáét, moháét stb., és ezeket kellene tapintás alapján felismerni (értsd: vannak szőrös és érdes lapok). Nagy kedvenc feladattípus ez az érintős, avagy "odanyúlós", többek között azért is, mert egy egész agydarabka jár érte! Hogy mennyire kihívás? Kinek mennyire. Van, akinek pont ez megy, és a párkeresés nem - mármint… olyan feladat is van, hogy egy markényi formából van egy pár, ami egyforma és ezeket kell megtalálni.

  Mindenesetre biztos mindenkinek lesz legalább 1-2 feladattípus, ami nagyon fekszik, és abból már össze lehet gereblyézni egy győzelmet! Kérdés, hogy mennyire mennek rá a játszótársak. Nálunk egy idő után olyan lendületes asztalra csapásokkal és diadalittas megfejtés-bekiabálásokba ment át a játék, hogy olyat még Dobble nem látott.

  Woland

  Értékelések átlaga 


  (4.3)

  Közönségdíjak

  Kezdőknek ideális 8 Családdal 8 Partijátéknak 9
  40% (4)
  50% (5)
  10% (1)
  Rendezés:
  Eddig összesen 10 értékelés
  megfelelo tarsasagnak jopofa

  Norbert | 2018. április 14.

  Nagyon otletes, gyors, jopofa jatek, de akkor mukodik igazan ha kb azonos kepesseguek a jatekosok (vagy legalabbis mindenki azonos mennyisegu feladattipusban jo). Enelkul nagyon el tud huzni valaki, a tobbieknek pedig frusztralo lehet.
  Tanulható, de nem sokat számít

  Adim | 2018. március 20.

  Többen említik, hogy a Cortex lapjai tanulhatóak, mert egy idő után gyakran ismétlődnek.
  Én azt mondom, hamarabb fejted meg a lapokat játék közben, minthogy előrántod a memóriádból az egyik megfejtést a sok közül. Ugyanis minden feladvány típusból több van. Lehet, hogy van, aki megjegyzi, hogy mondjuk a párkereső feladványban lehet megfejtés a zsiráf is, meg a farkas is, meg a... de amikor egy feladvány előkerül, hamarabb találod meg a megfejtést a szemeddel, minthogy minden egyes memóriádban eltárolt megfejtés variációt megpróbálj ráilleszteni az aktuálisan felcsapott kártyára, hogy a sok közül erre most vajon melyik megjegyzett megfejtés igaz.
  Több olyan játék van, amiben a különbözőségeket (Copy or not copy) vagy épp az egyezőségeket (Dobble, Difference) kell megtalálni megfejtésként, de mindegyikre igaz, hogy nem igazán tanulhatóak, vagy ha mégis úgy gondolod, akkor hamarabb fejted meg a játékban a feladványt, mintsem előrántod a sok megfejtés változat közül a pont rá megfelelőt.
  Jo is, de kicsit keves a valtozatossag

  Goda | 2018. március 18.

  Az alapkoncepcio jo, de en kevesnek erzem a variaciok szamat. Bizony hamar meg lehet tanulni 1-2 kartyat, es onnantol nem izgalmas. Sokkal tobb kartya kellene bele, vagy legalabb nagyobb valtozatossag az egyes feladattipusokon belul.
  nem is tudom...

  Réka | 2018. február 28.

  Kipróbáltuk, megvettük. Aztán játszottunk is vele. A 8 éves gyerekem keni-vágja, de kb 6 játék után - hiába kevertük - már vannak kártyák, amiket megtanult. Ketten játszottuk egyszerre csak, így nem annyira izgalmas. Pörgős ugyan, de pont ezért folyton új játékot kell kezdeni. Várunk, hátha nagyobb társasággal izgalmasabb lesz. Azt gondolom, komoly hátrány viszont, hogy a szín-szó alapú kártyák angol nyelve egy angolul nem beszélő számára nagyon zavaró, hátrányt jelent. Mi egyelőre ki is kellett tegyük ezeket a kártyákat, külön rá kell szánni az időt, hogy a gyerek megtanulja az angol írásmódot.
  Pörgős változatos játék

  Gergő | 2017. december 16.

  Szuper pörgős kis játék különböző feladványokkal. Pár játéknyi tapasztalat szerint mindenki más típusú feladatokban volt erős, ami rendkívül izgalmassá tette a dolgot. Egy éjszakát töltöttünk a játékkal, de már így is előfordult, hogy ugyanazon lapok előkerültek, aminek felismerése kicsit rontotta az élményt. Azoknak akik nem napi/heti szinten játszanának tökéletes választás egy beszélgetős, iszogatós estéhez, egy nagyobb családi összejövetelhez vagy egy komolyabb játék felvezetéséhez.
  kíváncsi..

  Gábor | 2017. október 13.

  1 játék után... nem tudom h lesz e benne több egy pár játéknál. Igazán érdekes, jópofának tűnik elsőre, de nem tudom, h lesz e benne több! A maximális 6 fővel való játék biztos izgalmas, de majd meglátjuk!
  esély a "gyengébbnek" is

  Pataky-Hegedûs | 2017. július 18.

  Végre egy olyan játék, amiben "mindenkinek" van esélye a másikkal szemben.
  Vicces agydarabka :)

  Henny | 2017. június 7.

  Nálunk a klubban nagyon nagy sikert aratott. Ha le maradsz, kimaradsz. Szerintem ez a játék sokunknak fog örömet okozni és, még tanulni is lehet belőle. Nem unalmas és folyamatos koncentrációt és figyelmet igényel.
  tényleg mindenki másban jó

  Dia | 2017. május 28.

  A játék lényege, hogy több fajta feladatot kell megoldani, és aki a leggyorsabb, mindig az viszi. Alapvetően partyjátéknak nehezen tudom elképzelni, nálunk még néha hárman is csak kő-papír-ollóval tudtuk eldönteni, ki nyerje a kártyát, annyira nem lehetett eldönteni ki volt a gyorsabb. Az viszont gyorsan kiderült, hogy tényleg mindenkinek megvannak a típusfeladatai, amiben jobb. Volt, aki labirintust oldott meg gyorsabban, volt, aki a párokat találta meg előbb, volt, aki a memóriás feladatokat nyerte. Nem egy elrettentően gondolkodós játék, összességében elég élvezetes, bár én inkább kevesebb játékossal vagy inkább gyerekekkel tudom elképzelni. A káryalapok szépek, a feladatok ötletesek, nem hiszem, hogy gyorsan meg lehet jegyezni a megoldásokat, még akkor sem, ha többször végigmentél a paklin, bár egy idő után biztos lesz sok ismerős feladat.
  Nem hagy bambulni

  Ma Rcell | 2017. május 4.

  Lap hátulján látod milyen típusú feladat jön, felcsapjátok és próbálod előbb megoldani, mint a többiek. Ha úgy gondolod tudod a megoldást, akkor rácsapsz és prezentálod. Faék egyszerűségű játék, amit könnyű lebecsülni, de nagyon jól ki vannak mérve a feladatok nehézségre és típusra. Fejlesztésre, fillernek, partijátéknak szerintem szuper.
  Úgy féltucat, egymáshoz közel játszott alkalom után éreztem magamon, hogy tanulom a lapokat, de még így is sikerült néha belehibázni. Nem gondolom, hogy gyorsan ki fog égni a játék.

  Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

  A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!