Csak egy

Normál ár: 6 990 Ft


A Te árad: 6 641 Ft

Értékelés: 
(4.9)
Hogy melyik szó utal legjobban az ablak szóra? A nyílászáró! Meg az üveg! De az a többieknek is az eszébe fog jutni…

Ebben a kooperatív játékban együtt kell rávezessétek valamelyik társatokat a 13 szó egyikére. Ehhez viszont csak egy szót írhattok a táblátokra, és mielőtt megmutatnátok neki, ellenőrizzétek, hogy mindegyik segítő szóból csak egy szerepeljen a táblákon - mert ha kettő táblán ugyanaz a szó van, azokat bizony le kell törölni…

Egy izgalmas és vicces partijáték, amelyben csavarosan kell gondolkozzatok, hogy minél több szót találjatok ki közösen!

Csak egy - Szójáték és egymásra hangolódás a 2019-es Év játékában 

Évről-évre rengeteg új partijáték születik, és ilyen sok társasjáték között nehéz kimagaslóan érdekeset, újszerűt kitalálni. A Csak egy készítőinek sikerült ez, nem is véletlenül kapta meg 2019-ben az Év játéka díjat! És hogy mi volt sikerének a titka?

 

Lássuk, miről is szól a játék!

Először is: bármilyen jópofa élmény másokat gyorsaságban, észben leelőzni, a Csak egy kooperatív játék, azaz a játékosok csapatként próbálnak egy minél magasabb teljesítményt elérni. Méghozzá (a játékszabály szerint 13-ból) minél több szót kitalálni.
(Hogy miért a zárójeles megjegyzés? Mert a Csak egy, jó partijátékhoz méltóan, annyira magával ragad, hogy a 13. szó – azaz kártya – után gondolkodás nélkül nyúlunk a 14.-hez, a 20.-hoz, és így tovább…)

És hogy hogyan kell a szavakat kitalálni? Képzeljétek el, hogy van egy szó, amit csak egy játékos nem lát, a többiek igen. Mindenki előtt van egy kis tábla, amire annak az egy játékosnak felírhattok egy szót, segítségképpen. Igen, egyet: csak egy szó állhat mindenkinek a tábláján.

 

Gondolkozz a többiek fejével!

És most jön a csavar: a segítő játékosok egymás között nem beszélhetik meg, mit fognak a táblára írni. Mindenki a saját kútfőjéből kell merítsen, ráadásul ki kell találja, vajon a többiek mire fognak gondolni, mit fognak írni a táblájukra. Ugyanis még mielőtt megmutatnák tanácstalan csapattagjuknak a segítségeket, egymásnak mutatják meg azokat – és ha egy szó több táblán is szerepel, azt sajnos le kell törölni, így az a szó (illetve azok a táblácskák) már nem tud segíteni a megoldásban.

És most azon a játékoson van a sor, aki még nem látta a szókártyát. Miután megnézte a játékostársai táblácskáján szereplő (jó esetben) szavakat, egyszer – csak egyszer – próbálkozhat a megfejtéssel.

Azt hiszem, most már majdnem minden olvasónak érthető, miért lett ez a játék címe…

 

Logika és/vagy humor – ki milyen messzire megy el?

Az ötlet egyszerű… legalábbis annak tűnik. De hogy mitől kiemelkedő a Csak egy a partijátékok közül? Egyrészt, jó partijátékhoz méltóan, pár perc alatt túlvagyunk a szabálymagyarázaton. Másrészt a játékidő is rövid – lenne, ha nem kattannának rá a játékosok, mint gyerekek a gumicukorra. Amitől nagyon jó lesz ez a játék, az a rész, amikor a játékosok a szó láttán elkezdenek magukban gondolkodni: na, milyen utalás lenne a legjobb segítség? Aha, megvan! Á, nem jó, ez biztos a többieknek is eszébe jut! Akkor legyen a következő! Ú, de az is biztos eszükbe fog jutni…

És itt nyílik ki előttünk a játékban rejlő két lehetőség: vagy elmegyünk a viccek irányába, vagy – ha kellőképpen ismerjük játékostársainkat – olyan utalásokat írunk a táblára, ami a kitalálóval közösen megélt dolgokra, közös ismerősökre utal.

Vegyünk pár példát: ha „hó” a feladvány, nyilván mindenki azt írná elsőnek a táblára, hogy „tél” és „esik”, vagy „pehely” – hiszen ezek a legegyértelműbb utalások. Írhatnánk azt is, hogy „ember”, de ha nincs ott a tél vagy a hideg szó, az simán rossz irányba terelheti a kitalálót. Hát legyen – hagyjuk meg az egyértelmű lehetőségeket a többieknek, és írjuk a táblánkra azt, hogy „állj” (esetleg gyí)! És ha közös élményre akarunk utalni, elég a legjobb havas üdülés vagy a közös szánkózásaink állandó helyszínét leírni. Vagy, ha a feladvány a „kenyér”, és a kitaláló lisztérzékeny, a kedves és baráti „belehalsz” utalás segíteni fog neki…

A játék másik érdekes oldala a „meddig merünk elmenni”, azaz mennyire próbálunk az egyértelmű segítségektől eltávolodni, és mennyire kockáztatjuk azt, hogy ha senki sem írja fel a legkézenfekvőbb segítő szavakat, akkor borzasztóan megnehezítjük a kitaláló feladatát… Kicsit olyan, mint az egyszámjáték, amikor az a kérdés, ki meri a legkisebb számot (legegyértelműbb segítséget) leírni. (Persze az egyszámjátékban csak egyvalaki nyer, de ez más lapra tartozik.)

A Csak egy partijáték, amelynek megvannak a szabályai, de minden partijáték alapszabálya az, hogy érezzétek jól magatokat játék közben! Ha tehát meglódul az agyatok, tehettek néha szabálytalan utalásokat is. Egy jó sztori: amikor a „torok” szóra kellett rávezetnünk egy családtagunkat, rövid fuldoklás után felírtam a táblámra, hogy „hodoltsag”. Igen, így, ékezet nélkül – márpedig a szabály szerint csak magyar, értelmes kifejezés lehet, úgymond csonkolás nélkül. Ettől függetlenül élmény volt látni a többi játékos arcát, ahogy pár másodperc csúszással mind elkezdtek röhögni… Szegény kitalálónak kellett csak kivárni a sorát, min is mulatunk annyira jól.

 

Egy játék mind felett – kezdőknek és haladóknak egyaránt

A Csak egy kicsit olyan, mintha a Lélekpillangót és a The Mind-ot gyúrnánk össze: előny, ha ismerjük a többi játékost, de igazából rá kell érezzünk arra, hogy ők vajon mit fognak leírni. És nyilván ismerni kell a kitalálót is – könnyebb személyre szabott utalást írni a táblára: közös élményekről, ismert tulajdonságairól, és így tovább. Ugyanakkor azt tapasztaltam, hogy alkalmilag összeverődött, egymást csak egy hobbi miatt ismerő társaságok is hamar összecsiszolódtak, és megtalálták a megfelelő utalásokat – és borzasztóan élvezték a játékot.

A másik érdekessége a játéknak az, hogy hihetetlen érdekes kapcsolódásokat lehet találni a feladvánnyal – minden játékos a saját ismeretei, műveltsége, élettapasztalat alapján. Vagyis itt domborodik ki a játék asszociációs része: kinek mi jut eszébe a feladványról, és arra milyen utalás segítségével tudjuk játékostársunkat rávezetni?

És ha rájövünk, hogy a játékot milyen mélységekben tudjuk játszani, akkor megértjük, miért kúszott fel a Csak egy a nemzetközi társasjátékrajongók közösségében (boardgamegeek.com) a partijátékok sikerlistáján harmadik helyére!

Értékelések átlaga 


(4.9)

Közönségdíjak

Kezdőknek ideális 6 Családdal 7 Partijátéknak 7
88% (7)
13% (1)
Rendezés:
Eddig összesen 8 értékelés
Kellemes partyjáték

Tamás | 2020. június 17.

Tetszik a játék karakteres, hogy végső soron együtt játszunk, nem egymás ellen de mégis van benne izgalom
A játék működését már előttem leírták többen.
Ajánlom akár az idősebb korosztálynak is, illetve azoknak is, akik nem akarnak túl sok szabályt tanulni.
Jó kis játék, de számomra túlárazott.
Kiváló szórakozás z egész család számára

Kornél | 2020. május 11.

Tökéletesen balanszos játékmenet, egy meccsnek indult de hajnalig nyűttük. Kiváló!
Hogy ezt miért nem találták ki eddig?

Alexandra | 2020. április 21.

Mikor először találkoztam ezzel a játékkal, azt hittem, hogy ilyen már biztos van ezer, hogy kaphatott ilyen nívós díjakat? Aztán utánajárva meglepődtem, hogy nem, ez tényleg valami új, azzal együtt, hogy ismerős. Nagyon tetszik, hogy kooperatív, amit ebben a műfajban eddig keveset tapasztaltam (vs. Tabu, Concept, Activity, Alias). Szuper csavar a játékban, hogy nem tudunk annyit segíteni, ha mindenki ugyan arra asszociál, hisz le kell törölni a kis táblánkról. 4+ főtől ajánlom, 3 fővel előfordulhat, hogy le kell törölni mindkét segítő szót és úgy elég nehéz kitalálnia a 3. személynek.
A magyar fordítás (lehet az eredetinél is probléma ez) kicsit érdekes lett szerintem, nem ártott volna nehézség szerint differenciálni a kártyákat, hisz egy csomó szót egy 5 éves is ismer, a CCTV-t pedig nem feltétlen tudja a legtöbb ember (főleg gyerekek).
A kivitelezés egyetlen hártrányát a filceknek látom, de azok könnyen pótolhatók, ha már nem fog rendesen.
Nekem bejött

Zoltán | 2019. október 8.

Egy végtelenül egyszerű, mégis szórakoztató és mindig megújuló, tökéletes partijáték. A szabályokat 1 percben el lehet mondani és máris indulhat a játék. A feladványok elgondolkodtatnak, de ezzel együtt is pörgős a játékmenet. Szeretem a kreatív szójátékokat, mint amilyen a Fedőnevek is, és ebben sem kellett csalódnom. Nincs két egyforma játék, mert mindenki másként gondolkodik, s ha mégis találkozunk ugyanazzal a feladvánnyal, nem merjük leírni ugyanazt a szót, mert hátha más is emlékszik és le is írja. Épp ezért kellőképpen megdolgoztatja a memóriát, igénybe veszi az ember szókincskészletét, és mindezek ellenére időnként nézünk szomorúan, hogy a másik is azt írta. Összességében egy könnyed, szórakoztató, pörgős kis játék, ami maximálisan megérdemelte az év játéka díjat.
Nyertes!

rambo666 | 2019. augusztus 26.

Nem véletlenül lett az év játéka.
Egyszerű szabályokkal, mégis elgondolkodtatóak a feladatok.
Minél nagyobb a társaság annál szórakoztatóbb.
Végtelenül egyszerű, mégis rendkívül szórakoztató

Tímea | 2019. augusztus 4.

A játék először a Spiel des Jahres 2019 díj miatt keltette fel az érdeklődésemet. Mivel az itthoni “kitalálós” partijátékainkat már rongyosra játszottuk, nem volt kérdés, hogy megrendelem-e.
Eddig két társasággal volt alkalmam kipróbálni és egyáltalán nem okozott csalódást: 3 és 4 fő esetén is kiválóan szórakoztunk.
Nagyon egyedi megoldás a letörölhető táblácska és a filcek. Mindenki nagyon élvezte, hogy írogathat a kis konzolra. :)
A játékban éreztem egy kis dixites vonást (de biztosan nem vagyok ezzel egyedül), hiszen nem szabad túl egyértelműnek és túl bonyolultnak sem lennie a kulcsszavaknak.

Nagyon tetszik, hogy pörög a játék. Egymás után akár 4-5 forduló is simán belefér.
Az egyetlen aggodalmam csak az, hogy mikor fognak kifogyni ezek a nagyon szép színű és praktikus méretű filcek... :’)
Az egyik legszórakoztatóbb játék

Nikoletta | 2019. június 22.

Nagyon egyszerű, bárki által megérthető játék, sokkal viccesebb, mint gondoltam. Olyan partijatekot kerestem, amit könnyű elmagyarázni és sokan lehet játszani. Vannak, akik már azt utálják, ha jatekszabalyt kell tanulni, de ezzel nem volt probléma. Plusz előny volt, hogy asszociációs játék, mert a Fedőneveket is ezért imádom.
Több van ebben a játékban, mint elsőre gondolnád

Adim | 2019. június 6.

Azt hiszed nincs benne kihívás, mert mindössze csak egy szót kell leírni játékosonként. De mielőtt hozzáérne a filced a táblához elbizonytalanodsz. Mi van, ha más is ezt a szót írta segítségként? Vagy mi van, ha direkt nem írja senki ezt a szót, mert túl egyértelmű? Akkor mégiscsak ezt írjam le? De ha más is így gondolkodik, akkor... jajj, most milyen szót írjak, hogy ne bukjuk el a feladványt? :)
Ilyen gondolatok pörögnek át a fejeden szinte minden körben, és próbálsz másképp gondolkodni, mint a többiek. Persze nem mindig jön össze... :)

A lényege ugyanis az a játéknak, hogy az aktuális játékos húz egy kártyát a pakliból, amin van 5 szó, és úgy teszi maga elé a tartóba, hogy ő maga ne lássa, mi van a kártyán. Ez után mond egy számot 1-5-ig, és azt a szót kell majd kitalálnia a többiek segítségével. Ez után mindenki leír egyetlen szót a táblácskájára (úgy, hogy senki sem láthatja, mit írnak a többiek), amivel majd rávezeti a tippelő játékost a kitalálandó szóra. Azonban minden olyan szó kiesik a játékból, amit legalább ketten írnak. Így meg kell fontolnod, milyen információt adsz.
Ha mindenki végzett, megnézik a játékosok, lettek-e ugyanolyan szavak, amik ilyenkor kiesnek, és az aktuális játékosnak a MARADÉK rávezetésből kell kitalálnia a feladvány szavát. A feladat egyszerűnek tűnik, mégis meg kell gondolnod, mi lesz az az egyetlen szó, amit remélhetőleg más nem ír majd. :)

A "Csak egy" egy könnyed, és hangulatos partijáték, ami gyakran előkerülhet akár 7 fős társaságban is!
A játékban használatos filctoll táblafilc, így ha kifogy, bármelyik írószerboltból szerezhetsz másikat.

Only registered users can write reviews. Please, log in or register

A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!