Dr. Eureka

Normál ár: 7 490 Ft


A Te árad: 7 116 Ft

Értékelés:  (4.6)
A Dr. Eureka egy pörgős ügyességi-logikai játék, ahol még a gyorsaság is számít!

Elő a kémcsövekkel, induljon a kísérletezés! A játékosok egymással párhuzamosan dolgoznak a szórakozott professzor, Dr. Eureka keze alá, kémcsőből kémcsőbe töltögetve a színes gömb alakú alkotóelemeket, így készítve el a feladatkártyán szereplő keveréket. Ügyesnek és gyorsnak lenni azonban nem elég! Bizony, a logikára is szükségük lesz, hogy rájöjjenek, hogy lehet a leggyorsabban elérni a kívánt színösszetételt!
Be kell golyózni

Sokszor mondják valakire, hogy egy kerékkel több van neki a kelleténél, ha az illetőnek fura szokásai vannak, bár sokkal okosabb az átlagnál. Így lehetett ez Arkhimédésszel is, aki a legendák szerint fürdés közben jött rá híres fizikai tételre (aki sokat járt nyári táborokba, már dúdolja is: Minden vízbe mártott test, kisangyalom…), és a kádból kiugorva meztelenül futott az utcára, hogy megossza találmányát a világgal.

Nos,  olyan okosakat tesz próbára, akik nem csak egy területen kimagaslóak. Mert akinek penge logikájához nem járul kézügyesség, már vesztett is…

Gyors elme és biztos kéz

Dr. Eureka laboratóriumába kerestetnek ügyes kezű okostojások, akik gyorsan átlátják a helyzetet. Hogy miből is áll a feladatuk? Minden segítő három kémcsövet kap, bennük két-két narancs, lila és zöld golyóval - amúgy a csövekben négy golyó fér el kényelmesen. 

Az egyik játékos felfordít egy feladatkártyát, amin három kémcső látszik, bennük a hat golyó - természetesen teljes összevisszaságban! Az asszisztenseknek tehát a kártyán látható állapotot kell összehozniuk úgy, hogy csőből csőbe gurigatják a golyókat, egyesével vagy többedmagával, az elsőből a másodikba, a harmadikból az elsőbe stb.

A feladat könnyűnek hangzik. De talán mindenki emlékszik a klasszikus feladványra, amikor a kecskét, a káposztát és a farkast kell átvinni egy csónakban a túlsó partra, de úgy, hogy egyszerre csak egyet lehet szállítani… No, így van ez ebben a játékban is: ránézésre egyszerű, aztán elkezdünk gurigatni, és rájövünk, hogy hoppá! ez nem jó, mert ennek legalul kéne lenni, amannak meg később kéne, ja, jó, akkor félrerakom addig a harmadikba...

Instabil vegyületek

Ráadásul ezeket a golyó formájú vegyszereket nem lehet kézzel érinteni, azaz úgy kell egyik csőből a másikba borogatni, hogy nem lehet hozzányúlni! És nem elég ám a kémcsövenkénti célállapotot összehozni, helyes sorrendbe is kell tenni őket. A legbiztosabb kezűek úgy is össze tudják ezt hozni, amennyiben a sorrend pont ellentétes, hogy a kémcsövet ügyesen a feje tetejére állítják. De vigyázat, ezek a vegyszerek drágák is, vagyis ha egy elgurul, akkor Dr. Eureka méregbe… - ez a játékos ebben a körben már nem kaphatja meg a feladatkártyát.

Az első játékos, aki összegyűjt öt kártyát, azaz öt pontot, nyert - és azonnal kezdődhet egy új játék, hiszen az egész maximum negyed óráig tart!

Apropó kártyák. A három kémcső asztallapon áll, fekete háttér előtt. Fekete, mert a kísérlet részleteit Dr. Eureka egy táblára írogatja - amit aztán a csíntalan asszisztensek néha átjavítanak. Barlangrajz-hangulat kézlenyomatoktól lábra kelt lombikig sok minden megjelenik ezeken a háttérrajzokon.

És ha azt hiszitek, ezek a gyermekded rajzok nem illenek komoly elmékhez, térjünk vissza a kezdő sztorihoz: Plutarkhosz Párhuzamos életrajzok című könyve szerint Arkhimédész egyáltalán nem szeretett fürdeni:  "…ha nagy keservesen elhurcolták, hogy fürödjék meg és kenje be a testét olajjal, a tűzhely hamujába geometriai ábrákat rajzolt, és a testén mértani vonalakat húzgált olajos ujjával; látszott rajta, hogy leküzdhetetlen szenvedély rabja és valósággal a Múzsák foglya."

Kidugott nyelvek és kopogó golyók

Aki beszerez egy Dr. Eurekát, könnyed és vidám játékhoz jut, amiben a megoldáshoz agymunka és mozgáskoordináció is kell, így biztosan megmozgatja vele mindkét agyféltekéjét. Már két fővel is játszható, legfeljebb néggyel, azaz családok kedvenc játékává válhat. Egy biztos: a szomszéd szobában alvó gyerek miatt rakjunk az asztalra terítőt, úgy kevésbé kopognak az elgurult elemek!

Tíbaláj

Értékelések átlaga 


(4.6)

Közönségdíjak

Ezt a terméket még egy közönségdíjra sem jelölték elegen.

60% (3)
40% (2)
Rendezés:
Eddig összesen 5 értékelés
Nem túl mély, nem túl érdekes

lajthabalazs | 2017. december 27.

A játékot az egyszerű játékmenet, a kevés játékelem és a jó láthatóság miatt vettem meg, hogy agg nagyszüleim leülhessenek a dédunokáikkal egy kicsit játszani. Sajnos a próbára egyéb okokból nem került sor az ünnepek alatt, de azért én megcsináltam néhány kártyát, hogy validáljam az elképzelést. Az első meglepetés akkor ért, amikor nem voltak különböző szintjei a kártyáknak. Ebben a műfajban egyre nehezedő feladványokra számítottam. De az egységes kiindulási állapot gondolom nem teszi lehetővé és szükségessé a feladatok rangsorolását.
Az "öntögetés" során a kézügyesség és a gondolkodás nagyjából egyforma mértékben számít. Általában nem az optimális megoldást választottam, hanem konvergáltam a megoldás felé, lehet hogy előre gondolkozva kevesebb lépésből sikerült volna megoldani, de a néhány kártya alatt nem állt rá az agyam. Érdekes módon visszafelé könnyebb volt, a végállapotból elérni a kiindulásit, pedig elvileg ugyannnyi lépés szükséges hozzá.
Partijátéknak, gyerekekkel szórakoztatónak tűnik, valószínüleg alkohol fogyasztásával nehezítve a játékot még viccesebb szituációk is előállhatnak. De egyedül, józanon nem találtam meg benne a változatosságot és a kihívást, ami ott tartott volna a játék mellett.
Kistudósok

Zsófi | 2017. december 21.

Jópofa logikai játék, a lényeg, hogy a kis kémcsövekbe úgy kell összeönteni a golyókat, hogy a kártyáknak megfelelő sorrend jöjjön ki. Felnőtteknek szerintem nem való, és inkább fejlesztésre, mint szórakozásra használom, ahhoz viszont tökéletes.
ügyességi

Lívia | 2017. december 5.

Logikai fejlesztő, ügyességi és gyorsasági játék. Minden játékosnak 3 kémcsöve van, amelyekben 3 különböző színben 2-2-2 golyó van. A játékosok minden körben húznak a feladatkártyákból. A golyókat addig kell egyik kémcsőből a másikba öntögetni, míg meg nem kapjuk azt a feladványt amit a kártyán látunk. Az nyer akinek elsőként sikerül összegyűjteni a megadott számú feladatkártyát. Egyszemélyes játékként is kiváló.
szuper családi játék

vadasztmaria | 2017. november 2.

5 évesem és 8 évesem is nagyon ügyesen tud már vele játszani, és én is nagyon szeretem, bár én kortalan vagyok :D Remek szórakozás az egész családnak :)
Vicces, vicces, vicces...

Barbara | 2017. január 22.

Ez a játék végtelenül nagy szórakozást és rengeteg nevetést rejt... Nagyon egyszerű, viszont nagyon kell koncentrálni, hogy minden a helyén legyen. Mi imádjuk! :)

Only registered users can write reviews. Please, log in or register

A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!