Tikal

Normál ár: 8 990 Ft


A Te árad: 8 541 Ft

Értékelés: 
(4.8)
A mélyen Észak-Guatemala esőerdejében fekvő Tikal az i. e. 600-tól
i. sz. 900-ig tartó maja civilizáció legjelentősebb és legnagyobb városa volt.
E rejtélyes kultúra 1500 évéről alig tudunk valamit, és a város rom jainak ez
idáig mindössze töredékét tárták és dolgozták fel a kutatók. Most azonban
négy új kutatóexpedíció indul az eső erdőbe, abban a nem titkolt reményben,
hogy új templomokra és kincsekre bukkan hatnak.
A játékosok – az expedíciók vezetői – új nyomokra vadásznak Tikalban, melyek
1000 éve rejtőzködő templomokhoz és mesés kincsekhez ve zet hetnek.
Ebben a stratégiai játékban az nyer, aki a saját kutatók taktikus elhelye zésével és mozgatásával a legügyesebben kombinál, és a legtöbb pontot gyűjti.

A játék díjai

Spiel des Jahres 1999 fődíjas

Tisztítsd meg a dzsungeltől Tikal romjait templomokhoz és kincsekhez vezető titkos ösvényeket keresve.
A felfedezős játék alapja Tikal, a Guatemalában található maya rom. Minden játékos egy expedíció vezetője, amely Tikal felfedezésére törekszik titkos ösvényeket keresve, amik a templomokhoz és értékes kincsekhez vezetnek, melyek több, mint ezer éve rejtve vannak. A játékosok a négy pontszerző kör alatt pontokat kapnak minden egyes feltárt kincsért és templomért, melyet birtokol. A kincsek is és a templomok is gazdát cserélhetnek. Az az expedíció, amelyik a legtöbb pontot gyűjti Tikal felfedezésével, megnyeri a játékot.
A játékosok minden körben licitálnak egy cserépre, amit abban a körben elhelyeznek. Néhány, templomot tartalmaz, mások kincseket. De a licitálás fájdalmasan érinti a játékosokat, mivel a győzelmi pontjaikat használják erre.
Egy játékos a saját körében elkölthet 10 akciópontot: mozgathatja a bábúit, hogy templomokat tárjon fel, követelhet kincset, vagy elfoglalhat egy területet ami győzelmi pontokat ér egy pontozó körben.
A mozgásra költhető pontokat a hatoldalú cellákon álló kövek száma határozza meg, amelyeken keresztül a bábú közlekedhet. Nagyobb értéket képviselnek az ún. Kincssorozatok, mint az egyszerűbb típusúak. A templomok a pontozás nagy központhaivá válhatnak, különösen akkor, ha a játékos elkölt 5 akciópontot arra, hogy bábút helyezzen el a templomon, „lecövekelve”. Így a játékos számára pontozáskor aranybányává válik a templom.

Játéklap.hu - Sir Muki cikke

Értékelések átlaga 


(4.8)

Közönségdíjak

Kezdőknek ideális 19 Gyakorlott játékosoknak 22 Euro gémereknek 11 Ketten 12 Családdal 26 Partijátéknak 7
79% (30)
21% (8)
Rendezés:
Értékelések: 1 - 10 (összesen: 38)
További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
Mindig élmény

Miklós | 2020. március 1.

Akár hányszor játszunk vele, mindig élményt ad. Az utolsó pillanatig kétséges hogy ki nyer.
Régészek, útra fel!

Julianna | 2020. január 10.

Nagyon tetszik a témája, hogy régészeket alakítunk a játék során. A szerencse helyett inkább stratégia és a taktika a döntő, jó ha odafigyelsz a többi régészre is, hiszen könnyen elvehetik a felfejlesztett templomodat. Nagy az újrajátszhatósága, és mindig van hova fejlődni a játék során.
Ez jól sikerült

Ádi | 2019. október 11.

Ez a játék jó és többrétű. Taktikai, de hexa pakolgatós is, interaktív is, szép is és nem dől el a játék közepén hogy ki nyer. Ketten is lehet játszani és elő lehet venni többször is. Családdal is lehet, de gyerekeknek azért nehéz.
Szórakoztató

Gergő | 2019. február 13.


Családdal és barátokkal is nagyszerű játék. Lehet benne taktikázni, az utolsó körben is lehet fordítani az álláson.
kevesen és többen is remek

Tibor | 2018. december 15.

A játékélményből nem vett el, amikor csak ketten játszottuk.
Nagyon tetszik, hogy utolsó pillanatig lehet fordítani az álláson, folyamatos erőfeszítést igényel az élvonalban maradni.
Szerencsefaktor kevés. Bár a pályát alkotó lapokat össze kell keverni, de különböző fázisokra kell osztani, így azt tutod, hogy egy fázisban mire számíts, az alapján kell taktikázni.
Doboz túlméretes, de grafika szép.
Egyik régi kedvenc

István | 2018. október 22.

Nagyon szép és hangulatos játék, a témája is remek. A dobozban van gyárilag rendező minden lapkának/bábunak, ez plusz pont, ellenben az expedíció "munkások" kialakítása kicsit lehetett volna jobb mint szimpla fa kockák.
Gyakran visszatérő játék nálunk, lehet benne taktikázni, gonoszkodni a többiekkel, az egyik sarokban elvonultan feltárni a piramisokat, vagy éppen rágyúrni a kincsek ásására/cserélgetésére. Ez utóbbiban a szerencse is közrejátszik, hogy miket ások ki.
Ajánlom mindenkinek, aki egy kicsit is szereti a stratégiákat, a szabályok nem bonyolultak, 1-2 játék után könnyen elsajátíthatók.
Hangulatos

Ditta | 2018. július 6.

Családdal és barátokkal is nagyszerű játék. Lehet benne taktikázni, jó a sok elem, az építgetés, feltárás. Jó témája van.
Ez a játék szerettette meg velem a társasozást

László Botond | 2018. április 24.

Szép, lendületes, taktikázós és élménygazdag. Családdal vagy barátokkal teljesen mindegy, a jó élmény és társasozás garantált!
Játék a családnak

Xanax | 2018. január 6.

Könnyen tanulható és gyerekek számára is érthető szabályaival ideális játék akkor, ha nem akar túl belemerülni a társaság a játékba. Ha a bővített szabályrendszer licitjét is bevezetik, akkor pedig egy nagyon taktikus, többször is újrajátszható, vagy akár évek múlva is elővehető játékot kapunk.
Nagy élmény!

bab1lon | 2017. november 11.

Ez volt az a játék, amivel már 15 éve szemezek, de mindig elodáztam a megvételét. Nemrég volt hozzá szerencsém. Hát mit mondjak, óriási élmény volt látni, ahogy kinyílik a játék a semmiből, szépen felépülnek a templomok, és a lekerült hexákon megy a harc a területekért. Egyszerűen zseniális mechanika. Az akciópont szétosztás is eredeti ötlet, durva, hogy azóta se nagyon találkoztam olyan játékkal, amiben ilyen megoldás van. Ezért utólag is szomorú vagyok, hogy annyi gazdátlan példány van az interneten (amikkel gyakorlatilag nem is játszottak), és szégyellem, hogy ilyen sokáig halogattam a kipróbálását.

Only registered users can write reviews. Please, log in or register

A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!