Dixit

  Normál ár: 8 990 Ft

  A Te árad: 8 541 Ft

  Értékelés:  (4.7)
  Engedd szabadjára a fantáziád! A Dixit az a társasjáték, melyben a legfontosabb erény a képzelőerő!

  A játékban szebbnél szebb kártyákat kapnak a játékosok. Mindegyik kártya egyedi illusztrációval ellátott. A kezdőjátékos választ egyet a kezében tartott, gyönyörűen illusztrált kártyák közül, és mond róla valamit: egy szót, egy mondatot vagy akár egy egész kis mesét, mindegy, a lényeg, hogy ne legyen túlságosan egyértelmű az utalás. Ezt követően a többi játékos is választ egy lapot a sajátjai közül, majd összekeverik őket, és megpróbálják kitalálni, vajon melyik lehetett az eredeti. A siker persze korántsem garantált – a kissé elvont illusztrációk néha túlságosan is beindítják az ember fantáziáját, így a logika és szőrszálhasogató részletesség helyett érdemesebb inkább a megérzéseinkre és az empátiánkra hagyatkoznunk. De vajon eléggé ismerjük a másikat? Vajon tudjuk, mi jár a fejében…?

  A Dixit ettől megunhatatlan – merőben más élményt nyújt egymást jól ismerő baráti társaságok, mint családok vagy akár kollégák számára, de ismerkedéshez, csapatépítéshez is remek választás! Nem véletlen, hogy 2010-ben a legrangosabb nemzetközi társasjátékdíj, az Év játéka győztese lett!!!
  A Dixit az utóbbi évek egyik legnépszerűbb és legújszerűbb partijátéka. A játékhoz – a gyönyörűen megfestett, egyedi kártyák és a hozzájuk hasonlóan szürreális játéktábla mellett – csupán némi képzelőerőre és empátiára van szükség. A játék fejlesztője, Jean-Louis Roubira egy francia gyermekpszichológus, és ez valamennyire meg is látszik a játékán, hiszen a játék során nem az agymunkán van a fő hangsúly, hanem az érzelmeken.
  A játékban 84 hatalmas, teljesen különböző kártyát találunk, melyek mindegyike részletgazdag, és egy elvarázsolt világ egy szeletét mutatja meg nekünk. Minden kártyán annyi elrejtett apróság van, hogy valószínűleg még a sokadik játék során is találunk újdonságot rajtuk. És épp ez az egyik lényeg. A játék során ugyanis minden körben kijelölünk egy mesélőt, aki a nála lévő hat kártya egyikét kiválasztja, és mond vagy tesz valamit, ami valamilyen formában kapcsolódik ehhez a képhez. A mesélő teljes szabadságot élvez, hiszen mondhat akár csak egy szót, egy mondatot, egy mesét, dúdolhat, énekelhet, mutogathat, semmi sem szab gátat a kreativitásnak. Talán csak az, hogy ne legyen se túl egyértelmű, se túl távoli a kapcsolat.
  Ezután minden más játékos is választ egyet a kezében tartott kártyák közül, amiről úgy gondolja, hogy valamilyen módon kapcsolódik a mesélő meghatározásához. Mindenki a választott kártyáját beteszi középre, anélkül hogy megmutatná a többieknek. A kártyákat meg kell keverni, és utána felfordítani őket. Ezután a mesélőn kívül mindenki szavaz, hogy melyik volt az eredeti kártya, melyik indult a mesélőtől.
  A mesélő nem kap pontot, ha senki nem találja el, vagy ha mindenki eltalálja, melyik kártya volt az övé, és ez teszi igazán nehézzé a játékot. Nem könnyű csak a társaság egy részét rávezetni az igazságra… de mindez nagy vidámság és sok-sok nevetés forrása lehet! Szinte bárkinek ajánlható tehát ez a játék, kortól és nemtől függetlenül, aki egy kis szórakozásra és vidámságra vágyik.
   
  Az asszociációs játékok megkoronázott királya

  Ha asszociációs játék, akkor Dixit. A születése óta eltelt nyolc évben rengeteg család és baráti társaság szívét nyerte el ez a játék, és természetesen rengeteg nemzetközi díjat is nyert. Nem csak a legismertebb német Spiel des Jahres-díjat, még a Magyar Társasjáték-díj fődíját is megkapta ugyanabban az évben.

   

  Mi a nagy siker alapja? Az egyedülálló játékmenet és a gyönyörűen illusztrált kártyák. Utóbbiaknak fontos szerepük van, hiszen a játék a képzettársításról szól, ehhez pedig szükség van a szép és változatos képekre, amelyek megtermékenyíti gondolatainkat. De ebből még nem derül ki, hogy miről is szól a játék, igaz?

   

  Nyulak versenye a gondolattársítás mezején

  Lássuk, mit tartalmaz a doboz! Egyrészt 84 nagyalakú kártyát, rajtuk különös, mesebeli tájak és figurák. Ezek a dobozbelső közepén lévő kisebb nyitott dobozban vannak, amelyet egy rét vesz körül, lapos kövekkel, azokon a szerezhető pontszámok. Az utolsó kövön 30 szerepel, azaz a nyertesnek ezt/ennyit kell elérni. A köveken pedig kis színes nyulak ugrálnak végig, ők lesznek pontjelölőink. Ezenkívül minden nyúl színében van itt még 6 darab szavazólapka, egytől hatig számozva.

  Vegyük hát elő a kártyákat, és alaposan keverjük meg. Osszunk minden játékosnak hatot belőle. A kezdőjátékos kiválaszt egyet hat kártyája közül, és fennhangon egy történetet mond róla - ő lesz a mesélő. A sztori persze lehet egészen rövid, egymondatos, vagy akár egy szó, egy mottó is lehet (például egy könyv- vagy filmcím). A lényeg az, hogy kapcsolódjon valahogyan a kiválasztott kép hangulatához, egy figurájához vagy eleméhez. Majd kártyáját lefordítva, hogy senki ne lássa, leteszi az asztal közepére.

  Most jönnek a többiek: ők is kiválasztanak egyet lapjaik közül, méghozzá azt, ami szerintük legjobban illik az elhangzott történethez vagy jeligéhez. Ezt a lapot aztán ők is lefordítva középre teszik, és a mesélő megkeveri a letett lapokat. Utána szépen egymás mellett felfordítja őket, és most újra a többieken a sor: ki kell találniuk, melyik laphoz fűzte történetét a mesélő…

  Hogy ne adjanak a többieknek ötletet, saját szavazólapjaikból kiválasztják az elképzelésüknek megfelelő sorszámot, és lefordítva maguk elé teszik azt. (Ezt úgy kell elképzelni, hogy az asztalra terített lapokat szépen sorba rakják, és mondjuk balról jobbra számozzák, a tippelők így mindannyian tudják, hogy a bal szélső az egyes lap, utána jön a kettes, és így tovább.) Majd amikor már mindannyian választottak szavazólapot, fel is fordítják azokat.

   

  A képzettársítás megtévesztő világa

  Ha a játékosok ügyesek, és az általuk választott lap jól illik a mesélő mottójához, nehéz megtalálni az eredeti lapot. Amennyiben valaki eltalálja a mesélő lapját, ő is és a kezdőjátékos is kap 3 pontot. Ha valaki sikeresen tévesztette meg valamelyik játékostársát, és nem a mesélő, hanem az ő lapjára szavazott, jelölőnként 1 pontot kap az illető.

  De a mesélőnek van a legnehezebb dolga. Nem adhat elő olyan mesét, amit mindenki megért, se olyat, amit senki sem tud az ő kártyájához párosítani, mert ebben az esetben ő nem kap pontot - a többiek viszont mindannyian fejenként kettőt! Neki tehát meg kell találni az egyensúlyi pontot a túl egyértelmű és a túlságosan elvont utalás között.

   

  Mondd, mit képzelsz?

  Az eredmény: egy jópofa találgatós játék, amelyben nem csak egy rejtvényt kell kitalálnunk, hanem a többieket is igyekeznünk kell megzavarni, hogy még több ponthoz juthassunk. Ami nagy előnye ennek a családi játéknak: nagyon kevés az üresjárat! A játékosok egyszerre kapják meg a történetet, választanak kártyát, szavaznak, majd nevetnek nagyot a szavazás eredményén. "Ne mááár, tényleg ez volt az? Akkor ezt ki tette?!" "Na, akkor most magyarázd meg, mi köze az utalásodnak ehhez a kártyához?"

  Hogy az élmény ugyanez legyen három játékos esetén, a játékszabály némi módosítást tartalmaz erre az esetre: ilyenkor a játékosok 2-2 lapot kell kiválasszanak a sajátjaik közül, míg a mesélő természetesen továbbra is csak egyet. De van másik verzió a pontozásra is, és javasolnak olyat is, hogy dalos kedvűek énekeljenek. Vagy azok, akiknek a mozdulatai beszédesebbek, akár pantomimezhetnek is.

  És akinek a hat játékos kevés, mert nagyobb társaságban szeretné játszani, az sem akadály: a Dixit Odyssey megváltozott külsővel, 12 nyuszival ugyanazt a játékélményt nyújtja kétszer annyi játékosnak. És persze ha egy család vagy társaság már álmában is maga előtt látja a kártyákat, az sem akadály - már öt kiegészítő kártyacsomag készült el, mind egy-egy sajátos hangulat körül (emlékek, álmodozás, kalandok). Így végképp nem érhetjük el azt az állapotot, hogy egy kártyára nézve eszünkbe jut, miket is talált ki rá a többi mesélő…

          


  Megidéz egy szellemet, amit megfékezni nem lehet

  Mert persze a sarkalatos rész a mesélő kártyához fűzött története. A játék vele kezdődik, rajta múlik. Ezért is Dixit a játék neve. A latin eredetű szó annyit tesz: ő mondta. Ezt a kifejezést gyakran használták régen olyan szövegkörnyezetben, amikor egy gondolatot idéztek egy híres személyiségtől. Szóval figyeljünk jól oda, mint mond a mesélő, mert az ő szava a kulcs, a vigasság, a képzet.

  És ha erre ráéreztünk, akkor játszhatunk szigorúan a játékszabály szerint. Aszerint ugyanis nem 30 pontig kell játszani, hanem amíg a lapok el nem fogynak…

  Tíbaláj

  Értékelések átlaga 


  (4.7)

  Közönségdíjak

  Kezdőknek ideális 148 Gyakorlott játékosoknak 45 Euro gémereknek 10 Ketten 7 Családdal 143 Partijátéknak 140
  74% (139)
  22% (42)
  4% (7)
  1% (1)
  Rendezés:
  Értékelések: 1 - 10 (összesen: 190)
  További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. ...
  7. 19
  remek partijáték

  Emese | 2018. május 20.

  Mindig feldobja a házibulik hangulatát, nagyon jókat szoktunk nevetni a fura asszociációkon.
  Must have party game

  Balázs | 2018. május 15.

  Ez az a party / családi játék ami kötelező minden háztartásban :) Minden korosztály számára egy tökéletes játék, viszont a kiegészítők használata sok játék után már elengedhetetlen, főleg ha sokat azonos személyekkel játszol.
  Értékelés

  Márk | 2018. május 14.

  Nagyon jó, kreatív, szép játék!
  Megdolgoztatja a képzelőerőt, előcsalogatja a gyermeket a felnőttből.
  A gyermekektől, az idős korosztályig, mindenkinek tetszhet!
  Elsőre nem az igazi

  Dániel | 2018. május 12.

  Őszintén szólva elsőre nem nagyon jött be ez a játék... De lehet csak azért mert pont előtte több más játékkal is játszottunk, amik ezerszer jobban tetszettek, és inkább azokkal játszottam volna tovább. Ez valahogy azok után nem fogott meg. Pár hónappal később amikor előbb ezzel kezdtük a játékot, és elfogyasztottunk pár sört is előtte már kicsit megbarátkoztam vele, de még mindig nem az igazi... Valahogy annyi jobb játékkal játszottam már, hogy nem tud megfogni, pedig mindenhonnan azt hallom mennyire jó. Azért majd egy 3. próbát is kap majd valamikor, hátha az lesz az igazi :)
  Mókázás

  Ákos | 2018. május 4.

  Baráti társasággal szoktuk játszani, igazi party játék. Szerintem legalább 4 fő kell hogy igazán szórakoztató legyen a játék. A grafikák nagyon szépek és egyediek. Szerintem kiegészítők használata sok játék után már elengedhetetlen. Szinte minden korosztály számára tökéletes játék.
  Kedvenc

  Vivien | 2018. április 23.

  Varázslatosan szép játék, a család egyik kedvencei közé tartozik. Nagy előnye, hogy a szabad asszociáció miatt kicsikkel is könnyedén játszhatjuk, olykor még kicsit jobban meg is ismerhetjük egymást áltáala. Nálunk tábla nélkül is jól működik, kevesebb a versengés így, de gyerekekkel játszva ez olyakor előnyös is. Minden kör új izgalmakat rejt, főként azért is, mert mindig máshoz kerülnek az adott lapok. A kiegészítő lapokat is érdemes lehet megvenni, hogy még színesebbé válljon a játék.:)
  A leggyönyörűbb játék a világon

  Ádám | 2018. április 3.

  Fantasztikus játék! Hihetetlen kreativitást igényel, és és asszociációk miatt sosincs két ugyanolyan játék. Mindemellett szemkápráztatóan gyönyörű, végtelenül igényes kinézettel lett megáldva. Csak ajánlani tudom mindenkinek.
  Több mint egy játék

  Erika | 2018. március 29.

  Fantasztikus játék amely azon túl ,hogy szórakoztat meglepetéseket is tartogat a számunkra. Segít egymás megismerésében és éppen ezért izgalmas is.
  Szeretjük.
  Asszociációs partyjáték

  n3o | 2018. március 27.

  Egyszerű játék, amivel nagyszerű élményeket szerezhetsz. Játszottuk baráti társasággal, szülőkkel, rokonokkal, és mindig mindenki nagyon élvezte. Remek kis asszociációs játék, csodaszép kártyákkal. Érdekes látni, hogy egy-egy kártya esetében mennyire más gondolatok juthatnak a játékostársak eszébe. Az alapjáték mellé, érdemes venni 1-2 kiegészítőt, hogy változatosabb legyen, és hogy növeljük az újrajátszhatóságot.
  Asszociáció és fantázia

  Dóri | 2018. március 24.

  Egyszerű, de nagyszerű játék. Könnyen tanulható, kezdőknek is ideális. Szépen megrajzolt kártyák. Egy idő után kiegészítők nélkül ugyanazzal a társasággal már nem annyira jó, de a kiegészítők megoldják ezt a problémát.

  Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

  A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!

  Dixit játékcsalád