Dixit

  Normál ár: 8 990 Ft

  A Te árad: 8 541 Ft

  Értékelés:  (4.7)
  Engedd szabadjára a fantáziád! A Dixit az a társasjáték, melyben a legfontosabb erény a képzelőerő!

  A játékban szebbnél szebb kártyákat kapnak a játékosok. Mindegyik kártya egyedi illusztrációval ellátott. A kezdőjátékos választ egyet a kezében tartott, gyönyörűen illusztrált kártyák közül, és mond róla valamit: egy szót, egy mondatot vagy akár egy egész kis mesét, mindegy, a lényeg, hogy ne legyen túlságosan egyértelmű az utalás. Ezt követően a többi játékos is választ egy lapot a sajátjai közül, majd összekeverik őket, és megpróbálják kitalálni, vajon melyik lehetett az eredeti. A siker persze korántsem garantált – a kissé elvont illusztrációk néha túlságosan is beindítják az ember fantáziáját, így a logika és szőrszálhasogató részletesség helyett érdemesebb inkább a megérzéseinkre és az empátiánkra hagyatkoznunk. De vajon eléggé ismerjük a másikat? Vajon tudjuk, mi jár a fejében…?

  A Dixit ettől megunhatatlan – merőben más élményt nyújt egymást jól ismerő baráti társaságok, mint családok vagy akár kollégák számára, de ismerkedéshez, csapatépítéshez is remek választás! Nem véletlen, hogy 2010-ben a legrangosabb nemzetközi társasjátékdíj, az Év játéka győztese lett!!!
  A Dixit az utóbbi évek egyik legnépszerűbb és legújszerűbb partijátéka. A játékhoz – a gyönyörűen megfestett, egyedi kártyák és a hozzájuk hasonlóan szürreális játéktábla mellett – csupán némi képzelőerőre és empátiára van szükség. A játék fejlesztője, Jean-Louis Roubira egy francia gyermekpszichológus, és ez valamennyire meg is látszik a játékán, hiszen a játék során nem az agymunkán van a fő hangsúly, hanem az érzelmeken.
  A játékban 84 hatalmas, teljesen különböző kártyát találunk, melyek mindegyike részletgazdag, és egy elvarázsolt világ egy szeletét mutatja meg nekünk. Minden kártyán annyi elrejtett apróság van, hogy valószínűleg még a sokadik játék során is találunk újdonságot rajtuk. És épp ez az egyik lényeg. A játék során ugyanis minden körben kijelölünk egy mesélőt, aki a nála lévő hat kártya egyikét kiválasztja, és mond vagy tesz valamit, ami valamilyen formában kapcsolódik ehhez a képhez. A mesélő teljes szabadságot élvez, hiszen mondhat akár csak egy szót, egy mondatot, egy mesét, dúdolhat, énekelhet, mutogathat, semmi sem szab gátat a kreativitásnak. Talán csak az, hogy ne legyen se túl egyértelmű, se túl távoli a kapcsolat.
  Ezután minden más játékos is választ egyet a kezében tartott kártyák közül, amiről úgy gondolja, hogy valamilyen módon kapcsolódik a mesélő meghatározásához. Mindenki a választott kártyáját beteszi középre, anélkül hogy megmutatná a többieknek. A kártyákat meg kell keverni, és utána felfordítani őket. Ezután a mesélőn kívül mindenki szavaz, hogy melyik volt az eredeti kártya, melyik indult a mesélőtől.
  A mesélő nem kap pontot, ha senki nem találja el, vagy ha mindenki eltalálja, melyik kártya volt az övé, és ez teszi igazán nehézzé a játékot. Nem könnyű csak a társaság egy részét rávezetni az igazságra… de mindez nagy vidámság és sok-sok nevetés forrása lehet! Szinte bárkinek ajánlható tehát ez a játék, kortól és nemtől függetlenül, aki egy kis szórakozásra és vidámságra vágyik.
   
  Az asszociációs játékok megkoronázott királya

  Ha asszociációs játék, akkor Dixit. A születése óta eltelt nyolc évben rengeteg család és baráti társaság szívét nyerte el ez a játék, és természetesen rengeteg nemzetközi díjat is nyert. Nem csak a legismertebb német Spiel des Jahres-díjat, még a Magyar Társasjáték-díj fődíját is megkapta ugyanabban az évben.

   

  Mi a nagy siker alapja? Az egyedülálló játékmenet és a gyönyörűen illusztrált kártyák. Utóbbiaknak fontos szerepük van, hiszen a játék a képzettársításról szól, ehhez pedig szükség van a szép és változatos képekre, amelyek megtermékenyíti gondolatainkat. De ebből még nem derül ki, hogy miről is szól a játék, igaz?

   

  Nyulak versenye a gondolattársítás mezején

  Lássuk, mit tartalmaz a doboz! Egyrészt 84 nagyalakú kártyát, rajtuk különös, mesebeli tájak és figurák. Ezek a dobozbelső közepén lévő kisebb nyitott dobozban vannak, amelyet egy rét vesz körül, lapos kövekkel, azokon a szerezhető pontszámok. Az utolsó kövön 30 szerepel, azaz a nyertesnek ezt/ennyit kell elérni. A köveken pedig kis színes nyulak ugrálnak végig, ők lesznek pontjelölőink. Ezenkívül minden nyúl színében van itt még 6 darab szavazólapka, egytől hatig számozva.

  Vegyük hát elő a kártyákat, és alaposan keverjük meg. Osszunk minden játékosnak hatot belőle. A kezdőjátékos kiválaszt egyet hat kártyája közül, és fennhangon egy történetet mond róla - ő lesz a mesélő. A sztori persze lehet egészen rövid, egymondatos, vagy akár egy szó, egy mottó is lehet (például egy könyv- vagy filmcím). A lényeg az, hogy kapcsolódjon valahogyan a kiválasztott kép hangulatához, egy figurájához vagy eleméhez. Majd kártyáját lefordítva, hogy senki ne lássa, leteszi az asztal közepére.

  Most jönnek a többiek: ők is kiválasztanak egyet lapjaik közül, méghozzá azt, ami szerintük legjobban illik az elhangzott történethez vagy jeligéhez. Ezt a lapot aztán ők is lefordítva középre teszik, és a mesélő megkeveri a letett lapokat. Utána szépen egymás mellett felfordítja őket, és most újra a többieken a sor: ki kell találniuk, melyik laphoz fűzte történetét a mesélő…

  Hogy ne adjanak a többieknek ötletet, saját szavazólapjaikból kiválasztják az elképzelésüknek megfelelő sorszámot, és lefordítva maguk elé teszik azt. (Ezt úgy kell elképzelni, hogy az asztalra terített lapokat szépen sorba rakják, és mondjuk balról jobbra számozzák, a tippelők így mindannyian tudják, hogy a bal szélső az egyes lap, utána jön a kettes, és így tovább.) Majd amikor már mindannyian választottak szavazólapot, fel is fordítják azokat.

   

  A képzettársítás megtévesztő világa

  Ha a játékosok ügyesek, és az általuk választott lap jól illik a mesélő mottójához, nehéz megtalálni az eredeti lapot. Amennyiben valaki eltalálja a mesélő lapját, ő is és a kezdőjátékos is kap 3 pontot. Ha valaki sikeresen tévesztette meg valamelyik játékostársát, és nem a mesélő, hanem az ő lapjára szavazott, jelölőnként 1 pontot kap az illető.

  De a mesélőnek van a legnehezebb dolga. Nem adhat elő olyan mesét, amit mindenki megért, se olyat, amit senki sem tud az ő kártyájához párosítani, mert ebben az esetben ő nem kap pontot - a többiek viszont mindannyian fejenként kettőt! Neki tehát meg kell találni az egyensúlyi pontot a túl egyértelmű és a túlságosan elvont utalás között.

   

  Mondd, mit képzelsz?

  Az eredmény: egy jópofa találgatós játék, amelyben nem csak egy rejtvényt kell kitalálnunk, hanem a többieket is igyekeznünk kell megzavarni, hogy még több ponthoz juthassunk. Ami nagy előnye ennek a családi játéknak: nagyon kevés az üresjárat! A játékosok egyszerre kapják meg a történetet, választanak kártyát, szavaznak, majd nevetnek nagyot a szavazás eredményén. "Ne mááár, tényleg ez volt az? Akkor ezt ki tette?!" "Na, akkor most magyarázd meg, mi köze az utalásodnak ehhez a kártyához?"

  Hogy az élmény ugyanez legyen három játékos esetén, a játékszabály némi módosítást tartalmaz erre az esetre: ilyenkor a játékosok 2-2 lapot kell kiválasszanak a sajátjaik közül, míg a mesélő természetesen továbbra is csak egyet. De van másik verzió a pontozásra is, és javasolnak olyat is, hogy dalos kedvűek énekeljenek. Vagy azok, akiknek a mozdulatai beszédesebbek, akár pantomimezhetnek is.

  És akinek a hat játékos kevés, mert nagyobb társaságban szeretné játszani, az sem akadály: a Dixit Odyssey megváltozott külsővel, 12 nyuszival ugyanazt a játékélményt nyújtja kétszer annyi játékosnak. És persze ha egy család vagy társaság már álmában is maga előtt látja a kártyákat, az sem akadály - már öt kiegészítő kártyacsomag készült el, mind egy-egy sajátos hangulat körül (emlékek, álmodozás, kalandok). Így végképp nem érhetjük el azt az állapotot, hogy egy kártyára nézve eszünkbe jut, miket is talált ki rá a többi mesélő…

          


  Megidéz egy szellemet, amit megfékezni nem lehet

  Mert persze a sarkalatos rész a mesélő kártyához fűzött története. A játék vele kezdődik, rajta múlik. Ezért is Dixit a játék neve. A latin eredetű szó annyit tesz: ő mondta. Ezt a kifejezést gyakran használták régen olyan szövegkörnyezetben, amikor egy gondolatot idéztek egy híres személyiségtől. Szóval figyeljünk jól oda, mint mond a mesélő, mert az ő szava a kulcs, a vigasság, a képzet.

  És ha erre ráéreztünk, akkor játszhatunk szigorúan a játékszabály szerint. Aszerint ugyanis nem 30 pontig kell játszani, hanem amíg a lapok el nem fogynak…

  Tíbaláj

  Értékelések átlaga 


  (4.7)

  Közönségdíjak

  Kezdőknek ideális 139 Gyakorlott játékosoknak 41 Euro gémereknek 9 Ketten 7 Családdal 135 Partijátéknak 130
  73% (130)
  23% (41)
  4% (7)
  Rendezés:
  Értékelések: 1 - 10 (összesen: 178)
  További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. ...
  7. 18
  :)

  Reesha | 2018. március 8.

  Gyönyörű grafikával megáldott varázslatos játék. Viszont ha csak az alapjáték van meg, jobb ha ritkán használjuk mert sajnos a kártyák száma véges. Kiismerhető lesz ezáltal s veszít értékéből. Kommunikációt, fantáziát igénylő játék, ahol nem árt ha a játékosok kicsit jobban ismerik egymást.
  Szeretjük

  Agnes | 2018. március 7.

  Egyik kedvenc családi társasunk lett. Nem mintha muszáj lenne, de készülünk kiegészítő csomagot is venni, csak mert kíváncsiak vagyunk, azokban milyenek a képek. Végre egy játék, amelyikben a gyereknek is ugyanannyi esélye van, mint egy felnőttnek, így ritkábban zárul azzal a kör, hogy a 7 éves megsértődött.
  Fantázia partijáték

  Norbert | 2018. március 3.

  Nagyon szép játékról van szó, egyszerûek a szabályok, gyorsan tanulható, viszont az asszociáció miatt mindig tud meglepetést okozni és változatos marad, azért nem árt ha ismerjük kicsit a többieket.
  Érdekes

  Csaba | 2018. március 2.

  Játékklubban találkoztam a játékkal, 3-4 alkalommal játszottam, minden esetben minimum 4 fővel játszottuk. Érdekes játék, jól játszható, egyszerű szabályokkal. Ízlések és pofonok, valaki megkedvelte, valaki nem. Kell a játékhoz fantázia. Számomra kicsit unalmas volt, ha a csapat, társaság ezt akar játszani benne vagyok, de inkább mást válasszunk-ra szavazok :).
  Fantázia mindenek felett

  Beáta | 2018. február 11.

  Gyönyörűek a kártyák, ebben a játékban igazán szabadjára lehet engedni a fantáziát.
  Méltán népszerű

  Ani | 2018. január 27.

  Félve ültettem le a klasszikus dobunk, lépegetünk-féle társasjátékokhoz szokott családomat a játék mellé, de nem okozott csalódást, élvezték ők is a játékot. Jó kis asszociációs játék, ami fejleszti a kreativitást és bepillantást enged a játékostársak gondolatvilágába, ugyanakkor a szabályokat megtanulni pofon egyszerű. Méltán lett a játék ennyire népszerű.
  Egy szemet (is) gyönyörködtető játék

  Tirpák | 2018. január 19.

  Csodaszép kártyák, újszerű feladat: asszociálj! De ha 'Godzillá'-t mondasz az épületeket evő lényre, arra azért mindenki rá fog ismerni...
  Az a jó, hogy azt képzeled, bele tudsz helyezkedni a játékostárs gondolataiba, és felismered a feladványát. De bizony sokszor tévedsz... Ha viszont sikerül (több ráillő közül az övét megtalálni), az nagyszerű érzés, hogy egy kicsit 'ismered' az illetőt!
  Kiegészítők közül leginkább az Odyssey és a Dixit 2. hasonlóan szépek, stílusban passzolóak, a többi mind 'más jellegű'. Ezzel a 2 kieggel már jó kis pakli lesz belőle.
  Kreatív

  nroland16 | 2018. január 15.

  Először féltem a játéktól, de mindenki hamar rákap az "ízére" és igen elegáns megoldások születhetnek. A hátránya, hogy sok partyt nem lehet játszani a véges lapkészlet miatt. Kiegészítőkkel lehet ezt tovább tornázni, illetve saját kártyákat is lehet kreálni :)
  Kedvenc

  Eszter | 2018. január 9.

  Egész sok társasággal játszottam már, és mindig okozott nagy meglepetéseket. Nem árt, ha egy kicsit ismeritek egymást a játékhoz, hogy rá tudjatok jönni, hogy a másik mire gondolhat, de enélkül is nagyon szórakoztató. Tényleg érdemes egy idő után kiegészítőt is beszerezni a változatosság miatt.
  Szárnyaljon a képzelet

  Fanni | 2018. január 7.

  Nagyon jó családi/baráti játék. Nagyon jó alapötlet, nagyon igényes megvalósítást. Az egyetlen gond, hogy minél többször játszunk vele, annál unalmasabb, nem jutnak már új ötletek az ember eszébe ugyanazokat a kártyákat látván. A kiegészítők nélkül nagyon hamar elavul, és ahhoz pedig drága... A kiegészítők se olcsók. Sajnálom, szerintem ár-érték arányban több kártya is elfért volna bele, hogy mondjuk egy játszás alkalmával ne használjuk el az összes kártyát. Messze elbújhat a Fedőnevekhez képest, ahol olyan szinten újrajátszható a játék, hogy egyáltalán nem veszti el az élvezhetőségét. Sajnos mivel annak jár 4 csillag, ennek csak 3-at tudok adni.

  Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

  A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!

  Dixit játékcsalád