Dixit Odyssey

  Normál ár: 8 990 Ft

  A Te árad: 8 541 Ft

  Értékelés:  (4.6)
  A 2010-es Év játéka-díj győztesének 12 személyes változata, a Dixit Odyssey 84 gyönyörű kártyát rejt, amelyek Marie Cardouat tehetségét dicsérik. A játék is ugyanaz maradt – válassz egy képet a kezedből anélkül, hogy bárkinek is megmutatnád, és mondd el, mi jut eszedbe róla. Ekkor a többiek is választanak egyet a saját lapjaik közül, amiket azután összekeverünk, és ki kell találniuk, melyik is a tiéd. Egyszerű és nagyszerű – de vigyázat! Ha túl könnyű volt a feladat, és mindenki kitalálta, avagy éppen senki, mert túl nehéz, akkor bizony pórul jártál! Találd meg a középutat, és legyél te a mágus, aki szinte belelát mások fejébe!

  A játék önállóan is játszható, és bármelyik Dixit-kiegészítővel kombinálható.
  A Dixit Odyssey, bár kisebb társaságoknak is alkalmas, új játékmódjai kifejezetten a nagyobb társaságok igényeinek kielégítését célozzák meg. Ezek a játékváltozatok a következőek:

  1. Dixit Parti (6-12 fő részére), amelyben a meghatározás még a lapok megnézése előtt hangzik el, és miután mindenki tett, a játékosok arra szavazhatnak, melyik lesz a legnépszerűbb kép. A mesélő persze itt is komolyan beleszólhat a pontozásba, megjelölhet ugyanis egy képet titokban, amiért nem jár majd pont a körben. Különlegesség még, hogy a mesélő is szavazhat, hogy szerinte melyik képre szavaznak majd a legtöbben.

  2. Dixit csapatverseny (6, 8, 10 vagy 12 fő részére), amelyben a játékosok párokat alkotnak, és összedolgozhatnak, hogy melyikük tesz kártyát az adott meghatározásra. Azonban aki adott be lapot, az nem szavazhat, így nem lesz egy "fix pont" sem a játékosok számára.
   
  Az asszociációs játékok megkoronázott királya

  Ha asszociációs játék, akkor Dixit. A születése óta eltelt nyolc évben rengeteg család és baráti társaság szívét nyerte el ez a játék, és természetesen rengeteg nemzetközi díjat is nyert. Nem csak a legismertebb német Spiel des Jahres-díjat, még a Magyar Társasjáték-díj fődíját is megkapta ugyanabban az évben.

   

  Mi a nagy siker alapja? Az egyedülálló játékmenet és a gyönyörűen illusztrált kártyák. Utóbbiaknak fontos szerepük van, hiszen a játék a képzettársításról szól, ehhez pedig szükség van a szép és változatos képekre, amelyek megtermékenyíti gondolatainkat. De ebből még nem derül ki, hogy miről is szól a játék, igaz?

   

  Nyulak versenye a gondolattársítás mezején

  Lássuk, mit tartalmaz a doboz! Egyrészt 84 nagyalakú kártyát, rajtuk különös, mesebeli tájak és figurák. Ezek a dobozbelső közepén lévő kisebb nyitott dobozban vannak, amelyet egy rét vesz körül, lapos kövekkel, azokon a szerezhető pontszámok. Az utolsó kövön 30 szerepel, azaz a nyertesnek ezt/ennyit kell elérni. A köveken pedig kis színes nyulak ugrálnak végig, ők lesznek pontjelölőink. Ezenkívül minden nyúl színében van itt még 6 darab szavazólapka, egytől hatig számozva.

  Vegyük hát elő a kártyákat, és alaposan keverjük meg. Osszunk minden játékosnak hatot belőle. A kezdőjátékos kiválaszt egyet hat kártyája közül, és fennhangon egy történetet mond róla - ő lesz a mesélő. A sztori persze lehet egészen rövid, egymondatos, vagy akár egy szó, egy mottó is lehet (például egy könyv- vagy filmcím). A lényeg az, hogy kapcsolódjon valahogyan a kiválasztott kép hangulatához, egy figurájához vagy eleméhez. Majd kártyáját lefordítva, hogy senki ne lássa, leteszi az asztal közepére.

  Most jönnek a többiek: ők is kiválasztanak egyet lapjaik közül, méghozzá azt, ami szerintük legjobban illik az elhangzott történethez vagy jeligéhez. Ezt a lapot aztán ők is lefordítva középre teszik, és a mesélő megkeveri a letett lapokat. Utána szépen egymás mellett felfordítja őket, és most újra a többieken a sor: ki kell találniuk, melyik laphoz fűzte történetét a mesélő…

  Hogy ne adjanak a többieknek ötletet, saját szavazólapjaikból kiválasztják az elképzelésüknek megfelelő sorszámot, és lefordítva maguk elé teszik azt. (Ezt úgy kell elképzelni, hogy az asztalra terített lapokat szépen sorba rakják, és mondjuk balról jobbra számozzák, a tippelők így mindannyian tudják, hogy a bal szélső az egyes lap, utána jön a kettes, és így tovább.) Majd amikor már mindannyian választottak szavazólapot, fel is fordítják azokat.

   

  A képzettársítás megtévesztő világa

  Ha a játékosok ügyesek, és az általuk választott lap jól illik a mesélő mottójához, nehéz megtalálni az eredeti lapot. Amennyiben valaki eltalálja a mesélő lapját, ő is és a kezdőjátékos is kap 3 pontot. Ha valaki sikeresen tévesztette meg valamelyik játékostársát, és nem a mesélő, hanem az ő lapjára szavazott, jelölőnként 1 pontot kap az illető.

  De a mesélőnek van a legnehezebb dolga. Nem adhat elő olyan mesét, amit mindenki megért, se olyat, amit senki sem tud az ő kártyájához párosítani, mert ebben az esetben ő nem kap pontot - a többiek viszont mindannyian fejenként kettőt! Neki tehát meg kell találni az egyensúlyi pontot a túl egyértelmű és a túlságosan elvont utalás között.

   

  Mondd, mit képzelsz?

  Az eredmény: egy jópofa találgatós játék, amelyben nem csak egy rejtvényt kell kitalálnunk, hanem a többieket is igyekeznünk kell megzavarni, hogy még több ponthoz juthassunk. Ami nagy előnye ennek a családi játéknak: nagyon kevés az üresjárat! A játékosok egyszerre kapják meg a történetet, választanak kártyát, szavaznak, majd nevetnek nagyot a szavazás eredményén. "Ne mááár, tényleg ez volt az? Akkor ezt ki tette?!" "Na, akkor most magyarázd meg, mi köze az utalásodnak ehhez a kártyához?"

  Hogy az élmény ugyanez legyen három játékos esetén, a játékszabály némi módosítást tartalmaz erre az esetre: ilyenkor a játékosok 2-2 lapot kell kiválasszanak a sajátjaik közül, míg a mesélő természetesen továbbra is csak egyet. De van másik verzió a pontozásra is, és javasolnak olyat is, hogy dalos kedvűek énekeljenek. Vagy azok, akiknek a mozdulatai beszédesebbek, akár pantomimezhetnek is.

  És akinek a hat játékos kevés, mert nagyobb társaságban szeretné játszani, az sem akadály: a Dixit Odyssey megváltozott külsővel, 12 nyuszival ugyanazt a játékélményt nyújtja kétszer annyi játékosnak. És persze ha egy család vagy társaság már álmában is maga előtt látja a kártyákat, az sem akadály - már öt kiegészítő kártyacsomag készült el, mind egy-egy sajátos hangulat körül (emlékek, álmodozás, kalandok). Így végképp nem érhetjük el azt az állapotot, hogy egy kártyára nézve eszünkbe jut, miket is talált ki rá a többi mesélő…

  Dixit 2: KalandokDixit 3: UtazásDixit 4: EredetDixit 5: ÁlmodozásokDixit 6: Emlékek


  Megidéz egy szellemet, amit megfékezni nem lehet

  Mert persze a sarkalatos rész a mesélő kártyához fűzött története. A játék vele kezdődik, rajta múlik. Ezért is Dixit a játék neve. A latin eredetű szó annyit tesz: ő mondta. Ezt a kifejezést gyakran használták régen olyan szövegkörnyezetben, amikor egy gondolatot idéztek egy híres személyiségtől. Szóval figyeljünk jól oda, mint mond a mesélő, mert az ő szava a kulcs, a vigasság, a képzet.

  És ha erre ráéreztünk, akkor játszhatunk szigorúan a játékszabály szerint. Aszerint ugyanis nem 30 pontig kell játszani, hanem amíg a lapok el nem fogynak…

  Tíbaláj

  Értékelések átlaga 


  (4.6)

  Közönségdíjak

  Kezdőknek ideális 46 Gyakorlott játékosoknak 17 Családdal 40 Partijátéknak 45
  61% (28)
  39% (18)
  Rendezés:
  Értékelések: 1 - 10 (összesen: 46)
  További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  Fantázia és asszociáció

  Szilveszter | 2018. szeptember 3.

  Mi egy családi összejövetelen találkoztunk először a játékkal, és mindannyiunknak megtetszett. A hozzászólások számából egyértelmű, hogy nem mi vagyunk az egyetlenek. Aztán úgy alakult, hogy mi is beszereztük magunknak. Ez lett az első vásárolt társasunk.
  A tizedik jubileumát ünneplő társas valószínűleg egyedi játékmenetének és gyönyörű kártyáinak köszönheti a sikerét, illetve magával ragadó hangulatának.
  Igazán művészi a megvalósítása, nagyon hangulatos, számtalan asszociációnak teret engedő kártyákat készítettek hozzá. A többsége aranyos és jópofa, de ugyanúgy akadnak bizarr atmoszférájúak is. Nagyon változatos, pusztán gyönyörködni bennük is, szórakoztató.
  Gyorsan megtanulható, egyedül a pontszámítása bonyolultabb, de az is csak elsőre tűnik.
  Alapvetően, minden körben van egy mesélő, aki kiválaszt egy kártyát a kezében lévők közül és mond róla valamit a többieknek. Ez lehet egy szó, egy mondat, de akár egy rövid történet is. A többi játékos pedig a sajátjai közül választ olyanokat, amikre szerinte illik az, amit a mesélő elmondott. Eztán szavaznak a lerakott kártyákra. Pontot pedig az kap, aki kitalált melyik volt a mesélő kártyája. A dolog csavarja az, hogy a mesélőnek úgy kell beszélnie a választott kártyájáról, hogy mindenki ne jöhessen rá, melyik az övé, de az se forduljon elő, hogy senki sem találja ki. Mert akkor ő nem kap pontot. Emellé még azok is pontokat kapnak, akiknek a kártyájára érkezett szavazat. Az nyer akinek a kis fanyula először éri el a harminc pontot.
  Klassz kis játék, de nem az mérhetetlen izgalmakban bővelkedő, viszont játszani vele tényleg különleges élmény, de azt hiszem, hogy ennek egyetlen igazi oka, a magával ragadó kártyákban rejlik. Amik sok játék után talán túlságosan kiismerhetőek lesznek - szerencsére azért nincs belőlük kevés, ráadásul számos kiegészítő is kapható az alapjátékhoz - ezáltal már macerás és nehéz újabb "meséket" kitalálni hozzájuk. Igazán azok élvezhetik, akiknek jó asszociációs képességeik vannak, és mély fantáziájuk.
  Ennél fogva a gyerekek számára nem valószínű, hogy sikerekben fog bővelkedni a játék, mivel a kisebbek még nem tudnak elvontan gondolkodni. A megadandó információ - ne mindenki találja ki, de azért valaki igen - arany középútja sem megy nekik könnyen. Ez inkább felnőtteknek való játék, bár az én lányom ennek ellenére nagyon élvezi, ha játszunk.
  Az is biztos, hogy a minimum létszámmal nem annyira szórakoztató, mint többen. Ha már öten-hatan vannak hozzá, akkor igazán mókás. Hármasban nem az igazi, izgalmasabb, ha több kártyából lehet választani, jobban oszlanak a pontok is.
  Szerintem érdemes az Odyssey változatot megvenni, mert abban három fakk van, gondolva a további kiegészítőkre, amiket szerintem érdemes is beszerezni a változatosság kedvéért.
  Összességében egy nagyon fantáziadús, eltalált játék, amit érdemes beszerezni, könnyed, szórakoztató mivolta miatt.
  Parti kedvenc

  Ibolya | 2018. augusztus 9.

  Remek ember vonzó játék.
  A szabálya könnyen meg tanulható sikerélményben dús .
  Ajánlom mindenkinek aki szeretné a barátait megismerni kicsit közelebbről .
  Ideális partijáték

  Orsolya | 2018. július 25.

  Partijátéknak jó, előny, hogy sokat lehet játszani és nem kell összeszokott csapatnak lennie.
  Én általában béna vagyok, amikor nekem kell mondanom, de sokkal jobb, ha ki kell találnom.
  Dixit

  Noémi | 2018. június 25.

  Izgalmas partyjáték, ugyanakkor szükséges, hogy valamennyire mindegyik résztvevőt ismerjük és kicsit be tud lassulni a játék, ha sokat gondolkozunk 1-1 kártyánál, hogy mit mondjunk, de alapvetően szuper játék, mi sokszor játszunk vele.
  kifejezetten pörgős parti játék

  Emese | 2018. március 10.

  Nagyon szeretjük. Pörgős játék, bár a pontok összeszámolása kicsit néha körülményes, főleg 7 játékos felett. Nekem a kártyák illusztrációi kifejezetten nem tettszenek, de a kártyák és a tábla minősége kifogástalan. Eddig kiegészítő paklit nem vettünk hozzá. Kisiskolás gyerekeket már be lehet vonni játékba és nagyon ügyesek tudnak lenni.
  jó doboz :D

  Tamás | 2018. február 27.

  a játék a klasszikus dixit de a doboz kialakításában nekem piros pont, hogy hagytak helyet a kiegészítő pakliknak.
  Nagyon jó!

  Kriszta | 2018. január 13.

  Az utóbbi évek egyik legjobb társasjátéka! Gyönyörűek a rajzok kártyán, és nekünk jó sok parti kellett, mire igényünk lett kiegészítő kártyákra. Az elsős lányunk is remekül ráérzett a játék lényegére, és néha igazán nagyon nehéz feladványok jönnek ki. Csináltunk csak felnőtt partit is, ami nagyon szórakoztató volt! Sokat nevettünk! Felnőttnek, gyereknek, családnak egyaránt ajánlom.
  Végtelen variálhatóság

  Gábor | 2017. december 27.

  Egy igazán különleges játék, amelyet számtalanszor újrajátszhatunk a barátokkal és a családdal egyaránt. Gyorsan megérthető játékszabály. 12 főig pedig nagyobb társaságok számára is lehetőséget nyújt a játékra.
  Ahol a kreativitás a legfontosabb

  Tamara | 2017. november 18.

  Az egyik kedvenc játékunk itthon, a kártyák gyönyörűek, öröm rájuk nézni és a játékmechanizmusnak köszönhetően végtelen lehetőség rejlik egy partiban. Sok mindent meg lehet tudni játék közben egymás fantáziájáról, arról, hogyan gondolkodnak a többiek.
  Nem lehet nem szeretni!

  Vince | 2017. október 17.

  Fantasztikus játék, tulajdonképpen megunhatatlan! Nagyobb társasággal a legjobb! Mindenkinek szívesen ajánlom! :))

  Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

  A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!

  Dixit játékcsalád