Fedőnevek képekkel

  Normál ár: 5 990 Ft

  A Te árad: 5 691 Ft

  Értékelés:  (4.7)
  A Fedőnevek képekkel című asszociációs partijátékban a kémfőnöknek és csapatának a vizuális fantáziájukat kell használniuk.
  Hogy a fealdat izgalmas legyen, olyan fantáziadús, több tárgyat összeolvasztó képek szerepelnek a kártyákon, amelyek nem csak a lehetőségek számát növelik,
  de hihetetlenül mókásak is. Minél több játékos vesz részt a játékban, annál több agyafúrt gondolat születik, így válik a játék lehengerlően szórakoztatóvá.

  A 2016-os év legfelkapottabb partijátéka, a Fedőnevek különös újítása: valódi fedőnevek (szavak) helyett képekkel!
  Fedőnevek képekkel

  Ha már ismered a Fedőnevek című játékot, akkor lapozz a 11. (utolsó) oldalra - ezzel indít a játékszabály, és valami hasonlót javaslok én is: ha már ismered a Fedőneveket, ugorj a 4. bekezdésre.

   Egy kis gyorstalpaló azoknak, akik nem ismerik az első Fedőneveket: az asztalra kirakunk 5x5 kártyát, minden kártyán egy-egy szó olvasható. A játékosok két csapatot alkotnak, mindkét csapatban egy-egy kémfőnök lesz. Ők egymás mellé ülnek, és együtt néznek egy kódkártyát, amely a játéktérhez hasonlóan 5x5-ös. Ezen jelölve vannak a kék csapat ügynökeit rejtő fedőnevek, a piros csapathoz tartozó fedőnevek, néhány civil (azok a szavak, amelyek egyik csapathoz sem tartoznak), valamint egy bérgyilkos. A kémfőnökök a saját körükben egy szót mondanak, amellyel megpróbálnak minél több, a saját csapatukhoz tartozó fedőnevet összekötni.

  Miért jó ez? Szabály alapján messze nem érződik, mennyire ütős kis játék a Fedőnevek. Év játéka 2016-ban, legjobb partijáték titulus, cikkek garmada… De miért? A kulcs valószínűleg az asszociációkban rejlik. A kémfőnök összeköt fejben két kártyát, mond egy kulcsszót, mire a kémei találnak három kártyát, amivel összefüggésbe tudják hozni, és abból a háromból egy stimmel. Mivel pedig csapatjáték, hallhatjuk, csapatunk tagjai hogyan gondolkodnak és távolodnak el egyre jobban a mi gondolatmenetünktől. Így történhet meg, hogy a "buszvezető - 3" szóról a játékosok rájönnek, hogy a megfejtés "úr", "tábla" és "tér" …és mindhárom tipp talál!

   

  Fedőnevek képekkel ugyanez, csak képekkel... (és 5x5-ös helyett 5x4-es pályával). Hogy akkor mégis mi a különbség? Nos, más területét mozgatják meg a képek az agyunknak, mint a szavak. Az alapjátékban ugye az a varázslat, hogy egyes szavakról egészen sok mindenre lehet asszociálni. A képekben ezt úgy oldották meg, hogy egy képbe legalább két egymástól viszonylag távoli dolgot oltottak bele, mint például a dinnyeszeletbe harapó vámpír, a pepita potrohú méh vagy agerelyhajító, kezében egy óriási papírrepülővel (vagy ő kisebb, mint egy papírrepülő?). Asszociálhatunk az egyik tárgyra, a másikra, arra, amit a viszonyuk kifejez, vagy valami nagyon hasonló, de elvontabb dologra. Összességében talán kevésbé egyértelműek ezek a képek, mint a szavak, és a Fedőnevek - Képekkelben (ezért a ragozásért lehet, a magyartanárom is felképekkelt volna) pont ez a kihívás.

  Fontos összehasonlítási alap, hogy az alapjátékban tetszőleges leosztás mellett lehet Harry Pottert mondani úgy, hogy legyen értelme. Kipróbáltuk, és működött. A "Roxfort" volt a szavam, és triviális megoldásnak tűnt a bányászlámpát tartó bagoly és a vasúti sínen füstölögve sikló autó - nekem legalábbis. De kiderült, hogy van egy porszívón lovagló boszorkány az egyik képen - akit én a porszívó árnyékának néztem felülről -, így azt a kört buktuk. De sikerült visszahozni az állást a "madárház - 3": kettévágott lakótelepi épület + megasztár-papagáj + szárnyas malacperselykombóval.

   

  A játék természetesen kombinálható az eredeti, "szavas" Fedőnevekkel, és így is másféle élményt nyújt. Első nekifutásra - bármilyen nevetségesen hangzik is - nehéz összekötni őket. Könnyű beleesni abba a hibába, hogy csak a képeket nézegetem, és elsiklok egy értelmes kapcsolat vagy egy veszélyesebb szó (ellenfél ügynöke, bérgyilkos) felett, illetve fordítva.
  Emellett megjelenik egy új játékmód, a "bérgyilkosos befejezés". Egyszerű, olyan, mint a biliárd. Miután a csapat megtalálta a saját ügynökeit, "el kell tennie a feketét", vagyis meg kell találniuk a bérgyilkost is. Ez a mód természetesen az alapjátékkal is játszható…

  Woland

  Értékelések átlaga 


  (4.7)

  Közönségdíjak

  Kezdőknek ideális 11 Gyakorlott játékosoknak 5 Családdal 10 Partijátéknak 10
  75% (9)
  17% (2)
  8% (1)
  Rendezés:
  Értékelések: 1 - 10 (összesen: 12)
  További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  beindítja a KÉPzeletet

  Nóra | 2018. augusztus 30.

  Szabadabb aszociációt tesz lehetővé, mint a szavas változat, de ez nem csökkenti a játék izgalmát, hisz mindenki mást lát bele a képekbe. Nálunk mindig jókedv és nagy nevetések kísérik a játékot.
  Fedőnevek Dixit hangulattal

  Márton | 2018. július 9.

  Szórakoztatóbb, de néha talán kicsit nehezebb is, mint a sima szavas verzió, mert a többértelmű képek miatt még szabadabb az asszociáció.

  Ez is szuper partijáték, egymásra hangolja az embereket és sok vicces helyzetet eredményez. Akiknek nehezen megy a pókerarc, azoknak azért tud nehézséget okozni, ha ők kerülnek a "mesélő" szerepbe.
  Egyszerű, de nagyszerű

  Aliz | 2018. január 2.

  A játék egyszerű, de nagyon népszerű a baráti társaságom körében. Nem igényel hosszas előkészületet, nincs szükség a játék során különleges készségekre, egyszerű a szabálya és viszonylag rövid a játékideje. Emiatt tökéletes választás azoknak is, akik csak alkalmanként szeretnének játszani, de túllépnének az Activity vagy a Scrabble adta lehetőségen. A a játékosok folyamatos interakcióba kerülnek egymással, egy másodpercnyi holtidő sincs a játék során. A csapattagok folyamatosan beszélgetve, vitatkozva próbálnak közös nevezőre jutni, a kémfőnökök pedig újabb és újabb kódszavakon törik az agyukat az egyre változó tábla láttán. A rivális csapat köre alatt halkan érdemes megvitatni az ellenség lehetséges kártyáit is, hiszen annál többet lehet kizárni az asztalon lévő fedőnevek közül, ez pedig közelebb juttathatja a csapatot a győzelemhez
  Csak egy kis képzelet kell hozzá

  Zsófi | 2017. december 19.

  A szöveges változat után azt hittem, hogy ez is nehézséget fog okozni, de sokkal könnyebb volt az asszociáció, úgyhogy volt sikerélményem. Pedig nem vagyok a legkreatívabb típus, sajnos. Nyugisabb körülmények között nagyon jó volt vele játszani, de éjfél körül kicsit altatós, mert nem pörög annyira.
  Képekkel szabadabb

  Tyka | 2017. november 30.

  Remek asszociációs játék kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Gyerekek szívesebben játszanak ezzel a verzióval, mint az eredetivel, felnőtteknél van ilyen is, olyan is. Én szeretem, mert szabadabb asszociációs lehetőségeket érzek benne, mint a szó alapú eredeti játékban. Ez is fejleszti a kreatív gondolkodást, képi asszociációs készséget és játék közben szinte észrevétlen jobban megismerjük egymás gondolkodásmódját is. Ovisokkal is lehet már játszani, bár leginkább gyermeke válogatja, ahogy nincs két egyforma felnőtt, ugyanúgy nincs két egyforma gyermek sem. Családdal, barátokkal remek időtöltés és fejlődés egyszerre.
  "Képes" vagy rá, hogy megfejtsd!

  bab1lon | 2017. október 24.

  Az eredeti játéknál érdekesebbnek tartom, mivel itt jobban elengedhetjük a fantáziánkat, és nem kell bizonyos szavakhoz erőltetnünk a feladványunkat. Jó kis móka tud lenni, ha sokan vagyunk.
  Dixit és Fedőnevek között félúton

  M | 2017. október 3.

  Maga a fedőnevek hatalmas kedvenc nálam. Illetve akármilyen társasággal játszunk egy partyt, mindenhol nagy sikernek örvend.
  Legalábbis ami az alapjátékot (a szavakkal való asszociációt) jelenti.

  Kicsit nekem ez a fedőnevek képpel mindezek ellenére egy zsákutcának tűnik.
  Lehet azért gondolom ezt mert ha képes asszociációs játék kerül szóba, akkor nálam a Dixit a favorit, ha pedig kooperatív (bár a fedőnevek nem teljesen az, mert két csapat van), akkor pedig a Mysterium.
  Mindkettő játék nagy kedvenc nálam, de valahogy a Fedőnevek képekkel nem tudta felvenni nálam a versenyt az előbb említett két társassal.
  Ha Fedőnevek, akkor én maradok a "szavas" verziónál.
  Könnyebb, mint szavakkal

  Csöre | 2017. október 2.

  Már a képes és a szavas verzióval is többet játszottam, de azt vettem észre, hogy az emberek jobban teljesítenek a képekkel. Kisebb gyerekekkel még nem használtam, ezek mind felnőttek voltak.
  Ketten is nagyon jól el lehet vele szórakozni, mi újabb és újabb játékszabályokat és háttértörténeteket találunk ki hozzá. Mondanom sem kell, hogy nem minden játéknál használhatod a kreativitásodat ilyenre.
  Remek, mint az eredeti

  András | 2017. augusztus 29.

  Akárcsak az eredeti játék, ez is zseniális lett. A képekkel ugyan nyelvfüggetlen lett, én egy kicsit mégis jobban szeretem a hagyományos verziót. A képek szépen megrajzoltak, több dolog/elem látható rajtuk, ami miatt nem szűkül be, a kémfőnök lehetősége.
  10 éves kortól?

  Béla | 2017. július 18.

  Nálunk a 7 éves gyerekek is imádják, sok mindenre rá tudnak jönni, a képek szinte magukért (az apró részletek esetén maguk ellen :) beszélnek.
  Nyilván vannak olyan mélységű képek, amiért ráírták a 10 évet, de ily módon írhatták volna a 14-et is.
  Kiváló társasjáték, újrajátszása végtelen, egy parti nem elég sosem. Egy-egy parti nem hosszú, félóra-óra, ha "kicsikkel" is játszunk.

  Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

  A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!

  Fedőnevek játékcsalád