Fedőnevek képekkel

Normál ár: 5 990 Ft


A Te árad: 5 691 Ft

Értékelés:  (4.8)
A Fedőnevek képekkel című asszociációs partijátékban a kémfőnöknek és csapatának a vizuális fantáziájukat kell használniuk.
Hogy a fealdat izgalmas legyen, olyan fantáziadús, több tárgyat összeolvasztó képek szerepelnek a kártyákon, amelyek nem csak a lehetőségek számát növelik,
de hihetetlenül mókásak is. Minél több játékos vesz részt a játékban, annál több agyafúrt gondolat születik, így válik a játék lehengerlően szórakoztatóvá.

A 2016-os év legfelkapottabb partijátéka, a Fedőnevek különös újítása: valódi fedőnevek (szavak) helyett képekkel!
Fedőnevek képekkel

Ha már ismered a Fedőnevek című játékot, akkor lapozz a 11. (utolsó) oldalra - ezzel indít a játékszabály, és valami hasonlót javaslok én is: ha már ismered a Fedőneveket, ugorj a 4. bekezdésre.

 Egy kis gyorstalpaló azoknak, akik nem ismerik az első Fedőneveket: az asztalra kirakunk 5x5 kártyát, minden kártyán egy-egy szó olvasható. A játékosok két csapatot alkotnak, mindkét csapatban egy-egy kémfőnök lesz. Ők egymás mellé ülnek, és együtt néznek egy kódkártyát, amely a játéktérhez hasonlóan 5x5-ös. Ezen jelölve vannak a kék csapat ügynökeit rejtő fedőnevek, a piros csapathoz tartozó fedőnevek, néhány civil (azok a szavak, amelyek egyik csapathoz sem tartoznak), valamint egy bérgyilkos. A kémfőnökök a saját körükben egy szót mondanak, amellyel megpróbálnak minél több, a saját csapatukhoz tartozó fedőnevet összekötni.

Miért jó ez? Szabály alapján messze nem érződik, mennyire ütős kis játék a Fedőnevek. Év játéka 2016-ban, legjobb partijáték titulus, cikkek garmada… De miért? A kulcs valószínűleg az asszociációkban rejlik. A kémfőnök összeköt fejben két kártyát, mond egy kulcsszót, mire a kémei találnak három kártyát, amivel összefüggésbe tudják hozni, és abból a háromból egy stimmel. Mivel pedig csapatjáték, hallhatjuk, csapatunk tagjai hogyan gondolkodnak és távolodnak el egyre jobban a mi gondolatmenetünktől. Így történhet meg, hogy a "buszvezető - 3" szóról a játékosok rájönnek, hogy a megfejtés "úr", "tábla" és "tér" …és mindhárom tipp talál!

 

Fedőnevek képekkel ugyanez, csak képekkel... (és 5x5-ös helyett 5x4-es pályával). Hogy akkor mégis mi a különbség? Nos, más területét mozgatják meg a képek az agyunknak, mint a szavak. Az alapjátékban ugye az a varázslat, hogy egyes szavakról egészen sok mindenre lehet asszociálni. A képekben ezt úgy oldották meg, hogy egy képbe legalább két egymástól viszonylag távoli dolgot oltottak bele, mint például a dinnyeszeletbe harapó vámpír, a pepita potrohú méh vagy agerelyhajító, kezében egy óriási papírrepülővel (vagy ő kisebb, mint egy papírrepülő?). Asszociálhatunk az egyik tárgyra, a másikra, arra, amit a viszonyuk kifejez, vagy valami nagyon hasonló, de elvontabb dologra. Összességében talán kevésbé egyértelműek ezek a képek, mint a szavak, és a Fedőnevek - Képekkelben (ezért a ragozásért lehet, a magyartanárom is felképekkelt volna) pont ez a kihívás.

Fontos összehasonlítási alap, hogy az alapjátékban tetszőleges leosztás mellett lehet Harry Pottert mondani úgy, hogy legyen értelme. Kipróbáltuk, és működött. A "Roxfort" volt a szavam, és triviális megoldásnak tűnt a bányászlámpát tartó bagoly és a vasúti sínen füstölögve sikló autó - nekem legalábbis. De kiderült, hogy van egy porszívón lovagló boszorkány az egyik képen - akit én a porszívó árnyékának néztem felülről -, így azt a kört buktuk. De sikerült visszahozni az állást a "madárház - 3": kettévágott lakótelepi épület + megasztár-papagáj + szárnyas malacperselykombóval.

 

A játék természetesen kombinálható az eredeti, "szavas" Fedőnevekkel, és így is másféle élményt nyújt. Első nekifutásra - bármilyen nevetségesen hangzik is - nehéz összekötni őket. Könnyű beleesni abba a hibába, hogy csak a képeket nézegetem, és elsiklok egy értelmes kapcsolat vagy egy veszélyesebb szó (ellenfél ügynöke, bérgyilkos) felett, illetve fordítva.
Emellett megjelenik egy új játékmód, a "bérgyilkosos befejezés". Egyszerű, olyan, mint a biliárd. Miután a csapat megtalálta a saját ügynökeit, "el kell tennie a feketét", vagyis meg kell találniuk a bérgyilkost is. Ez a mód természetesen az alapjátékkal is játszható…

Woland

Értékelések átlaga 


(4.8)

Közönségdíjak

Kezdőknek ideális 19 Gyakorlott játékosoknak 9 Családdal 21 Partijátéknak 21
83% (19)
13% (3)
4% (1)
Rendezés:
Értékelések: 1 - 10 (összesen: 23)
További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
A sorozat legjobbja

Ádi | 2019. szeptember 19.

A fedőnevek közül a legerősebb változat, asszociációs vonalon a dixitre hajaz, családdal is jó :) legalább 6 fős társaság kell szerintem.
Értékelés

Zsuzsa | 2019. május 6.

Szuper játék, asszociációs, mint a Dixit, és sokan lehet ezt is játszani.
zseniális party játék

Beatrix | 2019. április 13.

Szinte minden nagyobb összejövetelkor előkerül, és több körön keresztül játsszuk, megunhatatlan! Van, hogy 10-12 fővel játszunk, abszolút leköti a társaságot, a másik csapat sem unatkozik általában, eltrollkodjuk az időt amíg az egyik csapat találgat. Nekünk jobban bejött, mint a sima szavas verzió, több lehetőséget rejtenek a rajzok. Néha még ketten is előkapjuk, úgy is élvezhető :)
Egyszerű és nagyszerű

Kristóf | 2019. március 26.

Kiváló családdal és barátokkal, izgalmas. Az egyetlen negatívum, hogy amíg az egyik csapat dolgozik addig a másik majdnem semmit nem tud csinálni. Sok plusz pont, hogy egyszerűen megtanulható és nagyon nagy az újrajátszhatósági faktora a játéknak.
Variációk

Alíz | 2019. március 3.

Nagyon szuper játék, az elv ugyanaz, mint a szavas változatban, viszont ha lehet még több a variációs lehetőség és ettől még izgalmasabb meccsek kerekednek ki belőle. Nagyon érdekes kinek mi jut eszébe egy-egy bizarr képről és hogy tudnak e a játékosok úgy utalni, hogy a csapattársnak is az jusson eszébe.
Fedőnevek fejlesztve

Mike | 2019. január 16.

A Fedőnevek mechanizmusát tovább gondolták, így megalkotva ezt a nagyon jó játékot. Megtanít még inkább elvontan, színesen, több síkban gondolkodni, ami fiatal korúak körében egy nagyon fontos fejlődési lépés.
Fedőnevek még több asszociációs lehetőséggel

Gargamel | 2019. január 6.

Az eredeti Fedőnevek is remek játék, de ez az elvont képekkel operáló változata talán még azon is túltesz. Persze kicsit hülyén hangzik, hogy titkos ügynökként mindenféle absztrakt képekkel kell operálni, de ebben a játékban a "körítés" nem igazán számít, a hangulatot maguk a játékosok és a furábbnál furább asszociációik adják. Nyugodtan lehet egy kis alkoholt fogyasztani hozzá, úgy még vadabbak lesznek az ötletek! Csillagos ötös.
Kombináld a szavas fedőnevekkel!

Dani | 2018. november 27.

Ha szereted a normál fedőnevek játékot akkor ezt is szeretni fogod,a képek direkt olyanok,hogy több mindent is fel lehessen rajtuk fedezni ha jól figyelsz.
Mi sokszor a szavakkal kombináljuk a képeket,tehát a 2 játékot egybegyúrjuk es úgy játszunk. Szerintem úgy még élvezetesebb.
Csapatban

Enikő | 2018. november 27.

Elsőre talán kuszák a szabályok, de egy kör után már mindenki érti.
Nagyon élvezetes.
Bár a leírás szerint ketten is lehet játszani a szükséges minimum a 4 fő, nagyobb társaságban élvezetesebb.
Kiváló

Viola | 2018. november 11.

Szuper partijáték. az asszociáció a képek rafináltsága miatt csodálatos dolgokat hoz.a kis rajzok annyira jól el vannak találva, hogy csak ámulok. A variációs lehetőség végtelen, így az újrajátszhatóság is, nem lesz unalmas. Szeretjük.
A szabályba beleírnám, hogy a szám, amit a kémfőnök mond, max annyi lehet, ahány ügynök még hátravan, mert utalás is lehet belőle. Enélkül a túl nagy szám bemondása mindig nagy vitába torkollik, és persze nagyban megkönnyíti a csapat dolgát.

Only registered users can write reviews. Please, log in or register

A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!

Fedőnevek játékcsalád