Fedőnevek képekkel

Normál ár: 5 990 Ft

A Te árad: 5 691 Ft

Értékelés:  (4.8)
A Fedőnevek képekkel című asszociációs partijátékban a kémfőnöknek és csapatának a vizuális fantáziájukat kell használniuk.
Hogy a fealdat izgalmas legyen, olyan fantáziadús, több tárgyat összeolvasztó képek szerepelnek a kártyákon, amelyek nem csak a lehetőségek számát növelik,
de hihetetlenül mókásak is. Minél több játékos vesz részt a játékban, annál több agyafúrt gondolat születik, így válik a játék lehengerlően szórakoztatóvá.

A 2016-os év legfelkapottabb partijátéka, a Fedőnevek különös újítása: valódi fedőnevek (szavak) helyett képekkel!
Fedőnevek képekkel

Ha már ismered a Fedőnevek című játékot, akkor lapozz a 11. (utolsó) oldalra - ezzel indít a játékszabály, és valami hasonlót javaslok én is: ha már ismered a Fedőneveket, ugorj a 4. bekezdésre.

 Egy kis gyorstalpaló azoknak, akik nem ismerik az első Fedőneveket: az asztalra kirakunk 5x5 kártyát, minden kártyán egy-egy szó olvasható. A játékosok két csapatot alkotnak, mindkét csapatban egy-egy kémfőnök lesz. Ők egymás mellé ülnek, és együtt néznek egy kódkártyát, amely a játéktérhez hasonlóan 5x5-ös. Ezen jelölve vannak a kék csapat ügynökeit rejtő fedőnevek, a piros csapathoz tartozó fedőnevek, néhány civil (azok a szavak, amelyek egyik csapathoz sem tartoznak), valamint egy bérgyilkos. A kémfőnökök a saját körükben egy szót mondanak, amellyel megpróbálnak minél több, a saját csapatukhoz tartozó fedőnevet összekötni.

Miért jó ez? Szabály alapján messze nem érződik, mennyire ütős kis játék a Fedőnevek. Év játéka 2016-ban, legjobb partijáték titulus, cikkek garmada… De miért? A kulcs valószínűleg az asszociációkban rejlik. A kémfőnök összeköt fejben két kártyát, mond egy kulcsszót, mire a kémei találnak három kártyát, amivel összefüggésbe tudják hozni, és abból a háromból egy stimmel. Mivel pedig csapatjáték, hallhatjuk, csapatunk tagjai hogyan gondolkodnak és távolodnak el egyre jobban a mi gondolatmenetünktől. Így történhet meg, hogy a "buszvezető - 3" szóról a játékosok rájönnek, hogy a megfejtés "úr", "tábla" és "tér" …és mindhárom tipp talál!

 

Fedőnevek képekkel ugyanez, csak képekkel... (és 5x5-ös helyett 5x4-es pályával). Hogy akkor mégis mi a különbség? Nos, más területét mozgatják meg a képek az agyunknak, mint a szavak. Az alapjátékban ugye az a varázslat, hogy egyes szavakról egészen sok mindenre lehet asszociálni. A képekben ezt úgy oldották meg, hogy egy képbe legalább két egymástól viszonylag távoli dolgot oltottak bele, mint például a dinnyeszeletbe harapó vámpír, a pepita potrohú méh vagy agerelyhajító, kezében egy óriási papírrepülővel (vagy ő kisebb, mint egy papírrepülő?). Asszociálhatunk az egyik tárgyra, a másikra, arra, amit a viszonyuk kifejez, vagy valami nagyon hasonló, de elvontabb dologra. Összességében talán kevésbé egyértelműek ezek a képek, mint a szavak, és a Fedőnevek - Képekkelben (ezért a ragozásért lehet, a magyartanárom is felképekkelt volna) pont ez a kihívás.

Fontos összehasonlítási alap, hogy az alapjátékban tetszőleges leosztás mellett lehet Harry Pottert mondani úgy, hogy legyen értelme. Kipróbáltuk, és működött. A "Roxfort" volt a szavam, és triviális megoldásnak tűnt a bányászlámpát tartó bagoly és a vasúti sínen füstölögve sikló autó - nekem legalábbis. De kiderült, hogy van egy porszívón lovagló boszorkány az egyik képen - akit én a porszívó árnyékának néztem felülről -, így azt a kört buktuk. De sikerült visszahozni az állást a "madárház - 3": kettévágott lakótelepi épület + megasztár-papagáj + szárnyas malacperselykombóval.

 

A játék természetesen kombinálható az eredeti, "szavas" Fedőnevekkel, és így is másféle élményt nyújt. Első nekifutásra - bármilyen nevetségesen hangzik is - nehéz összekötni őket. Könnyű beleesni abba a hibába, hogy csak a képeket nézegetem, és elsiklok egy értelmes kapcsolat vagy egy veszélyesebb szó (ellenfél ügynöke, bérgyilkos) felett, illetve fordítva.
Emellett megjelenik egy új játékmód, a "bérgyilkosos befejezés". Egyszerű, olyan, mint a biliárd. Miután a csapat megtalálta a saját ügynökeit, "el kell tennie a feketét", vagyis meg kell találniuk a bérgyilkost is. Ez a mód természetesen az alapjátékkal is játszható…

Woland

Értékelések átlaga 


(4.8)

Közönségdíjak

Kezdőknek ideális 13 Gyakorlott játékosoknak 7 Családdal 14 Partijátéknak 13
81% (13)
13% (2)
6% (1)
Rendezés:
Értékelések: 1 - 10 (összesen: 16)
További oldalak:
  1. 1
  2. 2
Kombináld a szavas fedőnevekkel!

Dani | 2018. november 27.

Ha szereted a normál fedőnevek játékot akkor ezt is szeretni fogod,a képek direkt olyanok,hogy több mindent is fel lehessen rajtuk fedezni ha jól figyelsz.
Mi sokszor a szavakkal kombináljuk a képeket,tehát a 2 játékot egybegyúrjuk es úgy játszunk. Szerintem úgy még élvezetesebb.
Csapatban

Enikő | 2018. november 27.

Elsőre talán kuszák a szabályok, de egy kör után már mindenki érti.
Nagyon élvezetes.
Bár a leírás szerint ketten is lehet játszani a szükséges minimum a 4 fő, nagyobb társaságban élvezetesebb.
Kiváló

Viola | 2018. november 11.

Szuper partijáték. az asszociáció a képek rafináltsága miatt csodálatos dolgokat hoz.a kis rajzok annyira jól el vannak találva, hogy csak ámulok. A variációs lehetőség végtelen, így az újrajátszhatóság is, nem lesz unalmas. Szeretjük.
A szabályba beleírnám, hogy a szám, amit a kémfőnök mond, max annyi lehet, ahány ügynök még hátravan, mert utalás is lehet belőle. Enélkül a túl nagy szám bemondása mindig nagy vitába torkollik, és persze nagyban megkönnyíti a csapat dolgát.
Egy igazi kihívás az agyadnak!

Dóra | 2018. szeptember 26.

Amikor először játszottam vele azt hittem, hogy végem. Ismertem a Fedőnevek játékot ezért gondoltam simán menni fog, de igazság szerint nagyon meg kellett az agyamat forgatni. A képeken ugyanis nem egy valami szerepel, hanem sokkal több minden, így nehezebb összekötni őket. Míg a Fedőnevekben akár 4-et is össze tudsz kötni itt csak max 2-tőt, mert mindenki mást lát bele a képekbe. :D De egyébként nagyon jó játék! Akinek tetszett az alap Fedőnevek játék annak ez is tetszeni fog! :)
beindítja a KÉPzeletet

Nóra | 2018. augusztus 30.

Szabadabb aszociációt tesz lehetővé, mint a szavas változat, de ez nem csökkenti a játék izgalmát, hisz mindenki mást lát bele a képekbe. Nálunk mindig jókedv és nagy nevetések kísérik a játékot.
Fedőnevek Dixit hangulattal

Márton | 2018. július 9.

Szórakoztatóbb, de néha talán kicsit nehezebb is, mint a sima szavas verzió, mert a többértelmű képek miatt még szabadabb az asszociáció.

Ez is szuper partijáték, egymásra hangolja az embereket és sok vicces helyzetet eredményez. Akiknek nehezen megy a pókerarc, azoknak azért tud nehézséget okozni, ha ők kerülnek a "mesélő" szerepbe.
Egyszerű, de nagyszerű

Aliz | 2018. január 2.

A játék egyszerű, de nagyon népszerű a baráti társaságom körében. Nem igényel hosszas előkészületet, nincs szükség a játék során különleges készségekre, egyszerű a szabálya és viszonylag rövid a játékideje. Emiatt tökéletes választás azoknak is, akik csak alkalmanként szeretnének játszani, de túllépnének az Activity vagy a Scrabble adta lehetőségen. A a játékosok folyamatos interakcióba kerülnek egymással, egy másodpercnyi holtidő sincs a játék során. A csapattagok folyamatosan beszélgetve, vitatkozva próbálnak közös nevezőre jutni, a kémfőnökök pedig újabb és újabb kódszavakon törik az agyukat az egyre változó tábla láttán. A rivális csapat köre alatt halkan érdemes megvitatni az ellenség lehetséges kártyáit is, hiszen annál többet lehet kizárni az asztalon lévő fedőnevek közül, ez pedig közelebb juttathatja a csapatot a győzelemhez
Csak egy kis képzelet kell hozzá

Zsófi | 2017. december 19.

A szöveges változat után azt hittem, hogy ez is nehézséget fog okozni, de sokkal könnyebb volt az asszociáció, úgyhogy volt sikerélményem. Pedig nem vagyok a legkreatívabb típus, sajnos. Nyugisabb körülmények között nagyon jó volt vele játszani, de éjfél körül kicsit altatós, mert nem pörög annyira.
Képekkel szabadabb

Tyka | 2017. november 30.

Remek asszociációs játék kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Gyerekek szívesebben játszanak ezzel a verzióval, mint az eredetivel, felnőtteknél van ilyen is, olyan is. Én szeretem, mert szabadabb asszociációs lehetőségeket érzek benne, mint a szó alapú eredeti játékban. Ez is fejleszti a kreatív gondolkodást, képi asszociációs készséget és játék közben szinte észrevétlen jobban megismerjük egymás gondolkodásmódját is. Ovisokkal is lehet már játszani, bár leginkább gyermeke válogatja, ahogy nincs két egyforma felnőtt, ugyanúgy nincs két egyforma gyermek sem. Családdal, barátokkal remek időtöltés és fejlődés egyszerre.
"Képes" vagy rá, hogy megfejtsd!

bab1lon | 2017. október 24.

Az eredeti játéknál érdekesebbnek tartom, mivel itt jobban elengedhetjük a fantáziánkat, és nem kell bizonyos szavakhoz erőltetnünk a feladványunkat. Jó kis móka tud lenni, ha sokan vagyunk.

Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!

Fedőnevek játékcsalád