Fedőnevek

  Normál ár: 5 990 Ft

  A Te árad: 5 691 Ft

  Értékelés:  (4.8)
  Elsöprő sikerű asszociációs kártyajáték a titkos ügynökök szupertitkos világában! A vezérkar felkészült, hogy megvédje az embereit – de vajon sikerül nekik...?

  A játékosok két csapatot alkotnak, melyek 1-1 tagja, a kémfőnökök birtokában vannak a megoldókártyának, a többiek csak az előttük kiterített 25 szókártyát látják. A kémfőnökök feladata, hogy rávezessék társaikat, mely lapok tartoznak hozzájuk, méghozzá úgy, hogy egy-egy szóval megpróbálnak minél több kártyára utalni egyszerre anélkül, hogy megneveznék őket. Egyszerűnek tűnik, és az is – amíg ki nem próbálja az ember!
  Már egyetlen apró hiba is az ellenfélnek jelenthet pontot, ráadásul egy bérgyilkos is ólálkodik a közelben, aki könnyen véget vethet a szervezkedésnek…!

  A Fedőnevek egyszerre komoly gondolkodást igénylő társasjáték és könnyed partijáték, amit bárki fél perc alatt megtanulhat.
  Játszani könnyű, de jól játszani nehéz!

  A játék díjai

  • Mensa Társasjátékverseny 2016 fődíjas
  • Spiel des Jahres 2016 fődíjas
  Egys(z)avas kémhatás

  Figyeltem, ahogy felnőtt emberek csillogó szemekkel vitték tonnaszámra a Dobble-t a boltból, mondván: olyan sok jót hallottak erről a partijátékról. Na persze, még nem ismerik a Mysteriumot… Ácsi! És a Dixit megvan? Concept? Cash 'n' Guns? A közismert, közkedvelt társasági játékoknak sora nem ér véget. Azt gondolnánk, nehéz ilyen klasszis játékok után újat felmutatni.

  De most mégis új csillaggal bővült a partijátékok köre, sőt, egyből az első helyre rukkolt a BoardGameGeek olvasói szerint! A Fedőnevek (alias Codenames) tavalyi kiadás, és annak a Vlada Chvatilnak köszönhetjük, akinek a Space Alertet, a Galaxy Truckert és a Dungeon Lordot. Csakhogy ezek egyike sem partijáték. Mi az a nagy találmány, amit a Czech Games Edition most ebben a témában felmutatott?


  Vidám csapatjáték hidegháborús környezetben

  Mint minden partijáték, ezt is nagy(obb) társaságokra találták ki. Bár van két- és háromszemélyes verzió is, a játék igazából négy főtől lesz izgalmas. Két csapat játszik egymás ellen, azaz egymással szemben, mert praktikusan a két csapatvezető (kémfőnök) az asztal egyik oldalán van, míg a két csapat a másikon.

  A történet: a kémfőnökök fel kell fedjék ügynökeiknek a teljes kémhálózatot. Minden kémnek fedőneve van, ezeket képviselik a fedőnévkártyák az asztal közepén. 25 kártyát kell kitenni, és a két kémfőnök kap egy közös kulcskártyát, ami megmutatja, melyik fedőnév melyik hálózathoz tartozik. Minden mögöttes tartalom nélkül van egy piros és egy kék csapat, ezeknek 8-8 nevet kell megtalálniuk, plusz a kezdő csapat még egy kettős ügynököt is (azaz nekik igazából 9-et). Rövid matek: marad még a huszonötből nyolc. Ezek nagy része ártalmatlan járókelő, de egy bérgyilkos is rejtőzik közöttük…

   

  A kém-lelés folyamata

  Az első csapat kémfőnöke a kulcskártya alapján kikeresi a hozzá tartozó fedőneveket. Ezek mind egyszavas kifejezések: tárgyak, élőlények és tulajdonnevek. A kémfőnök fontos feladata az, hogy úgy tegyen egyszavas utalást saját hálózatának fedőneveire, hogy: 1) minél többet érintsen; 2) lehetőleg ne keverje bele a másik hálózat neveit.

  Például ha a kék csapatnak része a "rigó" és a "répa", fennhangon kimondhatja, hogy "gyerekvers - 2" (vagyis két fedőnévhez kapcsolódik az utalás) - csak ne legyen a többi kártya között mondjuk bárány vagy lúd, vagy nap… Az asztal túloldalán ülő csapat most átnézi a 25 kártyát, és megpróbálja kitalálni, melyikekhez illik a "gyerekvers". Hangosan is megvitathatják, de a kémfőnök arcizma se rándulhat eközben. Ha megállapodott a csapat (akkor ugye szerinted is a répa, retek, mogyoró?), egyesével elkezdenek találgatni. Ha elsőnek a "rigót" mondják, a kémfőnök megkönnyebbül sóhajjal rárakhat egy kék kártyát, így már "csak" 24 kártya között kell keresniük. Ha másodiknak a "répát" nevezik meg, a kémfőnök már boldogan mosolyog, és egy újabb kék kártyát tesz rá. Jöhet a másik csapat.

  Ha viszont elrontják, és másodiknak a "bárányt" nevezik meg, a két kémfőnök ellenőrzi, milyen színű a kódkártyán ez a fedőnév. Ha piros, a másik kémfőnök megjelöli egy piros ügynöklappal. Ha ártatlan járókelő, úgy egy nyájas honpolgár képe fogja a kártyát fedni. Mindkét esetben a piros csapat folytathatja a játékot. Ha viszont a bérgyilkosra hibáz rá a kék csapat, a játékot azonnal elvesztették…

   

  Tévedések vígjátéka

  Talán páran azt gondoljátok e sorokat olvasva: ez mitől lesz szórakoztató? A játékszabály olvasása közben még mi is szkeptikusak voltunk, de ahogy elkezdtük játszani, óriásiakat derültünk rajta! Egyrészt az is jópofa, milyen utalásokat találnak ki a kémfőnökök, másrészt az is, hogyan lehet azokat félreérteni. Pláne, ha a főnökök nem veszik figyelembe, milyen más fedőnevekre illik az ő kulcsszavuk.

  (Egyik kedvencünk volt a "hazai - 2". Ránézésre egyértelmű volt, hogy az egyik kém a "pálya" lesz. Pedig a kémfőnök "Petőfi"-re és a "magyar"-ra gondolt…)

  És mindehhez a verseny a két csapat között: az izgalom, ahogy a szemünk előtt szaporodik az ellenfél színe, és növekszik a nyomás a csapaton, sikerül-e a kémfőnök utalásaira ráhangolódni, no meg a fokozódó feszültség, amikor a kémfőnök kénytelen egyre több szót egy utalással felölelni.

  (Amikor a "buszvezető - 3" szóról szépen kimagoztuk, hogy "úr", "tábla" és "tér"… Ne kérdezzétek, honnan tudtuk!)

  Fedőnevek - A piros csapat nyert!


  Rugalmas lehetőségek, szigorú feltételek

  Ami jópofa még a játékban, hogy lehet növelni a próbálkozások számát. Ha hibáz a csapat, és besül egy vagy két szó az egyik utalásnál, ugyan a következő körben már új utalást kapnak, de a régi alapján az egyiket (és csakis egyet) megpróbálhatják újra levadászni. Ilyenkor persze az is segíthet, ahogy fogynak a kártyák, hogy az új utalás kizár párat a lehetőségek közül, és könnyebben kézre kerül az előző körben kimaradt fedőnév.

  Persze a játékszabály sok apró részletet tartalmaz, mit szabad és mit nem. Gondoljunk bele: a kiskapuk száma végtelen lehet, és az a játéköröm rovására tud menni, amikor a csapatok azon vitatkoznak, vajon ez most szabályos volt-e vagy sem. Nem lehet például arra utalni, hány betűs szavakat kell megtalálni. Nem lehet összetett szavakat használni, melyeknek része a keresett fedőnév. Nem ér az sem, ha a fedőnevet egyszerűen lefordítjuk egy másik nyelvre.

  De ötleteket is ad, hogyan lehet a játékszabályokat ügyesen kihasználni. Rímek, hasonló hangzású szavak és kapcsolódó mozaikszavak mind érvényesek. Sőt, az igazán profik olyan kódokat használnak, amelyek egyik lerakott fedőnévre sem illenek. Unalom - 0. A felhőtlen szórakozás viszont - garantált!

  Tíbaláj

   
   

  Értékelések átlaga 


  (4.8)

  Közönségdíjak

  Kezdőknek ideális 41 Gyakorlott játékosoknak 17 Családdal 39 Partijátéknak 48
  82% (50)
  13% (8)
  5% (3)
  Rendezés:
  Értékelések: 1 - 10 (összesen: 61)
  További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. ...
  7. 7
  Party játék a javából

  Krisztián | 2018. január 11.

  Szerintem az egyik ha ne ma legjobb party játék, sokan játszható szórakoztató és még a társast ne mkedvelő emberek is szeretik, plusz pont hogy nem monoton akár 10-20 játk után sem annyi variáció van benne!
  Not the assasin!

  Fanni | 2018. január 7.

  Imádjuk! Nagyon jó játék, nagyon jó koncepció. Megunhatatlan, szinte sosem fognak ugyanazon szavak újra egymás mellé kerülni. Végtelenszer újrajátszható. Csapatban a legjobb játszani, mehet a vita, hogy mire is gondolt a Kémfőnök. Kémfőnöknek lenni egyszerre izgalmas, jó, kihívás és nehéz. Rettentő nehéz sokszor 2 vagy annál több szót összekapcsolni, játékaink során nálunk a 4 volt a maximum. Nem tudok 5 csillagot adni a játéknak, mert csak az egy, tökéletes játéknak tudom megadni majd az 5 pontot, ami nem tudom, hogy valaha is eljön-e majd, viszont ez a játék nagyon közel van hozzá! Na meg persze vigyázzatok, ne legyünk gyerekek, és ne vesszük össze azon ha a Kémfőnökök nem bírják ki hogy "ez kicsit elvont, ne az egyértelműre gondolj", vagy "ez most nehéz lesz, ne gondoldd túl" és hasonló hinteket ne adjanak. Legyünk elnézők, no. :D
  Csalódás

  Gábor | 2017. december 27.

  Jól összeszokott baráti társasággal próbáltuk ki. Már az elején is csalódással indult a játék, mivel mindegyik csapat pillanatok alatt kitalálta a kémfőnökök kulcsszavát. Ennek oka, hogy sokáig csak 1 fedőnévhez 1 kulcsszó párossal játszottunk és csak később jöttünk bele az 1 kulcsszó több fedőnév metódusba. Ennek hatására megnövekedett a játékidő de így is pár perc alatt (max. 15 perc) véget ért a játék nagyobb izgalom nélkül. Kreatív, gyakorlott játékosok számára nem igazán kihívás. Ennek ellenére a szabályok könnyen elsajátíthatók, pörgős játék és akár egy tucat ember számára is játszható egy időben.
  Legyél egyértelmű!

  Zsófi | 2017. december 20.

  Jó játék, ha türelmesekkel játszol. De nagyon utálom, ha sürgetnek, hogy mondjak már valamit. Nekem a játékmesteri poszt nem megy benne, nagyon nehéz az asszociáció, márpedig ez úgy jó játék, ha valaki kreatív dolgokat mond. A másik oldalon szeretek lenni, kitalálni mások asszociációját.
  Szórakoztató

  Márton | 2017. december 15.

  Mi a baráti társasággal játszottuk, és egyszerűen nem is értettük, hogy korábban hogyan létezhetett nélküle társasjátékos összejövetelünk.
  Egy apró észrevétel, amikor már három egymásutáni napon is ezzel játszik az ember, akkor kezd fárasztó lenni.
  Családi és partijátéknak egyaránt nagyon jó

  László | 2017. december 11.

  Keverjük össze a Tabut a Torpedóval, és máris kész a Fedőnevek, csupán köröket ver mindkettőre. Sokáig gondolkodó kémmesterekkel egy kicsit lassú lehet az indulás, és gyerek kontra felnőtt esetben is kellhet némi kiegyenlítő mechanizmus (a legjobb az, ha mindkét csapatban van felnőtt és gyerek is, vagy mindkettőben csak felnőtt, vagy mindkettőben csak gyerek), de még így is nagyszerű játék. A képekkel verziót pedig azok is játszhatják, akik még nem tudnak (jól) olvasni.
  családi és party játék

  Tumpek | 2017. december 10.

  Minden korosztály számára élvezhető, aki már tud olvasni, így családi, de party játéknak is kiváló
  Tabu helyett Fedőnevek

  Tyka | 2017. november 28.

  Asszociációs játék, amit nem mindenki fog szeretni, de aki igen az nagyon. Nehézségét az okozza, hogy tudsz-e olyan szót találni a szókincsedben, ami lefed több szót a feldobott kártyák közül és a csapattársaid mennyire ismerik a gondolkodásod. Lehet pörgős, de lehet lassú játék is, attól függ kikkel játszod, de mindenképp szórakoztató. Fejleszti a szókincset, asszociációt, összetett gondolkodást.
  Asszociáció

  Csongor | 2017. november 27.

  Kellemes játék akár családdal vagy barátokkal is. Az asszociációs készség játszik döntő szerepet. Érdemes kipróbálni a képes verziót is.
  5/5

  Nikson | 2017. november 26.

  Nincs aki nem szeretné. Gyors, izgalmas, , változatos,szórakoztató kis partyjáték.

  Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

  A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!