Fedőnevek

  Normál ár: 5 990 Ft

  A Te árad: 5 691 Ft

  Értékelés:  (4.8)
  Elsöprő sikerű asszociációs kártyajáték a titkos ügynökök szupertitkos világában! A vezérkar felkészült, hogy megvédje az embereit – de vajon sikerül nekik...?

  A játékosok két csapatot alkotnak, melyek 1-1 tagja, a kémfőnökök birtokában vannak a megoldókártyának, a többiek csak az előttük kiterített 25 szókártyát látják. A kémfőnökök feladata, hogy rávezessék társaikat, mely lapok tartoznak hozzájuk, méghozzá úgy, hogy egy-egy szóval megpróbálnak minél több kártyára utalni egyszerre anélkül, hogy megneveznék őket. Egyszerűnek tűnik, és az is – amíg ki nem próbálja az ember!
  Már egyetlen apró hiba is az ellenfélnek jelenthet pontot, ráadásul egy bérgyilkos is ólálkodik a közelben, aki könnyen véget vethet a szervezkedésnek…!

  A Fedőnevek egyszerre komoly gondolkodást igénylő társasjáték és könnyed partijáték, amit bárki fél perc alatt megtanulhat.
  Játszani könnyű, de jól játszani nehéz!
  Egys(z)avas kémhatás

  Figyeltem, ahogy felnőtt emberek csillogó szemekkel vitték tonnaszámra a Dobble-t a boltból, mondván: olyan sok jót hallottak erről a partijátékról. Na persze, még nem ismerik a Mysteriumot… Ácsi! És a Dixit megvan? Concept? Cash 'n' Guns? A közismert, közkedvelt társasági játékoknak sora nem ér véget. Azt gondolnánk, nehéz ilyen klasszis játékok után újat felmutatni.

  De most mégis új csillaggal bővült a partijátékok köre, sőt, egyből az első helyre rukkolt a BoardGameGeek olvasói szerint! A Fedőnevek (alias Codenames) tavalyi kiadás, és annak a Vlada Chvatilnak köszönhetjük, akinek a Space Alertet, a Galaxy Truckert és a Dungeon Lordot. Csakhogy ezek egyike sem partijáték. Mi az a nagy találmány, amit a Czech Games Edition most ebben a témában felmutatott?


  Vidám csapatjáték hidegháborús környezetben

  Mint minden partijáték, ezt is nagy(obb) társaságokra találták ki. Bár van két- és háromszemélyes verzió is, a játék igazából négy főtől lesz izgalmas. Két csapat játszik egymás ellen, azaz egymással szemben, mert praktikusan a két csapatvezető (kémfőnök) az asztal egyik oldalán van, míg a két csapat a másikon.

  A történet: a kémfőnökök fel kell fedjék ügynökeiknek a teljes kémhálózatot. Minden kémnek fedőneve van, ezeket képviselik a fedőnévkártyák az asztal közepén. 25 kártyát kell kitenni, és a két kémfőnök kap egy közös kulcskártyát, ami megmutatja, melyik fedőnév melyik hálózathoz tartozik. Minden mögöttes tartalom nélkül van egy piros és egy kék csapat, ezeknek 8-8 nevet kell megtalálniuk, plusz a kezdő csapat még egy kettős ügynököt is (azaz nekik igazából 9-et). Rövid matek: marad még a huszonötből nyolc. Ezek nagy része ártalmatlan járókelő, de egy bérgyilkos is rejtőzik közöttük…

   

  A kém-lelés folyamata

  Az első csapat kémfőnöke a kulcskártya alapján kikeresi a hozzá tartozó fedőneveket. Ezek mind egyszavas kifejezések: tárgyak, élőlények és tulajdonnevek. A kémfőnök fontos feladata az, hogy úgy tegyen egyszavas utalást saját hálózatának fedőneveire, hogy: 1) minél többet érintsen; 2) lehetőleg ne keverje bele a másik hálózat neveit.

  Például ha a kék csapatnak része a "rigó" és a "répa", fennhangon kimondhatja, hogy "gyerekvers - 2" (vagyis két fedőnévhez kapcsolódik az utalás) - csak ne legyen a többi kártya között mondjuk bárány vagy lúd, vagy nap… Az asztal túloldalán ülő csapat most átnézi a 25 kártyát, és megpróbálja kitalálni, melyikekhez illik a "gyerekvers". Hangosan is megvitathatják, de a kémfőnök arcizma se rándulhat eközben. Ha megállapodott a csapat (akkor ugye szerinted is a répa, retek, mogyoró?), egyesével elkezdenek találgatni. Ha elsőnek a "rigót" mondják, a kémfőnök megkönnyebbül sóhajjal rárakhat egy kék kártyát, így már "csak" 24 kártya között kell keresniük. Ha másodiknak a "répát" nevezik meg, a kémfőnök már boldogan mosolyog, és egy újabb kék kártyát tesz rá. Jöhet a másik csapat.

  Ha viszont elrontják, és másodiknak a "bárányt" nevezik meg, a két kémfőnök ellenőrzi, milyen színű a kódkártyán ez a fedőnév. Ha piros, a másik kémfőnök megjelöli egy piros ügynöklappal. Ha ártatlan járókelő, úgy egy nyájas honpolgár képe fogja a kártyát fedni. Mindkét esetben a piros csapat folytathatja a játékot. Ha viszont a bérgyilkosra hibáz rá a kék csapat, a játékot azonnal elvesztették…

   

  Tévedések vígjátéka

  Talán páran azt gondoljátok e sorokat olvasva: ez mitől lesz szórakoztató? A játékszabály olvasása közben még mi is szkeptikusak voltunk, de ahogy elkezdtük játszani, óriásiakat derültünk rajta! Egyrészt az is jópofa, milyen utalásokat találnak ki a kémfőnökök, másrészt az is, hogyan lehet azokat félreérteni. Pláne, ha a főnökök nem veszik figyelembe, milyen más fedőnevekre illik az ő kulcsszavuk.

  (Egyik kedvencünk volt a "hazai - 2". Ránézésre egyértelmű volt, hogy az egyik kém a "pálya" lesz. Pedig a kémfőnök "Petőfi"-re és a "magyar"-ra gondolt…)

  És mindehhez a verseny a két csapat között: az izgalom, ahogy a szemünk előtt szaporodik az ellenfél színe, és növekszik a nyomás a csapaton, sikerül-e a kémfőnök utalásaira ráhangolódni, no meg a fokozódó feszültség, amikor a kémfőnök kénytelen egyre több szót egy utalással felölelni.

  (Amikor a "buszvezető - 3" szóról szépen kimagoztuk, hogy "úr", "tábla" és "tér"… Ne kérdezzétek, honnan tudtuk!)

  Fedőnevek - A piros csapat nyert!


  Rugalmas lehetőségek, szigorú feltételek

  Ami jópofa még a játékban, hogy lehet növelni a próbálkozások számát. Ha hibáz a csapat, és besül egy vagy két szó az egyik utalásnál, ugyan a következő körben már új utalást kapnak, de a régi alapján az egyiket (és csakis egyet) megpróbálhatják újra levadászni. Ilyenkor persze az is segíthet, ahogy fogynak a kártyák, hogy az új utalás kizár párat a lehetőségek közül, és könnyebben kézre kerül az előző körben kimaradt fedőnév.

  Persze a játékszabály sok apró részletet tartalmaz, mit szabad és mit nem. Gondoljunk bele: a kiskapuk száma végtelen lehet, és az a játéköröm rovására tud menni, amikor a csapatok azon vitatkoznak, vajon ez most szabályos volt-e vagy sem. Nem lehet például arra utalni, hány betűs szavakat kell megtalálni. Nem lehet összetett szavakat használni, melyeknek része a keresett fedőnév. Nem ér az sem, ha a fedőnevet egyszerűen lefordítjuk egy másik nyelvre.

  De ötleteket is ad, hogyan lehet a játékszabályokat ügyesen kihasználni. Rímek, hasonló hangzású szavak és kapcsolódó mozaikszavak mind érvényesek. Sőt, az igazán profik olyan kódokat használnak, amelyek egyik lerakott fedőnévre sem illenek. Unalom - 0. A felhőtlen szórakozás viszont - garantált!

  Tíbaláj

   
   

  Értékelések átlaga 


  (4.8)

  Közönségdíjak

  Kezdőknek ideális 56 Gyakorlott játékosoknak 24 Ketten 8 Családdal 57 Partijátéknak 67
  82% (69)
  14% (12)
  4% (3)
  Rendezés:
  Értékelések: 1 - 10 (összesen: 84)
  További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. ...
  7. 9
  Társaság kedvence

  Dani | 2018. augusztus 12.

  Ez a játék több emberrel élvezhető leginkább mondjuk 6-8 ember .
  Maga a játék eléggé megtudja mozgatni az agyat de eközben vicces .
  A szabálya elsőre elég bonyolult de aztán ahogy megértetted könnyen fog menni .
  Ajánlom a nagy társaságal bíró embereknek .
  Tökéletes partyjáték

  Csilla | 2018. július 23.

  Egyszerű, mégis jól megmozgatja az agyat, amennyiben tényleg komolyan veszi az ember a játékot és nem csak 1-1 szóra próbál rámutatni játékostársának.
  Egyszerű, érdekes partijáték

  Márton | 2018. július 9.

  Nagyon egyszerű a játékmenet, de maga a játék azért kicsit sem könnyű. Jól összehozza a társaságot, nagyon egymásra kell hangolódni a siker érdekében, és nagyon sok vicces pillanatot tud eredményezni a játék.
  Megunhatatlan partijáték

  Noémi | 2018. június 19.

  Nagyobb társaság esetén szinte automatikusan nyúlunk ez utána játék után, hiszen kevés más ilyen szuper, kreatív és vicces játék van 7-8 embernél nagyobb táraságnak. Mindenképp érdemes részletesen elmondani minden szabályt, mert heves viták kerekedhetnek belőle, ha ez elmarad, viszont maga a játék nagyon szuper, akárhányszor újrajátszható és minden alkalommal más. :)
  Egyik legjobb partyjatek

  Katalin | 2018. május 8.

  Egyszeru,szorakoztato, sokan jatszhato, csak ajanlai tudom!
  Kockáztatni élmény

  Ákos | 2018. május 7.

  Nagyon jó játék, igazán jókat lehet szórakozni vele. Izgalmas ha olyanok vannak egy csapatban akik másként gondolkoznak. Ha mer kockáztatni az ember és nem alibizik, hogy csak 1-1 szavakat találtat ki akkor még úgy is jó szórakozás ha veszít az ember. Csak ajánlani tudom baráti társaságoknak, tökéletes party játék.
  Ügynökös(?) agytorna

  György | 2018. április 30.

  Az elsőre bonyolultnak tűnő játék izgalmas és meglepően jó agytornának bizonyul. Viszont kicsit sajnálom, hogy a fedőnevek, titkos ügynökös tematikája csak a dizájnban érzékelhető. Mindenképpen jó játék buliindítónak is, hiszen csapatokkal játszva összehozza vagy mélyebb beszélgetésbe, a másik nézőpontjainak megismerésébe kényszeríti a játékosokat.
  Remek szórakozás és időtöltés

  Szilárd | 2018. április 12.

  Első ránézésre a játék könnyűnek tűnik, de amint belecsöppensz a játékba rájössz, hogy nem is olyan egyszerű. A játékot ismeretlenekkel is jól lehet játszani, de ha ismerős barátokkal játszod, akkor ha egy a gondolkodásmódotok, érdekeltségi körötök, vagy van valami közös pont köztetek, akkor máris több egyéni összekötéseket is be lehet vetni. A találgató oldalról úgy tűnik, hogy a csapatfőnök túl sokáig gondolkozik néha, nem érted, hogy mit nem tud ezeken összekötni, viszont mikor te kerülsz a tábla másik oldalára, egyből rájössz, hogy ez sokkal nehezebb még a másik oldalnál is. Remekül megmozgatja az agytekervényeket és jó szórakozást nyújt. 4 fővel is remekül működik, de ennél jóval többel is, talán 6-8 fővel a legoptimálisabb, de nem gond ha többen vagy kevesebben vagytok (bár ha túl sokan vagytok, akkor káosz is lehet belőle, ha mindenki másra gondol)
  Találgatós ügynökösdi

  Fruzsina | 2018. április 6.

  Kifejezetten trükkös játék, ami jól megmozgatja mindenki agytekervényét. Elsőre azt hittem, hogy könnyű gyerekjátékkal lesz dolgom, de hamar rá kellett jönnöm, hogy nem is olyan egyszerű benne nyerni. Nagyon furcsa kombinációkat foghatunk ki a szavakból és néha szinte lehetetlennek tűnik megtalálni a közös tulajdonságukat amivel rávezethetjük a többieket. Talán annak a játékosnak gyorsabb és könnyebb akinek csak kitalálnia kell, hogy mire gondolt a másik. Míg aki a kilcsszót adja meg, igazán kreatívan kell törnie a fejét. Igazi partijáték, ami rengeteg nevetőgörccsel járhat.
  Igazi partijáték!

  András | 2018. április 3.

  Ne a hétvégi ivással kössük össze! Elég kreatív játék, kreatív embereknek!
  Tipp! A szabályokat többször beszéljétek meg, de a leírásban is kitérnek rá!

  Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

  A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!

  Fedőnevek játékcsalád