Fedőnevek

  Normál ár: 5 990 Ft

  A Te árad: 5 691 Ft

  Értékelés:  (4.8)
  Elsöprő sikerű asszociációs kártyajáték a titkos ügynökök szupertitkos világában! A vezérkar felkészült, hogy megvédje az embereit – de vajon sikerül nekik...?

  A játékosok két csapatot alkotnak, melyek 1-1 tagja, a kémfőnökök birtokában vannak a megoldókártyának, a többiek csak az előttük kiterített 25 szókártyát látják. A kémfőnökök feladata, hogy rávezessék társaikat, mely lapok tartoznak hozzájuk, méghozzá úgy, hogy egy-egy szóval megpróbálnak minél több kártyára utalni egyszerre anélkül, hogy megneveznék őket. Egyszerűnek tűnik, és az is – amíg ki nem próbálja az ember!
  Már egyetlen apró hiba is az ellenfélnek jelenthet pontot, ráadásul egy bérgyilkos is ólálkodik a közelben, aki könnyen véget vethet a szervezkedésnek…!

  A Fedőnevek egyszerre komoly gondolkodást igénylő társasjáték és könnyed partijáték, amit bárki fél perc alatt megtanulhat.
  Játszani könnyű, de jól játszani nehéz!

  A játék díjai

  • Mensa Társasjátékverseny 2016 fődíjas
  • Spiel des Jahres 2016 fődíjas
  Egys(z)avas kémhatás

  Figyeltem, ahogy felnőtt emberek csillogó szemekkel vitték tonnaszámra a Dobble-t a boltból, mondván: olyan sok jót hallottak erről a partijátékról. Na persze, még nem ismerik a Mysteriumot… Ácsi! És a Dixit megvan? Concept? Cash 'n' Guns? A közismert, közkedvelt társasági játékoknak sora nem ér véget. Azt gondolnánk, nehéz ilyen klasszis játékok után újat felmutatni.

  De most mégis új csillaggal bővült a partijátékok köre, sőt, egyből az első helyre rukkolt a BoardGameGeek olvasói szerint! A Fedőnevek (alias Codenames) tavalyi kiadás, és annak a Vlada Chvatilnak köszönhetjük, akinek a Space Alertet, a Galaxy Truckert és a Dungeon Lordot. Csakhogy ezek egyike sem partijáték. Mi az a nagy találmány, amit a Czech Games Edition most ebben a témában felmutatott?


  Vidám csapatjáték hidegháborús környezetben

  Mint minden partijáték, ezt is nagy(obb) társaságokra találták ki. Bár van két- és háromszemélyes verzió is, a játék igazából négy főtől lesz izgalmas. Két csapat játszik egymás ellen, azaz egymással szemben, mert praktikusan a két csapatvezető (kémfőnök) az asztal egyik oldalán van, míg a két csapat a másikon.

  A történet: a kémfőnökök fel kell fedjék ügynökeiknek a teljes kémhálózatot. Minden kémnek fedőneve van, ezeket képviselik a fedőnévkártyák az asztal közepén. 25 kártyát kell kitenni, és a két kémfőnök kap egy közös kulcskártyát, ami megmutatja, melyik fedőnév melyik hálózathoz tartozik. Minden mögöttes tartalom nélkül van egy piros és egy kék csapat, ezeknek 8-8 nevet kell megtalálniuk, plusz a kezdő csapat még egy kettős ügynököt is (azaz nekik igazából 9-et). Rövid matek: marad még a huszonötből nyolc. Ezek nagy része ártalmatlan járókelő, de egy bérgyilkos is rejtőzik közöttük…

   

  A kém-lelés folyamata

  Az első csapat kémfőnöke a kulcskártya alapján kikeresi a hozzá tartozó fedőneveket. Ezek mind egyszavas kifejezések: tárgyak, élőlények és tulajdonnevek. A kémfőnök fontos feladata az, hogy úgy tegyen egyszavas utalást saját hálózatának fedőneveire, hogy: 1) minél többet érintsen; 2) lehetőleg ne keverje bele a másik hálózat neveit.

  Például ha a kék csapatnak része a "rigó" és a "répa", fennhangon kimondhatja, hogy "gyerekvers - 2" (vagyis két fedőnévhez kapcsolódik az utalás) - csak ne legyen a többi kártya között mondjuk bárány vagy lúd, vagy nap… Az asztal túloldalán ülő csapat most átnézi a 25 kártyát, és megpróbálja kitalálni, melyikekhez illik a "gyerekvers". Hangosan is megvitathatják, de a kémfőnök arcizma se rándulhat eközben. Ha megállapodott a csapat (akkor ugye szerinted is a répa, retek, mogyoró?), egyesével elkezdenek találgatni. Ha elsőnek a "rigót" mondják, a kémfőnök megkönnyebbül sóhajjal rárakhat egy kék kártyát, így már "csak" 24 kártya között kell keresniük. Ha másodiknak a "répát" nevezik meg, a kémfőnök már boldogan mosolyog, és egy újabb kék kártyát tesz rá. Jöhet a másik csapat.

  Ha viszont elrontják, és másodiknak a "bárányt" nevezik meg, a két kémfőnök ellenőrzi, milyen színű a kódkártyán ez a fedőnév. Ha piros, a másik kémfőnök megjelöli egy piros ügynöklappal. Ha ártatlan járókelő, úgy egy nyájas honpolgár képe fogja a kártyát fedni. Mindkét esetben a piros csapat folytathatja a játékot. Ha viszont a bérgyilkosra hibáz rá a kék csapat, a játékot azonnal elvesztették…

   

  Tévedések vígjátéka

  Talán páran azt gondoljátok e sorokat olvasva: ez mitől lesz szórakoztató? A játékszabály olvasása közben még mi is szkeptikusak voltunk, de ahogy elkezdtük játszani, óriásiakat derültünk rajta! Egyrészt az is jópofa, milyen utalásokat találnak ki a kémfőnökök, másrészt az is, hogyan lehet azokat félreérteni. Pláne, ha a főnökök nem veszik figyelembe, milyen más fedőnevekre illik az ő kulcsszavuk.

  (Egyik kedvencünk volt a "hazai - 2". Ránézésre egyértelmű volt, hogy az egyik kém a "pálya" lesz. Pedig a kémfőnök "Petőfi"-re és a "magyar"-ra gondolt…)

  És mindehhez a verseny a két csapat között: az izgalom, ahogy a szemünk előtt szaporodik az ellenfél színe, és növekszik a nyomás a csapaton, sikerül-e a kémfőnök utalásaira ráhangolódni, no meg a fokozódó feszültség, amikor a kémfőnök kénytelen egyre több szót egy utalással felölelni.

  (Amikor a "buszvezető - 3" szóról szépen kimagoztuk, hogy "úr", "tábla" és "tér"… Ne kérdezzétek, honnan tudtuk!)

  Fedőnevek - A piros csapat nyert!


  Rugalmas lehetőségek, szigorú feltételek

  Ami jópofa még a játékban, hogy lehet növelni a próbálkozások számát. Ha hibáz a csapat, és besül egy vagy két szó az egyik utalásnál, ugyan a következő körben már új utalást kapnak, de a régi alapján az egyiket (és csakis egyet) megpróbálhatják újra levadászni. Ilyenkor persze az is segíthet, ahogy fogynak a kártyák, hogy az új utalás kizár párat a lehetőségek közül, és könnyebben kézre kerül az előző körben kimaradt fedőnév.

  Persze a játékszabály sok apró részletet tartalmaz, mit szabad és mit nem. Gondoljunk bele: a kiskapuk száma végtelen lehet, és az a játéköröm rovására tud menni, amikor a csapatok azon vitatkoznak, vajon ez most szabályos volt-e vagy sem. Nem lehet például arra utalni, hány betűs szavakat kell megtalálni. Nem lehet összetett szavakat használni, melyeknek része a keresett fedőnév. Nem ér az sem, ha a fedőnevet egyszerűen lefordítjuk egy másik nyelvre.

  De ötleteket is ad, hogyan lehet a játékszabályokat ügyesen kihasználni. Rímek, hasonló hangzású szavak és kapcsolódó mozaikszavak mind érvényesek. Sőt, az igazán profik olyan kódokat használnak, amelyek egyik lerakott fedőnévre sem illenek. Unalom - 0. A felhőtlen szórakozás viszont - garantált!

  Tíbaláj

   
   

  Értékelések átlaga 


  (4.8)

  Közönségdíjak

  Kezdőknek ideális 36 Gyakorlott játékosoknak 12 Családdal 33 Partijátéknak 43
  86% (43)
  10% (5)
  4% (2)
  Rendezés:
  Értékelések: 1 - 10 (összesen: 50)
  További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  Ötletes, gyors!

  Levente | 2017. november 20.

  Ismerkedésre, randira, barátokkal egyaránt tökéletes!
  Az egyik elgjobb partyjáték

  Kunó | 2017. november 8.

  Sok társaságnak mutattam már meg, és a legtöbb helyen nagy tetszést aratott. 6 fővel ideális, 8-an már egy picit sokan vannak a csapatban, de még éppen jó.
  Könnyen elsajátítható :)

  Gábor | 2017. november 2.

  Direkt nagyobb társaságok által játszható játékot kerestem, amelyet gyorsan el lehet sajátítani. Tökéletesen alkalmazható az iskolában is levezetés képen, vagy társasjáték délutánokon. Baráti társaságnak pedig tökéletes parti társasjátékként hasznosítható.
  Szórakoztató a gyerekeknek is

  Grab | 2017. október 31.

  Családban, 8-14 éves gyerekekkel játszuk. Szeretjük, megfelelő feszültséget ad, nem feszíti túl az érzelmeket. Tetszik benne, hogy viszonylag rövid ideig tart és nem bonyolult előkészíteni. Kis helyen is elfér (tárolás és játék közben egyaránt).
  Asszociációs játék mindenkinek

  Zsófia | 2017. október 31.

  Az egyik legjobb játék, amit társaságban elő lehet venni: pillanatok alatt elsajátíthatóak a szabályok, a "torpedós" csapatkapitányi kártyának köszönhetően abszolút változatos és kiszámíthatatlan, magas az újrajátszási értéke, és mindig szórakoztató :) Kvázi-idegenekkel játszva jó hangulatpumpáló és feszültségoldó, barátokkal játszva pedig egészen új dimenziók nyílnak meg, mert kiderül, ki ismeri igazán a gondolkodásmódod :)
  volt már ilyen...

  Csaba | 2017. október 26.

  Nem igazán értem a hypot. Adott egy játékos, akinek a csapatát rá kell vezetni arra, hogy kitaláljon egy-két célingert bizonyos megkötésekkel. Ismerős? Tabu? Acitivity? Még a dixitet is ide sorolom, bár az némileg eltér ettől a sémától. Ebben az esetben olyan szóasszociációkat kell használni, amellyel a csapattársak kitalálhatják a célszavakat (a sztori szerint a szövetséges ügynökök fedőnevét) egy rakás más szó közül. A feszültséget az okozza, hogy igyekezni kell a lehető legtöbb célszóhoz köthető asszociációt megtalálni, viszont nem szabad túl félrevezetőnek lenni, mert akkor játékostárs esetleg az ellenfél kódneveit választja, ne adj isten a játék végét jelentő orvgyilkos fedőnevét. Kb. dixit fíling ne legyél túl konkrét, de túl elvont se. Hozzá kell tennem, hogy nem vagyok a partijátékok híve.
  Kicsit logikai partijáték

  Szerkeszt | 2017. október 20.

  Végtelenül egyszerű a játékszabálya. A játék nehézségét az okozza, hogy a csapatvezető játékosnak olyan szót kell kitalálnia, amivel a csapattagjait rá tudja vezetni minél több ehhez kötődő szóra.
  Minden társaságban siker

  Faragó | 2017. október 1.

  Bárhol vetettem be eddig ezt a játékot, sikeres volt. Nem is tudok elképzelni olyan társaságot ahol ne működne, talán csak a heavy-euro rajongókat lehet nehezebb megfogni vele (én is az vagyok, szóval vannak kivételek :D).
  Arra nagyon kell figyelni, hogy mindenféle kommunikáció tiltva legyen a csapatkapitányok részéről.
  Tökéletes Party játék

  Matyix | 2017. szeptember 28.

  Bármivel is játszunk egy este, ez a játék mindig előkerül kisebb - nagyobb társaságoknál egyaránt :)

  Kevésbé gyakorlott játékosokkal is kifejezetten ajánlom, eddig bárhol előkerült mindenki egyből ráérzett, és egy kör után soha nem áll meg a Fedőnevek party.

  Nem az a fajta játék, ahol az számítani, hogy ki nyer, kinek milyen a taktikája.
  Egy könnyed, de mégis taktikus játék, garantáltan sok nevetéssel, összeveszés nélkül.
  Agymozgató

  Bendegúz | 2017. szeptember 19.

  Nagyon ötletes és kimondottan élvezhető ha olyanokkal játszol kikkel nagyjából azonos a gondolkodás módotok.

  Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

  A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!