Hanabi - fémdobozos magyar kiadás

  Normál ár: 2 990 Ft

  A Te árad: 2 840 Ft

  Értékelés:  (4.3)
  Egy nagyszerű kooperatív kommunikációs kártyajáték – minden, amire nem számítasz egy tenyérnyi kis doboztól!

  Tűzijátékot csinálni nem egyszerű – pláne nem néhány kártyából! Márpedig a játékosoknak éppen ez a feladatuk.
  Növekvő sorrendben kell színsorokat kialakítaniuk a lapjaikból úgy, hogy kifelé tartják őket, vagyis csak a többiekét látják, a sajátjukat nem.
  Teljesen egymásra vannak tehát utalva, egymásnak kell jókor jó információt adniuk, hogy kinek épp milyen színű vagy számú lap van a kezében.
  Nincsenek csapatok, nincsenek titkos érdekek, csak egymás segítése és rengeteg kikövetkeztethető információ, amit időben dekódolni kell ahhoz,
  hogy mint az öt színsor elkészüljön, mielőtt elfogy a pakli, hiszen a közönség csak akkor lesz maradéktalanul elégedett a tűzijátékkal!

  A játék díjai

  Spiel des Jahres 2013 fődíjas

  A Spiel des Jahres, vagyis az Év Játéka díj a legrangosabb nemzetközi díj, amit társasjáték elnyerhet. Ezért is volt akkora meglepetés, hogy 2013-ban annyi impozáns, “nagy-dobozos” jelölt után egy egyszerű kártyajáték találtatott méltónak rá - ami persze nem is olyan egyszerű...

  A Hanabi csak úgy halmozza a kártyajátékok világában egyáltalán nem megszokott jellemzőket. Kooperatív, interaktív, verbális, deduktív, mindezt anélkül, hogy szerepjáték volna. A feladat ugyanis nem holmi karakterek, vagy speciális hatású kártyák közti lavírozás, hanem ennél sokkal prózaibb- egyszerű színsorok kialakítása.

  Adott öt szín, 1-5-ig számozott lapok, többnyire mindegyikből kettő. A játékosok feladata csak annyi, hogy a kezükben tartott lapokat kijátszva színenként egy sort alakítsanak ki emelkedő sorrendben. Hogy ez mitől nehéz? Hát attól, hogy mindenki kifelé tartja a lapjait, vagyis a magáét nem látja, csak a többiekét, mégis, csak a saját kezéből játszhat ki kártyát. Ehhez persze kap segítséget - de csak korlátozott módon és ideig.
  Egy körben egy játékos csak egy információt adhat a társai közül valakinek, rámutatva annak azonos tulajdonságú lapjaira, és megmondva azok színét vagy számát. Cserébe egy utalásjelölő elvész, de egy jó információért megéri az áldozat! Az elmondottakból és persze a többieknél látott, vagy a már kiesett lapok segítségével ugyanis rengeteg plusz információt lehet kikövetkeztetni, és biztonsággal kijátszani a megfelelő lapot a megfelelő időben, vagy éppen eldobni, amire már biztosan nem lesz szükség, így visszaszerezve egy, már elhasznált utalásjelölőt. Mert utalásjelölőből sosem lehet elég.

  A Hanabi tehát szabályait tekintve valóban nem egy túl bonyolult játék, de rengeteg gondolkodást igényel, és bár mindenkinek van saját köre, még sincs holtidő. Folyamatosan figyelni kell, hiszen a játékosoknak a kapott információk fejben tartásán és felhasználásán kívül azzal is tisztában kell lennie, hogy a másik mit tud, és abból vajon milyen következtetést fog levonni? Ez teszi igazán élvezetessé, de meglepően nehézzé is egyszerre a Hanabit.

  Kooperáció, logika, figyelem, memória, empátia, némi valószínűség számítás és rengeteg gondolkodás! Egy párját rikító, egyszerű ötleten alapuló kártyajáték a Hanabi, aminek még a kivitelezése is egyedi a négyzet alakú lapokkal és a strapabíró fémdobozzal! Egy játék, ahol nincsenek csapatok, nincsenek győztesek és vesztesek, de a maximális pontszámért mindenkinek össze kell fognia, és bízni a társaiban, hogy a megfelelő információt adják és kapják. A félreértések persze a legösszeszokottabb Hanabizók közt is elkerülhetetlenek - de hát mit is ér egy társasjáték harsogó kacagások nélkül...?

  Értékelések átlaga 


  (4.3)

  Közönségdíjak

  Kezdőknek ideális 27 Gyakorlott játékosoknak 19 Ketten 10 Családdal 29 Partijátéknak 24
  52% (23)
  30% (13)
  14% (6)
  5% (2)
  Rendezés:
  Értékelések: 1 - 10 (összesen: 44)
  További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  Egyszerű és szórakoztató

  M | 2017. október 9.

  Egyszerű játékszabályok, kompakt strapabíró kiszerelés, minden adott ahhoz, hogy a Hanabi könnyed szórakozást nyújtson bárhol.

  Maga a játék már nem a legkönnyedebb kártyajátékok közül való, de azért nem is vészes.
  Érdekes, hogy kártyáinkat úgy kell tartani, hogy mi magunk nem, csak a játékostársaink látják, és az ő tanácsaik alapján kell kikövetkeztetni, hogy mik lehetnek nálunk.
  Ebből adódik a kis nehézség is, hiszen amit már tudunk a lapjainkról azt mantrázni kell magunkban, hogy el ne feledjük :)
  Külön jó pont, hogy együtt dolgozva, közösen törekszik mindenki arra, hogy a lehető legtöbb pontot érő tűzijátékot sikerüljön összehozni a játék végén.
  Egyedi kooperatív játék

  Dávid | 2017. szeptember 29.

  Gyakran futok bele abba a problémába hogy kooperatív játékoknál tapasztaltabb játékosok hozzák meg a döntéseket a kevésbé tapasztalt játékosoknak helyett, végig magyaráznak, ami ronthatja a játékélményt.
  Hanabiban ez nem jelent gondot, mivel senkinek nincs teljes információja, mindenki egymásra van utalva.
  Igen is, meg nem is...

  István | 2017. szeptember 14.

  Vegyes érzések vannak bennem ezzel a játékkal kapcsolatban. Nem a szívem csücske, de nem rossz játék, az egyik legfőbb pozitívum, hogy együtt van mindenki, azaz kooperatív játék. A másik pozitívuma, ami negatívum is egyben (legalábbis nekem), hogy nem tudjuk, hogy nekünk milyen lapjaink vannak, csak utalhatunk a másik társunk lapjaira, a mienkre pedig a többiek utalgatnak, de nem a végtelenségig, csak amennyi segítség jelző tokenünk van, tehát be van egy kicsit korlátozva a segítségek száma. A végén összeszámoljuk, hogy milyen szép tűzijátékot sikerült összehoznunk (pontszámok összeadása).
  Nekem nem jött be annyira, de néha leülünk vele játszani. Party játéknak jó.
  Nagyon-nagyon

  Noly | 2017. augusztus 21.

  Mindenképp, nagyon, sőt ezerrel ajánlom. Rendhagyó a menete, hiszen nem látjukba saját lapnainkat, úgy próbálunk csapatban dolgozni, hogy csak részinformációkat adunk át a társainknak, és úgy beszélünk meg valamit az orruk előtt, hogy ne értsenek belőle semmit - és mégis közös érdeket szolgáljon. Nem rövid, de nagyon poén játék.
  Kanócokat megyújtani!

  András | 2017. augusztus 11.

  Egyszerű, mégis zseniális és szórakoztató játéknak tartom. Kicsit nehéz megszokni, hogy fordítva vegyük fel a lapokat, de nem baj. A szivárvány kártyáknak köszönhetően alternatív játékmódokat próbálhatunk ki, cél a kooperáció és a minél nagyobb tüzijáték.
  Egyszerű, de szórakoztató

  Dániel | 2017. augusztus 10.

  Egy társasjáték esten ajánlották a számunkra ezt a játékot, ahol első ránézésre nem tűnt túl izginek, de gondoltuk kipróbáljuk. A szabályok megértése és az első körök után már eszméletlenül élveztük az egészet, hatalmasakat nevettünk rajta! :D Nincs semmilyen nehezen megjegyezhető szabály, egyszerű memória játék, de minket annyira szórakoztatott, hogy utána egyből meg is rendeltük a játékot, hogy otthon is játszhassunk vele egy jót. Persze úgy igazán jó a játék, ha olyannal játszol, akinek nem a legjobb a memóriája, akkor még viccesebb, jókat lehet rajta nevetni, hogy el tudja bénázni a menetet, de persze jó pár kör után már bárki megzavarodhat, hogy hányas számú, milyen színű lapok vannak nála... arról nem is beszélve, hogy a másiknak már mit mondott el, nehogy ugyanazt mondja el még egyszer, ezzel elvesztegetve egy értékes kört. Egy laza (akár sörözgetős) este mellé nagyon jó kis elfoglaltság a társaságnak.
  Ötletes, de nem nekem való

  Tamara | 2017. augusztus 7.

  Sok pozitív véleményt hallottam a játékról, de nekem nem tetszett. Nagy az esély rá, hogy a játékosok nem tudják tartani a faarcot, így extra információt szolgáltatnak, és nekem az sem tetszett, hogy fordítva kellett tartani a lapokat. A környezetemben sok ember kedvence, de én aligha vagyok kompatibilis ezzel a játékkal.
  Vigyázz, nem biztos, hogy működik

  Roland | 2017. július 25.

  Nagyon tetszetős a fémdoboz és a lapok is nagyon szépek. Nekem tetszik a koncepció is, viszont az a baj, hogy se olyan családtagot, se olyan barátot nem találtam még, akik osztanák a véleményem, miszerint ez egy jó játék. Számukra túlságosan is érthetetlen, és kevésbé motiváló a feladat teljesítése.

  Az a félelmem, hogy az újrajátszhatósága korlátos, nem tudom, valójában mennyire igaz, mert a fentiek miatt csak párszor került elő. Viszont miután nem egy túlságosan drága játék, azért érdemes vele tenni egy próbát.
  Ár/érték győztes (is)

  Emil | 2017. július 23.

  Ajándékba vittük egy családban levő 6 éves kislánynak. Kicsit aggódtam, hogy nem fogja megérteni, de a játékszabályok egyszerűek, és szerencsére ő is nagyon élvezte, mivel számolni is tud már (anélkül játszhatatlan). Az az igazság, hogy a felnőttek is élvezték, attól függetlenül, hogy lényegében 1-től 5-ig kell sorba rakni a kártyákat. A fordított lapok furcsának tűnnek eleinte (mi is reflexből néha magunk felé fordítottuk), de gyorsan meg lehet szokni, hogy a csapattagokra szorítkozzunk.
  Hanabi

  Dávid | 2017. május 28.

  Nagyon igényes kivitelezésű játék, a fémdoboznak és a kis méretének köszönhetően pedig könnyen szállítható (nyaralásra, kocsmában stb.). A játék kellően nehéz, de nagy sikerélményt okoz, ha sikerül befejezni egy szín hibátlanul. Fontos, hogy igyekezzünk betartani a játék szabályait, hiszen ha néha meglessük a saját lapjainkat, vagy érvénytelenül segítünk a másiknak, elveszik a játék varázsa. Gyakran elő lehet venni, viszont sokan érdemes játszani vele (ketten elég unalmas, négyen viszont már kellően izgalmas és pörgős). Családoknak, baráti társaságoknak kiváló, szinte megunhatatlan. Garantálom, hogy gyakran le fog kerülni a polcról. :)

  Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

  A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!

  Hanabi játékcsalád