Hanabi - fémdobozos

Normál ár: 2 990 Ft


A Te árad: 2 840 Ft

Értékelés:  (4.4)
Egy nagyszerű kooperatív kommunikációs kártyajáték – minden, amire nem számítasz egy tenyérnyi kis doboztól!

Tűzijátékot csinálni nem egyszerű – pláne nem néhány kártyából! Márpedig a játékosoknak éppen ez a feladatuk.
Növekvő sorrendben kell színsorokat kialakítaniuk a lapjaikból úgy, hogy kifelé tartják őket, vagyis csak a többiekét látják, a sajátjukat nem.
Teljesen egymásra vannak tehát utalva, egymásnak kell jókor jó információt adniuk, hogy kinek épp milyen színű vagy számú lap van a kezében.
Nincsenek csapatok, nincsenek titkos érdekek, csak egymás segítése és rengeteg kikövetkeztethető információ, amit időben dekódolni kell ahhoz,
hogy mint az öt színsor elkészüljön, mielőtt elfogy a pakli, hiszen a közönség csak akkor lesz maradéktalanul elégedett a tűzijátékkal!

A játék díjai

Spiel des Jahres 2013 fődíjas

A Spiel des Jahres, vagyis az Év Játéka díj a legrangosabb nemzetközi díj, amit társasjáték elnyerhet. Ezért is volt akkora meglepetés, hogy 2013-ban annyi impozáns, “nagy-dobozos” jelölt után egy egyszerű kártyajáték találtatott méltónak rá - ami persze nem is olyan egyszerű...

A Hanabi csak úgy halmozza a kártyajátékok világában egyáltalán nem megszokott jellemzőket. Kooperatív, interaktív, verbális, deduktív, mindezt anélkül, hogy szerepjáték volna. A feladat ugyanis nem holmi karakterek, vagy speciális hatású kártyák közti lavírozás, hanem ennél sokkal prózaibb- egyszerű színsorok kialakítása.

Adott öt szín, 1-5-ig számozott lapok, többnyire mindegyikből kettő. A játékosok feladata csak annyi, hogy a kezükben tartott lapokat kijátszva színenként egy sort alakítsanak ki emelkedő sorrendben. Hogy ez mitől nehéz? Hát attól, hogy mindenki kifelé tartja a lapjait, vagyis a magáét nem látja, csak a többiekét, mégis, csak a saját kezéből játszhat ki kártyát. Ehhez persze kap segítséget - de csak korlátozott módon és ideig.
Egy körben egy játékos csak egy információt adhat a társai közül valakinek, rámutatva annak azonos tulajdonságú lapjaira, és megmondva azok színét vagy számát. Cserébe egy utalásjelölő elvész, de egy jó információért megéri az áldozat! Az elmondottakból és persze a többieknél látott, vagy a már kiesett lapok segítségével ugyanis rengeteg plusz információt lehet kikövetkeztetni, és biztonsággal kijátszani a megfelelő lapot a megfelelő időben, vagy éppen eldobni, amire már biztosan nem lesz szükség, így visszaszerezve egy, már elhasznált utalásjelölőt. Mert utalásjelölőből sosem lehet elég.

A Hanabi tehát szabályait tekintve valóban nem egy túl bonyolult játék, de rengeteg gondolkodást igényel, és bár mindenkinek van saját köre, még sincs holtidő. Folyamatosan figyelni kell, hiszen a játékosoknak a kapott információk fejben tartásán és felhasználásán kívül azzal is tisztában kell lennie, hogy a másik mit tud, és abból vajon milyen következtetést fog levonni? Ez teszi igazán élvezetessé, de meglepően nehézzé is egyszerre a Hanabit.

Kooperáció, logika, figyelem, memória, empátia, némi valószínűség számítás és rengeteg gondolkodás! Egy párját rikító, egyszerű ötleten alapuló kártyajáték a Hanabi, aminek még a kivitelezése is egyedi a négyzet alakú lapokkal és a strapabíró fémdobozzal! Egy játék, ahol nincsenek csapatok, nincsenek győztesek és vesztesek, de a maximális pontszámért mindenkinek össze kell fognia, és bízni a társaiban, hogy a megfelelő információt adják és kapják. A félreértések persze a legösszeszokottabb Hanabizók közt is elkerülhetetlenek - de hát mit is ér egy társasjáték harsogó kacagások nélkül...?

Értékelések átlaga 


(4.4)

Közönségdíjak

Kezdőknek ideális 55 Gyakorlott játékosoknak 38 Euro gémereknek 8 Ketten 20 Családdal 57 Partijátéknak 49
54% (44)
34% (28)
10% (8)
2% (2)
Rendezés:
Értékelések: 1 - 10 (összesen: 82)
További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. ...
  7. 9
Egyszerű de nagyszerű

Ádi | 2019. szeptember 19.

Egyszerű kooperatív játék, ahol a saját lapjaidat nem látod csak a többieket és közös cél lepakolni. Szerintem korosztály független és 3 fővel is működik már.
Kooperáció, előre gondolkodás, stratégia

Orsi | 2019. augusztus 29.

Nagyon egyszerű szabályú, de annál több fejtörést okozó játék, ami szerintem 3+ játékostól válik igazán izgalmassá. Azt sejtem, hogy két paklit összekeverve igazi sokszereplős, egyszerre röhögős és gondolkodós parti játékká válik.
Jó kooperatív játék

János | 2019. július 24.

Izgalmas a játék mechanizmusa, egészen más gondolkodásmódot igényel mint azt az ember más játékoknál megszokta. Tetszik, hogy a játékosoknak igazán együtt kell dolgoznia.
Kiváló emberismeret

Soma | 2019. július 11.

Megint Bauza, megint egy szuper játék. :) Ez volt az első találkozásom a koop játékokkal, és ahogy meg kellett fordítanom a saját kártyáimat... ott értettem meg, hogy a modern társasjátékok egyre szerteágazóbbak, és már egyáltalán nem unalmasak és egyformák! Sok partink van benne a családdal, barátokkal is, igazán nagy kihívás megalkotni a legszebb tűzijátékot.
Szokatlan kártyajáték

Bea | 2019. június 15.

Nem megszokott, és komoly memóriát igénylő játék. Kell némi gyakorlat, míg a játékosok megszokják, hogy laphúzás után, gyakorlatilag csak ők nem látják az adott kártyát. Gyerekeknél ez különösen frusztráló lehet. Maga a játék viszont remek csapatépítő funkcióval rendelkezik, mert tényleg mindenkinek össze kell fognia, nem lehet csak úgy elüldögélni, hogy majd a többiek megoldják valahogy...
Megmozgatja a fogaskerekeket

Dávid | 2019. május 27.

Régóta meg van már ez a játék, ha összejött a társaság, gyakran elő tud kerülni. Újak is elég könnyen el tudják kapni a fonalat. A játék szabályai abszolút nem bonyolultak, de ha élesben megy már a dolog, akkor vannak izzasztó szituációk. A játék nem vállal ugyan sokat, de amit elvárunk, azt hozza, ezért az 5 csillag.
Kooperatív, és óriási agymunkát igényel

Kitti | 2019. május 23.

A legnehezebb memóriajáték, amivel valaha találkoztam. Együttműködős, de itt senki nem tud a háttérbe vonulni, mindenkinek keményen meg kell dolgozni a csapat sikeréért.
Agyzsibbasztó koop

Orsi | 2019. május 23.

Az igazat megvallva, ez volt az első kooperatív játék amit a gyerekeinkkel (8/10/12) is játszottunk. Az elején nem értették, miért is kellene segíteni egymásnak. Azóta alapjáték utazáshoz, de előkerült már dugóban ülve is a kocsiban. A gyerekekkel csak 4 lappal játszuk, felnőttekkel 5-tel. Na, úgy igazán agyzsibbasztó, tényleg. Nagyon változatos, rengeteg játék van benne de még nem vált unalmassá.
Némi könnyítéssel gyerekekkel is bátran ajánlom, rengeteget lehet tanulni belőle.
Imádjuk

Viktor | 2019. május 22.

Meglepően sokat kerül ez kis játék. Utazáshoz alapvető kellék.
Ketten szoktuk játszani a játékvariációk mixelésével és nagyon élvezetes játékok jönnek össze.
Az egyetlen hátránya, hogy néha alapból halálra van ítélve a játék, ha szerencsétlen a lapok elrendeződése a pakliban... de, akkor kihozzuk belőle a legjobbat :)
Eredeti

CogitoergosuM | 2019. május 8.

A játék rendkívül ötletes és szórakoztató! Elsősorban azoknak ajánlható, akik nem riadnak vissza attól, hogy megdolgoztassák a memóriájukat. A játék talán legizgalmasabb része, amíg felfedezzük a legjobb stratégiákat, de már gyakorlott játékosoknak sem unalmas, különösen, mivel a játék nehézsége könnyen változtatható különböző szabályváltozatok alkalmazásával.
A fémdobozos verzió kompakt, strapabíró. Hátrányának találom, hogy a lapok négyzet alakúak, így kényelmetlenebb fogni őket.

Only registered users can write reviews. Please, log in or register

A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!

Hanabi játékcsalád