Hanabi - fémdobozos

Normál ár: 2 990 Ft

A Te árad: 2 840 Ft

Értékelés:  (4.4)
Egy nagyszerű kooperatív kommunikációs kártyajáték – minden, amire nem számítasz egy tenyérnyi kis doboztól!

Tűzijátékot csinálni nem egyszerű – pláne nem néhány kártyából! Márpedig a játékosoknak éppen ez a feladatuk.
Növekvő sorrendben kell színsorokat kialakítaniuk a lapjaikból úgy, hogy kifelé tartják őket, vagyis csak a többiekét látják, a sajátjukat nem.
Teljesen egymásra vannak tehát utalva, egymásnak kell jókor jó információt adniuk, hogy kinek épp milyen színű vagy számú lap van a kezében.
Nincsenek csapatok, nincsenek titkos érdekek, csak egymás segítése és rengeteg kikövetkeztethető információ, amit időben dekódolni kell ahhoz,
hogy mint az öt színsor elkészüljön, mielőtt elfogy a pakli, hiszen a közönség csak akkor lesz maradéktalanul elégedett a tűzijátékkal!

A játék díjai

Spiel des Jahres 2013 fődíjas

A Spiel des Jahres, vagyis az Év Játéka díj a legrangosabb nemzetközi díj, amit társasjáték elnyerhet. Ezért is volt akkora meglepetés, hogy 2013-ban annyi impozáns, “nagy-dobozos” jelölt után egy egyszerű kártyajáték találtatott méltónak rá - ami persze nem is olyan egyszerű...

A Hanabi csak úgy halmozza a kártyajátékok világában egyáltalán nem megszokott jellemzőket. Kooperatív, interaktív, verbális, deduktív, mindezt anélkül, hogy szerepjáték volna. A feladat ugyanis nem holmi karakterek, vagy speciális hatású kártyák közti lavírozás, hanem ennél sokkal prózaibb- egyszerű színsorok kialakítása.

Adott öt szín, 1-5-ig számozott lapok, többnyire mindegyikből kettő. A játékosok feladata csak annyi, hogy a kezükben tartott lapokat kijátszva színenként egy sort alakítsanak ki emelkedő sorrendben. Hogy ez mitől nehéz? Hát attól, hogy mindenki kifelé tartja a lapjait, vagyis a magáét nem látja, csak a többiekét, mégis, csak a saját kezéből játszhat ki kártyát. Ehhez persze kap segítséget - de csak korlátozott módon és ideig.
Egy körben egy játékos csak egy információt adhat a társai közül valakinek, rámutatva annak azonos tulajdonságú lapjaira, és megmondva azok színét vagy számát. Cserébe egy utalásjelölő elvész, de egy jó információért megéri az áldozat! Az elmondottakból és persze a többieknél látott, vagy a már kiesett lapok segítségével ugyanis rengeteg plusz információt lehet kikövetkeztetni, és biztonsággal kijátszani a megfelelő lapot a megfelelő időben, vagy éppen eldobni, amire már biztosan nem lesz szükség, így visszaszerezve egy, már elhasznált utalásjelölőt. Mert utalásjelölőből sosem lehet elég.

A Hanabi tehát szabályait tekintve valóban nem egy túl bonyolult játék, de rengeteg gondolkodást igényel, és bár mindenkinek van saját köre, még sincs holtidő. Folyamatosan figyelni kell, hiszen a játékosoknak a kapott információk fejben tartásán és felhasználásán kívül azzal is tisztában kell lennie, hogy a másik mit tud, és abból vajon milyen következtetést fog levonni? Ez teszi igazán élvezetessé, de meglepően nehézzé is egyszerre a Hanabit.

Kooperáció, logika, figyelem, memória, empátia, némi valószínűség számítás és rengeteg gondolkodás! Egy párját rikító, egyszerű ötleten alapuló kártyajáték a Hanabi, aminek még a kivitelezése is egyedi a négyzet alakú lapokkal és a strapabíró fémdobozzal! Egy játék, ahol nincsenek csapatok, nincsenek győztesek és vesztesek, de a maximális pontszámért mindenkinek össze kell fognia, és bízni a társaiban, hogy a megfelelő információt adják és kapják. A félreértések persze a legösszeszokottabb Hanabizók közt is elkerülhetetlenek - de hát mit is ér egy társasjáték harsogó kacagások nélkül...?

Értékelések átlaga 


(4.3)

Közönségdíjak

Kezdőknek ideális 44 Gyakorlott játékosoknak 27 Euro gémereknek 7 Ketten 15 Családdal 44 Partijátéknak 39
50% (33)
36% (24)
11% (7)
3% (2)
Rendezés:
Értékelések: 1 - 10 (összesen: 66)
További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. ...
  7. 7
Kezdő, vagy gyakorlott? Teljesen mindegy. Tetszeni fog

Anita | 2019. január 21.

Gyakorlott gémerként is élveztem, akár bemelegítésnek, akár levezetésnek, akár összekötő kapocsnak a kezdő rokonokkal és barátokkal. Ideális családdal, barátokkal. Tulajdonképpen ez a kis játék mindenhol megtalálja a helyét.
Két játék utáni beszámoló

Patrik | 2019. január 7.

Ma vettem, gyorsan ki is próbáltuk a feleségemmel. Mindkettőnknek nagyon tetszett, koncentrációt és kis taktikázást igényel. A párom nehezen bírta ki, hogy a megengedett módon kívül máshogy is jelezzen, így egy nagyon pici segítséggel 20 pontot sikerült elérnünk másodszorra. Kíváncsian várom, hogy több játékossal milyen élményt fog nyújtani.
fertőző :)

Eszter | 2019. január 2.

Na, ez a játék azonnal a hatalmába kerítette és függővé tette a társaságot! Nagyon izgalmas, nagyon kell hozzá az odafigyelés, a logikus gondolkodás. Persze előre nem árt letisztázni, hogy mi számít csalásnak és mi nem, mert nagyon könnyű túl sok információt adni a másiknak! :)
A játék nagyon okosan van összerakva, minden alkatrészből pont annyi van, hogy a játék ne legyen túl egyszerű.
Mi a végére abból űztünk sportot, hogy a saját eredményünket újra és újra túlszárnyaljuk :)
A kooperatív játékok egyik legjobbja

Dániel | 2018. december 2.

Nem egymás ellen,hanem együtt kell dolgozni a minél nagyobb pontszámért. Persze az eleinte bekövetkező félreértések később kiküszöbölhetők,mikor már a játékosok jobban tudják,hogy mire számithatnak a többiektől,és így egyre jobb eredmények születnek majd várhatóan. A közös siker mindig nagy élmény.
tetszett

Hajnalka | 2018. december 2.

Nagyon jó időtöltésnek tartom, különösen téli estéken. Nem nehéz, ugyanakkor szórakoztató játék. Utazáskor könnyű és nem sérülékeny, kis helyen is elfér.
Nagyon jó

Joco | 2018. szeptember 25.

Nagyon oda kell figyelni. Nagyon nehéz megállni a csalást, de talán nem is baj. Mi ketten szoktunk játszani és a játék így is nagyon jó tud lenni. Bátran ajánlom mindenkinek!
nagyon jó

kiraly | 2018. szeptember 14.

nagyon szeretjük családi és baráti körben is, nekünk ketten nem tetszet, hárman volt a legizgalmasabb de négyen is nagyon jó. a szabályok egyszerűek, a grafikával sincs gondom én csak ajánlani tudom!
Nagyszerű

rambo666 | 2018. augusztus 7.

A játékszabálya egyszerű, de mégis kiváló kooperációs játék.
Minimum 4 ember szükséges a játszásához.Méltán érdemelte
ki az év játéka díjat 5 éve. A fémdobozos verziót ajánlom, praktikus,
és utazáskor könnyen magunkkal vihető.
Hanabi

Orsolya | 2018. augusztus 3.

Családban először mindenki befeszült tőle, sokszor sikerült nyerni, és jó párszor csúnya elbukni. egyszer össze is vesztünk, azóta keveset kerül elő :)
Zsebben hordozható vígasság!

László Botond | 2018. június 15.

Amennyire egyszerű játékszabályú és kiszerelésű, ahhoz képest őrületesen nagy játék. Folyamatos mérlegelés játék, segítsek vagy sem, biztosra menjek vagy kockáztassak? Esetleg rövid vagy hosszú távra tervezzek? Jah és jó lenne tudni, hogy ezekről mit gondolnak a többiek...:D Hihetelen masszív kooperatív játék, de figyelem, 3-4-nél többet egy este nem szabad játszani, mert még álmunkban is tüzijátékokat fogunk durrogtatni!

Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!

Hanabi játékcsalád