Hanabi - fémdobozos

Normál ár: 2 990 Ft


A Te árad: 2 840 Ft

Értékelés: 
(4.4)
Egy nagyszerű kooperatív kommunikációs kártyajáték – minden, amire nem számítasz egy tenyérnyi kis doboztól!

Tűzijátékot csinálni nem egyszerű – pláne nem néhány kártyából! Márpedig a játékosoknak éppen ez a feladatuk.
Növekvő sorrendben kell színsorokat kialakítaniuk a lapjaikból úgy, hogy kifelé tartják őket, vagyis csak a többiekét látják, a sajátjukat nem.
Teljesen egymásra vannak tehát utalva, egymásnak kell jókor jó információt adniuk, hogy kinek épp milyen színű vagy számú lap van a kezében.
Nincsenek csapatok, nincsenek titkos érdekek, csak egymás segítése és rengeteg kikövetkeztethető információ, amit időben dekódolni kell ahhoz,
hogy mint az öt színsor elkészüljön, mielőtt elfogy a pakli, hiszen a közönség csak akkor lesz maradéktalanul elégedett a tűzijátékkal!

A játék díjai

Spiel des Jahres 2013 fődíjas

A Spiel des Jahres, vagyis az Év Játéka díj a legrangosabb nemzetközi díj, amit társasjáték elnyerhet. Ezért is volt akkora meglepetés, hogy 2013-ban annyi impozáns, “nagy-dobozos” jelölt után egy egyszerű kártyajáték találtatott méltónak rá - ami persze nem is olyan egyszerű...

A Hanabi csak úgy halmozza a kártyajátékok világában egyáltalán nem megszokott jellemzőket. Kooperatív, interaktív, verbális, deduktív, mindezt anélkül, hogy szerepjáték volna. A feladat ugyanis nem holmi karakterek, vagy speciális hatású kártyák közti lavírozás, hanem ennél sokkal prózaibb- egyszerű színsorok kialakítása.

Adott öt szín, 1-5-ig számozott lapok, többnyire mindegyikből kettő. A játékosok feladata csak annyi, hogy a kezükben tartott lapokat kijátszva színenként egy sort alakítsanak ki emelkedő sorrendben. Hogy ez mitől nehéz? Hát attól, hogy mindenki kifelé tartja a lapjait, vagyis a magáét nem látja, csak a többiekét, mégis, csak a saját kezéből játszhat ki kártyát. Ehhez persze kap segítséget - de csak korlátozott módon és ideig.
Egy körben egy játékos csak egy információt adhat a társai közül valakinek, rámutatva annak azonos tulajdonságú lapjaira, és megmondva azok színét vagy számát. Cserébe egy utalásjelölő elvész, de egy jó információért megéri az áldozat! Az elmondottakból és persze a többieknél látott, vagy a már kiesett lapok segítségével ugyanis rengeteg plusz információt lehet kikövetkeztetni, és biztonsággal kijátszani a megfelelő lapot a megfelelő időben, vagy éppen eldobni, amire már biztosan nem lesz szükség, így visszaszerezve egy, már elhasznált utalásjelölőt. Mert utalásjelölőből sosem lehet elég.

A Hanabi tehát szabályait tekintve valóban nem egy túl bonyolult játék, de rengeteg gondolkodást igényel, és bár mindenkinek van saját köre, még sincs holtidő. Folyamatosan figyelni kell, hiszen a játékosoknak a kapott információk fejben tartásán és felhasználásán kívül azzal is tisztában kell lennie, hogy a másik mit tud, és abból vajon milyen következtetést fog levonni? Ez teszi igazán élvezetessé, de meglepően nehézzé is egyszerre a Hanabit.

Kooperáció, logika, figyelem, memória, empátia, némi valószínűség számítás és rengeteg gondolkodás! Egy párját rikító, egyszerű ötleten alapuló kártyajáték a Hanabi, aminek még a kivitelezése is egyedi a négyzet alakú lapokkal és a strapabíró fémdobozzal! Egy játék, ahol nincsenek csapatok, nincsenek győztesek és vesztesek, de a maximális pontszámért mindenkinek össze kell fognia, és bízni a társaiban, hogy a megfelelő információt adják és kapják. A félreértések persze a legösszeszokottabb Hanabizók közt is elkerülhetetlenek - de hát mit is ér egy társasjáték harsogó kacagások nélkül...?

Értékelések átlaga 


(4.4)

Közönségdíjak

Kezdőknek ideális 57 Gyakorlott játékosoknak 40 Euro gémereknek 8 Ketten 21 Családdal 59 Partijátéknak 49
53% (46)
35% (30)
9% (8)
2% (2)
Rendezés:
Értékelések: 1 - 10 (összesen: 86)
További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. ...
  10. 9
Utazáshoz is szuper

szandoo | 2020. február 1.

Ez a játék tipikusan az nálunk, amit sosem sikerül komolyan venni. Nem azért, mert nem szeretnénk, hanem mert mindig bebakizunk valamit és elképesztő vicces jeleneteket szül. Tényleg megdolgoztatja a memóriát és nagyon jó játék a kategóriájában. Nem biztos, hogy mindenkinek tetszene, illetve nem minden társaságnak, inkább összeszokott barátoknak, családnak ajánlanám. Egyik barátnőm nagy versengő, még az Imagine játékban is ragaszkodik a pontozáshoz, de ő is nagyon szereti és élvezi, hogy itt bizony együttműködve érjük el a célt. Elsőre kicsit bonyolultnak tűnhetnek a szabályok, de 1 játék után már minden kitisztul. + pont a fémdobozos kiadásért, én nagyon szeretem ezeket, utazáshoz is szuperek. :)
Nem való mindenkinek

Dávid | 2020. január 18.

Külön faja ez a kooperatív játékoknak, ugyanis nagyban kéri a memóriánkat. Nem ajánlott mindenkinek, én személy szerint nem bántam meg, hogy megvettem, mert szeretjük játszani. Tetszik, hogy fémdobozos verzió is kapható, ez sokaknak lehet fontos szempont.
érdekes játék

Viktor | 2019. november 15.

Kicsit megosztó, van akinek tetszik van akinek nem, de az biztos hogy mindenkinek nagyon oda kell figyelni, mert ha valaki elbambul, mindenki játékát elronthatja. Nekem tetszik, a fémdoboz nálam plusz pont. Kicsi, rövid, gyorsan tanulható, de filler játéknak mégsem alkalmas szerintem, mert komolyan oda kell figyelni.
Különleges, de megosztó

Zsóka | 2019. november 10.

Én személy szerint imádom, de sajnos baráti köröm nem minden tagja osztja ezt az imádatot, sokak szerint nehezen megérthető, ezért nem is annyira élvezetes (főleg az első játék vele). A kooperativitása zseniális, közös gondolkodásra és problémamegoldásra ösztönöz, viszont összeszokott barátoknak, családtagoknak javaslom csak, és tapasztalt játékosok is előnyben vannak. A memóriajátékos részt segíti, hogy a grafika nagyon szép és a koncepció is jó, viszont érdemes könnyítésekkel megtanulni, és csak később játszani az eredeti szabályokkal, majd a nehezítéssel.

(Én a pszichológusi munkámban fejlesztésre is használni fogom terveim szerint - memóriát, együttműködést, kölcsönös kommunikációt fejleszteni)
Egyszerű de nagyszerű

Ádi | 2019. szeptember 19.

Egyszerű kooperatív játék, ahol a saját lapjaidat nem látod csak a többieket és közös cél lepakolni. Szerintem korosztály független és 3 fővel is működik már.
Kooperáció, előre gondolkodás, stratégia

Orsi | 2019. augusztus 29.

Nagyon egyszerű szabályú, de annál több fejtörést okozó játék, ami szerintem 3+ játékostól válik igazán izgalmassá. Azt sejtem, hogy két paklit összekeverve igazi sokszereplős, egyszerre röhögős és gondolkodós parti játékká válik.
Jó kooperatív játék

János | 2019. július 24.

Izgalmas a játék mechanizmusa, egészen más gondolkodásmódot igényel mint azt az ember más játékoknál megszokta. Tetszik, hogy a játékosoknak igazán együtt kell dolgoznia.
Kiváló emberismeret

Soma | 2019. július 11.

Megint Bauza, megint egy szuper játék. :) Ez volt az első találkozásom a koop játékokkal, és ahogy meg kellett fordítanom a saját kártyáimat... ott értettem meg, hogy a modern társasjátékok egyre szerteágazóbbak, és már egyáltalán nem unalmasak és egyformák! Sok partink van benne a családdal, barátokkal is, igazán nagy kihívás megalkotni a legszebb tűzijátékot.
Szokatlan kártyajáték

Bea | 2019. június 15.

Nem megszokott, és komoly memóriát igénylő játék. Kell némi gyakorlat, míg a játékosok megszokják, hogy laphúzás után, gyakorlatilag csak ők nem látják az adott kártyát. Gyerekeknél ez különösen frusztráló lehet. Maga a játék viszont remek csapatépítő funkcióval rendelkezik, mert tényleg mindenkinek össze kell fognia, nem lehet csak úgy elüldögélni, hogy majd a többiek megoldják valahogy...
Megmozgatja a fogaskerekeket

Dávid | 2019. május 27.

Régóta meg van már ez a játék, ha összejött a társaság, gyakran elő tud kerülni. Újak is elég könnyen el tudják kapni a fonalat. A játék szabályai abszolút nem bonyolultak, de ha élesben megy már a dolog, akkor vannak izzasztó szituációk. A játék nem vállal ugyan sokat, de amit elvárunk, azt hozza, ezért az 5 csillag.

Only registered users can write reviews. Please, log in or register

A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!

Hanabi játékcsalád