Hanabi - fémdobozos

Normál ár: 2 990 Ft

A Te árad: 2 840 Ft

Értékelés:  (4.4)
Egy nagyszerű kooperatív kommunikációs kártyajáték – minden, amire nem számítasz egy tenyérnyi kis doboztól!

Tűzijátékot csinálni nem egyszerű – pláne nem néhány kártyából! Márpedig a játékosoknak éppen ez a feladatuk.
Növekvő sorrendben kell színsorokat kialakítaniuk a lapjaikból úgy, hogy kifelé tartják őket, vagyis csak a többiekét látják, a sajátjukat nem.
Teljesen egymásra vannak tehát utalva, egymásnak kell jókor jó információt adniuk, hogy kinek épp milyen színű vagy számú lap van a kezében.
Nincsenek csapatok, nincsenek titkos érdekek, csak egymás segítése és rengeteg kikövetkeztethető információ, amit időben dekódolni kell ahhoz,
hogy mint az öt színsor elkészüljön, mielőtt elfogy a pakli, hiszen a közönség csak akkor lesz maradéktalanul elégedett a tűzijátékkal!

A játék díjai

Spiel des Jahres 2013 fődíjas

A Spiel des Jahres, vagyis az Év Játéka díj a legrangosabb nemzetközi díj, amit társasjáték elnyerhet. Ezért is volt akkora meglepetés, hogy 2013-ban annyi impozáns, “nagy-dobozos” jelölt után egy egyszerű kártyajáték találtatott méltónak rá - ami persze nem is olyan egyszerű...

A Hanabi csak úgy halmozza a kártyajátékok világában egyáltalán nem megszokott jellemzőket. Kooperatív, interaktív, verbális, deduktív, mindezt anélkül, hogy szerepjáték volna. A feladat ugyanis nem holmi karakterek, vagy speciális hatású kártyák közti lavírozás, hanem ennél sokkal prózaibb- egyszerű színsorok kialakítása.

Adott öt szín, 1-5-ig számozott lapok, többnyire mindegyikből kettő. A játékosok feladata csak annyi, hogy a kezükben tartott lapokat kijátszva színenként egy sort alakítsanak ki emelkedő sorrendben. Hogy ez mitől nehéz? Hát attól, hogy mindenki kifelé tartja a lapjait, vagyis a magáét nem látja, csak a többiekét, mégis, csak a saját kezéből játszhat ki kártyát. Ehhez persze kap segítséget - de csak korlátozott módon és ideig.
Egy körben egy játékos csak egy információt adhat a társai közül valakinek, rámutatva annak azonos tulajdonságú lapjaira, és megmondva azok színét vagy számát. Cserébe egy utalásjelölő elvész, de egy jó információért megéri az áldozat! Az elmondottakból és persze a többieknél látott, vagy a már kiesett lapok segítségével ugyanis rengeteg plusz információt lehet kikövetkeztetni, és biztonsággal kijátszani a megfelelő lapot a megfelelő időben, vagy éppen eldobni, amire már biztosan nem lesz szükség, így visszaszerezve egy, már elhasznált utalásjelölőt. Mert utalásjelölőből sosem lehet elég.

A Hanabi tehát szabályait tekintve valóban nem egy túl bonyolult játék, de rengeteg gondolkodást igényel, és bár mindenkinek van saját köre, még sincs holtidő. Folyamatosan figyelni kell, hiszen a játékosoknak a kapott információk fejben tartásán és felhasználásán kívül azzal is tisztában kell lennie, hogy a másik mit tud, és abból vajon milyen következtetést fog levonni? Ez teszi igazán élvezetessé, de meglepően nehézzé is egyszerre a Hanabit.

Kooperáció, logika, figyelem, memória, empátia, némi valószínűség számítás és rengeteg gondolkodás! Egy párját rikító, egyszerű ötleten alapuló kártyajáték a Hanabi, aminek még a kivitelezése is egyedi a négyzet alakú lapokkal és a strapabíró fémdobozzal! Egy játék, ahol nincsenek csapatok, nincsenek győztesek és vesztesek, de a maximális pontszámért mindenkinek össze kell fognia, és bízni a társaiban, hogy a megfelelő információt adják és kapják. A félreértések persze a legösszeszokottabb Hanabizók közt is elkerülhetetlenek - de hát mit is ér egy társasjáték harsogó kacagások nélkül...?

Értékelések átlaga 


(4.4)

Közönségdíjak

Kezdőknek ideális 48 Gyakorlott játékosoknak 30 Euro gémereknek 7 Ketten 17 Családdal 48 Partijátéknak 42
52% (37)
35% (25)
10% (7)
3% (2)
Rendezés:
Értékelések: 1 - 10 (összesen: 71)
További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. ...
  7. 8
Ez aztán megdolgoztatja a memóriád!

Ákos | 2019. április 18.

Ha egy szóval le kéne írnom a játékot, csupán annyit mondanék: nehéz.
Szerintem a Hanabi nem tartozik az egyszerű, könnyen fogyasztható játékok közé, hiszen az egész játék folyamán jár az agyunk, dolgoztatjuk a memóriánkat. Nem elég észben tartani a kezünkben lévő lapokról kapott információkat, de tisztában kell lennünk azzal is, hogy társainknak milyen információkkal szolgáltunk már, nehogy feleslegesen használjuk fel a segítségzsetonjainkat.
Nehézsége ellenére mégis 5 csillagot érdemel, hiszen a játék alapötlete valami elképesztő, illetve megfelelő társasággal nagy pontszámokat érhettek el.
Ha gondolkodásra, vagy nem a megszokott kártyajátékokra vágytok, akkor a Hanabit bátran merem ajánlani!
Izgi, utazós játék

Brigitta | 2019. március 27.

Először vonaton játszottam barátnőimmel, rögtön megszerettem. Igazából ez a játék vezetett újra be a társasjátékok világába a gyerekkori activityzés után. :) Jobban szeretjük legalább 3-4-en játszani, ketten elég nehéz összehozni a tüzijátékokat. Nagyon ajánlom :)
Klassz utazójáték

Cfthn | 2019. március 21.

Nálunk a családi utazócsomagban van a helye. Ideális különböző életkorú emberekkel, nagyi, unoka is remeklül szerepelhet. Segíti egymás jobb megértését, a nagyobb odafigyelést, hogy mit is akarhat üzenni a másik a hangsúllyal, sorrendel?
Kooperáció

Alíz | 2019. március 3.

Nagyon jó kis együttdolgozós játék és előnye, hogy egyáltalán nem könnyű viszont fél megoldással sem veszítesz, mert a sztori szerint valamennyire elégedett lesz a képzeletbeli közönséges az összehozott tűzijátékkal.
Csak kipihenten

Geri | 2019. február 21.

Nagyon jó kis kooperatív játék, ami megdolgoztatja az ember memóriáját. Fáradtan nem szabad nekiülni, az tuti. Gyorsan lejátszható egy parti, és a kis kiszerelés miatt bárhová el lehet vinni.
Kezdő, vagy gyakorlott? Teljesen mindegy. Tetszeni fog

Anita | 2019. január 21.

Gyakorlott gémerként is élveztem, akár bemelegítésnek, akár levezetésnek, akár összekötő kapocsnak a kezdő rokonokkal és barátokkal. Ideális családdal, barátokkal. Tulajdonképpen ez a kis játék mindenhol megtalálja a helyét.
Két játék utáni beszámoló

Patrik | 2019. január 7.

Ma vettem, gyorsan ki is próbáltuk a feleségemmel. Mindkettőnknek nagyon tetszett, koncentrációt és kis taktikázást igényel. A párom nehezen bírta ki, hogy a megengedett módon kívül máshogy is jelezzen, így egy nagyon pici segítséggel 20 pontot sikerült elérnünk másodszorra. Kíváncsian várom, hogy több játékossal milyen élményt fog nyújtani.
fertőző :)

Eszter | 2019. január 2.

Na, ez a játék azonnal a hatalmába kerítette és függővé tette a társaságot! Nagyon izgalmas, nagyon kell hozzá az odafigyelés, a logikus gondolkodás. Persze előre nem árt letisztázni, hogy mi számít csalásnak és mi nem, mert nagyon könnyű túl sok információt adni a másiknak! :)
A játék nagyon okosan van összerakva, minden alkatrészből pont annyi van, hogy a játék ne legyen túl egyszerű.
Mi a végére abból űztünk sportot, hogy a saját eredményünket újra és újra túlszárnyaljuk :)
A kooperatív játékok egyik legjobbja

Dániel | 2018. december 2.

Nem egymás ellen,hanem együtt kell dolgozni a minél nagyobb pontszámért. Persze az eleinte bekövetkező félreértések később kiküszöbölhetők,mikor már a játékosok jobban tudják,hogy mire számithatnak a többiektől,és így egyre jobb eredmények születnek majd várhatóan. A közös siker mindig nagy élmény.
tetszett

Hajnalka | 2018. december 2.

Nagyon jó időtöltésnek tartom, különösen téli estéken. Nem nehéz, ugyanakkor szórakoztató játék. Utazáskor könnyű és nem sérülékeny, kis helyen is elfér.

Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!

Hanabi játékcsalád